modificare lege creditare

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat

Guvernul a modificat Legea ANL: Tinerii pot cumpara case si in rate sau cu credit garantat de stat

Tinerii chiriasi ai imobilelor apartinand Agentiei Nationale de Locuinte (ANL) vor putea cumpara casa respectiva fie cu un credit bancar contractat cu garantia statului, fie cu plata in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare, procedura nepermisa pana in prezent.

Facilitatile la cumpararea de catre tineri a unei locuinte ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri.

Legislatia aplicata pana in prezent stabileste ca locuintele ANL pentru tineri in varsta de pana in 35 ani destinate inchirierii, inclusiv cele construite si destinate in mod exclusiv inchirierii tinerilor specialisti din invatamant sau sanatate, pot fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.

Locuintele ANL se vand ca painea calda - vezi ofertele

Pretul locuintei putea fi insa achitat doar integral la data incheierii contractului, din sursele proprii ale cumparatorului si/sau din credite contractate de catre acesta de la institutii financiare autorizate.

Prin ordonanta aprobata miercuri, Guvernul a decis ca aceste credite vor putea fi contractate "inclusiv cu garantia statului", in termen de 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, si ca pretul de vanzare va putea fi achitat si in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare.

"Pentru... mai mult


Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 21:37

3 comentarii
Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Guvernul Ponta a facut schimbari majore la Legea educatiei printr-o ordonanta de urgenta adoptata saptamana trecuta, care incalca mai multe decizii ale Curtii Constitutionale, sustine senatorul PDL Dumitru Oprea.

Ordonanta produce efecte imediate, singurul care ar putea sa o conteste fiind Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Guvernul este acuzat ca a inglobat in OUG 49/2014 mai multe fragmente din legi respinse anterior de CCR sau de comisii parlamentare, fortand astfel intrarea in vigoare a unor prevederi neconstitutionale si modificand fundamental o lege a Educatiei votata de Parlament.

"Tarii cat mai mult taciune academic" este noua deviza a Guvernului, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. univ. Dumitru Oprea, secretarul Comisiei de Invatamant din Senat, lider de grup al PDL si fost rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, care acuza Puterea ca prin aceasta ordonanta pune sub control politic sistemul preuniversitar, scade calitatea actului de educatie prin masuri electorale, imprastie putinii bani pe care ii primeste invatamantul si incearca sa ii scape pe rectorii incompatibili de Agentia Nationala de Integritate.Care sunt principalele modificari facute prin ordonanta care v-au atras atentia in sens negativ?

In primul rand, cele care vizeaza examenul de bacalaureat. Pe mine asta chiar m-a deranjat foarte mult si am avut o interventie in Parlament vizavi de meditatiile astea, organizate in iarna. Nu stiu in cate alte tari... mai mult


Vineri, 04 Iulie 2014, ora 12:24

34 comentarii
Cum ar trebui modificata ordonanta creditelor?

Cum ar trebui modificata ordonanta creditelor?

Ordonanta de urgenta 50/2010, prin care ar trebui sa se reglementeze creditele pentru consumatori, este unul din principalele subiecte de dezbatere a parlamentarilor in aceste zile, Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor aducand cateva modificari deja.

Astfel, deputatii din comisie au aprobat un amendament prin care clientii sa fie mai bine informati inainte de a semna contractul de credit, dar au respins limitarea sumei creditului la 75.000 de euro.

Ce ar mai trebui, insa, modificat, pentru ca legea sa fie avantajoasa si pentru clienti si pentru banci, asa cum insistau atat autoritatile romane, cat si seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks?

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta mai multe grupuri de clienti nemultumiti ai unor banci, unul din lucrurile care trebuie inlaturate este termenul "acceptare tacita".

Potrivit textului ordonantei, nesemnarea actului aditional se considera a fi acceptare tacita. Insa, potrivit lui Piperea nesemnarea poate reprezenta un dezacord expres. "Cel mult, acceptare tacita poate sa fie echivalata cu tacerea, o consimtire din partea celui care tace. Dar, daca trimiti un refuz de nesemnare a actului aditional, cum poti sa spui ca nesemnarea in sine este acceptare tacita", a explicat, pentru Ziare.com, Gheorghe Piperea.

Un al doilea aspect ce afecteaza clientii este articolul 71 din ordonanta, care permite bancii se cesioneze creanta oricui, atat la recuperatorii de creante, cat si la... mai mult


Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:50

5 comentarii
Legea privind ajutorul de somaj va fi schimbata

Legea privind ajutorul de somaj va fi schimbata

Legea cu privire la sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca va suferi, din nou, modificari, la propunerea ministrului Muncii, Ioan Botis.

Comisia de munca din Camera Deputatilor a dat viza favorabil propunerii care urmeaza sa fie inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de Plen. Modificarile vizeaza mai multe conditii pentru beneficiarii ajutorului de somaj, dar si o posibila blocare a subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri, potrivit Financiarul.

Propunerea legislativa a fost depusa la Parlament in septembrie 2009, de catre deputatii Ioan Botis si Ioan Oltean, care doreau ca subventiile acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri sa fie date in limita fondurilor din bugetul asigurarilor de somaj.

Cei doi sustineau la acea vreme ca ordonatorii de credite au nevoie de un cadru legal pentru a putea sista efectuarea unor astfel de plati catre angajatori,in situatia in care nu au fonduri suficiente. Propunerea a fost respinsa de toate forurile sesizate, de la Executiv, Consiliul Economic si Social, Consiliul Legislativ, comisiile de specialitate din Parlament.

Daca Consiliul Legislativ a considerat ca propunerea legislativa "afecteaza dreptul cetatenilor care, potrivit legii, au aceasta vocatie - conditionandu-l de un element extrinsec, si anume existenta sau inexistenta in bugetul asigurarilor pentru somaj a fondurilor necesare", CES a aratat ca textul "nu aduce nicio noutate (...), si in prezent... mai mult


Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 09:14

2 comentarii
Camera de Comert din SUA finanteaza eforturile de slabire a legilor anticoruptie

Camera de Comert din SUA finanteaza eforturile de slabire a legilor anticoruptie

Camera de Comert al SUA, care a injectat sume importante in alegerile din 2010, este acuzata ca se afla in spatele unor incercari de a slabi legile privind coruptia.

Foreign Corrupt Practices Act, o lege care intrat in vigoare pentru prima data in 1977, interzice companiilor sa acorde diverse sume de bani oficialilor pentru a obtine anumite avantaje. Atat companiile americane, cat si cele straine care functioneaza in SUA, trebuie sa se supuna acestei legi, potrivit Rawstory.

La inceputul acestei luni, blogul liberal ThinkProgress, o aripa a organizatiei Center for American Progress, a dezvaluit faptul ca fondul Camerei de Comert pentru activitatile politice, a fost creat de mai multe firme internationale, inclusiv compania franceza AXA, banca elevetiana Credit Suisse, banca britanica HSBC, si companiile farmaceutice Novartis si Sanofi-Aventis.

Lista mai include alte noua companii din Bahrain, Arabia Saudita si Kuwait.

Contributiile variau intre 5.000 si 20.000 de dolari. ThinkProgress a calculat ca toate cele 83 de companii au contribuit cu aproximativ 885.000 de dolari fondului, care plateste pentru publicitatea politica.

O parte din activitatile Camerei de Comert sunt finantate de aceste firme straine, care sunt afectate in mod special de aceasta lege anticoruptie.

ThinkProgress a notat intr-un nou raport a aratat ca grupul, ca parte a Sumitului Camerei de Comert pentru Reformele Legale, va prezenta un document intitulat "Restaurarea Balantei:... mai mult


Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 22:35

2 comentarii
TV Ziare.com: Noile reguli de creditare, explicate de OPC

TV Ziare.com: Noile reguli de creditare, explicate de OPC

Clientii care doresc sa ramburseze anticipat creditele nu vor mai fi nevoiti sa plateasca un comision, daca au avut dobanda variabila, potrivit proiectului ordonantei de urgenta privind creditele pentru consum.

"Cel mai important aspect se refera la limitarea comisionului de rambursare anticipata", a declarat, la TV Ziare.com, Irina Vasile, seful serviciului de produse financiare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), institutia care a initiat modificarile legislative.

"Pana acum, era intre 1 si 9%. Dupa aprobarea legii, va fi limitat la 1%, doar pentru creditele cu dobanda fixa. Pentru cele cu dobanda variabila, comisionul va fi zero", a adaugat Vasile.

O alta schimbare a legii se refera la introducerea mai multor informatii in prezentarea creditului, intr-o formula standard, fiind incluse date despre comisioane, taxe, drepturi si obligatii, printre altele.

"Vor fi introduse toate informatiile pentru a da posibilitatea clientului sa faca alegerea cea mai buna pentru el, sa poata compara ofertele de la mai multe banci", a spus oficialul ANPC.

O noutate este si faptul ca, dupa aprobare, clientul va avea la dispozitie o perioada de 14 zile, in care se poate razgandi cu privire la creditul respectiv. Astfel, in acest timp, poate da inapoi banii, cu dobanda si comisioanele aferente.

Noul act normativ, ce trebuie sa intre in vigoare pana la 11 iunie 2010, este impus de Uniunea Europeana.

"Acest act normativ este directiva... mai mult


Luni, 22 Martie 2010, ora 12:11

2 comentarii
TV Ziare.com: Ce castiga clientii daca se modifica legea creditarii?

TV Ziare.com: Ce castiga clientii daca se modifica legea creditarii?

TV Ziare.com va invita sa intrati in dialog luni, incepand cu ora 10.10, cu Irina Vasile, seful serviciului de produse financiare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, pe tema modificarii legii creditarii.

Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European devine obligatorie pentru toate statele membre incepand din 11 iunie, iar Guvernul pregateste, prin consultari cu bancile, un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru transpunerea Directivei in legislatia nationala.

Ce prevede aceasta directiva si cum ar urma sa influenteze relatia client-banca? Se vor modifica comisioanele bancilor sau dobanzile in urma schimbarii legii?

Pentru ce tipuri de credit vor fi valabile noile conditii? Cum va fi afectat clientul de aceasta lege?

Ce se intampla in cazul in care un client nu doreste sa ii fie modificat contractul cu banca in urma modificarii legii?

Pentru a participa la emisiune, intrati AICI, incepand cu ora 10.10.

Cine poate participa la emisiune?

Daca aveti intrebari sau opinii pro sau contra temei dezbatute, puteti transmite in direct mesajele dumneavoastra invitatului si acesta va va raspunde pe loc.

La emisiune poate participa orice user al Ziare.com, insa daca vreti sa comentati, trebuie sa fiti logat.

Aflati cum puteti avea si dumneavoastra propria emisiune pe Ziare.com

Aflati cum functioneaza aplicatia "Pro si Contra". Spuneti-ne care este parerea dvs!

Codul de etica

Ziare.com isi rezerva dreptul de a lua masuri... mai mult


Luni, 22 Martie 2010, ora 09:00

Locuintele ANL ar putea fi cumparate prin programul "Prima casa"

Locuintele ANL ar putea fi cumparate prin programul "Prima casa"

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va propune, saptamana viitoare, in sedinta de guvern, modificarea Legii Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), in vederea facilitarii achizitiei acestora.

"Vrem sa introducem saptamana viitoare in sedinta de guvern o serie de propuneri care vizeaza modificarea Legii ANL, astfel incat chiriasii din aceste blocuri sa poata cumpara locuintele prin programul 'Prima Casa'.

Si acum se pot cumpara aceste case, dar este mai greu din punct de vedere financiar, fiind vorba de un program social", a precizat Udrea, prezenta la conferinta "Romania dupa 20 de ani: schimbari si probleme sociale. Calitatea vietii incotro?", informeaza Mediafax.

Ministrul a adaugat ca alte modificari vizeaza reducerea perioadei obligatorii de inchiriere, de la trei ani la un an, si eliminarea criteriului privind situatia financiara a cumparatorului.

"Pretul de vanzare a locuintelor ANL va pleca de la valoarea la care construim noi in acest moment. Din cele 25.000 de locuinte ANL inchiriate, speram ca in urmatorii doi ani sa vindem 20.000, astfel incat sa aducem la bugetul de stat aproximativ 500 milioane euro", a completat Udrea.

De asemenea, se va avea in vedere si modificarea suprafetei care poate fi construita de catre ANL, astfel incat sa poata demara un proiect pentru locuinte de serviciu in mediul rural.

Programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, a fost introdus de... mai mult


Vineri, 12 Februarie 2010, ora 14:08

1 comentariu
Voiculescu vrea reguli noi pentru creditul ipotecar

Voiculescu vrea reguli noi pentru creditul ipotecar

Dan Voiculescu initiaza o propunere legislativa de modificare a Legii creditului ipotecar, in vederea protejarii persoanelor care s-au imprumutat la banci pentru a-si construi sau cumpara o casa.

"Statul, care acorda ajutoare de stat agentilor economici si accepta reesalonari ale datoriilor, trebuie sa-si asume responsabilitatea de a proteja si interesele persoanelor fizice impotriva abuzurilor unor institutii bancare", a declarat Voiculescu, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Potrivit senatorului PC, proiectul de lege va obliga bancile sa comunice orice modificare a ratei cu minimum 30 de zile inainte de a o aplica.

De asemenea, notificarea privind rezilierea contractului ca urmare a neplatii ratelor va putea fi emisa numai dupa o intarziere de plata de minim 30 de zile. mai mult


Vineri, 22 Mai 2009, ora 13:16

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)