modificare statut magistrati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Procurorii sa nu mai fie magistrati? Ce spune ministrul Justitiei

Procurorii sa nu mai fie magistrati? Ce spune ministrul Justitiei

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sustine ca statutul procurorului nu se va schimba atat timp cat la conducerea Guvernului si Ministerului Justitiei se afla doi fosti procurori.

"Cat timp la conducerea Ministerului Justitiei se va afla un fost procuror, statutul nu se va schimba, cat timp la conducerea Guvernului se va afla un prim-ministru fost procuror, acest statut nu se va schimba.

Premierul a declarat in mai multe randuri acest lucru", a afirmat Cazanciuc marti, referitor la ultimele declaratii aparute in spatiul public referitoare la statutul procurorului, inclusiv ale premierului Victor Ponta.

Cazanciuc a explicat ca declaratia de luni a premierului a fost legata de o propunere a PNL din 2013 de a schimba acest statut, respectiv ca procurorii sa nu mai intre in categoria magistratilor.

"Avem mai multe angajamente fata de partenerii europeni. Unul dintre ele este de a nu schimba actualul cadru normativ decat daca sistemul o cere, daca in urma dezbaterii din interiorul sistemului anumite lucruri apar ca fiind necesare pentru o mai buna administrare a actului de justitie", a adaugat el.

Intrebat cum ar putea fi influentate anchetele daca ar fi modificat statutul procurorului, ministrul Justitiei a raspuns ca nu doreste sa faca speculatii. "Cat sunt eu ministru, nu o sa fie modificat", a declarat Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta a fost intrebat luni daca a discutat la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis despre eventualitatea eliminarii... mai mult


Marti, 21 Aprilie 2015, ora 19:08

4 comentarii
CSM: Procurorii sa ramana cu statutul de magistrati, altfel se ameninta independenta justitiei

CSM: Procurorii sa ramana cu statutul de magistrati, altfel se ameninta independenta justitiei

Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Gabor, a declarat marti ca s-a luat act de relansarea in spatiul public a temei privind modificarea statutului procurorilor si ca pozitia CSM este de mentinere a statutului de magistrat al acestora.

Gabor a prezentat marti pozitia oficiala a Sectiei pentru procurori referitoare la statutul procurorilor.

"In acest context, reamintim ca Sectia pentru procurori si Plenul CSM s-au exprimat constant in sensul necesitatii mentinerii statutului de magistrat al procurorilor drept conditie fundamentala a garantarii unei corecte si complete reprezentari a intereselor generale ale societatii, a apararii ordinii de drept si apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor", a afirmat el.

CSM cere independenta pentru procurori prin Constitutie si eliminarea raspunderii materiale a magistratilor

Bogdan Gabor a subliniat ca aceasta pozitie este sustinuta si de opinia recenta exprimata de Comisia de la Venetia, conform careia modificarea statutului procurorilor din Romania ar putea avea un efect de amenintare a independentei Ministerului Public.

"In considerarea importantei respectarii valorilor si principiilor democratice si avand in vedere si faptul ca asigurarea si garantarea echilibrului si separatiei puterilor in stat reprezinta unul dintre principiile fundamentale ale unui stat de drept, Sectia pentru procurori a CSM isi exprima disponibilitatea pentru dialog aplicat si obiectiv pe aceasta tema cu... mai mult


Marti, 21 Aprilie 2015, ora 17:52

4 comentarii
Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Magistratii care comit fapte de coruptie inca mai beneficiaza de pensii speciale uriase, cu toate ca premierul Ponta a cerut in mod ferm eliminarea lor inca din vara trecuta. Proiectul de lege care prevede eliminarea acestor pensii a fost trimis de cateva luni de Guvern la Parlament, dar este blocat la Senat.

Subiectul a fost redeschis in mass-media dupa ce, zilele acestea, judecatorul Stan Mustata, protagonistul unui scandalos caz de coruptie, a cerut din spatele gratiilor, unde se afla in stare de arest preventiv, sa iasa la pensie anticipat, urmand sa beneficieze de o pensie de circa 10.000 de lei lunar.

Pentru ca legea nu a fost modificata, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate decat sa ii aprobe solicitarea, neavand baza legala sa o respinga.

Pensie uriasa pentru Stan Mustata, judecatorul arestat pentru coruptie? Ce a decis CSM

Tot in urma unui scandal de coruptie declansat de arestarea preventiva a unor magistrati care au luat mita in schimbul unor sentinte favorabile, in august 2013 premierul Victor Ponta a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc: "Domnu' ministru, legea cu magistratii care au fost condamnati pentru fapte de serviciu sa-si piarda pensia speciala, va rog s-o puneti pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutati si cu CSM".

Ministrul a facut ce i s-a cerut, iar CSM a dezbatut si avizat cu anumite observatii Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor initiat de... mai mult


Vineri, 30 Mai 2014, ora 16:43

22 comentarii
Ministerul Justitiei dezminte ca vrea sa modifice statutul procurorilor

Ministerul Justitiei dezminte ca vrea sa modifice statutul procurorilor

Ministerul Justitiei neaga ca ar avea intentia sa propuna modificarea Constitutiei astfel incat procurorii sa fie trecuti in subordinea ministrului Justitiei.

"Ca urmare a discutiilor generate in spatiul public de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din 04 ianuarie 2013, Ministerul Justitiei comunica urmatoarele: In portofoliul de lucru legislativ al Ministerului Justitiei nu se afla niciun proiect de modificare a Constitutiei.

Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Cristi Danilet, revocat din functia de membru CSM de catre Judecatoria Galati

Marti, intr-un interviu acordat HotNews, judecatorul Cristi Danilet, membru al al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ca are informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorului prin modificarea Constitutiei astfel incat acestia sa intre sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie.

"In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general,exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie", a spus Cristi Danilet. mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 22:05

4 comentarii
Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati

Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati

Proiectul de lege prin care se aduc modificari Statului judecatorilor si procurorilor si Legii CSM, printre care si definirea notiunii de exercitare a functiei cu rea credinta si introducerea conditiei bunei reputatii drept cerinta de de acces in functie a fost respins luni de Camera Deputatilor.

Proiectul de act normativ a primit 119 de voturi "pentru", 91 impotriva si 7 abtineri, in conditiile in care pentru adoptarea lui ar fi fost nevoie de 166 de voturi, avand caracter organic.

Reprezentantii Opozitiei, printre care Aura Vasile (PSD) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), nu au fost de acord cu dezbaterea si votarea acestui proiect din cauza lipsei unui raport din partea comisiilor de specialitate.

Mai mult, Alina Gorghiu(PNL) a sustinut in cadrul dezbaterilor ca proiectul nu este bine construit.

"Vorbeste doamna Barna despre buna reputatie la intrarea in profesie, nu exista definit juridic conceptul de buna reputatie. Oameni buni! Eu daca vreau sa ma raportez la ceva, sa adopt un comportament normal, responsabil, care sa fie acela definit de legiuitor ca buna reputatie, nu am carui comportament sa ma circumscriu, pentru ca el nu este definit de lege, este un criteriu subiectiv la intrarea in profesie", a subliniat Gorghiu neajunsurile din legea de modificare a Statului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM.

Tot referitor la proiect, Gorghiu a mai facut referire, printre altele, "la posibilitatea sanctionarii judecatorilor in cazul in care nu adopta... mai mult


Luni, 05 Decembrie 2011, ora 21:48

5 comentarii
Reprezentantii justitiei: Modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, neconstitutionala

Reprezentantii justitiei: Modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, neconstitutionala

Reprezentantii CSM, ICCJ, Parchetului de pe langa ICCJ, UNJR, Asociatiei Procurorilor si Inspectiei Judiciare au decis, intr-o intalnire comuna, sa sesizeze faptul ca modificarea statutului judecatorilor si procurorilor pe care o pregateste Ministerul Justitiei are prevederi neconstitutionale.

"Reprezentantii institutiilor si organizatiilor profesionale participante au subliniat faptul ca, prin aceste propuneri legislative, in eventualitatea in care vor fi adoptate in forma elaborata de Ministerul Justitiei, se vor produce efecte care aduc grave atingeri principiilor constitutionale privind independenta sistemului judiciar si separatia puterilor in stat.

Astfel, prin modificarea art. 44 alin. (3) si (4) din Legea nr. 317/2004, care propune ca titulari ai actiunii disciplinare Ministrul Justitiei, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, se incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, intrucat un reprezentant al executivului ar deveni titular al actiunii disciplinare impotriva unor magistrati, in pofida faptului ca nu exista nicio alta situatie in care unui membru ce reprezinta una din puterile constitutionale in stat i se recunoaste prin lege prerogativa promovarii actiunii disciplinare impotriva unei persoane ce reprezinta o alta putere", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre CSM.

In acelasi document, reprezentantii justitiei mai anunta ca se opun acordarii de... mai mult


Luni, 11 Iulie 2011, ora 17:26

7 comentarii
Ministerul Public vrea in subordine politia judiciara

Ministerul Public vrea in subordine politia judiciara

Ministerul Public a propus luni mai multe variante prin care ar putea prelua politia judiciara, cum ar fi controlul administrativ, detasarea politistilor in cadrul Parchetelor sau trecerea atributiilor privind cariera profesionala a politistilor in competenta acestei institutii.

In urma analizelor a rezultat ca pentru eficientizarea activitatii de urmarire penala sunt necesare modificari ale cadrului legislativ care sa permita ca activitatea lucratorilor de politie judiciara sa se desfasoare sub controlul exclusiv al procurorilor, anunta Ministerul Public prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii ministerului sustin ca eficienta politiei judiciare este diminuata din cauza dublei subordonari, iar modificarile legislative propuse permit delimitarea clara a atributiilor judiciare de cele administrative si garanteaza statutul politistilor din politia judiciara, a caror cariera profesionala va depinde exclusiv de modul in care le este evaluata activitatea de magistratul care supravegheaza urmarirea penala.

In principal, observatiile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pornesc de la imprejurarea ca este esentiala diferentierea intre structurile de politie cu atributii administrative si politia judiciara, cea din urma structura avand sarcina de a constata si urmari orice infractiune, conformandu-se regulilor de procedura penala si de a executa masurile dispuse de catre procurori.

O eventuala organizare a politiei judiciare... mai mult


Luni, 07 Martie 2011, ora 23:55

CSM propune inasprirea sanctiunilor pentru abaterile magistratilor

CSM propune inasprirea sanctiunilor pentru abaterile magistratilor

CSM a aprobat, joi, o lista de propuneri privind modificarea statulului judecatorilor si procurorilor, propuneri ce prevad, printre altele, extinderea faptelor care constituie abateri si stabilirea unei liste cu abateri disciplinare grave.

Astfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis transmiterea catre Ministerul Justitiei a propunerilor de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in legatura cu abaterile disciplinare si sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate magistratilor.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, aceste propuneri au fost facute ca urmare a derularii proiectului de Twinning ligt - "Consolidarea eficientei judiciare din Romania".

"Propunerile de modificare legislativa insusite de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii vizeaza: stabilirea unei liste cu abateri disciplinare graduale, departajate in abateri foarte grave, abateri grave, abateri usoare, cu sanctiuni graduale corespunzatoare; extinderea faptelor care constituie abateri disciplinare prin includerea in lista abaterilor foarte grave a faptelor care sunt de natura sa afecteze prestigiul justitiei", se arata in comunicatul citat, in care se precizeaza ca aceste modificari se circumscriu obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Propunerile vor fi inaintate Ministerului Justitiei, singurul care are drept de initiativa legislativa in domeniul... mai mult


Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 19:03

1 comentariu
MJ vrea reforma: Afla cum se schimba statutul magistratilor, avocatilor si notarilor!

MJ vrea reforma: Afla cum se schimba statutul magistratilor, avocatilor si notarilor!

Ministerul Justitiei sustine ca desi s-au facut progrese in Justitie in ultimii ani, mai exista inca mari probleme, fiind necesara o noua strategie de dezvoltare a justitiei ca serviciu public.

Printre problemele actuale se numara "durata proceselor, caracterul neunitar al jurisprudentei, problemele de integritate din sistem, cazurile de coruptie din randurile magistratilor si ale profesiilor juridice, precum si lipsa unei reactii ferme fata de acestea, inconsecventa sprijinului politic decesiv pentru prioritizarea dezvoltarii sistemului judiciar au condus la erodarea treptata a increderii cetatenilor in justitie in ultimii 20 de ani".

Totodata, actuala conducere a ministerului Justitiei considera ca s-au comis anumite erori in cadrul reformei din 2005, "cum ar fi perpetuarea unor inechitati in sistemul de salarizare, introducerea unui sistem de evaluare si promovare care s-a dovedit nerealist, au indus o stare de tensiune latenta in sistem si au afectat coerenta pe termen lung a politicienilor d resurse umane.

In urma reformei, ministerul isi propune sa obtina "un act de justitie corect, transparent, desfasurat in termen reyonabil, la un cost accesibil cetatenilor".

Obiectivul fundamental al reformei il reprezinta intrarea in vigoare a noilor coduri de procedura, inclusiv a legii privind executarea pedepselor.

Pentru punerea in aplicare cu succes a codurilor e necesar sa se asigure un numar adecvat de judecatori, procurori si personal auxiliar, sedii... mai mult


Luni, 12 Aprilie 2010, ora 20:25

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii