modificare statut magistrati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Magistratii care comit fapte de coruptie inca mai beneficiaza de pensii speciale uriase, cu toate ca premierul Ponta a cerut in mod ferm eliminarea lor inca din vara trecuta. Proiectul de lege care prevede eliminarea acestor pensii a fost trimis de cateva luni de Guvern la Parlament, dar este blocat la Senat.

Subiectul a fost redeschis in mass-media dupa ce, zilele acestea, judecatorul Stan Mustata, protagonistul unui scandalos caz de coruptie, a cerut din spatele gratiilor, unde se afla in stare de arest preventiv, sa iasa la pensie anticipat, urmand sa beneficieze de o pensie de circa 10.000 de lei lunar.

Pentru ca legea nu a fost modificata, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate decat sa ii aprobe solicitarea, neavand baza legala sa o respinga.

Pensie uriasa pentru Stan Mustata, judecatorul arestat pentru coruptie? Ce a decis CSM

Tot in urma unui scandal de coruptie declansat de arestarea preventiva a unor magistrati care au luat mita in schimbul unor sentinte favorabile, in august 2013 premierul Victor Ponta a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc: "Domnu' ministru, legea cu magistratii care au fost condamnati pentru fapte de serviciu sa-si piarda pensia speciala, va rog s-o puneti pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutati si cu CSM".

Ministrul a facut ce i s-a cerut, iar CSM a dezbatut si avizat cu anumite observatii Proiect de Lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor initiat de... mai mult


Vineri, 30 Mai 2014, ora 16:43

22 comentarii
Magistratii condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia, au decis deputatii

Magistratii condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia, au decis deputatii

Camera Deputatilor a adoptat, marti, tacit proiectul de lege privind modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia magistratii care au fost condamnati definitiv isi pierd pensia de serviciu si indemnizatia.

Proiectul care vizeaza completarea Legii 303 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in conditiile in care termenul pentru dezbatere si vot final stabilit pentru 16 octombrie a fost depasit.

In proiect se arata ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care CSM apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie.

De asemenea, se precizeaza ca aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii.

"Punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei de de serviciu, daca... mai mult


Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:29

4 comentarii
Chiuariu, despre modificarea art. 1 din Constitutie: Nu e in ton cu atmosfera eurosceptica

Chiuariu, despre modificarea art. 1 din Constitutie: Nu e in ton cu atmosfera eurosceptica

Presedintele comisiei juridice din Senat, liberalul Tudor Chiuariu, considera ca modificarea articolului 1 din Constitutie in perspectiva unui nou tratat european este o posibilitate care nu prea e in ton cu atmosfera eurosceptica.

"E o posibilitate care nu prea e in ton cu atmosfera la nivel european, care nu mai e una euro-optimista, ca in urma cu cativa ani, ci mai degraba eurosceptica, dar afirmatia domnului Parvulescu este corecta.

Intr-o asemenea perspectiva, daca vom decide impreuna cu partenerii nostri europeni ca delegarea de suveranitate de la nivel national catre nivelul uniunii ia alte forme decat cele actuale, cu siguranta vom avea nevoie si de o revizuire a Constitutiei. Cea din 2003 a fost determinata de necesitatea adaptarii normelor noastre constitutionale cu rigorile, cerintele, noile realitati determinate de aderarea Romaniei la uniunea Europeana si NATO", a afirmat joi Chiuariu la Palatul Parlamentului, la dezbaterea "Statutul magistratului si independenta justitiei" organizata de Forumul Constitutional.

Parvulescu: Dupa 2014, am putea fi nevoiti sa modificam art.1 din Constitutie

Presedintele Forumului Constitutional, Cristian Parvulescu, a declarat ca Romania ar putea sa fie nevoita sa modifice din nou Constitutia peste cativa ani, inclusiv articolul 1, pentru a "oferi mai clar elementele de suveranitate Bruxelles-ului".

"In masura in care un nou tratat european urmeaza sa fie realizat in perspectiva catorva ani, probabil dupa... mai mult


Joi, 25 Aprilie 2013, ora 17:21

3 comentarii
Ministerul Justitiei dezminte ca vrea sa modifice statutul procurorilor

Ministerul Justitiei dezminte ca vrea sa modifice statutul procurorilor

Ministerul Justitiei neaga ca ar avea intentia sa propuna modificarea Constitutiei astfel incat procurorii sa fie trecuti in subordinea ministrului Justitiei.

"Ca urmare a discutiilor generate in spatiul public de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din 04 ianuarie 2013, Ministerul Justitiei comunica urmatoarele: In portofoliul de lucru legislativ al Ministerului Justitiei nu se afla niciun proiect de modificare a Constitutiei.

Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Cristi Danilet, revocat din functia de membru CSM de catre Judecatoria Galati

Marti, intr-un interviu acordat HotNews, judecatorul Cristi Danilet, membru al al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat ca are informatii exacte ca se pregateste modificarea statutului procurorului prin modificarea Constitutiei astfel incat acestia sa intre sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie.

"In cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general,exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie", a spus Cristi Danilet. mai mult


Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 22:05

4 comentarii
Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati

Modificarile Statutului magistratilor si Legii CSM, respinse de deputati

Proiectul de lege prin care se aduc modificari Statului judecatorilor si procurorilor si Legii CSM, printre care si definirea notiunii de exercitare a functiei cu rea credinta si introducerea conditiei bunei reputatii drept cerinta de de acces in functie a fost respins luni de Camera Deputatilor.

Proiectul de act normativ a primit 119 de voturi "pentru", 91 impotriva si 7 abtineri, in conditiile in care pentru adoptarea lui ar fi fost nevoie de 166 de voturi, avand caracter organic.

Reprezentantii Opozitiei, printre care Aura Vasile (PSD) si Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), nu au fost de acord cu dezbaterea si votarea acestui proiect din cauza lipsei unui raport din partea comisiilor de specialitate.

Mai mult, Alina Gorghiu(PNL) a sustinut in cadrul dezbaterilor ca proiectul nu este bine construit.

"Vorbeste doamna Barna despre buna reputatie la intrarea in profesie, nu exista definit juridic conceptul de buna reputatie. Oameni buni! Eu daca vreau sa ma raportez la ceva, sa adopt un comportament normal, responsabil, care sa fie acela definit de legiuitor ca buna reputatie, nu am carui comportament sa ma circumscriu, pentru ca el nu este definit de lege, este un criteriu subiectiv la intrarea in profesie", a subliniat Gorghiu neajunsurile din legea de modificare a Statului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM.

Tot referitor la proiect, Gorghiu a mai facut referire, printre altele, "la posibilitatea sanctionarii judecatorilor in cazul in care nu adopta... mai mult


Luni, 05 Decembrie 2011, ora 21:48

5 comentarii
Reprezentantii justitiei: Modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, neconstitutionala

Reprezentantii justitiei: Modificarea statutului judecatorilor si procurorilor, neconstitutionala

Reprezentantii CSM, ICCJ, Parchetului de pe langa ICCJ, UNJR, Asociatiei Procurorilor si Inspectiei Judiciare au decis, intr-o intalnire comuna, sa sesizeze faptul ca modificarea statutului judecatorilor si procurorilor pe care o pregateste Ministerul Justitiei are prevederi neconstitutionale.

"Reprezentantii institutiilor si organizatiilor profesionale participante au subliniat faptul ca, prin aceste propuneri legislative, in eventualitatea in care vor fi adoptate in forma elaborata de Ministerul Justitiei, se vor produce efecte care aduc grave atingeri principiilor constitutionale privind independenta sistemului judiciar si separatia puterilor in stat.

Astfel, prin modificarea art. 44 alin. (3) si (4) din Legea nr. 317/2004, care propune ca titulari ai actiunii disciplinare Ministrul Justitiei, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, se incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, intrucat un reprezentant al executivului ar deveni titular al actiunii disciplinare impotriva unor magistrati, in pofida faptului ca nu exista nicio alta situatie in care unui membru ce reprezinta una din puterile constitutionale in stat i se recunoaste prin lege prerogativa promovarii actiunii disciplinare impotriva unei persoane ce reprezinta o alta putere", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre CSM.

In acelasi document, reprezentantii justitiei mai anunta ca se opun acordarii de... mai mult


Luni, 11 Iulie 2011, ora 17:26

7 comentarii
Ministerul Public vrea in subordine politia judiciara

Ministerul Public vrea in subordine politia judiciara

Ministerul Public a propus luni mai multe variante prin care ar putea prelua politia judiciara, cum ar fi controlul administrativ, detasarea politistilor in cadrul Parchetelor sau trecerea atributiilor privind cariera profesionala a politistilor in competenta acestei institutii.

In urma analizelor a rezultat ca pentru eficientizarea activitatii de urmarire penala sunt necesare modificari ale cadrului legislativ care sa permita ca activitatea lucratorilor de politie judiciara sa se desfasoare sub controlul exclusiv al procurorilor, anunta Ministerul Public prin intermediul unui comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii ministerului sustin ca eficienta politiei judiciare este diminuata din cauza dublei subordonari, iar modificarile legislative propuse permit delimitarea clara a atributiilor judiciare de cele administrative si garanteaza statutul politistilor din politia judiciara, a caror cariera profesionala va depinde exclusiv de modul in care le este evaluata activitatea de magistratul care supravegheaza urmarirea penala.

In principal, observatiile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pornesc de la imprejurarea ca este esentiala diferentierea intre structurile de politie cu atributii administrative si politia judiciara, cea din urma structura avand sarcina de a constata si urmari orice infractiune, conformandu-se regulilor de procedura penala si de a executa masurile dispuse de catre procurori.

O eventuala organizare a politiei judiciare... mai mult


Luni, 07 Martie 2011, ora 23:55

CSM propune inasprirea sanctiunilor pentru abaterile magistratilor

CSM propune inasprirea sanctiunilor pentru abaterile magistratilor

CSM a aprobat, joi, o lista de propuneri privind modificarea statulului judecatorilor si procurorilor, propuneri ce prevad, printre altele, extinderea faptelor care constituie abateri si stabilirea unei liste cu abateri disciplinare grave.

Astfel, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis transmiterea catre Ministerul Justitiei a propunerilor de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in legatura cu abaterile disciplinare si sanctiunile disciplinare ce pot fi aplicate magistratilor.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, aceste propuneri au fost facute ca urmare a derularii proiectului de Twinning ligt - "Consolidarea eficientei judiciare din Romania".

"Propunerile de modificare legislativa insusite de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii vizeaza: stabilirea unei liste cu abateri disciplinare graduale, departajate in abateri foarte grave, abateri grave, abateri usoare, cu sanctiuni graduale corespunzatoare; extinderea faptelor care constituie abateri disciplinare prin includerea in lista abaterilor foarte grave a faptelor care sunt de natura sa afecteze prestigiul justitiei", se arata in comunicatul citat, in care se precizeaza ca aceste modificari se circumscriu obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Propunerile vor fi inaintate Ministerului Justitiei, singurul care are drept de initiativa legislativa in domeniul... mai mult


Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 19:03

1 comentariu
MJ vrea reforma: Afla cum se schimba statutul magistratilor, avocatilor si notarilor!

MJ vrea reforma: Afla cum se schimba statutul magistratilor, avocatilor si notarilor!

Ministerul Justitiei sustine ca desi s-au facut progrese in Justitie in ultimii ani, mai exista inca mari probleme, fiind necesara o noua strategie de dezvoltare a justitiei ca serviciu public.

Printre problemele actuale se numara "durata proceselor, caracterul neunitar al jurisprudentei, problemele de integritate din sistem, cazurile de coruptie din randurile magistratilor si ale profesiilor juridice, precum si lipsa unei reactii ferme fata de acestea, inconsecventa sprijinului politic decesiv pentru prioritizarea dezvoltarii sistemului judiciar au condus la erodarea treptata a increderii cetatenilor in justitie in ultimii 20 de ani".

Totodata, actuala conducere a ministerului Justitiei considera ca s-au comis anumite erori in cadrul reformei din 2005, "cum ar fi perpetuarea unor inechitati in sistemul de salarizare, introducerea unui sistem de evaluare si promovare care s-a dovedit nerealist, au indus o stare de tensiune latenta in sistem si au afectat coerenta pe termen lung a politicienilor d resurse umane.

In urma reformei, ministerul isi propune sa obtina "un act de justitie corect, transparent, desfasurat in termen reyonabil, la un cost accesibil cetatenilor".

Obiectivul fundamental al reformei il reprezinta intrarea in vigoare a noilor coduri de procedura, inclusiv a legii privind executarea pedepselor.

Pentru punerea in aplicare cu succes a codurilor e necesar sa se asigure un numar adecvat de judecatori, procurori si personal auxiliar, sedii... mai mult


Luni, 12 Aprilie 2010, ora 20:25

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  2. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  3. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  4. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  5. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  6. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  7. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  8. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  9. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  10. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon