modificari fiscale 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi Update

Amnistia fiscala, extinsa la toti bugetarii - cine a luat bani pe nedrept nu ii mai da inapoi Update

Amnistia fiscala a fost extinsa, luni seara, dupa un vot in plenul Senatului, de la angajatii din invatamant la toti bugetarii care au obtinut venituri salariale pe nedrept, din cauza unor calcule gresite ale functionarilor publici, nereguli constatate de catre Curtea de Conturi.

Mai exact, potrivit proiectului de lege privind amnistia fiscala, care contine amendamentele adoptate luni seara in plenul Senatului, toti bugetarii care au primit sporuri sau alte venituri salariale pe nedrept sunt scutiti de la inapoierea banilor luati in plus catre stat.

Amendamentul ii apartine presedintelui Comisiei de Munca din Senat, Liviu Pop, care a propus, luni seara, in sedinta ordinara a plenului Parlamentului, mai multe modificari ale initiativei legislative.

PSD vrea sa extinda amnistia fiscala - mamele si pensionarii care au returnat banii sa-i primeasca inapoi

Printre acestea s-a numarat si extinderea amnistiei fiscale pentru mame si pensionari, amendament care prevede ca persoanele care au apucat sa returneze din banii primiti pe nedrept vor primi sumele respective inapoi. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Luni seara, presa a relatat numai despre inapoierea banilor mamelor si pensionarilor care au returnat statului sumele primite pe nedrept, insa nu si despre scutirea tuturor bugetarilor de la plata sporurilor primite pe fondul unor greseli de calcul sau interpretare a legii, intrucat senatorii nu au facut precizari legate de cea de-a doua... mai mult


Marti, 02 Septembrie 2014, ora 13:10

30 comentarii
Andreea Paul: Guvernul Ponta ne-a adus intr-o dementa fiscala

Andreea Paul: Guvernul Ponta ne-a adus intr-o dementa fiscala

Cele 34 de modificari ale Codului fiscal si Codului de Procedura Fiscala sunt o adevarata dementa fiscala, in opinia deputatului PDL Andreea Paul.

"Guvernul Ponta ne-a adus intr-o adevarata dementa fiscala de la inceputul guvernarii. 34 de modificari a produs executivul condus de Victor Ponta asupra Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala de cand este la guvernare, adica aproape doua modificari facute in medie pe luna", se plange Andreea Paul pe blogul sau.

Toate aceste schimbari determina nelinistea mediului de afaceri, spune aceasta, precizand ca pe langa nesiguranta adusa de modificarile permanente de legislatie, mai exista si problema supraimpozitarii pregatite de Guvernul USL. Andreea Paul a identificat o lista de 30 de taxe noi sau marite de guvernul Ponta si inca cinci care urmeaza sa fie introduse anul viitor.

Andreea Paul: Trantorii USL au cheltuit mai mult decat produc

"Taxele mai mari de la anul inseamna ca fiecare roman va scoate din buzunar 50 de euro in plus anul viitor, de la cel mai mic pana la cel mai mare, salariat public sau privat, pensionar sau asistat social, cu venituri sau fara", spune Andreea Paul, care critica actuala guvernare despre care afirma ca aplica principiul "Mai bine taxez decat sa creez".

Potrivit deputatei PDL, taxele suplimentare din anii 2013 si 2014 vor insemna o povara de 8 miliarde de lei pentru portofelele romanilor si bugetele companiilor.

"USL le-a taiat agricultorilor romani 1,5 miliarde lei din... mai mult


Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 19:38

11 comentarii
Provocarile legislative ale anului 2013 sub lupa specialistilor

Provocarile legislative ale anului 2013 sub lupa specialistilor

Conferinta Tax & Law se va desfasura pe 28 martie 2013, la Hotel Pullman Bucuresti. Pentru al 12-lea an consecutiv, evenimentul reuneste experti in fiscalitate, profesionisti cu experienta si reprezentanti guvernamentali, ce vor dezbate subiecte de actualitate.

Programul conferintei cuprinde doua sesiuni de discutii si doua workshopuri.

Prima sesiune:

- Cat ne costa noile reguli privind impozitarea profiturilor companiilor? Noul regim de impozitare a microintreprinderilor. Noi reguli de deductibilitate (diruna, amortizare, cheltuieli legate de coruptie etc);

- Cat de neutre sunt noile reguli de TVA? Ajustarea TVA in tranzactiile dintre persoanele affiliate. Anularea codului de inregistrare in scop de TVA - cauze si efecte. TVA la incasare - primele impresii;

- Stimulente fiscale - activitatile de cercetare si dezvoltare;

- Provocari legislative in 2013.

A doua sesiune:

- Ultimele tendinte in cadrul inspectiilor fiscale;

- Modificari privind contributiile sociale in cazul activitatilor independente (PFA, drepturi de autor etc);

- Largirea bazei de impozitare a veniturilor nerezidentilor - noi costuri financiare si administrative. Tranzactii artificiale - cum le recunoastem? Impozitul de 50% si impozitarea veniturilor din servicii prestate in afara Romaniei;

- Rescrierea Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscal.

In cadrul primului workshop invitatii vor discuta despre "Preturile de transfer - aspecte practice privind intocmirea... mai mult


Marti, 12 Martie 2013, ora 16:55

Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern

Modificari importante la Codul fiscal: Care sunt cele mai noi masuri aprobate de Guvern

Cu aprobarea Fondului Monetar International, pe fondul accentuarii presiunilor bugetare, Guvernul a aprobat, concomitent cu noul buget, o serie de modificari fulger, insa importante, ale Codului fiscal.

Anuntate de pe o zi pe alta, desi Codul fiscal precizeaza ca "prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia", asa cum aminteste Consiliul fiscal, noutatile vizeaza in general noi taxe, majorarea altora, dar si unele masuri de combatere a evaziunii fiscale.

Modificarile au fost introduse prin OUG 8/2013 privind modificarea Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial pe 23 ianuarie 2013.

Taxe si suprataxe

Guvernul va taxa cu 60% veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze ca urmare a dereglementarii preturilor din sector, proces ce duce automat la cresterea preturilor pentru consumatori, banii obtinuti astfel urmand sa fie folositi pentru subventionarea familiilor afectate de scumpiri, dar si pentru investitii si finantarea deficitului.

"Statul nu va mai subventiona pe toata lumea prin pret, ci va subventiona individual gospodariile cu venituri reduse", a explicat ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea.

Executivul estimeaza ca masura va aduce venituri suplimentare de 400 miloane de lei, din care 150 de milioane vor primi consumatorii vulnerabili.

In ceea ce priveste posibilitatea ca suprataxarea companiilor se se reflecte la nivelul pretului... mai mult


Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:11

6 comentarii
TaxEU Forum 2013: Analiza celor mai noi modificari fiscale

TaxEU Forum 2013: Analiza celor mai noi modificari fiscale

Cea de-a saptea editie a evenimentului local de legislatie si fiscalitate, TaxEU Forum 2013, vine cu analiza celor mai noi modificari fiscale pregatite de autoritati pentru 2013. Evenimentul va avea loc in perioada 7-8 februarie 2013 la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti.

Editia de anul acesta va oferi cele mai complexe analize si informatii privind provocarile fiscale si contabile pentru firmele romanesti in perioada 2013 - 2014, impactul ultimelor modificari legislative in domeniul contabil si fiscal si aspecte si proceduri privind controalele, inspectiile fiscale si litigiile fiscale.

Cele mai importante companii de consultanta alaturi de reprezentanti ai Ministerului de Finante vor incerca sa ofere solutii si sa gaseasca raspunsurile potrivite pentru a nu fi luati prin surprindere de modificarile anuntate de anul 2012.

Detalii complete despre eveniment, speakers si modalitati de inscriere sunt disponibile pe TaxEU.ro. mai mult


Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:05

Schimbari legislative din 2013: Ce a promis Guvernul si ce a facut?

Schimbari legislative din 2013: Ce a promis Guvernul si ce a facut?

Reducerea TVA de la 24% la 19%, scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale sau cota diferentiata la alimente sunt doar cateva dintre masurile fiscale pe care guvernul Ponta II si le-a propus. Ce masuri s-au aplicat, totusi, de la 1 ianuarie?

Programul de guvernare pentru perioada 2013-2016 prezentat in fata Parlamentului Romaniei, la finalul anului trecut, urmarea simplificarea fiscalitatii si cresterea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri.

Guvernul si-a propus, printre altele, reducerea la jumatate a numarului taxelor parafiscale, cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercercetare si dezvoltare de la 20 la 50%, reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la producatori, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Citeste mai multe despre Schimbarile legislative din 2013: Ce a promis guvernul si ce a facut? pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:08

1 comentariu
Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Anul 2012 a adus foarte multe schimbari legislative care vizeaza mediul de afaceri. Introducerea platii TVA la incasare, taxa auto sau platirea anticipata a impozitului pe profitul anual sunt doar cateva dintre masurile ce vor intra in vigoare de la inceputul anului 2013.

Plata TVA la incasare

Plata TVA la incasare este, fara doar si poate, una dintre cele mai importante masuri adoptate de guvern in 2012.

Firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate, de anul viitor, sa treaca la sistemul TVA la incasare si sa achite si sa incaseze facturile numai prin banca, in timp ce marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.

Citeste mai multe despre Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative pe Business24.ro. mai mult


Joi, 20 Decembrie 2012, ora 00:16

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Anul 2013 debuteaza cu schimbari semnificative de natura fiscala, cu impact atat in sectorul privat, cat si pentru persoanele fizice.

Cele mai importante amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza aspecte legate de taxa auto, modalitatea de plata a TVA, gestionarea impozitului pe profit sau retinerea impozitului din activitati independente.

Plati anticipate pentru impozitul pe profit

Persoanele juridice, societati comerciale, pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sistem aplicabil pana acum numai persoanelor fizice. Termenul anterior a fost 1 ianuarie 2012.

Astfel, societatile care opteaza pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie vor putea plati impozitul in patru transe, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.

Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Platile anticipate vor fi stabilite in baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.

In cazul contribuabililor care au inregistrat pierdere fiscala, acestea se determina raportat la profitul contabil al trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata.

Prevederea a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Bancile aplica obligatoriu acest... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:18

2 comentarii
Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Daca vrem mai multi bani pentru scoli, sanatate sau drumuri, cu bugetul actual este aproape imposibil, sustine premierul Victor Ponta, fiind necesare, astfel, masuri urgente de crestere a incasarilor la buget.

Oficialii institutiilor de resort au indicat, in ultima perioada, posibilitatea unei modificari de amploare a politicii fiscale, prin introducerea de noi impozite, modificarea sistemului de impozitare a proprietatii sau chiar prin incurajarea, prin recompense materiale, a spiritului civic. Cel putin aceasta din urma nu ar functiona in Romania, unde predomina mai degraba spiritul delatiunii, potrivit prim-ministrului, care i-a transmis initiatorului ideii "se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect".

Intr-adevar, in contextul in care Romania are printre cele mai reduse venituri fiscale din Uniunea Europeana in pofida nivelului ridicat de taxare, se impun schimbari atent gandite. Viziunea Guvernului si a partenerilor internationali ai Romaniei cu privire la solutionarea acestei contradictii va fi proiectata in Strategia bugetar-fiscala pentru perioada 2013-2016, iar directia aleasa acum va influenta in cele din urma capacitatea statului de a asigura finantarea corespunzatoare a unor domenii esentiale.

"Nu trebuie sa se inceapa cu masuri care sa creasca veniturile la buget, ci cu masuri care sa stimuleze cresterea economica, atragerea de investitii, atat romanesti, cat si straine, si sa conduca, implicit, la crearea de locuri de munca.

Orice... mai mult


Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 07:14

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Au plecat sa culeaga ciuperci, dar au gasit marijuana
  2. Campusul Microsoft, pazit de roboti inteligenti
  3. La ce poate conduce teama de un atac militar al Rusiei
  4. Creatura marina "diavolul negru", filmata in premiera mondiala (Video)
  5. Ursuletul Winnie the Pooh, interzis intr-un oras european pentru ca e "hermafrodit"
  6. Supravietuire miraculoasa: A cazut de la etajul 11 pe o masina in miscare
  7. Un atac nuclear a distrus civilizatia de pe Marte - teorie stiintifica
  8. Barbati pusi sa treaca prin chinurile nasterii - cum au rezistat
  9. Ai merge cu un autobuz alimentat cu excremente?
  10. Moarta in bratele sotului, din cauza detectorului de metale din aeroport