modificari fiscale 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod Fiscal: Guvernul jongleaza cu fiscalitatea si face promisiuni pe care nu le-a tinut pana acum

Noul Cod Fiscal: Guvernul jongleaza cu fiscalitatea si face promisiuni pe care nu le-a tinut pana acum

Guvernul a prezentat, in sedinta de miercuri, un proiect al noului Cod Fiscal, care contine insa masuri promise de Cabinetul Ponta inca de pe vremea cand PNL era la Putere ca parte din USL, alaturi de PSD.

Printre cele mai importante schimbari anuntate de Executiv se numara reducerea generala a TVA, scaderea TVA la produsele alimentare, reducerea cotei unice, scaderea contributiilor de asigurari sociale, dar si scutirea de la impozitare a dividendelor.

Insa aceste masuri incluse in noul proiect al Codului Fiscal sunt cuprinse si in Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016.

Mai mult, ele au fost aduse in discutie in repetate randuri in spatiul public si au fost avansate diverse termene, insa nu au fost puse in practica pana acum.

TVA

La capitolul TVA, in noul proiect al Codului Fiscal prezentat de Guvern, sunt trecute urmatoarele modificari:

Reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016Reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%

Guvernul a identificat si motivele pentru care e nevoie de aceste masuri. Astfel, Romania este a 5-a tara din UE in ceea ce priveste cota standard de TVA (24%), dupa Ungaria, Danemarca, Croatia si Suedia.

Mai mult (si poate mai important), frauda... mai mult


Joi, 19 Februarie 2015, ora 07:22

8 comentarii
Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Noul Cod Fiscal: Microintreprinderile platesc impozit chiar daca nu au niciun angajat

Microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit chiar daca nu au angajati, se arata in proiectul noului Cod Fiscal.

Acestea reprezinta 78,3% din totalul societatilor comerciale active, realizand o cifra de afaceri de numai 2,4%, din totalul cifrei de afaceri realizate de societatile comerciale din Romania, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Noul Cod Fiscal: Schimbari cruciale la plata CAS si CASS

Forta de munca angajata in microintreprinderi reprezinta 14% din totalul salariatilor din societatile comerciale care depun bilanturi contabile, iar 47,2% din microintreprinderi inregistrau pierdere neta la 31.12.2013.

Astfel, Guvernul a propus noi masuri in proiectul noului Cod Fiscal, astfel ca microintreprinderile - aproape in totalitate cu capital autohton - "vor fi mult mai interesate pentru corectitudine in afaceri si reducerea economiei ascunse".


Sursa: Guvern

Ce modificari vrea sa faca Guvernul

1. Stabilirea unei cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;3% pentru microintreprinderile care au un salariat;3% + 1.530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile lit.a) sau lit.b), si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa... mai mult


Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 16:49

3 comentarii
Presedintele Consiliului Fiscal raspunde acuzatiilor facute de Ponta: Nu am spus asa ceva

Presedintele Consiliului Fiscal raspunde acuzatiilor facute de Ponta: Nu am spus asa ceva

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal (CF), a raspuns acuzatiilor aduse de premierul Victor Ponta, care a sustinut ca membrii acestei institutii spun ca Guvernul nu ar trebui sa plateasca drepturile salariale castigate in instanta de unii bugetari, precum si unele arierate.

"Noi (Consiliul Fiscal - n.red.) nu am spus ca nu vrem sa se plateasca acele obligatii, sunt stabilite de justitie si trebuiau achitate in 2015, cand erau programate", a spus Ionut Dumitru, referitor la acuzatiile premierului Victor Ponta facute miercuri, la debutul sedintei de guvern.

Prim-ministrul a mentionat ca nu intelege opozitia Consiliului Fiscal fata de a treia rectificare bugetara din 2014.

"Putem sa nu mai platim nimic din ce trebuie sa platim in 2015, terminam anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tor ceea ce vine din anii din urma. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Nu am sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti. Aceasta rectificare ne ajuta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati si este prima data cand nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autoritatilor locale", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei.

Legat tot de cea de-a... mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:38

7 comentarii
Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii (Video)

Guvernul vrea a treia rectificare bugetara. Consiliul Fiscal: E ilegala, dovada a incapacitatii (Video)

A treia rectificare bugetara din acest an incalca mai multe prevederi legale si arata incapacitatea Guvernului de programare si executie a bugetului, privind in special investitiile, potrivit Consiliului Fiscal (CF), care arata totodata ca plata in avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul fiscal considera ca decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetara, incalcand in mod flagrant prevederile legilor in vigoare relevante (pe care le suspenda temporar printr-o ordonanta de urgenta), este dovada unei evidente incapacitati administrative de programare si executie a bugetului, in special a cheltuieliloor de investitii.

In plus, este dificil de inteles oportunitatea achitarii in avans a drepturilor salariale restante comparativ cu esalonarea programata initial prin apelul la o multitudine de incalcari ale regulilor fiscale statuate prin legile in vigoare, in conditiile in care apare drept putin probabil ca aceasta sa usureze constructia bugetara pentru anul 2015", arata Consiliul Fiscal.

A treia rectificare bugetara: Cine primeste mai multi bani si cui i se taie din venituri

Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar inregistrat la 10 luni, ca urmare a cresterii incasarii veniturilor bugetului general consolidat fata de estimari si avand in vedere situatia favorabila din perspectiva incadrarii in plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este in mod evident fals,... mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:35

5 comentarii
TaxEU Forum 2013: Analiza celor mai noi modificari fiscale

TaxEU Forum 2013: Analiza celor mai noi modificari fiscale

Cea de-a saptea editie a evenimentului local de legislatie si fiscalitate, TaxEU Forum 2013, vine cu analiza celor mai noi modificari fiscale pregatite de autoritati pentru 2013. Evenimentul va avea loc in perioada 7-8 februarie 2013 la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti.

Editia de anul acesta va oferi cele mai complexe analize si informatii privind provocarile fiscale si contabile pentru firmele romanesti in perioada 2013 - 2014, impactul ultimelor modificari legislative in domeniul contabil si fiscal si aspecte si proceduri privind controalele, inspectiile fiscale si litigiile fiscale.

Cele mai importante companii de consultanta alaturi de reprezentanti ai Ministerului de Finante vor incerca sa ofere solutii si sa gaseasca raspunsurile potrivite pentru a nu fi luati prin surprindere de modificarile anuntate de anul 2012.

Detalii complete despre eveniment, speakers si modalitati de inscriere sunt disponibile pe TaxEU.ro. mai mult


Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:05

Schimbari legislative din 2013: Ce a promis Guvernul si ce a facut?

Schimbari legislative din 2013: Ce a promis Guvernul si ce a facut?

Reducerea TVA de la 24% la 19%, scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale sau cota diferentiata la alimente sunt doar cateva dintre masurile fiscale pe care guvernul Ponta II si le-a propus. Ce masuri s-au aplicat, totusi, de la 1 ianuarie?

Programul de guvernare pentru perioada 2013-2016 prezentat in fata Parlamentului Romaniei, la finalul anului trecut, urmarea simplificarea fiscalitatii si cresterea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri.

Guvernul si-a propus, printre altele, reducerea la jumatate a numarului taxelor parafiscale, cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercercetare si dezvoltare de la 20 la 50%, reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la producatori, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Citeste mai multe despre Schimbarile legislative din 2013: Ce a promis guvernul si ce a facut? pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:08

1 comentariu
Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Anul 2012 a adus foarte multe schimbari legislative care vizeaza mediul de afaceri. Introducerea platii TVA la incasare, taxa auto sau platirea anticipata a impozitului pe profitul anual sunt doar cateva dintre masurile ce vor intra in vigoare de la inceputul anului 2013.

Plata TVA la incasare

Plata TVA la incasare este, fara doar si poate, una dintre cele mai importante masuri adoptate de guvern in 2012.

Firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate, de anul viitor, sa treaca la sistemul TVA la incasare si sa achite si sa incaseze facturile numai prin banca, in timp ce marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.

Citeste mai multe despre Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative pe Business24.ro. mai mult


Joi, 20 Decembrie 2012, ora 00:16

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Anul 2013 debuteaza cu schimbari semnificative de natura fiscala, cu impact atat in sectorul privat, cat si pentru persoanele fizice.

Cele mai importante amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza aspecte legate de taxa auto, modalitatea de plata a TVA, gestionarea impozitului pe profit sau retinerea impozitului din activitati independente.

Plati anticipate pentru impozitul pe profit

Persoanele juridice, societati comerciale, pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sistem aplicabil pana acum numai persoanelor fizice. Termenul anterior a fost 1 ianuarie 2012.

Astfel, societatile care opteaza pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie vor putea plati impozitul in patru transe, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.

Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Platile anticipate vor fi stabilite in baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.

In cazul contribuabililor care au inregistrat pierdere fiscala, acestea se determina raportat la profitul contabil al trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata.

Prevederea a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Bancile aplica obligatoriu acest... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:18

2 comentarii
Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Daca vrem mai multi bani pentru scoli, sanatate sau drumuri, cu bugetul actual este aproape imposibil, sustine premierul Victor Ponta, fiind necesare, astfel, masuri urgente de crestere a incasarilor la buget.

Oficialii institutiilor de resort au indicat, in ultima perioada, posibilitatea unei modificari de amploare a politicii fiscale, prin introducerea de noi impozite, modificarea sistemului de impozitare a proprietatii sau chiar prin incurajarea, prin recompense materiale, a spiritului civic. Cel putin aceasta din urma nu ar functiona in Romania, unde predomina mai degraba spiritul delatiunii, potrivit prim-ministrului, care i-a transmis initiatorului ideii "se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect".

Intr-adevar, in contextul in care Romania are printre cele mai reduse venituri fiscale din Uniunea Europeana in pofida nivelului ridicat de taxare, se impun schimbari atent gandite. Viziunea Guvernului si a partenerilor internationali ai Romaniei cu privire la solutionarea acestei contradictii va fi proiectata in Strategia bugetar-fiscala pentru perioada 2013-2016, iar directia aleasa acum va influenta in cele din urma capacitatea statului de a asigura finantarea corespunzatoare a unor domenii esentiale.

"Nu trebuie sa se inceapa cu masuri care sa creasca veniturile la buget, ci cu masuri care sa stimuleze cresterea economica, atragerea de investitii, atat romanesti, cat si straine, si sa conduca, implicit, la crearea de locuri de munca.

Orice... mai mult


Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 07:14

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Misterul lacului care dispare printr-o gaura bizara (Video)
  2. Ce a facut o femeie la volan. Oficialii, uluiti: E mult peste ceea ce am vazut vreodata (Video)
  3. Statul Islamic si-a deschis hotel de 5 stele
  4. Cruzime incredibila: De ce au fost niste papagali indesati de vii in sticle de plastic
  5. Experiment fiscal la sugestia ministrului "Orlando": Cum a ajuns sa coste o pizza rece 65 de lei
  6. Ti-ar placea sa te dai cu placa pe terenul de golf? Acum se poate si asta!
  7. Padurea zombi de la Cernobil - copacii morti care refuza sa dispara
  8. Gadget ca-n filme: S-a inventat camera cu termoviziune pentru smartphone
  9. S-a inventat fierul de calcat vertical - vezi cum functioneaza
  10. Inventii utile: ai vazut noul sezlong ergonomic cu parasolar?