modificari fiscale 2013

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal

Acord cu FMI si Comisia Europeana, pe noul Cod Fiscal

Ministerul de Finante s-a inteles, marti, cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International, privind Codul Fiscal.

Astfel, Comisia Europeana si FMI si-au dat acordul asupra noului Cod Fiscal, transmite Realitatea Tv.

Noul Cod Fiscal, respins de Comisia Europeana - Oficialii FMI nu mai vin la Bucuresti

Codul Fiscal nu trece de testul FMI: Trebuie revizuit semnificativ

De altfel, ministrii de Finante ai tarilor membre UE au analizat, marti, in ce stadiu se afla reformele la care s-a angajat Romania, prin acordul incheiat cu FMI si CE, in anul 2013, care va continua pana in luna septembrie, noteaza si Adevarul.

Codul Fiscal a fost pe masa Consiliului ECOFIN, primind astfel acceptul ministrilor de Finante privind reglementarile ce urmeaza sa intre in vigoare incepand din 2016.

Codul Fiscal, adoptat: Ponta se bucura pe Facebook - TVA scade la 19%, taxa pe stalp dispare

Noul Cod Fiscal va duce la incalcarea tratatelor europene? Teodorovici face lumina

La inceputul lunii iunie, FMI a recomandat Guvernului ajustarea masurilor de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal. Reprezentantul FMI in Romania, Guillermo Tolosa, a spus ca, pentru anul 2016, deficitul bugetar este unul considerabil, astfel ca proiectul Codului Fiscal trebuie "revizuit semnificativ".

De asemenea, pe 26 iunie, reprezentantii Comisiei Europene au respins noul Cod Fiscal, fara sa cada de acord cu reprezentantii Guvernului privind modificarile aduse.

Codul Fiscal a fost... mai mult


Marti, 14 Iulie 2015, ora 14:17

5 comentarii
Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor

Lista cu modificarile la Codul Penal a disparut de pe siteul Camerei Deputatilor

Marti, deputatii aveau pe ordinea de zi o lista de circa 20 de propuneri de modificare a legilor penale, intentie catalogata de observatorii vietii politice drept o noua ofensiva impotriva justitiei.

Dupa izbucnirea scandalului legat de urmarirea penala a premierului Victor Ponta, dar si in contextul vizitei efectuate la Bucuresti de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, controversata lista a disparut de pe site-ul Parlamentului, informeaza Digi24.

Printre propunerile care urmau sa fie dezbatute si votate marti se numara initiativele senatorului PSD Serban Nicolae conform carora doar acuzatii violenti sa mai fie incatusati, iar cei care dezvaluie informatii din dosare penale aflate pe rol sa fie inchisi.

O alta propunere vizeaza ca arestarea preventiva sa se faca doar in baza unor "indicii temeinice", nu a unor suspiciuni rezonabile. Alti parlamentari vor ca hotararile instantelor sa devina executorii, doar atunci cand apare si motivarea lor, iar cererile de eliberare conditionata sa fie solutionate cat mai repede.

Totodata, parlamentarii aveau din nou pe ordinea de zi proiecte privind amnistia si gratierea, initiative dezbatute intr-o alta forma si in "Martea Neagra" din 2013, dar respinse definitiv anul trecut.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat public ca nu este de acord cu modificarea Codului Penal si ca ar putea ataca proiectele la Curtea Constitutionala, daca vor fi adoptate de Parlament.

Vineri, premierul Victor Ponta a fost pus sub... mai mult


Sambata, 06 Iunie 2015, ora 11:36

8 comentarii
Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS

Amnistie fiscala: Guvernul sterge cu buretele unele datorii si obligatii CASS

Guvernul va anula obligatiile fiscale rezultate in urma reincadrarii de catre ANAF a veniturilor din activitati independente ca activitati dependente, aparute pana la 1 iunie 2015 si neachitate, inclusiv diferentele de TVA aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala.

Va fi anulata si obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate, neachitata, dar numai pentru persoanele a caror baza lunara de calcul este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014.

Operatiunea este prevazuta in proiectul de lege pregatit de Guvern si aflat pe agenda sedintei de miercuri, in prima lectura.

Ponta explica pentru cine face amnistie fiscala si in ce conditii: Vreau sa stergem trecutul

"Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Organul fiscal nu reconsidera/reincadreaza o activitate ca activitate dependenta si nu emite o decizie de impunere in legatura cu o astfel de reconsiderare/reincadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015", este procedura propusa de Executiv.

Aceeasi... mai mult


Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:18

1 comentariu
Noul Cod Fiscal: Guvernul jongleaza cu fiscalitatea si face promisiuni pe care nu le-a tinut pana acum

Noul Cod Fiscal: Guvernul jongleaza cu fiscalitatea si face promisiuni pe care nu le-a tinut pana acum

Guvernul a prezentat, in sedinta de miercuri, un proiect al noului Cod Fiscal, care contine insa masuri promise de Cabinetul Ponta inca de pe vremea cand PNL era la Putere ca parte din USL, alaturi de PSD.

Printre cele mai importante schimbari anuntate de Executiv se numara reducerea generala a TVA, scaderea TVA la produsele alimentare, reducerea cotei unice, scaderea contributiilor de asigurari sociale, dar si scutirea de la impozitare a dividendelor.

Insa aceste masuri incluse in noul proiect al Codului Fiscal sunt cuprinse si in Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016.

Mai mult, ele au fost aduse in discutie in repetate randuri in spatiul public si au fost avansate diverse termene, insa nu au fost puse in practica pana acum.

TVA

La capitolul TVA, in noul proiect al Codului Fiscal prezentat de Guvern, sunt trecute urmatoarele modificari:

Reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% in prezent la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016Reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% in prezent la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016Reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ponta vrea TVA general de 20% si la alimente - 9%

Guvernul a identificat si motivele pentru care e nevoie de aceste masuri. Astfel, Romania este a 5-a tara din UE in ceea ce priveste cota standard de TVA (24%), dupa Ungaria, Danemarca, Croatia si Suedia.

Mai mult (si poate mai important), frauda... mai mult


Joi, 19 Februarie 2015, ora 07:22

8 comentarii
TaxEU Forum 2013: Analiza celor mai noi modificari fiscale

TaxEU Forum 2013: Analiza celor mai noi modificari fiscale

Cea de-a saptea editie a evenimentului local de legislatie si fiscalitate, TaxEU Forum 2013, vine cu analiza celor mai noi modificari fiscale pregatite de autoritati pentru 2013. Evenimentul va avea loc in perioada 7-8 februarie 2013 la Crowne Plaza Hotel, Bucuresti.

Editia de anul acesta va oferi cele mai complexe analize si informatii privind provocarile fiscale si contabile pentru firmele romanesti in perioada 2013 - 2014, impactul ultimelor modificari legislative in domeniul contabil si fiscal si aspecte si proceduri privind controalele, inspectiile fiscale si litigiile fiscale.

Cele mai importante companii de consultanta alaturi de reprezentanti ai Ministerului de Finante vor incerca sa ofere solutii si sa gaseasca raspunsurile potrivite pentru a nu fi luati prin surprindere de modificarile anuntate de anul 2012.

Detalii complete despre eveniment, speakers si modalitati de inscriere sunt disponibile pe TaxEU.ro. mai mult


Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:05

Schimbari legislative din 2013: Ce a promis Guvernul si ce a facut?

Schimbari legislative din 2013: Ce a promis Guvernul si ce a facut?

Reducerea TVA de la 24% la 19%, scaderea contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale sau cota diferentiata la alimente sunt doar cateva dintre masurile fiscale pe care guvernul Ponta II si le-a propus. Ce masuri s-au aplicat, totusi, de la 1 ianuarie?

Programul de guvernare pentru perioada 2013-2016 prezentat in fata Parlamentului Romaniei, la finalul anului trecut, urmarea simplificarea fiscalitatii si cresterea competitivitatii fiscale a mediului de afaceri.

Guvernul si-a propus, printre altele, reducerea la jumatate a numarului taxelor parafiscale, cresterea deductibilitatii cheltuielilor in cercercetare si dezvoltare de la 20 la 50%, reducerea TVA la producatorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va ramane la producatori, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

Citeste mai multe despre Schimbarile legislative din 2013: Ce a promis guvernul si ce a facut? pe Business24.ro. mai mult


Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 15:08

1 comentariu
Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative

Anul 2012 a adus foarte multe schimbari legislative care vizeaza mediul de afaceri. Introducerea platii TVA la incasare, taxa auto sau platirea anticipata a impozitului pe profitul anual sunt doar cateva dintre masurile ce vor intra in vigoare de la inceputul anului 2013.

Plata TVA la incasare

Plata TVA la incasare este, fara doar si poate, una dintre cele mai importante masuri adoptate de guvern in 2012.

Firmele cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane de lei vor fi obligate, de anul viitor, sa treaca la sistemul TVA la incasare si sa achite si sa incaseze facturile numai prin banca, in timp ce marile companii nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu firmele mai mici daca nu le platesc facturile.

Citeste mai multe despre Retrospectiva 2012: Cele mai importante modificari legislative pe Business24.ro. mai mult


Joi, 20 Decembrie 2012, ora 00:16

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Modificari majore ale Codului Fiscal din 2013: Noutati privind taxa auto, TVA, impozite

Anul 2013 debuteaza cu schimbari semnificative de natura fiscala, cu impact atat in sectorul privat, cat si pentru persoanele fizice.

Cele mai importante amendamente aduse Codului Fiscal vizeaza aspecte legate de taxa auto, modalitatea de plata a TVA, gestionarea impozitului pe profit sau retinerea impozitului din activitati independente.

Plati anticipate pentru impozitul pe profit

Persoanele juridice, societati comerciale, pot opta, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, sistem aplicabil pana acum numai persoanelor fizice. Termenul anterior a fost 1 ianuarie 2012.

Astfel, societatile care opteaza pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie vor putea plati impozitul in patru transe, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se face plata.

Aplicarea sistemului va fi obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi de la formularea optiunii pentru acesta. Platile anticipate vor fi stabilite in baza impozitului achitat in anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum.

In cazul contribuabililor care au inregistrat pierdere fiscala, acestea se determina raportat la profitul contabil al trimestrului pentru care se efectueaza plata anticipata.

Prevederea a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Bancile aplica obligatoriu acest... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 07:18

2 comentarii
Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Cum facem rost de mai multi bani la buget?

Daca vrem mai multi bani pentru scoli, sanatate sau drumuri, cu bugetul actual este aproape imposibil, sustine premierul Victor Ponta, fiind necesare, astfel, masuri urgente de crestere a incasarilor la buget.

Oficialii institutiilor de resort au indicat, in ultima perioada, posibilitatea unei modificari de amploare a politicii fiscale, prin introducerea de noi impozite, modificarea sistemului de impozitare a proprietatii sau chiar prin incurajarea, prin recompense materiale, a spiritului civic. Cel putin aceasta din urma nu ar functiona in Romania, unde predomina mai degraba spiritul delatiunii, potrivit prim-ministrului, care i-a transmis initiatorului ideii "se gandeasca de multe ori inainte de a veni cu un proiect".

Intr-adevar, in contextul in care Romania are printre cele mai reduse venituri fiscale din Uniunea Europeana in pofida nivelului ridicat de taxare, se impun schimbari atent gandite. Viziunea Guvernului si a partenerilor internationali ai Romaniei cu privire la solutionarea acestei contradictii va fi proiectata in Strategia bugetar-fiscala pentru perioada 2013-2016, iar directia aleasa acum va influenta in cele din urma capacitatea statului de a asigura finantarea corespunzatoare a unor domenii esentiale.

"Nu trebuie sa se inceapa cu masuri care sa creasca veniturile la buget, ci cu masuri care sa stimuleze cresterea economica, atragerea de investitii, atat romanesti, cat si straine, si sa conduca, implicit, la crearea de locuri de munca.

Orice... mai mult


Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 07:14

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)