moldova transnistria uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
In caz de razboi, Romania si Rep.Moldova s-ar putea uni Interviu

In caz de razboi, Romania si Rep.Moldova s-ar putea uni Interviu

In momentul de fata, realist vorbind, unirea Romaniei cu Republica Moldova mai este posibila doar in caz de catastrofa umanitara, cum ar fi un razboi, considera Roman Mihaies, politolog de la Chisinau si presedinte al Asociatiei "Moldova Europeana Unita".

"Unirea rapida poate avea loc doar in cazul unei catastrofe umanitare in R.Moldova, de exemplu in cazul reizbucnirii unui razboi cu Transnistria separatista, care ar produce multe victime si pagube, iar comunitatea internationala si marele puteri ar fi puse in situatia de a salva populatia, una din solutii fiind unirea rapida cu Romania", este scenariul prezentat de Roman Mihaies, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Chiar daca nu va fi unire decat odata cu o posibila integrare a Rep.Moldova in UE, Romania este totusi "principalul avocat al Rep.Moldova", fapt ce poate sa fi jucat in apararea romanilor de peste Prut de o invazie ca in Ucraina.

"Rusia tine cont de faptul ca Romania este sensibila la subiectul Rep.Moldova, poate de asta nici nu a atacat si Rep.Moldova, asa cum a facut-o in Ucraina", ne-a mai declarat Mihaies.

Cat despre integrarea in UE, analistul politic crede ca aceasta ar putea fi posibila pentru Republica Moldova de abia prin anul 2020.

"Se stie deja pozitia noii conduceri a UE, care a declarat ca in urmatorii cinci ani UE nu se va extinde si nu va accepta noi membri. Insa asta nu inseamna ca Rep.Moldova nu are sanse de integrare in urmatorii 10-15 ani, iar anul 2020 mi se pare unul realist... mai mult


Sambata, 13 Septembrie 2014, ora 13:03

19 comentarii
Rogozin ameninta din nou R. Moldova: Acordul cu UE incalca drepturile oamenilor din Transnistria

Rogozin ameninta din nou R. Moldova: Acordul cu UE incalca drepturile oamenilor din Transnistria

Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeana nu este realizabil din punct de vedere economic, a avertizat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

"Pozitia Chisinaului, pe care nu dorim sa o acceptam sub nicio forma, contrazice logica naturala a vietii", a declarat Rogozin dupa o intalnire cu o delegatie a regiunii separatiste din Transnistria, potrivit Itar-Tass.

Rusia ameninta R. Moldova: Sanctiuni comerciale daca semneaza acordul cu UE

"700.000 de imigranti moldoveni muncesc aici, in Rusia, ceea ce inseamna venituri uriase pentru bugetul Republicii Moldova", a continuat el.

De asemenea, Rogozin se intreaba de ce oficialii de la Chisinau nu au semnat un acord de asociere cu Uniunea Eurasiatica. "Este ilogic, plus ca au semnat acordul sfidand Transnistria" si fara a lua in considerare faptul ca acordul va afecta regiunea separatista, considera vicepremierul rus.

El a sublinat ca Republica Moldova si persoanele "responsabile" pentru asocierea tarii cu Uniunea Europeana incalaca drepturile fundamentale ale locuitorilor din Transnistria.

Rusia avertizeaza din nou Moldova, din cauza acordului cu UE

Rusia a mai avertizat, pe 25 iunie, cu doua zile inainte de semnarea acordului, ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordurile de asociere semnate de R. Moldova, Ucraina si Georgia cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa.

Zi istorica pentru R. Moldova - Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Totusi, cele... mai mult


Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 21:05

13 comentarii
Cum si-a dat seama Transnistria ca are nevoie de Republica Moldova - doar Rusia instiga la probleme

Cum si-a dat seama Transnistria ca are nevoie de Republica Moldova - doar Rusia instiga la probleme

Rebelii prorusi din sud-estul Ucrainei si din Crimeea, anexata in martie la Rusia, au ceva de invatat de la regiunea separatista a Republicii Moldova, Transnistria, care si-a dat seama ca pana la urma are nevoie de tara-mama, sustin expertii ucraineni.

Principala companie a regiunii, fabrica de otel Moldova Steel Works, face exporturi prin intermediul Republicii Moldova pentru a evita interdictiile de pe piata schimburilor impuse Transnistriei, pe care comunitatea internationala nu o recunoaste ca stat independent, se arata intr-o analiza a economsitului Kiev Post, Ivan Verstiuk.

"Pana si numele fabricii de otel accentueaza legaturile cu Moldova, fosta republica sovietica ce are o populatie de aproape patru milioane de locuitori. Inca o data, Rusia este instigatorul de probleme in regiune", sustine jurnalistul publicatiei ucrainene.

Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Sustinand independenta Transnistriei inca din anul 1992, Rusia si-a extins imperiul de teritorii nerecunoscute in martie, cand a anexat Crimeea. Incercari similare, fara succes pana in prezent, au loc in regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk.

Orasul Ribnita, unde se afla fabrica de otel, gazduieste 10% dintre cei 513.000 de locuitori ai Transnistriei, o treime etnici rusi. Este, de asemenea, al treilea cel mai mare oras platitor de taxe din Transnistria.

Clientii principali, in UE

Cei mai importanti clienti ai... mai mult


Sambata, 24 Mai 2014, ora 08:40

10 comentarii
Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

Republica Moldova este o realitate incontestabila, dar "Moldova" reprezinta o cu totul alta esenta, spune fostul premier si deputat moldovean Mircea Druc, care se intreaba ce fel de Moldova poate fi aceea fara Putna sau Hotin si fara "celelalte simboluri eternizate in cronici".

"Nu pot considera drept Patrie cele sase judete incomplete din perioada interbelica, decretate stat independent, cu centrul la Chisinau", marturiseste Mircea Druc intr-un interviu acordat Ziare.com in care afirma ca in prezent, "barierele in calea Unirii, comparativ cu 1990, sunt mai multe, insa mai putin rezistente decat cele sovietice".

Care a fost momentul in care s-a ratat unirea?

In august 1991, la Moscova am avut parte de un puci. Imperiul s-a dezagregat. La Chisinau, la 27 august, parlamentul a votat independenta. Romania, in aceeasi zi, a recunoscut noul stat - Republica Moldova.

M-am pronuntat atunci public, mi-am exprimat temerea: "In curand se va produce uzurparea! Tot mai des instigatorii, constienti, inconstienti, vor spune si vor scrie pur si simplu 'Moldova'".

Uzurpatorii post-sovietici isi dau seama perfect de situatie, reanimeaza abordarea imperiala si submineaza aspiratiile noastre legitime. Grecia, intr-o situatie oarecum asemanatoare cu a Romaniei, a luat din timp masuri de siguranta. Nu a recunoscut nicio Macedonie, nimic. A obtinut ca la ONU sa fie inscrisa ca "Fosta Republica Iugoslava Macedonia".

Citeste si Unirea cu Basarabia putea fi facuta - Interviu cu... mai mult


Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 21:33

31 comentarii
The Economist: "UE si Moldova" inca nu e o poveste de succes

The Economist: "UE si Moldova" inca nu e o poveste de succes

Republica Moldova devine o destinatie tot mai populara pentru liderii europeni, iar asta nu este doar datorita vinului, noteaza presa internationala.

In luna august, cancelarul german Angela Merkel a vizitat Moldova, iar la sfarsitul lui noiembrie a venit randul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa faca prima sa vizita la Chisinau.

"Vizita mea in Moldova a fost mult timp intarziata", a anuntat presedintele Comisiei Europene, in fata a 2.000 de oameni adunati la Palatul National, pe 30 noiembrie. Barroso, care este portughez, a glumit pe seama faptului ca intelege limba moldoveneasca, o alta limba latina. Apoi a laudat Moldova pentru reformele sale si le-a cerut sa o tina in continuare asa, moment in care s-a auzit un murmur din audienta, noteaza The Economist.

Printre vecinii est-europeni ai Uniunii Europene, Moldova se distinge. Negocierile cu Uniunea Europeana, referitoare la viza, care ar putea permite moldovenilor sa calatoreasca in spatiul Schengen fara a avea nevoie de viza, fac progrese. Moldova se afla pe primul loc in clasamentul Parteneriatului Estic, care compara reformele din sase state foste sovietice, grupate sub denumirea de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Deloc surprinzator, Belarus se afla pe ultimul loc.

In contrast cu Moldova, relatiile Uniunii Europene cu Ucraina sunt reci in prezent, deoarece fostul prim-ministru Iulia Timoshenko este inca in inchisoare.

Fost stat sovietic, cu o populatie de doar 3,6 milioane... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 21:00

1 comentariu
Transnistrenii vad un inamic in Uniunea Europeana, dar nu stiu nimic despre ea

Transnistrenii vad un inamic in Uniunea Europeana, dar nu stiu nimic despre ea

Cei 20 de ani de regim Smirnov si-au pus amprenta asupra modului in care transnistrenii privesc Occidentul, ei considerand Uniunea Europeana drept un inamic, desi nu stiu nimic despre ea.

Cei circa 350.000 de locuitori ai regiunii Transnistria, fieful privat al unui om de afaceri rus aflat la marginea Europei de Est, vor sa se alipeasca Rusiei, in pofida faptului ca de cealalta parte a granitei neoficiale cu Republica Moldova eurooptimismul ia amploare, comenteaza EUobserver.

Dupa ce s-a desprins de Republica Moldova, la inceputul anilor '90, politica oficiala a "Republicii Transnistrene" a fost ca vrea sa fie recunoscuta ca tara independenta si apoi sa devina parte a Rusiei.

Revoltele de la Chisinau, din aprilie 2009, care au permis ca premierul liberal Vlad Filat si Alianta sa pentru Integrare Europeana sa preia puterea de la Partidul Comunistilor, au dat un impuls tarii pentru a se apropia de UE si au alimentat optimismul tinerilor, jurnalistilor si antreprenorilor in legatura cu viitorul tarii.

Schimbarile din Republica Moldova nu au avut, insa, aproape niciun impact asupra Transnistriei, oamenii obisnuiti din regiune, precum si elita politica, bazandu-se inca pe Rusia pentru bunastare.

Status quoul, care include prezenta a circa 1.300 de militari rusi in regiune, reprezinta un obstacol important in calea eforturile de integrare in UE ale Republicii Moldova si Ucraina. Intre timp, compania rusa Gazprom ofera Transnistriei gratuit gaz in valoare de circa... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 13:43

1 comentariu
Rompuy: Ucraina si UE sprijina integritatea teritoriala a Moldovei

Rompuy: Ucraina si UE sprijina integritatea teritoriala a Moldovei

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, luni, ca Uniunea Europeana si Ucraina doresc respectarea integritatii teritoriale a R.Moldova.

"Am confirmat interesul comun al UE si Ucrainei ca R. Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala", a spus oficialul in cadrul summitului Ucraina-UE , care are loc la Bruxelles, noteaza Ria Novosti.

Herman Van Rompuy a subliniat ca "2011 ar putea oferi posibilitatile necesare reluarii negocierilor oficiale din dosarul transnistrean".

"Speram ca Ucraina va sustine eforturile depuse in acest sens de catre Uniunea Europeana", a mai spus acesta.

Chisinaul insista asupra retragerii trupelor ruse din Moldova. Moscova refuza, sustinand ca prezenta contingentului rus este esentiala pentru restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Modova. In tot acest timp Transnistriei ii este oferit un statut special si garantat. mai mult


Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 10:14

2 comentarii
Irish Times: Moldova nu va intra in UE din cauza Transnistriei

Irish Times: Moldova nu va intra in UE din cauza Transnistriei

Republica Moldova are sanse minime sa fie admisa in Uniunea Europeana, dar nu pentru ca este cea mai saraca tara din Europa, ci din cauza disputelor teritoriale.

Chisinaul, capitala Republicii Moldova, poate lasa o alta impresie datorita parcurilor pline de tineri cu laptopuri si masinile scumpe parcate pe bulevarde. In afara orasului, insa, abia se gaseste apa potabila, iar salariile de 80 de euro din Capitala sunt un vis indepartat, scrie Irish Times.

Pe langa saracia din tara, instabilitatea politica este o alta mare problema. Dupa ce comunistilor le-a lipsit un singur vot pentru a forma guvernul, opozitia pro-occidentala a castigat alegerile anticipate, dar nu au o majoritate pentru a alege presedintele.

Cu toate acestea, cea mai mare problema a Republicii Moldova este disputa teritoriala din Transnistria., unde Rusia are inca 2.000 de soldati si depozite de armament. Importanta strategica a regiunii din sudul Ucrainei este evidenta, fiind greu de crezut ca Rusia va renunta la ea, mai scrie Irish Times.

Jurnalistii irlandezi mai spun si ca Republica Moldova nu va adera la UE pana nu va rezolva problema Transnistriei, cei de la Bruxelles fiind hotarati sa nu mai accepte o tara cu dispute teritoriale dupa ce au primit Ciprul. mai mult


Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 11:41

3 comentarii
Uniunea Europeana sustine autonomia Transnistriei

Uniunea Europeana sustine autonomia Transnistriei

Mediatorii implicati in negocierile pe tema conflictului transnistrean nu vor permite afectarea intereselor Moldovei sau Uniunii Europene, a asigurat reprezentantul UE in Republica Moldova Kalman Mizsei.

Mizsei a explicat ca mediatorii implicati in negocieri vor asigura ceea ce el a numit o "autonomie puternica si solida" cu garantii legale internationale adecvate, a precizat Parlamentul transnistrean. mai mult


Joi, 19 Iunie 2008, ora 16:52

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)