moldova transnistria uniunea europeana

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

Republica Moldova este o realitate incontestabila, dar "Moldova" reprezinta o cu totul alta esenta, spune fostul premier si deputat moldovean Mircea Druc, care se intreaba ce fel de Moldova poate fi aceea fara Putna sau Hotin si fara "celelalte simboluri eternizate in cronici".

"Nu pot considera drept Patrie cele sase judete incomplete din perioada interbelica, decretate stat independent, cu centrul la Chisinau", marturiseste Mircea Druc intr-un interviu acordat Ziare.com in care afirma ca in prezent, "barierele in calea Unirii, comparativ cu 1990, sunt mai multe, insa mai putin rezistente decat cele sovietice".

Care a fost momentul in care s-a ratat unirea?

In august 1991, la Moscova am avut parte de un puci. Imperiul s-a dezagregat. La Chisinau, la 27 august, parlamentul a votat independenta. Romania, in aceeasi zi, a recunoscut noul stat - Republica Moldova.

M-am pronuntat atunci public, mi-am exprimat temerea: "In curand se va produce uzurparea! Tot mai des instigatorii, constienti, inconstienti, vor spune si vor scrie pur si simplu 'Moldova'".

Uzurpatorii post-sovietici isi dau seama perfect de situatie, reanimeaza abordarea imperiala si submineaza aspiratiile noastre legitime. Grecia, intr-o situatie oarecum asemanatoare cu a Romaniei, a luat din timp masuri de siguranta. Nu a recunoscut nicio Macedonie, nimic. A obtinut ca la ONU sa fie inscrisa ca "Fosta Republica Iugoslava Macedonia".

Citeste si Unirea cu Basarabia putea fi facuta - Interviu cu... mai mult


Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 21:33

31 comentarii
Deputatul Tomac acuza Rusia pentru "provocarile" din Transnistria. Cine e "creierul"

Deputatul Tomac acuza Rusia pentru "provocarile" din Transnistria. Cine e "creierul"

Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, acuza Rusia pentru recentele tensiuni izbucnite intre Republica Moldova si republica separatista Transnistria, care i-au facut pe multi sa se teama de un nou razboi.

Deputatul PDL pentru diaspora spune, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin e "creierul" acestei operatiuni menite sa deturneze Republica Moldova din drumul ei spre Uniunea Europeana.

Frontul de pe Nistru si bataia pe umar de 4 minute - Interviu cu Dan Dungaciu

"Ceea ce se intampla acum in Republica Moldova trebuie privit din perspectiva ultimelor evolutii in procesul de integrare europeana a statului vecin. Conflictul transnistrean exista de peste 20 de ani, iar el a fost creat in mod voit, cu scopul de a impiedica apropierea Republicii Moldova de Romania, dupa destramarea URSS.

De altfel, sursa provocarilor din aceste zile nu este la Tiraspol, deoarece cei din zona transnistreana nu fac decat sa puna in aplicare decizia Moscovei si asta nu mai este un secret pentru nimeni. In opinia mea, creierul acestei provocari este vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care in urma cu o luna de zile declara public atat la Tiraspol, cat si la Chisinau, ca viitorul Republicii Moldova este in Uniunea Eurasiatica si nicidecum in Uniunea Europeana", ne-a declarat Tomac.

Moldova versus Rusia. Jocul de-a razboiul in Transnstria - Interviu

Tomac, el insusi provenind din randurile romanilor din spatial ex-sovietic,... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 19:35

19 comentarii
The Economist: "UE si Moldova" inca nu e o poveste de succes

The Economist: "UE si Moldova" inca nu e o poveste de succes

Republica Moldova devine o destinatie tot mai populara pentru liderii europeni, iar asta nu este doar datorita vinului, noteaza presa internationala.

In luna august, cancelarul german Angela Merkel a vizitat Moldova, iar la sfarsitul lui noiembrie a venit randul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, sa faca prima sa vizita la Chisinau.

"Vizita mea in Moldova a fost mult timp intarziata", a anuntat presedintele Comisiei Europene, in fata a 2.000 de oameni adunati la Palatul National, pe 30 noiembrie. Barroso, care este portughez, a glumit pe seama faptului ca intelege limba moldoveneasca, o alta limba latina. Apoi a laudat Moldova pentru reformele sale si le-a cerut sa o tina in continuare asa, moment in care s-a auzit un murmur din audienta, noteaza The Economist.

Printre vecinii est-europeni ai Uniunii Europene, Moldova se distinge. Negocierile cu Uniunea Europeana, referitoare la viza, care ar putea permite moldovenilor sa calatoreasca in spatiul Schengen fara a avea nevoie de viza, fac progrese. Moldova se afla pe primul loc in clasamentul Parteneriatului Estic, care compara reformele din sase state foste sovietice, grupate sub denumirea de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene. Deloc surprinzator, Belarus se afla pe ultimul loc.

In contrast cu Moldova, relatiile Uniunii Europene cu Ucraina sunt reci in prezent, deoarece fostul prim-ministru Iulia Timoshenko este inca in inchisoare.

Fost stat sovietic, cu o populatie de doar 3,6 milioane... mai mult


Marti, 11 Decembrie 2012, ora 21:00

1 comentariu
Basescu: Romania sustine Republica Moldova in problema Transnistria

Basescu: Romania sustine Republica Moldova in problema Transnistria

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania va sustine Republica Moldova in problema legata de Transnistria.

"Republica Moldova are totala noastra sustinere in ceea ce priveste punctul de vedere al Chisinaului legat de Transnistria", a afirmat liderul de la Cotroceni, cu ocazia intalnirii bilaterale cu omologul sau de la Chisinau.

Traian Basescu a dezvaluit ca au fost purtate discutii cu privire la modul in care Bucurestiul poate contribui la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeana prin intermediul Romaniei, ca tara frontiera pentru Republica Moldova.

Totodata, seful statului a precizat ca omologul de la Chisinau a declarat procesul de integrare in Uniunea Europeana ca fiind un proiect national, amintind despre abordarea pe care a avut-o Romania atunci cand si-a propus ca obiectiv integrarea in Uniunea Europeana.

Traian Basescu a vorbit si despre proiectele privind parteneriatul strategic dintre Romania si Republica Moldova, privind integrarea in UE.

"Au fost discutii despre confuzia creata in unele relatii internationale cu privire la minoritatea moldoveneasca si am concluzionat ca suntem doua state independente si suverane, avand ca locuitori preponderent romanii. Ne leaga limba, traditiile, bucuriile si greutatile", a explicat presedintele Romaniei.

Acesta a adaugat ca va fi daruita Republicii Moldova o biserica de lemn din Maramures, care va fi amplasata in raionul Soroca, dar si un milion de carti care vor fi donate Guvernului de... mai mult


Joi, 03 Mai 2012, ora 13:01

4 comentarii
Invitatii Ziare.com Dan Dungaciu: R. Moldova are presedinte. Rusia muta cu Rogozin

Invitatii Ziare.com Dan Dungaciu: R. Moldova are presedinte. Rusia muta cu Rogozin

Alegerea presedintelui R. Moldova in persoana lui Nicolae Timofti, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pune capat la doi ani si sapte luni de interimat. Accentul masiv pus pe eveniment sugereaza ca se va trece la o etapa radical noua. Si da, si nu.

In realitate, problemele cu care se confrunta R. Moldova sunt profunde, structurale, astfel ca existenta unui presedinte cu acte in regula nu modifica radical agenda. Modifica, eventual, contextul in care aceasta va fi abordata de aici incolo. Sa spicuim cateva dintre mizele majore.

Reconciliere prin excludere?

Festivitatea de investitura din 23 martie ne-a lasat deja melancolici. Excluderea reprezentantului Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, din lista celor anuntati si salutati de presedinte a lasat un gust amar. Nu intamplator, probabil, Mitropolitul Basarabiei nu a mai participat la receptia de investitura.

Gestul a fost o scapare surprinzatoare pentru cineva care spune ca va fi "un presedinte al tuturor" si nu ii va imparti pe "moldoveni" in "dusmani si patrioti", "statalisti si unionisti".

A fost o gafa, dar statutul ei trebuie masurat altfel: cum ar fi fost evaluat anuntul de reconciliere al presedintelui in presa de la Chisinau, si nu numai, daca la respectiva festivitate ar fi fost salutat de presedinte doar reprezentantul Mitropoliei subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Romane, ignorand prezenta reprezentantului Mitropoliei subordonata canonic Moscovei?... mai mult


Miercuri, 28 Martie 2012, ora 07:55

9 comentarii
Transnistrenii vad un inamic in Uniunea Europeana, dar nu stiu nimic despre ea

Transnistrenii vad un inamic in Uniunea Europeana, dar nu stiu nimic despre ea

Cei 20 de ani de regim Smirnov si-au pus amprenta asupra modului in care transnistrenii privesc Occidentul, ei considerand Uniunea Europeana drept un inamic, desi nu stiu nimic despre ea.

Cei circa 350.000 de locuitori ai regiunii Transnistria, fieful privat al unui om de afaceri rus aflat la marginea Europei de Est, vor sa se alipeasca Rusiei, in pofida faptului ca de cealalta parte a granitei neoficiale cu Republica Moldova eurooptimismul ia amploare, comenteaza EUobserver.

Dupa ce s-a desprins de Republica Moldova, la inceputul anilor '90, politica oficiala a "Republicii Transnistrene" a fost ca vrea sa fie recunoscuta ca tara independenta si apoi sa devina parte a Rusiei.

Revoltele de la Chisinau, din aprilie 2009, care au permis ca premierul liberal Vlad Filat si Alianta sa pentru Integrare Europeana sa preia puterea de la Partidul Comunistilor, au dat un impuls tarii pentru a se apropia de UE si au alimentat optimismul tinerilor, jurnalistilor si antreprenorilor in legatura cu viitorul tarii.

Schimbarile din Republica Moldova nu au avut, insa, aproape niciun impact asupra Transnistriei, oamenii obisnuiti din regiune, precum si elita politica, bazandu-se inca pe Rusia pentru bunastare.

Status quoul, care include prezenta a circa 1.300 de militari rusi in regiune, reprezinta un obstacol important in calea eforturile de integrare in UE ale Republicii Moldova si Ucraina. Intre timp, compania rusa Gazprom ofera Transnistriei gratuit gaz in valoare de circa... mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 13:43

1 comentariu
Rompuy: Ucraina si UE sprijina integritatea teritoriala a Moldovei

Rompuy: Ucraina si UE sprijina integritatea teritoriala a Moldovei

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, luni, ca Uniunea Europeana si Ucraina doresc respectarea integritatii teritoriale a R.Moldova.

"Am confirmat interesul comun al UE si Ucrainei ca R. Moldova sa-si pastreze integritatea teritoriala", a spus oficialul in cadrul summitului Ucraina-UE , care are loc la Bruxelles, noteaza Ria Novosti.

Herman Van Rompuy a subliniat ca "2011 ar putea oferi posibilitatile necesare reluarii negocierilor oficiale din dosarul transnistrean".

"Speram ca Ucraina va sustine eforturile depuse in acest sens de catre Uniunea Europeana", a mai spus acesta.

Chisinaul insista asupra retragerii trupelor ruse din Moldova. Moscova refuza, sustinand ca prezenta contingentului rus este esentiala pentru restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Modova. In tot acest timp Transnistriei ii este oferit un statut special si garantat. mai mult


Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 10:14

2 comentarii
Irish Times: Moldova nu va intra in UE din cauza Transnistriei

Irish Times: Moldova nu va intra in UE din cauza Transnistriei

Republica Moldova are sanse minime sa fie admisa in Uniunea Europeana, dar nu pentru ca este cea mai saraca tara din Europa, ci din cauza disputelor teritoriale.

Chisinaul, capitala Republicii Moldova, poate lasa o alta impresie datorita parcurilor pline de tineri cu laptopuri si masinile scumpe parcate pe bulevarde. In afara orasului, insa, abia se gaseste apa potabila, iar salariile de 80 de euro din Capitala sunt un vis indepartat, scrie Irish Times.

Pe langa saracia din tara, instabilitatea politica este o alta mare problema. Dupa ce comunistilor le-a lipsit un singur vot pentru a forma guvernul, opozitia pro-occidentala a castigat alegerile anticipate, dar nu au o majoritate pentru a alege presedintele.

Cu toate acestea, cea mai mare problema a Republicii Moldova este disputa teritoriala din Transnistria., unde Rusia are inca 2.000 de soldati si depozite de armament. Importanta strategica a regiunii din sudul Ucrainei este evidenta, fiind greu de crezut ca Rusia va renunta la ea, mai scrie Irish Times.

Jurnalistii irlandezi mai spun si ca Republica Moldova nu va adera la UE pana nu va rezolva problema Transnistriei, cei de la Bruxelles fiind hotarati sa nu mai accepte o tara cu dispute teritoriale dupa ce au primit Ciprul. mai mult


Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 11:41

3 comentarii
Uniunea Europeana sustine autonomia Transnistriei

Uniunea Europeana sustine autonomia Transnistriei

Mediatorii implicati in negocierile pe tema conflictului transnistrean nu vor permite afectarea intereselor Moldovei sau Uniunii Europene, a asigurat reprezentantul UE in Republica Moldova Kalman Mizsei.

Mizsei a explicat ca mediatorii implicati in negocieri vor asigura ceea ce el a numit o "autonomie puternica si solida" cu garantii legale internationale adecvate, a precizat Parlamentul transnistrean. mai mult


Joi, 19 Iunie 2008, ora 16:52

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  2. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  3. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  4. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  5. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  6. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  7. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  8. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  9. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  10. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor