moneda din aur

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mii de obiecte de muzeu, inclusiv monede din aur si argint, disparute dupa Revolutie

Mii de obiecte de muzeu, inclusiv monede din aur si argint, disparute dupa Revolutie

Mii de bunuri, intre care monede din metale pretioase, au disparut, dupa Revolutie, din muzeele satesti aflate pe raza judetului Prahova, autoritatile neputand sa estimeze care este valoarea acestora.

Conform unui raport al Directiei Judetene pentru Cultura Prahova prezentat joi, in sedinta Colegiului Prefectural, dupa caderea comunismului multe dintre muzeele satesti au fost sparte si pradate, un inventar al bunurilor efectuat in 1999 aratand ca peste 2.000 de piese au disparut.

Potrivit sursei citate, in anul 1974 s-a cerut primarilor comunelor din judet infiintarea de muzee satesti in fiecare localitate, iar pana in 1989 au fost create 97 de muzee scolare si colturi muzeistice in care erau expuse 7.910 bunuri.

"Dupa caderea regimului comunist, interesul pentru aceste muzee scolare a scazut, multe dintre ele fiind sparte si sustrase monedele de metal pretios (de exemplu muzeele scolare din Ciorani, Poienarii Apostoli, Provita, Muzeul Liceului din Slanic, Scoala generala nr. 3 din Baicoi, Scoala generala din Bertea, Scoala generala nr. 2 din Breaza, Muzeul Scolii din Poienarii Rali, Scoala din Potigrafu, Scoala generala din Starchiojd). Si la Sangeru muzeul satesc a fost pradat, iar acoperisul salii de expozitie s-a prabusit, ploaia a udat unele piese", se arata in raportul citat.

In anul 1999, specialistii prahoveni au verificat situatia acestor muzee, constatand ca 2.451 dintre cele 7.190 de bunuri inregistrate disparusera.

Bunurile muzeale au disparut in... mai mult


Joi, 16 Octombrie 2014, ora 23:16

2 comentarii
Monedele de aur dacice recuperate din Marea Britanie, expuse la Muzeul National de Istorie

Monedele de aur dacice recuperate din Marea Britanie, expuse la Muzeul National de Istorie

Autoritatile din Romania eu expus 145 de monede dacice din aur, vechi de 2.000 de ani, care au fost returnate in tara de catre Marea Britanie, dupa ce au fost furate dintr-un sit istoric din Transilvania.

Curatorul Muzeului National de Istoriei, Ernest Tarnoveanu-Oberman, a declarat vineri ca monedele sunt parte a patrimoniului national, transmite agentia Associated Press, citata de The New Zealand Herald.

"Monedele sunt o marturie a identitatii noastre ca am fost aici de 2.000 de ani", a spus ministrul de Externe Titus Corlatean.

Autoritatile romane au lucrat trei ani la repatrierea monedelor, iar un roman va fi judecat pentru furtul acestora.

In ultimul deceniu, retelele de crima organizata au jefuit artefacte dacice din situri arheologice si le-au transportat peste granite, unde au facut contrabanda cu ele. Asemenea obiecte au mai fost recuperate de autoritatile romane si din Statele Unite, Franta, Elvetia si Germania. mai mult


Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 23:47

2 comentarii
Moneda de patru dolari care valoreaza 1,5 milioane de dolari

Moneda de patru dolari care valoreaza 1,5 milioane de dolari

O moneda rara din 1880 de patru dolari ar putea fi vanduta cu peste 1 milion de dolari la o licitatie care va avea loc pe 23 septembrie.

Moneda din aur, parte dintr-o set de 27 de monede evaluate la 8 milioane de dolari, are sase grame si nu a fost pusa niciodata in circulatie. Specialistii estimeaza pretul acesteia la 1,5 milioane de dolari, potrivit IBTIMES TV.

Barbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Golesti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta

In total sunt doar 12 monede de acest tip in lume.

Monedele sunt considerate de experti o buna investitie, in contextul in care valoarea lor a crescut constant. mai mult


Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 11:59

Adauga-ti in colectie moneda din aur dedicata lui Bogdan Petriceicu Hasdeu

Adauga-ti in colectie moneda din aur dedicata lui Bogdan Petriceicu Hasdeu

Esti pasionat de numismatica, de operele lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, ori pur si simplu cauti un cadou deosebit? Nu rata o editie numismatica de exceptie a Bancii Nationale a Romaniei, dedicata implinirii a 175 de ani de la nasterea marelui scriitor si filolog roman.

Moneda din aur, pusa in circulatie de BNR luni, 15 iulie, intr-un tiraj limitat la numai 250 de exemplare, este dedicata colectionarilor, celor care vor sa investeasca in metale pretioase, dar poate reprezenta si un cadou deosebit pentru cei pasionati de opera marelui scriitor roman.

Pe aversul monedei vei gasi imaginea Muzeului Memorial "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Campina, inscriptia "Romania", valoarea nominala de 100 de lei, stema Romaniei si anul de emisiune, 2013.

Cititi mai multe despre Adauga-ti in colectie moneda din aur dedicata lui Bogdan Petriceicu Hasdeu pe Business24.ro mai mult


Sambata, 13 Iulie 2013, ora 21:31

1 comentariu
BNR bate monede din aur, argint si cupru dedicate armatei

BNR bate monede din aur, argint si cupru dedicate armatei

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 1 iulie 2013, un set de trei monede dedicate aniversarii a 140 de ani de telecomunicatii militare.

Acesta este format din cate o moneda din aur, una din argint si una din tombac (aliaj de cupru cu zinc - n.red.).

Aversul fiecarei monede reprezinta imaginea unor militari transmisionisti din Primul Razboi Mondial realizand legaturi telefonice, telegrafice si radio pe un camp de lupta.

Imaginea este o reproducere dupa o metopa de pe Monumentul eroilor din arma geniului - Leul, din Bucuresti si contine inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, valoarea nominala si anul de emisiune "2013".

Moneda din aur are un diametru de 21 de milimetri, o greutate de 6,452 de grame si valoarea nominala de 100 de lei.

Moneda din argint are un diametru de 30 de milimetri, o greutate de 15,55 grame si o valoare nominala de 5 lei.

Citeste mai multe despre Setul de monede BNR dedicat armatei pe Business24.ro. mai mult


Sambata, 29 Iunie 2013, ora 23:03

2 comentarii
Tezaur fabulos din aur de pe vremea Imperiului Roman

Tezaur fabulos din aur de pe vremea Imperiului Roman

Un tezaur format din peste 150 de monede de aur din perioada mai multor imparati ai Imperiului Roman, printre care Hadrian si Gratian, a fost descoperit in Anglia. Comoara a fost gasita de un vanator de comori, fiind evaluata la 100.000 de lire sterline.

Wesley Carrington a gasit in apropierea padurii din St. Albans, Hertfordshire, 55 de monede de aur, la doar 20 de minute dupa ce isi cumparase un detector de metale, iar ulterior expertii au mai descoperit inca 104, potrivit Daily Mail.

La cateva zile dupa ce a gasit monedele, britanicul s-a intors la magazinul de unde achizitionase detectorul, mandrindu-se cu descoperirea facuta. El a intrebat ce poate face cu monedele, iar proprietarii magazinului au contactat un muzeu si mai multi arheologi.

Expertii care au venit la fata locului au gasit si restul tezaurului, iar din examinarea monedelor s-a stabilit ca acestea datau din perioada Imperiului Roman si fusesera realizate in diverse colturi ale Europei, precum Italia, Germania, Franta, Turcia si Grecia.

Monedele de aur vor fi trimise in prima faza la British Museum, pentru o evaluare detaliata, si ulterior vor fi scoase la licitatie. mai mult


Joi, 06 Iunie 2013, ora 12:40

BNR: Moneda de aur cu tema Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa

BNR: Moneda de aur cu tema Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa

Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie, incepand de luni, in scop numismatic, o moneda din aur cu tema "Istoria aurului - Patera din Tezaurul de la Pietroasa".

Moneda are o valoare nominala de 10 lei si o valoare de vanzare (fara TVA) de 415 lei, o greutate de 1,224 grame si diametrul de 13,92 milimetri.

Aversul monedei prezinta un grup de personaje de pe Patera din Tezaurul de la Pietroasa, are stantata valoarea nominala "10 LEI" si stema Romaniei, iar la exterior, in arc de cerc, este inscriptionat anul de emisiune "2012" si cuvantul "ROMANIA".

Pe revers este personajul feminin din centrul Paterei suprapus peste o reprezentare in perspectiva a acesteia, iar la exterior pot fi vazute inscriptiile in arc de cerc "PATERA" si "TEZAURUL DE LA PIETROASA".

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sunt insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare. mai mult


Luni, 17 Decembrie 2012, ora 09:33

Comoara descoperita pe fundul Atlanticului: tone de monede din aur si argint

Comoara descoperita pe fundul Atlanticului: tone de monede din aur si argint

O companie de explorari subacvatice a descoperit, pe fundul Oceanului Atlantic, o uimitoare comoara ce contine peste 500.000 de monede din aur si argint.

Compania de explorare Odyssey Marine, care este implicata in cautarile epavelor din adancul oceanelor, a anuntat ca a finalizat sondarea si excavarea preliminara a unei nave descoperita in Oceanul Atlantic, numita "Balck Swan", intr-un loc care nu a fost divulgat, informeaza Heritage Daily.

Comoara include mai mult de 500.000 de monede de argint, care cantaresc 17 tone, sute de monede de aur, obiecte din aur si alte artefacte. Toate obiectele gasite au fost aduse in mod legal in Statele Unite si depozitate in siguranta, intr-un loc nedezvaluit, unde acestea sunt conservate.

Se crede ca aceasta comoara constituie cea mai mare colectie de monede descoperita vreodata pe o epava. Compania de explorare a facut descoperirea, conformandu-se Conventiei internationale a marii, referitoare la epavele din adancuri.

"Cercetarile noastre sugereaza ca au existat un numar de nave din perioada coloniala care s-au scufundat in acea zona, unde a fost gasita epava si suntem foarte precauti asupra speculatiilor posibile privind identitatea epavei. Noi credem ca descoperirea are o imensa semnificatie istorica", a spus John Morris, CEO al companiei Odyssey.

"Conditiile remarcabile in care au fost conservate primele 6.000 de monede de argint au reprezentat o surpriza placuta pentru noi si monedele de aur au fost identificate.... mai mult


Joi, 25 August 2011, ora 14:07

2 comentarii
BNR lanseaza miercuri o moneda din aur dedicat Tezaurului de la Hinova

BNR lanseaza miercuri o moneda din aur dedicat Tezaurului de la Hinova

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lansa, miercuri, in circuitul numismatic, o moneda din aur cu o valoare nominala de 10 lei, dedicata Tezaurului de la Hinova, a anuntat, luni, banca centrala.

Moneda are o greutate de 1,224 g si un diametru de 13,92 mm, iar tirajul emisiunii este de 500 exemplare.

Una dintre fetele monedei (aversul) prezinta in partea superioara, de la stanga la dreapta, valoarea nominala - 10 LEI, stema Romaniei si inscriptia "ROMANIA", despartite de un sir vertical de piese de colier bipiramidale de tipul celor gasite in tezaurul de la Hinova. Dedesubt sunt doua siruri orizontale de piese de colier bipiramidale si anul de emisiune - 2008.

Reversul prezinta in partea superioara, de la stanga la dreapta, un sir vertical de patru piese de colier de tip clopotel, inscriptia "TEZAURUL" scrisa de jos in sus, un sir vertical de trei piese de colier bipiramidale, inscriptia orizontala pe doua randuri "DE LA HINOVA" si mansonul deschis de forma cilindrica - piesa cea mai importanta a tezaurului de la Hinova. Dedesubt sunt doua siruri orizontale de piese de colier bipiramidale.

Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a tematicii emisiunii, redactate in limba romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si Casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe... mai mult


Luni, 22 Decembrie 2008, ora 12:41

Alte articole despre: BNR, moneda din aur, Tezaur Hinova

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)