moneda nationala china

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale

BNR avertizeaza: Iata riscurile folosirii Bitcoin sau a altor monede virtuale

Monedele virtuale, precum Bitcoin, prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar, a transmis, miercuri, Banca Nationala Romana (BNR).

"Moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica", se arata intr-un comunicat al BNR.

Moneda virtuala Bitcoin, asemanata cu banii cash - Ce succes va avea in Romania si care sunt avantajele Interviu

De asemenea, banca centrala arata ca utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de: lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate, citand datele dintr-un raport elaborat recent de catre Banca Centrala Europeana.

Retelele de pedofili folosesc Bitcoin pentru a plati filmulete cu copii abuzati

Banca Nationala a Romaniei a mai anuntat ca monitorizeaza evolutia acestor scheme de moneda virtuala din perspectiva unor potentiale riscuri asupra sistemului financiar.Care sunt dezavantajele monedei virtuale

Spre deosebire de monedele nationale care sunt sustinute de bancile centrale, bitcoin este generata de un lant complex de interactiuni intre retele uriase de calculatoare din intreaga lume.... mai mult


Miercuri, 11 Martie 2015, ora 17:22

Isi pierde dolarul dominatia mondiala? Rusia si China ii sapa groapa

Isi pierde dolarul dominatia mondiala? Rusia si China ii sapa groapa

Incheierea recenta a acordului dintre Rusia si China privind livrarea de gaze naturale ar putea avea efecte nefaste asupra dolarului, anticipeaza analistii.

Pozitia bancnotei americane ca moneda de rezerva este amenintata, potrivit lui Jim Rickards, manager de investitii la West Shore Group si partener la Tangent Capital, care sustine ca apropierea dintre Rusia si China va avea un impact negativ asupra dolarului, scrie CNBC, preluat de Voice of Russia.

Rusia, contract-mamut cu China in domeniul gazelor naturale: Reactia SUA

Dupa ce Gazprom a semnat cu China un contract pe 30 de ani, in valoare de 400 de miliarde de dolari, multi analisti s-au intrebat in ce moneda se vor face tranzactiile.

Unii experti considera ca cele doua parti pot schimba direct yuanii in ruble, fara a avea nevoie de dolar.

Intre timp, banca rusa VTB a semnat un contract cu Banca Chinei, in care este prevazut si un acord privind platile in monede nationale.

Relatia Stalin-Mao s-a inversat astazi: Rusia lui Putin, salvata de China

"Acest lucru nu inseamna sfarsitul dolarului ca moneda de rezerva internationala. Dar, in contextul a mai multe evenimente din lume, de la dezamagirea Arabiei Saudite privind politica externa a Statelor Unite fata de Iran si pana la apetitul masiv pentru aur al Chinei, poate insemna o indepartare de dolar", a afirmat Rickards.

Potrivit acestuia, o problema serioasa este faptul ca Statele Unite percep statutul dolarului ca moneda de rezerva mondiala ca... mai mult


Miercuri, 28 Mai 2014, ora 07:07

8 comentarii
Sfarsitul dominatiei dolarului? Moneda care l-ar putea detrona

Sfarsitul dominatiei dolarului? Moneda care l-ar putea detrona

Moneda nationala a Chinei devine din ce in ce mai importanta in comertul international si pentru investitii, avand potentialul de a ameninta in cele din urma pozitia dominanta a dolarului american, a declarat Yves Mersch, membru al comitetul executiv al Bancii Centrale Europene (BCE).

Mersch a cerut guvernului chinez sa continue reformarea economiei si a sectorului financiar, deoarece yuanul face primii pasi in directia transformarii sale intr-o moneda pentru investitii internationale, noteaza Reuters.

"Daca va reusi acest lucru, ar putea deveni intr-o zi cea mai importanta rezerva valutara. Datorita dimensiunii economiei Chinei si a importantei sale in comertul global, renminbi-ul ar putea ameninta in cele din urma pozitia dominanta a dolarului american", a spus reprezentantul BCE cu ocazia unei conferinte sustinute la Luxemburg.

Potrivit acestuia, din perspectiva zonei euro, aceasta evolutie cunoscuta de yuan ar putea ridica unele probleme in ceea ce priveste supervizarea bancara.

"Prezenta in crestere a bancilor chineze in zona euro ridica, de asemenea, complicatii din perspectiva supervizarii bancare, incluzand o mai buna cooperare si schimb de informatii intre tara de origine si autoritatile din tara gazda", a adaugat Mersch. mai mult


Joi, 27 Februarie 2014, ora 16:40

5 comentarii
Cresterea economiei Chinei: Viitorul este sub semnul intrebarii

Cresterea economiei Chinei: Viitorul este sub semnul intrebarii

Cresterea economica a Chinei in semestrul al treilea al acestui an este de 7,8%, aceasta fiind determinata si de masurile de stimulare ale guvernului tarii. Viitorul este insa incert pentru asiatici.

Analistii in domeniu sunt de parere ca aceasta crestere nu va dura deoarece cererea globala este in scadere, iar economia Chinei, a doua din lume, va avea de suferit, scrie Russia Today.

Pareri impartite

Parerile analistilor sunt totusi impartite. Unii cred ca aceasta tara poate inregistra o scadere a economiei, incetinind-o si pe cea a economiei globale.

Altii sunt de parere ca tara ar fi intrat intr-o tendinta de crestere care va continua. Premierul chinez, Li Keqiang, a atribuit aceasta crestere maririi productiei industriale si investitiilor facute in tara sa.

El a spus ca sectorul constructiilor a fost principalul motor al cresterii economice. Moneda nationala a Chinei, yuanul, a inregistrat un record al cotatiei in ultimii 20 de ani. Totusi, o moneda nationala puternica in China poate afecta negativ exporturile din aceasta tara.

Reforme in viitor

Premierul Li intentioneaza sa faca numeroase reforme in viitor pentru a contracara efectele crizei din anii 2008-2009.

Cresterea economica a Chinei a fost accelerata si de cheltuielile guvernamentale, in contextul in care cererea globala ramane slaba, viitorul nefiind deloc sigur, spune analistul Sheng Laiyun.

In primele noua luni din 2013, exporturile Chinei au scazut cu 1,7%. In al doilea trimestru,... mai mult


Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 09:31

1 comentariu
China se pregateste pentru razboi monetar

China se pregateste pentru razboi monetar

Guvernatorul adjunct al bancii centrale a Chinei a declarat la Beijing ca tara sa este pregatita pentru a face fata unui razboi monetar.

Afirmatia vine in urma concluziilor reuniunii G20, care au impus Chinei un curs de schimb diferit de cel pe care tara il doreste.

Oficialul chinez a avertizat celelalte tari angajate in programe destinate stabilirii unui curs valutar controlat, care sa mentina un echilibru pe pietele comerciale si de schimb valutar, ca deciziile luate la G20 vor fi respectate de China doar in masura in care statele partenere din punct de vedere comercial vor respecta la randul lor deciziile reuniunii in ceea ce priveste schimburile valutare.

Declaratia lui Yi Gang a fost difuzata sambata de agentia chineza Xinhua si preluata de La Tribune.

Yi Gang a invitat tarile membre ale G20 sa se conformeze, pentru a evita un razboi monetar, pentru care insa China este pregatita.

Unul dintre scopurile reuniunii G20 care a avut loc luna trecuta la Moscova a fost acela de a se gasi formulele care sa evite un razboi valutar.

Declaratia lui Yi Gang vine in contextul in care ultimele zile au marcat o depreciere brusca a yenului japonez pentru a sprijini exporturile din Japonia, fapt considerat de China ca o incalcare a acordului de la G20.

Yi Gang a mai declarat ca un razboi valutar ar putea fi evitat doar daca factorii de decizie din tarile importante vor respecta consensul de la G20, iar politicile monetare vor ramane doar un instrument pentru... mai mult


Sambata, 02 Martie 2013, ora 20:01

11 comentarii
Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Ce urmareste China, devalorizand din nou moneda?

Dupa ce multi ani la rand China a sustinut un curs foarte slab al propriei monezi, ceea ce favoriza un adevarat boom cu produse de consum, pe care l-am simtit si in tara noastra, de la o vreme a tinut seama de reactiile Occidentului si a majorat cursul.

Se ieftinesc importurile, se scumpesc exporturile

Se pare insa ca autoritatile chineze, care controleaza preturile centralizat, s-au izbit de o scadere a exporturilor, cauzata de diminuarea cererii din partea tarilor dezvoltate, lovite de criza, arata o analiza Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ca urmare, asistam din nou la o usoara depreciere a monedei nationale, avand ca scop sprijinirea exporturilor, menite sa accelereze economia, care si-a incetinit cursul.

Calculele economistilor chinezi nu le cunoaste nimeni, dar, chiar daca vor reusi sa invioreze exporturile, la o prima vedere se pare ca intreg avantajul va fi compensat de cresterea cheltuielilor la import, care se prevad mai mult decat sensibile, dupa deprecierea monedei nationale.

In principal, este vorba despre faptul ca economia este dependenta de hidrocarburile importate masiv din Orientul Mijlociu. In asemenea conditii, noua balanta valutara intre incasarile din import si platile la export are toate sansele sa iasa dezavantajata.

China nu poate sa scape din acest cleste, decat daca mizeaza pe exporturi spectaculoase, dar ieftine, nu in Europa saracita si in America abia revenita, ci inspre alte economii emergente, capabile sa absoarba cantitati... mai mult


Duminica, 12 August 2012, ora 12:12

8 comentarii
China isi liberalizeaza moneda nationala pentru a concura dominatia dolarului

China isi liberalizeaza moneda nationala pentru a concura dominatia dolarului

Decizia Chinei de a permite monedei proprii fluctuatii mai puternice in fata dolarului american, pentru prima data din 2007 pana in prezent, semnalizeaza un pas important in directia crearii unei monede perfect convertibile.

Fluctuatia permisa yuanului a crescut de la 0,5 procente la 1 procent. Decizia vine in contextul in care detinerile internationale de yuani au crescut considerabil, investitorii straini cumparand doar in aprilie actiuni si titluri de stat chineze in valoare de 80 milioane de dolari, in crestere de la 30 de milioane, ceea ce sporeste detinerile de yuani si posibilitatea ca acestia sa fie investiti local, noteaza Bloomberg.

Oficialii chinezi au argumentat pentru introducerea unei strategii pe 5 ani in cadrul careia controlul strict pe care autoritatile chineze il au asupra propriei monede sa scada gradual. Aceasta deoarece printre tintele strategice ale premierului Wen Jiabao se gasesc cresterea consumului intern dar si, foarte important, impunerea unei monede care sa concureze pozitia dominanta a dolarului american in comertul international.

Liberalizarea anterioara a cursului de schimb a avut loc in mai 2007 fiind in valoare de 0,3 procente. Aprecierile yuanului fata de dolarul american s-au oprit anul acesta in conditiile in care economia chineza a inregistrat cresteri mai mici decat in anii anteriori iar oficialii considera ca raportul este aproape de echilibru.

Analistii au primit cu optimism decizia oficialilor chinezi insa scepticismul... mai mult


Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 16:38

2 comentarii
Yuanul chinezesc, mai aproape de a deveni moneda internationala de referinta

Yuanul chinezesc, mai aproape de a deveni moneda internationala de referinta

China intentioneaza sa extinda imprumuturile in renminbi catre ale natiuni ale BRICS, acesta reprezentand un nou pas spre impunerea monedei nationale chineze ca moneda de schimb in comertul international.

Banca de Dezvoltare a Chinei va semna, pe 29 martie, un acord in New Delphi cu partenerii sai Brazilia, Rusia, India si Africa de Sud, potrivit unei surse citate de CNN.

In cadrul intelegerii, institutia, care acorda imprumuturi in exterior in special in dolari americani, va face disponibile si imprumuturile in yuani, in timp ce bancile din celelalte natiuni membre BRICS vor extinde imprumuturile denominate in monedele lor nationale.

Rolul initiativei este de a stimula comertul intre cele cinci natiuni si de a promova utilizarea mondedei nationale chinezesti, in locul dolarului american, in schimburile internationale si pentru imprumuturile externe.

Desi dolarul american s-a consolidat recent, multe guverne considera ca monenda americana se va deprecia pe termen lung si doresc alternative pentru comert si investitii.

Banca de Dezvoltare a Chinei a extins recent un imprumut de 30 de miliarde de dolari catre Petroleos de Venezuela. Jumatate din acest imprumut va fi rambursat in petrol.

C.S. mai mult


Joi, 08 Martie 2012, ora 14:58

Rusia si Iranul inlocuiesc dolarii cu ruble si riali

Rusia si Iranul inlocuiesc dolarii cu ruble si riali

Rusia si Iranul au inlocuit dolarul cu monedele lor nationale, pentru schimburile bilaterale, ca raspuns la aplicarea de sanctiuni pentru regimul de la Teheran.

Guvernele de la Moscova si Teheran au anuntat ca vor folosi rubla si rialul in cadrul tranzactiilor financiare, informeaza Bloomberg.

Astfel, dolarul este schimbat cu monedele nationale, amenintand suprematia acestei unitati monetare.

Inca de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dolarul american a devenit principala moneda de rezerva a lumii.

Cele mai multe tranzactii internationale se fac inca in dolari, iar principalele marfuri sunt cotate in moneda americana.

Cum criza din zona euro afecteaza moneda unica europeana, aceasta nu reprezinta o alternativa la dolar.

Uniunea Europeana, Statele Unite si Organizatia Natiunilor Unite au aplicat sanctiuni Iranului, deoarece acesta deruleaza un amplu program nuclear. In timp ce statul asiatc a declarat ca acesta are ca scop generarea de elctricitate, SUA si aliatii sai considera ca acesta pregateste o arma nucleara.

In aceste conditii, Iranul a inlocuit unitatea monetara americana cu cea nationala, rialul, pentru schimburile cu India, China, Japonia. O decizie similara a fost facuta si in Rusia. Din acest an, tranzactiile acestei tari se vor face in ruble. mai mult


Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 22:23

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba