moped

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
In sfarsit, conducatorii de mopede pot intra in legalitate

In sfarsit, conducatorii de mopede pot intra in legalitate

La aproape patru luni de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, care prevede ca scuteristii sa aiba nevoie de permis pentru a conduce mopedele, in Monitorul Oficial au fost publicate si reglementarile in baza carora se vor putea face cursurile pentru categoria AM.

Astfel, incepand cu zilele urmatoare, conducatorii de scutere vor putea incepe cursurile scolii de mopede, in vederea obtinerii permisului pentru aceasta categorie de vehicule, dupa ce in ultimele luni 2.081 de scuteristi din toata tara s-au ales cu dosar penal pentru conducere fara permis, scrie Adevarul.

"Din estimarile noastre, in tara avem inregistrate aproximativ 300.000 de mopede. A nu se intelege ca toti vor veni sa dea examen pentru categoria AM sau ca toti au permis pentru aceasta categorie. Stiti bine ca legislatia prevede ca daca ai permis pentru orice alta categorie auto poti sa conduci fara probleme un scuter", a transmis Directia pentru Inmatriculari Permise.

Asemenea candidatilor la un permis de conducere pentru o categorie auto, si cei care vor sa conduca scutere vor fi nevoiti sa sustine o proba teoretica (sala), precum si una practica (poligonul), dar nu inainte sa participe la 24 de ore de pregatire teoretica, in care se vor familiariza cu legislatia, dar si la sase ore de conducere. mai mult


Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:47

Peste 90 de infractiuni comise intr-o saptamana de conducatorii de mopede

Peste 90 de infractiuni comise intr-o saptamana de conducatorii de mopede

Peste 90 de infractiuni de conducere pe drumurile publice a unui moped fara a avea permis de conducere au fost constatate, saptamana trecuta, la nivel national, de catre politistii rutieri.

Conform unui comunicat al IGPR, politistii au depistat saptamana trecuta 93 de astfel de infractiuni si au aplicat 108 de sanctiuni contraventionale pentru diverse abateri la regimul circulatiei savarsite de conducatorii de mopede.

In vederea asigurarii unui climat de siguranta rutiera si de impunere a legii, politistii rutieri vor continua si in perioada urmatoare activitatea de supraveghere a traficului rutier si constatare a unor astfel de fapte.

Politia Romana reaminteste faptul ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 760 din 12 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prin care, incepand din 19 ianuarie, pentru a conduce un moped pe drumurile publice este necesara detinerea unui permis de conducere.

Pentru a conduce un moped pe drumurile publice conducatorul acestuia trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani si sa detina permis de conducere categoria AM.

Potrivit articolului 6 din Noul Cod Rutier, autovehiculul este considerat ca fiind orice vehicul echipat, prin constructie, cu un motor cu propulsie, in scopul deplasarii pe drum. Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. mai mult


Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 16:05

Au dosar penal pentru ca au mers cu mopedul fara permis, desi nu il pot obtine legal

Au dosar penal pentru ca au mers cu mopedul fara permis, desi nu il pot obtine legal

Patru persoane care au fost prinse de politisti, luni si marti, circuland cu mopedul fara permis auto s-au trezit cu dosare penale, au declarat oficiali din Politia Romana.

Aceste prime dosare penale intocmite scuteristilor dupa intrarea in vigoare a noului Cod rutier, la 19 ianuarie, au survenit in urma controalelor facute in Bucuresti, informeaza Mediafax.

Surprinzator este faptul ca scuteristii nu pot obtine inca permisul auto, deoarece nu pot sustine examenul pentru ca autoritatile nu au terminat inca metodologia de examen. In plus, nici scolile de soferi nu sunt pregatite: nu au stabilit tarifele si nici nu au scutere, informeaza Digi 24.

Obligati de noul Cod rutier sa aiba permis, proprietarii de mopede nu il pot obtine

Conform sursei citate, instructorii auto nu au stabilit tarifele, pentru ca autoritatile nu au decis de cate ore este nevoie pentru obtinerea permisului pentru un moped. In plus, scolile de soferi nu se pot dota cu scutere pentru ca nu se cunosc procedurile de achizitie.

In aceste conditii, scolile de soferi au primit ordin sa stopeze pentru moment cursurile la categoria A, pana se vor primi instructiuni suplimentare. Conform legii, noua metodologie trebuie pusa la punct in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a intrat in vigoare in 19 ianuarie 2013.

Persoanele care nu detin permise de conducere din... mai mult


Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:44

7 comentarii
Obligati de noul Cod rutier sa aiba permis, proprietarii de mopede nu il pot obtine

Obligati de noul Cod rutier sa aiba permis, proprietarii de mopede nu il pot obtine

Cine vrea sa circule cu scuterul trebuie sa mai astepte pana cand autoritatile pun la punct toate cele necesare. Noul Cod rutier ii obliga pe scuteristi sa detina permis, doar ca acestia nu il pot obtine.

Ei nu pot sustine examenul deoarece autoritatile nu au terminat inca metodologia de examen. In plus, nici scolile de soferi nu sunt pregatite: nu au stabilit tarifele si nici nu au scutere, informeaza Digi 24.

In prezent, instructorii auto nu au stabilit tarifele, pentru ca autoritatile nu au decis de cate ore este nevoie pentru obtinerea permisului pentru un moped.

In plus, scolile de soferi sunt obligate sa se doteze cu scutere, dar deocamdata nu se poate, pentru ca nu se cunosc procedurile de achizitie.

In aceste conditii, scolile de soferi au primit ordin sa stopeze pentru moment cursurile la categoria A, pana se vor primi instructiuni suplimentare.

Conform legii, noua metodologie trebuie pusa la punct in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi. mai mult


Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 16:44

4 comentarii
Mopedele, conduse doar cu permis - in ce consta examenul

Mopedele, conduse doar cu permis - in ce consta examenul

Mopedele vor putea fi conduse, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, numai cu permis de conducere, dupa ce, luni, in Monitorul Oficial a fost publicata legea prin care se modifica Ordonanta de Urgenta ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice.

Potrivit legii, incepand cu 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie, trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic, pentru obtinerea permiselor din categoria "AM" "A1" si "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora iar capacitatea cilindrica sa nu mai mare de 50 de centimetri cubi.

In acelasi timp, aceste autovehicule vor putea fi conduse, in continuare, de persoanele care detin deja permise de conducere.

Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepind cu implinirea varstei de 16 ani si implica sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice.

Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

Potrivit sefului Directiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita, in Romania sunt inregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Comisarul sef Lucian Dinita a mentionat, in carul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o la data de 12 septembrie, ca introducerea permiselor de conducere pentru mopede "este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de... mai mult


Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 20:07

Permisul de conducere pentru mopede, obligatoriu

Permisul de conducere pentru mopede, obligatoriu

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 185 voturi "pentru" si o abtinere, ordonanta care prevede ca aceia care doresc sa conduca mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui sa dea un examen de conducere si sa obtina un permis special.

Comisiile juridica si de industrii ale Camerei Deputatilor au stabilit, in raport, ca aceia care doresc sa conduca mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui sa dea un examen de conducere si sa obtina un permis special, modificand, astfel, Ordonanta privind circulatia de drumurile publice.

Daca cel care vrea sa conduca mopedul, scuterul are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu va mai trebui sa obtina acest permis.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui text legislativ. mai mult


Marti, 23 Octombrie 2012, ora 18:32

2 comentarii
Deputatii, de acord ca cei cu mopede trebuie sa dea de permis

Deputatii, de acord ca cei cu mopede trebuie sa dea de permis

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor impreuna cu cea de Industrii au adoptat, marti, modificari legislative prin care cei care conduc mopede sunt obligati sa sustina un examen special pentru a intra in posesia unui permis de conducere.

Vicepresedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, a precizat ca cei care conduc mopede si au permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu vor mai trebui sa obtina un alt carnet de conducere.

"Daca cel care are mopedul si vrea sa mearga cu acest moped, cu acest scuter, are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule nu va mai trebui sa obtina acest permis", a sustinut Ciuca.

"Daca nu detine niciun permis de conducere pentru niciun tip de autovehicul pe drumurile publice va trebui sa dea un examen special organizat cu reguli speciale destinate celor care doresc sa conduca aceste mopede", a completat deputatul jurist.

"Daca vor sa mai conduca aceste modepe si nu detin niciun tip de permis de conducere pe drumuri publice pentru niciun tip de autovehicul vor trebui sa mearga la Politie, sa dea un examen, un test care este construit si conceput special pentru acest tip de conducatori de autovehicule", a intarit vicepresedintele Comisiei Juridice.

El a spus ca s-a recurs la aceasta solutie "avand in vedere ca statistic au fost foarte multe accidente, unele cu urmari foarte grave, in care au fost implicati cei care conduceau aceste mopede".

"Nu aveau cunostinte nici despre semne de circulatie, nici... mai mult


Marti, 02 Octombrie 2012, ora 21:56

Permisul de conducere pentru mopede, la un pas de a deveni obligatoriu (Video)

Permisul de conducere pentru mopede, la un pas de a deveni obligatoriu (Video)

Plenul Senatului a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost aprobat cu 84 de voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri.

Introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor va avea ca urmare si faptul ca pentru situatia conducerii fara permis se vor institui sanctiuni penale.

Proiectul de act nomativ are la baza necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European, acestea urmand sa se aplice din data de 19 ianuarie 2013 si fiind impuse de necesitatea reducerii numarului si consecintelor accidentelor de circulatie, in care sunt implicati conducatorii de mopede, tricicluri si motociclete.

Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, in ultimii doi ani, numai conducatorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere, in urma carora si-au pierdut viata 242 de persoane si alte 5.733 au suferit vatamari corporale. Situatia este favorizata de legislatia rutiera actuala, care permite conducerea mopedelor fara permis de conducere obtinut in urma sustinerii unui examen.

Instituirea obligativitatii sustinerii examentului pentru obtinerea permisului de conducere, precum si ridicarea limitelor minime de varsta vor determina insusirea... mai mult


Luni, 17 Septembrie 2012, ora 21:14

Dosar penal pentru conducatorii de mopede fara permis, din 2013

Dosar penal pentru conducatorii de mopede fara permis, din 2013

Proprietarii de mopede si tricicluri cu motor care vor conduce aceste vehicule din ianuarie 2013 fara sa detina permis de conducere se vor alege cu dosar penal, a declarat, miercuri, seful Directiei Rutiere, Lucian Dinita, precizand ca sunt inregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Seful Directiei Rutiere a atentionat ca, din 19 ianuarie 2013, mopedele sau triciclurile cu motor pot fi conduse doar cu permis obtinut in urma sustinerii examenului. Practic, dupa aceasta data, numai bicicletele vor putea fi conduse fara permis.

Comisarul sef Lucian Dinita a spus ca mai sunt aproximativ cinci luni in care posesorii unor astfel de vehicule vor trebui sa urmeze cursuri si sa dea examen cu politistii de la Rutiera pentru obtinerea permisului din categoria "AM".

"Este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de 19 ianuarie nu poate fi amanata. Incepand cu aceasta zi, oricine va fi prins pe scuter fara permis va suporta rigorile legii", a explicat Dinita.

Potrivit sefului Directiei Rutiere din Politia Romana, in acest moment sunt inregistrate in circulatie aproximativ 200.000 de mopede.

In prezent, mopedele si triciclurile cu motor pot fi conduse doar pe baza atestatelor eliberate de scolile de soferi.

In luna aprilie, Guvernul a decis introducerea, incepand din 2013, a permisului de conducere obligatoriu pentru mopede si alte vehicule ai caror proprietari sunt scutiti in prezent de aceasta obligatie, proiectul de lege fiind transmis... mai mult


Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 21:55

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  2. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  3. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  4. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  5. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  6. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  7. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  8. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  9. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  10. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)