munca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Drama ce zguduie Japonia: cruntul adevar al spiritului de munca nipon

Drama ce zguduie Japonia: cruntul adevar al spiritului de munca nipon

Stirile despre rapiditatea cu care Japonia si-a reconstruit infrastructura dupa tsunamiul din 2011 si ritmul de lucru extrem de ridicat al niponilor au starnit dintotdeauna admiratia si uimirea oamenilor din intreaga lume, insa acestea au un pret.

Munca in exces s-a transformat intr-o drama ce a escaladat de la un an la altul in Japonia si astfel s-a ajuns intr-un punct in care autoritatile incearca sa-i determine pe niponi sa munceasca mai putin, conform unui reportaj AP, citat de Business Insider.

Potrivit legii, japonezii au dreptul la 20 de zile de concediu platit, insa acest lucru nu se mai intampla de ani buni.

Eriko Sekuguchi este o japoneza in varsta de 36 de ani, inca singura, ce-si dedica intreaga viata muncii. Lucreaza 14 ore pe zi intr-o corporatie, iar programul ei include intalniri la primele ore ale diminetii si multe ore suplimentare.

Din cele 20 de zile de concediu pe care le-a avut anul trecut, ea a folosit doar opt, intre care sase pentru ca a fost bolnava. "Nimeni nu mai foloseste zilele de concediu", a declarat Sekiguchi pentru AP, dupa ce amanase interviul de mai multe ori din cauza programului extrem de incarcat de la locul de munca.

In lipsa unei vieti sociale, Sekiguchi se teme ca nu se va casatori niciodata, daca nu-si va gasi un iubit la locul de munca. Mentalitatea nu-i permite sa-si epuizeze zilele de concediu si are o solutie inedita: companiile sa-si inceteze complet activitatea pentru cateva zile pentru ca toti angajatii sa-si... mai mult


Sambata, 07 Februarie 2015, ora 19:55

5 comentarii
Comploturi si tradari? Despre paranoia la locul de munca

Comploturi si tradari? Despre paranoia la locul de munca

Oamenii cu inclinatii paranoice puternice vad tradare si dezaprobare peste tot. Acordand o atentie exagerata anumitor informatii sau detalii, interpreteaza cel mai adesea gresit situatiile si vad mereu sensuri ascunse si posibile amenintari in situatii ambigue.

"In cazuri extreme, paranoia otraveste aproape fiecare aspect legat de locul de munca. Oamenii pierd enorm de mult timp incercand sa descifreze mesajul real. Zvonurile si barfa devin canalele preferate de comunicare, ajungandu-se la intalniri neproductive, in cadrul carora nu se rezolva nimic, deoarece nimic nu este analizat sau discutat in mod deschis", spune psihologul Roderick Kramer, citat de philstar.com.

Exista insa un leac, sustine Kramer, care recomanda adoptarea unei forme prudente de paranoia.

Cum tii suspiciunile sub control in timp ce pastrezi o doza sanatoasa de scepticism?

In primul rand, asigura-te ca dispui de toate datele. Odata ce ai ajuns la o concluzie in privinta unei chestiuni, incearca sa iti demonstrezi tie insuti contrariul. Numeroase studii au aratat ca oamenii cauta dovezi confirmative prin excluderea celor care le-ar putea infirma ipotezele. Depune, astfel, mai mult efort pentru a aduna informatii cat mai obiective.

De asemenea, este important sa iti tii inamicii aproape si sa nu te izolezi. Daca pastrezi suspiciunile doar pentru tine sau le impartasesti catorva prieteni care vad lucrurile in mod similar nu faci decat sa alimentezi paranoia. Vei avea mai multe sanse sa... mai mult


Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 15:09

Alte articole despre: paranoia loc munca, management
Lipsa locurilor de munca, principala grija in 2014. 58% dintre romani cred ca 2015 va fi mai bun

Lipsa locurilor de munca, principala grija in 2014. 58% dintre romani cred ca 2015 va fi mai bun

Cea mai mare grija a romanilor in 2014 a fost lipsa locurilor de munca, dar mai mult de jumatate cred ca in tara lucrurile merg intr-o directie buna si tot atatia cred ca 2015 va fi un an mai bun, releva un raport de cercetare IRES privind bilatul politic al anului 2014.

Mai mult de jumatate dintre cei chestionati (52%) considera ca in tara lucrurile merg intr-o directie buna, in timp ce 38% considera ca directia este gresita, 8% nu stiu, iar 2% nu au raspuns intrebarii "Credeti ca in Romania lucrurile merg intr-o directie buna sau intr-o directie gresita?".

La acest moment, insa, 47% dintre romani se declara "nu prea multumiti" de felul in care traiesc, in general, iar 31% sunt "destul de multumiti", in timp ce 3 % sunt foarte multumiti.

Conform raportului, 44% dintre subiecti cred ca peste un an vor trai mai bine, in timp ce 33% cred ca vor trai la fel, iar 17% cred ca vor trai mai prost.

2014 este considerat de 31% mai bun decat precedentul, aproape egal (30%) fiind procentul celor care in considera mai prost, iar pentru 36% ambii ani sunt la fel. In ceea ce priveste anul 2015, mai mult de jumatate dintre cei chestionati (58%), cred ca va fi mai bun, 28% cred ca va fi la fel, iar procentul celor care se asteapta la un an mai prost este de 9%.

Cea mai mare grija a romanilor in 2014 a fost lipsa locurilor de munca, un sfert dintre cei intervievati declarandu-se preocupati de acest subiect. Criza politica si frica de boala au reprezentat fiecare preocuparea... mai mult


Marti, 23 Decembrie 2014, ora 17:41

14 comentarii
Romania dupa 25 de ani: Cheia cheilor, atunci si acum - Productivitatea muncii raportata la salarii

Romania dupa 25 de ani: Cheia cheilor, atunci si acum - Productivitatea muncii raportata la salarii

Dupa 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, tara nostra apare in statistici cu o crestere economica de parca ar fi parcurs doar un plan cincinal de pe vremuri.

De data aceasta, insa, nu cu o economie centralizata si cu raportari indoielnice, ci in conditii de economie de piata, membra cu drepturi depline a UE si integrata in ceea ce se numea inainte "societatea de consum".

Azi vom trata despre unul din cei mai importanti indicatori care ar trebui sa rezolve divergenta profunda dintre economia romaneasca si cea a tarilor din Occident: productivitatea muncii, in raport cu salariile si cu puterea lor de cumparare.

Potrivit documentelor de partid referitoare la "Obiectivul fundamental si sarcinile de baza ale dezvoltarii economico-sociale in cincinalul 1986 - 1990", productivitatea muncii in industria socialista (calculata pe baza productiei-marfa) ar fi trebuit sa creasca intr-un ritm mediu de 10% anual pe parcursul celor cinci ani.

Ceea ce ar fi insemnat un avans de 61% in anul 1990 fata de 1986 sau o dublare fata de anul 1980.

In mod evident, nu am mai ajuns sa vedem rezultatele concrete si evaluarea finala a indeplinirii acestor obiective, deoarece au intervenit, intre timp, Revolutia din decembrie 1989.

Este de presupus, insa, ca productivitatea muncii a crescut intr-un ritm apropiat de cel prevazut (nici nu se putea altfel, planul era plan si trebuia respectat cu orice pret iar raportarile din industrie erau mult mai greu de umflat decat cele din... mai mult


Joi, 18 Decembrie 2014, ora 07:22

3 comentarii
Cele mai proaste locuri de munca ale anului

Cele mai proaste locuri de munca ale anului

Website-ul american Career Cast stabileste anual un clasament al celor mai proaste profesii.

Astfel, in fruntea clasamentului celor mai proaste locuri de munca pe anul 2014 sunt cele de taietor de lemne, jurnalist si militar. In opinia redactorilor site-ului, a taia lemne in padure, a scrie articole sau a pleca pe front sunt activitati nerecomandate in 2014, subliniaza Metro.

Pentru a clasifica cele aproape 200 de ocupatii, au fost necesare patru criterii: mediul inconjurator, veniturile, perspectivele de viitor si stresul. Fiecare a primit un scor in functie de aceste criterii.

Prin urmare, taietor de lemne este in fruntea clasamentului, aproape la egalitate cu meseria de jurnalist, care se situeaza pe locul al doilea datorita salariului mai mare (37.090 de dolari pe an fata de 24.340 de dolari). Pe pozitia a treia se situeaza profesia de militar. Si in 2013 aceste trei locuri de munca au fost considerate cele mai proaste.

Trebuie notata ca aceasta clasificare se bazeaza pe pietele de munca din SUA si Canada.

Top 15 cele mai proaste meserii practicate in 2014: taietor de lemne, jurnalist in presa scrisa, militar, sofer de taxi, jurnalist radio, bucatar-sef, steward, gunoier, pompier, gardian de inchisoare, reparator, vanzator de spatiu publicitar, DJ, ofiter de politie si fotojurnalist.

In schimb, in America de Nord sunt recomandate profesiile stiintifice. Cea de matematician a urcat in fruntea clasamentului la categoria "cele mai bune meserii pe 2014",... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:00

De ce nu promovezi la locul de munca si ce trebuie sa faci

De ce nu promovezi la locul de munca si ce trebuie sa faci

Problemele multor oameni in ceea ce priveste cariera profesionala tin de faptul ca, desi isi indeplinesc in mod regulat obiectivele, acestia nu promoveaza, iar efectul direct este reprezentat de un venit mai mic decat cel pe care si-l doresc.

Insa nicio companie nu se simte confortabil atunci cand un angajat ramane prea mult timp in aceasta categorie, a performantei medii.

In functie de personalitatea angajatului, dupa 2-3 ani pe aceeasi pozitie, treptat apare un sentiment de frustrare. Drept urmare, interesul pe care-l acorda sarcinilor de serviciu scade, la fel si productivitatea muncii lui.

De multe ori, impasul se rezolva prin plecarea angajatului catre o alta companie care ii ofera un salariu mai mare si oportunitati de dezvoltare. Dar unii angajati, poate si din cauza faptului ca nu reusesc sa-si gaseasca un alt loc de munca, raman in continuare in cadrul actualei companii.

Ce trebuie sa faci, ca angajat?

Ca angajat, daca esti de cativa ani pe aceeasi pozitie, trebuie sa ai o discutie cu superiorii tai pentru a afla care iti sunt perspectivele in cadrul companiei. Cel mai important este sa afli ce trebuie sa faci pentru a promova.

Nu ma refer aici la cazurile binecunoscute de promovari pe alte criterii, diferite de cele profesionale. De multe ori se intampla ca, in cadrul unei evaluari, aspectele negative legate de o persoana sa fie nuantate, iar in momentul in care ii sunt prezentate, acel angajat sa le combata cu diverse contraargumente, deorece... mai mult


Joi, 04 Decembrie 2014, ora 07:13

Alte articole despre: promovare loc munca, promovare job
Un adevar usturator despre angajati: arta de a nu munci la serviciu

Un adevar usturator despre angajati: arta de a nu munci la serviciu

A avea un job atrage dupa sine in mod obligatoriu si munca? In cazul angajatilor care nu se omoara cu lucrul este vorba de lene sau de vina este sistemul?

La astfel de intrebari isi propune sa raspunda autorului unui material publicat de The Atlantic.

In urma cu doi ani, un functionar public din Menden, Germania, afirma, intr-un mesaj de ramas bun scris colegilor in ziua in care iesea la pensie, ca nu a facut nimic timp de 14 ani.

"Din 1998 am fost prezent, dar nu am fost cu adevarat acolo. Prin urmare, voi fi bine pregatit pentru pensionare. Adio", a scris fostul angajat german. Mesajul a ajuns la o publicatie locala si a facut apoi inconjurul lumii, declansand o serie de discutii cu privire la etica muncii.

Autoritatile din Menden si-au exprimat regretul cu privire la faptul ca barbatul nu si-a informat niciodata superiorii despre lipsa sa de activitate. Intr-un interviu mai putin cunoscut acordat ziarului Bild o luna mai tarziu, fostul salariat a explicat ca nu a fost el cel care a evitat munca timp de 14 ani, ci, pe masura ce departamentul s-a dezvoltat, sarcinile sale au fost pur si simplu atribuite altor angajati.

"Mi-am oferit intotdeauna serviciile, insa nu este problema mea daca ei nu le-au vrut", a spus acesta.

Cei mai multi specialisti din domeniu sustin ca astfel de situatii reprezinta un fenomen marginal, chiar neglijabil. In plus, sunt raportate din ce in ce mai multe cazuri de epuizare fizica si psihica asociate muncii in exces.

Pe de... mai mult


Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 08:36

14 comentarii
Alte articole despre: angajati munca, joburi, locuri munca
Supraveghere video la locul de munca

Supraveghere video la locul de munca

Cererea pentru camere de supraveghere video a crescut. Tot mai multi angajatori din Romania doresc sa instaleze camere de supraveghere la locurile de munca. Acestia doresc sa supravegheze activitatea personalului de serviciu, dar si a celor care intra si ies din incinta. Sunt destinate pentru a proteja si pe angajator, dar si pe angajat.

Fie ca sunteti angajator sau angajat, este important sa va simtiti in siguranta la locul de munca si sa fiti impacati ca afacerea dumneavoastra merge bine si ca angajatii isi fac treaba. Camerele de supraveghere ofera monitorizare 24/7 si astfel protejeaza bunurile tale si te ajuta cu dovezi atunci cand ai nevoie.

Exista diferite metode pentru a supraveghea angajatii la locul de munca. Managementul companiei poate utiliza diferite metode, precum monitorizarea istoricului web, ascultarea telefonelor de serviciu sau supravegherea video.

Sistemele de supraveghere video la locul de munca te ajuta sa solutionezi multe probleme pe care le are compania. In primul rand, angajatii vor fi mult mai productivi stiind ca sunt supravegheati. Apoi, vei putea monitoriza procesul de productie de sus si iti vei putea da seama unde sunt probleme. Si vei elimina o parte din problemele legate de furtul angajatilor.

Bineinteles ca, pentru siguranta firmei, aveti si personal de securitate angajat, insa cu un sistem de supraveghere video acestia pot fi mult mai eficienti. Intre angajati pot exista diverse divergente care nu se pot dovedi sau verifica.... mai mult


Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 12:00

Un judet din Romania are o problema neobisnuita cu locurile de munca

Un judet din Romania are o problema neobisnuita cu locurile de munca

Un judet din Romania are o problema neobisnuita. Din cauza faptului ca este greu sa gaseasca mana de lucru necalificata, firmele din Arad ar putea sa fie nevoite sa angajeze straini sa ocupe aceste pozitii.

"Anul acesta am avut 46 de burse ale locurilor de munca, foarte multe comparativ cu alti ani. Oamenii care vin la burse sunt mai putini decat ne asteptam noi pentru ca, astazi, Aradul are efectiv o problema cu forta de munca. In curand, Aradul va fi nevoit sa importe forta de munca din tarile non-UE, din locurile unde oamenii ar veni sa munceasca pentru un salariu minim sau ceva peste salariul minim.

La bursele pe care le organizam, vin aproape la fel de multi angajatori cati vin si oameni in cautarea unui loc de munca. Multi dintre ei nu au nici macar un interes real sa-si gaseasca un loc de munca, ci vin pentru ca au anumite obligatii fata de noi", a declarat Marinel Hentes, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad, citat de Arad Online.

Mai multi someri in Romania

Rata somajului inregistrat la nivel national la sfarsitul lunii august a fost de 5,12%, mai mare cu 0,03 puncte procentuale decat cea din iulie, dar cu 0,23 puncte procentuale decat cea din august 2013, informeaza Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Rata somajului in crestere - mai multe femei fara loc de munca

Potrivit sursei citate, numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de... mai mult


Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 23:42

11 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Studiu surprinzator: Diferenta majora intre castorii europeni si cei din America de Nord
  2. Cum a reusit o banala rochie sa creeze isterie pe Internet
  3. Cimitirele din Guatemala, adevarate atractii turistice (Galerie foto)
  4. Niste rusi vor sa traiasca in orasul Putin: Raspunsul neasteptat al sefului de la Kremlin
  5. Ce face PETA cu hainele de blana: Asternut pentru maidanezii de la Craiova
  6. Tara care a dat liber la adulter: Nu se astepta nimeni la ce a urmat
  7. Isterie pe Internet: Goana dupa doua lame care l-a prins in joc pana si pe John McCain (Galerie video)
  8. Cum a furat curent o primarie de sector din Bucuresti
  9. Inchisoare pe viata pentru un asistent care a ucis peste 30 de pacienti, "din plictiseala"
  10. Megalomania lui Erdogan: Peste 1.000 de politisti ii pazesc palatul!