munca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ministrul Muncii: Romanii sa faca practica si ucenicie in Germania, dar sa revina in tara

Ministrul Muncii: Romanii sa faca practica si ucenicie in Germania, dar sa revina in tara

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat marti, la o intalnire cu Jorg Asmussen, secretar de stat german in Ministerul Federal al Muncii si Problemelor Sociale, ca sustine organizarea de stagii de practica sau ucenicie la locul de munca, fie la nivel national, fie in Germania, cu conditia revenirii si intrarii beneficiarilor pe piata muncii din Romania.

Rovana Plumb si Jorg Asmussen au discutat despre mobilitatea fortei de munca, incluziunea sociala a rromilor si proiectele din cadrul Garantiei pentru tineri, informeaza Mediafax.

"Dincolo de integrarea reusita a cetatenilor romani pe piata muncii din Germania, exista probleme in ceea ce priveste mobilitatea cetatenilor sau lucratorilor romani spre Germania. De aceea, trebuie acordata o importanta mai mare protectiei acestora si combaterii muncii fara forme legale", a declarat ministrul roman.

Rovana Plumb a salutat initiativa cancelarului german, Angela Merkel, de a introduce salariul minim in Germania. In opinia sa, este o garantie a faptului ca lucratorii romani care ajung pe teritoriul statului german, in cautarea unui loc de munca, nu vor fi exploatati.

Rovana Plumb a recomandat delegatiei din Germania ca, in cazul in care exista idei de proiecte concrete, sa se ia in calcul si potentialul economiei sociale din Romania.

"Sustinem ideea dezvoltarii de proiecte de dezvoltare comunitara cu masuri integrate din domeniile educatiei, ocuparii, locuirii si sanatatii si eventual din domeniul agriculturii, in... mai mult


Marti, 22 Iulie 2014, ora 23:31

5 comentarii
Principalele limitari si interdictii care anuleaza contractul de munca

Principalele limitari si interdictii care anuleaza contractul de munca

Legislatia din Romania cuprinde o serie de prevederi care stabilesc limitari sau interdictii in ceea ce priveste incheierea unui contract de munca, instituite in scopul ocrotirii persoanei sau al apararii unor interese generale.

Astfel, exista o serie de limitari cu privire la angajarea oricarei persoane, prevazute in Codul Muncii, dar si interdictii privind exercitarea unor profesii, cuprinse in actele normative de reglementare a profesiilor respective, explica Dana Ionescu, Legal Manager al companiei de recrutare Adecco Romania.

Contractul de munca incheiat fara respectarea acestor limitari si interdictii este nul, mai spune acesta.

Potrivit specialistului, exista incompatibilitatea "referitoare la varsta si starea de sanatate", cea "aferenta studiilor", "Incompatibilitatea privind lipsa autorizatiei pentru exercitarea profesiei", "Incompatibilitatea cu existenta anumitor fapte inscrise in cazierul judiciar", "Incompatibilitatea cu anumite tipuri de pensie" si "Incompatibilitate privind anumite functii, calitati, activitati".

Citeste intreg articolul despre Incompatibilitati la angajare pe Business24. mai mult


Luni, 21 Iulie 2014, ora 12:26

Premiera mondiala: Prima tara care legalizeaza munca minorilor de la 10 ani

Premiera mondiala: Prima tara care legalizeaza munca minorilor de la 10 ani

Bolivia a devenit prima tara din lume care legalizeaza munca minorilor, dupa ce vicepresedintele tarii, Alvaro Garcia Linera, a promulgat saptamana aceasta o lege controversata.

Astfel, varsta de la care copiii pot munci legal in Bolivia a fost coborata de la 14 la 10 ani, scrie The Independent. Totusi, ei trebuie sa fie inscrisi la scoala si sa aiba aprobarea parintilor pentru a putea munci.

Masura a fost luata de guvernul bolivian pentru a ajuta familiile care traiesc in saracie. Adaugarea unei alte surse de venit la bugetul celor sarmane ar putea avea un efect in acest sens. O parte insemnata a populatiei statului se confrunta cu conditii materiale grele. Senatorul Adolfo Mendoza, care a sustinut de la inceput initiativa legislativa, spune ca o asemenea practica exista oricum in Bolivia.

"E greu de luptat impotriva ei. In loc sa o persecutam, vrem sa protejam drepturile si sa garantam siguranta in munca a copiilor", spune el. In aceasta tara sunt multi adolescenti care sunt angajati, numarul celor cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani, care lucreaza, fiind de aproximativ un milion. Aceasta se traduce intr-un procent de 15% din forta de munca a Boliviei.

Chiar si presedintele Evo Morales a recunoscut ca a fost cioban inca de la varsta de 14 ani, in orasul natal Isallawi. El sustine noua lege si nu a fost niciodata de acord cu restrictiile impuse copiilor care muncesc, fiind de parere ca, in caz contrar, le-ar fi eliminata "constiinta sociala".

Pe de alta... mai mult


Duminica, 20 Iulie 2014, ora 19:22

2 comentarii
5,3 milioane de tineri fara loc de munca: Ce masuri se iau la nivel european

5,3 milioane de tineri fara loc de munca: Ce masuri se iau la nivel european

Parlamentul European a cerut masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii si salarii decente, in rezolutia aprobata joi. Finantarea UE pentru programele care creeaza locuri de munca ar trebui de asemenea crescuta in viitoarele bugete, au adaugat deputatii.

O crestere economica de durata este imposibila fara reducerea inegalitatilor, se arata in textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 impotriva si 22 de abtineri, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Somajul in randul tinerilor a atins un nivel fara precedent, fiind in medie de 23% in UE, cu varfuri de peste 50% in unele state membre, se arata in rezolutie. In total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt someri, se arata in text.

Comisia trebuie sa monitorizeze indeaproape implementarea "schemelor de garantare pentru tineri" lansate anul trecut si sa propuna standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare si acces la serviciile de angajare a fortei de munca.

Finantarea UE pentru Initiativa de combatere a somajului in randul tinerilor, in prezent de 6 miliarde de euro, trebuie sa fie majorata, se mai arata in rezolutie.

Masuri suplimentare la nivel national pot include actiuni care sa descurajeze abandonul scolar, sa promoveze formarea profesionala si uceniciile, precum si strategii complexe pentru cei care nu au loc de munca si nu sunt inscrisi intr-un program educational.

Statele membre UE ar trebui sa... mai mult


Joi, 17 Iulie 2014, ora 23:21

3 comentarii
Peste 16.000 de locuri de munca vacante in Romania - unde sunt cele mai multe

Peste 16.000 de locuri de munca vacante in Romania - unde sunt cele mai multe

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a transmis vineri ca, la nivel national, exista peste 16.000 de locuri de munca vacante, cele mai multe fiind in judetul Cluj si in Bucuresti, cu un total de peste 4.000 de posturi disponibile.

Astfel, potrivit unui comunicat al ANOFM, din cele 16.210 de locuri de munca vacante inregistrate vineri, 2.297 erau in judetul Cluj, 1.809 in Capitala si 1.531 in judetul Prahova.

Pe locurile urmatoare se afla judetele Arges (838 de locuri de munca vacante), Arad (828), Iasi (753), Timis (680), Satu Mare (563) si Hunedoara (503). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuri de munca vacante sunt Bacau (8), Mehedinti (18) si Suceava (21).

La nivel national, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 1.186 de locuri de munca, printre care 97 de programator, 68 de specialist marketing, 50 de inginer mecanic etc.

De asemenea, pentru persoanele cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile 15.024 locuri de munca, dintre care 1.478 confectioner-asamblor articole din textile, 1.186 muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, 1.021 muncitor necalificat in industria confectiilor, 678 lucrator comercial, 513 vanzator, 403 sofer autocamion/masina de mare tonaj etc.

Persoanele interesate sa ocupe un loc de munca se pot adresa agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca de domiciliu sau de resedinta sau pot accesa adresa de Internet... mai mult


Vineri, 11 Iulie 2014, ora 17:30

Regiunea din Europa unde cetatenii sunt obligati prin lege sa aiba loc de munca

Regiunea din Europa unde cetatenii sunt obligati prin lege sa aiba loc de munca

Exista o regiune din Europa unde nu exista someri, avand in vedere ca este obligatoriu sa ai loc de munca.

Svalbard, un teritoriu insular aflat in Oceanul Arctic, administrat de Norvegia, gazduieste 3.000 de oameni.

Insa poate cel mai interesant lucru despre aceasta regiune este faptul ca legea nu iti permite sa fii somer, informeaza Newser.

"Daca nu esti angajat, atunci nu poti locui aici", a spus guvernatorul Odd Olsen Ingero.

Toti cei care nu au un loc de munca sunt alungati din regiune, iar aceeasi soarta o au pana si batranii care nu pot demonstra ca au resurse suficiente sa se intretina singuri, scrie New York Times.

Aceste legi stricte au avut un alt efect benefic, pe langa faptul ca toata lumea are job: in ultimul an, nu a mai ajuns nimeni la inchisoare.

In plus, cel care a fost inchis in vara lui 2013 a stat in detentie doar doua zile.

Majoritatea infractiunilor din regiune se rezuma la conducerea imprudenta a snowmobilelor. Multi locuitori au permis de port arma, insa o folosesc doar pentru a se apara de ursi.

O alta lege aparent ciudata se refera la faptul ca toti rezidentii trebuie sa aiba o adresa exacta, pentru ca autoritatile sa fie sigure ca nimeni nu ingheata de frig, avand in vedere ca Svalbard se afla mai aproape de Polul Nord decat de capitala Norvegiei, iar ninsoarea cade si in primele saptamani de vara.

Guvernatorul aminteste ca nu exista un sistem de protectie sociala.

Rezultatul acestor legi iesite din comun este "o... mai mult


Vineri, 11 Iulie 2014, ora 14:47

9 comentarii
De ce echilibrul dintre munca si viata personala este istorie

De ce echilibrul dintre munca si viata personala este istorie

Daca ne gandim la saptamana de lucru, realizam ca de foarte multe ori renuntam la ceva important din viata noastra pentru un lucru important la locul de munca.

De asemenea, multi dintre noi se plang sau aud persoane si colegi care se plang in legatura cu echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, scrie BBC Capital.

Specialistii sustin ca persoanele care au de rezolvat diferite sarcini de lucru chiar si in afara programului sau care lucreaza si in zilele care ar trebui sa fie, in mod obisnuit, libere, depun mari eforturi pentru a gasi o balanta intre viata privata si munca.

Primele 10 tari cu cel mai bun echilibru intre munca si viata personala

Totusi, unii experti demonteaza ideea ca echilibrul dintre cele doua ar putea fi vreodata atins. Jurnalistii BBC au stat de vorba cu mai multi profesionisti, care au dezbatut aceasta tema.

Holly Hamann, cofondator si director de marketing al companiei TapInfluencer sustine ca aceasta idee este "inradacinata in mintea profesionistilor ambitiosi, care lucreaza mai mult decat ar trebui si care vor sa aiba totul - munca si distractie, cariera si familie".

"Eu nu cred ca exista echilibru dintre munca si viata personala. Totul este viata", a precizat Hamann, care sustine ca, de obicei, munca are prioritate in fata celorlaltor aspecte ale vietii, pentru ca "asa ne petrecem cea mai mare parte din zi, ne sustine financiar planurile si face parte din identitatile noastre".

Ea mentioneaza ca, daca la toate... mai mult


Sambata, 28 Iunie 2014, ora 19:28

3 comentarii
Romanii mai au de asteptat: Elvetia prelungeste restrictiile pe piata muncii

Romanii mai au de asteptat: Elvetia prelungeste restrictiile pe piata muncii

Consiliul Federal Elvetian a decis, miercuri, sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, pana la 31 mai 2016, potrivit unui comunicat al institutiei

"Consiliul Federal a decis astazi sa prelungeasca cu doi ani restrictiile temporare aplicate muncitorilor bulgari si romani. Prioritatea acordata muncitorilor autohtoni, contingentele (acordarea unui numar limitat de permise de sedere - n.red.), precum si controlul asupra conditiilor de salarizare si de munca sunt, prin urmare, mentinute", se arata in comunicatul Consiliului Federal.

Elvetia a anulat restrictiile pentru muncitorii din 25 de state UE. Cum ramane cu Romania

Elvetia a anulat restrictiile pentru muncitorii din 25 de state UE. Cum ramane cu Romania
Elvetia a ridicat rest

Prelungirea restrictiilor pana la 31 mai 2016 se face "in virtutea protocolului II al Acordului privind libera circulatie a persoanelor incheiat intre Elvetia si Uniunea Europeana.

Acordul, care a intrat in vigoare la 1 iunie 2009, permite Elvetiei, la fel ca si statelor membre vechi ale UE, sa restrictioneze acccesul pe piata muncii timp de 7 ani" pentru noile intrate. Perioada de tranzitie are trei etape. In ultima etapa, Elvetia poate mentine restrictiile doar in cazul in care exista o perturbare grava a pietei fortei de munca.

Elvetia a anuntat, la 30 aprilie, anularea restrictiilor pe piata muncii impuse etapizat, in 2012 si 2013, cetatenilor din 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Decizia... mai mult


Joi, 29 Mai 2014, ora 08:11

Cele mai bune destinatii de munca in strainatate

Cele mai bune destinatii de munca in strainatate

SUA, Marea Britanie si Australia raman destinatiile de munca preferate la nivel global, conform unui studiu recent.

Statele Unite reprezinta principala destinatie de munca atat pentru cei care lucreaza deja in alta tara, cat si pentru cei care isi doresc acest lucru, releva studiul "Global professionals on the move - 2014" reazlizat de compania de recrutare Hydrogen, citat de CNBC.

Studiu mai arata insa ca Marea Britanie se apropie rapid de prima pozitie in topul preferintelor celor care vor sa lucreze in strainatate.

Structura podiumului indica o orientare spre tarile in care se vorbeste limba engleza. Primele zece pozitii ale topului destinatiilor globale de munca este completat de Elvetia, Canada, Germania, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Franta si Spania.

Principalele criterii in functie de care au fost exprimate preferintele sunt stilul de viata, perspectivele si cultura.

In ceea ce priveste orasele din alte tari in care oamenii isi doresc sa lucreze, este vorba, in general de capitale, Londra castigand detasat.

Capitala britanica este prima alegere pentru 14% dintre cei chestionati, de doua ori mai mult decat in cazul New York-ului, care s-a plasat pe locul doi.

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj online desfasurat in noiembrie anul trecut pe un esantion de 2.444 de respondenti din 99 de tari diferite, care lucreaza in domenii variate.

Potrivit studiului, tot mai multe companii recunosc importanta angajarii de "talente... mai mult


Marti, 27 Mai 2014, ora 15:46

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Imagini inedite din jungla: Ce s-a intamplat cu membrii unui trib izolat (Video)
  2. Cu ce se mai ocupa NSA in afara de spionaj: Scaune de masina pentru copii
  3. Uluitorul tobogan cu cadere libera de 15 metri, pe versantul unui defileu (Video)
  4. Cea mai mica proprietate privata din New York are dimensiunea unei felii de pizza
  5. Un glont intrat prin zid a omorat un copil de 8 ani
  6. Misterul craterelor din Siberia: Rasuflarea dragonului, ce ne poate aduce sfarsitul
  7. Descoperire misteriosa sub ruinele World Trade Center
  8. Stimati pasageri, ne pregatim sa aterizam. Aruncati drogurile la toaleta!
  9. Declaratie socanta a unui politician: Femeile nu ar trebui sa rada in public
  10. Politia, alertata de cetateni la Toronto: OZN-uri filmate pe cer (Video)