munca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Capcana locurilor de munca in Europa

Capcana locurilor de munca in Europa

Factorii de decizie europeni au recunoscut pericolul marginalizarii tineretului calificat care isi cauta locuri de munca, dupa ce a fost pregatit in scoli, iar acum asteapta pe banca de rezerve.

Cu cat trece timpul, cu atat problema acestui tineret se agraveaza, pe de o parte din cauza faptului ca devine tot mai numeros, iar pe de alta parte din cauza descalificarii la care este supus prin inactivitate. Sub acest aspect, somajul in randul tinerilor repezinta pentru viitorul pe termen mediu si chiar scurt, o adevarata bomba sociala.

Provocarile fortei de munca

Adesea, factorii de decizie nu observa ca lucratorii de varsta mijlocie, cei care astazi par castigatorii partidei, sunt pe termen ceva mai lung, tot un fel de bomba.

Situatia lor pare sa-i avantajeze: la varsta de 40-50 de ani, fiecare considera ca se bucura de un loc de munca stabil, mai putin vulnerabil in fata recesiunii, si in orice caz mai sigur pe el decat colegii aflati in pragul pensionarii.

Este semnificativ sa privim cifrele. In perioada 2008-2012, somajul europenilor cu varste cuprinse intre 45-54 de ani a crescut de la 5,2% la 7,7%, cel in randul tinerilor de la 15% la 21,4%, iar la sfarsitul anului 2013 se inregistrau sub 4 milioane de someri peste 50 de ani si peste 6 milioane de tineri intre 18-24 de ani - noteaza Project Syndicate.

La ce ne putem astepta in perioada ce urmeaza? Persoanele trecute azi de 50 de ani se vor apropia de pensionare, iar tinerii de azi, din care o buna parte... mai mult


Duminica, 09 Martie 2014, ora 14:08

7 comentarii
Te simti exclus la locul de munca? Expertii iti spun cum sa te integrezi

Te simti exclus la locul de munca? Expertii iti spun cum sa te integrezi

Expertii sustin ca izolarea la locul de munca este un fenomen destul de raspandit, mai ales in randul persoanelor foarte ocupate in viata privata, insa exista mai multe modalitati de a te integra in colectivul profesional.

Specialistii dau exemplul lui Vivian Scott, o angajata a unei multinationale din domeniul tehnologic, care, dupa ce s-a intors din concediul maternal, a depus mari eforturi pentru a-si imparti timpul intre ingrijirea bebelusului si socializarea cu echipa de la munca dupa terminarea programului, relateaza BBC Capital.

Ea nu voia sa isi lase fiica singura prea mult timp, insa se simtea exclusa din conversatiile de la serviciu, din cauza faptului ca nu participa la intalnirile colegilor. Cu siguranta este dificil sa iti petreci timpul cu echipa de la munca, mai ales cand ai propriile hobby-uri sau diverse responsabilitati, cum ar fi sa ai grija de un copil sau de un parinte batran si bolnav.

Dilema la birou: Ce faci cand un coleg greseste, dar tu esti tras la raspundere

Specialistii sustin insa ca este esential sa faci parte din colectivul profesional, adaugand chiar ca a socializa cu colegii ar trebui sa fie o prioritate, alaturi de alte atributii formale ale job-ului tau.

Modul in care un angajat reuseste sa se integreze in cultura organizationala din firma pentru care lucreaza reprezinta aproape 90% din randamentul pe care il da la munca, subliniaza RoundPegg, o firma de cercetare care are la baza cultura organizationala.

"De prea multe... mai mult


Sambata, 01 Martie 2014, ora 09:40

Cati romani muncesc in Germania in prezent

Cati romani muncesc in Germania in prezent

In Germania lucreaza in prezent aproximativ 260.000 de romani, iar multi dintre ei sunt foarte bine pregatiti, potrivit reprezentantei Ambasadei Germaniei in Romania, Julia Gross.

"Sunt foarte multi lucratori romani care vin din Romania si care sunt foarte bine pregatiti. Din 260.000 de romani, marea majoritate este bine integrata pe piata muncii.

Ei sunt multumiti de locurile de munca pe care le au, dar unii trebuie sa munceasca in conditii complet inacceptabile. Avem nevoie de lucratori bine pregatiti si suntem constienti ca forta de munca calificata este necesara si in Romania", a declarat Julia Gross, insarcinatul cu afaceri de la Ambasada Germaniei la Bucuresti, potrivit Realitatea Tv.

Adevarul despre imigrantii est-europeni din Germania: Sunt foarte prost platiti

Potrivit acesteia, libera circulatie ajuta la echilibrarea deficitului de forta de munca din tara sa.

Germania este a treia optiune pentru romanii care migreaza, dupa Italia si Spania, a precizat reprezentantul Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Romania, Matthias Jobelius.

"Daca ne uitam la evolutiile din ultimii ani, Germania devine tot mai atractiva. Romanii sunt bine integrati pe piata muncii. Cota de somaj a lucratorilor romani este sub nivelul altor migranti si sub nivelul mediu din Germania.

Insa multor lucratori le sunt incalcate drepturile, pentru ca romanii vin fara sa fie informati despre drepturile lor", a spus Matthias Jobelius.

Cati romani beneficiaza de ajutoare sociale in... mai mult


Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 19:03

Peste 9.000 de oferte de locuri de munca la nivel national - care sunt domeniile de interes

Peste 9.000 de oferte de locuri de munca la nivel national - care sunt domeniile de interes

In evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) sunt inregistrate 9.091 locuri de munca, in data de 22 ianuarie 2014.

Cele mai multe oferte sunt in judetele Cluj (1.472), Arad (591), Prahova (527) si in municipiul Bucuresti (1.009).

Pe de alta parte, cele mai putine sunt in Buzau (28), Salaj (26), Braila (23), Galati (20), Ialomita (16), Mehedinti (15), Covasna (11), Bacau (5), potrivit datelor ANOFM.

La nivel national, persoanelor cu studii superioare le sunt oferite 921 locuri de munca, cele mai multe fiind pentru proiectanti de software (169), ingineri mecanici (62), ingineri electronisti (54), agenti de vanzari (47), directori generali, directori executivi si asimilati (43), ingineri tehnologi si de productie (28), analisti de management si organizare (25), economisti (24), ingineri constructori (22), agenti de recrutare si contractori (20).

Pentru persoanele cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati sunt disponibile 8.170 locuri de munca, cele mai multe pentru muncitori necalificati in industria prelucratoare (1.200), asamblori (829), operatori la masini si utilaje pentru industria confectiilor (326), asamblori de masini si echipamente mecanice (290), asistenti vanzari in magazine (242), soferi de autocamioane si masini de mare tonaj (228), casieri si vanzatori de bilete (212), constructori si montatori de structuri metalice (195), vanzatori in magazine (190), soferi de autoturisme si camionete (178).

C.P. mai mult


Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 14:37

Adevarul despre integrarea persoanelor cu handicap pe piata muncii - care sunt principalele obstacole

Adevarul despre integrarea persoanelor cu handicap pe piata muncii - care sunt principalele obstacole

Nivelul scazut de educatie si lipsa accesibilizarii raman cele mai importante obstacole in integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii din Romania, potrivit unui studiu recent.

Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania (ONPHR) a organizat, joi, dezbaterea publica "Bariere in integrarea si reintegrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati", potrivit comunicatului remis Ziare.com.

La acest eveniment au participat aproximativ 80 de persoane: specialisti din cadrul ONG-urilor, autoritatilor publice si companiilor private, cat si persoane cu dizabilitati.

Studiul a venit in completarea studiului privind reabilitarea si integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati, realizat in cadrul proiectului cu finantare europeana - EXCELNET.

Educatia: o bariera majora in calea integrarii pe piata muncii a persoanelor cu handicap

Educatia mai constituie un obstacol major in calea integrarii persoanelor cu dizabilitati in viata sociala si, mai ales, pe piata muncii. Populatia chestionata are calificari mai slabe decat media nationala, iar numarul tinerilor respondenti care nu au mers la scoala este ridicat: 19% din cei chestionati, cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani.

Persoanele cu dizabilitate mintala grava dobandita inainte de varsta de 15 ani inregistreaza un grad mai redus de frecventare a scolilor (jumatate dintre ei nu a frecventat scoala). Printre cei care au frecventat-o, multi au optat pentru cursurile de arte si... mai mult


Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 19:09

3 comentarii
100.000 de CV-uri pentru 400 de locuri de munca disponibile - iata unde

100.000 de CV-uri pentru 400 de locuri de munca disponibile - iata unde

Angajatii departamenului de resurse umane din cadrul companiei suedeze Ikea vor avea o sarcina dificila dupa ce aproximativ 100.000 de persoane si-au depus CV-ul pentru a ocupa unul din cele 400 de locuri de munca disponibile la un nou magazin din Valencia.

Dupa primele 48 de ore de la anuntarea pozitiilor vacante, pe o platforma online fusesera deja incarcate 20.000 de aplicatii ale spaniolilor, scrie Business Insider.

Ikea va deschide un nou magazin in orasul Valencia si va angaja 400 de persoane, generand indirect alte 80 de posturi pentru transport, securitate si curatenie.

Somajul in randul tinerilor spanioli ii face sa accepte orice loc de munca

In contrast cu cerintele angajatilor McDonalds' din Statele Unite care au solicitat cresterea salariului la 15 dolari pe ora, sondajele recente arata ca tinerii spanioli ar accepta orice slujba, indiferent de natura acesteia sau salariul oferit.

48,6% dintre tinerii spanioli cu varste intre 18 si 24 de ani spun ca ar accepta orice loc de munca, oriunde si cu orice venit. Pentru 61,7% dintre tineri este indiferent daca ar munci in tara sau in strainatate, iar 79,2% sustin ca ar trebui sa studieze mai mult.

O majoritate covarsitoare de 80% este convisa ca, in viitorul apropiat, va trebui sa obtina independenta financiara fata de familiile lor.

Ce se va intampla cu zona euro in 2014

Tinerii spanioli recunosc ca se bucura de beneficiile sistemului social mai mult decat parintii lor, insa sunt convinsi ca... mai mult


Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 22:55

Care sunt cele mai stresante locuri de munca

Care sunt cele mai stresante locuri de munca

Conform unui studiu intocmit de societatea americana CareerCast, au fost definite locurile de munca cele mai putin solicitante la nivelul anului 2014, deci capabile sa supuna personalul la mai putin stres, dar si cele mai stresante, capabile sa te scoata din fire in orice moment.

Lista surprinde prin faptul ca profesiile sunt total diferite unele de altele, iar persoanele implicate pot fi din cele cu pregatirea cea mai modesta sau cu inalte studii academice. Se pare ca stresul cauzat de munca nu face diferentiere de nivelul pregatirii, de titluri si diplome, ci numai de solicitarea la care ne supune munca in sine, informeaza portalul ABC News.

Cei mai stresati si cei mai putin stresati

In acest sens, in topul listei celor mai putin stresati se afla coaforii, bijutierii si profesorii universitari, daca intreaga activitate a acestora se rezuma la nobila munca de la catedra. Sunt categorii complet diferite unele de altele, dar solicitarea nervoasa este la fel de putin incordata la toti profesionistii acestor categorii.

Urmeaza in ordine profesia de croitoreasa, respectiv de croitor, cea de dietetician, de bibliotecar, de functionar la evidenta diferitor fisiere medicale, artist multimedia, operator de presa.

Din cadrul celor mai stresante profesii, sunt date ca exemplu cea de personal militar inrolat in operatiuni, de pompier operativ si de pilot de avion.

Exista si un alt top, poate mai complet, care tine seama nu atat de profesie, cat de conditiile de... mai mult


Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 09:10

5 comentarii
Cum crestem productivitatea folosind normarea muncii

Cum crestem productivitatea folosind normarea muncii

Cat pot produce cu personalul existent? Chiar este nevoie sa platesc ore suplimentare? Cum pot sti care este performanta muncitorilor mei? Trei intrebari al caror raspuns influenteaza in mod direct productivitatea unei intreprinderi si care sunt, in fapt, trei fatete ale aceleiasi probleme.

Pentru a raspunde, punctul de pornire il reprezinta determinarea timpul necesar pentru indeplinirea unei sarcini, iar stiinta care se ocupa de aceasta este normarea muncii.

Cum functioneaza?

In abordarea traditionala, un cronometru, un clipboard si un numar suficient de mare de masuratori sunt elementele necesare pentru obtinerea unei norme de timp. Cronometrele sunt foarte bune cand vorbim de procese care implica sarcini repetitive. De pilda, fabricarea unei usi. Dar ce se intampla in cazul personalului administrativ? Poate fi acesta normat? In aceasta situatie, putem determina fara probleme gradul de incarcare ("cat se munceste la birou?") prin folosirea unei tehnici numite "observare instantanee".

Spre deosebire de normele obtinute cu ajutorul cronometrului, care dau valori precise de timp, observarea instantanee ofera o imagine precisa a ponderilor activitatilor. Concret, la sfarsit putem spune: "angajatul X intocmit rapoarte 20% din timp, a stat de vorba in procent de 30%, etc.". Sigur, aceasta este un exemplu mult simplificat. In practica, se poate se face o impartire mult mai fina a activitatilor, rapoartele generate reflectand riguros tot ce a facut angajatul X pe... mai mult


Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 11:09

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Reclama socanta in ajun de Inviere: Iisus fumeaza marijuana si ...
  2. Capre cu trei, patru si cinci coarne in Mehedinti
  3. Doctorii au ramas socati cand au gasit 12 lingouri de aur in stomacul unui om
  4. Jirinovski, indemn la viol in Vinerea Mare: Femeile politician din Ucraina sufera de frenezie uterina (Video)
  5. Fotografia zilei: O performanta incredibila
  6. Bazin urias cu apa potabila, golit dupa ce un adolescent a urinat in el
  7. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  8. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  9. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  10. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky