munca detinuti penitenciar

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un detinut de 51 de ani s-a inscris in clasa I

Un detinut de 51 de ani s-a inscris in clasa I

Peste 130 de detinuti de la Penitenciarul Aiud vor urma, in acest an scolar, cursurile ciclului primar si gimnazial. De asemenea, au fost organizate si cursuri liceale serale, unde s-au inscris alte 50 de persoane private de libertate.

"La cursurile Scolii cu clasele I-VIII nr. 4 din incinta penitenciarului au fost inscrise un numar de 132 persoane private de libertate care vor studia la nivelul primar si gimnazial. Cel mai tanar dintre elevi are 21 de ani, iar decanul de varsta are 51 de ani si este inscris in clasa I. De asemenea, in colaborare cu Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza Ciumbrud, au fost organizate si cursuri liceale serale pentru clasele a IX-a si a X-a - profilele Resurse naturale si protectia mediului si Tehnologic, unde sunt inscrisi un numar de 50 de detinuti", a informat, luni, purtatorul de cuvant al penitenciarului, inspector principal Nicoleta Mataranga, informeaza Agerprez, preluat de Romania TV.

In plus, datorita nevoii de integrare pe piata muncii a fostilor detinuti, din acest an scolar, 11 persoane private de libertate vor urma cursurile unei clase de invatamant profesional special cu profil tehnologic.

Elevii au la dispozitie sapte sali de clasa, o biblioteca, o cancelarie, precum si un cabinet de consiliere psihologica. De asemenea, Administratia Penitenciarul Aiud a asigurat fiecarui detinut care s-a inscris la scoala, necesarul de rechizite pentru desfasurarea in conditii optime a procesului instructiv-educativ.

Programa... mai mult


Luni, 15 Septembrie 2014, ora 21:18

3 comentarii
Cati detinuti sunt in Romania si cat costa intretinerea lor

Cati detinuti sunt in Romania si cat costa intretinerea lor

In Romania exista peste 30.000 de detinuti, costul mediu lunar pentru fiecare dintre acestia fiind estimat la 417 lei, fara a fi luate in calcul si cheltuielile cu salariile angajatilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Numarul detinutilor din penitenciarele romanesti a crescut in ultimii cinci ani de la 26.212 in 2008 la 31.817 in 2012, informeaza Mediafax.

In 2007, numarul detinutilor din penitenciarele romanesti se ridica la 29.390, scazand cu peste 3.000 intr-un an, pentru ca, din 2008, sa creasca in fiecare an, pana la 31.817 la sfarsitul anului 2012, arata cel mai recent raport de activitate al ANP.

Dintre cei aflati in detentie, 45,78 la suta sunt recidivisti, ponderea acestora situandu-se aproximativ la acelasi nivel, din 2009.

Potrivit aceluiasi raport, capacitatea de cazare s-a majorat cu 783 de locuri anul trecut.

Costul lunar mediu de intretinere a unui detinut este de 417 lei, la care se adauga contributia la asigurari, de 77 de lei pe luna. Pentru hrana zilnica a unui detinut este prevazuta o norma de baza de 3,76 de lei, fara TVA, care corespunde la 2.855 de calorii.

In 2012, detinutilor le-au fost acordate 814.092 de consultatii medicale, adica 26,4 consultatii, in medie, fiecarei persoane private de liberate.

Pe de alta parte, daca ar fi luat in calcul si cheltuielile cu salariile angajatilor ANP, costul lunar de intretinere a unui detinut s-ar ridica la aproximativ 2.200 de lei, potrivit reprezentantilor ANP.... mai mult


Luni, 25 Februarie 2013, ora 22:31

4 comentarii
8 Martie in penitenciar - Sute de detinute vor primi carti

8 Martie in penitenciar - Sute de detinute vor primi carti

Cele 650 de femei aflate dupa gratii in Penitenciarul Targsor vor primi in dar carti si manuale cu ocazia zilei de 8 Martie, in cadrul unui proiect de responsabilitate sociala intitulat "Martisoare de REeducare".

Darurile, spun initiatorii proiectului, reprezinta pentru detinute o noua sansa: "Pentru unele, sansa inseamna invatarea alfabetului. Pentru altele, descoperirea literaturii. Pentru toate, o educatie si o viata mai bune".

Subcomisar de la Penitenciarul Rahova, judecat pentru ca a luat mita de la detinuti

Firma care punea detinutii romani la munca intra in faliment

Toate cartile vor purta pe prima pagina o propozitie scrisa special pentru acest proiect de oameni de cultura ca Oana Pellea, Ada Milea sau Dan Puric.

Proiectul este initiat de Coca-Cola HBC Romania si este sustinut cultural de Diverta. mai mult


Luni, 05 Martie 2012, ora 18:22

Ai angaja detinuti? Vezi care sunt avantajele

Ai angaja detinuti? Vezi care sunt avantajele

Daca ai fi patron, ai angaja detinuti? Teoretic, ai avea mai multe avantaje decat daca ai da de lucru somerilor.

Tarifele sunt negociabile, sunteti scutit de plata obligatiilor fata de stat, se incheie un singur contract, intre societate si penitenciar, paza si hrana muncitorilor este asigurata de catre penitenciar si pentru un muncitor-detinut este aproape imposibil sa sustraga materialele folosite. In plus, in cazul in care ati avea nevoie rapid de... 50 de muncitori pe santier, sa zicem, i-ati lua pe toti dintr-un singur loc, cu formalitati minime.

Practic, insa, putini patroni apeleaza la aceasta forma de angajare. Pe de-o parte din cauza prejudecatilor, iar pe de alta parte pentru ca nu au incredere ca "meseriasii dungati" nu sunt periculosi.

"Penitenciarul Jilava functioneaza in regim deschis si semideschis. Detinutii sunt insotiti si supravegheati de agenti neinarmati. In general, avem un agent la 10-12 detinuti-angajati. Ei pleaca dimineata, cu masina beneficiarului, care ii ridica de la poarta penitenciarului si se intorc seara, la terminarea programului. Au la ei un telefon mobil si cativa lei de cheltuiala, daca au nevoie de ceva", ne explica subcomisarul Cristian Micu, purtator de cuvant al Penitenciarului Jilava.

In privinta angajarii detinutilor, singurul risc asumat este cel al penitenciarului, pentru ca detinutii pot evada cu mai mare usurinta.

"Anul trecut am avut numai trei cazuri de parasire a detentiei, in timpului lucrului, din cei 300... mai mult


Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:50

4 comentarii
Program pentru reintegrarea fostilor detinuti prin asigurarea unui loc de munca

Program pentru reintegrarea fostilor detinuti prin asigurarea unui loc de munca

Zeci de detinuti vor fi ajutati sa se reintegreze in societate, prin asigurarea unui loc de munca si a unei locuinte, dupa eliberarea din inchisoare, in cadrul unui program lansat joi de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Programul este finantat din bani europeni si se ridica la peste 4 milioane de euro.

"Acest proiect reprezinta o noua formula de reintegrare sociala postexecutionala pentru persoanele care au fost private de libertate. Prin reinsertia sociala a detinutilor se va diminua numarul de recidive si va creste gradul de ordine si siguranta publica", a declarat directorul general al Adminitratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala, in cadrul conferintei de lansare a proiectului de reinsertie sociala a detinutilor.

Potrivit lui Bala, ideea programului a venit de la fostii detinuti, care s-au plans ca, odata iesiti pe poarta penitenciarului, realizau ca nu se mai pot reintegra in societate.

"Detinutii simteau nevoia ca dupa liberare cineva sa-i ajute pentru o perioada determinata de timp sa se readaptaze la viata sociala normala. Sa aiba posibilitatea sa lucreze si sa aiba o locuinta. Acest program isi propune sa umple tocmai acest gol, existent in prezent, intre perioada de detentie si cea in care detinutul se poate considera reintegrat in societate", a spus Bala, care a adaugat ca, in lipsa acestui ajutor, multi detinuti recidiveaza, peste 50% dintre detinutii din Romania fiind recidivisti.

Astfel, obiectivul principal al... mai mult


Joi, 08 Iulie 2010, ora 16:04

1 comentariu
Detinutii din 12 penitenciare pregatesc revolte, in perioada grevei

Detinutii din 12 penitenciare pregatesc revolte, in perioada grevei

Detinutii din 12 penitenciare din Romania ar fi pregatiti sa declanseze revolte in zilele urmatoare, incercand sa profite de greva anuntata de lucratorii din inchisori pentru 31 mai, sustin surse din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

"Exista informatii ca detinutii in 12 penitenciare ar urma sa declanseze, in zilele urmatoare, revolte.

Profita de greva anuntata de angajatii din sistem, insa noi suntem pregatiti sa contracaram orice incidente", au declarat surse din conducerea ANP, citate de Mediafax.

Se pare ca au fost luate deja "masuri operative" pentru a impiedica detinutii din penitenciarele in care "exista informatii" ca se pun la cale revoltele sa comunice intre ei.

In plus, sursele citate au mai spus ca angajatii din inchisori vor protesta la locul de munca si nu vor parasi institutiile in care lucreaza pe durata grevelor, astfel ca, "potrivit legii", in cazul unor incidente, sunt obligati sa renunte la protest si sa revina la posturi.

Organizatiile sindicale din sistemul penitenciar au programat, in 31 mai, o greva de solidaritate. mai mult


Vineri, 28 Mai 2010, ora 23:13

1 comentariu
Penitenciarele Jilava si Rahova au obtinut 2 milioane de lei din munca detinutilor

Penitenciarele Jilava si Rahova au obtinut 2 milioane de lei din munca detinutilor

Penitenciarele Jilava si Rahova au obtinut, in 2009, venituri de peste 2 milioane de lei din folosirea persoanelor private de libertate la activitati lucrative, in conditiile in care 25,5% din detinutii considerati apti de munca au fost folositi, efectiv, potrivit unui bilant al Regiunii Bucuresti.

Din cei aproximativ 2.761 de detinuti din cadrul celor doua penitenciare, 24%, respectiv 662, au fost selectionati si repartizati pentru activitati gospodaresti, activitati productive cu plata, invatamant si calificare profesionala.

In 2009, 1.903 detinuti au fost considerati apti de munca, din care 25,5% au fost folositi efectiv, potrivit bilantului prezentat, miercuri, de Darie Denis Alexandru, directorul penitenciarului Rahova, coordonator al Regiunii Bucuresti.

In bilant se mai arata ca, in cursul anului trecut, au fost aplicate 938 de sanctiuni detinutilor din Rahova si 649 celor din Jilava.

In 2009 au fost descoperite, in cadrul celor doua penitenciare, 365 de telefoane mobile inainte sa ajunga in posesia detinutilor si 1.528 asupra acestora.

De asemenea, au fost descoperite 96 de cazuri de introducere a diferitelor substante stupefiante, din care 34 inainte de a ajunge in posesia detinutilor. mai mult


Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 23:40

Bursa locurilor de munca pentru detinuti, la Iasi

Bursa locurilor de munca pentru detinuti, la Iasi

Detinutii din Iasi isi pot gasi un loc de munca joi daca participa la bursa locurilor de munca destinata persoanelor private de libertate, "E de bine pentru tine".

Bursa locurilor de munca se va desfasura la Casa de Cultura a Sindicatelor din Iasi si va incepe miercuri, 29 octombrie, la ora 10.00, informeaza Ziarul de Iasi.

"La aceasta manifestare vor participa persoane condamnate pentru savarsirea unei infractiuni. De asemenea, la eveniment vor lua parte si operatorii economici care doresc sa ofere locuri de munca, in vederea incurajarii reintegrarii acestei categorii de persoane pe piata fortei de munca si, implicit, in comunitate", a declarat Marius Vulpe, seful Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

In cadrul acestui eveniment participantii vor fi incurajati sa isi gaseasca un post in corelatie cu abilitatile lor, cu pregatirea profesionala si cu cerintele pietei.

Evenimentul face parte din proiectul PHARE intitulat "Continuarea dezvoltarii sistemului de probatiune in Romania". mai mult


Joi, 29 Octombrie 2009, ora 11:03

Prima bursa a locurilor de munca intr-un penitenciar

Prima bursa a locurilor de munca intr-un penitenciar

Detinutii Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta din Galati au posibilitatea vineri sa-si caute o slujba in cadrul primei burse a locurilor de munca desfasurate intr-un penitenciar din Romania.

Astfel, peste o suta de detinuti, care urmeaza sa fie eliberati in urmatoarele trei luni, vor vedea ce oferte au angajatorii pentru ei, anunta Realitatea Tv.

Evenimentul organizat de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca este dedicat exclusiv detinutilor.

Aici si-au expus oferta zece angajatori, care ofera posturi de floricultor peisagist, electician, instalator, sudor, dulgher, tamplar aluminiu-PVC si lacatus mecanic, posturi pentru care detinutii au fost calificati in prealabil.

Bursa este vazuta ca un mijloc de reintegrare sociala a acestora, dupa momentul eliberarii. mai mult


Vineri, 09 Mai 2008, ora 15:11

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii