munca detinuti penitenciar

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Cati detinuti sunt in Romania si cat costa intretinerea lor

Cati detinuti sunt in Romania si cat costa intretinerea lor

In Romania exista peste 30.000 de detinuti, costul mediu lunar pentru fiecare dintre acestia fiind estimat la 417 lei, fara a fi luate in calcul si cheltuielile cu salariile angajatilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Numarul detinutilor din penitenciarele romanesti a crescut in ultimii cinci ani de la 26.212 in 2008 la 31.817 in 2012, informeaza Mediafax.

In 2007, numarul detinutilor din penitenciarele romanesti se ridica la 29.390, scazand cu peste 3.000 intr-un an, pentru ca, din 2008, sa creasca in fiecare an, pana la 31.817 la sfarsitul anului 2012, arata cel mai recent raport de activitate al ANP.

Dintre cei aflati in detentie, 45,78 la suta sunt recidivisti, ponderea acestora situandu-se aproximativ la acelasi nivel, din 2009.

Potrivit aceluiasi raport, capacitatea de cazare s-a majorat cu 783 de locuri anul trecut.

Costul lunar mediu de intretinere a unui detinut este de 417 lei, la care se adauga contributia la asigurari, de 77 de lei pe luna. Pentru hrana zilnica a unui detinut este prevazuta o norma de baza de 3,76 de lei, fara TVA, care corespunde la 2.855 de calorii.

In 2012, detinutilor le-au fost acordate 814.092 de consultatii medicale, adica 26,4 consultatii, in medie, fiecarei persoane private de liberate.

Pe de alta parte, daca ar fi luat in calcul si cheltuielile cu salariile angajatilor ANP, costul lunar de intretinere a unui detinut s-ar ridica la aproximativ 2.200 de lei, potrivit reprezentantilor ANP.... mai mult


Luni, 25 Februarie 2013, ora 22:31

4 comentarii
8 Martie in penitenciar - Sute de detinute vor primi carti

8 Martie in penitenciar - Sute de detinute vor primi carti

Cele 650 de femei aflate dupa gratii in Penitenciarul Targsor vor primi in dar carti si manuale cu ocazia zilei de 8 Martie, in cadrul unui proiect de responsabilitate sociala intitulat "Martisoare de REeducare".

Darurile, spun initiatorii proiectului, reprezinta pentru detinute o noua sansa: "Pentru unele, sansa inseamna invatarea alfabetului. Pentru altele, descoperirea literaturii. Pentru toate, o educatie si o viata mai bune".

Subcomisar de la Penitenciarul Rahova, judecat pentru ca a luat mita de la detinuti

Firma care punea detinutii romani la munca intra in faliment

Toate cartile vor purta pe prima pagina o propozitie scrisa special pentru acest proiect de oameni de cultura ca Oana Pellea, Ada Milea sau Dan Puric.

Proiectul este initiat de Coca-Cola HBC Romania si este sustinut cultural de Diverta. mai mult


Luni, 05 Martie 2012, ora 18:22

Ai angaja detinuti? Vezi care sunt avantajele

Ai angaja detinuti? Vezi care sunt avantajele

Daca ai fi patron, ai angaja detinuti? Teoretic, ai avea mai multe avantaje decat daca ai da de lucru somerilor.

Tarifele sunt negociabile, sunteti scutit de plata obligatiilor fata de stat, se incheie un singur contract, intre societate si penitenciar, paza si hrana muncitorilor este asigurata de catre penitenciar si pentru un muncitor-detinut este aproape imposibil sa sustraga materialele folosite. In plus, in cazul in care ati avea nevoie rapid de... 50 de muncitori pe santier, sa zicem, i-ati lua pe toti dintr-un singur loc, cu formalitati minime.

Practic, insa, putini patroni apeleaza la aceasta forma de angajare. Pe de-o parte din cauza prejudecatilor, iar pe de alta parte pentru ca nu au incredere ca "meseriasii dungati" nu sunt periculosi.

"Penitenciarul Jilava functioneaza in regim deschis si semideschis. Detinutii sunt insotiti si supravegheati de agenti neinarmati. In general, avem un agent la 10-12 detinuti-angajati. Ei pleaca dimineata, cu masina beneficiarului, care ii ridica de la poarta penitenciarului si se intorc seara, la terminarea programului. Au la ei un telefon mobil si cativa lei de cheltuiala, daca au nevoie de ceva", ne explica subcomisarul Cristian Micu, purtator de cuvant al Penitenciarului Jilava.

In privinta angajarii detinutilor, singurul risc asumat este cel al penitenciarului, pentru ca detinutii pot evada cu mai mare usurinta.

"Anul trecut am avut numai trei cazuri de parasire a detentiei, in timpului lucrului, din cei 300... mai mult


Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:50

4 comentarii
Program pentru reintegrarea fostilor detinuti prin asigurarea unui loc de munca

Program pentru reintegrarea fostilor detinuti prin asigurarea unui loc de munca

Zeci de detinuti vor fi ajutati sa se reintegreze in societate, prin asigurarea unui loc de munca si a unei locuinte, dupa eliberarea din inchisoare, in cadrul unui program lansat joi de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Programul este finantat din bani europeni si se ridica la peste 4 milioane de euro.

"Acest proiect reprezinta o noua formula de reintegrare sociala postexecutionala pentru persoanele care au fost private de libertate. Prin reinsertia sociala a detinutilor se va diminua numarul de recidive si va creste gradul de ordine si siguranta publica", a declarat directorul general al Adminitratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala, in cadrul conferintei de lansare a proiectului de reinsertie sociala a detinutilor.

Potrivit lui Bala, ideea programului a venit de la fostii detinuti, care s-au plans ca, odata iesiti pe poarta penitenciarului, realizau ca nu se mai pot reintegra in societate.

"Detinutii simteau nevoia ca dupa liberare cineva sa-i ajute pentru o perioada determinata de timp sa se readaptaze la viata sociala normala. Sa aiba posibilitatea sa lucreze si sa aiba o locuinta. Acest program isi propune sa umple tocmai acest gol, existent in prezent, intre perioada de detentie si cea in care detinutul se poate considera reintegrat in societate", a spus Bala, care a adaugat ca, in lipsa acestui ajutor, multi detinuti recidiveaza, peste 50% dintre detinutii din Romania fiind recidivisti.

Astfel, obiectivul principal al... mai mult


Joi, 08 Iulie 2010, ora 16:04

1 comentariu
Detinutii din 12 penitenciare pregatesc revolte, in perioada grevei

Detinutii din 12 penitenciare pregatesc revolte, in perioada grevei

Detinutii din 12 penitenciare din Romania ar fi pregatiti sa declanseze revolte in zilele urmatoare, incercand sa profite de greva anuntata de lucratorii din inchisori pentru 31 mai, sustin surse din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).

"Exista informatii ca detinutii in 12 penitenciare ar urma sa declanseze, in zilele urmatoare, revolte.

Profita de greva anuntata de angajatii din sistem, insa noi suntem pregatiti sa contracaram orice incidente", au declarat surse din conducerea ANP, citate de Mediafax.

Se pare ca au fost luate deja "masuri operative" pentru a impiedica detinutii din penitenciarele in care "exista informatii" ca se pun la cale revoltele sa comunice intre ei.

In plus, sursele citate au mai spus ca angajatii din inchisori vor protesta la locul de munca si nu vor parasi institutiile in care lucreaza pe durata grevelor, astfel ca, "potrivit legii", in cazul unor incidente, sunt obligati sa renunte la protest si sa revina la posturi.

Organizatiile sindicale din sistemul penitenciar au programat, in 31 mai, o greva de solidaritate. mai mult


Vineri, 28 Mai 2010, ora 23:13

1 comentariu
Penitenciarele Jilava si Rahova au obtinut 2 milioane de lei din munca detinutilor

Penitenciarele Jilava si Rahova au obtinut 2 milioane de lei din munca detinutilor

Penitenciarele Jilava si Rahova au obtinut, in 2009, venituri de peste 2 milioane de lei din folosirea persoanelor private de libertate la activitati lucrative, in conditiile in care 25,5% din detinutii considerati apti de munca au fost folositi, efectiv, potrivit unui bilant al Regiunii Bucuresti.

Din cei aproximativ 2.761 de detinuti din cadrul celor doua penitenciare, 24%, respectiv 662, au fost selectionati si repartizati pentru activitati gospodaresti, activitati productive cu plata, invatamant si calificare profesionala.

In 2009, 1.903 detinuti au fost considerati apti de munca, din care 25,5% au fost folositi efectiv, potrivit bilantului prezentat, miercuri, de Darie Denis Alexandru, directorul penitenciarului Rahova, coordonator al Regiunii Bucuresti.

In bilant se mai arata ca, in cursul anului trecut, au fost aplicate 938 de sanctiuni detinutilor din Rahova si 649 celor din Jilava.

In 2009 au fost descoperite, in cadrul celor doua penitenciare, 365 de telefoane mobile inainte sa ajunga in posesia detinutilor si 1.528 asupra acestora.

De asemenea, au fost descoperite 96 de cazuri de introducere a diferitelor substante stupefiante, din care 34 inainte de a ajunge in posesia detinutilor. mai mult


Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 23:40

Bursa locurilor de munca pentru detinuti, la Iasi

Bursa locurilor de munca pentru detinuti, la Iasi

Detinutii din Iasi isi pot gasi un loc de munca joi daca participa la bursa locurilor de munca destinata persoanelor private de libertate, "E de bine pentru tine".

Bursa locurilor de munca se va desfasura la Casa de Cultura a Sindicatelor din Iasi si va incepe miercuri, 29 octombrie, la ora 10.00, informeaza Ziarul de Iasi.

"La aceasta manifestare vor participa persoane condamnate pentru savarsirea unei infractiuni. De asemenea, la eveniment vor lua parte si operatorii economici care doresc sa ofere locuri de munca, in vederea incurajarii reintegrarii acestei categorii de persoane pe piata fortei de munca si, implicit, in comunitate", a declarat Marius Vulpe, seful Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

In cadrul acestui eveniment participantii vor fi incurajati sa isi gaseasca un post in corelatie cu abilitatile lor, cu pregatirea profesionala si cu cerintele pietei.

Evenimentul face parte din proiectul PHARE intitulat "Continuarea dezvoltarii sistemului de probatiune in Romania". mai mult


Joi, 29 Octombrie 2009, ora 11:03

Detinutul scapat de la Penitenciarul Codlea dupa invoire a fost prins

Detinutul scapat de la Penitenciarul Codlea dupa invoire a fost prins

Bersan Adalbert, detinutul de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Codlea care nu s-a prezentat la penitenciar dupa ce a beneficiat de o invoire de doua zile, a fost prins luni seara si reincarcerat.

Detinutul a fost retinut de politistii de la IPJ Covasna pe raza localitatii Moacsa si a ajuns inapoi la penitenciar la ora 22.15. Pentru fapta sa detinutul va fi inclus in categoria persoanelor private de libertate cu grad sporit de risc, iar abaterea disciplinara va fi analizata de Comisia de disciplina a penitenciarului.

Totodata, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepsei din cadrul penitenciarului va sesiza judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate in vederea schimbarii regimului de detentie intr-unul mai sever. Pe langa masurile dispuse de administratia locului de detinere, in cazul in care se va constata ca fapta detinutului constituie infractiunea de evadare (art. 269 Cod penal), acesta risca si pedeapsa inchisorii, care se va adauga la pedeapsa pe care o executa in prezent.

Subinspectorul Alina Comanita, purtatorul de cuvant al Penitenciarului de Maxima Siguranta Codlea, a declarat, marti dimineata, pentru NewsIn, ca deocamdata detinutul nu a fost audiat in legatura cu motivele pentru care nu s-a intors in penitenciar. "Detinutul va fi prezentat in fata Comisiei de disciplina a Penitenciarului unde va trebui sa dea toatre explicatiile legate de gestul sau", a declarat subinspectorul Alina Comanita.... mai mult


Marti, 21 Iulie 2009, ora 13:42

1 comentariu
Prima bursa a locurilor de munca intr-un penitenciar

Prima bursa a locurilor de munca intr-un penitenciar

Detinutii Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta din Galati au posibilitatea vineri sa-si caute o slujba in cadrul primei burse a locurilor de munca desfasurate intr-un penitenciar din Romania.

Astfel, peste o suta de detinuti, care urmeaza sa fie eliberati in urmatoarele trei luni, vor vedea ce oferte au angajatorii pentru ei, anunta Realitatea Tv.

Evenimentul organizat de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca este dedicat exclusiv detinutilor.

Aici si-au expus oferta zece angajatori, care ofera posturi de floricultor peisagist, electician, instalator, sudor, dulgher, tamplar aluminiu-PVC si lacatus mecanic, posturi pentru care detinutii au fost calificati in prealabil.

Bursa este vazuta ca un mijloc de reintegrare sociala a acestora, dupa momentul eliberarii. mai mult


Vineri, 09 Mai 2008, ora 15:11

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viata bate filmul: Povestea femeii care a implinit 127 de ani (Video)
  2. Cele mai emotionante momente din fata altarului (Galerie foto & Video)
  3. O sansa la un milion: Surpriza imensa dupa nastere
  4. Rusia si SUA, impreuna impotriva unei amenintari comune
  5. Lanterna fara baterii, alimentata de caldura corpului
  6. Efectul surprinzator al filmului de dragoste The Notebook
  7. Primele fotografii ale urmelor lui Yeti, scoase la licitatie (Galerie foto)
  8. Nou cutremur in Islanda, in zona in care un vulcan tocmai a erupt
  9. Misterul "pietrelor miscatoare" a fost elucidat (Video)
  10. Publicitate extrema: a mancat de pe jos pentru a demonstra calitatile unui aspirator (Video)