muncitori romani germania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romanii s-au inghesuit sa-si gaseasca un job in Germania - Cu cat a crescut numarul imigrantilor

Romanii s-au inghesuit sa-si gaseasca un job in Germania - Cu cat a crescut numarul imigrantilor

Numarul muncitorilor straini care se stabilesc in Germania este in continua crestere, potrivit unei cercetari realizate de Agentia federala pentru ocuparea fortei de munca din aceasta tara (Bundesagentur fur Arbeit - BA), iar romanii si bulgarii sa afla in frunte.

In perioada mai 2013-mai 2014, datele arata ca 1,25 milioane de persoane s-au mutat in cea mai mare economie europeana pentru a-si gasi loc de munca, ceea ce inseamna un avans de 16,8% fata de perioada anterioara.

Cei mai multi provin din Europa de Est, Grecia, Italia, Spania si Portugalia, informeaza staffingindustry.com.

Imigrantii sunt atrasi de conditiile mult mai bune de munca fata de tarile de bastina.

BA noteaza ca in perioada analizata, numarul muncitorilor romani si bulgari a crescut cu 54,4%, la 239.995 de persoane.

Frauke Wille, un purtator de cuvant al Bundesagentur fur Arbeit, a sustinut ca situatia nu este una extraordinara, in conditiile in care, de la 1 ianaurie 2014, cetatenii acestor tari pot lucra fara restrictii pe teritoriul Uniunii Europene.

Totusi, ei sunt platiti mai prost ca nativii: in medie, romanii si bulgarii castiga 1.860 de euro pe luna comparativ cu 2.920 de euro pe luna, cat este un salariu mediu obtinut de un neamt.

Pe de alta parte, numarul imigrantilor sositi din Grecia, Italia, Spania si Portugalia care in prezent au un loc de munca in Germania a crescut cu 6,9%, ajungand la 520.791.

In schimb, cei din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia,... mai mult


Marti, 19 August 2014, ora 11:08

1 comentariu
Cati romani muncesc in Germania in prezent

Cati romani muncesc in Germania in prezent

In Germania lucreaza in prezent aproximativ 260.000 de romani, iar multi dintre ei sunt foarte bine pregatiti, potrivit reprezentantei Ambasadei Germaniei in Romania, Julia Gross.

"Sunt foarte multi lucratori romani care vin din Romania si care sunt foarte bine pregatiti. Din 260.000 de romani, marea majoritate este bine integrata pe piata muncii.

Ei sunt multumiti de locurile de munca pe care le au, dar unii trebuie sa munceasca in conditii complet inacceptabile. Avem nevoie de lucratori bine pregatiti si suntem constienti ca forta de munca calificata este necesara si in Romania", a declarat Julia Gross, insarcinatul cu afaceri de la Ambasada Germaniei la Bucuresti, potrivit Realitatea Tv.

Adevarul despre imigrantii est-europeni din Germania: Sunt foarte prost platiti

Potrivit acesteia, libera circulatie ajuta la echilibrarea deficitului de forta de munca din tara sa.

Germania este a treia optiune pentru romanii care migreaza, dupa Italia si Spania, a precizat reprezentantul Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Romania, Matthias Jobelius.

"Daca ne uitam la evolutiile din ultimii ani, Germania devine tot mai atractiva. Romanii sunt bine integrati pe piata muncii. Cota de somaj a lucratorilor romani este sub nivelul altor migranti si sub nivelul mediu din Germania.

Insa multor lucratori le sunt incalcate drepturile, pentru ca romanii vin fara sa fie informati despre drepturile lor", a spus Matthias Jobelius.

Cati romani beneficiaza de ajutoare sociale in... mai mult


Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 19:03

Zeci de muncitori romani inselati de patronii germani: Muncesc fara plata, in conditii mizere

Zeci de muncitori romani inselati de patronii germani: Muncesc fara plata, in conditii mizere

Mai multe zeci de muncitori plecati la munca in Germania se plang ca patronii le-au retinut actele si nu sunt platiti. Ei au sesizat Consulatele Romaniei de la Bonn si Berlin.

Romanii, plecati la cules de legume prin intermediul unei firme din Drobeta Turnu-Severin, trebuia sa primeasca 6 euro pe ora si sa lucreze intr-un program de 48 de ore pe saptamana. "Noi lucram 16-18 ore, nu stim cu cat suntem platiti, nu vor sa respecte contractul, ni s-au oprit buletinele. Ne spun fel si fel de variante, ne spun ca ne dau un cent si jumatate pe firul de praz", a declarat Gheorghe Eratu, muncitor in Germania, pentru B1.

Romanii reclama ca in contract nu li s-au precizat taxele pe care au aflat ulterior ca trebuie sa le plateasca si faptul ca locuiesc in conditii mizere.

"In contract nu specifica de asigurarea de sanatate, pentru care ne opreste 40 de euro, nu specifica. Va dati seama lucram in umezeala, prazul este ud, il aducem din camp, este inghetat. Cazarea e in niste containere mobile, niste containere de sinistrati, in care avem goange", a mai spus Gheorghe Ertatu.

Ministerul Afacerilor Externe spune, intr-un comunicat, ca "astfel de situatii pot fi evitate daca cetatenii romani care doresc sa munceasca in strainatate depun diligentele necesare pentru semnarea contractelor individuale de munca" si daca cer ca autoritatile sa verifice legalitatea operatiunilor de intermediere a angajarii in strainatate. mai mult


Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 16:08

3 comentarii
Muncitorii romani de la Daimler i-au explicat lui Ponta cum lucreaza cu roboti

Muncitorii romani de la Daimler i-au explicat lui Ponta cum lucreaza cu roboti

Premierul Victor Ponta s-a deplasat marti, in cea de-a doua zi a vizitei sale in Germania, la Stuttgart, unde s-a intalnit cu reprezentantii concernului Daimler si cu un grup de muncitori romani care urmeaza un curs de perfectionare la aceasta fabrica.

In prezent sunt 45 de romani, ei urmand sa revina in tara odata cu inaugurarea fabricii de la Sebes. Daimler va relocaliza 50% din capacitatea fabricii de cutii de viteza din Stuttgart in Romania.

Muncitorii romani s-au declarat multumiti de salariile pe care le primesc in Germania si conditiile de trai. Ei au spus ca au fost selectati pentru cursul de perfectionare in urma unui interviu si a unei probe practice, precizand ca nu au mai lucrat pana sa vina in Germania cu roboti.

"Este o linie complet automatizata, cu multi senzori, iar erorile umane se exclud", a explicat un angajat de la Cugir.

Muncitorii romani au sustinut ca practica la Daimler dureaza un an, iar dupa ce-si vor insusi tehnologia vor veni sa-si aplice cunostintele la Sebes.

Investitia constructorului german Daimler de la Sebes va fi inaugurata pe 29 iulie, a afirmat ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, care il insoteste pe premierul Victor Ponta in vizita pe care o efectueaza luni si marti in Germania.

Intr-o prima etapa, Daimler va avea 300 de angajati, cu posibilitatea extinderii locurilor de munca in urmatorii doi-trei ani.

Daimler AG va investi peste 300 de milioane... mai mult


Marti, 11 Iunie 2013, ora 15:08

3 comentarii
Belgia depune plangere impotriva Germaniei, din cauza muncitorilor romani si bulgari

Belgia depune plangere impotriva Germaniei, din cauza muncitorilor romani si bulgari

Belgia va face plangere impotriva Germaniei, la Comisia Europeana, din cauza asa-numitului "dumping", adica scaderea nivelului salariilor, prin angajarea muncitorilor romani si bulgari.

Potrivit cotidianului belgian Le Soir, citat de agentia bulgara Focus, companiile germane angajeaza cetateni din Europa de Est, in mare parte din Bulgaria si Romania, carora le platesc un salariu mediu de 3-5 euro pe ora. Imigrantii sunt nevoiti sa lucreze si pe timpul noptii, fara a primi vreo asigurare sociala sau de sanatate.

"Aceasta nu se poate intampla in China, insa este posibil in fata usii Belgiei, in mijlocul Europei", scrie sursa citata.

Plangerea va fi semnata de ministrul belgian al Economiei, Johan Vande Lanotte, dar si ministrul Muncii, Monica de Coninck.

Belgia protesteaza astfel fata de conditiile in care sunt angajati muncitorii din tarile est-europene, la fabricile germane de procesare a carnii. Decizia de depunere a plangerii a fost luata si in urma sesizarilor primite de la companiile belgiene de procesare a carnii.

Vicepremierul Vande Lanotte a explicat ca multe companii belgiene din sectorul de procesare a carnii au fost fortate sa se mute in Germania pentru a supravietui pe aceasta piata competitiva. mai mult


Marti, 19 Martie 2013, ora 18:21

8 comentarii
Germania permite partial accesul romanilor pe piata muncii - vezi cine beneficiaza

Germania permite partial accesul romanilor pe piata muncii - vezi cine beneficiaza

Romanii absolventi de facultate care cer un loc de munca potrivit pregatirii lor, persoanele care incep o pregatire profesionala intr-o intreprindere si cei care acceseaza locuri de munca sezoniere nu vor mai avea nevoie de permis de munca pentru Germania incepand din 2012.

Aceste masuri au fost decise de Guvernul federal de la Berlin, miercuri, si au ca scop inlesnirea accesului fortei calificate de munca din Romania pe piata muncii din Germania, informeaza un comunicat al ambasadei Germaniei la Bucuresti.

Astfel, incepand de anul viitor, nu va mai fi nevoie de permisul de munca obligatoriu pentru urmatoarele categorii: absolventii de facultate care solicita un loc de munca corespunzator pregatirii lor; persoanele care vor incepe o pregatire profesionala intr-o intreprindere si persoanele care acceseaza locuri de munca sezoniere.

Totodata, in cazul locurilor de munca in care pregatirea si calificarea profesionala este una standardizata a fost exclusa verificarea prioritatii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai intai, daca pentru acel loc de munca exista, in Germania, o persoana in cautarea unui loc de munca.

"Incepand cu 2012 va fi mult mai usor pentru romani sa lucreze in Germania. Un numar mai mare de forta de munca - forta de munca cu o inalta calificare, ucenici si muncitori sezonieri - nu vor mai avea nevoie de un permis de munca in Germania. Interdictii privind libera circulatie a fortei de munca pentru romani vor continua, insa, sa existe doar in... mai mult


Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 20:49

12 comentarii
De ce se tem germanii de muncitorii din Romania?

De ce se tem germanii de muncitorii din Romania?

De la 1 mai Germania va deschide complet piata muncii pentru est-europenii intrati in UE dupa anul 2004. Temerile germanilor fata de concurenta neloiala a est-europenilor sunt in continua crestere. Au motive reale de ingrijorare cetatenii germani?

Deschiderea totala a pietei fortei de munca germane respecta, in realitate, un drept fundamental al cetatenilor din Uniunea Europeana: libera circulatie a fortei de munca.

Este vorba, in principal, despre forta de munca slab calificata. Ca urmare a deciziilor anterioare luate de Guvern, de mai multi ani, piata fortei de munca din Germania este deschisa pentru specialistii cu studii superioare, inclusiv din Romania si Bulgaria, informeaza Deutsche Welle.

Afluxul de muncitori necalificati, in principal, din aceste doua tari creste temerile lucratorilor germani fata de o eventuala concurenta de tip dumping din partea confratilor estici. Este adevarat ca est-europenii sunt dispusi sa munceasca pe salarii mult mai mici decat media germana. "Germani nu au de ce sa se teama", a declarat recent purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii din Germania.

100.000 de est-europeni anual?

Intre 2004 si 2007, in Germania au venit la munca doar 116.000 de persoane din Europa Centrala si de Est. Acest lucru nu se va schimba in mod semnificativ de la 1 mai, sustin surse guvernamentale

Dimpotriva, afluxul de est-europeni va reduce deficitul fortei de munca. Cel putin asa sustine Uniunea Patronilor din Germania, care recomanda... mai mult


Marti, 15 Februarie 2011, ora 00:11

7 comentarii
Germania va ridica restrictiile pe piata muncii pentru bulgari

Germania va ridica restrictiile pe piata muncii pentru bulgari

Germania va ridica restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii din Bulgaria pe o durata de sase luni pe an, permitand cu precadere angajarea muncitorilor sezonieri.

Anuntul a fost facut duminica de catre ministrul bulgar pentru afaceri sociale, Totiu Mladenov, citat de Sofia News Agency.

Si reprezentantul etnicilor germani in Parlamentul Romaniei, deputatul Ovidiu Gant, spunea in luna mai, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, ca are semnale ca Germania si-ar putea deschide in curand piata muncii pentru romani.

Bulgaria si-a reiterat recent apelul de a deschide piata muncii adresat celor zece tari UE care inca impun restrictii muncitorilor romani si bulgari.

Politicienii bulgari au spus in repetate randuri ca nu se asteapta ca toate tarile sa ridice simultan restrictiile, dar scopul lor este de a atrage atentia publica asupra acestei chestiuni si a spori presiunea asupra acestor state de a face acest pas inainte de 2011.

Restrictiile pot fi mentinute inca doi ani, pana in 2013, daca aceste tari dovedesc ca prezenta muncitorilor romani si bulgari constituie o povara pentru pietele interne ale muncii.

Belgia este una dintre cele zece state membre UE care au mentinut restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari. Marea Britanie, Germania si Austria au mentinut, de asemenea, restrictiile pentru romani si bulgari, in ciuda unei recomandari a Comisiei Europene de a fi ridicate. Bulgarii si romanii au nevoie de un permis de munca pentru a putea avea o... mai mult


Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 19:31

400 de muncitori romani escrocati in Germania (Video)

400 de muncitori romani escrocati in Germania (Video)

Circa 400 de romani au fost escrocati de o firma de intermediere a fortei de munca din Romania, care le-a luat banii si i-a trimis la lucru in Germania cu contracte false.

Nu mica i-a fost mirarea directorului unei firme germane de sparanghel cand s-a trezit in fata complexului cu sase autocare pline de romani veniti sa inceapa lucrul, informeaza Deutsche Welle.

Romanii vroiau sa profite de oferta de lucru sezonier in agricultura germana. Cum e sezonul recoltelor de sparanghel, cei 400 de romani au acceptat pentru a-si gasi un loc de munca sa plateasca unei firme romanesti 50 de euro taxa de intermediere si 110 euro pretul unui bilet de autocar, doar dus, urmand sa se intoarca acasa peste sase luni.

Din pacate pentru ei, faptul ca firma de intermediere nu le-a oferit originalul contractului la plecare ci le-a spus ca urmeaza sa il primeasca la destinatie, nu le-a dat de banuit ca totul e o inselatorie.

A fost nevoie de prezenta la ferma a 40 de politisti germani pentru a calma spiritele, dupa ce directorul le explicase oamenilor ca acele contracte sunt nule in Germania.

Directorul a recunoscut ca are 25 de angajati romani sezonieri, dar contractele cu acestia fusesera incheiate direct, fara intermediari.

"Oamenii erau extenuati, dezamagiti. Bineinteles ca erau necajiti de intreaga situatie. Dupa ce statusera 30 de ore in autocar se bucurasera ca au ajuns la destinatie si se pregatisera sa castige bani de pe urma locului de munca promis", a spus directorul... mai mult


Vineri, 08 Mai 2009, ora 12:08

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba