nabucco

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bulgaria vrea relansarea Nabucco: Nu putem doar sa servim interesele Comisiei Europene

Bulgaria vrea relansarea Nabucco: Nu putem doar sa servim interesele Comisiei Europene

Bulgaria si Azerbaidjanul vor sa propuna Comisiei Europene relansarea proiectului gazoductului Nabucco, care a esuat in 2013 in lipsa furnizorilor, a anuntat miercuri premierul bulgar Boiko Borisov, dupa discutii la Sofia cu presedintele azer Ilham Aliyev.

Borisov a declarat reporterilor, intr-o conferinta de presa, ca va prezenta Comisiei Europene, impreuna cu Aliyev, proiectul de relansare a Nabucco, transmite Novinite.

Presedintele bulgar a subliniat ca Bulgaria este un membru extrem de loial al Uniunii Europene. El a facut astfel referire la decizia autoritatilor de la Sofia de a bloca constructia gazoductului South Stream, la solicitarea Comisiei Europene, acesta fiind motivul pentru care Rusia a renuntat la proiect, optand in schimb pentru o conducta catre Turcia.

"Bulgaria nu poate doar sa serveasca interesele Comisiei Europene, in acest caz este un proiect care este orientat integral catre NATO si Europa. Ani de zile am investit bani in proiectul Nabucco", a adaugat Borisov.

Europa ia in calcul un nou Nabucco. Romania, principalul punct strategic

Premierul bulgar a subliniat importanta Coridorului Sudic de Gaze pentru Bulgaria, proiect in care presedintele azer a oferit "oportunitatea" autoritatilor de la Sofia pentru ca operatorul Bulgargaz sa cumpere o participatie.

Ilham Aliyev a declarat ca Azerbaidjanul are o pozitie strategica si dispune de rezerve dovedite de gaze de 2.500 miliarde de metri cubi.

"Bulgaria primeste deja gaze azere si... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 21:22

5 comentarii
Basescu despre mesajul UE cu privire la China: Imi venea sa le spun "cu Nabucco ce-ati avut?"

Basescu despre mesajul UE cu privire la China: Imi venea sa le spun "cu Nabucco ce-ati avut?"

Vizita premierului Chinei si a delegatiei oamenilor de afaceri chinezi la Bucuresti trebuie privita cu profesionalism, a declarat presedintele Traian Basescu, care a cerut sa nu se repete cazul Nabucco, in care egoismul din cadrul UE i-a rapit Romaniei sansa proiectului.

"Intalnirea trebuie privita cu profesionalism. (...) Trebuie profesionalisti, tehnicieni, studii de fezabilitate care sa ii faca pe investitorii chinezi sa priveasca cu atentie propunerile Romaniei. In China avem un partener care are incredere in noi. (...)

Daca proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste si convingatoare, Romania nu poate decat sa castige", a declarat presedintele luni, la postul public de radio.

Basescu a facut referire la mesajul transmis de partenerii europeni in Romaniei inainte de vizita oficialilor chinezi, pe care l-a privit "oarecum ironic", si a avertizat sa nu fie repetat cazul proiectului Nabucco.

"S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului catre toate statele: 'Sa nu iesiti din limitele negociate de UE'. Cred ca acest mesaj a fost neinspirat, mai ales intr-o tara ca Romania, unde egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco.

Acest egoism a facut ca TAP sa fie ales in detrimentul Nabucco. TAP se termina in sudul Europei, in Italia, acolo unde exista deja alternative in functiune la gazul de la Gazprom.

Acest egoism s-a justificat economic. Dar Nabucco a fost in primul rand un proiect politic. Dar a fost mai ieftin proiectul prin... mai mult


Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 14:55

15 comentarii
Europa ia in calcul un nou Nabucco. Romania, principalul punct strategic

Europa ia in calcul un nou Nabucco. Romania, principalul punct strategic

Securitatea energetica ramane o prioritate a UE, iar daca pana acum gazeoductul Nabucco nu s-a realizat, Comisia Europeana ia in calcul un proiect nou, de-a lungul Dunarii.

"Poate ca noul proiect nu se va numi tot Nabucco, si poate ca investitorii vor fi altii, insa infrastructura de-a lungul Dunarii trebuie fructificata, cu atat mai mult cu cat ne asteptam ca Romania sa nu devina doar o piata de desfacere, ci si un important exportator de gaze" a declarat comisraul european pentru Energie, Gunther Oettinger, conform Today.az

Oettinger a tinut sa precizeze ca, desi gazeoductul TAP, care aduce gaze naturale din Turcia strabatand Grecia si Albania, pana in sudul Italiei, reprezinta un proiect viabil pentru UE, acesta nu va fi singurul proiect urmarit de Bruxelles, cu atat mai mult cu cat gazele din Azerbaidjan reprezinta o solutie pentru Europa. mai mult


Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 19:53

4 comentarii
Basescu: Romania e indreptatita sa fie compensata pentru abandonarea Nabucco

Basescu: Romania e indreptatita sa fie compensata pentru abandonarea Nabucco

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Romania e indreptatita sa fie compensata de UE pentru abandonarea proiectului Nabucco prin alocarea de resurse pentru modernizarea cailor ferate, a drumurilor nationale pe proiectele de infrastructura regionala gestionate de Comisia Europeana.

"Deocamdata, Romania se considera indreptatita sa fie compensata pentru abandonarea proiectului Nabucco. Tineti cont ca Romania, in sustinerea ei pentru proiectul european, nu s-a asezat intre South Stream si Nabucco, a spus pur si simplu Nabucco", a afirmat Basescu, adaugand ca acest proiect a fost asumat de tara noastra pentru ca raspundea obiectivului UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Basescu: Daca in NATO se va lua o decizie cu privire la Siria, vom fi solidari cu aliatii nostri

El a apreciat ca South Stream "nu este decat o consolidare a hegemoniei Gazprom", mentionand ca nu il deranjeaza sa se faca acest gazoduct, insa el nu raspunde obiectivului european.

Basescu le-a cerut ambasadorilor romani in capitalele UE, la intalnirea de la Palatul Cotroceni, sa explice si sa sustina aceasta compensare pentru Romania, deoarece a fost singurul stat care nu a oscilat intre optiunile pentru Nabucco si South Stream, cum au facut statele vecine.

Basescu: Putem avea gaze cu 50% mai ieftine inainte de data la care-ar fi fost gata Nabucco

Seful statului s-a referit la programul "Connecting Europe" gestionat de Comisia Europeana prin care se... mai mult


Marti, 27 August 2013, ora 22:58

4 comentarii
Esecul Nabucco: Cat vor plati membrii consortiului pentru inchiderea companiei

Esecul Nabucco: Cat vor plati membrii consortiului pentru inchiderea companiei

Transgaz a convocat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) in data de 23 septembrie pentru a aproba inchiderea controlata a companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH Austria si a companiilor nationale Nabucco.

Pentru inchidere, a fost aprobat un buget total de 20 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Transgaz.

Pe ordinea de zi a AGEA se afla si aprobarea unui imprumut in valoare de maximum 7,5 milioane de euro acordat de Transgaz si OMV catre Nabucco Gas Pipeline International (NIC), din care cota Transgaz nu va depasi 50%.

Transgaz si OMV sunt actionari ai consortiului Nabucco.

Esecul Nabucco: Suma uriasa platita de Transgaz pentru rezilierea contractelor

De asemenea, se solicita aprobarea AGEA pentru participarea Transgaz cu aport de numerar de maximum 1,34 de milioane de euro la operatiunea de majorare de capital social al NIC pentru acoperirea deficitului de lichiditati in valoare de 7,5 milioane de euro, evidentiat prin bugetul de inchidere controlata, care sa permita rambursarea imprumutului mentionat si care sa asigure evitarea intrarii in insolventa a NIC.

La finele lunii iunie, consortiul care dezvolta zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anuntat ca a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, in detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre actionari, se numara si Transgaz.

Transgaz a anunttat luna trecuta ca a constituit un provizion de 110,7 milioane de lei in urma... mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 16:34

Esecul Nabucco: Suma uriasa platita de Transgaz pentru rezilierea contractelor

Esecul Nabucco: Suma uriasa platita de Transgaz pentru rezilierea contractelor

Compania nationala de transport al energiei electrice, Transgaz, va cheltui suma de 6,6 milioane de lei in urma esecului proiectului Nabucco, in principal pentru rezilierea unor contracte, pe langa un provizion de 110,7 milioane de lei.

In urma unei intrebari adresate de catre actionari privind destinatia sumei de pana la 6,6 milioane de lei pe care Transgaz o va cheltui in plus fata de provizionul de 110,7 milioane de lei constituit in urma deciziei consortiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept ruta de transport al gazelor spre Europa, potrivit unui raport publicat pe site-ul companiei.

"Potentiale alte cheltuieli in sarcina SNTGN Transgaz SA Medias, ce decurg din calitatea de asociat in cadrul companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH, reprezinta in principal costuri cu rezilierea tuturor contractelor aflate inca in derulare (contracte de consultanta, contracte de inchiriere a spatiilor pentru birouri, contracte leasing autoturisme s.a.), costuri privind personalul, costuri privind arhivarea si gestionarea bazei de date si documente ale companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH si ale companiilor nationale Nabucco", se arata in raport.

Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz

De asemenea, reprezentantii Transgaz spun ca nu se asteapta sa recupereze vreo suma de bani din iesirea din asocierea consortiului Nabucco.

"Avand in vedere incertitudinea monetizarii activelor financiare ale companiei Nabucco Gas... mai mult


Vineri, 02 August 2013, ora 13:43

2 comentarii
Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz

Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz

Transportatorul de gaze Transgaz Medias a anuntat, vineri, ca va inregistra un provizion de 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru acoperirea pierderilor de pe urma esecului proiectului Nabucco Vest.

Potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucuresti, la aceasta suma s-ar mai putea adauga 6,6 milioane de lei, cheltuieli rezultate din obligatiile ce revin companiei ca asociat in dezvoltarea Nabucco.

Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Esecul Nabucco: Ce suma a alocat OMV Petrom pentru acoperirea pierderilor

La sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pana in Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pana in Italia, via Grecia si Albania.

Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabucco sunt OMV... mai mult


Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:36

Esecul Nabucco: Ce suma a alocat OMV Petrom pentru acoperirea pierderilor

Esecul Nabucco: Ce suma a alocat OMV Petrom pentru acoperirea pierderilor

OMV a inregistrat in trimestrul al doilea un provizion special de 55 milioane euro, rezultat din deprecierea activelor legate de esecul proiectul Nabucco Vest.

Aceste informatii sunt publicate intr-un raport preliminar prezentat miercuri pe site-ul OMV pentru trimestrul al doilea al acestui an.

La sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pana in Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pana in Italia, via Grecia si Albania.

Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).

Dupa alegerea proiectului TAP, actionarii Nabucco au anuntat ca au de gand sa discute care va fi urmatorul pas pentru proiectul lor. La randul sau, grupul OMV, unul dintre actionarii Nabucco, a declarat ca ar putea sa-si indrepte... mai mult


Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 12:21

Interesele Marii Britanii in Romania: Cresterea exporturilor si Nabucco

Interesele Marii Britanii in Romania: Cresterea exporturilor si Nabucco

Guvernul britanic spera ca in urmatorii patru ani exporturile catre Romania sa creasca cu circa 60% prin infiintarea unui centru de afaceri, care va oferi companiilor insulare acces si expunere mai bune pe piata romaneasca. In plus, ministrul englez al Energiei va discuta la Bucuresti decizia privind proiectul Nabucco.

Centrul de afaceri romano-britanic a fost infiintat de Ambasada Marii Britanii si Camera de Comert Britanico-Romana. In cadrul proiectului, Ambasada britanica va acorda Camerei de Comert bilaterale un grant in valoare de circa 200.000 de euro.

"Acesta este un pas inainte in sprijinul pe care il acordam relatiilor economice dintre Romania si Marea Britanie. Acesta este parte a unui proiect care cuprinde 20 de piete prioritare in intreaga lume.

Acordam sprijin companiilor britanice in piete ca Mexic, Rusia, India, Brazilia, iar din Europa am selectat doua tari prioritare, pentru a sprijini relatiile comerciale, respectiv Polonia si Romania. Speram sa vedem o crestere puternica atat a investitiilor britanice in Romania cat si a relatiilor bilaterale dintre cele doua tari", a declarat ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris.

El a adaugat ca prin aceasta masura se urmareste de asemenea, facilitarea accesului companiilor britanice care vor sa investeasca sau sa aiba relatii comerciale in Romania.

"Scopul este de a infiinta un centru de afaceri romano britanic finantat printr-un grant de la Guvernul Marii Britanii acordat Camerei de... mai mult


Marti, 23 Iulie 2013, ora 14:28

7 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba