nationalizata

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Masuri disperate in Grecia? Atena ar putea sa nationalizeze bancile si sa emita o noua moneda

Masuri disperate in Grecia? Atena ar putea sa nationalizeze bancile si sa emita o noua moneda

Guvernul Greciei este pregatit sa nationalizeze bancile tarii si ar putea crea o noua moneda pentru a efectua plati, daca statele din zona euro nu vor permite Atenei sa renunte la masurile de austeritate, au declarat surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

De asemenea, partidul aflat la guvernare in Grecia ar putea decide sa nu plateasca viitoarea transa scadenta catre FMI, pentru a putea achita salariile si pensiile.

"Suntem un Guvern de stanga. Daca va trebui sa alegem intre a nu ne achita datoriile catre FMI sau a nu ne achita obligatiile catre poporul nostru, va fi o decizie usoara. Vom alege sa nu platim transa catre FMI, ceea ce va declansa turbulente pe piete", au afirmat sursele pentru The Telegraph.

Acestea au adaugat faptul ca oficialii eleni lucreaza la un plan de urgenta in cazul in care esueaza negocierile cu creditorii internationali (Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).

"Vom inchide bancile si le vom nationaliza si vom emite obligatiuni daca va trebui. Ceea ce nu vom face este sa devenim un protectorat UE", sustin sursele.

Germania, cel mai mare creditor al Greciei, a avertizat luni ca zona euro nu va acorda Atenei noi fonduri pana cand nu va prezenta o lista detaliata a reformelor, iar unele dintre acestea nu vor fi legiferate.

Problema Greciei vine din interior - Care e greseala capitala pe care o face Atena

Lista cu reforme

Guvernul elen a trimis saptamana trecuta o lista cu propuneri... mai mult


Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 12:07

15 comentarii
Rusia, o noua lovitura in Crimeea: Nationalizarea afacerilor

Rusia, o noua lovitura in Crimeea: Nationalizarea afacerilor

Afacerile din Crimeea au inceput sa aiba probleme mari dupa ce peninsula a fost anexata de Rusia. Industria turismului s-a prabusit, iar companiile nu mai au acces la furnizorii si clientii din Ucraina. Insa tara condusa de Vladimir Putin mai da o lovitura: nationalizarea.

De la brutarii la santiere navale, Guvernul sustinut de Kremlin preia conducerea firmelor care sunt vazute ca fiind "ineficiente", de importanta strategica sau neprietenoase cu liderii politici, arata Business Week.

Krimkhleb, cel mai mare producator de paine si dulciuri din peninsula, a fost nationalizat pe 12 noiembrie de autoritati, care i-au acuzat pe proprietari de spalare de bani, sustinand ca acestia finanteaza operatiunile impotriva rebelilor prorusi din estul Ucrainei. O soarta similara a avut-o si un furnizor al acestei companii.

In aceeasi zi fatidica, autoritatile au preluat si un complex turistic detinut de Serhii Taruta, un oligarh ucrainean care l-a inlocuit pe fostul guvernator prorus al regiunii Donetk timp de cateva luni. Decizia a fost motivata prin niste presupuse ilegalitati care ar fi blocat accesul public la terenurile si parcurile din apropierea complexului.

O alta tinta a fost Zaliv, cel mai mare constructor naval din Crimeea. Spre finalul lunii august, sediul companiei a fost luat cu asalt de niste barbati care au pretins ca sunt reprezentanti ai autoritatilor si au cerut conducerii sa lase o companie din Moscova sa preia fraiele. Nu a fost dat niciun motiv viabil... mai mult


Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 21:44

6 comentarii
Basescu, avertizat de un senator PSD: Amenintarile cu nationalizarea sperie investitorii

Basescu, avertizat de un senator PSD: Amenintarile cu nationalizarea sperie investitorii

Senatorul PSD Daniel Savu sustine ca amenintarile facute de presedintele Traian Basescu referitoare la o posibila nationalizare a rafinariei Petrotel-Lukoil au menirea de a speria investitorii.

"In dosarul Lukoil, principala grija a Guvernului Ponta trebuie sa fie soarta celor 3.500 de angajati ai companiei. Inca nu stim daca Lukoil a facut sau nu evaziune fiscala, este datoria justitiei, a procurorilor si a judecatorilor, sa ne ofere raspunsul la aceasta intrebare. Stim insa cu siguranta ca, daca Lukoil se va retrage din Romania, va lasa 3.500 de oameni fara un loc de munca.

Iesirile lui Traian Basescu si amenintarile cu nationalizarea au un efect extrem de negativ asupra perceptiei investitorilor straini despre tara noastra. Cine ar fi dispus sa investeasca intr-o tara in care exista riscul ca, oricand, presedintele sa iasa public si sa solicite Guvernului nationalizarea afacerilor, pe baza unui dosar aflat in curs de cercetare?", a sustinut senatorul PSD Daniel Savu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

El considera ca daca cei de la Lukoil au facut evaziune, atunci vor trebui sa suporte consecintele legale.

"Insa pana la pronuntarea unei sentinte definitive, trebuie sa luam in calcul efectele sociale. Din acest motiv, comportamentul lui Traian Basescu este complet inacceptabil, mai ales venind de la o persoana care vorbeste in numele statului roman", a adaugat social-democratul.

Ce a cerut seful statului

Joi, presedintele Traian Basescu a cerut... mai mult


Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 18:54

7 comentarii
Flutur: Premierul comunist Petru Groza si cel socialist Ponta au nationalizat proprietatile

Flutur: Premierul comunist Petru Groza si cel socialist Ponta au nationalizat proprietatile

Secretarul general al PDL Gheorghe Flutur a declarat joi ca romanii sunt supusi dupa 65 de ani la o a doua nationalizare prin Legea restituirii proprietatilor angajata de Guvernul USL, apreciind ca similitudinea intre Victor Ponta si Petru Groza este ca nationalizeaza proprietatea.

Flutur sustine, intr-un comunicat de presa, ca prin angajarea raspunderii Guvernului pe Legea restituirii proprietatilor se constata ca, dupa 65 de ani, oamenii sunt supusi unei a doua nationalizari, marca USL, dupa prima nationalizare, marca PCR, din 11 iunie 1948.

"Aceasta este similitudinea dintre Petru Groza, premierul comunist, si Victor Ponta, premierul socialist. Concluzia este una simpla: lupul isi schimba parul, dar naravul, ba", spune Flutur.

El adauga ca PDL este singurul partid, la ora aceasta, care apara drepturile proprietarilor, ale oamenilor, in Romania, in calitatea lui de singur partid de centru-dreapta din tara, acesta fiind si motivul pentru care PDL a contestat legea restituirii proprietatilor la CCR.

Gheorghe Flutur subliniaza ca proiectul de lege pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea privind restituirea imobilelor nationalizate de comunisti "vinde romanilor iluzii" si nu are solutii, dar mai ales ofera romanilor "puncte in loc de bani".

Totodata, liderul PDL arata ca, dupa opinia guvernului socialist Ponta, orice persoana care a cumparat drepturi litigioase asupra unui imobil, casa sau teren "este considerata de rea-credinta, infractor, samsar... mai mult


Joi, 25 Aprilie 2013, ora 18:00

5 comentarii
Guvernul a calculat cat va achita in 4 ani pentru imobilele nationalizate. Vezi sumele

Guvernul a calculat cat va achita in 4 ani pentru imobilele nationalizate. Vezi sumele

Guvernul a calculat ca va achita pentru imobile nationalizate, anul acesta, doar 600.000 lei, iar in urmatorii trei ani va palti cate 501 milioane lei pentru acte deja rezolvate.

Pentru 2017, an din care punctele pot fi convertite in bani, este asteptat un varf de plata de 3 miliarde lei, informeaza B1 TV, care citeaza Mediafax.

Suma a fost calculata avand in vedere cazul ipotetic in care, pentru 50% din totalul de circa 36 miliarde de lei (echivalentul a 8 miliarde de euro) care mai trebuie achitate de stat ca despagubiri pentru imobile nationalizate de regimul comunist, persoanele indreptatite opteaza pentru plata in numerar.

Proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea, stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ultima transa va reprezenta 16% din numarul punctelor acordate, astfel incat suma totala sa poata fi achitata intr-un interval de sapte ani, calculat din 2017. mai mult


Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 18:35

3 comentarii
Alte articole despre: Guvern plati case nationalizate
Fostii proprietari de imobile nationalizate cu dosar deja rezolvat primesc banii in 5 ani

Fostii proprietari de imobile nationalizate cu dosar deja rezolvat primesc banii in 5 ani

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate vor primi despagubiri in numerar in termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevazut intr-o varianta initiala, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale al caror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.

Procedura este introdusa in proiectul de lege privind acordarea de despagubiri pentru imobile nationalizate, avizat, in prima lectura, la nivelul Guvernului, in vederea angajarii raspunderii.

"Plata sumelor de bani reprezentand despagubiri in dosarele aprobate de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi precum si a sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti, ramase definitive si irevocabile la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand cu 1 ianuarie 2014", se arata in document.

Cuantumul unei transe nu poate fi mai mic de 5.000 de lei.

Persoanele indreptatite pot opta pentru returnarea dosarelor inregistrate la secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor catre comisiile locale de fond funciar in vederea restituirii in natura a terenurilor, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii.

In termenul prevazut, pot opta pentru returnarea dosarelor la comisiile locale de fond funciar si persoanele care nu au valorificat titlurile de despagubire emise de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. mai mult


Vineri, 15 Martie 2013, ora 07:18

4 comentarii
Nou sistem de despagubire pentru case nationalizate: Puncte de licitatie sau bani esalonati din 2017

Nou sistem de despagubire pentru case nationalizate: Puncte de licitatie sau bani esalonati din 2017

Fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Prevederea este inclusa in proiectul legii privind despagubirile pentru imobilele nationalizate, obtinut de Mediafax.

Guvernul discuta, miercuri, in prima lectura, proiectul de lege, in vederea angajarii raspunderii.

"Daca astazi ajungem la o concluzie, luni o vom transmite catre grupurile parlamentare. Va ramane o saptamana de dezbateri publice, iar pe 19 martie ne angajam raspunderea in fata Parlamentului. E o problema pe care n-a creat-o USL-ul. De aceea, trebuie sa fie o solutie pe care ne-o asumam cu totii", a spus premierul Victor Ponta.

"Dispozitiile Legii 10/2001 referitoare la restituirea in natura, cat si la compensare cu alte bunuri sau servicii raman aplicabile. In situatia in care restituirea in natura nu mai este posibila, despagubirea se face prin compensarea cu puncte care vor fi valorificate.

Cererile formulate potrivit Legii 10/2001 se solutioneaza cu respectarea limitei de 50 hectare de proprietar deposedat, cu conditia ca aceasta suprafata sa nu fi fost restituita prin aplicarea legilor fondului funciar", se arata in proiect.

Astfel, cererile ce au ca obiect imobile preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist vor fi rezolvate... mai mult


Miercuri, 06 Martie 2013, ora 14:39

4 comentarii
Olanda a nationalizat una dintre cele mai mari banci

Olanda a nationalizat una dintre cele mai mari banci

Olanda a nationalizat SNS Reaal, aflata in pragul colapsului, pentru a restaura increderea in sectorul financiar, costurile operatiunii ridicandu-se la 3,7 miliarde de euro.

Ajutorul acordat de stat bancii, a patra ca marime din Olanda, va adanci deficitul bugetar al tarii, care va depasi oricum, potrivit estimarilor, tintele stabilite de Uniunea Europeana, relateaza Reuters.

Guvernul olandez a cheltuit, in 2008, pana la 40 de miliarde in injectari de capital pentru ING, Aegon si SNS Reaal, precum si pentru nationalizarea ABN AMRO.

SNS Reaal, care dispunea de active de aproximativ 134 de miliarde de euro anul trecut, a fost puternic lovita de criza imobiliara. Potrivit ministrului olandez al Finantelor, Jeroen Dijsselbloem, ajutorul public a fost necesar deoarece prabusirea bancii "ar avea consecinte nedorite si inacceptabil de mari pentru stabilitatea financiara, economia olandeza si contribuabilii olandezi".

"Am studiat toate solutiile alternative in detaliu. Dar am ajuns la concluzia ca nu exista o solutie acceptabila. Prin urmare, trebuie sa nationalizam banca", a explicat oficialul.

Banca va beneficia de o majorare de capital de 2,2 miliarde de euro. De asemenea, statul va emite titluri in valoare de 800 milioane de euro si va aloca 700 de milioane de euro pentru stabilizarea portofoliul de credite imobiliare. mai mult


Vineri, 01 Februarie 2013, ora 17:54

Tensiuni in Bolivia, dupa nationalizarea unei companii spaniole de electricitate

Tensiuni in Bolivia, dupa nationalizarea unei companii spaniole de electricitate

Bolivia a solicitat interventia fortelor de ordine pentru a putea evacua sediile companiei de energie electrica ce a apartinut spaniolilor de la Iberdrola si care a fost nationalizata.

Presedintele Evo Morales a semnat un decret prin care a aprobat preluarea sediilor Electropaz si Elfeo, situate in orasele La Paz si Oruro. Potrivit AFP, citata de Channel New Asia, a fost nevoie de interventia ofiterilor de politie pentru evacuarea celor doua sedii ale companiei spaniole.

In luna mai, presedintele bolivian a nationalizat alte doua subsidiare ale unui grup spaniol, Red Electrica Corporacion, care distribuia energia electrica. De la preluarea puterii, in ianurie 2006, primul presedinte bolivian de origine amerindiana a trecut in proprietatea statului companiile energetice, metalurgia, rafinariile si companiile de telecomunicatii.

De data aceasta, Evo Morales si-a justificat decizia prin faptul ca spaniolii de la Iberdrola cereau foarte multi bani pentru electricitatea distribuita in zonele rurale. "Suntem nevoiti sa luam aceasta masura pentru a uniformiza costurile la energia electrica", a spus Morales, adaugand ca serviciile oferite in zonele urbane sunt de calitate superioara, cu toate ca aici costurile sunt mai mici.

Hotararile luate de presedintele bolivian in ultimii ani au cauzat tensiuni cu Spania, cu toate ca spaniolii au primit despagubiri pentru a pleca din tara. Ministrul spaniol de externe a spus ca grupurile care investesc in Bolivia au nevoie de... mai mult


Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:03

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Campionatul mondial de carat neveste
  2. Dorel, dezvoltator imobiliar: Cum construiesti un bloc in jurul unui stalp de electricitate
  3. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  4. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  5. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  6. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  7. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  8. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  9. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  10. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)