negociere contract munca

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Sindicatele cer un document oficial de retragere a Legii dialogului social

Sindicatele cer un document oficial de retragere a Legii dialogului social

CNS Cartel Alfa a cerut, marti, ministrului Muncii sa retraga, printr-un document oficial, pachetul Legii dialogului social din CES si sa accepte negocieri separate pe fiecare lege componenta in parte.

"Cerem ministrului Muncii, Ioan Nelu Botis, sa ne prezinte, marti, la ora 16.00, cand ne-a convocat la minister, un document oficial de retragere a Legii dialogului social din Consiliul Economic si Social si sa demareze negocieri pe fiecare lege componenta in parte", a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa.

Conform liderului sindical, in cazul in care ministrul Botis nu prezinta acest document, sindicalistii vor parasi sala de negocieri.

Ministrul Muncii a solicitat convocarea comisiei de munca a CES pentru miercuri, dupa consultarile de marti, in vederea acordarii avizului pe Legea dialogului social, care ar trebui sa intre in plenul CES, joi la ora 13.00.

Botis: Guvernul isi asuma raspunderea si pe Legea Dialogului Social

Legea dialogului social, care a fost denumita, pana in prezent, Codul Social, cuprinde Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea CES, Legea contractelor colective de munca si Legea conflictelor de munca.

"Forma prezentata de Ministerul Muncii este aberanta si anticonstitutionala. Sunt confuzii de termeni, se confunda dialogul social cu dialogul civic. Noi nu vom accepta sa fim partasi la un asemenea document care va bulversa piata fortei de munca", a subliniat Bogdan Hossu. mai mult


Marti, 05 Aprilie 2011, ora 13:29

2 comentarii
UNPR sustine incheierea contractului colectiv de munca la orice nivel

UNPR sustine incheierea contractului colectiv de munca la orice nivel

Liderii Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei au propus, luni, in cadrul sedintei Coalitiei, ca proiectul Codului Muncii sa prevada incheierea contractului colectiv de munca la orice nivel (unitate, ramura,national).

Aceasta regula urmeaza sa fie adoptata prin legi speciale, se arata intr-un comunicat de presa al UNPR, remis Ziare.com.

Totodata, contractul individual de munca pe perioada nedeterminata va ramane regula, iar contractul colectiv de munca pe perioada determinata va reprezenta doar o exceptie.

"Pana la adoptarea formei finale a Codului Muncii, Coalitia de guvernamant a decis ca
Executivul sa continue negocierile cu sindicatele si patronatele", se mai precizeaza in document. mai mult


Luni, 21 Februarie 2011, ora 16:47

8 comentarii
Codul Muncii, pe ultima suta de metri - Vezi ce prevede

Codul Muncii, pe ultima suta de metri - Vezi ce prevede

Ultima varianta a proiectului de lege pentru modificarea Codului Muncii prevede o serie de schimbari importante referitoare la contractele de munca pe perioada determinata, la durata perioadei de proba si la amenzile care se vor aplica pentru angajarile ilegale.

Astfel, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate depasi 36 de luni, perioada de proba e limitata la 90 de zile, iar amenda pentru angajari ilegale urca pana la 40.000 de lei.

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate depasi 36 de luni

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, conform ultimei variante a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta varianta a proiectului de lege introduce si notiunea de munca prin agent de munca temporara, care se refera la munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

"Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de... mai mult


Joi, 17 Februarie 2011, ora 16:34

10 comentarii
Codul Muncii: Sindicatele, patronatele si Boc s-au pus de acord - Botis e contra

Codul Muncii: Sindicatele, patronatele si Boc s-au pus de acord - Botis e contra

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor au reluat, vineri, la Guvern, discutiile cu premierul Emil Boc si cu ministrul Muncii Ioan Botis in legatura cu modificarile la Codul Muncii, cea mai importanta tema aflatape masa negocierilor fiind pastrarea sau nu a contractelor colective de munca la nivel national.

Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat, vineri, dupa ce a iesit de la negocieri, ca, "in mod surprinzator, singura persoana care nu intelege ca nu trebuie sa se renunte la contractul colectiv de munca este ministrul Ioan Botis".

De asemenea, el a spus ca premierul Emil Boc nu le-a comunicat ce decizie va lua Coalitia, insa "toti, mai putin ministrul Muncii, am spus acelasi lucru".

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a adaugat ca "probabil marti sau miercuri, premierul ne va comunica forma de text rezultata".

"Nu se mai discuta, practic este doar discutia din cadrul Coalitiei pe rezultat. Va mai fi o intalnire cu partenerii sociali, ca se ni se comunice rezultatul", a adaugat Bogdan Hossu.

Totodata, el a facut si o sinteaza a celor trei intalniri pe care le-au avut, pana acum, sindicatele si patronatele cu ministrul Muncii.

"S-au discutat puncte diferite. In prima intalnire, puncte agreate, in a doua am discutat puncte in discutie, iar astazi s-a discutat despre puncte neagrate", a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a subliniat ca s-a convenit pe perioada de proba la angajare, care sa nu depaseasca 12 luni pe aceeasi functie,... mai mult


Vineri, 11 Februarie 2011, ora 16:16

3 comentarii
Partenerii sociali vor continua negocierile pe Codul Muncii si saptamana viitoare

Partenerii sociali vor continua negocierile pe Codul Muncii si saptamana viitoare

Partenerii sociali au decis continuarea negocierilor si saptamana viitoare, dupa patru ore de dezbateri pe pachetul de legi privind reglementarea pietei fortei de munca.

"S-a demonstrat ca poate sa aiba loc un dialog intre sindicate si patronate pe idei constructive si sunt convins ca vom scoate un cod al muncii flexibil, aplicabil tuturor agentilor economici si care sa fie acceptat de cei trei actori ai dialogului social, respectiv sindicate, patronate si Guvern", a declarat Florian Costache, presedintele Patronatului National Roman, copresedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Atat liderii sindicali cat si cei patronali au apreciat ca fiind importanta discutia de joi, numai pe codul muncii.

"Din punctele pe care noi le-am expus in propunerile sindicale de vineri s-au acceptat 17 pana acum, dar negocierile continua si cred ca vom ajunge sa avem un pachet de acte normative care sa creeze stabilitate pe piata fortei de munca", a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS Cartel Alfa.

Discutiile de joi dintre parteneri au fost conduse de primul ministru Emil Boc.

Sindicalistii au discutat cu Boc despre Codul Muncii - Vezi la ce concluzii s-a ajuns

In cadrul discutiilor s-a pus accent numai pe Codul Muncii, urmand ca odata finalizat acest document sa se treaca la negocierea Codului Social care cuprinde legea sindicatelor, legea patronatelor, legea conflictelor de munca si legea contractelor colective de munca.

Conform liderului... mai mult


Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 07:58

Patronatele: Contractul colectiv de munca e o impostura

Patronatele: Contractul colectiv de munca e o impostura

La doar o zi dupa semnarea contractului colectiv de munca la nivel national, una dintre confederatiile patronale, Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania, l-a contestat din cauza faptului ca nu a fost semnat de toate cele 13 organizatii patronale din tara.

"ACPR atrage atentia Guvernului, celor 5 mari confederatii sindicale, dar si celor patru confederatii semnatare ale falsului contract colectiv de munca (CONPIROM, UGIR 1903, CPISC si UNPR), ca acest contract national colectiv de munca este recunoscut numai atunci cand este semnat de toate cele 13 confederatii patronale reprezentative la nivel national", arata un comunicat al ACPR semnat de Dan Matei Agathon, vicepresedinte si purtator de cuvant al acesteia.

Agathon numeste semnarea documentului un act de "imposture" si anunta ca va cauta cai de atac.

"Atragem atentia Guvernului si celor 5 mari confederatii sindicale, precum si presedintilor celor patru confederatii patronale care au savarsit ieri un act de impostura, ca marti, in data de 21 decembrie, la ora 16.00, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania se va intruni in Consiliul Presedintilor pentru a decide caile de atac impotriva acestui fals contract colectiv de munca si a impostorilor care au creat confuzie in cadrul negocierilor", mai arata comunicatul.

Si confederatiile semnatare ale documentului propus de Guvern s-au aratat nemultumite ca exista doua salarii, unul pentru mediul bugetar si altul pentru cel privat. mai mult


Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 21:34

Minerii din Valea Jiului au decis sa se pregateasca de proteste

Minerii din Valea Jiului au decis sa se pregateasca de proteste

Sindicatele minerilor din Valea Jiului vor incepe la 1 aprilie sa stranga semnaturi pentru declansarea protestelr daca administratia Companiei Nationale a Huilei Petrosani nu raspunde favorabil solicitarilor formulate la negocierea contractului colectiv de munca.

Sindicatele au luat aceasta decizie luni, in cadrul sedintei Consiliului de Coordonare a Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, dupa ce medierea cu administratia CNH Petrosani a esuat, arata liderul sindical Zoltan Lacatus.

Motivul invocat de sindicalisti este faptul ca patronatul "nu a prezentat un buget de venituri si cheltuieli pe anul in curs", iar "in lipsa acestuia nu se poate incepe medierea conflictului colectiv de munca", spune Lacatus.

Minerii din Valea Jiului solicita o crestere a salariilor de 10 la suta si alinierea noului contract colectiv de munca la prevederile din contractul colectiv pe ramura. mai mult


Luni, 30 Martie 2009, ora 22:15

2 comentarii
Minerii din Valea Jiului isi negociaza contractul de munca

Minerii din Valea Jiului isi negociaza contractul de munca

Minerii din Valea Jiului au inceput, luni, sa negocieze noul Contract Colectiv de Munca, discutand cu noua conducere a Companiei Nationalei a Huilei.

Noile discutii au ca scop principal aducerea salariilor angajatilor companiei la un standard cat mai ridicat si mentinerea sporurilor, informeaza Evenimentul Zilei.

Presedintele sindicatului LSMVJ, Zoltan Lacatas, a declarat ca negocierle se vor purta astfel incat minerii sa-si mentina drepturile castigate in ultimii ani, incluzand sporurile si marirea salariilor.

"Vrem stabilitate la unitatile miniere, pastrarea locurilor de munca, cresteri salariale, bani pentru investitii si noi angajari de personal", a declarat Lacatas.

Acesta a subliniat necesitatea stabilitatii locurilor de munca, in industria miniera si marirea salariilor pe care le primesc angajatii. mai mult


Marti, 17 Martie 2009, ora 10:00

1 comentariu
PSD critica intentia PD-L de a desfiinta contractul colectiv de munca

PSD critica intentia PD-L de a desfiinta contractul colectiv de munca

Vicepresedintele PSD Marian Sarbu a criticat, duminica, masura desfiintarii contractului colectiv de munca la nivel national, anuntata de PD-L inaintea campaniei electorale.

"Disparitia contractului colectiv de munca la nivel national, asa cum propune PD-L, va diminua drastic statutul muncitorului si al salariatului in general din societatea noastra.

Recursul acesta al democrat-liberalilor duce la individualism, egoism social, la disparitia garantiilor colective si reprezinta niste fetisuri, niste clisee ale discursului stereotip al dreptei", a comentat Sarbu, convins ca electoratul va fi, in aceste conditii, mai atras de principiile stangii, informeaza NewsIn.

Potrivit vicepresedintelui PSD, desfiintarea contractului colectiv de munca pe de o parte "diminueaza drepturile salariatilor", iar pe de alta parte afecteaza negativ incercarile de intoarcere in tara a romanilor care lucreaza in strainatate.

"PSD este total impotriva disparitiei contractului colectiv de munca la nivel national", a sustinut Sarbu, care a adaugat ca, in programul social-democratilor, in ceea ce priveste drepturile salariatilor, se precizeaza transferul de la nivelul legii la cel al negocierilor colective, prin stabilirea unor conventii intre partenerii sociali.

"Propunerea PD-L ni se pare anacronica si lipsita de orice fel de substanta", a conchis liderul PSD.

PD-L a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca doreste desfiintarea contractului colectiv la nivel national pentru... mai mult


Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 19:13

10 comentarii
Alte articole despre: contract, munca, PDL, PSD, muncitor, alegeri

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba