nicolae grigorescu tablouri

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mandru ca sunt roman: Nicolae Grigorescu, roman cu tot sufletul si in toata opera

Mandru ca sunt roman: Nicolae Grigorescu, roman cu tot sufletul si in toata opera

S-ar putea ca, printre romani, numele lui Nicolae Grigorescu, marele maestru al picturii noastre, sa fie mai cunoscut pentru statia de metrou omonima, decat pentru capodoperele semnate astfel.

In schimb, printre multi francezi, numele pictorului Grigorescu este la fel de cunoscut ca numele altor impresionisti de prestigiu, cu care se lauda cultura lumii.

Manastirea Agapia

Dintr-un anumit punct de vedere, este normal. Tanarul Nicolae Grigorescu a studiat la academia de Belle Arte din Paris, a fost acolo coleg cu marele Auguste Renoir, si a lucrat intens in scoala de la Barbizon, leaganul impresionismului mondial.

Din alt punct de vedere, nu este deloc normal. Grigorescu s-a dovedit foarte activ si in tara sa, a participat ca "pictor de front" la razboiul independentei, iar cele mai multe lucrari ale sale n-au fost acaparate de altii si raspandite prin lume, ca operele lui Brancusi, ci au reusit sa reziste in galeriile romanesti, unde insa vizitatorii sunt mai mult straini decat romani.

Cei care au vizitat manastirea Agapia, au aflat acolo ca picturile acestei bijuterii monahale, cu care se mandreste turismul romanesc, au fost zugravite atunci de un tinerel: Nicolae Grigorescu.

Nu era o premiera. Pe la 18 ani, realizase deja icoane pentru manastirea Caldarusani si pentru biserica din Baicoi.

Parisul

Viitorul pictor s-a nascut la 15 mai 1838, in comuna Pitaru din judetul Dambovita, dintr-o familie numeroasa, cu sase copii. Avea sapte ani cand i-a murit... mai mult


Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 09:38

2 comentarii
Topul celor mai scumpe tablouri romanesti

Topul celor mai scumpe tablouri romanesti

Operele de arta ale pictorilor romani sunt din ce in ce mai valoroase, iar unele dintre ele s-au vandut cu preturi de peste un milion de lei, adica peste 200.000 de euro.

Nu mai putin de patru picturi s-au vandut cu peste un milion de lei, la data licitatiei si, datorita cresterii monedei unice europene fata de leu, o a cincea pictura - achizitionata in euro - a depasit recent acelasi prag de un milion de lei.

Potrivit Adevarul, prima pictura romaneasca vanduta cu peste un milion de lei este "Fata cu margele rosii", de Nicolae Grigorescu, tablou expus la muzeul din Sibiu. Opera a fost achizitionata, in prima jumatate a anului 2011, cu pretul de 1.107.000 de lei, in urma unei licitatii organizate la Artmark si la care era cotata la cel mult 1.025.000 de lei.

Ulterior, doua alte picturi ale lui Grigorescu au obtinut, la licitatie, o suma de peste un milion de lei.

Recordul in materie il detine insa un tablou al lui Nicolae Tonitza, vandut cu 1.247.000 de lei, la ultima licitatie din anul 2011.

Ce s-a vandut in 2012

In anul 2012, nicio pictura nu a mai fost vanduta peste acest prag. Insa, in urma cresterii euro fata de leu, pictura "Carciuma la Rucar", a lui Nicolae Grigorescu, care a fost achizitionata anterior cu 230.000 de euro, a depasit in luna septembrie cotarea la un milion de lei, fiind cea de-a cincea pictura in acest top.

In plus, alte doua opere de arta care au fost adjudecate pentru 220.000 de euro se apropie de aceeasi suma in lei.

In... mai mult


Sambata, 29 Septembrie 2012, ora 10:23

2 comentarii
"Ciobanasul" lui Grigorescu s-a vandut cu 195.000 de euro la Chisinau

"Ciobanasul" lui Grigorescu s-a vandut cu 195.000 de euro la Chisinau

"Ciobanas cu turma de oi" de Nicolae Grigorescu s-a vandut cu 195.000 de euro in cadrul primului eveniment international Artmark, Licitatia de Vara 2012, in Duplex Bucuresti - Chisinau.

"Ciobanas cu turma de oi" a intrat, astfel, pe locul al noualea in clasamentul celor mai importante vanzari de arta din Romania. Opera, aflata in seara licitatiei la Palatul Republicii, a fost adjudecata de o paleta aflata la Chisinau, se arata intr-un comunicat remis, miercuri, Ziare.com.

O opera la fel de importanta, "Nud vazut din spate" (ulei pe carton, 70 x 60,5 cm), de Nicolae Tonitza, a fost adjudecata cu 110.000 de euro, devenind a saptea vanzare in ordinea valorii, in istoricul tranzactiilor autorului.

"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta

Una dintre cele mai spectaculoase cresteri peste estimari, le-a cunoscut pictura "Jucatoarea de sah" ((ulei pe panza, 88,5 x 69 cm), de Alexandru Ciucurencu, vanduta cu 60.000 de euro. Suma marcheaza un record de autor de aproape doua ori mai mare decat precedentul, stabilit in toamna lui 2011 la Artmark, odata cu vanzarea picturii "Natura statica cu carte si pensule" (ulei pe panza, 60 x 45 cm).

S-au mai inregistrat alte zece vanzari cu sume cuprinse intre 25.000 si 40.000 de euro pentru opere semnate Iosif Iser, Camil Ressu, Theodor Pallady, Nicolae Darascu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza si Stefan Dimitrescu, ultimul dobandind un nou record, cu pictura "Turci la cafenea" (ulei pe panza, 85 x... mai mult


Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:43

"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta

"Ciobanasul" lui Grigorescu, la prima licitatie internationala de arta

"Ciobanas cu turma de oi", tablou semnat de renumitul pictor Nicolae Grigorescu, participa la prima licitatie internationala de arta, si anume la editia de anul acesta a Licitatiei de Vara Romania - Moldova, organizata de Artmark.

Licitatia va avea loc pe data de 12 iunie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucuresti si, simultan, in Republica Moldova, la Palatul Republicii (Parlamentului) din Chisinau, se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Pregatit de licitatie? Operele lui Petrascu, Pallady si Bancila te asteapta

"La prima licitatie internationala, in sistem duplex Bucuresti - Chisinau, sunt scoase la vanzare lucrari de patrimoniu realizate de artisti consacrati precum Grigorescu, Tonitza, Pallady sau Grigorasenco, Ianchelevici si multi altii.

Opera vedeta a acestei licitatii este pictura 'Ciobanas cu turma de oi', semnata de Nicolae Grigorescu (ulei pe panza, 65 x 43 cm), organizatorii asteptandu-se sa fie vandut cu 150.000 - 250.000 de euro.

Tabloul ilustreaza una dintre imaginile cele mai cunoscute din arta romaneasca, ciobanasul lui Grigorescu, motiv caracteristic pentru satul romanesc traditional, de la inceputul secolului XX. Personaj indragit de artist, ciobanasul apare deseori in picturile maestrului, insotit de caine si de turma de oi, cu bata pe umar sau sprijinindu-se in ea, in mijlocul unui peisaj deluros", potrivit documentului citat.

Capodopera grigoresciana deschide seria celor aproximativ 30 de picturi cu proveniente... mai mult


Vineri, 08 Iunie 2012, ora 19:27

Colectie de picturi de Nicolae Grigorescu scoasa la licitatie la Romania (Galerie foto)

Colectie de picturi de Nicolae Grigorescu scoasa la licitatie la Romania (Galerie foto)

Cinci opere ale pictorului Nicolae Grigorescu vor fi scoase la vanzare, cu ocazia Licitatiei de Toamna organizate de Casa Artmark.

Este pentru prima oara cand in tara noastra sunt licitate atat de multe tablouri ale pictorului roman. Alte tablouri ale lui Nicolae Grigorescu au fost recent licitate la preturi in crestere la Londra sau New York, unde operele artistului sunt foarte apreciate.

Expozitia tablourilor scoase la vanzare poate fi vizitata pana in seara evenimentului (joi, 20 octombrie), intre orele 11.00 - 21.00, la Hotelul Radisson Blu, in foaierul Salii Atlas, de la etajul I.

F.N. mai mult


Luni, 17 Octombrie 2011, ora 10:22

Tablouri de Nicolae Grigorescu, scoase la licitatie

Tablouri de Nicolae Grigorescu, scoase la licitatie

Trei tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, "Intoarcerea de la targ", "Ciobanas pe Valea Doftanei" si "Tarancuta cu fuior coborand spre casa", vor fi scoase la licitatie, pe 28 septembrie.

Pretul, in cazul primelor doua tablouri, va porni de la 120.000 de euro si ar putea ajunge pana la 220.000, respectiv 200.000 de euro, relateaza Adevarul.

Cea de-a treia pictura este estimata la 60.000 - 120.000 de euro si provine din colectia doctorului Petru Groza.

In cadrul licitatiei, organizata de Artmark, vor fi puse in vanzare si alte tablouri, printre care se numara "La malul Marii", de Ion Tuculescu, "Faleza Venetiei, dinspre Piata San Marco", de Nicolae Darascu, si "Targ la Valeni", de Gheorghe Patrascu, cu preturi intre 25.000 si 50.000 de euro. mai mult


Joi, 25 August 2011, ora 20:19

2 comentarii
Tablouri de Grigorescu si Andreescu, expuse la Muzeul de Arta din Constanta

Tablouri de Grigorescu si Andreescu, expuse la Muzeul de Arta din Constanta

Lucrarile de patrimoniu "Trandafiri salbatici" de Nicolae Grigorescu si "Garofita in pahar" de Ioan Andreescu vor fi expuse la Muzeul de Arta din Constanta dupa ce proprietarii lor au decis sa le cedeze in custodia acestei institutii.

Cele doua tablouri vor ajunge marti la Muzeul de Arta din Constanta, unde vor fi expuse timp de un an.

Opera "Garofita in pahar", semnata de Ioan Andreescu, a fost achizitionata la o licitatie care a avut loc la inceputul lunii iulie la suma de 51.000 de euro. Lucrarea a figurat in expozitia inaugurala a Fundatiei Ioan I. Dalles din Bucuresti mai - iunie 1932 si este mentionata in monografia "Andreescu" de Radu Bogdan.

Autenticitatea i-a fost confirmata de istoricul de arta Radu Bogdan. Tabloul a apartinut colectiei Mariei Yarka si ulterior celei detinute de Horea Zaharia.

Lucrarea "Trandafiri salbatici", de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecata la Licitatia de Toamna din 2010 a Artmark pentru suma de 52.500 de euro.

Lucrarea provine din celebra colectie clujeana Dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei romanesti. Dr. Leon Daniello a infiintat primul dispensar din Romania si unul dintre primele din Europa (1926), organizand si primul dispensar TBC (1928).

Clinica clujeana de ftiziologie ii poarta numele. Opera este reprodusa in Catalogul Colectiei Daniello, Cluj-Napoca, 2010, si este clasata in categoria "Fond" a Patrimoniului national cultural mobil, din ianuarie 2011.

Potrivit Artmark, din septembrie 2010 trei... mai mult


Luni, 11 Iulie 2011, ora 14:33

Suspecti retinuti in cazul furtului tablourilor de Grigorescu, Tonitza si Luchian

Suspecti retinuti in cazul furtului tablourilor de Grigorescu, Tonitza si Luchian

Doi suspecti in cazul jafului de opere de arta petrecut miercuri, intr-o casa din Piatra Neamt, au fost retinuti pentru audieri, au declarat surse din cadrul anchetatorilor.

Potrivit acestora, suspectii au fost retinuti in urma recoltarii amprentelor de la locul faptei si compararea acestora cu baza de date a Politiei. Cei doi suspecti sunt audiati de procurorii care au preluat cazul.

Potrivit anchetatorilor, casa in care locuieste batrana jefuita de tablourile semnate de Nicolae Grigorescu si Nicolae Tonitza a fost filata cel putin trei saptamani dintr-un imobil parasit situata vizavi de aceasta.

Potrivit unor surse din Politie, cele noua tablouri furate sunt "Car cu boi", "Baiat", "Fata pe piatra" si "Peisaj" semnate de Nicolae Grigorescu, "Flori galbene" de Nicolae Tonitza, "Fructe" de Octav Bancila, "Flori" de Stefan Potop, "Natura moarta" de Corneliu Baba si "Vaci" de Stefan Luchian. mai mult


Miercuri, 18 Mai 2011, ora 20:38

3 comentarii
Codrin Stefanescu avea in casa un tablou de Grigorescu, furat de la Deva

Codrin Stefanescu avea in casa un tablou de Grigorescu, furat de la Deva

Unul dintre faimoasele tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, furate din colectia Casei dr. Petru Groza din Deva, a fost descoperit joi de anchetatori in casa fostului vicepresedinte al PRM, Codrin Stefanescu, iar intermediarul care i l-a vandut a fost pus sub acuzare.

Pe 29 octombrie 2010, un descendent al dr. Petru Groza a sesizat politia din Hunedoara, in legatura cu faptul ca trei dintre tablourile apartinand colectiei particulare din imobilul - monument istoric Casa Dr. Petru Groza din Deva au fost furate si inlocuite cu falsuri contemporane.

In cursul zilei de joi, politisti din cadrul Directiei de Investigatii Criminale din Bucuresti si Hunedoara au desfasurat cinci perchezitii domiciliare in Capitala, la magazine specializate si imobile ale unor comercianti de astfel de bunuri pentru a cauta bunurile furate.

Doua tablouri apartinand patrimoniului cultural national, sustrase in perioada 2004-2005, au fost recuperate de politisti.

Un al treilea tablou, apartinand lui Nicolae Grigorescu, este dat in urmarire nationala si internationala.

Unul dintre cele doua tablouri recuperate a fost descoperit in casa lui Codrin Stefanescu, care sustine ca nu era la curent cu traseul dubios al picturii. Politicianul declara ca l-a cumparat de la o persoana respectabila.

Insa surse judiciare au declarat pentru Romania Libera ca politicianul ar fi trebuit sa-si puna anumite intrebari, intrucat opera nu era insotita de documente.

Perchezitii la mai multe galerii... mai mult


Vineri, 13 Mai 2011, ora 08:50

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba