nomenclator meserii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Un deputat vrea o noua meserie in nomenclator: expert fengh shui

Un deputat vrea o noua meserie in nomenclator: expert fengh shui

Deputatul PC Cornelia Negrut sustine includerea in nomenclatorul de meserii a "expertului" fengh shui, ea afirmand ca activitatea acestuia, "bazandu-se pe teoria elementelor pamant, metal, apa, lemn, foc si pe principiile yin si yang", vizeaza ameliorarea sanatatii si comportamentului persoanelor.

Negrut i-a cerut ministrului Muncii sa analizeze includerea in nomenclatorul de meserii a terminologiei de specialist sau expert fengh shui. Deputatul PC precizeaza ca in ultima perioada, in Romania au aparut tot mai multi specialisti in domeniul fengh shui, care doresc sa intre in legalitate din punctul de vedere al meseriei pe care o presteaza.

"Va intreb cu respect, doamna ministru, daca aveti in vedere includerea in nomenclatorul de meserii a terminologiei de specialist sau expert fengh shui", arata Negrut.

Ea mentioneaza ca "Fengh Shui este un ansamblu de principii de geomantie, care afirma ca formele si mediul ambiant pot influenta principiile vietii oamenilor". "Scopul este realizarea armoniei locurilor in care oamenii traiesc, prin analiza fluxurilor de energie din mediul inconjurator", scrie deputatul conservator.

Cornelia Negrut mentioneaza ca expertul fengh shui, "bazandu-se pe teoria celor cinci elemente (pamant, metal, apa, lemn, foc) dar si pe principiile yin si yang, incearca sa reechilibreze fortele care se manifesta local, pentru a ameliora sanatatea, prosperitatea si comportamentul persoanelor". "Cele patru centre de inters majore din fengh shui... mai mult


Luni, 09 Iunie 2014, ora 16:47

2 comentarii
Ocupatiile de prezicator si valet, in proiectul noului nomenclator de meserii

Ocupatiile de prezicator si valet, in proiectul noului nomenclator de meserii

Ocupatia de prezicator si cea de valet sunt mentionate in proiectul de hotarare privind aprobarea structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania, care este propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Prezicatorul si valetul sunt inclusi, alaturi de astrolog, in categoria "Alti lucratori in domeniul serviciilor personale".

In aceeasi categorie intra ocupatia de ingrijitor animale de companie.

Meseria de crainic radio sau TV este inclusa in categoria "Artisti creatori si actori", si nu la "Autori, jurnalisti si lingvisti", in timp ce ocupatia de manechin apare la "Alti lucratori in domeniul vanzarilor".

Tot in domeniul vanzarilor este mentionata meseria de "prestator de servicii 'la minut' pentru populatie".

Proiectul se afla in dezbatere publica pana la 11 noiembrie. mai mult


Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 19:12

1 comentariu
Numele de profesii, trecute si la feminin

Numele de profesii, trecute si la feminin

Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse cere ajutorul lingvistilor pentru a introduce in mod oficial numele de profesii la feminin, astfel incat sa nu mai incalcam regulile gramaticale atunci cand spunem doctorita, directoare sau senatoare.

Indexul ocupatiilor din Romania este macho de la cap la coada: in el, aproape toate cuvintele care denumesc profesii sunt de genul masculin. Exceptiile sunt putine: menajera, ingrijitoare, infirmiera, femeie de serviciu sau stewardesa. Dar nicaieri directoare, arhitecta sau inginera, scrie Gandul.

Lucrurile s-ar putea schimba pentru ca Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse vrea sa introduca in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), cu ajutorul lingvistilor de la Institutul "Iorgu Iordan", si variantele feminine ale numelor de profesii.

"Atata vreme cat femeile participa direct la piata muncii si ocupa posturi, aceasta realitate trebuie consemnata si de COR. Asa a fost norma initiala, barbatii au ocupat primii aceste functii. S-a omis apoi trecerea in COR a numelor de profesii si la feminin si astfel s-a creat ideea unui standard masculin, iar femeile trebuie sa se incadreze in acest standard", spune Andra Croitoru, consiliera in cadrul Agentiei pentru Egalitate de Sanse.

Aceasta da exemplul Spaniei si pe cel al Frantei, unde a fost facuta deja feminizarea numelor de profesii.

Lingvistii urmeaza sa faca propuneri, iar, daca totul merge bine, vor face un contract cu Agentia Nationala pentru Egalitate de... mai mult


Joi, 06 Mai 2010, ora 11:10

1 comentariu
Alte articole despre: nomenclator meserii, denumiri profesii
Pe timp de criza, statul ii ocroteste pe vrajitori

Pe timp de criza, statul ii ocroteste pe vrajitori

Duma de Stat de la Moscova a elaborat, recent, noi amendamente la legea federala privind licentierea unor activitati specifice, intre care medicina netraditionala, magia, spiritismul si vrajitoria.

Scopul autorilor acestui proiect de lege este cel de a umple visteria tarii prin intermediul impozitelor, dar si cel de a proteja sanatatea cetatenilor, scrie Izvestia.

De la inceputul crizei financiare, rusii nu fac economie cand vine vorba de vizitele la 'saloanele de magie'. Dimpotriva, ei le iau cu asalt, in speranta ca-si vor rezolva toate problemele.

Potrivit Centrului de studiere a opiniei publice 'Levada', in conditiile actualei crize economice in Rusia a crescut numarul de oameni care cred in superstitii - 63% -, in deochi si farmece - 66% - si visele prevestitoare - 59%. Criza bancilor a coincis cu criza din mintile oamenilor, comenteaza cotidianul rus.

Dupa cum afirma deputatul rus Nikolai Gubenko, profitul inregistrat de persoanele care practica meserii oculte este inferioar doar celui provenit din vanzarea cu bauturi alcoolice.

Potrivit datelor oficiale, numai anul trecut la serviciile unor asemenea persoane au apelat circa 150.000 de oameni, in timp ce MAI rus afirma ca ar vorba de 300.000, iar Biserica - de peste 800.000. De asemenea, piata de publicitate a serviciilor oculte a depasit 10 milioane de dolari.

Incepand de la 1 ianuarie, in toiul crizei economice, Ministerul Dezvoltarii Economice al Rusiei i-a inclus pe magicieni, paranormali si... mai mult


Miercuri, 11 Martie 2009, ora 13:20

3 comentarii
Joburile viitorului: Nutritionist, videojurnalist sau urbanist

Joburile viitorului: Nutritionist, videojurnalist sau urbanist

Noile meserii din nomenclator sunt preponderent cele din domeniul bancar, iar joburi nerecunoscute precum blogger, personal shopper sau antrenor personal pot aduce cateva mii de euro lunar.

Meseriile care au mare cautare in prezent sunt cele din domeniul creativ, precum copywriter sau cele din marketing, care se refera la partea de branding, informeaza Evenimentul Zilei.

De asemenea, sunt din ce in cei mai multi romani interesati sa lucreze cu alte persoane si sa se dezvolte, adica training si coaching.

Salariul in aceste domenii porneste de la 300-400 de euro pentru entry-level si poate ajunge pana la 3.000-4.000 de euro lunar, in functie de vechime si calificarea profesionala.

Recent, si-au facut loc in nomenclator mentorii si videojurnalistii, iar de luna viitoare vor fi adaugate cateva profesii din domeniul bancar, propuse de Asociatia Romana a Bancilor.

Multe dintre meseriile aparute in nomenclator si prevazute in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) sunt cele din domeniul bancar. De la actualizarea din iulie si pana acum au fost avizate mai multe profesii.

Coordonator conformitate, director conformitate, expert conformitate, manager securitatea informatiei, ofiter securitatea informatiei sunt joburi al caror nivel de salarizare porneste de la 600-700 de euro si poate ajunge pana la 2.000-3.000 de euro, lunar.

O noua profesie avizata, care isi va face loc in nomenclatorul de meserii, este cea de nutritionist si dietetician, care nu trebuie... mai mult


Duminica, 19 Octombrie 2008, ora 22:34

2 comentarii
Alte articole despre: job, viitor, romani, nomenclator, slujbe
Profesiile fara cautare, scoase din nomenclatorul de meserii

Profesiile fara cautare, scoase din nomenclatorul de meserii

Meseriile care nu mai au cautare, cum ar fi cele de tehnician centrale nuclearo-electrice si topograf de mina, au fost scose din Nomenclatorul calificarilor profesionale.

Potrivit Ministerului Educatiei, acestea urmeaza sa fie inlocuite cu altele, intre care asistent manager si tehnician iluminare filmare.

Au mai fost scoase din nomenclator meseriile de tehnician lucrari geologice si geofizice, maistru electromecanic automatizari, masurari electrice si control termotehnic, maistru mecanic intretinere centrale nuclearo-electrice si maistru constructii hidroenergetice.

In schimb, vor fi introduse in lista profesii ca asistent producator film-tv, operator sunet, asistent regizor artistic si agent expeditie si logistica.

Schimbarile au fost propuse de Ministerul Educatiei si au fost aprobate de guvern in sedinta de miercuri. mai mult


Joi, 14 August 2008, ora 14:47

2 comentarii
Alte articole despre: profesii, cautare, schimb, nomenclator, meserii
O noua meserie: lucrator de tineret

O noua meserie: lucrator de tineret

O noua meserie va aparea in curand in nomenclatorul meseriilor din Romania: lucrator de tineret.

Initiativa apartine Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), iar anuntul a fost facut de directorul Agentiei, Manuel Avramescu.

Calificarea ca lucrator de tineret va putea fi obtinuta de toti cei care lucreaza direct cu tinerii, cum ar fi animatorii evenimentelor de tineret, trainerii sau asistentii sociali din centrele de plasament.

Introducerea meseriei de lucrator de tineret in nomenclatorul national ii va ajuta pe acestia sa se angajeze mai usor, pana acum fiind necesare tot felul de artificii pentru ca ei sa poata fi platiti de angajatori.

Potrivit directorului ANSIT, aceasta meserie este recunoscuta in toata Europa, iar pentru constructia institutionala si pentru pilotarea conceptului vor fi solicitate Fonduri europene. mai mult


Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 10:13

Alte articole despre: tineri, lucrator de tineret, meserie

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  2. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  3. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  4. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  5. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  6. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  7. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  8. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  9. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  10. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)