noua lege sanatatii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Basescu: Puneti in dezbatere publica legea sanatatii a lui Boc!

Basescu: Puneti in dezbatere publica legea sanatatii a lui Boc!

Presedintele Traian Basescu a vorbit, vineri, despre situatia din sistemul de sanatate din Romania, facand apel sa se puna in dezbatere publica legea sanatatii din vremea premierului Emil Boc, care a stat la baza protestelor din ianuarie 2012.

Seful statului a facut o observatie referitoare la "incidentele tot mai frecvente din domeniul Sanatatii", facand referire si la perchezitiile de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, unde mai multe cadre medicale sunt acuzate de luate de mita si de realizarea unor operatii estetice neautorizate: "E o confirmare ca Romania are nevoie de o noua lege a Sanatatii".

Basescu, temele de campanie pentru partide: Sa aiba grija la lege, inchisoare de la 1 la 5 ani

"Fac un apel la cei responsabili sa ia din nou proiectul pe care am intentionat cu Emil Boc sa il punem in dezbatere publica. Va asigur ca este actual si, poate, cu actuale ajustari, este proiectul care poate scoate din mizerie si personalul medical si poate reduce masiv riscurile la care sunt supusi cei care ajung in spitalele din Romania.

Atunci s-au manifestat cu violenta si cu toata influenta lor cei care traiesc de pe urma coruptiei din sistemul romanesc de sanatate si au utilizat si masele de maneva din Piata Universitatii, dar va asigur ca proiectul de lege poate fi reanalizat, poate fi rapid ajustat si se poate trece la implementarea lui intr-o cadenta care poate fi stabilita de Guvern.

Va asigur, ca in conditiile in care se mentine... mai mult


Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 21:02

1 comentariu
Legea Sanatatii intra in sedinta de guvern dupa alegeri

Legea Sanatatii intra in sedinta de guvern dupa alegeri

Noua Lege a sanatatii va fi prezentata Guvernului in prima sedinta care va avea loc dupa alegerile din 9 decembrie, a declarat, luni, Vasile Cepoi, consilier de stat al premierului.

"Am vorbit cu premierul si pe 12 decembrie, in prima sedinta de Guvern, imediat dupa alegeri, vom prezenta Legea sanatatii. Fata de proiectul de lege supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministrului Sanatatii nu sunt modificari majore, ci doar de ordin tehnic, pentru ca actul a fost scris de grupuri diferite si acum se armonizeaza informatiile", a decalrat Cepoi pentru Mediafax.

Vasile Cepoi a precizat ca daca fiecare societate va fi obligata sa aiba intre 700.000 si un milion de asigurati, inseamna ca, in final, vor fi in jur de 20 de societati mutuale, mai putin de jumatate din numarul total al caselor de asigurari de sanatate.

"Primul pas pentru implementarea Legii sanatatii vizeaza reorganizarea CNAS. Orice organizatie sau sindicat, sau casa judeteana de asigurari de sanatate, sau cea a Capitalei se poate trasforma intr-o societate mutuala daca aduna un numar suficient de asigurati, cat prevede legea, respectiv intre 700.000 si 1.000.000 ", a mai adaugat Cepoi.

In legatura cu pachetul social de servicii, Vasile Cepoi a spus ca acesta va fi ca "o asigurare facultativa sustinuta de catre stat pentru categoriile defavorizate", plafonul pana la care oamenii vor fi inclusi in categoria aceasta urmand sa fie stabilit de catre Ministerul Muncii.

Vasile Cepoi a mai spus ca in noua... mai mult


Luni, 03 Decembrie 2012, ora 21:16

8 comentarii
Cepoi: Proiectul Legii sanatatii va fi depus la Parlament in prima parte a lunii decembrie

Cepoi: Proiectul Legii sanatatii va fi depus la Parlament in prima parte a lunii decembrie

Proiectul Legii sanatatii este finalizat si va fi depus la Parlament in prima saptamana a lunii decembrie, a declarat, miercuri, prof. dr. Vasile Cepoi, consilier al premierului Victor Ponta.

El a precizat ca au fost inserate in actul normativ toate propunerile rezultate in urma dezbaterilor publice organizate, precum si in urma schimbului de puncte de vedere avute cu institutiile internationale - Comisia Europeana, Banca Mondiala, Fondul Monetar International.

"Urmeaza sa facem o alta prezentare publica, in primul rand in Consiliul Consultativ constituit cand a inceput demersul de elaborare a proiectului de lege. Apoi avem in plan sa prezentam proiectul de act normativ din nou in Comisiile de sanatate ale Parlamentului, dar si in Comisiile administrative si cele de finante din Parlament, si in forma actuala vom prezenta proiectul si coalitiei partidelor aflate la guvernare. Dupa toate aceste parcursuri proiectul de lege va fi depus la Parlament in prima saptamana a lunii decembrie", a aratat Vasile Cepoi.

In legatura cu punctele importante din lege, acesta a reamintit organizarea sistemului de sanatate cu reorganizarea spitalelor, cresterea nivelului de competenta a medicilor de familie si a implicarii lor in rezolvarea problemelor de sanatate, dar si reducerea birocratiei, construirea infrastructurii pentru cresterea calitatii in domeniul sanatatii.

Privitor la pachetele de servicii medicale, prof. dr. Vasile Cepoi a mentionat ca acestea vor fi construite pe... mai mult


Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 22:24

1 comentariu
Ministrul Sanatatii: Romanii se duc la spitale private pentru televizor si frigider in camera

Ministrul Sanatatii: Romanii se duc la spitale private pentru televizor si frigider in camera

Anul viitor, in spitalele de stat pacientii nu vor mai fi nevoiti sa stea cate doi intr-un pat, nu vor suferi de caldura si nici nu vor fi nevoiti sa-si aduca fase de acasa pentru a-si ingriji ranile.

Spitalele de stat vor arata precum cele private, pacientii vor primi aceeasi atentie ca in cele private si vor fi tratati cu acelasi profesionalism. Acestea sunt promisiunile facute de ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei.

"Diferenta este ca managerul va fi mult mai responsabilizat (sanctiuni mai dure) si va avea mai multa libertate in a administra banii. Va exista posibilitatea unei remunerari mai bune a personalului. In prezent, indiferent de cat si cum munceste, un medic ia aceeasi bani. De la anul, va exista o salarizare de baza si una variabila. Intrebati un chirurg cat castiga la privat, pentru ca atat va putea lua si la stat. Pentru activitatea practica pe care o desfasoara in spitale, si rezidentii ar putea sa fie platiti pe criterii de performanta", a declarat Cepoi.

In viziunea ministrului Sanatatii, romanii ajung sa plateasca spitale private numai pentru ca au in plus, in camera, frigider sau televizor.

"Privatul are in plus fata de spitalul de stat doar un frigider si un televizor in camera. Insa nu are resursele pentru a rezolva un caz complicat. Si atunci, unde e increderea mai mare, nu acolo unde stiu ca indiferent cum evolueaza cazul, mi se poate acorda ajutor complet?

In loc sa mearga la privat... mai mult


Luni, 06 August 2012, ora 09:03

3 comentarii
Vasile Cepoi: Noua lege a Sanatatii ar putea fi adoptata in octombrie

Vasile Cepoi: Noua lege a Sanatatii ar putea fi adoptata in octombrie

Noua lege a Sanatatii va intra in dezbatere in Parlament in luna septembrie, iar in luna octombrie ar putea fi adoptata, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Potrivit demnitarului, domeniile din Sanatate care vor suferi modificari majore dupa adoptarea si punerea in aplicare a noii legi sunt: organizarea spitalelor, asigurarile de sanatate si asistenta primara.

"In domeniul asigurarilor de sanatate, noutatile sunt transformarea sistemului din institutie publica rigida in structuri mutuale. Astfel, asiguratii vor putea controla banii cheltuiti pentru asigurarile de sanatate si va fi respectat principiul obligativitatii pltaa de catre toti asiguratii.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se va reorganiza in Autoritatea Nationala de Reglementare si Control a Asigurarilor de Sanatate, iar casele judetene in societati mutuale. De asemenea, Fondul de Asigurari de Sanatate se va colecta intr-un fond separat", a declarat Vasile Cepoi.

Potrivit ministrului Sanatatii, populatia asigurata va beneficia de un pachet de servicii de baza si pot opta pentru o asigurare facultativa, care sa acopere restul serviciilor medicale. De asemenea, pentru persoanele cu venituri reduse, Legea Sanatatii prevede un pachet social de servicii medicale.

"Acest pachet acopera, de exemplu, consumul de medicamente cu preturi sub 10 lei, care vor fi scoase de pe lista de compensate. Astfel, persoanele cu venituri mici vor putea beneficia de aceste medicamente vitale pentru... mai mult


Joi, 02 August 2012, ora 17:30

1 comentariu
Noua Lege a Sanatatii: Romanii vor plati taxe si pentru rude fara venit

Noua Lege a Sanatatii: Romanii vor plati taxe si pentru rude fara venit

Potrivit noului proiect al Legii sanatatii, romanii vor fi nevoiti sa plateasca o contributie mai mare, in cazul in care au in familie persoane care nu obtin niciun fel de venit si care, prin urmare, nu contribuie la Sanatate.

Pana la noua Lege a Sanatatii, romanii co-asigurati sau cei care erau scutiti de la plata taxelor beneficiau de servicii medicale pe baza solidaritatii, fara sa plateasca cineva vreun leu pentru ei.

In viitor, insa, chiar si acestia vor fi nevoiti sa devina asigurati si sa aiba taxa platita, fie de catre rude, fie de catre stat, in cazul in care rudele nu isi pot permite.

Ministerul Sanatatii si-a propus sa adune banii de la toti romanii, deoarece trebuie evitat deficitul din sistem. Conform Realitatea Tv, acest deficit se ridica la aproape trei miliarde de lei.

In acest sens, orice roman salariat care are rude ce nu obtin venituri, va fi nevoit sa plateasca pentru acesti membri ai familiei. Concret, orice salariat va plati, pentru maxim trei co-asigurati, suma de cate 5,5% din salariul minim pe economie, in conditiile in care respectivul are un salariu de cel putin doua ori mai mare decat doua salarii minime pe economie. In cazul in care venitul sau este mai mic, sumele vor fi platite din bugetul de stat.

"In momentul in care exista o categorie de persoane care este scutita de la plata contributiei, dar beneficiaza de serviciile de asigurari de sanatate, in situatia in care aceste persoane erau scutite prin legi speciale, proiectul de... mai mult


Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:08

13 comentarii
Noua Lege a Sanatatii prevede autonomia financiara a spitalelor

Noua Lege a Sanatatii prevede autonomia financiara a spitalelor

Fiecare roman ar putea primi, prin posta, lista cu serviciile medicale si medicamentele de care a beneficiat in anul anterior, in baza asigurarii sociale de sanatate, in cazul in care proiectul noii legi a Sanatatii a fi aprobat.

In plus, potrivit TVR, spitalele s-ar putea autoguverna, a declarat, miercuri, la TVR Info, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

Mai multe organizatii neguvernamentale, reunite in Coalitia "Control, Transparenta, Calitate in Sanatate", sustin introducerea unei Fise de Identificare a Serviciilor si Costurilor, pe scurt FISC-ul pentru pacienti.

Astfel, fiecare roman ar primi anual, prin posta, lista cu serviciile medicale si medicamentele de care a beneficiat in anul anterior, in baza asigurarii sociale de sanatate.

Daca cetateanul n-a apelat la sistemul sanitar, pe fisa sa n-ar trebui sa apara vreun cost. Propunerea va fi trimisa autoritatilor, pentru proiectul noii legi a sanatatii.

"Este o solutie foarte buna, deja aplicabila", a afirmat ministrul Cepoi.

Deja unele case de asigurari dau posibilitatea cetatenilor de a solicita online aceasta fisa, care se elibereaza daca te prezinti la casa de asigurari cu buletinul, spune ministrul Sanatatii. In aceasta fisa se gasesc serviciile de care ai beneficiat intr-un anumit interval de timp.

Ministrul Sanatatii spune ca proiectul noii legi a Sanatatii va fi supus dezbaterii publice pe 30 iunie. Textul legii este scris, iar acum acum este dat spre dezbatere la nivel politic, dupa care va... mai mult


Joi, 14 Iunie 2012, ora 08:20

4 comentarii
Cinci tipuri de asigurari de sanatate, in loc de una - vezi ce prevede noua lege

Cinci tipuri de asigurari de sanatate, in loc de una - vezi ce prevede noua lege

Romanii vor avea cinci tipuri de asigurari de sanatate, in loc de una singura, standard, prevede noua lege a sanatatii.

In primul rand, am putea avea un pachet minimal, care sa acopere serviciile medicale de urgenta, pachet care va fi finantat de la bugetul de stat si care va fi gratuit pentru asigurati, pentru cei aflati sub protectie sociala dar si pentru neasigurati, informeaza Digi24.

Al doilea pachet ar putea fi pachetul de baza. El se va adresa doar celor asigurati si celor aflati sub protectie sociala si va acoperi, in primul rand, costurile tratamentelor scumpe, cum ar fi cele pentru cancer.

Un al treilea pachet se va numi social si in aceasta categorie ar putea fi inclusi, spre exemplu, pensionarii cu venituri mici carora li se vor compensa medicamentele sau a anumite servicii medicale.

Cel de-al patrulea pachet se numeste special. In aceasta categorie ar putea fi incluse persoanele care sufera, de exemplu, de boli rare, unde costul tratamentelor e mult prea mare pentru a putea fi suportat de pacienti.

Ultimul pachet se va numi pachet complementar sau suplimentar, ceea ce inseamna ca fiecare roman va putea plati in plus, daca vrea sa fie tratat cu prioritate. mai mult


Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 12:28

1 comentariu
Noua Lege a Sanatatii: Diabetul, cancerul si Sida - in continuare in gestionarea MS

Noua Lege a Sanatatii: Diabetul, cancerul si Sida - in continuare in gestionarea MS

Proiectul noii Legi a Sanatatii, aflat in dezbatere publica, prevede, printre altele, ca Ministerul Sanatatii va negocia cu companiile farmaceutice numarul pacientilor ce pot fi tratati din banii disponibili pentru programele nationale.

Depasirea numarului de pacienti ce pot fi tratati va putea fi facuta cu suportarea costurilor de catre producatori. In prezent, aceste programe consuma mai mult de o treime din bugetul de medicamente, informeaza B1TV.

De asemenea, bolile grave - diabetul, cancerul sau HIV-SIDA - raman in continuare in gestionarea Ministerului Sanatatii, iar bolnavii vor avea acces la tratament indiferent daca au sau nu asigurare medicala.

In plus, cei care vor avea dreptul la asigurare, fara sa plateasca taxele la bugetul Casei de Asigurari sunt copiii si tinerii pana la 26 de ani inclusi in programe sociale, dar si persoanele fara venituri, din randul gravidelor sau al celor cu handicap.

Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala fiind printre principalele modificari. mai mult


Joi, 29 Decembrie 2011, ora 15:01

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba