noul cod de procedura civila

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod de Procedura Civila dezbatut la Bucuresti

Noul Cod de Procedura Civila dezbatut la Bucuresti

Conferinta "Noul Cod de Procedura Civila - intelegere si aplicare" se va desfasura pe 21 martie 2013 la Hotel Intercontinental, din Bucuresti.

Conferinta va aduce fata in fata avocati de renume, juristi si reprezentanti ai instantelor intr-o dezbatere in care vor fi analizate modificarile, impactul si solutiile Noului Cod de Procedura Civila.

Evenimentul se adreseaza in principal avocatilor (pledanti si nu numai), juristilor, departamentelor juridice din companiile medii si mari, dar si managerilor si persoanelor cu functie de decizie din societati.

Tematica generala propusa:

- Reasezare competenta materiala a instantelor - noutati si comentarii;
- Procedura de citare si comunicare a actelor de procedura - noutati;
- Procedura in fata primei instante - noutati;
- Procedurile speciale in noul Cod de procedura civila;
- Noutati privind procedura de arbitraj;
- Administrarea probelor de catre avocati;
- Nulitatea actelor de procedura si termenele procedurale in Noul Cod de procedura civila;
- Dificultati relative la procedura scrisa identificate in practica judiciara. Posibile solutii;
- "Pilonii" procesului civil. Solutii practice rezultand din aplicarea si interferenta principiilor fundamentale.

Pentru a facilita interactivitatea dintre lectori si participanti numarul locurilor este limitat la 80, iar inscrierile pot fi inregistrate fie completand formularul online disponibil la Avocatnet.ro, fie via email la beatrice@legalnet.ro. mai mult


Luni, 11 Martie 2013, ora 16:57

1 comentariu
Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila

Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila

Noul Cod de Procedura Civila a fost creat pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri scurtand procesele si dand solutii predictibile, ceea ce inseamna un consum mai mic de resurse pentru companii si posibilitatea unei mai bune planificari a activitatii.

Noul Cod de Procedura civila ce a intrat vineri in vigoare prevede o serie de modificari care au ca scop desfasurarea mai rapida a procesului.

Avocatul Ion Dragne a explicat pentru Business24 care sunt cele mai mari schimbari in sistem aduse de Noul Cod de procedura civila si care este scopul acestora.

Citeste mai multe despre Ce lucruri bune aduce noul Cod de procedura civila pe Business24.ro mai mult


Luni, 18 Februarie 2013, ora 12:18

1 comentariu
Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul amana intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila

Guvernul a amanat, miercuri, intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, noul termen propus fiind 15 februarie.

In acest sens, a fost adoptata Ordonanta de Urgenta, "pentru o perioada necesara finalizarii procedurii de reexaminare a propunerii legislative privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pregatirii judecatorilor si intregului sistem judiciar in vederea aplicarii noilor dispozitii ale Codului procesual civil", se arata intr-un comunicat al Guvernului, publicat pe site.

Initial pe site-ul guvernului aparuse ca data de aplicare a noului cod este 1 iulie anul curent, insa la scurt timp termenul a fost schimbat in 15 februarie.

Ordonanta stabileste termenele pentru intrarea in vigoare a:
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze civile: 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila;
- Sedintelor de informare despre mediere in cauze penale: data de intrare in vigoare a noului Cod de Procedura Penala;
- Sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea: 1 august 2013.

Codul de procedura civila trebuia sa intre in vigoare pe 1 februarie, iar premierul Victor Ponta promitea, marti, ca intentioneaza sa pastreze aceasta data. Ideea a fost reiterata si de ministrul Justitie, Mona Pivniceru.

"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul... mai mult


Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 17:23

2 comentarii
Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie

Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 februarie

Instantele se pregatesc de implementarea noului Cod de procedura civila, incepand cu 1 februarie, din punct de vedere al instrastructurii, echipamente IT, mobilier, Ministerul Justitiei precizand ca s-au adoptat masurile pentru intrarea in vigoare a Cpc.

Ministerul Justitiei (MJ) a obtinut derogare si a fost autorizat sa achizitioneze mobilier si echipament IT, sa organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de judecator si personal auxiliar din cadrul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor. Astfel, i-au fost alocate fonduri in cuantum de 500 de mii lei pentru achizitia de mobilier si 8.500 mii lei pentru finantarea celor 564 de posturi de la nivelul curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor (283 de posturi de judecator si 281 de posturi de personal auxiliar de specialitate).

In vederea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Justitiei, a creat cadrul legal prin adoptarea si aprobarea mai multor masuri.

In primul rand a adoptat Memorandumul cu tema: "Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate... mai mult


Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 17:50

1 comentariu
Noul Cod de Procedura Civila se amana pentru februarie 2013

Noul Cod de Procedura Civila se amana pentru februarie 2013

Intrarea in vigoarea a Codului de Procedura Civila va fi amanata pana la 1 februarie 2013, a precizat premierul Victor Ponta la finalul sedintei CSM, de joi.

Motivul amanarii il constituie faptul ca nu este inca finalizata infrastructura instantelor pentru aplicarea codului, informeaza Romania Tv.

"In bugetul pe 2012, votat anul trecut, n-au fost trecuti banii nici pentru judecatori, nici pentru grefieri, nici pentru instante, si-i trecem noi acum. Trebuie facute concursuri, pentru judecatori, pentru grefieri", a spus premierul.

La scurt timp dupa aceasta afirmatie, in sedinta de guvern s-a decis aprobarea, in urma rectificarii bugetare, a tuturor sumelor necesare pentru angajarea a 564 de judecatori si grefieri.

Angajarile sunt necesare pentru a se putea pune in aplicare noul Cod de Procedura Civila.

Initial, intrarea in vigoarea a Codului era prevazuta pentru 1 septembrie, amanarea datei fiind ceruta Guvernului de catre CSM. mai mult


Joi, 23 August 2012, ora 19:34

CSM cere Guvernului sa amane intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila

CSM cere Guvernului sa amane intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat joi, 23 august, ca solicita Guvernului reconsiderarea datei intrarii in vigoare a noului Cod de Procedura Civila.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii solicita Guvernului Romaniei care se va intruni azi, 23 august 2012, in sedinta pentru discutarea rectificarii bugetare, reconsiderarea datei intrarii in vigoare a Codului de Procedura Civila care sa se situeze dupa momentul la care va fi asigura necesarul de resurse umane si infrastructura cerute de aplicare prevederilor noului cod", se arata intr-un comunicat CSM remis Ziare.com.

Totodata, CSM propune rediscutarea, cu toti factorii responsabili "in termeni realisti", a calendarului de implementare a noului Cod, "astfel incat demersul sa fie sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederile noului cod".

CSM considera inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie a noului Cod de Procedura Civila, avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania.

M.G. mai mult


Joi, 23 August 2012, ora 13:36

2 comentarii
Intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila s-ar putea amana

Intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila s-ar putea amana

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie a Noului Cod de Procedura Civila, avand in vedere lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania, informeaza CSM.

"Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca Memorandumul aprobat in sedinta guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la 'Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri', care, in fapt, viza finantarea posturilor existente in sistem (vacante si nefinantate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetara.

In aceste conditii, a lipsei unei minime finantari a instantelor judecatoresti, acestea nu vor putea pune in aplicare Codul de procedura civila la data de 1 septembrie 2012", se arata intr-un comunicat remis presi marti de CSM.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, cu toti factori responsabili, "in termeni realisti", a calendarului de implementare a Noului Cod, "astfel incat demersul sa fie sustenabil din perspectiva... mai mult


Marti, 21 August 2012, ora 19:06

1 comentariu
Cand suntem in legitima aparare?

Cand suntem in legitima aparare?

Ce inseamna, mai exact, legitima aparare la noi, in Romania? Nu ceea ce vedem la televizor, in productiile americane, ci ceea ce va prevede legislatia romaneasca odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

Parlamentarii si-au dat seama ca legitima aparare poate fi si ziua

In contextul in care noul Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octombrie, ne-a luat pe nepregatite, trebuie sa stim ce prevede cu exactitate si Codul Penal, adoptat la 26 iunie 2009 prin Legea nr. 286/2009 si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 510 din 24 iulie 2009, si care ar trebui sa fie aplicabil incepand cu o data incerta a anului 2012.

In termeni juridici, sub incidenta legitimei aparari vor intra cauze care inlatura caracterul penal al faptei. Se va afla in stare de legitima aparare un om care a savarsit o fapta penala ca sa evite un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva lui, impotriva altuia sau impotriva unui interes public. Teoretic!

Practic, lucrurile stau cu totul altfel. Ca sa intelegem, exact, care ne sunt drepturile atunci cand vine vorba de legitima aparare, am stat de vorba cu specialistul in drept penal Carmen Ursu, de profesie avocat.

Inainte de toate, sa clarificam ce prevede legitima aparare in conformitate cu legislatia actuala.

In primul rand, legitima aparare trebuie demonstrata. Avem urmatoarea speta: esti pe strada, vrea cineva sa-ti fure geanta si ii dai una de cade jos. L-ai lovit mai tare decat ai prevazut tu sa-l... mai mult


Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:46

13 comentarii
CSM a avizat noul Cod Penal si de Procedura Penala

CSM a avizat noul Cod Penal si de Procedura Penala

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat cu mai multe modificari propunerea pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

Avizul CSM impreuna cu observatiile formulate la proiectul Legii pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala vor fi transmise Senatului, in dezbaterea caruia se afla acest document, se arata intr-un comunicat al CSM.

Magistratii considera ca propunerea care vizeaza completarea articolului 64, alin.1 din Codul Penal care reglementeaza pedepsele complementare si pe cea a interdictiei de a parasi tara se urmareste responsabilizarea autoritatilor si cetatenilor aflati sub protectia statului roman, astfel incat drepturile si libertatile fundamentale inscrise in tratatele internationale ratificate sa nu fie exercitate abuziv de cei condamnati pentru savarsirea unor infractiuni cu pericol social mare.

De asemenea, prin acesta modificare, consiliul apreciaza, ca va fi diminuata si criminalitatea trans-frontaliera.

Cu toate acestea, CSM e de parere ca prin propunerea de introducere a unui nou aliniat in cadrul articolului 65 din Codul penal, prin care sa fie stabilita aplicarea obligatorie a interdictiei de a parasi tara, ca pedepsa complementara.

In ceea ce priveste propunerea de modificare si completare a Codului de procedura penala, care vizeaza completarea articolului 136, prin introducerea unui nou aliniat care sa stabileasca ca obligativitatea de a nu parasi... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2008, ora 16:38

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba