noul cod penal

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Hayssam, 23 de ani de inchisoare conform noului Cod Penal - decizia nu e definitiva

Hayssam, 23 de ani de inchisoare conform noului Cod Penal - decizia nu e definitiva

Curtea de Apel Ploiesti a decis, joi, ca Omar Hayssam va face 23 de ani si patru luni de inchisoare in cele trei dosare in care a fost condamnat, conform noului Cod Penal.

Decizia magistratilor din Ploiesti nu este definitiva, putand fi contestata in termen de trei zile, informeaza Mediafax.

Magistratii au judecat sesizarea Comisiei de la Penitenciarul Margineni in cazul lui Hayssam si au stabilit, in conformitate cu prevederile noului Cod Penal, o pedeapsa de 23 de ani si patru luni de inchisoare si cinci ani de interzicere a dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administratie al unei societati comerciale.

Omar Hayssam a fost condamnat in dosarul rapirii celor trei jurnalisti in Irak, al inselaciunii in cazul "Volvo" si al fraudelor din dosarul "Foresta Nehoiu".

Astfel, in dosarul de terorism s-a redus pedeapsa principala de 20 de ani inchisoare aplicata pentru comiterea infractiunii de complicitate la acte de terorism la maximul special prevazut acum, si anume 13 ani si patru luni de inchisoare.

Potrivit noilor prevederi, CA Ploiesti a stabilit pentru Hayssam pedeapsa cea mai grea, mentionata mai sus, la care a fost adaugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al tuturor celorlalte pedepse primite.

Basescu, despre cazul Hayssam: Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat

Omar Hayssam este incarcerat de anul trecut in penitenciarul Margineni din judetul Dambovita, el fiind... mai mult


Joi, 30 Octombrie 2014, ora 19:45

2 comentarii
Peste 20 de escroci s-au impacat cu victimele si au scapat de urmarire penala, in urma noului Cod Penal

Peste 20 de escroci s-au impacat cu victimele si au scapat de urmarire penala, in urma noului Cod Penal

Peste 20 de escroci au folosit prevederile Noului Cod penal (NCP) pentru a se putea impaca cu victimele si au scapat de inchisoare, dupa ce le-au dat banii inapoi.

Potrivit Politiei, citata de Mediafax, cei mai multi escroci se specializasera in metoda "Accidentul", care consta in sunarea la telefon a unei persoane, de multe ori la intamplare.

Victimele sunt mai ales pensionarii carora li se spune ca rudele lor, de regula copiii, au comis un accident, iar litigiul s-ar putea stinge daca acestia platesc o anumita suma de bani, de obicei fiind vorba de 10.000 de lei. Persoanele credule se duc la o intalnire cu un complice al celui care suna si platesc.

Potrivit Noului Cod penal, inducerea in eroare a unei persoane in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si cauzarea unei pagube acesteia, se pedepsesc cu inchisoarea de la sase luni la trei ani, iar inselaciunea savarsita prin folosirea de nume sau calitati mincinoase se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani. O prevedere din NCP spune insa ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

In multe cazuri, eccrocii sunt prinsi de politisti cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), care ii monitorizeaza, dar acestia scapa dupa ce s einteleg cu victimele si acopera prejudiciul. mai mult


Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 11:25

1 comentariu
Noul Cod Penal: Un galatean si-a negociat scaparea de inchisoare

Noul Cod Penal: Un galatean si-a negociat scaparea de inchisoare

Suspectii cercetati in cazuri penale isi pot reduce acum pedepsele cu cel putin jumatate daca isi recunosc fapta si negociaza cu procurorii care ii cerceteaza.

Printre acuzatii care au scapat de pedeapsa potrivit procedurilor din noul Cod Penal este un barbat din Galati. Procurorii DNA l-au acuzat pe acesta de trafic de influenta, dupa ce a cerut 15.000 de euro pentru a interveni pe langa judecatorii de la Tribunalul Galati, potrivit Digi24.

Acesta a promis unei femei ca va interveni pe langa judecatori pentru ca dosarul in care sotul ei era anchetat sa fie rezolvat intr-un mod favorabil inculpatului.

Barbatul a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare dupa ce procurorii au aplicat procedura de recunoastere a vinovatiei la Parchet. Acuzatul nu isi va executa pedeapsa in inchisoare, in schimb este obligat la 90 de zile de munca in folosul comunitatii si nu poate parasi tara fara sa anunte autoritatile in prealabil.

Noul Cod Penal a intrat in vigoare pe 1 februarie. mai mult


Joi, 13 Martie 2014, ora 15:29

1 comentariu
Efectele noului Cod Penal: Au inceput deja eliberarile - Primul detinut care a iesit din inchisoare

Efectele noului Cod Penal: Au inceput deja eliberarile - Primul detinut care a iesit din inchisoare

Au inceput eliberarile din penitenciare, sambata, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis deja scoaterea unui minor din inchisoare si sanctionarea lui printr-o masura educativa, informeaza Realitatea Tv.

Insa foarte multi detinuti ar putea iesi din inchisoare, sub incidenta noului Cod Penal, care a intrat in vigoare la 1 februarie.

Admnistratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) estimeaza ca aproximativ 400 de detinuti ar putea beneficia de noile prevederi.

"Inaintam aceasta cifra sub rezerva ca, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand doar sarcina de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale", subliniaza ANP.

Noile Coduri au intrat in vigoare: Cel putin 400 de detinuti ar putea fi eliberati

Robert Cazanciuc verifica stadiul cererilor

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, verfica, sambata, stadiul cererilor pentru eliberare din penitenciar.

Romania Tv informeaza ca el vrea sa vada cate cereri au fost depuse de detinuti, care este situatia lor si cati vor fi lasati in libertate. mai mult


Sambata, 01 Februarie 2014, ora 16:31

8 comentarii
Dosarul Transferurilor, judecat dupa noul Cod Penal: Sentintele vor fi executorii!

Dosarul Transferurilor, judecat dupa noul Cod Penal: Sentintele vor fi executorii!

Dosarul Transferurilor a fost amanat din nou, noul termen, cel de-al 66-lea, urmand a avea loc in data de 10 februarie. Asta inseamna ca cei opt inculpati vor fi judecati in baza noului Cod Penal, care va intra in vigoare de la 1 februarie 2014.

Vestea nu este deloc buna pentru inculpati, care ar putea ajunge in puscarie daca vor fi condamnati.

Una din cele mai importante modificari aduse de noul Cod Penal este aceea ca sentintele din faza de apel devin executorii, recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie putand fi facut doar in conditii specifice.

Cum Dosarul Transferurilor este judecat de Curtea de Apel Bucuresti, sentinta magistratilor va fi, de asemenea, executorie.

Iar daca ne gandim ca in prima faza judecatorii de la CAB au hotarat ca cei opt inculpati trebuie trimisi ani multi in spatele gratiilor, emotiilor oamenilor de fotbal sunt mai mult decat justificate.

Pedepse mai mici

Vestea oarecum buna pentru fratii Victor si Ioan Becali, George Copos, Meme Stoica, Cristi Borcea, Gica Popescu, Gigi Netoiu si Jean Padureanu este ca pedepsele pentru faptele de care sunt acuzati sunt mai mici.

Astfel, a disparut inselaciunea cu consecinte deosebit de grave, cu pedepse ce ajungeau pana la 20 de ani de inchisoare, existand acum doar inselaciune, cu un maxim de pedeapsa de 5 ani de inchisoare.

Totusi, noul Cod Penal prevede ca sporul de pedeapsa este obligatoriu in cazul condamnarilor multiple. In acest caz, un condamnat va primi pedeapsa cea mai... mai mult


Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 16:44

4 comentarii
Parchetul General isi publica observatiile in legatura cu noul Cod Penal

Parchetul General isi publica observatiile in legatura cu noul Cod Penal

Parchetul General face publice observatiile sale la proiectul Codului Penal, printre acestea figurand majorarea limitelor de pedepsa pentru o serie de infractiuni, reformularea notiunii de "functionar" sau introducerea ca circumstanta agravanta a savarsirii faptei pe motive de rasa, sex sau etnie.

Parchetul General sustine majorarea limitelor de pedeapsa prevazute pentru infractiuni precum cele de coruptie, ucidere din culpa, rele tratamente aplicate minorului, trafic de persoane si de minori, viol, act sexual cu un minor, furt calificat, talharie, inselaciune delapidare.

Consideram ca societatea romaneasca nu este pregatita in acest moment pentru adoptarea unei politici penale mai putin ferme, prin preluarea unor principii adaptate realitatilor sociale din alte state. In contextul unei criminalitati in crestere si al deteriorarii conditiilor economice, o asemenea politica penala ridica riscul de a transmite un semnal gresit organelor judiciare sau persoanelor predispuse sa savarseasca infractiuni, motiveaza Parchetul General aceasta observatie.

O alta observatie este legata de eliminarea din proiectul Codului a infractiunilor reglementate in Legea nr. 78/2000 privind sanctionarea faptelor de coruptie, in Legea nr.161/2003 privind criminalitatea informatica si in Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, cu mentinerea incriminarilor din legile speciale.

De asemenea, Parchetul General doreste si reformularea notiunii de "functionar", pentru a evita... mai mult


Miercuri, 25 Martie 2009, ora 17:19

Biserica se opune scoaterii prostitutiei si incestului din Codul Penal

Biserica se opune scoaterii prostitutiei si incestului din Codul Penal

Patriarhia Romana respinge propunerile noului Cod Penal, care nu mai considera prostitutia ca fiind un fapt ilegal, declarand ca este un gest imoral conform invataturilor Bibliei.

"Actele normative in general si codul penal in special au ca menire sa apere demnitatea persoanei, institutia familiei si valorile vietii sociale, insa in acest proiect legislativ se constata ca demnitatea persoanei, institutia sacra a familiei si moralitatea publica sunt complet ignorate de autorii proiectului", anunta Patriarhia Romana, intr-un comunicat remis joi Ziare.com.

Biserica Ortodoxa este de parere ca scoaterea prostitutiei din Codul Penal va agrava problema sub forma unei sclavii motivate financiar, va intensifica degradarea morala a societatii, proliferarea diferitelor boli si cresterea numarului de divorturi.

"De asemenea, incestul reprezina o degradare a institutiei familiei, avand drept consecinte grave tulburari genetice si psihice, precum si dificultati in relatiile sociale si in recuperarea ca persoana umana cu demnitate.

Acum cand grava degradare morala, sociala, economica si medicala din Romania trebuie oprita sau cel putin diminuata, noile propuneri de dezincriminare a prostitutiei si incestului sunt totalmente contrare vietii si demnitatii poporului roman", se mai arata in comunicat.

I.U. mai mult


Joi, 12 Martie 2009, ora 15:22

31 comentarii
Noul Cod Penal legalizeaza spaga si o defineste ca "stimulent"

Noul Cod Penal legalizeaza spaga si o defineste ca "stimulent"

Primirea de foloase necuvenite, respectiv primirea de bunuri sau bani dupa indeplinirea unui act legat de serviciu, nu mai sunt considerate infractiuni in proiectul noului Cod Penal.

Potrivit unui articol publicat de Gardianul, daca cineva promite unui functionar sau unei persoane din domeniul privat bani sau alte foloase pentru a indeplini un act, iar potentialul mituit nu respinge oferta, acesta din urma nu mai poate fi acuzat de luare de mita.

In actualul cod, se prevede ca fapta functionarului de a nu respinge o promisiune de bani sau foloase este pedepsita ca infractiune.

Cei mai favorizati sunt medicii si toti functionarii care primesc "stimulente" pentru a indeplini un act ce tine de natura serviciului lor.

Pedeapsa maxima pentru luare de mita s-a redus de la 12 la 7 ani.
In cazul darii de mita, daca mituitorul poate dovedi ca a fost constrans de cel care a luat mita, atunci primul nu mai este pedepsit.

De asemenea, pentru toate infractiunile, de luare, dare de mita si trafic de influenta, pedepsele cu inchisoarea se aplica la jumatate din cat sunt ele prevazute pentru fiecare dintre ele, in cazul persoanelor care nu sunt functionari publici, adica a persoanelor care lucreaza in domeniul privat.

Noul Cod Civil garanteaza dreptul la replica

Orice persoana care isi simte afectata imaginea de articolele aparute in presa poate cere repararea prejudiciului patrimonial si nepatrimonial, potrivit noului Cod Civil aprobat de Guvern.

Totodata,... mai mult


Joi, 12 Martie 2009, ora 12:26

20 comentarii
Alte articole despre: dare mita pedeapsita, noul Cod Penal
Noul Cod Penal: un an de inchisoare pentru ultraj

Noul Cod Penal: un an de inchisoare pentru ultraj

Persoanele care injura, ameninta si insulta judecatorii, procurorii sau politistii, in cadrul cercetarilor, anchetelor sau in cadrul judecarii unui proces, risca o pedeapsa cu inchisoarea de la trei luni la un an sau amenda, se arata in noul proiect al Codului penal, adoptat, joi, de Guvern.

"In sedinta de astazi (n.r. - joi), am adus o modificare Codului Penal, instituind infractiunea de sfidare a organelor judiciare pentru a proteja magistratii si organele de cercetare penala de acte si amenintari la adresa lor in exercitiul functiunii, deci in cadrul proceselor sau anchetelor", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Ministrul a mai spus ca proiectul de modificare a Codului Penal incrimineaza insultarea, amenintarea sau proferarea de cuvinte obscene la adresa magistratilor sau a organelor de cercetare penala, de catre persoanele care participa sau asista la o procedura de cercetare, anchetare sau in cadrul unui proces din instanta.

"Subliniez ca este vorba doar despre persoane care participa si asista la astfel de proceduri, iar persoanele sunt magistratii sau organele de cercetare penala. Am instituit aceasta infractiune ca urmare a semnalelor foarte dese pe care le avem din sistem cu privire la acte ale unor invinuiti sau inculpati, de a profera amenintari la adresa magistratilor", a precizat Predoiu.

Ministrul Justitiei a precizat ca, "in niciun caz, o afirmatie care aduce o critica intemeiata sau o acuza organelor judiciare, nu poate fi... mai mult


Joi, 04 Decembrie 2008, ora 21:43

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba