nucleul pamantului temperaturi

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului

Noi secrete descoperite despre miezul Pamantului

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul de Tehnologie California, Statele Unite, a descoperit ca punctul de topire al fierului, in miezul Pamantului, este mai mare decat se credea pana acum, repsctiv de 3025 grade Kelvin.

Experta Jennifer Jackson si echipa sa de la institutul american au comprimat esantioane de fier, elementul principal din nucleul Pamantului, potrivit Phys. Prin comprimarea acestor probe, care au reprodus presiunile extreme din miezul Pamantului, echipa de cercetatori a fost capabila sa estimeze mai exact punctul de topire al fierului din interiorul Terrei.

Nucleul Pamantului este o regiune interioara solida si este inconjurat de un invelis exterior lichid. Temperatura de topire a fierului la presiune inalta ne ofera un punct de referinta important asupra distributiei temperaturii din miezul Pamantului.

"Aceasta este prima data cand cineva a combinat spectroscopia Mossbauer si laserele de incalzire pentru a detecta topirea esantioanelor comprimate", a spus Jackson, principala autoare a studiului care a aparut in revista Earth and Planetary Science Letters.

"Ceea ce am descoperit este ca acest fier, comparativ cu studiile anterioare, se topeste la temperaturi mai mari decat s-a constatat in trecut", a declarat Jackson.

Cercetarile anterioare ale altor echipe, care au realizat comprimari similare - presiuni in jur de 80 gigapascali - au anuntat puncte de topire ale fierului, in aceste conditii, de 2.600 grade Kelvin (2326 grade Celsius... mai mult


Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 18:55

2 comentarii
Ce se va intampla cu Pamantul, daca Soarele moare?

Ce se va intampla cu Pamantul, daca Soarele moare?

Ca orice astru ceresc, si Soarele va muri intr-o zi, dar procesul este extrem de lung si va incepe in ziua cand isi va termina combustibilul si va deveni o gigantica stea rosie. Atunci, Soarele isi va pierde din puterea gravitationala, iar Pamantul nu va mai ramane pe orbita si va fi mistuit.

Anticipata si mult discutata zi a Judecatii de Apoi va veni, dar aceasta se va intampla in aproximativ cinci miliarde de ani. Nucleul Soarelui isi va termina hidrogenul in acest timp si astrul ceresc se va transforma intr-o stea gigantica rosie, informeaza Pravda.

Soarele va ajunge treptat o stea 'pitica alba'. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au prezentat recent un model pe calculator a acestui proces.

Cand oamenii de stiinta spun ca Soarele poate exploda, cea mai mare parte a oamenilor obisnuiti iau aceasta ca pe o absurditate. Cu toate acestea, Soarele nu este etern. Universul nu este stabil in totalitatea lui si oricare dintre corpurile ceresti, inclusiv stelele, au cicluri evolutive, care incep cu nasterea si sfarsesc cu moartea lor.

Explozia Soarelui nu se va produce ca o explozie instantanee. Aceasta va fi rezultatul unor procese complicate si de lunga durata. Se poate intampla in viitor, cand omenirea a parasit probabil planeta Pamant. Oamenii vor fi pe cale de disparitie sau vor fi gasit alte planete unde sa locuiasca.

O stea de greutate medie, precum Soarele nostru, ramane in starea ciclului hidrogen-heliu pe tot parcursul existentei. Atunci... mai mult


Miercuri, 10 August 2011, ora 22:50

10 comentarii
Misterele planetei Pamant

Misterele planetei Pamant

Planeta pe care o numim "casa" ramane pentru locuitorii sai un loc plin de mistere. Cum s-a format ea dintr-un nor de praf? Cum se face ca sustine viata? Si ce se intampla in interiorul sau?

Iata care sunt sapte dintre marile mistere ale planetei Pamant, la care oamenii de stiinta incearca inca sa gaseasca raspunsuri, conform revistei New Scientist.

Cum se face ca dintre toate planetele din sistemul nostru solar, numai Pamantul musteste de viata?

Opt planete s-au format acum 4,5 miliarde de ani din norul de gaz si praf din jurul soarelui. Pe masura ce gravitatia strangea acest nor in jurul soarelul, particulele de praf se ciocneau si se uneau, marindu-si volumul si generand campuri gravitationale mai mari. Aceste formatiuni au ajuns sa se uneasca si au dat nastere planetelor.

Povestea este spusa in putine cuvinte si nimeni nu cunoaste de fapt ce s-a intamplat acum 4,5 miliarde de ani. Intelegerea modului in care s-a format planeta ar putea rezolva misterul aparitiei vietii pe pamant. O explicatie pentru capacitatea planetei noastre de a sustine viata este distanta optima fata de soare.

Pamantul se afla la o distanta de aproximativ 149,5 de milioane km fata de Soare, o distanta optima pentru mentinerea unei temperaturi ce permite existenta apei in forma lichida.

Ce s-a petrecut in istoria planetei acum 4,5 miliarde de ani, in era Hadeana?

Pamantul s-a ciocnit acum 4,5 miliarde de ani cu un corp ceresc de dimensiunile planetei Marte. Impactul a fost atat... mai mult


Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 17:54

12 comentarii
Alte articole despre: mistere, planeta, pamant

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  2. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  3. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  4. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  5. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  6. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  7. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  8. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  9. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  10. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS