numar bugetari romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce salarii castiga bugetarii din Romania - situatia pe judete

Ce salarii castiga bugetarii din Romania - situatia pe judete

Institutul National de Statistica a dat publicitatii o serie cuprinzatoare de date referitoare la costul fortei de munca pe anul trecut.

Sectorul public concentreaza peste un sfert din salariati. Numarul mediu al salariatilor a fost anul trecut de 4,4 milioane de persoane, cu doar 0,7 mii in plus fata de anul precedent, potrivit cursdeguvernare.ro.

In schimb, la finalul lui 2013, cresterea era perceptibila, fiind consemnate (din motive sezoniere) 4,8 milioane de persoane (cu 23,9 mii mai mult fata de finele lui 2012, adica o jumatate de procent in plus).

Ponderea salariatilor din societatile cu capital privat a crescut de la 72,0% in 2012 la 73,4% in 2013. Simplificat, ne apropiem tot mai mult de o structura cu trei sferturi de angajati in privat si un sfert la stat.

Pe cele trei segmente mari din sectorul public (invatamant, sanatate si administratie publica- exclusiv fortele armate si asimilati), numarul mediu de salariati a fost de 867.000, adica un salariat din cinci.

Citeste mai multe despre pe cursdeguvernare.ro. mai mult


Marti, 30 Septembrie 2014, ora 09:37

1 comentariu
Vosganian: Numarul bugetarilor trebuie redus. Facem un audit foarte sever

Vosganian: Numarul bugetarilor trebuie redus. Facem un audit foarte sever

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, considera ca numarul bugetarilor trebuie redus si a declarat ca in acest sens lucreaza cu ministrul Administratiei, Liviu Dragnea, la un audit.

"Cu personalul din sectorul bugetar trebuie facut un audit foarte sever. Impreuna cu domnul Dragnea si cu alti colegi din alte ministere lucram la un astfel de audit, ca sa stim cum stam. Termenul este pana la jumatatea anului", a spus ministrul Economiei, duminica, la Pro TV, arata Mediafax.

Vosganian sustine ca numarul bugetarilor trebuie redus pana in 2018 si ca pana atunci numarul locurilor de munca din economie trebuie sa creasca cu cel putin un milion.

"Numarul locurilor de munca din economie si industrie trebuie sa creasca panaa in 2018 cu cel putin un milion, in sectorul bugetar trebuie sa scada. De exemplu, la mine, eu fac efortul sa reduc personalul din sectorul bugetar.

Nu este ca decimarea legiunilor romane la intamplare, ci dupa un audit. De exemplu, la AVAS avem vreo 270 de persoane, cred ca putem sa reconfiguram la 210-220. Probabil ca in 1-2 ani vom mai reduce o data", a afirmat Vosganian.

Vosganian a explicat confuzia legata de concedierile de la companiile de stat

In urma cu cateva zile presa a anuntat ca Guvernul ar urma sa inceapa un program de concedieri la 16 companii de stat, in perioada 2013 - 2018.

Pe aceasta lista ar fi fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala de Inchidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a... mai mult


Duminica, 03 Martie 2013, ora 14:41

12 comentarii
Economia Romaniei in 2012: Ne revenim din criza, dar am ratat multe tinte

Economia Romaniei in 2012: Ne revenim din criza, dar am ratat multe tinte

Economia Romaniei a reusit sa isi revina din loviturile primite in timpul apogeului crizei, in perioada 2009-2011, insa a ratat tintele impuse de autoritati si convenite cu creditorii internationali.

Ziare.com a realizat o analiza comparativa a principalilor indicatori economici, intre evolutia lor in 2012 si in timpul anilor de criza.

Somaj

Rata somajului in Romania, la finalul anului trecut, a fost una din cele mai mici la nivelul Uniunii Europene, in luna decembrie, a fost estimata la 6,5%, aflandu-se in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 1,0 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna decembrie 2011, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna decembrie din anul
curent este de 661.000 persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (674.000),
cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (751.000).

Astfel, nivelul somajului a atins cote similare cu cele inregistrate in aprilie 2009, dupa izbucnirea crizei. In plus, incepand cu a doua jumatate a anului 2012, acest indice a coborat sub pragul psihologic de 7%, pentru prima data in trei ani, astfel ca, in ultimele 12 luni, nu s-a depasit pragul de 725.000 de someri.

De mentionat este si faptul ca, in cursul lunii decembrie 2012, au iesit din somaj 13.080 persoane prin incadrare in munca.Inflatia

Inflatia de la finalul anului 2012 a depasit cu mult tinta... mai mult


Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:33

5 comentarii
Romania are cu 15.000 mai putini bugetari decat in 2011

Romania are cu 15.000 mai putini bugetari decat in 2011

Numarul bugetarilor a scazut in anul 2012 cu 15.000 de persoane, de la 1,202 milioane persoane la 1,187 milioane persoane, iar pe parcursul anilor de criza economica reducerea a fost de peste 200.000 de persoane in sectorul public.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, la Realitatea TV, ca numarul bugetarilor aflati in plata la finalul lunii noiembrie a fost de 1,187 milioane persoane, acesta fiind si numarul de bugetari luat in calcul la elaborarea proiectului bugetului de stat pentru anul 2013.

La finalul lunii noiembrie 2011, numarul angajatilor in sectorul bugetar se cifra 1.202.324 de salariati, conform datelor centralizate de Ministerul Finantelor Publice.

Numarul angajatilor in sectorul bugetar era la finalul anului 2010 de 1,27 milioane persoane, iar in decembrie 2008, inaintea debutului crizei economice in Romania, numarul bugetarilor era de aproape 1,4 milioane persoane.

Romania s-a angajat fata de institutiile financiare internationale, in cadrul acordurilor pentru pachetul de finantare externa, sa reduca numarul bugetarilor pentru ca volumul cheltuielilor de personal in bugetul public sa nu depaseasca anumite plafoane anuale.

Ministrul delegat Liviu Voinea a spus ca a fost luata o decizie politica pentru reducerea in continuare a numarului bugetarilor, dar aceasta nu va mai avea aceeasi amploare si va fi aplicata in cadrul bugetului pe masura ce aceste modificari in structura de personal din sectorul public vor avea loc.... mai mult


Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 21:17

2 comentarii
Guvernul nu are habar cati bugetari sunt in Romania

Guvernul nu are habar cati bugetari sunt in Romania

Premierul Emil Boc spune ca, in 2008, cand a preluat conducerea, erau 1.397.000 de bugetari, iar in septembrie 2010, numarul acestora a scazut la 1.316.000. Andreea Vass numarase, pe blog, tot in septembrie 2010, 1.340.909 de bugetari.

Dupa Emil Boc, pana in septembrie, fusesera restructurati 81.000 de oameni, iar dupa Vass, 58.000 de bugetari.

Fals! Primul val de "concedieri", tineti minte, atunci cand se vorbea despre desfiintarea agentiilor sau comasarea lor, de fapt, nu s-a lasat cu niciun om trimis acasa. Au fost desfiintare doar posturile bugetate, dar neocupate. Banii care s-ar fi cuvenit acestor functii neocupate erau impartiti la mica ciupeala, intre sefi.

In 2009 si in 2010, in sectorul public s-au facut angajari. Multe. Nu in sanatate, nu in invatamant, ci la primarii, prefecturi, ministere, consilii judetene, companii ale statului, institutii descentralizate.

Emil Boc vorbeste despre 100.000 de bugetari trimisi in somaj, numai in acest an.
In 4 iunie 2010, Andreea Vass pomenea despre necesitatea concedierii a 74.000 de insi. Cifra preluata si de Traian Basescu.

Dupa Traian Basescu, daca mai trebuie restructurate 26.000 de posturi pana la sfarsitul anului, inseamna ca doar 48.000 de bugetari au fost dati afara, in comparatie cu 81.000 ai lui Boc si 58.000 ai lui Vass.

Trei oameni, trei cifre. Pardon. Cei mai importanti oameni in stat, trei cifre. Presiunea concedierilor s-a simtit doar din luna august a acestui an, in sistemul public.

Si... mai mult


Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 20:25

19 comentarii
Numarul total de bugetari, secret de stat in Romania

Numarul total de bugetari, secret de stat in Romania

Cel mai important indicator din ultimii doi ani - numarul de bugetari - este in Romania, "secret de stat".

Acest indicator, spre deosebire de rata somajului, care este publicata lunar de Ministerul Muncii, rata dobanzii de referinta, publicata lunar de BNR, sau salariul mediu din economie, publicat lunar de Institutul National de Statistica, nu apare in niciun document oficial al vreunei institutii de stat din Romania, informeaza Ziarul Financiar.

Ministerul Finantelor nu livreaza aceste date in mod programat, ci numai la solicitare, ceea ce, chiar daca numarul de bugetari anuntat de Finante este real, face ca indicatorul cel mai important din Romania, in acest moment, sa nu poata fi urmarit de catre oricine este interesat.

In Buletinul statistic lunar, INS publica date despre numarul de angajati in administratia publica si aparare (dar fara cei din Armata), in invatamant, sanatate si asistenta sociala. Insa nu are date despre angajatii din armata si nici din serviciile speciale.

Mai mult, Statistica publica, la invatamant sau sanatate, de exemplu, date despre intreg sistemul care il cuprinde si pe cel privat.

"Sunt organizatii nonguvernamentale care au dat in judecata institutii ale statului pentru aceasta secretomanie, cu atat mai mult cu cat astfel de date sunt de interes public si intra sub incidenta legii. (Este adevarat ca Finantele dau aceste date la cerere - n.n.)

Daca aceste date ar fi oferite prompt, Guvernul si-ar putea face din presa un aliat,... mai mult


Marti, 26 Octombrie 2010, ora 13:22

2 comentarii
Alte articole despre: numar bugetari Romania
Numarul bugetarilor a scazut cu 6.200, in iulie

Numarul bugetarilor a scazut cu 6.200, in iulie

Numarul salariatilor in sectorul bugetar a scazut cu 6.200 de persoane in luna iulie 2010, fata de luna precedenta.

Conform datelor prezentate de presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, in sectorul sanatatii, numarul angajatilor a scazut in iulie cu 2.600 de persoane, in invatamant cu 2.400 de persoane, iar in administratie cu 1.200 de persoane, comparativ cu luna anterioara.

O scadere tot de 6.200 de persoane a fost consemnata si in luna iunie 2010 fata de mai, iar o scadere foarte accentuata, de 6.000 de persoane, a mai fost inregistrata in iunie 2009 fata de mai 2009.

In sectorul bugetar, castigul salarial mediu net a scazut in iulie cu 22,6 la suta in invatamant, cu 19,8 la suta in sanatate si asistenta sociala si cu 14,4 la suta in administratie publica, in urma aplicarii masurilor de ajustare prevazute in legea 118/2010 privind restabilirea echilibrului bugetar, care prevedea o reducere a salariilor de 25 la suta. mai mult


Marti, 14 Septembrie 2010, ora 17:31

O treime din bugetari sunt soferi si secretare

O treime din bugetari sunt soferi si secretare

Din cei 1,38 de milioane de bugetari, aproximativ 500.000 ocupa pozitii de sofer, grefier, secretara, referent sau arhivar.

Doar jumatate din salariatii bugetari sunt profesori, medici, politisti, militari sau magistrati, respectiv 680.000 de oameni, adica cei care livreaza efectiv un serviciu in Romania, restul angajatilor de la stat sustinandu-i pe acestia prin servicii de suport, relateaza Ziarul Financiar.

Peste 36% din angajatii care lucreaza pentru stat sunt incadrati ca personal contractual, oferind servicii de suport pentru ceilalti bugetari.

Inca 12% sunt functionari, adica sefii personalului contractual.

Aceasta este prima statistica cu privire la structura personalului bugetar facuta publica.

La sfarsitul primului trimestru al acestui an la stat lucrau 285.000 de profesori si 75.000 de cadre didactice auxiliare, 76.000 de politisti, 7.800 de magistrati, 133.000 de militari, 136.000 de functionari si 175.000 de cadre medicale, din care, potrivit unor estimari anterioare, aproximativ 50.000 sunt medici. mai mult


Joi, 01 Octombrie 2009, ora 17:12

8 comentarii
Bugetarii romani primesc cele mai multe sporuri din Europa

Bugetarii romani primesc cele mai multe sporuri din Europa

Un raport al Bancii Mondiale arata ca, in Romania, bugetarii primesc spor pentru orice: confidentialitate, izolare, mobilitate, fidelitate sau interventie, iar sumele acestea depasesc cu mult salariul de baza.

Pe primul loc la cele mai mari sporuri le au angajatii din Armata, in venitul lunar, sporurile avand pondere de 58%, informeaza Realitatea TV.

Acestia sunt urmati de politistii, jandarmii si pompierii, cu 55% din salariu reprezentand sporuri.

Sporurile functionarilor publici si profesorilor preuniversitari nu depasesc 35% din venitul total.

Daca este sa numaram sporurile primite de fiecare categorie de bugetari, functionarii se pot lauda cu un numar de 27 de astfel de beneficii. Primesc bani pentru confidentialitate, mobilitate, limbi straine, izolare sau stabilitate.

Politistii primesc 22 de sporuri, fiind rasplatiti pentru combaterea coruptiei, pentru pericole si pentru ca sunt loiali. Politistii, impreuna cu familiile lor, primesc bonusuri de mutare.

Angajatii din Sanatate au si ei o lista de 20 de sporuri. Printre acestea, spor de izolare, stres sau prima de mutare.

Profesorii din invatamantul preuniversitar pot primi 14 sporuri. Sunt dati bani pentru stabilitate, mediul rural sau coordonare-dirigentie.

In celelalte state europene salariul de baza reprezinta 40% din totalul venitului, primele nu sunt o obisnuinta, iar beneficiile in natura sunt o raritate.

A.G. mai mult


Duminica, 08 Martie 2009, ora 10:13

34 comentarii
Alte articole despre: bugetari romani, sporuri mare, armata

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae