numar locuitori romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza

The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza

Numarul medicilor romani care au ales sa profeseze in strainatate a crescut alarmant in ultimii trei ani, lucru semnalat si de presa de peste hotare.

Astfel, daca in 2011 Romania avea 21.400 de medici, in noiembrie 2013 numarul acestora a ajuns la 14.400, relateaza The Guardian, citandu-l pe Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Sistemul romanesc de sanatate se confrunta cu o situatie alarmanta, avand in vedere ca mii de profesionisti din medicina aleg sa lucreze in tari europene precum Marea Britanie.

Ramanem fara medici! 15.000 ne-au spus "Adio" - unde s-au dus cei mai multi

Cu toate ca opinia publica din Marea Britanie si-a concentrat dezbaterile din ultimul an pe problema cersetorilor, a rromilor si a romanilor care vor sa profite de ajutoarele sociale din Regat, Astarastoae atrage atentia asupra unei probleme mult mai mari: migratia masiva a medicilor specialisti catre aceasta tara.

Spusele lui Astarastoae sunt confirmate si de statisticile britanicilor, care arata ca 26% dintre medicii din sistemul de sanatate din Marea Britanie sunt cetateni straini. Aceleasi statistici arata ca 2.140 de doctori cu studiile facute in Romania lucreaza in prezent in Marea Britanie.

Astfel, numarul medicilor romani din aceasta tara ajunge sa fie mult mai mare decat cel al doctorilor ce provin din Australia, Polonia sau Spania.

Tara mare, specialisti putini

"In Romania, tara ce numara o populatie de 19 milioane de locuitori, exista... mai mult


Vineri, 07 Februarie 2014, ora 22:47

5 comentarii
Dragnea: Comunele si orasele vor fi reclasificate dupa numarul de locuitori

Dragnea: Comunele si orasele vor fi reclasificate dupa numarul de locuitori

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, ca a preluat propunerea Asociatiei comunelor de a reclasifica localitatile in functie de numarul de locuitori, el aratand ca unii primari vor primi, in consecinta, salarii majorate de la 1 ianuarie 2014, ca urmare a acestei reclasificari.

"Pana acum, clasificarea localitatilor era in functie de comune, orase, municipii, fara sa se tina cont de numarul de locuitori. Propunerea lor, corecta, este ca in legislatie clasificarea sa fie realizata in functie de numarul de locuitori, pentru ca sunt comune care au 15.000 de locuitori si orase care au 1.700 de locuitori. E incorect ca intr-un oras cu 1.700 de locuitori indemnizatia primarului sa fie mai mare decat a unui primar care conduce 15.000 de locuitori", a spus Dragnea.

Dragnea, despre reorganizare: Fiecare regiune va avea mai multe capitale

El a precizat ca salariile primarilor vor creste de la 1 ianuarie 2014, cresterea fiind generata de reclasificarea localitatilor in functie de numarul de locuitori.

Reprezentantii Asociatiei comunelor s-au intalnit, joi, la Ministerul Dezvoltarii, cu viceppremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, la discutie participand si premierul Victor Ponta.

Una dintre plangerile expuse de primarii comunelor a privit faptul ca salariile unora dintre ei sunt mai mici decat salariile edililor unor orase, desi comunele respective sunt mai mari, ca numar de locuitori, decat unele orase. mai mult


Joi, 05 Septembrie 2013, ora 22:42

4 comentarii
Cati vom fi pe Pamant in 2100 - Intra Romania la apa?

Cati vom fi pe Pamant in 2100 - Intra Romania la apa?

O analiza recenta arata ca populatia lumii va ajunge la aproape 11 miliarde de oameni pana la sfarsitul secolului, anunta ONU. Previziunea e mai "generoasa" cu 800 de milioane de oameni, respectiv 8%, fata de cea precedenta, din 2011, cand se anunta ca vom fi 10,1 miliarde in 2100.

Cifra proiectata este explicata mai ales prin fertilitatea Africii, unde expertii se asteptau ca numarul nasterilor sa scada, ceea ce nu s-a intamplat.

Populatia africana numara in prezent 1,1 miliarde de locuitori si se aseteapta ca aceasta sa ajunga la 4,2 miliarde, adica aproape de 4 ori mai mult pana in 2100.

In alte zone ale lumii nu sunt asteptate schimbari atat de vizibile. In Europa fertilitatea sufera un mic declin, iar speranta de viata continua sa creasca, prognozeaza expertii citati de ScienceDaily.

India va depasi China, devenind natiunea cea mai numeroasa in 2028, ajungand la 1,55 de miliarde de locuitori pana in 2010. Populatia Chinei se va imputina, ajungand la 1,09 miliarde.

Intre timp, Nigeria va deveni mai populata decat SUA, in prezent a treia cea mai numeroasa natiune din lume, pana in 2050. Cat despre SUA, aceasta va ajunge de la 316 milioane, cat numara azi, la 426 de milioane, pana in 2100. Nigeria va ajunge, de la 163 de milioane de locuitori, cat avea in 2011, la 914 milioane, pana la sfarsitul secolului.

Tarile est-europene, tot mai putin locuitori

In timp ce populatia tarilor dezvoltate isi va pastra proportiile actuale, 49 dintre statele cel mai... mai mult


Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:22

4 comentarii
Cu cat a scazut populatia Romaniei in octombrie

Cu cat a scazut populatia Romaniei in octombrie

Populatia Romaniei a scazut in octombrie cu 1.981 de persoane, fata de luna anterioara, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate luni.

Potrivit sursei citate, in luna octombrie, fata de septembrie 2012, s-au nascut 18.641 copii (10,3 nascuti-vii la mia de locuitori), cu 945 mai multi decat in septembrie. Numarul persoanelor care au decedat, in octombrie, a fost de 20.622 (11,4 decedati la mia de locuitori), cu 3.523 decedati mai multi decat in luna anterioara.

Sporul natural provizoriu a fost negativ, respectiv de 1.981 persoane (decedatii avand un excedent fata de nascutii-vii), spre deosebire de luna septembrie, cand a fost pozitiv, de 597 persoane (nascutii-vii avand un excedent fata de decedati).

Numarul copiilor cu varsta sub un an care au decedat, in luna octombrie, a fost de 179 (9,6 copii sub un an la mia de nascuti-vii), rata fiind in crestere fata de luna septembrie, cand a fost de 7,2 copii sub un an la mia de nascuti-vii.

Conform INS, la oficiile de stare civila s-au inregistrat, in luna octombrie, 10.266 de casatorii (5,7 casatorii la mia de locuitori), cu 6.620 mai putine decat in luna septembrie.

In plus, numarul divorturilor pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive si conform prevederilor legale, a fost de 2.373 (1,31 divorturi la mia de locuitori), cu 236 mai multe decat in luna septembrie.

Numarul nou-nascutilor a fost, in octombrie 2012, in crestere cu 1.966 comparativ cu aceeasi luna din anul anterior,... mai mult


Luni, 10 Decembrie 2012, ora 12:19

Romanii care nu au acces la Internet merg mai des la biblioteca

Romanii care nu au acces la Internet merg mai des la biblioteca

Numarul romanilor care merg la biblioteca a crescut cu 54% in comunitatile mici, sub 15.000 de locuitori, de cand acestea ofera accest gratuit la Internet, prin intermediul programului Biblionet, au anuntat, miercuri, initiatorii programului.

De la sfasitul anului 2009 si pana in prezent, prin programul Biblionet, aproape 800 de biblioteci au fost dotate cu 3.800 de calculatoare si cu acces public la Internet, iar peste 1.190 de bibliotecari au fost instruiti in folosirea resurselor electronice.

Reprezentantii Biblionet spun ca 80% din bibliotecile care au beneficiat de echipamente IT sunt din mediul rural.

"Prin programul Bibionet, Romania redefineste rolul bibliotecilor publice, acestea devenind centre ale comunitatilor si instrumente ale dezvoltarii socio-economice, in mediul rural. Bibliotecile au un rol esential in reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale, deoarece ofera acces gratuit la tehnologia informatiei", a declarat, miercuri, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme.

Potrivit unui studiu Biblionet, doar 35% dintre romani au acces permanent la Internet, in timp ce 33% au intrat pentru prima data in contact cu acest serviciu prin intermediul bibliotecii.

Prin intermediul programlui Biblionet, peste 2.900 de biblioteci vor beneficia, pana in 2014, de echipamente IT.

Programul se deruleaza sub forma unui parteneriat intre IREX, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din... mai mult


Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 20:59

2 comentarii
Populatia Romaniei a scazut cu inca 4.630 de locuitori in luna octombrie

Populatia Romaniei a scazut cu inca 4.630 de locuitori in luna octombrie

Populatia Romaniei a continuat sa scada si in a zecea luna din acest an, in conditiile in care numarul nasterilor a fost depasit de cel al deceselor cu 4.630, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, in luna octombrie s-au nascut 17.018 de copii (9,4 nascuti-vii la 1.000 locuitori), cu 1.464 mai putini decat in septembrie, in timp ce numarul deceselor a fost de 21.648 (11,9 decedati la 1.000 locuitori), in crestere cu 2.664 fata de luna trecuta.

Fata de octombrie 2009, numarul de nascuti-vii a scazut cu 2.202, iar numarul deceselor a fost mai mic cu 167, se arata in comunicatul INS.

Excedentul numarului decedatilor fata de numarul nascutilor-vii - spor natural negativ - a determinat scaderea numarului populatiei in luna octombrie cu 4.630 persoane, in timp ce in luna septembrie a scazut cu 502 persoane, arata datele INS.

Numarul copiilor cu varsta sub un an care au decedat in luna octombrie a fost de 154 (9,0 copii sub un an la 1.000 nascuti-vii, rata fiind in usoara crestere fata de luna septembrie, cand a fost de 8,9 copii sub un an la 1.000 nascuti-vii).

In ceea ce priveste casatoriile, numarul acestora a scazut in luna octombrie cu 3.988 fata de septembrie, pana la 11.912, in timp ce numarul de divorturi s-a redus cu 41 fata de luna precedenta, la 1.930.

Comparativ cu perioada similara din 2009, numarul de copii nascuti vii a fost mai mic cu 2.202 in luna octombrie 2010, iar numarul persoanelor care au decedat a... mai mult


Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 12:34

2 comentarii
Guvernul nu are habar cati bugetari sunt in Romania

Guvernul nu are habar cati bugetari sunt in Romania

Premierul Emil Boc spune ca, in 2008, cand a preluat conducerea, erau 1.397.000 de bugetari, iar in septembrie 2010, numarul acestora a scazut la 1.316.000. Andreea Vass numarase, pe blog, tot in septembrie 2010, 1.340.909 de bugetari.

Dupa Emil Boc, pana in septembrie, fusesera restructurati 81.000 de oameni, iar dupa Vass, 58.000 de bugetari.

Fals! Primul val de "concedieri", tineti minte, atunci cand se vorbea despre desfiintarea agentiilor sau comasarea lor, de fapt, nu s-a lasat cu niciun om trimis acasa. Au fost desfiintare doar posturile bugetate, dar neocupate. Banii care s-ar fi cuvenit acestor functii neocupate erau impartiti la mica ciupeala, intre sefi.

In 2009 si in 2010, in sectorul public s-au facut angajari. Multe. Nu in sanatate, nu in invatamant, ci la primarii, prefecturi, ministere, consilii judetene, companii ale statului, institutii descentralizate.

Emil Boc vorbeste despre 100.000 de bugetari trimisi in somaj, numai in acest an.
In 4 iunie 2010, Andreea Vass pomenea despre necesitatea concedierii a 74.000 de insi. Cifra preluata si de Traian Basescu.

Dupa Traian Basescu, daca mai trebuie restructurate 26.000 de posturi pana la sfarsitul anului, inseamna ca doar 48.000 de bugetari au fost dati afara, in comparatie cu 81.000 ai lui Boc si 58.000 ai lui Vass.

Trei oameni, trei cifre. Pardon. Cei mai importanti oameni in stat, trei cifre. Presiunea concedierilor s-a simtit doar din luna august a acestui an, in sistemul public.

Si... mai mult


Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 20:25

19 comentarii
Romania a pierdut inca 6.000 de locuitori in aprilie

Romania a pierdut inca 6.000 de locuitori in aprilie

Populatia Romaniei a inregistrat spor natural negativ si in a patra luna din acest an, in conditiile in care numarul nasterilor a fost depasit de cel al deceselor cu 5.941, continuand declinul inceput la inceputul anilor '90, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In primele patru luni din 2010, populatia a scazut cu 23.181 de persoane, in timp ce in intregul an 2009 populatia Romaniei s-a diminuat din spor natural negativ cu peste 34.000 de persoane.

In prezent, Romania are circa 21,5 milioane de locuitori, fata de varful de 23,2 milioane atins in urma cu 20 de ani.

In ultimii ani, sporul natural a inregistrat in Romania o anumita ciclicitate, cu valori negative mai mari in lunile de iarna si usoare valori pozitive in vara sau la inceputul toamnei.

Astfel, numarul de nascuti-vii a fost in aprilie de 16.143 (9,2 la 1.000 locuitori), cu 1.905 mai putini decat in martie, in timp ce numarul deceselor a fost de 22.084 (12,5 la 1.000 locuitori), in scadere cu 1.114 fata de luna precedenta. Fata de aprilie 2009, numarul de nascuti-vii a scazut cu 1.226, iar numarul deceselor a fost mai mare cu 545.

Mortalitatea infantila din Romania se mentine la unul dintre cele mai inalte niveluri din Uniunea Europeana, cu toate ca rata a scazut de la 11,9 la mie in martie la 9,7 la 1.000 in aprilie, in conditiile in care majoritatea statelor din UE raporteaza cifre de sub 5 la 1.000.

Astfel, 157 de copii din Romania cu varsta sub un an au... mai mult


Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 11:28

2 comentarii
Peste 50% dintre medicii romani au mai mult de 50 de ani

Peste 50% dintre medicii romani au mai mult de 50 de ani

57% dintre medicii romani au peste 50 de ani, 27% au intre 40 si 50 de ani, iar 16% au pana in 40 de ani. Intrebarea este: ce se va intampla peste 10-15 ani?

"Ne vor trata politicienii, care au dat ordine de reducere a bugetului pentru sanatate si care au determinat o migratie masiva a medicilor in strainatate. Dintre cei 6.000 de medici care au plecat in ultimii trei ani, 80% sunt medici tineri, cu varste de pana in 40 de ani. Daca nu se iau masuri, vom avea o problema foarte mare peste sapte-opt ani", a declarat pentru Business Standard Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Astarastoaie afirma ca deficitul de medici specialisti se resimte mai ales la tara, dar chiar si in orasele centre universitare, unde concentratia de medici este de trei ori mai mare decat media pe tara.

Sistemul de sanatate autohton functioneaza doar cu 34% din media personalului necesar pentru a acorda asistenta medicala, potrivi informatiilor oferite Cegedim.

"Corpul medical romanesc este subdimensionat. Pentru a ajunge la media Uniunii Europene in ceea ce priveste personalul calificat superior raportat la mia de locuitori, este necesara aproape o triplare a numarului de specialisti romani, iar numarul farmacistilor ar trebui suplimentat cu inca o treime", explica Petru Craciun, director general Cegedim. mai mult


Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 08:37

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)