obligatiuni romania

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Record pentru Romania: La ce randament s-a imprumutat de pe pietele externe

Record pentru Romania: La ce randament s-a imprumutat de pe pietele externe

Romania s-a imprumutat cu 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe, printr-o emisiune de obligatiuni, la o rata a dobanzii sub 3%, ceea ce reprezinta un minim istoric pentru tara noastra.

"Astfel Romania a emis obligatiuni cu maturitatea de 10 ani in valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obtinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obtinut la ultima emisiune similara in euro, de 10 ani lansata in luna aprilie a acestui an.

Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat romanesti a permis subscrierea rapida, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce s-a reflectat in obtinerea unor conditii financiare atractive, fara a plati prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a.", se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Prin aceasta tranzactie, tara noastra "prefinanteaza partial necesitatile de finantare externe aferente anului 2015, consolidand nivelul rezervei financiare in valuta".

Guvernul sustine ca nivelul scazut al costului mediu si participarea diversificata din partea investitorilor "reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare a politicilor economice si aprecierii privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare in ultimii doi ani".

Emisiunea a fost administrata de catre HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale si Unicredit Bank.

Investitorii interedati provin din Germania si Austria (23%), Marea... mai mult


Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 14:35

3 comentarii
Performanta pentru Romania - La ce capitol stam cel mai bine dintre statele emergente

Performanta pentru Romania - La ce capitol stam cel mai bine dintre statele emergente

Emisiunile de obligatiuni guvernamentale ale Romaniei au avut cea mai buna performanta din randul statelor emergente, in ultimele 5 luni, datorita asteptarilor privind reducerea dobanzii-cheie si pregatirile pentru un nou acord cu FMI, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.

Astfel, obligatiunile in lei s-au apreciat cu 1,8% pe piata secundara din 22 mai, cand presedintele Rezervei Federale din SUA, Ben Bernake, a mentionat ca banca centrala americana va reduce programul de relaxare cantitativa.

Cresterea cea mai solida (3,8%) a fost inregistrata in cadrul indicelui calculat in moneda nationala de catre banca JPMorgan Chase, cea mai mare din SUA dupa active. Acesta a scazut in aceeasi perioada cu 3,8%.

Avansul cotatiei obligatiunilor pe piata secundara reprezinta o scadere a costurilor indicative de finantare, scrie ACT Media.

Investitorii sunt atrasi de obligatiunile Romaniei datorita reducerii cheltuielilor publice si pregatirilor pentru un nou acord cu FMI. Alt factor decisiv este scaderea inflatiei, care va permite bancii centrale sa reduca dobanda-cheie pentru a stimula economia.

"Nu mai sunt prea multe banci centrale in zona pietelor emergente care traverseaza inca un ciclu de relaxare a politicii monetare. Credibilitatea Romaniei este buna in randul investitorilor internationali", comenteaza pentru Bloomberg Abbas Ameli-Renani, strateg la Royal Bank of Scotland, Londra.

Indicii Bank of Ameica Merrill Lynch arata ca obligatiunile in lei au... mai mult


Marti, 24 Septembrie 2013, ora 08:17

1 comentariu
Strainii, mai increzatori in Romania? Ce am obtinut

Strainii, mai increzatori in Romania? Ce am obtinut

Trezoreria Ministerului de Finante s-a imbogatit cu 750 de milioane de euro, in urma redeschiderii unei emisiuni de euro-obligatiuni pe pietele externe, o operatiune incheiata cu succes potrivit ministrului Florin Georgescu. Banii imprumutati au ca destinatie finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.

"Este un lucru bun si vine de unde ne asteptam cel mai putin. Este bine din punct de vedere al increderii, al mesajului pentru investitori, in aceasta perioada dificila pentru Romania si Europa", a declarat, la randul sau, premierul Victor Ponta, in cadrul unei sedinte de Guvern.

In pofida entuziasmului prim-ministrului pentru reducerea randamentelor platite de Romania, nu imbunatatirea conditiilor economice ale tarii noastre reprezinta explicatia, sustin economistii chestionati de Ziare.com

Pe termen scurt, emisiunea va determina o scadere a presiunii asupra pietei primare locale si va avea un impact pozitiv asupra cursulului de schimb.

"Aceasta emisiune scade presiunea asupra pietei primare din Romania si, practic, ar trebui sa scada si randamentele solicitate de investitorii romani, deoarece, pentru ca Ministerul de Finante a iesit si pe alta piata, cererea a scazut fata de piata locala. Este o miscare inteleapta, mai ales ca in Romania se imprumuta tot mai greu in ultima perioada.

Este bine sa iti diversifici modalitatile de a atrage finanatare si piata externa este o varianta foarte buna in momentul de fata pentru finantarea... mai mult


Joi, 06 Septembrie 2012, ora 07:16

7 comentarii
Romania, una dintre tarile europene care se imprumuta cel mai scump

Romania, una dintre tarile europene care se imprumuta cel mai scump

Romania plateste una dintre cele mai mari dobanzi ca sa se imprumute din piata, potrivit datelor Eurostat.

Astfel, in luna iulie, dobanda la obligatiunile cu maturitate la 10 ani a fost de 6,52%, in cazul tarii noastre.

Aceasta valoare este extrem de apropiata de pragul de 7%, considerat nesustenabil, la care Irlanda si Grecia au fost nevoite sa ceara un pachet de salvare de la creditorii externi.

Comparativ, media la nivelul zonei euro a fost de 4,16%, in timp ce in Uniuniea Europeana, acest indice a fost si mai mic, de doar 3,79%.

Deloc surprinzator, Grecia se imprumuta cel mai scump. Dobanda la titlurile elene au urcat enorm de mult, ajungand, in iulie, la 25,82%. Nici situatia Portugaliei nu este una prea fericita, avand in vedere ca acest indice a ajuns la 10,49%.

Costurile de finantare pe termen lung sunt ridicate si in cazul Ungariei, tara vecina fiind obligata sa plateasca o dobanda de 7,56% pentru titlurile cu maturitate la 10 ani, putin mai mare decat cea a Ciprului, de 7%.

Romania se afla pe locul 6 in Europa, find situata intre Spania (6,79%) si Slovenia (6,32%). Ce este si mai ingrijorator este ca Italia, o tara cu probleme grave din cauza datoriilor suverane, percepe o dobanda mai mica, de 6%.Tara noastra sta mai prost si fata de majoritatea statelor emergente (cu exceptia Ungariei), bulgarii imprumutandu-se mai ieftin decat noi (4,87%), la fel ca cehii (2,6%) si polonezii (4,99%).

Cel mai bine la acest capitol stau Germania... mai mult


Marti, 28 August 2012, ora 07:38

7 comentarii
Romania continua sa emita obligatiuni pe pietele externe - Bloomberg

Romania continua sa emita obligatiuni pe pietele externe - Bloomberg

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Cristian Sporis, a declarat ca Romania va emite obligatiuni pe pietele externe, in trimestrul trei din 2012, si le va limita pe cele interne, din cauza speculatiilor conform carora Grecia va iesi din zona euro, care au provocat mari turbulente pe piete.

Tara est-europeana, care a reusit sa stranga o suma record de 26 miliarde de lei (17,5 miliarde de dolari) din imprumuturi interne, in perioada ianuarie-martie, isi mentine planurile de a obtine, din vanzarea de obligatiuni pe pietele externe, 2,5 miliarde de euro, noteaza Bloomberg.

"Vrem sa emitem constant obligatiuni pe pietele internationale. Am spus ca vom emite anul acesta obligatiuni de 2,5 miliarde de euro astfel incat vom incerca sa ajungem la acesta suma", a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Cristian Sporis.

Vanzarile de bonduri de trezorerie au crescut, in primul trimestru din 2012, cu peste 50%, comparativ cu anul trecut, deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor in legatura cu Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.

De la inceputul anului, Romania a vandut peste hotare obligatiuni in valoare de 2,25 miliarde de dolari.

Dupa ce a atins un record negativ, pe 23 aprilie 2011, de 4,4625%, dobanda la emisiunile romanesti denominate in dolari, cu maturitate in 2015, a urcat vertiginos, la 5,119%, deoarece investitorii au inceput sa vanda titluri ale tarilor... mai mult


Luni, 21 Mai 2012, ora 13:42

Jeffrey Franks (FMI): Romania nu mai are imaginea de student mediocru

Jeffrey Franks (FMI): Romania nu mai are imaginea de student mediocru

Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca tara noastra nu mai are imaginea de student mediocru, deoarece noul guvern a trecut cu bine peste motiunile de cenzura si peste proteste, mentinand, in acelasi timp, angajamentele luate fata de FMI.

De asemenea, institutia se asteapta ca Romania sa mentina aceeasi directie pe care a avut-o cand Emil Boc era in postul de premier, noteaza Bloomberg.

Al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene a vandut un numar record de obligatiuni in primele doua luni ale anului, cu mult peste asteptari, datorita politicilor economice, aflate sub indrumarea FMI, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

Astfel, tara noastra a vandut obligatiuni in valoare de 22,8 miliarde de lei pe piata locala si bonduri in dolari in valoare de 2,25 miliarde de dolari pe piata din Statele Unite.

Diferenta dintre randamantele oferite pentru bondurile romanesti cu scadenta pe cinci ani si cele germane a scazut cu 125 puncte de baza, pana la 3,98 procente. In cazul Ungariei, acest indice a scazut cu 110 puncte de baza, pana la 7,65%.

Prima de asigurare pentru riscul de tara al Romaniei a inregistrat cel mai bun nivel din ultimii ani. Acesta a scazut cu 150 de puncte de baza, pana la 299. Indicele CDS este cu 213 puncte de baza sub cel al Ungariei si cu 30 puncte de baza peste cel al Poloniei.

"Romanii si-au dus foarte bine la indeplinire sarcinile anul trecut, iar FMI este foarte multumit... mai mult


Joi, 15 Martie 2012, ora 11:31

15 comentarii
Romania a vandut din nou obligatiuni pe piata din SUA

Romania a vandut din nou obligatiuni pe piata din SUA

Romania a atras, marti, inca 750 milioane de dolari de pe piata din Statele Unite, in urma redeschiderii emisiunii de obligatiuni pe 10 ani, lansate in luna ianuarie.

Titlurile au un randament de 6,45 %, in scadere de la 6,875%, iar oferta a depasit de patru ori suma imprumutata, subscrierile totalizand 3,2 miliarde de dolari, se arata intr-un comunicat.

"Increderea investitorilor in masurile economice adoptate de Romania si in angajamentele de continuare a politicilor sustenabile se vede din scaderea randamentului fata de emisiunea trecuta, din valoarea mare a ofertelor primite, peste nivelul altor tari din regiune, precum si din faptul ca ne imprumutam pe termen lung", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.

"Am redeschis emisiunea pentru ca exista inca cerere pe piata pentru bondurile romanesti, investitorii doreau expunere pe Romania, astfel ca am decis sa profitam de oportunitatea de a ne finanta la un cost in scadere", a adaugat acesta.

El a mai precizat ca Ministerul Finantelor este preocupat in egala masura de finantarea de pe piata interna, unde incep sa se vada rezultatele eforturilor de a construi o curba de randament adecvata a titlurilor de stat, cu maturitati de la 6 luni la 15 ani si costuri in scadere pentru stat.

"Avem succes si in cazul finantarilor de pe piata interna, unde randamentul a scazut, saptamana aceasta, la un minim istoric, de 5,22%, in cazul emisiunii pe sase luni. De asemenea, este de notat ca am... mai mult


Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 10:29

3 comentarii
Cerere mare pentru obligatiunile romanesti in SUA - ce suma a obtinut tara noastra

Cerere mare pentru obligatiunile romanesti in SUA - ce suma a obtinut tara noastra

Romania a atras o suma mai mare decat se astepta din vanzarea de obligatiuni la 10 ani pe piata americana.

Tara noastra a reusit sa vanda active in valoare de 1,5 miliarde de dolari, in SUA, la un randament de 6,875%,conform secretarului de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi, citat de Mediafax.

Aranjorii principali ai emisiunii au fost Citi, Deutsche Bank si HSBC.

Cererea pentru obligatiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare suma subscrisa pe piata de dolari pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

In luna ianuarie, Finantele au reusit sa obtina 9,93 miliarde lei de pe piata interna. Luand in calcul si imprumutul de pe piata americana, Trezoreria si-a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.

Romania are rating Baa3 din partea Moody's si BBB- de la Fitch. Doar Standard & Poor's atribuie Romaniei calificativ BB+, din categoria nerecomandata investitorilor.

Dragoi a precizat ca Romania va incerca sa vanda obligatiuni in perioada urmatoare numai pe piata americana, din cauza instabilitatii financiare din Europa. mai mult


Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 11:18

5 comentarii
Bloomberg: Romania se protejeaza de criza, prin vanzare record de obligatiuni

Bloomberg: Romania se protejeaza de criza, prin vanzare record de obligatiuni

Romania a vandut, in ianuarie, un numar record de obligatiuni denominate in lei, la dobanzi reduse, pentru a se proteja de o eventuala inrautatire a crizei datoriilor suverane.

Statul roman a vandut bonuri de trezorerie si obligatiuni in valoare de 9,94 miliarde de lei (3 miliarde de euro) pe piata locala, de doua ori mai mult decat suma anticipata, noteaza Bloomberg.

Este cea mai mare suma atrasa de Guvern, din aprilie 2005. In plus, dobanda la obligatiunile cu maturitate de 6 luni au scazut la 5,87%, de la nivelul record de 11% in iulie 2009, dupa ce rata inflatiei a ajuns la cea mai scazuta valoare in 20 de ani, de 3,14%.

"Este normal pentru Romania sa vanda anticipat obligatiuni, intr-o perioada in care apetitul pentru risc pare ca s-a stabilizat. Insa, daca situatia se va schimba, statul est-european ar putea fi afectat puternic, din cauza dependentei mari de finantare straina", a precizat analistul Capital Economics, Neil Shearing.

Romania, tara care trebuie sa se imprumute cu 70 de miliarde si sa plateasca obligatiunile scadente in 2012, s-a alaturat Poloniei si altor state europene in incercarea de a vinde mai multe active decat era planificat initial, in prima luna a anului, pentru a profita de pe urma atenuarii crizei datoriilor suverane.

Romania trebuie sa refinanteze obligatiuni scadente in valoare de 52,4 miliarde de lei in 2012.

"Din cauza crizei, va fi greu pentru aceasta tara sa gaseasca bani ieftini. In aceste conditii, reformele sunt... mai mult


Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 15:24

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba