octav bjoza

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Subsecretar de stat, criticat de Institutul Elie Wiesel pentru omagierea unor fosti "legionari activi"

Subsecretar de stat, criticat de Institutul Elie Wiesel pentru omagierea unor fosti "legionari activi"

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" isi exprima "ingrijorarea si totodata dezaprobarea" pentru organizarea in data de 5 mai 2015 intr-o institutie publica, Muzeul de Istorie a Municipiului Bucuresti, si cu participarea unui reprezentant al statului, a unui "eveniment dedicat memoriei unor reprezentanti ai Miscarii Legionare".

Este vorba despre "seara de film in memoria partizanilor fagaraseni" organizata de Fundatia "Ion Gavrila Ogoranu" in colaborare cu Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici Luptatori Anticomunisti, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"In prezidiu, alaturi de domnul Octav Bjoza, subsecretar de stat (la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist, n.red.), s-a aflat domnul Florin Dobrescu, presedinte executiv al Partidului Totul pentru Tara.

Cu acest prilej au fost omagiati Ion Gavrila Ogoranu si Valeriu Gafencu, legionari activi in timpul si dupa Rebeliunea din ianuarie 1941. Astfel de evenimente publice, care promoveaza valorile sau memoria unor persoane care au fost membri ai unei miscari politice fasciste, reprezinta un risc pentru consolidarea unei democratii civice la care aspiram.

Memoria celor care s-au opus regimului comunist nu se confunda cu memoria membrilor unei miscari criminale si totalitare", se arata in comunicatul citat.

Pe site-ul Fundatiei Ion Gavrila Ogoranu sunt prezentate detalii si imagini de la evenimentul... mai mult


Joi, 07 Mai 2015, ora 13:38

Iohannis, despre criticile primite pentru decorarea lui Octav Bjoza

Iohannis, despre criticile primite pentru decorarea lui Octav Bjoza

Presedintele Klaus Iohannis a comentat criticile primite dupa ce l-a decorat pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

"Eu am tinut sa dau un semnal prin aceasta decorare, care arata pretuirea mea pentru fostii detinuti politici, nu m-am referit numai la fostii detinuti politici din perioada comunista ci si la cei care au suferit din punct de vedere politic in timpul revolutiei romane", a spus Iohannis la Adevarul Tv.

Octav Bjoza, spune Iohannis, este un "om care dupa parerea mea a fost un presedinte care a onorat Asociatia Fostilor Detinuti Politici". In plus, "nu am putut sa constat vreun semn de intrebare care ar plana asupra dansului sau Asociatiei. Acele acuzatii nu mi se par fondate. Nu exista niciun temei ca il banuim de simpatii doctrinar legionare".

Iohannis confera prima decoratie din mandatul de presedinte (Video)

Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, a fost criticata de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania.

Nemultumirea vine dupa ce in mass-media au aparut imagini de la comemorarea unor legionari la care a participat si Octav Bjoza.

Iohannis, criticat pentru decorarea lui Bjoza: Poate fi interpretata ca o omagiere a legionarilor (Video)

"MCA Romania ia act, cu dezamagire, de decizia presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a acorda... mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 13:54

17 comentarii
Iohannis, criticat pentru decorarea lui Bjoza: Poate fi interpretata ca o omagiere a legionarilor (Video)

Iohannis, criticat pentru decorarea lui Bjoza: Poate fi interpretata ca o omagiere a legionarilor (Video)

Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, este criticata de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului MCA Romania.

Nemultumirea vine dupa ce in mass-media au aparut imagini de la comemorarea unor legionari la care a participat si Octav Bjoza.

"MCA Romania ia act, cu dezamagire, de decizia presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul National 'Steaua Romaniei' in grad de Cavaler unui detinut politic care se afiseaza public cu un partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului.

Condamnarea atrocitatilor comise de dictatura comunista este o datorie a fiecarui om politic din Romania. Sistemul criminal comunist l-a aruncat in inchisoare pe domnul Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, i-a distrus viata, i-a persecutat familia si i-a refuzat drepturile universale ale oricarei fiinte umane.

Aceste crime comise de regimul comunist nu anuleaza crimele comise de legionari impotriva evreilor din Romania. Faptul ca, in Romania post-comunista, domnul Bjoza a ales sa impartaseasca idealurile Miscarii Legionare, sa omagieze ideile si credintele acestei miscari politico-religioase criminale, este profund regretabil.

Presedintele Romaniei insa, prin puterea in increderea cu care a fost investit, are obligatia a trasa linia fina dintre eroul anti-comunist si participantul activ la activitati omagiere a unei... mai mult


Vineri, 26 Decembrie 2014, ora 20:09

23 comentarii
Cine sunt oamenii cu mainile patate de sange (Opinii)

Cine sunt oamenii cu mainile patate de sange (Opinii)

Prima decoratie oferita de presedintele Klaus Iohannis, in chiar prima zi a mandatului sau, are o mare incarcatura simbolica, desigur.

Exact la implinirea a 25 de ani de la fuga lui Nicolae Ceausescu, presedintele Romaniei l-a decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei pe Octav Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Dupa presedintele care a condamnat oficial comunismul, avem la Cotroceni un presedinte care isi incepe mandatul recunoscand public meritele istorice nu doar ale unui roman, ci, prin el, ale unei intregi generatii chinuite, dar demne, care nu s-a plecat in fata terorii si a aberatiei, care si-a pastrat valorile si principiile, platind aceasta fidelitate cu suferinte pe care cred ca mintea niciunui om netrecut prin iadul puscariilor comuniste nu le poate cuprinde cu adevarat.

"Cea mai mare drama a fost ca regimul comunist a distrus elitele, resursa cea mai mare a unei natiuni. (...) Societatea romaneasca nu s-a vindecat complet de bolile trecutului. Azi exista oameni cu mainile patate de sange care au savarsit crime in timpul Revolutiei sau in timpul comunismului si se plimba liberi", a spus presedintele cu ocazia ceremoniei de luni.

Este foarte adevarat, profund, ce spune presedintele Iohannis, dar cred ca aceste crime, de fapt, nu au incetat. E drept ca nu se mai pune problema unor asasinate in sensul clasic. Sangele mereu proaspat de pe mainile criminalilor contemporani nu este al unor persoane cu nume si prenume,... mai mult


Marti, 23 Decembrie 2014, ora 07:49

32 comentarii
Reactia primului roman decorat de Iohannis

Reactia primului roman decorat de Iohannis

Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, a reactionat, luni, dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a anuntat ca il va decora cu cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei.

"E un gest care ne bucura. Ca prima zi de lucru sa fie inceputa cu fostii detinuti politici deportati e extraordinar. Inseamna ca Iohannis pune pret pe ultimele repere morale ale Romaniei", a declarat Octav Bjoza la Romania TV.

Acesta a precizat ca nu are emotii, pentru ca niciodata in viata sa nu a avut emotii. "Sunt o fire tare", a punctat el.

Iohannis confera prima decoratie din mandatul de presedinte

Intrebat despre ceea ce ii va spune noului presedinte al Romaniei, Bjoza a raspuns: "O sa ascultati atunci ce o sa ii spun. Nu am ceva deosebit. O sa ii multumim ca un presedinte al Romaniei s-a gandit la aceste ultimele repere morale din aceasta tara".

"Pentru noi a fost una dintre cele mai placute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima data pentru un presedinte al tarii cand isi incepe prima zi de munca cu fostii detinuti politici, cea mai vitregita categorie de persoane. (...)

In Romania, care a avut poate cele mai multe lagare ale mortii, nimeni nu s-a gandit sa pastreze un lagar ca sa fie muzeu, ci s-a dorit sa se stearga orice urma a crimelor comunismului, pentru ca foarte multi din criminali au prosperat in loc sa fie trasi la raspundere", a spus acesta la Digi 24.

In 2013, Octav Bjoza... mai mult


Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:45

6 comentarii
Iohannis confera prima decoratie din mandatul de presedinte (Video)

Iohannis confera prima decoratie din mandatul de presedinte (Video)

Presedintele Klaus Iohannis va conferi luni prima decoratie din mandatul sau de sef al statului.

"Astazi, 22 decembrie, la 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste, voi conferi prima decoratie din mandatul meu de Presedinte al Romaniei", scrie pe Facebook Klaus Iohannis.

Presedintele a decis sa acorde cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei, lui Octav Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.

Bjoza este apreciat de Iohannis "pentru sacrificiul si curajul de care el si oameni ca el au dat dovada in vremea dictaturii si pentru a pastra vie memoria victimelor comunismului".

Ceremonia de decorare va avea loc in Sala Unirii a Palatului Cotroceni, la ora 16, mai anunta presedintele.

Cine este Octav Bjoza

Nascut in 1938, la Iasi, la finele anului I de facultate, dupa ultimul examen, pe 25 iunie 1958, a fost exmatriculat si arestat de Securitatea din Iasi.

A fost judecat de catre Tribunalul Militar Brasov la data de 10 octombrie 1958 si condamnat la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, se arata pe site-ul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.


B.B. mai mult


Luni, 22 Decembrie 2014, ora 09:41

20 comentarii
Succesorul lui Ticu Dumitrescu la AFDPR, propus ca membru in CNSAS

Succesorul lui Ticu Dumitrescu la AFDPR, propus ca membru in CNSAS

Presedintele interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politic din Romania (AFDPR), brasoveanul Octav Bjoza, a fost propus pentru a ocupa un loc in Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), ramas vacant in urma decesului lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Propunerea a fost trimisa Guvernului Romaniei, premierului Emil Boc, de catre Asociatia "15 Noiembrie 1987" Brasov, informeaza NewsIn.

"Asociatia '15 Noiembrie 1987' propune Guvernului Romaniei nominalizarea domnului inginer Octav Bjoza in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Domnul Octav Bjoza, presedinte interimar al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), este o personalitate de o moralitate ireprosabila, care s-a evidentiat in mod deosebit prin actiunile sale in slujba respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si a pastrarii in memoria nationala a valorilor rezistentei anticomuniste din Romania", se mentioneaza in scrisoarea deschisa a Asociatiei "15 Noiembrie 1987" adresata premierului Emil Boc.

Daca propunerea va fi acceptata de Guvern, Octav Bjoza va lua locul lui Constantin Ticu Dumitrescu, decedat la inceputul lunii decembrie 2008. Initial, in locul fostului presedinte al AFDPR, Guvernul Tariceanu o nominalizase pe realizatoarea TV Lucia Hossu Longin, Guvernul Boc retragind aceasta propunere la data de 11 februarie.

"In conditiile in care propunerea privind-o pe Lucia Hossu Longin a... mai mult


Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 22:27

7 comentarii
Alte articole despre: Octav Bjoza, Ticu Dumitrescu, CNSAS, AFDPR

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba