ora religie scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O profesoara a pus elevii sa semneze ca vor ore de religie, de teama ca isi pierde postul

O profesoara a pus elevii sa semneze ca vor ore de religie, de teama ca isi pierde postul

O profesoara de religie de la Scoala nr. 24 din Craiova a vrut sa isi asigure catedra pentru anul scolar viitor, asa ca si-a obligat elevii sa vina cu semnaturi de la parinti, iar in caz contrar sa semneze chiar ei cererile de participare la ore.

Cazul a fost semnalat de un parinte dupa decizia Curtii Constitutionale conform careia este neconstitutional sa ii ceri unei persoane sa solicite retragerea de la orele de religie, decizie care, conform ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, se va aplica din septembrie 2015.

Intr-o sesizare trimisa de un parinte la redactia cotidianului Gazeta de Sud se precizeaza ca profesoara de religie a copilului sau le-a cerut tuturor elevilor sa vina cu acceptul parintilor pentru ora de religie si, mai mult, cei care nu au facut asta fie au fost trimisi acasa, pentru a obtine semnaturile, fie au fost pusi sa semneze ei insisi.

Directorul scolii a spus ca situatia va fi discutata in consiliul profesoral, iar profesoara va fi sanctionata.

"Am aflat chiar astazi despre modul in care a procedat una dintre profesoarele de religie pe care le avem angajate. Am luat deja masuri, transmitand tuturor invatatorilor de la ciclul primar si dirigintilor de la ciclul gimnazial sa le comunice profesorilor de religie ca astfel de initiative nu sunt corecte. Nu este normal sa trimiti copilul din timpul orelor de curs acasa pentru a-ti aduce un acord scris semnat de parinte, la fel cum nu este corect sa pui copilul sa scrie si sa semneze o astfel... mai mult


Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 18:33

5 comentarii
Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Patriarhia Romana considera ca decizia Curtii Constitutionale Romane cu privire la statutul orei de religie recunoaste importanta acestui curs si nu este "o lovitura data orei de religie", asa cum a fost considerata de societatea romaneasca.

Potrivit unui comunicat de presa al Patriarhiei, motivarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014, privitoare la statutul orei de Religie, publicata luni in Monitorul Oficial, "afirma in mod pozitiv si argumentat importanta orei de religie".

Inca o Pastorala de Craciun: Scoaterea religiei din scoli, un atentat la fiinta nationala

In opinia Bisericii Ortodoxe Romane, decizia CCR afirma urmatoarele:

- dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor lor minori potrivit propriilor convingeri (paragraful 19) ;

- obligatia Statului Roman neutru si impartial (paragraful 22) de a asigura predarea Religiei ca parte a trunchiului comun si de a include aceasta disciplina in planul cadru de invatamant (paragraful 16) ;

- scoala trebuie sa fie deschisa pentru idei si valori religioase si de aceea statului ii este interzis sa adopte solutii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect fata de convingerile religioase sau filosofice ale parintilor (paragrafele 20-21).

Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Patriarhia Romana indeamna pe toti cei implicati in asigurarea educatiei religioase a copiilor) sa dea dovada de maxima responsabilitate si angajare in acest proiect... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 22:32

19 comentarii
Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, spune ca pana cand Parlamentul sau, dupa caz, Guvernul se va pronunta cu privire la predarea religiei in scoli, vor fi respectate Constitutia si legea care reglementeaza acest subiect, neputand fi schimbat nimic pana atunci.

"Legat de predarea religiei in scoli, sunt mai multe lucruri care trebuie luate in calcul. In primul rand, trebuie respectate legea si Constitutia si tot cadrul institutional in care se desfasoara orele in scoli. In acest moment, avem o lege, avem o decizie a CCR si avem o procedura pe care Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, trebuie sa le parcurga", a declarat, marti, ministrul Educatiei.

Pricopie a adaugat ca pana cand nu se decide, la nivelul Parlamentului sau al Guvernului, cum se va proceda in planurile de invatamant si in procedurile din scoli, "evident ca nu se poate schimba nimic".

"CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei - n.red.) atrage atentia asupra unui element de neconstitutionalitate, iar Parlamentul are obligatia sa il regleze. In momentul in care Parlamentul va corecta aceasta problema, evident ca ne vom supune legislatiei in vigoare", a spus ministrul Educatiei.

In 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

La o... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 21:49

6 comentarii
Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare Senatului, in care solicita respingerea proiectului de lege al deputatului Remus Cernea privind eliminarea obligativitatii orelor de religie in scoli.

"Biroul Permanent al Senatului a primit o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie.

Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de invatamant a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor", a transmis senatorul PSD Cristian Dumitrescu, vicepresedinte al Senatului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Propunerea lui Remus Cernea: Etica sa inlocuiasca Religia ca materie obligatorie in scoli

In luna februarie, Remus Cernea a propus ca religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci facultativa, iar astfel sa fie studiata doar la cererea in scris a parintilor. In schimb, deputatul vrea ca elevii sa aiba cursuri de etica.

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

De asemenea, pe 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca neconstitutionala obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu mai studieze aceasta disciplina, ci o astfel de solicitare trebuie facuta doar... mai mult


Luni, 08 Decembrie 2014, ora 19:00

44 comentarii
Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Patriarhia Romana a reactionat la decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit miercuri ca elevii nu sunt obligati sa depuna o cerere daca nu vor sa participe la orele de religie de la scoala, ci, din contra, cei care vor sa frecventeze astfel de cursuri trebuie sa faca solicitare.

"Patriarhia Romana ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie. Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei (sic!) acestei decizii.

Decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014, prin care este admisa exceptia de neconstitutionalitate (...), presupune deopotriva aspecte de ordin juridic si implicatii care vizeaza atitudini de constiinta, la nivel personal si comunitar", se arata intr-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) remis joi Ziare.com.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Reprezentantii Patriarhiei au amintit si care este textul legii, "in vigoare de aproape 20 de ani", declarat neconstitutional de CCR: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

"O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata inca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei in Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenta existenta intr-un... mai mult


Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 17:45

24 comentarii
Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in legea Educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

"Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. In urma deciziei de astazi (miercuri - n.red.), s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia", au precizat oficiali din cadrul Curtii Constitutionale.

Prin decizia de miercuri, judecatorii CCR au stabilit ca prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea invatamantului numarul 84/1995 si cele ale articolului 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt neconstitutionale.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".... mai mult


Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 19:25

21 comentarii
Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Patriarhia Romana sustine ca atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice.

"Astfel, potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constitutia Romaniei, 'libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale'.

De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'", informeaza Patriarhia Romana.

Potrivit sursei citate, doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva.

"Cele doua conditii sunt pe deplin respectate in Romania, fiind prevazute in Constitutia Romaniei si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, articolul 18: religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori", au adaugat reprezentantii Patriarhiei.... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2013, ora 19:45

10 comentarii
Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in invatamantul preuniversitar.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia "sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului", informeaza Mediafax.

Reprezentantii Patriarhiei atrag atentia ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie.

"Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii.

De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare", se mai... mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 22:37

39 comentarii
In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In Romania secolului XXI, un stat care se doreste a fi laic si secular, exista o discriminare feroce impotriva celor de alta religie decat cea majoritara, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com Toma Patrascu, fondator al Asociatiei Secular-Umaniste Romane.

Parintii care vor sa-si retraga copiii de la orele de religie ortodoxa se confrunta deseori cu o atitudine negativa din partea scolii, desi din punct de vedere legal nu exista impedimente, a explicat Toma Patrascu.

Profesorii ii duc pe copii la spovedanie si la impartasanie, iar orice ora de religie devine o ora de misionariat.

Acesta aminteste ca Romania este tara in care homosexualitatea a fost decriminalizata abia in anul 2001 si o persoana a fost condamnata la inchisoare pentru orientarea sexuala.

Toma Patrascu adauga ca Romania nu este singura tara in care nu se respecta drepturile omului si ca nu exista o solutie magica pentru rezolvarea unor probleme ale justitiei, insa suntem pe drumul cel bun.

Ziua Internationala a Drepturilor Omului se marcheaza in fiecare an de 10 decembrie. Anul acesta, se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Romania pierde si in 2011 procese la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului. Magistratii sustin ca sunt supraaglomerati, iar deciziile unora sunt invalidate la CEDO. Care credeti ca ar fi solutia?

Adevarul e undeva la mijloc, au dreptate si unii si altii. Justitia tergiverseaza, magistratii sunt... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 18:42

74 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Staruri surprinse in momente jenante - ce poarta pe sub haine (Galerie foto)
  2. Celebritati despre care poti jura ca sunt gemene, dar n-au nicio legatura (Galerie foto)
  3. Iti place noul Lamborghini Aventador? Stai sa vezi si barca!
  4. Film porno turnat intr-o universitate
  5. Ce s-ar intampla pe Pamant daca oamenii ar disparea (Video)
  6. Scene socante in savana africana: "Nu am mai vazut niciodata asa ceva"
  7. Papusa masculina: A investit in el o avere pentru a arata asa (Foto)
  8. Fenomen inedit in Marea Britanie: Ninsoare cu fulgere
  9. Bill Gates, moment de maxima sinceritate: Ma simt destul de prost
  10. Puppy Love contraataca - Viralul care a impresionat milioane de oameni (Video)