ora religie scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patriarhul Daniel contraataca: Plan strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase

Patriarhul Daniel contraataca: Plan strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase

Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adoptat, in ultima sedinta, "Planul strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase", cu masuri privind curriculumul scolar; profesorii de religie, alte tipuri de activitati educationale si comunicarea, anunta Patriarhul Daniel.

In aceeasi sedinta, Sfantul Sinod a acordat binecuvantarea sa pentru infiintarea Asociatiei Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor crestine si a religiei ca disciplina scolara in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional din Romania.

Totodata, profesorii castigatori ai Concursului national de materiale didactice, intitulat "Educatia religioasa - intre traditie si actualitate", care s-a incheiat recent, vor fi implicati in realizarea unor ghiduri pentru disciplina religie la clasele a II-a, a III-a si a IV-a. In acelasi timp un colectiv de autori cu experienta in domeniu urmeaza sa elaboreze un ghid pentru autorii de manuale, a adaugat Patriarhul BOR.

Referitor la desfasurarea inscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PF Daniel a spus ca apreciaza in mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnalistilor, dar si a Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie.

El a mai spus ca Legea pentru modificarea art.18 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 corespunde textului convenit de Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I... mai mult


Joi, 02 Iulie 2015, ora 22:18

7 comentarii
Iohannis a promulgat legea prin care elevii trebuie sa faca cerere pentru orele de religie

Iohannis a promulgat legea prin care elevii trebuie sa faca cerere pentru orele de religie

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul privind promulgarea actului normativ pentru modificarea art. 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, care prevede ca inscrierea la orele de religie se va face pe baza de cerere.

Conform actului normativ, inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor.

In cazul in care elevul nu frecventeaza orele de religie, situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina.

In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Aceasta lege a iscat numeroase discutii, existand reactii atat pro, cat si contra.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai CC precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Potrivit ministrului Educatiei, in prezent, religia este predata in scoli de... mai mult


Joi, 18 Iunie 2015, ora 17:31

5 comentarii
Religia la scoala, doar cu semnatura parintilor - propunere avizata pozitiv de Senat

Religia la scoala, doar cu semnatura parintilor - propunere avizata pozitiv de Senat

Comisia juridica a Senatului a avizat propunerea Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, potrivit carei elevii participa la ora de Religie sau se pot muta de la ora de Religie a unui alt cult doar in urma unei cereri scrise, a lor daca sunt majori, a parintilor sau a tutorelui legal.

Membrii comisiei juridice a Senatului au discutat, marti, amendamentul Legii educatiei propus de catre Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania.

"Hristos a inviat!", a spus reprezentantul acestui Consiliu, prezent la sedinta, iar cativa membri ai comisiei au raspuns: "Adevarat a-nviat!".

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

"Ma numesc Ionut Corduneanu, sunt vicarul administrativ al Patriarhiei Romane. Punctul de vedere pe care-l sustin nu este doar al Patriarhiei Romane, este al Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania, adoptat in sedinta din 28 februarie, 2015.

(...) Camera Deputatilor a adoptat un text care este aproape identic cu cel propus de Consiliului Consultativ al Cultelor din Romania", a afirmat acesta. El a adaugat ca noua formulare respecta decizia Curtii Constitutionale, elimina problemele birocratice pe care parintii ar fi fost nevoiti sa le suporte si pastreaza Religia in trunchiul comun al disciplinelor scolare.

Klaus Iohannis si ora de religie - de la "intransigent" la "foarte atent"

Vicarul administrativ al Patriarhiei Romane a dat citire textului pe care... mai mult


Marti, 28 Aprilie 2015, ora 19:26

Ce invata elevii romani la ora de religie: "Homosexualii sunt vrednici de moarte"

Ce invata elevii romani la ora de religie: "Homosexualii sunt vrednici de moarte"

Un profesor de religie de la un liceu din Brasov este acuzat de elevi ca foloseste la ora un "discurs intolerant, discriminatoriu si homofob".

Mai exact, dascalul le-a distribuit saptamana trecuta elevilor o brosura anti-homosexuali, in care se spune inclusiv ca "cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte".

Gestul profesorului a fost semnalat de catre liceeni Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), care au transmis presei un comunicat cu mai multe detalii despre brosura intitulata "Homosexualitatea: propaganda a degenerarii umane".

Unul din doi romani vrea ca religia sa fie obligatorie in scoli - ce cred ateii

Brosura este editata de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR), iar in paginile acesteia homosexualitatea este prezentata drept o "faradelege", o "boala", un "stigmat", o "amenintare a civilizatiei".

"Prezentand drept 'argumente' o insiruire stupefianta de falsuri, rastalmaciri si opinii personale demne de procesele Inchizitiei, brosura legitimeaza discriminarea oamenilor in functie de orientarea sexuala si incita la actiuni violente: 'cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte, nu numai ca fac ei acestea, ci le si incuviinteaza celor care le fac'", se precizeaza in comunicatul ASUR.

Reprezentantii asociatiei au catalogat gestul profesorului de religie drept inacceptabil si au solicitat conducerii liceului si Inspectoratului Scolar Brasov sa demareze o ancheta in acest sens.

Ora de religie, subiect de... mai mult


Luni, 27 Aprilie 2015, ora 15:02

9 comentarii
Ora de religie, aparitie in Pastorala lui IPS Casian: Biserica - "mama spirituala a neamului"

Ora de religie, aparitie in Pastorala lui IPS Casian: Biserica - "mama spirituala a neamului"

Arhiepiscopul Dunarii de Jos, IPS Casian, se refera in Pastorala la participarea elevilor la ora de religie, aratand ca educatia completa, sufleteasca, cultural-sociala si civica, face parte din crezul Bisericii, " 'Mama spirituala a neamului'" si "'Scoala' dinainte de a se fi infiintat scoli moderne".

IPS Casian vorbeste, in Pastorala de Paste, despre importanta Sarbatorii Invierii Domnului, dar face referiri si la noile reglementari privind ora de religie din scoli, transmite corespondentul Mediafax.

"De curand, in tara noastra s-au produs, asa precum stiti, unele schimbari privind participarea copiilor la ora de religie din scoala, care-i tocmai prilejul intalnirii cu Invatatorul lor iubit, Mantuitorul. Parintii copiilor minori trebuie sa exprime participarea acestora la ora de religie prin semnatura lor.

S-a produs, pe deasupra tuturor incercarilor, necazurilor si dificultatilor, acest act responsabil si incurajator, prin care aproape toti parintii in Eparhia noastra, ca si pretutindeni in tara, prin semnatura de acord, si-au trimis copiii la ora iubirii lui Dumnezeu din scoala noastra romaneasca", afirma arhiepiscopul Dunarii de Jos.

In continuare, IPS Casian subliniaza rolul important al Bisericii in educatie.

"Educatia completa, sufleteasca, cultural-sociala si civica, face parte din crezul Sfintei noastre Biserici, 'Mama spirituala a neamului' si 'Scoala' dinainte de a se fi infiintat scoli moderne", spune Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

IPS Casian... mai mult


Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 16:42

13 comentarii
Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Sistemul in care este organizata ora de religie in scoli dupa decizia Curtii Constitutionale care a specificat ca aceasta clasa nu poate fi obligatorie nu este inca pus la punct, desi de la 1 martie toate unitatile de invatamant trebuie sa respecte noua reglementare.

Asa se explica de ce apar unele aberatii in scoli, cum ar fi ca elevii care n-au ales materia sunt totusi obligati sa stea la ora respectiva, ca sa fie supravegheati, fapt semnalat de TVR.

Pentru ca nu a existat un ordin de la minister, directorii de scoala au mers pentru ora de religie pe modelul orelor de sport, unde cei scutiti din diverse motive trebuie sa stea in sala, ca sa nu iasa de sub ochii profesorului.

Ora de religie: Cati parinti au facut cerere pana acum. Ministrul Educatiei se teme de procese

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a prezentat la inceputul saptamanii datele in ce priveste cererile facute de parinti pentru ora de religie.

"Pana azi la 14:00 avem 1 milion 265 de mii de solicitari din 3 milioane 95 de mii de elevi, inclusiv clasa pregatitoare", a precizat ministrul Cimpeanu la Europa FM, aceasta cifra reprezentand putin peste o treime din totalul elevilor.

Biserica Ortodoxa a demarat o campanie fara precedent la TV si online pentru a determina parintii sa isi inscrie copiii la ora de religie. Personalitati ale lumii mondene si culturale, printre care Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca sau cantaretul Connect R, ii indeamna pe parinti sa faca acest lucru, in clipurile... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:49

13 comentarii
Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

O decizie a Curtii Constitutionale extrage invatamantul public de sub sutana Bisericii Ortodoxe. De la 1 martie, copiii nu vor mai putea participa la orele de religie fara o cerere scrisa de catre parinti adresata administratiei scolii.

Pana acum, ora de religie devenise informal obligatorie prin faptul ca parintii erau nevoiti sa depuna o cerere scrisa daca doreau ca propriul copil sa NU participe la o astfel de materie.

Dar decizia CCR este doar prima etapa in procesul de 'relaicizare' a invatamantului public din Romania.

In acest moment, preotii si inalte fete bisericesti au pornit o campanie prin care incearca sa-si pastreze pozitia castigata in sistemul de educatie. Astfel, lobby-ul bisericesc a dus la crearea unei situatii in care administratiile unor scoli au realizat o cerere tip pe care o trimit acasa sa fie semnata de parinti cum ca acestia sunt de acord cu ora de religie.

In opinia mea, cred ca directorii care procedeaza astfel incalca legea, influentand decizia parintilor, iar ONG-urile care doresc sa salveze invatamantul public ar trebui sa deschida procese impotriva administratorilor si profesorilor care procedeaza astfel.

Daca avem o decizie CCR care spune ca parintele trebuie sa ceara, nimeni nu trebuie sa altereze actiunea voluntara a tutorelui, fara ca aceasta sa nu reprezinte o incalcare a prevederilor legale.

Nu am nimic impotriva niciunei religii, respect credinta fiecarei persoane si cred ca educatia religioasa e importanta, dar ma... mai mult


Duminica, 01 Martie 2015, ora 21:00

92 comentarii
Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Predarea religiei in scoli si faptul ca inscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor, in urma decizie CCR, a generat, marti, discutii in Comisia de invatamant a Camerei, secretarul de stat in Ministerul Educatiei aratand ca pana pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri.

Comisia de invatamant a invitat reprezentantii cultelor religioase la dezbateri, dupa ce CCR a admis faptul ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstitutionala si ca vor putea intra la ora de religie doar copiii ai caror parinti au depus in acest sens o cerere.

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Reprezentantii cultelor religioase au sustinut necesitatea studierii religiei in scoli, preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli si ca Patriarhia Romana cere ca inscrierea la ora de religie "sa se faca pe toata durata scolarizarii din unitatea de invatamant".

"Predarea religie in scoli este un element esential in formarea unui tanar. Toti parintii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia in scolile noastre se va preda", a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare.

Deputatul Remus Cernea a spus ca decizia CCR trebuie pusa in acord cu legea invatamantului, astfel... mai mult


Marti, 17 Februarie 2015, ora 15:55

68 comentarii
Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Patriarhia Romana sustine ca atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice.

"Astfel, potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constitutia Romaniei, 'libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale'.

De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'", informeaza Patriarhia Romana.

Potrivit sursei citate, doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva.

"Cele doua conditii sunt pe deplin respectate in Romania, fiind prevazute in Constitutia Romaniei si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, articolul 18: religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori", au adaugat reprezentantii Patriarhiei.... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2013, ora 19:45

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii