ora religie scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice,... mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25

56 comentarii
Alte articole despre: ore de religie scoala
Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Patriarhia Romana sustine ca atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice.

"Astfel, potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constitutia Romaniei, 'libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale'.

De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'", informeaza Patriarhia Romana.

Potrivit sursei citate, doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva.

"Cele doua conditii sunt pe deplin respectate in Romania, fiind prevazute in Constitutia Romaniei si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, articolul 18: religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori", au adaugat reprezentantii Patriarhiei.... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2013, ora 19:45

10 comentarii
Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in invatamantul preuniversitar.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia "sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului", informeaza Mediafax.

Reprezentantii Patriarhiei atrag atentia ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie.

"Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii.

De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare", se mai... mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 22:37

39 comentarii
Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"

Religiile minoritare, discriminate in scolile romanesti - Autoritatile invoca "majoritatea"

Dupa numeroase polemici, scandaluri si reclamatii ale parintilor, religia a fost indepartata din programa scoala ca materie obligatorie, ramanand doar sub forma de optional.

Astfel, una dintre probleme, obligativitatea, a fost rezolvata. Totusi, ne confruntam cu o a doua, discriminarea.

Discriminarea religioasa, intre ortodoxism, majoritatea, si celelalte culte religioase, minoritatea. Singura culta religioasa predata in scolile din Romania este ortodoxismul.

Intr-adevar, cei de alte credinte pot opta sa nu participe la predarea religiei, dar discriminarea ramane prezenta, de ce se preda doar ortodoxismul? De ce nu se ofera optiunea, celorlalte culte, sa invete la scoala despre propria lor religie?

Ortodoxismul este un monopol care nu respecta egalitatea dintre toate cultele religioase.

In Legea Educatiei se arata la Articolul 18, Alineatul 1, faptul ca "elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

De asemenea, statul roman, reprezentat de Ministerul Educatiei, gaseste in acelasi Articol 18, Alineatul 2, portita de scapare vis-a-vis de lipsa de sanse egale pentru toate religiile.

"La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal
instituit, pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz, situatia scolara se incheie fara disciplina Religie. In mod... mai mult


Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 08:27

31 comentarii
In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In Romania secolului XXI, un stat care se doreste a fi laic si secular, exista o discriminare feroce impotriva celor de alta religie decat cea majoritara, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com Toma Patrascu, fondator al Asociatiei Secular-Umaniste Romane.

Parintii care vor sa-si retraga copiii de la orele de religie ortodoxa se confrunta deseori cu o atitudine negativa din partea scolii, desi din punct de vedere legal nu exista impedimente, a explicat Toma Patrascu.

Profesorii ii duc pe copii la spovedanie si la impartasanie, iar orice ora de religie devine o ora de misionariat.

Acesta aminteste ca Romania este tara in care homosexualitatea a fost decriminalizata abia in anul 2001 si o persoana a fost condamnata la inchisoare pentru orientarea sexuala.

Toma Patrascu adauga ca Romania nu este singura tara in care nu se respecta drepturile omului si ca nu exista o solutie magica pentru rezolvarea unor probleme ale justitiei, insa suntem pe drumul cel bun.

Ziua Internationala a Drepturilor Omului se marcheaza in fiecare an de 10 decembrie. Anul acesta, se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Romania pierde si in 2011 procese la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului. Magistratii sustin ca sunt supraaglomerati, iar deciziile unora sunt invalidate la CEDO. Care credeti ca ar fi solutia?

Adevarul e undeva la mijloc, au dreptate si unii si altii. Justitia tergiverseaza, magistratii sunt... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 18:42

74 comentarii
Patriarhia respinge acuzatiile privind indoctrinarea elevilor

Patriarhia respinge acuzatiile privind indoctrinarea elevilor

Patriarhia Romana respinge acuzatiile lansate de Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) in cadrul campaniei "Stop indoctrinarii religioase in scoli", subliniind ca predarea religiei in scoli se face in conformitate cu Constitutia.

In replica la afirmatiile ASUR, potrivit carora, "Prevederile legii 1/2011 in privinta predarii religiei in scoli vin in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu codul muncii si chiar si cu legea cultelor", Patriarhia Romana precizeaza, intr-un comunicat remis marti Ziare.com, ca predarea religiei in scolile de stat se face in conformitate cu art. 32, alin. (7) din Constitutia Romaniei, care prevede ca "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

In mod similar, Legea Educatiei prevede in art. 18, alin. (1): "Elevilor apartinand cultelor de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

"Daca Legea educatiei nationale se afla in conflict cu Constitutia Romaniei, este misiunea Curtii Constitutionale sa decida. Interpretarea oferita de ASUR este una tendentioasa, menita sa legitimeze aceasta actiune de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). De altfel, tonul profund anti-BOR arata ca ASUR promoveaza un umanism antireligios. ASUR se face astfel... mai mult


Marti, 15 Februarie 2011, ora 19:38

10 comentarii
Opinii: Scoala din curtea bisericii

Opinii: Scoala din curtea bisericii

Sistemul romanesc de invatamant pare parazitat de preotii care predau ore de religie, de profesorii de religie, de un intreg aparat pus in slujba inavutirii pe seama statului si din banul public.

Ora de religie nu are, in cadrul unui invatamant de tip laic, nicio justificare. Invatamantul este si ar trebui sa fie expresia stiintei, nu a indoctrinarii religioase.

Dar cum a fost posibil ca religia sa ajunga una dintre materiile de studiu? A fost la inceputul anilor '90 o efuziune crestina, o imbratisare in sfarsit permisa in public a omului cu biserica. Ce a urmat insa a parcurs scenariul oricarei iubiri sfarsite prost. Din taina intima a credintei nu a supravietuit decat institutionalizarea ei, iar saracia, bolile, rautatile si veninul ultimilor ani se reflecta invers proportional in sporirea puterii si influentei fetelor bisericesti.

Daca biserica educa, daca spiritul ei este atat de profund legat de fiinta romaneasca, de ce nu se simte nimic la nivelul moralitatii romanilor? De ce omul de rand nu prospera, ci prospera numai clerul, unde se duc rugaciunile preotilor sau invataturile lor, asta daca se duc undeva?

Daca am arunca o privire in toate orasele mari ale Romaniei postdecembriste am vedea cate biserici au rasarit. Biserica este, indiscutabil, cea mai infloritoare afacere imobiliara de la Revolutie incoace. Biserica este o afacere. O afacere este si introducerea treptata si pe usa din dos a religiei ca disciplina de studiu in trunchiul comun.

Ca sa fim... mai mult


Joi, 12 August 2010, ora 14:37

102 comentarii
Vaticanul se opune introducerii religiei islamice in scolile italiene

Vaticanul se opune introducerii religiei islamice in scolile italiene

Presedintele Conferintei episcopale italiene, cardinalul Angelo Bagnasco, a criticat intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Corriere della Sera proiectul Guvernului de a introduce o ora de religie islamica in scoli, subliniind ca aceasta nu face parte din cultura italiana.

"Ora de religie catolica se justifica prin faptul ca face parte din istoria si din cultura noastra. Cunoasterea religioasa catolica este indispensabila pentru intelegerea culturii noastre", a explicat cardinalul.

"Nu mi se pare ca ora de religie propusa (de guvern pentru religia islamica - n.red.) corespunde acestei motivatii rezonabile si recunoscute", a subliniat el.

Viceministrul dezvoltarii economice, Adolfo Urso, a propus introducerea in scolile publice si private o ora de religie islamica, facultativa si alternativa la ora de religie catolica, pentru a evita ca elevii musulmani sa ramana in "ghetourile scolilor islamice integriste".

Propunerea a fost primita favorabil de stanga, in special de fostul premier Massimo D'Alema, care a evocat "o propunere greu de implementat, dar rezonabila".

In tabara dreptei, daca presedintele Camerei Deputatilor Gianfranco Fini a vorbit de "bun simt elementar, care este indreptat spre interesul national si coeziune sociala", Liga Nordului, partid antiimigranti, a calificat proiectul drept o "provocare".

La sfarsitul anului 2007, strainii reprezentau 4,2% dintre elevii italieni. Dintre acestia, 37%, adica 184.000, erau de religie islamica,... mai mult


Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 22:53

27 comentarii
Ecologia, materie facultativa in scoli

Ecologia, materie facultativa in scoli

Elevii ar putea studia in scoli ca materie facultativa Ecologia, daca Ministerul Mediului il va convinge pe cel al Educatiei despre necesitatea introducerii in scoli a unei astfel de materii.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Mihail Faca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Bistrita, organizata cu ocazia campaniei "Ofensiva verde continua", ca s-a luat in discutie si ideea de a introduce in aria curriculara o materie, poate nu obligatorie la inceput, care sa deschida ochii copiilor spre ecologie, mai ales ca in multe orase, in multe licee mari din tara, exista cercuri cu orientare ecologica si care chiar au o activitate destul de puternica.

"Ne-am pus problema si noi si probabil ca Ministerul Mediului va intra intr-un dialog cu Ministerul Educatiei ca aceasta materie sa poata sa apara pentru inceput cu titlu facultativ la nivelul scolilor. Asa cum discutam de religie la nivelul scolilor ar trebui sa discutam si de ecologie fiindca trebuie sa faca parte din educatia pentru viata", a declarat Faca.

Presedintele ANPM a participat, miercuri, la Bistrita, la o serie de actiuni din campania "Ofensiva verde continua". Urmatoarea destinatie va fi orasul Resita in data de 6 octombrie, apoi vor urma Arad - 15 octombrie, Fieni - 22 octombrie si Bucuresti 29 octombrie. mai mult


Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 15:47

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. In China rurala, reapare obiceiul dezgroparii mortilor, pentru a-i casatori
  2. O femeie oarba s-a lovit de o masa si a vazut din nou
  3. Experiment social: Ce pateste o femeie care trece pe strada? (Video)
  4. Jaf ca-n filme la o banca din India - hotii au sapat un tunel de 40 de metri
  5. Imagini spectaculoase surprinse dintr-un avion (Galerie foto)
  6. Atacurile clovnilor falsi provoaca panica in Occident. Clovnii adevarati sunt ingrijorati
  7. Atac homofob pe un aeroport: Barbat luat la bataie pentru ca purta o camasa roz (Video)
  8. Politia Harghita transmite comunicate... in versuri
  9. Dezvaluirea unui savant, pe patul de moarte: Extraterestrii exista si sunt prietenosi!
  10. Rechinul preistoric urias Megalodon manca balene si delfini (Video)