ora religie scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Religia nu e obligatorie in scoli: Povestea omului care a invins sistemul si a infuriat Biserica

Religia nu e obligatorie in scoli: Povestea omului care a invins sistemul si a infuriat Biserica

Dupa 20 de ani in care orele de religie au fost impuse in scolile din tara noastra, un profesor de filosofie a reusit sa invinga sistemul, cu ajutorul Curtii Constitutionale (CCR).

Este vorba despre dascalul Emil Moise, care a dat in judecata Liceul de Arta "Margareta Sterian" din Buzau, unde invata fiica sa, ridicand astfel o exceptie de neconstitutionalitate.

CCR a decis miercuri ca elevii nu sunt obligati sa depuna o cerere daca nu vor sa participe la orele de religie de la scoala, ci, din contra, cei care vor sa frecventeze astfel de cursuri trebuie sa faca solicitare.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

La baza acestei hotarari se afla profesorul Emil Moise, care se judeca de mai multi ani cu reprezentanti ai Bisericii. Povestea a inceput in anul 2009, cand fiica sa, pe atunci eleva in clasa a IX-a, a decis ca nu vrea sa mai frecventeze orele de religie. Tatal ei a hotarat sa o sprijine in acest demers, iar atunci a aflat cu ce te confrunti daca vrei sa renunti la aceasta materie.

"Normal ar fi sa depui o cerere de inscriere la orele respective, in loc sa depui cerere ca sa iti scoti copilul de la Religie. Am intocmit atunci primul dosar, care a ajuns la CCR acum doi ani, insa a fost respins.

Apoi am ales o alta abordare ca sa dovedesc in instanta ca articolul din Legea Educatiei privind predarea Religiei in scoli este neconstitutional, pentru ca incalca alte legi organice care asigura drepturi fundamentale ale... mai mult


Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 10:33

17 comentarii
Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Patriarhia Romana a reactionat la decizia Curtii Constitutionale, care a stabilit miercuri ca elevii nu sunt obligati sa depuna o cerere daca nu vor sa participe la orele de religie de la scoala, ci, din contra, cei care vor sa frecventeze astfel de cursuri trebuie sa faca solicitare.

"Patriarhia Romana ia act cu mahnire de decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, discriminatorie si umilitoare pentru ora de religie. Nu comentam acum contextul sau imprejurarile in care a fost luata aceasta decizie, ci asteptam publicarea motivatiei (sic!) acestei decizii.

Decizia Curtii Constitutionale din 12 noiembrie 2014, prin care este admisa exceptia de neconstitutionalitate (...), presupune deopotriva aspecte de ordin juridic si implicatii care vizeaza atitudini de constiinta, la nivel personal si comunitar", se arata intr-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) remis joi Ziare.com.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Reprezentantii Patriarhiei au amintit si care este textul legii, "in vigoare de aproape 20 de ani", declarat neconstitutional de CCR: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie".

"O majoritate a Curtii Constitutionale, neprecizata inca, a carei motivatie urmeaza sa o cunoastem oficial doar dupa publicarea deciziei in Monitorul oficial, partea I, a schimbat jurisprudenta existenta intr-un... mai mult


Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 17:45

24 comentarii
Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in legea Educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

"Religia face parte din planul cadru. Pana acum, elevul major, parintele sau tutorele trebuiau sa faca o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. In urma deciziei de astazi (miercuri - n.red.), s-a stabilit ca trebuie sa spui cand vrei sa participi la cursurile de Religie, nu sa spui cand nu vrei. Astfel, s-a decis ca aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor sa faca religia", au precizat oficiali din cadrul Curtii Constitutionale.

Prin decizia de miercuri, judecatorii CCR au stabilit ca prevederile articolului 9 alineatul (2) din Legea invatamantului numarul 84/1995 si cele ale articolului 18 alineatul (2) teza intai din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 sunt neconstitutionale.

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Primul articol de lege prevede: "La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina".... mai mult


Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 19:25

21 comentarii
Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

Scoatem religia din scoli? Educatie sau prozelitism? Dezbatere Ziare.com

"Religia nu are ce cauta in scoli, ci istoria religiilor ar trebui sa fie introdusa. Lasa copilul sa-si aleaga singur religia si da-i istoria religiilor, care reprezinta de fapt istoria umanitatii, e multa cultura generala acolo".

Este declaratia Monicai Macovei care a starnit multe pasiuni in societatea romaneasca, chiar daca ulterior dna Macovei si-a nuantat pozitia precizand ca "e foarte bine ca elevii sa invete istoria religiilor, valoriile crestine, sa se predea prin pilde despre cele 10 porunci, de exemplu. Problema predarii religiei in scoli e legata de dogme".

Tema este una delicata si nu este pentru prima data cand ea starneste polemici incinse intre cei care considera ca orele de religie isi au locul in programa scolara, ca disciplina optionala, si cei care socotesc ca intr-un stat laic religia poate fi studiata doar in afara scolii, cu atat mai mult cu cat programa se rezuma la studiul ortodoxiei.

Teodor Baconschi a facut parte din "Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii", la initiativa carua ministrul Mihai Sora a decis, in februarie 1990, sa introduca orele de religie: "Ideea ca atare venea in contextul decomunizarii, mai mult visate, decat posibile. Dupa 50 de ani de dictatura atee si 25 de ani de divinizare oficiala a lui Ceausescu, regasirea filonului crestin ni se parea obligatorie: era ca un fel de exorcism. O scoala eliberata de propaganda marxist-leninista urma sa formeze cetateni ai unei democratii care-si cunoaste radacinile istorice,... mai mult


Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:25

56 comentarii
Alte articole despre: ore de religie scoala
Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Patriarhia Romana sustine ca atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice.

"Astfel, potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constitutia Romaniei, 'libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale'.

De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'", informeaza Patriarhia Romana.

Potrivit sursei citate, doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva.

"Cele doua conditii sunt pe deplin respectate in Romania, fiind prevazute in Constitutia Romaniei si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, articolul 18: religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori", au adaugat reprezentantii Patriarhiei.... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2013, ora 19:45

10 comentarii
Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina in predarea religiei in scoli

Patriarhia Romana cere Ministerului Educatiei sa intervina pentru respectarea legislatiei privind predarea religiei in invatamantul preuniversitar.

Potrivit Patriarhiei, in prima jumatate a lunii septembrie, Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a trimis scrisori directorilor de la mai multe scoli din tara scrisori in care acestia "sunt amenintati cu dosare penale pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, potrivit art. 247 din Codul Penal, daca fac inscrierea elevilor la orele de religie, fara un acord explicit din partea parintelui si/sau elevului", informeaza Mediafax.

Reprezentantii Patriarhiei atrag atentia ca, potrivit prevederilor constitutionale si legale care reglementeaza statutul orei de religie in invatamantul public, scoala nu este obligata sa ceara acordul parintilor pentru participarea copiilor la ora de religie.

"Deoarece in mai multe scoli din Romania reprezentantii ASUR incearca prin diferite metode crearea unei atmosfere ostile disciplinei religie si intimidarea profesorilor de religie, Patriarhia Romana solicita Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului sa intervina pentru respectarea statutului disciplinei si al profesorului de religie, conform legii.

De asemenea, Patriarhia Romana indeamna profesorii de religie sa se adreseze organismelor abilitate ale statului, atunci cand le sunt incalcate demnitatea si statutul de profesori, garantate de Constitutia Romaniei si de legislatia in vigoare", se mai... mai mult


Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 22:37

39 comentarii
In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In scolile din Romania e o discriminare feroce pe motive religioase - Interviu

In Romania secolului XXI, un stat care se doreste a fi laic si secular, exista o discriminare feroce impotriva celor de alta religie decat cea majoritara, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com Toma Patrascu, fondator al Asociatiei Secular-Umaniste Romane.

Parintii care vor sa-si retraga copiii de la orele de religie ortodoxa se confrunta deseori cu o atitudine negativa din partea scolii, desi din punct de vedere legal nu exista impedimente, a explicat Toma Patrascu.

Profesorii ii duc pe copii la spovedanie si la impartasanie, iar orice ora de religie devine o ora de misionariat.

Acesta aminteste ca Romania este tara in care homosexualitatea a fost decriminalizata abia in anul 2001 si o persoana a fost condamnata la inchisoare pentru orientarea sexuala.

Toma Patrascu adauga ca Romania nu este singura tara in care nu se respecta drepturile omului si ca nu exista o solutie magica pentru rezolvarea unor probleme ale justitiei, insa suntem pe drumul cel bun.

Ziua Internationala a Drepturilor Omului se marcheaza in fiecare an de 10 decembrie. Anul acesta, se implinesc 63 de ani de la semnarea, la Paris, a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului.

Romania pierde si in 2011 procese la CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului. Magistratii sustin ca sunt supraaglomerati, iar deciziile unora sunt invalidate la CEDO. Care credeti ca ar fi solutia?

Adevarul e undeva la mijloc, au dreptate si unii si altii. Justitia tergiverseaza, magistratii sunt... mai mult


Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 18:42

74 comentarii
Patriarhia respinge acuzatiile privind indoctrinarea elevilor

Patriarhia respinge acuzatiile privind indoctrinarea elevilor

Patriarhia Romana respinge acuzatiile lansate de Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) in cadrul campaniei "Stop indoctrinarii religioase in scoli", subliniind ca predarea religiei in scoli se face in conformitate cu Constitutia.

In replica la afirmatiile ASUR, potrivit carora, "Prevederile legii 1/2011 in privinta predarii religiei in scoli vin in contradictie cu Constitutia Romaniei, cu legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu codul muncii si chiar si cu legea cultelor", Patriarhia Romana precizeaza, intr-un comunicat remis marti Ziare.com, ca predarea religiei in scolile de stat se face in conformitate cu art. 32, alin. (7) din Constitutia Romaniei, care prevede ca "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

In mod similar, Legea Educatiei prevede in art. 18, alin. (1): "Elevilor apartinand cultelor de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii".

"Daca Legea educatiei nationale se afla in conflict cu Constitutia Romaniei, este misiunea Curtii Constitutionale sa decida. Interpretarea oferita de ASUR este una tendentioasa, menita sa legitimeze aceasta actiune de denigrare a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). De altfel, tonul profund anti-BOR arata ca ASUR promoveaza un umanism antireligios. ASUR se face astfel... mai mult


Marti, 15 Februarie 2011, ora 19:38

10 comentarii
Opinii: Scoala din curtea bisericii

Opinii: Scoala din curtea bisericii

Sistemul romanesc de invatamant pare parazitat de preotii care predau ore de religie, de profesorii de religie, de un intreg aparat pus in slujba inavutirii pe seama statului si din banul public.

Ora de religie nu are, in cadrul unui invatamant de tip laic, nicio justificare. Invatamantul este si ar trebui sa fie expresia stiintei, nu a indoctrinarii religioase.

Dar cum a fost posibil ca religia sa ajunga una dintre materiile de studiu? A fost la inceputul anilor '90 o efuziune crestina, o imbratisare in sfarsit permisa in public a omului cu biserica. Ce a urmat insa a parcurs scenariul oricarei iubiri sfarsite prost. Din taina intima a credintei nu a supravietuit decat institutionalizarea ei, iar saracia, bolile, rautatile si veninul ultimilor ani se reflecta invers proportional in sporirea puterii si influentei fetelor bisericesti.

Daca biserica educa, daca spiritul ei este atat de profund legat de fiinta romaneasca, de ce nu se simte nimic la nivelul moralitatii romanilor? De ce omul de rand nu prospera, ci prospera numai clerul, unde se duc rugaciunile preotilor sau invataturile lor, asta daca se duc undeva?

Daca am arunca o privire in toate orasele mari ale Romaniei postdecembriste am vedea cate biserici au rasarit. Biserica este, indiscutabil, cea mai infloritoare afacere imobiliara de la Revolutie incoace. Biserica este o afacere. O afacere este si introducerea treptata si pe usa din dos a religiei ca disciplina de studiu in trunchiul comun.

Ca sa fim... mai mult


Joi, 12 August 2010, ora 14:37

102 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Au plecat sa culeaga ciuperci, dar au gasit marijuana
  2. Campusul Microsoft, pazit de roboti inteligenti
  3. La ce poate conduce teama de un atac militar al Rusiei
  4. Creatura marina "diavolul negru", filmata in premiera mondiala (Video)
  5. Ursuletul Winnie the Pooh, interzis intr-un oras european pentru ca e "hermafrodit"
  6. Supravietuire miraculoasa: A cazut de la etajul 11 pe o masina in miscare
  7. Un atac nuclear a distrus civilizatia de pe Marte - teorie stiintifica
  8. Barbati pusi sa treaca prin chinurile nasterii - cum au rezistat
  9. Ai merge cu un autobuz alimentat cu excremente?
  10. Moarta in bratele sotului, din cauza detectorului de metale din aeroport