ora religie scoli

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ce invata elevii romani la ora de religie: "Homosexualii sunt vrednici de moarte"

Ce invata elevii romani la ora de religie: "Homosexualii sunt vrednici de moarte"

Un profesor de religie de la un liceu din Brasov este acuzat de elevi ca foloseste la ora un "discurs intolerant, discriminatoriu si homofob".

Mai exact, dascalul le-a distribuit saptamana trecuta elevilor o brosura anti-homosexuali, in care se spune inclusiv ca "cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte".

Gestul profesorului a fost semnalat de catre liceeni Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), care au transmis presei un comunicat cu mai multe detalii despre brosura intitulata "Homosexualitatea: propaganda a degenerarii umane".

Unul din doi romani vrea ca religia sa fie obligatorie in scoli - ce cred ateii

Brosura este editata de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR), iar in paginile acesteia homosexualitatea este prezentata drept o "faradelege", o "boala", un "stigmat", o "amenintare a civilizatiei".

"Prezentand drept 'argumente' o insiruire stupefianta de falsuri, rastalmaciri si opinii personale demne de procesele Inchizitiei, brosura legitimeaza discriminarea oamenilor in functie de orientarea sexuala si incita la actiuni violente: 'cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte, nu numai ca fac ei acestea, ci le si incuviinteaza celor care le fac'", se precizeaza in comunicatul ASUR.

Reprezentantii asociatiei au catalogat gestul profesorului de religie drept inacceptabil si au solicitat conducerii liceului si Inspectoratului Scolar Brasov sa demareze o ancheta in acest sens.

Ora de religie, subiect de... mai mult


Luni, 27 Aprilie 2015, ora 15:02

8 comentarii
Ora de religie, aparitie in Pastorala lui IPS Casian: Biserica - "mama spirituala a neamului"

Ora de religie, aparitie in Pastorala lui IPS Casian: Biserica - "mama spirituala a neamului"

Arhiepiscopul Dunarii de Jos, IPS Casian, se refera in Pastorala la participarea elevilor la ora de religie, aratand ca educatia completa, sufleteasca, cultural-sociala si civica, face parte din crezul Bisericii, " 'Mama spirituala a neamului'" si "'Scoala' dinainte de a se fi infiintat scoli moderne".

IPS Casian vorbeste, in Pastorala de Paste, despre importanta Sarbatorii Invierii Domnului, dar face referiri si la noile reglementari privind ora de religie din scoli, transmite corespondentul Mediafax.

"De curand, in tara noastra s-au produs, asa precum stiti, unele schimbari privind participarea copiilor la ora de religie din scoala, care-i tocmai prilejul intalnirii cu Invatatorul lor iubit, Mantuitorul. Parintii copiilor minori trebuie sa exprime participarea acestora la ora de religie prin semnatura lor.

S-a produs, pe deasupra tuturor incercarilor, necazurilor si dificultatilor, acest act responsabil si incurajator, prin care aproape toti parintii in Eparhia noastra, ca si pretutindeni in tara, prin semnatura de acord, si-au trimis copiii la ora iubirii lui Dumnezeu din scoala noastra romaneasca", afirma arhiepiscopul Dunarii de Jos.

In continuare, IPS Casian subliniaza rolul important al Bisericii in educatie.

"Educatia completa, sufleteasca, cultural-sociala si civica, face parte din crezul Sfintei noastre Biserici, 'Mama spirituala a neamului' si 'Scoala' dinainte de a se fi infiintat scoli moderne", spune Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

IPS Casian... mai mult


Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 16:42

13 comentarii
Unul din doi romani vrea ca religia sa fie obligatorie in scoli - ce cred ateii

Unul din doi romani vrea ca religia sa fie obligatorie in scoli - ce cred ateii

Unul din doi romani este de acord ca religia sa fie materie obligatorie in scoli, releva un studiu realizat de Reveal Marketing Research.

Astfel, 50,2% dintre cei chestionati sustin ca religia ar trebui predata obligatoriu in scolile publice, in timp ce 64% dintre respondenti considera ca in institutiile de invatamant ar trebui predata si istoria religiilor, se arata in sondajul remis Ziare.com.

Majoritatea romanilor doreste predarea religiei in scoli - Sondaj Inscop

Dintre cei care dezaproba obligativitatea religiei in scoli, barbatii sunt mai numerosi decat femeile.

De asemenea, dintre cei care sunt total de acord cu predarea obligatorie a religiei in scoli 55% au copii, in vreme ce restul de 45% nu sunt parinti.

Totodata, 70% dintre respondenti sunt de parere ca religia ar trebui sa fie predata de catre absolventi ai facultatilor de teologie.

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

"Asadar, indiferent de caracterul obligatoriu al predarii acestei materii in scoli, cei mai multi dintre respondenti vad ca fiind necesara predarea de catre o autoritate in domeniul respectiv", se precizeaza in studiu.

Aceasta idee este sustinuta intr-o mai mare masura de persoanele cu studii primare si medii, in comparatie cu persoanele cu studii superioare. Proportia este corelata cu faptul ca cei cu studii superioare dezaproba predarea obligatorie a religiei in scoli.

Monica Macovei: Copiii... mai mult


Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 14:47

26 comentarii
Ora de religie: Cati elevi au depus cerere sa participe in continuare la curs

Ora de religie: Cati elevi au depus cerere sa participe in continuare la curs

Aproximativ 77 la suta dintre elevii care fac in prezent religie ca materie optionala au ales sa urmeze in continuare acest curs, completand cereri in acest sens, conform deciziei Curtii Constitutionale, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

"Pana in 5 martie ora 12:00 au fost introduse in baza de date 1.809.000 de cereri din totalul celor 2.359.880 care au religia in oferta educationala, adica aproape 77% din baza de raportare. Este vorba de cereri introduse in evidenta computerizata. Probabil mai sunt cereri depuse in scoli, dar inca neintroduse in sistemul informational", a precizat ministrul Educatiei.

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Dintre cererile completate de copii sau parintii lor (in cazul celor sub 14 ani), au fost introduse in sistemul informatic intre 55 si 95 la suta in fiecare judet.

Potrivit ministrului Educatiei, in invatamantul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din gradinite, scoala postliceala, dar si formele de invatamant seral sau fara frecventa.

Ce culte se predau in scoli

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma,... mai mult


Joi, 05 Martie 2015, ora 18:05

1 comentariu
Klaus Iohannis si ora de religie - de la "intransigent" la "foarte atent"

Klaus Iohannis si ora de religie - de la "intransigent" la "foarte atent"

Klaus Iohannis era, in vremea in care ocupa functia de inspector scolar la Sibiu, "intransigent" cu profesorii care nu stiau sa predea religie, insa era "foarte atent" cu cei care impuneau aceasta materie ca "ora de excelenta in scoli".

Preotul Constantin Necula a rememorat, la Gandul Live, experienta pe care a avut-o in calitate de profesor de italiana, la Colegiul Gheorghe Lazar, cand Klaus Iohannis era inspector scolar la Sibiu.

Ora de religie: Cati parinti au facut cerere pana acum. Ministrul Educatiei se teme de procese

"Cand era inspector general, a avut o atitudine intransigenta fata de profesorii care nu stiau sa predea religie, dar extrem de atenta pentru cei care au reusit sa impuna ora de religie ca ora de excelenta in scoli. Pentru ca sunt scoli in Romania, si trebuie sa recunoastem si asta, in care ora de religie este de excelenta", a povestit parintele Necula.

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Constantin Necula, care este si consilier al mitropolitului Ardealului, Laurentiu Streza, a vorbit si despre decizia Curtii Constitutionale in ceea ce priveste ora de religie in scoli.

"Trebuie sa respectam decizia Curtii Constitutionale, (...) trebuie sa participam cu bucurie la renasterea unei noi ore de religie in scoli, de abia acum avem cu adevarat un invatamant confesional in Romania", a mai spus preotul.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca... mai mult


Joi, 05 Martie 2015, ora 09:22

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Spinoasa problema a religiei in scoli: Elevii sunt obligati sa stea la ora, chiar daca nu au optat pentru ea

Sistemul in care este organizata ora de religie in scoli dupa decizia Curtii Constitutionale care a specificat ca aceasta clasa nu poate fi obligatorie nu este inca pus la punct, desi de la 1 martie toate unitatile de invatamant trebuie sa respecte noua reglementare.

Asa se explica de ce apar unele aberatii in scoli, cum ar fi ca elevii care n-au ales materia sunt totusi obligati sa stea la ora respectiva, ca sa fie supravegheati, fapt semnalat de TVR.

Pentru ca nu a existat un ordin de la minister, directorii de scoala au mers pentru ora de religie pe modelul orelor de sport, unde cei scutiti din diverse motive trebuie sa stea in sala, ca sa nu iasa de sub ochii profesorului.

Ora de religie: Cati parinti au facut cerere pana acum. Ministrul Educatiei se teme de procese

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a prezentat la inceputul saptamanii datele in ce priveste cererile facute de parinti pentru ora de religie.

"Pana azi la 14:00 avem 1 milion 265 de mii de solicitari din 3 milioane 95 de mii de elevi, inclusiv clasa pregatitoare", a precizat ministrul Cimpeanu la Europa FM, aceasta cifra reprezentand putin peste o treime din totalul elevilor.

Biserica Ortodoxa a demarat o campanie fara precedent la TV si online pentru a determina parintii sa isi inscrie copiii la ora de religie. Personalitati ale lumii mondene si culturale, printre care Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca sau cantaretul Connect R, ii indeamna pe parinti sa faca acest lucru, in clipurile... mai mult


Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:49

13 comentarii
Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

Scoaterea religiei din scoli, o necesitate, nu un moft (Opinii)

O decizie a Curtii Constitutionale extrage invatamantul public de sub sutana Bisericii Ortodoxe. De la 1 martie, copiii nu vor mai putea participa la orele de religie fara o cerere scrisa de catre parinti adresata administratiei scolii.

Pana acum, ora de religie devenise informal obligatorie prin faptul ca parintii erau nevoiti sa depuna o cerere scrisa daca doreau ca propriul copil sa NU participe la o astfel de materie.

Dar decizia CCR este doar prima etapa in procesul de 'relaicizare' a invatamantului public din Romania.

In acest moment, preotii si inalte fete bisericesti au pornit o campanie prin care incearca sa-si pastreze pozitia castigata in sistemul de educatie. Astfel, lobby-ul bisericesc a dus la crearea unei situatii in care administratiile unor scoli au realizat o cerere tip pe care o trimit acasa sa fie semnata de parinti cum ca acestia sunt de acord cu ora de religie.

In opinia mea, cred ca directorii care procedeaza astfel incalca legea, influentand decizia parintilor, iar ONG-urile care doresc sa salveze invatamantul public ar trebui sa deschida procese impotriva administratorilor si profesorilor care procedeaza astfel.

Daca avem o decizie CCR care spune ca parintele trebuie sa ceara, nimeni nu trebuie sa altereze actiunea voluntara a tutorelui, fara ca aceasta sa nu reprezinte o incalcare a prevederilor legale.

Nu am nimic impotriva niciunei religii, respect credinta fiecarei persoane si cred ca educatia religioasa e importanta, dar ma... mai mult


Duminica, 01 Martie 2015, ora 21:00

92 comentarii
Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Ora de religie, subiect de disputa in Parlament: "Dumnezeu e mort", mesajul pe care un deputat il vrea pe pereti

Predarea religiei in scoli si faptul ca inscrierea la ora de religie se va putea face doar pe baza unei cereri in scris a parintilor, in urma decizie CCR, a generat, marti, discutii in Comisia de invatamant a Camerei, secretarul de stat in Ministerul Educatiei aratand ca pana pe 6 martie trebuie depuse aceste cereri.

Comisia de invatamant a invitat reprezentantii cultelor religioase la dezbateri, dupa ce CCR a admis faptul ca obligativitatea inscrierii din oficiu a copilului la ora de religie este neconstitutionala si ca vor putea intra la ora de religie doar copiii ai caror parinti au depus in acest sens o cerere.

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Reprezentantii cultelor religioase au sustinut necesitatea studierii religiei in scoli, preotul Ionut Corduneanu (BOR) aratand ca 25 de state din UE au obligatorie religia in scoli si ca Patriarhia Romana cere ca inscrierea la ora de religie "sa se faca pe toata durata scolarizarii din unitatea de invatamant".

"Predarea religie in scoli este un element esential in formarea unui tanar. Toti parintii bulgari catolici vor face acea cerere, iar religia in scolile noastre se va preda", a declarat deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minoritatii bulgare.

Deputatul Remus Cernea a spus ca decizia CCR trebuie pusa in acord cu legea invatamantului, astfel... mai mult


Marti, 17 Februarie 2015, ora 15:55

68 comentarii
Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Cum sustine Patriarhia Romana orele de religie in scoli

Patriarhia Romana sustine ca atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice.

"Astfel, potrivit articolului 29, aliniatul (1) din Constitutia Romaniei, 'libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale'.

De asemenea, conform articolului 32, aliniatul (7), 'statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege'", informeaza Patriarhia Romana.

Potrivit sursei citate, doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat, iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva.

"Cele doua conditii sunt pe deplin respectate in Romania, fiind prevazute in Constitutia Romaniei si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, articolul 18: religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori", au adaugat reprezentantii Patriarhiei.... mai mult


Vineri, 22 Februarie 2013, ora 19:45

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum e sa traiesti pe cea mai inclinata strada din lume (Galerie foto)
  2. Gestul incredibil la care a recurs un copil pentru a scapa de scoala
  3. Un presedinte lovit in cap de un mango ofera un apartament agresoarei (Video)
  4. Campanie inedita a Politiei in Gara de Nord: Un geamantan vorbitor
  5. Polonezii au rupt Ucraina in doua pe harta
  6. Culmea stupiditatii: A imitat un atac cu bomba intr-o scoala ca sa invite o fata la bal
  7. Ancheta la spital: La cantina se gateste pentru nunti si botezuri
  8. Culmea concurentei: Mascota Android urineaza pe logo-ul Apple (Foto)
  9. Primul cinematograf cu pisici
  10. Culmea cucerniciei: Preotul Dollar cere bani enoriasilor pentru a-si cumpara un nou avion de lux