ordinul arhitectilor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Kim Jong Un, un lider draconic: Ar fi executat arhitectul noului aeroport, ca nu i-a placut designul

Kim Jong Un, un lider draconic: Ar fi executat arhitectul noului aeroport, ca nu i-a placut designul

Masina de propaganda din Coreea de Nord a promovat in ultimele zile noul aeroport din Phenian, insa nu sufla o vorba despre un detaliu macabru.

Se pare ca liderul nord-coreean Kim Jong Un l-ar fi executat pe arhitectul sef al aeroportului, pentru ca nu i-a placut designul, relateaza The Mirror.

Dezvaluiri din Coreea de Nord: De ce si-a executat Kim Jong Un unchiul

Agentia de stat KCNA (Korean Central News Agency) a publicat saptamana trecuta 30 de fotografii in care Kim Jong Un apare vizitand aeroportul alaturi de sotia sa.

Proiectul reprezinta cea mai noua incercare de a-i impresiona pe turistii care ajung in Coreea de Nord, cu un aeroport luxos, dotat cu magazine de bijuterii, cafenele, farmacii, fantani de ciocolata si alte asemenea. Aeroportul va fi inaugurat, cel mai probabil, saptamana aceasta si va primi in mare parte zboruri din China si Rusia.

Insa Ma Won Chun, arhitectul din spatele celor mai mari proiecte guvernamentale, nu apare in nicio fotografie, pentru ca a disparut anul trecut. Acesta, alaturi de alti cinci oficiali nord-coreeni de rang inalt, au fost executati.

Dezvaluiri uimitoare despre viata lui Kim Jong-Un: De la playboy la dictator (Video)

Ma Won Chun a fost ucis in noiembrie 2014, "pentru practici de coruptie si nerespectarea ordinelor", potrivit Diplomat, o publicatie din Asia.

Moartea sa a coincis cu momentul in care lucrarile de renovare ale aeroportului au fost oprite, pentru ca liderul de la Phenian nu era multumit de... mai mult


Luni, 29 Iunie 2015, ora 09:45

6 comentarii
Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Ne prabusim la un mare cutremur? Riscuri in functie de anul constructiei si etaj - arhitectul-sef al Capitalei

Cutremurul resimtit in Bucuresti weekend-ul trecut a ridicat intrebari legate de siguranta cladirilor in cazul producerii unui seism puternic, in conditiile in care 190 de imobile din Capitala sunt considerate pericol public.

In Bucuresti exista cele mai multe cladiri din tara, fiind si cea mai vulnerabila zona in caz de cutremur, astfel ca Ziare.com a stat de vorba cu Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, care a precizat ca, in principiu, toate imobilele construite dupa schimbarea legislatiei din 1977, cand orasul a fost devastat de un seism de 7,2 grade pe scara Richter, sunt sigure. Asta din punct de vedere al proiectarii, deoarece pentru corectitudinea executiei si a materialelor nu baga nimeni mana in foc.

Bugetul pentru cladirile cu bulina, injumatatit - in Bucuresti ar putea fi sigure peste 1013 ani

"Cele care sunt construite dupa schimbarea legislatiei din 1977, in principiu, sunt sigure 100% in conditii normale, la un cutremur de 7 - 7,2 grade, nu de catastrofa, ca nimeni nu prevede partea aceasta. Dar din punct de vedere al proiectarii. Din punct de vedere al executiei, se vede cand apare fenomenul cat sunt de sigure.

Cladirile construite dupa anii 1960 au un grad de conformare la seism acceptabil, dar nu pe norme foarte stricte, iar cele care sunt construite inainte de '60 sunt vulnerabile din puncte de vedere al calculului seismic. Toate. Repet, se tine cont si de executie si de cat de mare este cladirea", a declarat Patrascu.

Lista... mai mult


Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 16:59

16 comentarii
Celebru arhitect danez: Bucurestiul este ca Bogota din Columbia

Celebru arhitect danez: Bucurestiul este ca Bogota din Columbia

Jan Gehl, arhitectul danez care a influentat cel mai mult schimbarile urbane ale ultimei decade, critica investitiile primariilor din Romania in pasaje rutiere si parcari.

Specialistul in planificare urbana a venit joi la Bucuresti pentru lansarea cartii sale, "Viata intre cladiri", tiparita cu sprijinul Ordinul Arhitectilor din Romania.

Bucurestiul nu face parte din portofoliul Gehl Architects, spre deosebire de New York, Londra sau Melbourne, insa dupa scurta vizita in Romania, Gehl a ajuns la concluzia ca "Bucurestiul este ca Bogota din Columbia, inainte de a fi redat locuitorilor sai", relateaza Adevarul.

De asemenea, vestea ca zilele acestea vom inaugura Pasajul Basarab, cel mai lat pod din interiorul unui oras din Europa, l-a amuzat pe Gehl. In cadrul prezentarii sale, el a explicat de ce primarii trebuie sa tina cont de oameni si nu de masini, adica sa gandeasca proiecte legate de spatiul pietonal si nu de cel pentru automobile.

"Sa fie clar pentru oricine: mai multe strazi, mai mult trafic! Mai multe parking-uri, mai atractiva e invitatia la trafic! Ati facut un nou pod in oras? Felicitari, veti avea cel mai mult trafic!", a spus arhitectul din Danemarca.

La Melbourne, transformarea orasului intr-unul verde a fost anuntata prin panouri imense cu mesaje pozitive, pentru ca toti locuitorii sa inteleaga beneficiile schimbarii.

La randul lor, bucurestenii ar trebui, in opinia lui Jan Gehl, sa se impuna in fata autoritatilor locale si sa spuna "Gata!... mai mult


Vineri, 10 Iunie 2011, ora 08:06

10 comentarii
Arhitectii: Programul de reabilitare termica este un esec arhitectural

Arhitectii: Programul de reabilitare termica este un esec arhitectural

Arhitectii din Romania spun ca programul de reabilitare termica este un esec din punct de vedere arhitectural si chiar o "crima" in cazul anumitor cladiri de patrimoniu. Ordinul Arhitectilor spune ca vina apartine tuturor celor implicati in derularea proiectelor.

"Vina pentru orice esec in arhitectura (...) este perfect impartita intre cei care comanda lucrarea, cei care o gandesc, cei care o autorizeaza, cei care construiesc si toti ceilalti care o accepta ca atare", a declarat presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, potrivit Mediafax.

In opinia lui, programul de reabilitare termica are o abordare unidirectionala, vizand doar eficienta energetica, iar calitatea in arhitectura este "o problema complexa". El a adaugat ca esecul s-a transformat chiar si in "crima" in cazul unor cladiri de patrimoniu, care nu trebuie sa fie "pur si simplu trase in polistiren".

Tiganas a precizat si ca arhitectii au rezerve in ceea ce priveste proiectul de lege privind reabilitarea fatadelor, promovat de Ministerul Dezvoltarii. El spune ca documentul se bazeaza pe masuri punitive, problema fiind insa una de cultura si civilizatie.

"Oamenii vor recidiva, nu-i poti obliga sa-si reabiliteze fatadele sub presiunea amenzii", a punctat arhitectul.

De asemenea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania a atras atentia ca cea mai proasta alegere cand vine vorba de cultura in arhitectura este "cultura pretului cel mai mic" din procedurile de achizitie publica. mai mult


Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 22:12

7 comentarii
Patriarhia acuza arhitectii Romaniei de dezinformare si victimizare

Patriarhia acuza arhitectii Romaniei de dezinformare si victimizare

Patriarhia Romana a reactionat vineri dupa ce Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) a aratat ca nu este de acord cu procedura prin care institutia va selecta proiectul castigator pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Arhitectii sustin ca este vorba doar de o licitatie pentru detalierea tehnica a unui model impus.

"Este surprinzatoare o astfel de atitudine din partea celor care, desi au fost invitati sa participe la simpozioanele tematice, au declinat invitatia, iar acum incearca sa acrediteze falsa impresie ca arhitectii nu pot participa la proiectarea Catedralei Mantuirii Neamului.

Cei ce nu au proiectat macar o biserica noua in mediul urban, tineri sau varstnici, pot participa la proiectare ca asociati ai celorlalti care au construit biserici, fapt bine precizat in momentul lansarii ofertei publice de proiectare (decembrie 2009)", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Patriarhia Romana sustine ca a organizat trei simpozioane tematice consultative, intitulate Noua Catedrala Patriarhala - Catedrala Mantuirii Neamului: arhitectura, structura, utilitate cultuala si culturala (decembrie 2008, iunie 2009 si decembrie 2009), la care au fost invitati sa participe arhitecti interesati, reprezentanti ai Uniunii Arhitectilor din Romania si Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Bucuresti, precum si factorii responsabili din Administratia de Stat Centrala si Locala.

"Unii au participat, altii nu. Cei absenti atunci se plang acum", se mai arata in comunicat.... mai mult


Vineri, 05 Martie 2010, ora 20:20

3 comentarii
Arhitectii nu sunt de acord cu planul Catedralei Mantuirii Neamului

Arhitectii nu sunt de acord cu planul Catedralei Mantuirii Neamului

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) nu este de acord cu procedura prin care Patriarhia Romana va selecta proiectul castigator pentru Catedrala Mantuirii Neamului, considerand ca este vorba doar de o licitatie pentru detalierea tehnica a unui model impus.

Arhitectii cer un concurs pentru alegerea proiectului castigator, si nu o licitatie restransa, la care participa zece firme de proiectare obligate sa faca proiectul dupa un model impus, la care modificarile pot fi de cel mult 10%.

In cadrul unei conferinte de presa organizata joi, reprezentantii OAR au mai spus ca nu sunt de acord cu tema impusa a proiectului, considerand ca aceasta nu are legatura cu traditia autentica a arhitecturii ortodoxe romanesti si nici cu cea contemporana.

"Este vorba doar de reluarea unei tipologii existente, pe care proiectul o mareste. Modalitatea de a mari un model de doua-trei ori este o absurditate. Schimbarea de scara presupune si o schimbare de tema", a declarat vicepresedintele OAR, Dan Marin.

Visan Viorel Atanasiu, membru in conducerea OAR, spune ca, daca proiectul actual va fi pus in practica, va fi un esec urbanistic si arhitectural. El a criticat si amplasarea defectuoasa, dimensiunile prea mari si lipsa de identitate arhitecturala a viitoarei Catedrale.

Parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei, prezent la conferinta arhitectilor, a declarat ca in 1999 si 2003 au fost organizate concursuri de arhitectura care nu au dus la nicio solutie... mai mult


Joi, 04 Martie 2010, ora 17:34

1 comentariu
Patriarhia: Arhitectii pot contribui la proiectul catedralei, insa fara plata

Patriarhia: Arhitectii pot contribui la proiectul catedralei, insa fara plata

Patriarhia Romana precizeaza ca a organizat, in luna decembrie, discutii preliminare pentru a definitiva tema si solutia de proiectare a Catedralei Patriarhale.

De asemenea, Patriarhia comunica faptul ca arhitectii care vor dori vor putea contribui la proiect, insa fara a fi platiti, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Referitor la proiectul propriu-zis al viitoarei catedrale, Patriarhia precizeaza ca au loc, de mai mult timp, discutii preliminarii pe tema de proiectare propusa de beneficiar, la care au participat numerosi arhitecti din tara.

Scopul acestor discutii preliminare este acela de a definitiva tema si solutia de proiectare a edificiului catedralei in acord cu cerintele solicitate de beneficiar si in corelare cu solutia proiectului pentru utilitati si anexe.

In acest context, pe 15 decembrie 2008, Patriarhia Romana a organizat simpozionul tematic "Noua Catedrala Patriarhala - Catedrala Mantuirii Neamului".

Dupa finalizarea temei de proiectare, Patriarhia Romana va oferi posibilitatea arhitectilor care doresc sa contribuie la realizarea proiectului de arhitectura sa faca acest lucru, fara remuneratie.

Patriarhia mai precizeaza ca la cele doua concursuri anterioare cu premii in bani, pe care le-a organizat pentru proiecte ale catedralei pe alte amplasamente, au fost cheltuiti peste 200.000 de dolari, fara un rezultat final concludent.

"Plecand de la aceasta experienta negativa, Patriarhia Romana a hotarat sa nu mai ofere premii in bani, ci... mai mult


Luni, 23 Februarie 2009, ora 20:07

6 comentarii
Arhitectii cer Patriarhiei sa organizeze concurs pentru proiectul Catedralei

Arhitectii cer Patriarhiei sa organizeze concurs pentru proiectul Catedralei

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) cere Patriarhiei Romane sa organizeze un concurs public pentru atribuirea proiectului de constructie a Catedralei Patriarhale, dupa ce proiectul ar fi fost incredintat arhitectului Nicolae Vladescu.

Potrivit OAR, Patriarhia intentioneaza sa inceapa in aceasta primavara lucrarile la ansamblul Catedralei Patriarhale pe amplasamentul stabilit in spatele Dealului Arsenalului, proiectul acceptat pentru aceasta constructie fiind al arhitectului Nicolae Vladescu, informeaza NewsIn.

"Ordinul Arhitectilor din Romania isi manifesta surprinderea si dezamagirea fata de abandonarea unei idei generoase si constructive pe care Prea Fericirea Voastra si conducerea Patriarhiei pareau a fi imbratisat-o: organizarea unui concurs de arhitectura conform standardelor internationale in domeniu", se arata in scrisoarea deschisa adresata Patriarhului Daniel.

Fiind un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor, arhitectii considera ca este necesar un concurs pentru selectarea celui mai bun proiect.

"Fiind un obiectiv de interes public, construit din banii contribuabililor ar fi normal ca aceasta constructie sa fie facuta dupa o selectie pe baza de calitate a unor variante, astfel incat sa fie aleasa cel mai bun proiect. OAR sustine ideea unui concurs in cazul oricarei constructii de acest fel", a explicat presedintele Ordinului, arhitectul Serban Sturdza.

Ansamblul presupune, pe langa Catedrala propriu-zisa, o piata mare,... mai mult


Luni, 23 Februarie 2009, ora 17:26

4 comentarii
Ordinul Arhitectilor din Romania se opune proiectului "Dambovita Center"

Ordinul Arhitectilor din Romania se opune proiectului "Dambovita Center"

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania s-a pronuntat, joi, impotriva proiectului "Dambovita Center", recent avizat de Comisia Tehnica de Urbanism a Primariei Capitalei.

Conducerea OAR a apreciat ca acest proiect este de un prost gust "abominabil", deoarece are abateri majore de la planul urbanistic general, informeaza Agerpres.

"Proiectul 'Dambovita Center' este unul care solicita derogari majore de la prevederile planului urbanistic general si care aduce prejudicii orasului, atat in termen functional, cat si de imagine urbana.

Noi consideram ca acest proiect asa cum a fost prezentat Comisiei de urbanism a municipalitatii este incompatibil cu exigentele unei arhitecturi contemporane de calitate" - a afirmat Dan Marian, presedintele filialei Bucuresti a OAR, la o conferinta de presa.

In opinia sa, municipalitatea ar fi trebuit sa organizeze un concurs international pentru desemnarea proiectului de urbanism care sa se deruleze la nivelul imobilului cunoscut "Casa Radio", din zona Eroilor.

La randul sau, presedintele OAR, Mircea Ochinciuc, a apreciat ca proiectul amintit nu ajuta la cresterea calitatii imaginii urbanistice a Bucurestiului si ar putea fi mult imbunatatit.

"Una dintre propunerile pe care trebuia sa le anunte autoritatile locale ar fi ca acolo sa se realizeze un centru cultural, nu un balci comercial. Bucurestiul are nevoie de un teatru modern, o sala de opera cum trebuie, obiective care ar putea fi incluse in acest proiect", a... mai mult


Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 15:05

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)