ordonanta guvern ccr

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ponta cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe o ordonanta de urgenta data de Guvern

Ponta cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR pe o ordonanta de urgenta data de Guvern

Premierul Victor Ponta va solicita, luni, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de urgenta privind valorificarea imobilelor confiscate, dupa ce Centrul de Resurse Juridice a sesizat deja Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea ordonantei.

Guvernul a adoptat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta care prevede ca imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de catre institutii publice, care le vor prelua in proprietate, urmand sa fie valorificate sub o alta forma doar daca nicio institutie publica nu va fi interesata de acestea.CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de urgenta a Guvernului numarul 7/15.04.2015 privind privind stabilirea destinatiei unor bunuri imobile confiscate.

Guvernul a decis: Imobilele confiscate devin proprietatea institutiilor publice - trebuie doar sa le ceara

"Astazi ii fac si eu o scrisoare Avocatului Poporului, domnul Ciorbea, in care il rog si eu sa sesizeze CCR pentru ca sa se stabileasca daca acea reglementare este in conformitate cu Constitutia (...) Cred sincer, mai ales ca e o reglementare noua, ca e foarte bine ca Avocatul Poporului sa sesizeze CCR si sa ne spuna Curtea daca am procedat bine sau nu", a spus Ponta.

El a aratat ca de la inceputul anului s-a cerut Guvernului sa schimbe legislatia in domeniu, iar atunci cand a schimbat-o, organizatiile neguvernamentale contesta... mai mult


Luni, 20 Aprilie 2015, ora 15:00

2 comentarii
Ciorbea ii scrie lui Basescu: Suntem intr-o "faza avansata" de examinare a OUG pe educatie (Video)

Ciorbea ii scrie lui Basescu: Suntem intr-o "faza avansata" de examinare a OUG pe educatie (Video)

La mai bine de o luna de la adoptarea Ordonantei de Urgenta care modifica legea Educatiei si dupa numeroase solicitari adresate de presedinte, parlamentari, asociatii de studenti si ONG-uri, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, explica intr-o scrisoare trimisa lui Traian Basescu de ce nu a sesizat pana acum Curtea Constitutionala.

Ordonanta de Urgenta 49/2014, adoptata de Guvernul Ponta la finalul lunii iunie, a fost intens criticata de opinia publica, semnalandu-se, printre altele, faptul ca ea contine articole deja declarate neconstitutionale de CCR, are noi prevederi care incalca Constitutia, ingradeste dreptul la educatie, iar nota de fundamentare nu justifica urgenta cu care este modificata o lege fundamentala pentru invatamantul romanesc. Unul dintre principalii contestatari a fost presedintele Traian Basescu.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

Basescu cere din nou Avocatului Poporului sa conteste OUG pe Educatie - Ce ii raspunde Ciorbea

Intr-o scrisoare de raspuns trimisa, miercuri, presedintelui Traian Basescu, Victor Ciorbea spune ca "a cerut si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale 'Alma Mater', Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret' si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la... mai mult


Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:04

5 comentarii
Zaharescu, despre urgenta CCR: Guvernul poate simti nevoia sa modifice orice crede

Zaharescu, despre urgenta CCR: Guvernul poate simti nevoia sa modifice orice crede

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat caracterul de urgenta al ordonantei prin care a fost modificata, miercuri, Legea Curtii Constitutionale, afirmand ca Executivul "poate simti nevoia sa modifice urgent, in orice clipa, orice crede necesar la acel moment".

Intrebat cum este motivat caracterul de urgenta al ordonantei prin care Guvernul a modificat, miercuri, Legea Curtii Constitutionale, purtatorul de cuvant al Executivului a afirmat la inceput ca Guvernul are abilitarea de a emite in vacanta parlamentara ordonante de urgenta (abilitarea fiind insa doar pentru ordonante simple si numai in anumite domenii - n.red.), dupa care a explicat ca astfel se revine la situatia de dinainte de anul 2010, cand CCR avea doar anumite atributii, informeaza Mediafax.

E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

Insa, la insistentele jurnalistilor de a explica motivul pentru care Guvernul a simtit brusc nevoia, dupa doi ani, sa modifice in regim de urgenta Legea Curtii Constitutionale, Zaharescu a raspuns: "Guvernul poate sa simta nevoia sa modifice urgent, in orice clipa, orice crede la momentul ala necesar. Probabil ca in acest moment, cand s-a produs ordonanta de urgenta, exact acum trebuia sa vina".

Asa cum se zvonise inca de marti, Guvernul Ponta a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care a modificat legea de functionare a Curtii Constitutionale, eliminand dreptul acesteia de a se pronunta asupra... mai mult


Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 17:16

18 comentarii
Toader: CCR trebuie sa analizeze constestatiile depuse de Blaga si Anastase

Toader: CCR trebuie sa analizeze constestatiile depuse de Blaga si Anastase

Contestatiile lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase privind revocarea lor din functiile de presedinte a Senatului, respectiv presedinte a Camerei Deputatilor, vor fi luate in discutie de Curtea Constitutionali in 10 iulie, a comunicat miercuri, pentru MEDIAFAX, Biroul de presa al CC.

Hotararile depuse la CCR de Vasile Blaga si Roberta Anastase privind revocarea lor trebuie sa "mearga mai departe", deoarece au fost depuse anterior ordonantei care spune ca judecatorii nu se pot pronunta asupra acestui tip de acte ale Parlamentului, considera liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

"Si noi, grupul parlamentar, si cei doi presedinti de la Camera si Senat ai PDL, Vasile Blaga si Roberta Anastase, au depus contestatii la Curtea Constitutionala ieri (marti - n. red.). Inainte de aparitia ordonantei. Din punct de vedere procedural este o actiune inaintea aparitiei ordonantei si ea trebuie sa mearga mai departe", a declarat Toader.

E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

De asemenea, liderul deputatilor democrat-liberali a precizat ca ramane de vazut cum va analiza Curtea Constitutionala contestatiile depuse de catre PDL:

"Noi am depus contestatii la hotararile care au fost in Parlament. Noi am luat ca baza hotararile de aici si in baza carei prevederi un presedinte de Camera, ieri sau azi, a convocat daca nu era numit. Inseamna ca este uzurpare de functie.

Noi am atacat pe baza hotararii emise de Parlament, deci pe baza... mai mult


Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 16:01

21 comentarii
E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

E oficial: Guvernul a luat dreptul CCR de a aviza hotararile Parlamentului!

Asa cum se zvonise inca de marti, Guvernul Ponta a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care a modificat legea de functionare a Curtii Constitutionale, eliminand dreptul acesteia de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului. Era pasul absolut necesar pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Ordonanta a fost aprobata la scurt timp de la inceputul sedintei de guvern, desi nu se afla pe agenda de miercuri a Executivului, si a fost publicata imediat in Monitorul Oficial, informeaza B1TV.

Prin urmare, daca parlamentarii vor vota vineri pentru suspendarea presedintelui, asa cum este preconizat, PDL nu va mai putea ataca hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala, pentru ca acesteia i s-a retezat dreptul de a se pronunta in asemenea cazuri.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat ca "nimeni nu se va atinge de judecatorii de la Curtea Constitutionala", adaugand ca proiectul de ordonanta de urgenta este "o revenire la normal", cata vreme pana in urma cu doi ani, cand "un parlamentar a introdus un amendament" (Dan Sova, PSD - n.red.), Curtea nu avea dreptul de a se pronunta si asupra hotararilor Parlamentului.

"Ordonanta este foarte simpla: se retrage din textul actual faptul ca CCR se poate pronunta pe hotararile Parlamentului", a mai spus Dusa.

In replica, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei (PDL) a declarat la Digi24 ca "este un nou pas al loviturii de stat" si ca USL incearca sa puna tara sub... mai mult


Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 13:39

78 comentarii
Guvernul a incalcat Constitutia cu ordonanta deconcentratelor

Guvernul a incalcat Constitutia cu ordonanta deconcentratelor

Curtea Constitutionala a decis miercuri, cu majoritate de voturi, ca legea de aprobare a OUG 37/2009 este neconstitutionala, pentru ca s-au incalcat normele privind adoptarea ordonantelor de urgenta, mai exact cele referitoare la domeniile in care pot fi date astfel de acte.

Intr-un comunicat de presa remis, miercuri, de Curtea Constitutionala, se arata ca legea este neconstitutionala, ca urmare a incalcarii normelor privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta prevazute de articolul 115, alineatul 6 din Legea fundamentala.

Potrivit alineatului 6, "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru, precizeaza CCR.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala, miercuri, Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind deconcentratele, la o zi dupa ce ordonanta atacata la CCR de PNL si UDMR a fost abrogata de Guvern printr-o noua ordonanta de urgenta.

Surse din magistratura au explicat, pentru NewsIn, ca decizia CCR nu produce efecte, deoarece a fost declarata neconstitutionala o lege privind o ordonanta de urgenta abrogata.

Marti, Guvernul a dat o... mai mult


Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 14:32

1 comentariu
O ordonanta impotriva drepturilor de autor ar fi neconstitutionala

O ordonanta impotriva drepturilor de autor ar fi neconstitutionala

Reprezentantii organizatiilor de media spun ca Guvernul nu poate desfiinta contractele de drepturi de autor pentru ca sunt reglementate prin legi organice si directive europene, iar o ordonanta impotriva acestor drepturi ar fi neconstitutionala.

"Drepturile de autor nu sunt o inventie a statului roman, sunt reglementate in Europa si exista o directiva a drepturilor de autor. UE urmareste crearea unei piete unice a drepturilor de autor si recunoaste proprietatea intelectuala si dreptul inalienabil asupra creatiilor. Romania nu poate lua o pozitie diferita de UE din acest punct de vedere", a explicat, pentru NewsIn, Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Totodata, juristii considera ca nu este cazul sa se intervina in modalitatea de salarizare a jurnalistilor si a celor implicati in activitati creative. "Activitatea de presa este corect remunerata prin drepturi de autor, pentru ca este vorba de o munca intelectuala de creatie asupra careia autorul are dreptul de a decide. Articolele de presa pot fi adunate foarte bine in volume", spune avocatul Doru Costea.

Costea considera ca ideea Executivului este "o gaselnita impotriva presei", dar nu se poate aplica, pentru ca exista o lege organica a drepturilor de autor.

"Iar daca prin absurd, Guvernul ar propune o ordonanta prin care sa desfiinteze contractul de drepturi de autor, aceasta va fi contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Sigur, s-ar putea face alte modificari ale... mai mult


Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 18:03

7 comentarii
Alte articole despre: drepturi autor, Ordonanta Guvern Boc
FSLI va ataca la CCR ordonanta adoptata luni de Guvern

FSLI va ataca la CCR ordonanta adoptata luni de Guvern

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) va ataca la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului, ordonanta prin care vor fi majorate salariile cadrelor didactice etapizat cu pana la 28%.

Ei afirma ca la elaborarea ei, nu au fost consultati partenerii sociali, asa cum prevede legea, informeaza NewsIn.

"In plus, aceasta ordonanta anuleaza o lege votata de parlament si promulgata de presedintie, ceea ce este iarasi ilegal. Ordonanta a aparut din senin si este un abuz al guvernului, asa ca o vom contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Avocatul Poporului", spune presedintele FSLI, Aurel Cornea.

El sustine ca primul ministru dezinformeaza opinia publica, pentru ca, de fapt, la negocieri, s-a vorbit despre majorari de 24%, in doua etape, numai pentru cei care au salariu pana la 640 de lei.

"Noi avem o grila a noilor salarii, pe care am primit-o de la Guvern si care nu ne satisface. Potrivit acesteia, cei care au salarii intre 640 si 700 de lei ar urma sa primeasca 23%, iar la 1.500 de lei nu se mai da nicio majorare. Iar in a doua etapa, celor cu salariu de la 1.500 de lei in sus li se majoreaza cu 3 la suta.

Salarii de pana la 640 de lei au, insa, doar cadrele necalificate. Altfel spus, de majorarea 'generoasa' a lui Tariceanu beneficiaza, potrivit noii ordonante, femeile de serviciu", spune Cornea. mai mult


Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 13:16

Alte articole despre: FSLI, atac, CCR, ordonanta, guvern, majorare, salarii
Guvernul asteapta motivarea CCR

Guvernul asteapta motivarea CCR

Inainte de a formula un punct de vedere oficial, Guvernul asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale, in privinta verdictului de neconstitutionalitate, dat in cazul Legii CNSAS, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru, citata de NewsIn.

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat joi neconstitutionala Legea nr.187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, dupa ce a fost sesizata cu aceasta exceptie, in cazul fostului lider PC, Dan Voiculescu. CCR a declarat neconstitutionale si articolele II si V din ordonanta de urgenta a Guvernului, ale caror prevederi se refera la reglementarea functionarii CNSAS.

Articolul II se refera la obligatia autoritatilor la care se depuneau declaratiile, conform Legii 187/1999, de a trimite la CNSAS, lista persoanelor care intra sub incidenta legii CNSAS, insotite de plicurile inchise care contin declaratiile pe propria raspundere. Articolul se refera la metodologia practica, in sensul in care se specifica ca lista trebuie sa cuprinda numele si prenumele persoanei, numele si prenumele parintilor, locul de munca si functia pe care o ocupa, domiciliul din actul de identitate.

in articolul V al ordonantei de urgenta a Guvernului nr.16/2006 se stipuleaza ca, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a OUG, se modifica hotararea Parlamentului pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor... mai mult


Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 16:52

Alte articole despre: guvern, CCR, CNSAS

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)