organizatia mondiala a comertului

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Rusia, in Organizatia Mondiala a Comertului, dupa 18 ani de negocieri

Rusia, in Organizatia Mondiala a Comertului, dupa 18 ani de negocieri

Rusia a intrat, miercuri, oficial, in Organizatia Mondiala a Comertului, dupa mai bine de 18 ani de negocieri intre cele doua parti.

Analistii spera intr-o transformare radicala a Rusiei prin intrarea in OMC, care ar trebui sa conduca la inlaturarea tarifelor protectioniste si a tuturor barierelor de acces pe piata a produselor straine, informeaza Associated Press.

Odata cu intrarea in OMC, Rusia va reduce taxele de import, in medie, cu 5,9%, ceea ce o sa faca produsele occidentale mai accesibile pentru populatie.

Potrivit unor estimari facute de Banca Mondiala, intrarea in OMC va genera o crestere a economiei Rusiei cu 3,3% anual in perioada 2013-2016.

Rusia are pana la 7 ani termen de gratie pentru a liberaliza complet accesul pe pietele proprii.

De o perioada de gratie cuprinsa intre 5 si 7 ani se vor bucura producatorii care activeaza in industria auto, industria usoara sau in agricultura.

Toate celelalte piete, care nu intra in categoria celor cu o protectie speciala, au la dispozitie intre doi si trei ani pentru a se liberaliza. mai mult


Miercuri, 22 August 2012, ora 22:10

1 comentariu
Dupa 18 ani de negocieri, Rusia intra in Organizatia Mondiala a Comertului

Dupa 18 ani de negocieri, Rusia intra in Organizatia Mondiala a Comertului

Rusia va intra intr-un final in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), vineri, in cadrul unei ceremonii origanizate in Elvetia, dupa 18 ani de negocieri.

Georgia a incercat cu succes sa blocheze accesul Rusiei in organizatie, inca din 2008 cand cele doua tari s-au aflat intr-un scurt razboi. Rusia este cea mai mare economie dintre cele care nu sunt inca membre ale Organizatiei, noteaza BBC.

De asemenea, este ultima dintre economiile G20 care intra in OMC. Prin proaspata apartenenta, multe dintre barierele comerciale actuale vor fi ridicate, stimuland un comert diversificat intre Rusia si restul lumii. Unii analisti sugereaza chiar ca noua apartenenta va aduce o crestere de zeci de miliarde anual pentru economia Rusiei.

Rusia este in prezent a treia cea mai mare piata de export a Europei, exporturile rusesti fiind dominate de petrol si gaz. "Prin apartenenta la OMC, Rusia va trebui sa importe, de asemenea, si anumite reguli si reglementari care vor redresa acele aspecte de care se plang, de obiecei, investitorii straini, precum corputia, protectia actionariatului minoritar, independenta judiciara", a declarat economistul Ivan Tchakarov.

Analistii considera ca motivul pentru care Rusia a fost intr-un final acceptata a fost acela ca s-a modificat politica guvernamentala oficiala ca urmare a crizei. Altfel spus, Rusia a acceptat faptul ca, in actualul context economic, este necesar sa se deschida ceva mai mult catre investitorii straini dar si sa creasca tipurile... mai mult


Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 15:31

2 comentarii
SUA regreta inlesnirile economice acordate Chinei, acum exact zece ani

SUA regreta inlesnirile economice acordate Chinei, acum exact zece ani

In urma cu zece ani, o delegatie a Statelor Unite a negociat si, ulterior, a semnat intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului. Semanarea documentelor s-a facut in 11 decembrie 2001 si a insemnat eliminarea unor bariere impuse comertului Chinei.

Intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a fost inceputul unei perioada de crestere economica, fara precedent, pentru China, care a ajuns in doar zece ani a doua economie din lume si a redus rata saraciei, in China de la 10,2 la suta in 2000 la 2,8 la suta in 2010.

Daca in China interarea in OMC este inca o sursa de beneficii, Statele Unite au din ce in ce mai multe motive sa regerete aceasta decizie. Dupa ce a deveni membru cu drepturi depline al OMG si toate restrictiile legate de comert au fost ridicate, China a inundat piata americana cu produse ieftine.

In prezent, fiecare familie de americani face o economie anuala de circa 600 de dolari cumparand haine, incaltaminte, bunuri de uz casnic si electronice made in China. Dincolo de avantajele personale ale fiecarei familii, acest fapt a dus la un declin al productiei in SUA si implicit la o scadere a numarului locurilor de munca. In replica, chinezii au considerat intrarea tarii lor in OMC ca una din realizarile istorice, scrie intr-un articol publicat duminica de Reuters.

Statisticile la care face referire articolul, publicat de Reuters, arata ca, in ultimii 10 ani, numarul locurilor de munca in SUA a scazut cu 25% ajungand la 11,5... mai mult


Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 16:16

7 comentarii
Biden si Putin au vorbit despre intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului

Biden si Putin au vorbit despre intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului

Intrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului a fost, joi, tema de discutie dintre vicepresedintele american Joe Biden si premierul rus Vladimir Putin.

In plus, cei doi oficiali au vorbit si despre cooperarea in materie de aparare, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.

Biden si Putin au vorbit "despre angajamentul administratiei Obama de a rezilia" o lege care dateaza din timpul Razboiului Rece.

Potrivit actului normativ, anumite tari necapitaliste, cu legi foarte stricte asupra migratiei nu au voie sa adere la astfel de organizatii, noteaza AFP.

Intr-o astfel de situatie se mai afla doar Rusia, potrivit sursei citate.

Totodata, cei doi oficiali au discutat si despre "urmatorii pasi ai cooperarii in materie de aparare" si au convenit ca actualul ritm de cooperare trebuie sa continue, mai precizeaza Casa Alba.

"Vicepresedintele Biden a subliniat necesitatea continuarii cooperarii intre Statele Unite si Rusia pe probleme de securitate globala si a promis sa continue sa lucreze cu Rusia pe tema facilitatii calatoriei intre cele doua tari", se mai arata in comunicatul Casei Albe. mai mult


Vineri, 22 Aprilie 2011, ora 20:42

1 comentariu
OMC prognozeaza pentru 2010 o crestere de 9,5% a comertului mondial

OMC prognozeaza pentru 2010 o crestere de 9,5% a comertului mondial

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a prognozat ca in 2010 comertul mondial va inregistra o crestere de 9,5%, dupa o scadere de 12,2% in 2009, cel mai mare recul de la cel de-al doilea razboi mondial.

Institutia preconizeaza ca exporturile economiilor dezvoltate vor spori cu 7,5% in cursul acestui an, in timp ce exporturile celorlalte tari vor creste cu aproximativ 11%.

Potrivit economistilor OMC, in cazul in care comertul va continua sa creasca in ritmul actual, va mai fi nevoie de numai un an pentru ca exporturile sa depaseasca maximum atins in 2008, inaintea declansarii crizei. mai mult


Vineri, 26 Martie 2010, ora 21:07

OMC: Sistemul comercial mondial incepe sa isi revina

OMC: Sistemul comercial mondial incepe sa isi revina

Pachetul financiar de 250 miliarde dolari, ce a avut ca scop impulsionarea sistemului comercial mondial afectat de criza creditelor, a inceput sa dea rezultate, mai ales in Asia, a declarat directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), citat de Reuters.

"Parerea mea, pentru moment numai o impresie calitativa, este ca situatia se imbunatateste in special in Asia, pentru ca tari precum China au intervenit foarte puternic", a spus directorul general al OMC, Pascal Lamy.

In ciuda acestui optimism prudent, Lamy a spus ca organizatia cu sediul la Geneva isi mentine previziunea cu privire la scaderea comertului mondial cu 10% in acest an, ca urmare a recesiunii si a inghetarii creditarii.

Lamy a mai spus ca tarile membre ale OMC au recunoscut cererea Africii de Sud de a primi un tratament special in actuala runda Doha, din cauza reducerilor drastice ale tarifelor comerciale ce au fost relizate in timpul apartheidului, ce s-a incheiat in urma cu 15 ani.

In timpul guvernarii minoritatii albe, Africa de Sud a fost tratata, in termeni comerciali, ca o tara dezvoltata, si nu ca un stat in curs de dezvoltare, cum este considerata in prezent.

Astfel, "Africa de Sud a fost nevoita, la momentul respectiv, sa reduca tarifele mai mult decat alte tari emergente", a mai spus Lamy. mai mult


Duminica, 02 August 2009, ora 16:16

Comertul mondial scade cu 9%, in 2009

Comertul mondial scade cu 9%, in 2009

Comertul va inregistra in acest un declin de 9%, la nivel mondial, situatia fiind cea mai grava dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, a anuntat Organizatia Mondiala a Comertului.

La baza acestui declin stau recesiunea care a afectat majoritatea statelor industrializare si declinul accentuat al exporturilor raportat deja in primele luni ale anului, informeaza Les Echos.

Cele mai afectate vor fi statele dezvoltate, unde exporturile se vor diminua cu aproape 10%. In tarile in curs de dezvoltare, exporturile ar putea scadea in acest an cu 2-3%.

In conditiile in care viitorul nu este roz pentru anul 2009, cifrele din 2008 se traduc si ele intr-o avalansa de vesti proaste. Cresterea in comertul mondial, in 2008, a fost de numai 2%, fata de 6% in 2007. mai mult


Marti, 24 Martie 2009, ora 11:02

Japonia ar putea muri de foame daca semneaza acordul cu OMC

Japonia ar putea muri de foame daca semneaza acordul cu OMC

Japonia ar putea "muri de foame" in cateva zeci de ani, daca barierele care ii protejeaza pe agricultorii japonezi de concurenta straina vor fi inlaturate de Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), sustine Kunio Hatoyama, ministrul japonez al justitiei, citat de AFP.

Ministrul japonez este recunoscut pentru astfel de declaratii neobisnuite, dar si pentru pledaririle in favoarea pedepsei capitale.

"Negociatorii nu trebuie sa accepte un compromis al carui efect ar fi o mai mare diminuare a gradului de autosuficienta alimentara a Japoniei", a precizat Kunio Hatoyama.

Desi Japonia importa aproape 60% din alimentele pe care le consuma, majoritatea produselor alimentare locale, mai ales orezul, sunt protejate de concurenta straina prin subventii si taxe vamale exorbitante.

Acordul OMC, elaborate la Geneva, prevede ca tarile dezvoltate sa poata defini ca "esentiale" 4% din totalul importurilor, asupra carora vor putea mentine taxe mai ridicate. In prima faza, oficialii niponi au solicitat OMC ca procentul sa fie de cel putin 10%, dar au acceptat si nivelul de 8%.

"Vrem ca nivelul de 8% sa fie mentinut. Aceasta va fi principala preocupare a Japoniei, vom face tot ce este necesar pentru a mentine aceasta pozitie", a declarat Nobutaka Machimura, purtatorul de cuvant al Executivului nipon. mai mult


Marti, 29 Iulie 2008, ora 18:13

1 comentariu
Capul Verde a devenit al 153-lea membru al OMC

Capul Verde a devenit al 153-lea membru al OMC

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) s-a extins miercuri cu inca un membru, Republica Capul Verde fiind statul cu numarul 153 aderat, relateaza AFP.

Discutiile dintre Praia si OMC au inceput in 1999, arhipelagul african fiind nevoit sa-si adapteze regimul comercial la regulile OMC si sa deschida pietele pentru bunurile si serviciile de import.

Capul Verde este cel de al 33-lea stat foarte putin dezvoltat, dintr-un total de 50 de tari catalogate astfel la nivel mondial, care este primit in randul OMC.

Populatia fostei colonii portugheze, independenta din 1975, este de 400.000 locuitori.

Capul Verde este specializat in productia de sare si banane, dar si in pescuit, in special de languste. mai mult


Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 12:14

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba