pachet baza sanatate minister

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul de servicii medicale de baza a fost aprobat de Guvern si pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Banicioiu, pe preventie, pacientii asimptomatici pana la 39 de ani trebuind sa faca o vizita la medicul de familie cel putin o data la trei ani, iar cei peste 40 de ani, in fiecare an.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in sedinta de marti a Executivului au fost aprobate, prin aceeasi hotarare de guvern, pachetele de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014-2015.

Prin acest proiect de act normativ, in conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza, precizeaza MS.

Atentie pacienti: Sute de boli nu vor mai fi tratate in spital

"Este o masura importanta pentru sistemul de sanatate si pentru toti romanii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza in interesul pacientului. Pachetul de baza aduce ca noutate preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face preventie, lucru care va ajuta atat starea de sanatate a cetatenilor acestei tari, dar si intreg sistemul de sanatate. (...)

Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a... mai mult


Marti, 13 Mai 2014, ora 18:24

1 comentariu
Cei care nu se prezinta periodic la medic ar putea fi sanctionati

Cei care nu se prezinta periodic la medic ar putea fi sanctionati

Eugen Nicolaescu a anuntat, joi, ca Ministerul Sanatatii ia in calcul sanctionarea asiguratilor care nu se prezinta la controlul medical periodic prevazut de noul pachet de baza.

Astfel, asiguratii sanatosi de pana in 39 de ani care nu se prezinta o data la trei luni la medic, respectiv o data pe an in cazul celor de peste 40 de ani risca sa fie sanctionati, arata agentia Mediafax.

Ministrul Nicolaescu a spus ca "orice asigurat va beneficia de toate serviciile de care are nevoie ca sa nu ii fie pusa viata in pericol" si ca noul pachet are ca scop "preventia cu efecte pe termen lung si grija pentru banii publici".

Ce aduce noul pachet de baza: Mai putine internari si vizite numarate la medicul de familie

"Pachetul de baza nu limiteaza numarul de prezentari pentru probleme de sanatate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi. Ori de cate ori intervine o modificare in starea de sanatate, ori de cate ori o persoana se simte rau sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sanatate, are dreptul sa se adreseze medicului de familie, indiferent de varsta, fiind vorba despre consultatii in afara programului de preventie.

Consultatia pentru probleme noi de sanatate sau episoade acute nu trebuie confundata cu urgenta - stari foarte grave, amenintatoare de viata -, pentru care pacientul suna la 112", a mai declarat ministrul Sanatatii.

Mai multa atentie pentru mame si copii

Noul pachet de baza are ca scop si urmarirea atenta a dezvoltarii copilului,... mai mult


Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 21:39

10 comentarii
Dulaul fara dinti al Sanatatii (Opinii)

Dulaul fara dinti al Sanatatii (Opinii)

Teoretic, forma detaliata a pachetului de baza de servicii medicale, propusa de Ministerul Sanatatii, este corecta. O forma minimala, acoperind urgentele, gravidele si bolile contagioase, pentru toti cetatenii, asigurati sau nu, si o forma destinata asiguratilor, care include aproape toate serviciile medicale, dar pe lista de asteptare, cu prioritate in functie de boala si gravitatea ei.

Asa se face in cea mai mare parte a UE, unde a fost aleasa formula listei de asteptare, nu aceea a numarului limitat de servicii medicale.

Dar dincolo de aceasta parte teoretica, principial corecta, practic, pachetul lui Eugen Nicolaescu nu va produce efecte, pentru ca ii lipsesc doua instrumente esentiale pentru a o face: reglementarea asigurarilor private si controlul. Cat ele lipsesc, efectele vor fi nule.

Ca sa pui cu adevarat ordine in sistemul sanitar, ca sa atragi bani mai multi in el, asigurarile private de sanatate sunt esentiale. Daca ele nu exista, ramai practic cu aceeasi bani si lungesti aberant listele de asteptare. Asigurarile private sunt exact alternativa pentru cei care nu vor sa astepte, care vor servicii mai rapide, si in baza acestor sume suplimentare le pot obtine. Banii pe care ii platesc pentru aceasta rapiditate, prin intermediul asigurarii private, sunt o sursa esentiala de iesire din subfinantare. Proiectul lui Eugen Nicolaescu nu sufla o vorba despre asigurarile private.

Apoi, avem liste de asteptare, foarte bine! Dar cine si pe ce criterii... mai mult


Luni, 23 Decembrie 2013, ora 23:25

21 comentarii
Nicolaescu anunta ca are nevoie de 12 miliarde de euro - la ce vor folosi banii

Nicolaescu anunta ca are nevoie de 12 miliarde de euro - la ce vor folosi banii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat, luni seara, ca institutia pe care o conduce are nevoie de 12 miliarde de euro pentru a pune la punct infrastructura medicala.

"Dupa ultimele calcule pe care le-am tot facut in mai multe etape, intre 12 si 14 miliarde de euro e necesarul care i-ar trebui Romaniei ca toata infrastructura sa fie la cea mai inalta performanta. Vorbim de cabinete medicale, spitale, laboratoare, imagistica, etc", a spus Eugen Nicolaescu la Realitatea TV.

Ministrul a adaugat ca au nevoie de aproximativ 100.000 de paturi, dar ca trebuie sa fie atenti la distributia acestora.

Greva medicilor, suspendata. Nicolaescu: Trebuie sa fim realisti cu posibilitatile pe care le avem

"E nevoie sa avem circa 100.000 de paturi, trebuie sa fie repartizate unitar in toata tara, trebuie sa fie asezate in niste constructii care sa respecte anumite reguli ca acele spitale sa poata sa fie acreditate din punct de vedere sanitar, trebuie sa aiba anumite echipamente si aparatura medicala", a continuat Nicolaescu.

Lucrurile nu sunt la fel de simple cand in discutie sunt aduse serviciile medicale.

"Nu stim deocamdata cate servicii medicale trebuie sa se faca exact in spital, in ambulatoriu de specialitate sau cate la medicul de familie... Probabil ca vom sti aceste lucruri intr-un an sau doi, pe masura ce vom introduce niste aspecte importante de reforma.

Pachetul de baza ne va spune intr-un an sau doi care este nivelul de servicii pe fiecare tip in... mai mult


Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 08:16

3 comentarii
Sa fii pacient in Romania e o sanctiune in sine. Ce se schimba? Interviu

Sa fii pacient in Romania e o sanctiune in sine. Ce se schimba? Interviu

Pacientul trebuie sa isi regandeasca felul in care a fost educat, ca totul se rezolva la spital, trebuie sa invete niste pasi pe care trebuie sa-i faca, trebuie sa inteleaga sa se duca la medic pentru consultatii si analize preventive pentru ca altfel poate ajunge sa isi plateasca consultatiile si tratamentele bolii agravate.

Aceasta este marea schimbare pe care o aduce pachetul de baza de servicii medicale, dupa cum a explicat intr-un interviu acrodat Ziare.com, secretarul Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu: "In timp, pacientul va trebui sa invete consecintele faptului ca nu s-a dus la consultatiile preventive si sa isi asume riscul de a ajunge bolnav in stadii avansate la medic."

Accentul se va pune pe preventia bolilor si pe asistenta medicala primara, astfel incat la spital sa ajunga numai cazurile care au in mod real nevoie de spitalizare. "Schimbarea aceasta de paradigma a daramat ministri in 23 de ani", spune dr. Sandra Alexiu.

Ce anume schimba in mod concret pachetul de baza pentru fiecare pacient in parte, dar si pentru medici, aflati din interviu.

Pachetul de baza anuntat de ministerul Sanatatii se adreseaza tuturor pacientilor sau numai celor asigurati?

Pachetul de baza in asistenta primara, segmentul la care ma refer eu, se adreseaza tuturor. Un sistem de sanatate are rolul de asigura tuturor membrilor societatii un minimum de servicii medicale. Noi suntem acum dupa 20 de ani in care oamenii au fost invatati ca... mai mult


Luni, 28 Octombrie 2013, ora 11:44

24 comentarii
Nicolaescu: Imi dau demisia daca nu va fi aprobat pachetul de legi pe care l-am propus

Nicolaescu: Imi dau demisia daca nu va fi aprobat pachetul de legi pe care l-am propus

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca nu este agatat de postul de ministru si a lasat sa se inteleaga ca isi va prezenta demisia in cazul in care pachetul de legi propus nu va intra in vigoare.

"Noi ne-am propus ca reforma sa se poata implementa in urmatorii 3 ani. Sigur nu ne imaginam ca din primul an o sa fie totul perfect, ca o sa fie minunat dar sa incercam in primul an sa impingem lucrurile sa se aseze pe aceasta cerinta. Duc pana la capat reforma pentru ca altfel tara asta nu are nicio sansa, servesc tara ca sa fac reforma, daca se poate, daca se vrea", a spus ministrul la Pro TV.

Intrebat daca isi va depune demisia in cazul in care pachetul de baza nu a trece, Nicolaescu a spus: "Nu sunt agatat de postul de ministru, dar daca nu se intelege ca nu este alta cale, nu este alta sansa pentru oamenii din aceasta tara, haideti sa plecam acasa".

Nicolaescu: Serviciile medicale de baza trebuie insotite de asigurari private

El a afirmat ca programul de guvernare al USL reprezinta fisa postului a fiecarui ministru. "Asta scrie in programul de guvernare, eu aia trebuie sa fac, luati-mi toate atributiile pe care le am in programul de guvernare si le fac sau nu le fac in 4 ani, dupa aia sa ma judecati", a mai spus el.

Intrebat daca isi va depune demisia in cazul in care reforma nu va intra in vigoare la 1 februarie 2014, Nicolaescu a spus ca in principiu nu are ce sa mai caute in fruntea ministerului.

"Sigur, poate reusim sa facem niste... mai mult


Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 15:45

4 comentarii
Nicolaescu: Sunt suficiente 2-3 consultatii la medicul de familie

Nicolaescu: Sunt suficiente 2-3 consultatii la medicul de familie

Pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie si, daca este necesar, pana la trei consultatii la specialist, a declarat duminica ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Pachetul de baza nu este gandit pe persoana sau pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Un episod de ingrijire inseamna consultatiile si serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul sa fie tratat sau, daca e vorba de o boala cronica, sa tina boala sub control si sa nu permita agravarea.

Astfel, pentru fiecare episod nou aparut, adica pentru fiecare imbolnavire, pacientul primeste un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se imbolnaveste de trei ori intr-un an, in episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz in parte sau ori de cate ori este nevoie", a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute, respectiv un diagnostic nou de boala acuta, se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie.

De asemenea, in cazul in care este necesar, la acestea se pot adauga pana la trei consultatii pentru aceeasi problema la medicul specialist, precum si cate un set de investigatii si proceduri tintite, atat la recomandarea medicului de familie, cat si a specialistului.

In cazul pacientilor care nu se prezinta la control, prin pachetul de baza,... mai mult


Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 18:10

4 comentarii
Ce aduce noul pachet de baza: Mai putine internari si vizite numarate la medicul de familie

Ce aduce noul pachet de baza: Mai putine internari si vizite numarate la medicul de familie

Noul pachet de baza al serviciilor medicale vizeaza, printre altele, optimizarea utilizarii resurselor, prin limitarea internarilor in spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate in ambulatoriu si prin reducerea investigatiilor imagistice repetate.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat de Ministerul Sanatatii (MS) si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul viitor, respectiv celui pentru 2014, spun reprezentantii MS.

Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International.

Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Internarile sunt limitate

Printre reglementarile pachetului se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie.

Potrivit statisticilor oficiale, 40 la suta dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate in sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. In aceste conditii, in pachetul de baza vor figura acele afectiuni pentru care, prin serviciile prespitalicesti existente, nu se poate realiza rezolvarea... mai mult


Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 20:28

2 comentarii
Nicolaescu: Serviciile medicale de baza trebuie insotite de asigurari private

Nicolaescu: Serviciile medicale de baza trebuie insotite de asigurari private

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat ca asigurarile private de sanatate trebuie sa suplimenteze serviciile medicale de baza, adaugand sa nu s-a decis inca daca asigurarile private vor fi obligatorii sau nu.

Nicolaescu este de parere ca pechetul de servicii medicale de baza reprezinta "temelia sectorului sanitar". El a participat, joi, la o dezbatere regionala pe tema proiectelor de acte normative lansate de minister in dezbatere publica, care a avut loc la Constanta, potrivit Mediafax.

Eugen Nicolaescu: Pachetul de baza e piatra de incercare a sistemului sanitar

"Pachetul de servicii medicale de baza inseamna temelia sectorului sanitar. (...) Spun ca e temelia pentru ca el va schimba complet modul in care cetateanul nu mai este mintit, in care cetateanului i se spune adevarul, ce poate sa primeasca din banii pe care Romania ii are pentru sanatate.

Pana acum le-am zis ca le dam tot si el stie ca nu ia decat putin si de fiecare data ia cu plata informala, ca sa nu spun spaga, si nici atunci nu ia ca lumea, si ca vine cu medicamente de acasa, ca vine cu materiale sanitare de acasa pentru ca noi mintim, ii spunem ca-i dam tot, dar noi stim ca banii nu ajung si cu toate astea nu schimbam sistemul.

Pachetul de baza e temelia schimbarii in sectorul sanitar romanesc. (...) Ne putem permite sa crestem taxele? Nu. Trebuie sa colectam mai mult, dar in acelasi timp sa cheltuim mai eficient banii pe care ii avem", a precizat Nicolaescu.

Acesta a mai spus... mai mult


Joi, 29 August 2013, ora 21:50

6 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)