patriarhie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Remus Cernea, impotriva binecuvantarii patriarhului BOR la depunerea juramantului lui Iohannis

Remus Cernea, impotriva binecuvantarii patriarhului BOR la depunerea juramantului lui Iohannis

Deputatul independent Remus Cernea a transmis Biroului Permanent al Camerei Deputatilor ca, la ceremonia de investitura a presedintelui ales Klaus Iohannis, binecuvantarea din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane reprezinta o incalcare grava a caracterului secular al statului roman si solicita scoaterea acestui moment din desfasuratorul ceremoniei.

"Stimati membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, in Memorandumul intern cu privire la Sedinta comuna solemna a Camerei Deputatilor si Senatului din 21 decembrie 2014 consacrata ceremonialului depunerii juramantului de catre domnul Klaus - Werner Iohannis, presedintele ales al Romaniei, a fost introdus un moment care incalca prevederile legale si constitutionale pe care le voi mentiona si umbreste statura de garanti ai drepturilor si libertatilor cetatenesti a principalelor institutii politice alese ale tarii, Parlamentul si Presedintia Romaniei", spune Cernea in cererea adresata, marti, conducerii Camerei.

Iohannis depune juramantul pe 21 decembrie - detalii despre ceremonie

El precizeaza ca, imediat dupa prezentarea hotararii Curtii Constitutionale privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in cadrul ceremoniei a fost introdusa binecuvantarea din partea patriarhului BOR a investiturii noului sef al statului.

"Un astfel de moment este de natura sa afecteze grav caracterul secular al statului roman si sa puna in mod simbolic doua institutii laice fundamentale, Parlamentul si Presedintia,... mai mult


Marti, 16 Decembrie 2014, ora 23:49

16 comentarii
Salariu prea-fericit: Cat castiga patriarhul Daniel

Salariu prea-fericit: Cat castiga patriarhul Daniel

Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe, are un salariu care depaseste 13.000 de lei pe luna.

Dupa ce in presa au aparut mai multe informatii legate de banii pe care i-ar castiga lunar PF Daniel, BOR a venit cu lamuriri suplimentare.

Astfel, intr-un comunicat remis Ziare.com, Patriarhia arata ca PF Daniel are doua venituri lunare: unul de la stat si unul de la BOR.

Cat castiga Patriarhul Daniel - Lista de salarizare din BOR

Mai precis, ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, presedinte al Sfantului Sinod, al Adunarii Nationale Bisericesti si al Permanentei Consiliului National Bisericesc, avand in subordine aproape 700 de angajati, Preafericitul primeste de la stat un salariu net de 7.731 de lei, arata sursa citata.

In plus, ca mitropolit al Munteniei si Dobrogei si arhiepiscop al Bucurestilor, avand in subordine aproape 400 de angajati, el primeste un singur salariu, nu doua, si anume de 6.169 de lei net, nu de la stat, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Comunicatul BOR, intitulat "patriarhul nu aduna, ci daruieste bani", se mentioneaza ca din salariu, in fiecare luna, patriarhul Romaniei ofera 4.000 lei pentru construirea bisericii manastirii din satul natal, Dobresti, judetul Timis, precum si un ajutor financiar de 2.000 lei pentru mai multi angajati saraci din Administratia patriarhala si din Administratia eparhiala "care muncesc mult, dar au salarii mici".

De asemenea, Patriarhul ajuta financiar si material (cu... mai mult


Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 13:50

31 comentarii
Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

Patriarhul Daniel cere Senatului sa respinga legea care scoate religia din scoli

Patriarhul Daniel a trimis o scrisoare Senatului, in care solicita respingerea proiectului de lege al deputatului Remus Cernea privind eliminarea obligativitatii orelor de religie in scoli.

"Biroul Permanent al Senatului a primit o scrisoare din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, privitoare la initiativa unui deputat care propune eliminarea din programa scolara a obligativitatii orelor de religie.

Patriarhul solicita respingerea aceastei initiative legislative. Biroul Permanent a trimis solicitarea comisiei de invatamant a Senatului. Respectiva propunere a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor", a transmis senatorul PSD Cristian Dumitrescu, vicepresedinte al Senatului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Propunerea lui Remus Cernea: Etica sa inlocuiasca Religia ca materie obligatorie in scoli

In luna februarie, Remus Cernea a propus ca religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci facultativa, iar astfel sa fie studiata doar la cererea in scris a parintilor. In schimb, deputatul vrea ca elevii sa aiba cursuri de etica.

Religia nu e obligatorie in scoli - Biserica vede decizia ca pe o umilinta: E o noua provocare!

Religia nu e obligatorie in scoli. CCR: Parintii sa faca cerere daca vor ora de religie (Video)

De asemenea, pe 12 noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca neconstitutionala obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu mai studieze aceasta disciplina, ci o astfel de solicitare trebuie facuta doar... mai mult


Luni, 08 Decembrie 2014, ora 19:00

44 comentarii
Patriarhia a strans 500.000 de euro de la romani pentru crestinii din Orientul Mijlociu

Patriarhia a strans 500.000 de euro de la romani pentru crestinii din Orientul Mijlociu

Bisericile si manastirile din Patriarhia Romana au colectat 500.000 de euro pentru ajutorarea crestinilor din Siria si Orientul Mijlociu, cecul cu aceasta suma fiind oferit de PF Daniel Patriarhului Antiohiei si al Intregului Orient, Ioan al X-lea.

Potrivit Patrairhiei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit o scrisoare si un cec de 500.000 de euro Preafericitului Parinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient, la finalul Sfintei Liturghii oficiate in Catedrala patriarhala la 30 noiembrie.

Banii au fost stansi in cadrul colectei organizate in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana in primele trei duminici de dupa Paste, respectiv in zilele de 27 aprilie, 4 si 11 mai, pentru ajutorarea crestinilor din Siria si alte zone din Orientul Mijlociu, multi dintre ei victime ale prigoanei si violentei, mai precizeaza Patriarhia Romana.

"Colecta noastra nu este mare, dar este un semn de iubire mare frateasca si de ajutorare. (...) Este un semn de fratietate si de ajutorare concreta. Va rugam sa transmiteti tuturor ierarhilor, clerului si credinciosilor din Patriarhia Antiohiei si a Intregului Orient toata pretuirea si dragostea noastra, solidaritatea si dorinta noastra ca in scurt timp sa se aseze pacea in Siria, in Liban si in tot Orientul Mijlociu, ca sa ne putem intalni in pace si buna cooperare spre slava lui Dumnezeu si bucuria bisericilor noastre", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel.

In 2013, potrivit... mai mult


Joi, 04 Decembrie 2014, ora 16:41

Basescu il primeste la Cotroceni pe patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient

Basescu il primeste la Cotroceni pe patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient

Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient se va intalni, vineri, cu presedintele Traian Basescu si, de asemenea, va vizita santierul Catedralei Mantuirii Neamului si mai multe lacase de cult din Capitala.

"In perioda 28 noiembrie - 2 decembrie 2014, Preafericitul Parinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei si al Intregului Orient, va efectua o vizita frateasca in Patriarhia Romana, la invitatia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel al Romaniei", informeaza un comunicat BOR remis joi Ziare.com.

Patriarhul Ierusalimului, la Cotroceni. A fost decorat de Basescu

Patriarhia mai anunta ca, in cele patru zile cat se va afla in Romania, patriarhul Antiohiei va vizita mai multe manastiri si biserici din Capitala. De ziua nationala, pe 1 Decembrie, oficialul se va intalni cu reprezentantii Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti, dar si cu membri ai comunitatii ortodoxe de limba araba din Bucuresti.

In luna octombrie, Patriarhia l-a avut ca invitat la Bucuresti pe patriarhul Ierusalimului, cu ocazia sarbatorilor de Sfantul Dumitru, oficialul fiind primit, de asemenea, la Cotroceni.

"Presedintele Traian Basescu i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Preafericirea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, si pe Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane", informa Administratia prezidentiala, la momentul respectiv.

Cu acest prilej, Traian Basescu i-a oferit patriarhuli Ierusalimului decoratia Ordinul National... mai mult


Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:00

Biserica explica mesajul Patriarhului Daniel cu "ajutorul strain" din ziua votului

Biserica explica mesajul Patriarhului Daniel cu "ajutorul strain" din ziua votului

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) a venit marti cu lamuriri legate de predica rostita de Patriarhul Daniel duminica, in ziua alegerilor, cand a spus ca "de multe ori ne vine in ajutor un strain, pe care nu l-am vazut vreodata sau de la care niciodata nu am asteptat un ajutor".

Preafericitul Daniel a tinut predica in ziua in care a mers sa voteze, iar referirea la straini ar fi dus cu gandul ca acesta si-a exprimat optiunea politica in favoarea etnicului german Klaus Iohannis, care, de altfel, a si castigat alegerile prezidentiale.

Intr-un comunicat transmis marti de catre Patriarhia Romana, reprezentantii Bisericii au explicat ca in predica de duminica au fost reluate mai multe invataturi, rostite de Preafericitul Daniel de mai multe ori in trecut, potrivit B1 TV.

"Patriarhul Romaniei a reluat principalele invataturi din predica Preafericirii Sale la pilda Samarineanului milostiv, postata in editia online a saptamanalului Lumina de duminica in ziua de joi, 11 noiembrie 2010 si publicata in editia tiparita a saptamanalului Lumina de duminica din ziua de duminica, 14 noiembrie 2010.

De asemenea, acelasi cuvant de invatatura al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la Evanghelia Samarineanului milostiv a mai fost postat in editia online a saptamanalului Lumina de duminica in ziua de joi, 10 noiembrie 2011 si publicat in saptamanalul Lumina de duminica din ziua de duminica, 13 noiembrie 2011", a detaliat BOR.

Asadar, predica rostita pe 16 noiembrie nu a fost... mai mult


Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 16:35

22 comentarii
Victor Ponta a scos un scor ciudat in satul Patriarhului Daniel: 66,6%

Victor Ponta a scos un scor ciudat in satul Patriarhului Daniel: 66,6%

Victor Ponta, candidatul PSD la prezidentiale, a obtinut, in satul natal al Patriarhului Daniel, 66,6% din voturile exprimate.

Situatia s-a creat in comuna Bara, in care se afla si satul natal al Patriarhului Daniel. PSD a obtinut aici 66,63%, scrie Redesteptarea.

Comuna Bara este una din cele mai mici din judetul Timis. Si are, ca sate apartinatoare, Bara, Dobresti, Lapusnic si Radmanesti. In intreaga comuna au fost 259 de voturi valabil exprimate.

In satul natal al Patriarhului Daniel, Dobresti, Ponta a obtinut 66,67% din voturi. mai mult


Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 08:56

13 comentarii
Patriarhul Ierusalimului, la Cotroceni. A fost decorat de Basescu

Patriarhul Ierusalimului, la Cotroceni. A fost decorat de Basescu

Ajuns pentru prima data in Romania, cu ocazia sarbatorilor de Sfantul Dumitru, Patriarhul Ierusalimului a fost invitat, sambata, la Cotroceni si decorat de Traian Basescu.

"Presedintele Traian Basescu i-a primit sambata, la Palatul Cotroceni, pe Preafericirea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, si pe Preafericirea Sa Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane", informeaza Administratia prezidentiala, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Cu acest prilej, Traian Basescu i-a oferit Patriarhuli Ierusalimului decoratia Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Mare Cruce.

In cadrul intalnirii, seful statului si-a exprimat aprecierea "pentru eforturile pe care Patriarhia Ierusalimului le face cu scopul de a cultiva dialogul intre religii si confesiuni la Locurile Sfinte", arata sursa citata.

Totodata, presedintele Romaniei i-a multumit invitatului sau pentru deschiderea cu care a sprijinit restabilirea comuniunii bisericesti depline dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana.

In acelasi context, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane i-a multumit presedintelui Basescu "pentru modul in care a incurajat, in toti acesti ani, cooperarea dintre institutiile statului si Biserica", mai precizeaza Administratia Prezidentiala.

Administratia Prezidentiala a anuntat, joi, ca seful statului a semnat decretul de decorare a Preafericitului Parinte Teofil al III-lea. Distinctia ii este oferita "in semn de inalta... mai mult


Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 21:17

3 comentarii
Basescu il decoreaza pe Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, dupa ce s-a impacat cu IPF Daniel

Basescu il decoreaza pe Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, dupa ce s-a impacat cu IPF Daniel

Presedintele Traian Basescu l-a decorat joi cu Ordinul National Steaua Romaniei pe Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine, Preafericitul Teofil al III-lea.

"Astfel, in semn de inalta apreciere a contributiei la apararea valorilor ortodoxiei, pentru slujirea Locurilor Sfinte ale crestinismului, pentru restabilirea deplina a comuniunii bisericesti si consolidarea relatiilor cu Biserica Ortodoxa Romana, domnul presedinte Traian Basescu a conferit Ordinul National Steaua Romaniei - in grad de Mare Cruce Preafericitului Parinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului si al Intregii Palestine", a anuntat Administratia Prezidentiala.

Decorarea fost facuta la propunerea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Daniel, au mai precizat reprezentantii presedintiei.

Patriarhul Ierusalimului va face prima sa vizita in Romania incepand de vineri, dupa intronizare si dupa impacarea cu patriarhul Daniel. Cei doi au avut divergente legate de Caminul romanesc pentru pelerini de la Ierihon.

Patriarhia Romana face pace cu Patriarhia Ierusalimului

Patriarhii s-au impacat in luna februarie a acestui an, cand cele doua Biserici au semnat un Acord patriarhal de restabilire a comuniunii bisericesti depline. Impacarea vine dupa trei ani de cand clericii au anuntat ca relatiile religioase intre cele doua tari inceteaza, pe fondul unor neintelegeri legate de Asezamantul romanesc de la Ierihon

BOR a fost acuzata de Patriarhia Ierusalimului ca nu a... mai mult


Joi, 23 Octombrie 2014, ora 15:38

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Un barbat si-a facut 50 de operatii estetice ca sa semene cu Kim Kardashian (Foto)
  2. Suntem campioni la ceva - Un fotograf strain, mut de admiratie (Galerie foto)
  3. A sarit dezbracat in apa inghetata pentru a salva o rata (Galerie foto)
  4. Opt religii sub un singur acoperis
  5. Aparitie incredibila pe strazile din China - oamenii au ras in hohote (Video)
  6. Protest inedit fata de casatoriile gay, cu un cal imbracat in mireasa
  7. Reactie necontrolata a ducesei de Cambridge - moment unic (Video)
  8. Reusita epocala a NASA: Teleportarea cuantica la mare distanta
  9. O capsula a timpului din 1795, dezgropata la Boston
  10. Doi copii au incercat sa jefuiasca o banca avand arme de jucarie