patriarhie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patriarhia nu se opune construirii moscheii - vrea la schimb teren la Istanbul

Patriarhia nu se opune construirii moscheii - vrea la schimb teren la Istanbul

Patriarhia Romana a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa primeasca un teren in Istanbul, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru Mediafax ca trebuie respectat principiul reciprocitatii si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucuresti pentru comunitatea musulmana.

Moscheea din Bucuresti, tot mai aproape de realitate: S-a semnat protocolul de predare-preluare a terenului (Video)

"Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare", a spus parintele Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a precizat ca, in prezent, exista dialog intre autoritatile romane si cele turce pentru obtinerea unui teren in Istanbul.

"Negocierile privirea atribuirea unui teren in Istanbul se poarta intre state, asa cum s-a intamplat si cu terenul din Bucuresti. Pe terenul care va fi obtinut in Istanbul se... mai mult


Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 16:37

27 comentarii
Muftiul Murat Iusuf: Am hotarat, impreuna cu Patriarhul, sa reinfiintam comisia de avizare a lacaselor de cult

Muftiul Murat Iusuf: Am hotarat, impreuna cu Patriarhul, sa reinfiintam comisia de avizare a lacaselor de cult

Muftiul Murat Iusuf, seful Cultului Musulman din Romania, a afirmat marti ca au fost incepute demersurile pentru reinfiintarea comisiei de avizare a lacaselor de cult, mentionand ca, in prezent, "95% din lacasele de cult din Bucuresti nu sunt avizate".

"Am hotarat, impreuna cu Prea Fericitul Patriarh, sa reinfiintam comisia de avizare a lacaselor de cult", a declarat Muftiul.

Basescu, despre moscheea de la Bucuresti si "Biserica Turnatorul Voiculescu"

Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, a precizat ca, in prezent, exista consultari cu reprezentantii celor 18 culte religioase recunoscute in Romania, in acest sens.

"In 2005 s-a desfiintat acea comisie care dadea avize construirii lacaselor de cult", a explicat Victor Opaschi.

Sunteti de acord cu construirea moscheii din Bucuresti? - Sondaj Ziare.com

Seful Cultului Musulman din Romania si Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, au avut marti o intalnire cu presa.

Ponta, despre moscheea uriasa din Bucuresti: Am pus in aplicare o intelegere discutata de Basescu mai mult


Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:08

5 comentarii
Patriarhul Daniel contraataca: Plan strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase

Patriarhul Daniel contraataca: Plan strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase

Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adoptat, in ultima sedinta, "Planul strategic pentru cresterea calitatii educatiei religioase", cu masuri privind curriculumul scolar; profesorii de religie, alte tipuri de activitati educationale si comunicarea, anunta Patriarhul Daniel.

In aceeasi sedinta, Sfantul Sinod a acordat binecuvantarea sa pentru infiintarea Asociatiei Profesorilor de Religie care are ca scop principal promovarea valorilor crestine si a religiei ca disciplina scolara in invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional din Romania.

Totodata, profesorii castigatori ai Concursului national de materiale didactice, intitulat "Educatia religioasa - intre traditie si actualitate", care s-a incheiat recent, vor fi implicati in realizarea unor ghiduri pentru disciplina religie la clasele a II-a, a III-a si a IV-a. In acelasi timp un colectiv de autori cu experienta in domeniu urmeaza sa elaboreze un ghid pentru autorii de manuale, a adaugat Patriarhul BOR.

Referitor la desfasurarea inscrierii elevilor pentru a frecventa ora de religie, PF Daniel a spus ca apreciaza in mod deosebit implicarea laicilor, respectiv a jurnalistilor, dar si a Asociatiei Parinti pentru Ora de Religie.

El a mai spus ca Legea pentru modificarea art.18 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 corespunde textului convenit de Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I... mai mult


Joi, 02 Iulie 2015, ora 22:18

7 comentarii
Patriarhul Daniel, intalnire cu ambasadorul Rusiei - critica "profunda criza spirituala" din lume

Patriarhul Daniel, intalnire cu ambasadorul Rusiei - critica "profunda criza spirituala" din lume

Patriarhul Daniel s-a intalnit, miercuri, la resedinta patriarhala, cu ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, trimisul Rusiei in Romania si-a exprimat speranta "intensificarii la nivel international a conlucrarii dintre factorii responsabili in promovarea pacii si stabilitatii in lume" si "a mentionat necesitatea manifestarii solidaritatii cu acele comunitati crestine aflate in zone de conflict in diferite regiuni ale lumii".

"In acest sens, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti a apreciat rolul important pe care Bisericile Ortodoxe il au prin valorile spirituale pe care le impartasesc in pastrarea unui climat de pace si intelegere intre popoare", se mai arata in comunicat.

Potrivit Patriarhului Daniel, lumea de de astazi se afla "intr-o profunda criza spirituala".

"Patriarhul Romaniei a apreciat importanta sustinerii si incurajarii de catre cultele religioase a cooperarii si dialogului in rezolvarea diferendelor, pentru promovarea pacii sociale si a bunei intelegeri intre comunitati de credinte religioase diferite.

(...) Patriarhul Romaniei a subliniat importanta implicarii laicilor in misiunea Bisericii astazi si a folosirii unor metode actuale in pastoratie, cu scopul promovarii mai intense a valorilor crestine in societate. In acest sens, Patriarhul Daniel a facut referire la implicarea recenta a laicilor in sustinerea predarii orei de religie in invatamantul public din Romania", mai transmite... mai mult


Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:04

2 comentarii
Patriarhul Kirill spera ca Rusia sa nu castige Eurovisionul - Explicatia "crestineasca"

Patriarhul Kirill spera ca Rusia sa nu castige Eurovisionul - Explicatia "crestineasca"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill spera la o infrangere a melodiei care reprezinta tara sa la concursul Eurovision, pentru a evita o invazie a "cantaretelor cu barba" in Rusia, anul viitor.

Cea mai regretata eliminare de la Eurovision. Fanii, de neconsolat: Am fost jefuiti (Video)

Declaratia survine in contextul in care reprezentanta Rusiei la Eurovision din acest an, Polina Gagarina, este citata in mod constant printre favoritii la finala din aceasta sambata de la Viena, relateaza AFP.

Daca Rusia va castiga la editia din acest an a Eurovision, urmatoarea editie s-ar desfasura la Moscova, potrivit regulilor concursului. O perspectiva de neimaginat pentru Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii - comenteaza AFP - in opinia caruia celebrul concurs aduce cu el "cantarete cu barba" si valori "impotriva naturii pentru cultura noastra".

"Trebuie sa organizam propriile noastre concursuri care sa ne promoveze cultura, pentru a o arata lumii intregi", a declarat Kirill, citat de RIA Novosti.

La editia precedenta a Eurovision, in 2014, succesul Conchitei Wurst, cantaretul travestit austriac, a fost denuntat de numerosi politicieni rusi, in timp ce Biserica Ortodoxa a declarat ca aceasta victorie "legitimeaza pacatul". mai mult


Joi, 21 Mai 2015, ora 23:08

1 comentariu
Patriarhia Romana, executata silit pentru neplata unor amenzi

Patriarhia Romana, executata silit pentru neplata unor amenzi

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADNR) a cerut instantei sa permita executarea silita a Patriarhiei Romane si a Preafericitul Parinte Daniel din cauza ca nu au achitat niste amenzi.

Conform jurnalistilor de la Ziua de Constanta, pana la ora actuala Biserica Ortodoxa Romana a pierdut ambele procese care s-au derulat.

Se pare ca amenzile au fost date pentru neplata unor rovignete de catre preoti.

Conform sursei citate, exista riscul ca CNADNR sa blocheze conturile BOR daca amenzile nu vor fi achitate. mai mult


Luni, 18 Mai 2015, ora 18:09

1 comentariu
Pastorala Patriarhului Daniel: Credinta in inviere este izvor de lumina si putere spirituala

Pastorala Patriarhului Daniel: Credinta in inviere este izvor de lumina si putere spirituala

Credinta in inviere este izvor de lumina si putere spirituala pentru a marturisi in lume adevarul, afirma patriarhul Daniel in Pastorala de Sfintele Pasti.

"Intelegem, asadar, ca, pentru oameni, credinta in inviere este izvor de lumina si putere spirituala pentru a marturisi in lume adevarul, pentru a lupta pentru dreptate si libertate, pentru a cultiva iubirea curata si milostiva, pentru a savarsi faptele bune, mai ales cand societatea umana este robita de multe rautati pricinuite indeosebi de lacomia de avere, de putere, de placere si de slava desarta", spune patriarhul in Pastorala postata pe basilica.ro.

Intaistatatorul BOR considera ca "intr-o lume marcata de instabilitate si nesiguranta" crestinii trebuie sa caute "bucuria pe care ne-o aduce intalnirea cu Hristos Cel inviat" si sa impartaseasca "aceasta bucurie celor intristati, prin rugaciune si fapte de ajutorare si solidaritate".

"Intr-o lume marcata de instabilitate si nesiguranta, de conflicte violente si neintelegeri intre popoare, multi oameni sunt astazi intristati si deznadajduiti. De aceea, trebuie sa cautam mai intens bucuria pe care ne-o aduce intalnirea cu Hristos Cel inviat, Cel Care a biruit pacatul si moartea, si sa impartasim aceasta bucurie celor intristati, prin rugaciune si fapte de ajutorare si solidaritate. (...) De aceea, fiecare dintre noi suntem chemati sa fim in jurul nostru martori si slujitori ai pacii si bucuriei lui Hristos Cel inviat, mai ales in spitale, orfelinate, inchisori,... mai mult


Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 11:17

2 comentarii
Patriarhie: Faptul ca peste 90% dintre elevi vor ora de religie are valoare de referendum

Patriarhie: Faptul ca peste 90% dintre elevi vor ora de religie are valoare de referendum

Faptul ca peste 90 la suta dintre elevi s-au inscris la ora de religie, in ciuda "multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti", are valoare de referendum si cheama familia, scoala si biserica la dialog si cooperare pentru o educatie integrala, potrivit Patriarhiei Romane.

"Dupa ce unii adversari ai orei de Religie au obtinut decizia nr. 669/12 noiembrie 2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei care conditioneaza participarea elevilor la ora de religie de o cerere scrisa a parintilor, tutorelui legal instituit sau a elevului major, sub pretextul exercitarii (sau verificarii) libertatii constiintei si a credintelor religioase, raspunsul pozitiv al majoritatii covarsitoare a parintilor si copiilor majori a fost masiv si demn, exprimand importanta religiei in viata poporului roman.

"Ca si cum ai angaja un DJ pe post de cofetar sau un urs panda ca staret" Interviu cu Teodor Baconschi despre ora de religie

O majoritate de peste 90% a elevilor din scolile publice de stat care au in oferta educationala Religia a ales sa se inscrie la aceasta disciplina, in pofida perioadei foarte scurte de inscriere (aproape trei saptamani) si a multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti. Acest rezultat cu valoare de referendum cheama Familia, Scoala si Biserica la dialog, coresponsabilitate si cooperare pentru promovarea unei educatii integrale care uneste formarea spirituala cu informarea stiintifica a elevilor", arata Patriarhia,... mai mult


Marti, 10 Martie 2015, ora 21:10

14 comentarii
Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Patriarhul Daniel a transmis, duminica, in timpul slujbei de Sfanta Leturghie, ca ora de religie din scoli nu poate fi inlocuita cu nimic si ca parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru.

"Ora de religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea mai profunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic care ne-a creat pentru viata vesnica, pentru iubire si fericire vesnica in Imparatia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire", a spus patriarhul Daniel, potrivit Basilica.

Drept argument, acesta a precizat ca la ora de religie copiii invata ca omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinta inteligenta, libera si iubitoare, creata dupa chipul lui Dumnezeu.

Ministrul Educatiei: Profesorii de religie vor cauta dreptate in justitie

"Mai invata ca omul nu este un animal superior, ci este o persoana creata dupa chipul Persoanelor vesnice ale Sfintei Treimi si fiecare om este chemat la iubire vesnica, la comuniune cu Dumnezeu.

Deci, la ora de religie copilul si tanarul invata ca nu mormantul este ultimul cuvant asupra vietii, ci Invierea si viata vesnica in iubirea lui Dumnezeu. Copilul invata la ora de religie ca orice fapta buna izvorata din iubire smerita si milostiva nu piere niciodata pentru ca iubirea adevarata nu piere niciodata. Ea ramane in memoria si binecuvantarea lui Dumnezeu si fiecare fapta buna savarsita in timpul vietii trecatoare are o valoare vesnica in... mai mult


Duminica, 01 Martie 2015, ora 13:52

18 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba