patriarhie

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Patriarhie: Faptul ca peste 90% dintre elevi vor ora de religie are valoare de referendum

Patriarhie: Faptul ca peste 90% dintre elevi vor ora de religie are valoare de referendum

Faptul ca peste 90 la suta dintre elevi s-au inscris la ora de religie, in ciuda "multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti", are valoare de referendum si cheama familia, scoala si biserica la dialog si cooperare pentru o educatie integrala, potrivit Patriarhiei Romane.

"Dupa ce unii adversari ai orei de Religie au obtinut decizia nr. 669/12 noiembrie 2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei care conditioneaza participarea elevilor la ora de religie de o cerere scrisa a parintilor, tutorelui legal instituit sau a elevului major, sub pretextul exercitarii (sau verificarii) libertatii constiintei si a credintelor religioase, raspunsul pozitiv al majoritatii covarsitoare a parintilor si copiilor majori a fost masiv si demn, exprimand importanta religiei in viata poporului roman.

"Ca si cum ai angaja un DJ pe post de cofetar sau un urs panda ca staret" Interviu cu Teodor Baconschi despre ora de religie

O majoritate de peste 90% a elevilor din scolile publice de stat care au in oferta educationala Religia a ales sa se inscrie la aceasta disciplina, in pofida perioadei foarte scurte de inscriere (aproape trei saptamani) si a multor eforturi pentru scoli si dificultati umilitoare pentru parinti. Acest rezultat cu valoare de referendum cheama Familia, Scoala si Biserica la dialog, coresponsabilitate si cooperare pentru promovarea unei educatii integrale care uneste formarea spirituala cu informarea stiintifica a elevilor", arata Patriarhia,... mai mult


Marti, 10 Martie 2015, ora 21:10

14 comentarii
Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Patriarhul Daniel, predica pentru ora de religie: Nu poate fi inlocuita cu nimic, e cea mai profunda stiinta

Patriarhul Daniel a transmis, duminica, in timpul slujbei de Sfanta Leturghie, ca ora de religie din scoli nu poate fi inlocuita cu nimic si ca parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru.

"Ora de religie nu poate fi inlocuita cu nimic, cu nicio alta stiinta pentru ca de fapt stiinta cea mai profunda este stiinta legaturii noastre cu Dumnezeu cel vesnic care ne-a creat pentru viata vesnica, pentru iubire si fericire vesnica in Imparatia Preasfintei Treimi, spre slava lui Dumnezeu si spre a noastra mantuire", a spus patriarhul Daniel, potrivit Basilica.

Drept argument, acesta a precizat ca la ora de religie copiii invata ca omul nu este un simplu animal evoluat, ci este o fiinta inteligenta, libera si iubitoare, creata dupa chipul lui Dumnezeu.

Ministrul Educatiei: Profesorii de religie vor cauta dreptate in justitie

"Mai invata ca omul nu este un animal superior, ci este o persoana creata dupa chipul Persoanelor vesnice ale Sfintei Treimi si fiecare om este chemat la iubire vesnica, la comuniune cu Dumnezeu.

Deci, la ora de religie copilul si tanarul invata ca nu mormantul este ultimul cuvant asupra vietii, ci Invierea si viata vesnica in iubirea lui Dumnezeu. Copilul invata la ora de religie ca orice fapta buna izvorata din iubire smerita si milostiva nu piere niciodata pentru ca iubirea adevarata nu piere niciodata. Ea ramane in memoria si binecuvantarea lui Dumnezeu si fiecare fapta buna savarsita in timpul vietii trecatoare are o valoare vesnica in... mai mult


Duminica, 01 Martie 2015, ora 13:52

18 comentarii
Aberatia zilei: Patriarhul Daniel a incercat sa-i puna pile unui arestat preventiv

Aberatia zilei: Patriarhul Daniel a incercat sa-i puna pile unui arestat preventiv

Patriarhul Daniel a intervenit in instanta in favoarea unui arestat preventiv, o premiera chiar si pentru justitia din Romania, in care s-au intamplat pana acum tot felul de nazdravanii nemaivazute si nemaiauzite pe alte meleaguri.

Este vorba despre dosarul in care au fost arestati preventiv mai multi sefi de politie din Timis, printre care si inspectorul sef adjunct al Politiei Timis, comisarul sef Florin Bolbos, acuzat de abuz in serviciu cu miza electorala.

Aberatia zilei: Ce l-a dus mintea pe un primar traseist ca sa-l scoata presedinte pe Ponta

La recurs, in timpul pledoariei pentru eliberarea clientului sau, avocatul Catalin Dancu a incercat un mic "santaj ecumenic", scrie Impact Press.

Avocatul a prezentat o scrisoare deschisa semnata de insusi patriarhul Daniel, in care i se cerea judecatoarei Adriana Stoicescu, presedinte al Tribunalului Timis, punerea in libertate a bine-credinciosului Florin Bolbos, pe motiv ca politistul a ajutat Biserica ori de cate ori i s-a cerut acest lucru.

De altfel, surse apropiate anchetei au declarat ca Bolbos se lauda ca detine puterea deplina, controlul absolut si ii are pe toti la degetul mic. "La mine vin astia sa ia LUMINA!", spunea Bolbos, conform jurnalistilor de la Opinia Timisoarei.

Contactat de Ziare.com, Catalin Dancu nu a dorit sa ofere mai multe detalii in legatura cu continutul scrisorii, dar a declarat ca el a fost cel care a solicitat Patriarhiei Romane un punct de vedere.

Din fericire, judecatoarea... mai mult


Luni, 23 Februarie 2015, ora 17:40

16 comentarii
Iohannis a vorbit 3 ore cu Patriarhul Daniel: Ne bucuram ca aratati poporului importanta rugaciunii (Video)

Iohannis a vorbit 3 ore cu Patriarhul Daniel: Ne bucuram ca aratati poporului importanta rugaciunii (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la Patriarhie, la slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la final, seful statului avand o intrevedere privata cu Patriarhul Romaniei, care a durat aproximativ trei ore.

Seful statului a sosit la Patriarhia Romana la ora 11.00, fiind insotit de consilierii prezidentiali Sergiu Nistor si Adrian Muraru.

El a asistat la intreaga Liturghie oficiata cu ocazia Sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur si care a fost oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

In cadrul slujbei, Patriarhul Daniel a transmis si un scurt mesaj, multumindu-i presedintelui Klaus Iohannis pentru onorarea invitatiei de a participa la acest eveniment.

"Lumea stie ca presedintele Romaniei este un crestin practicant, si asta nu de cand a devenit presedinte, ci dintotdeauna. Ne bucuram ca aratati poporului importanta rugaciunii. (..) Sarbatoarea aceasta ne ajuta pe toti care avem responsabilitati in conducere sa indemnam pe oameni la conlucrare, la comuniune", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in mesajul sau transmis credinciosilor.

La final, presedintele a fost intampinat la iesirea din Patriarhie de mai multe persoane care au asistat la slujba. Iohannis a facut fotografii cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe, pe treptele Casei Patriarhale si a fost aplaudat de multime, in momentul in... mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 18:40

9 comentarii
Iohannis merge la Patriarhie

Iohannis merge la Patriarhie

Presedintele Klaus Iohannis merge, vineri dimineata, la Patriarhie, pentru a lua parte la liturghia cu prilejul sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi.

Un comunicat al Administratiei Prezidentiale informeaza ca seful statului va merge la slujba la ora 11.00.

PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia, vineri, cu ocazia sarbatorii Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura, slujba Sfintei Liturghii in Catedrala Patriarhala, impreuna cu PS episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploiesteanul si Ieronim Sinaitul, transmite BOR.

Iohannis: Voi fi prezent, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute

La inceputul lunii, presedintele a declarat ca are de gand sa participe, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute in Romania, pe intreg parcursul mandatului sau la Cotroceni.

Iohannis, asteptat si de Patriarhul Daniel - Biserica vrea sa-l cinsteasca

Pe 4 ianuarie, Iohannis a fost prezent la o liturghie la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Sibiu. Cu aceasta ocazie, Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, l-a invitat pe presedinte la Patriarhie.

B.B. mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 07:43

Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Patriarhia Romana: CCR recunoaste importanta orei de religie. Sa-i invatam pe copii iubirea de Dumnezeu

Patriarhia Romana considera ca decizia Curtii Constitutionale Romane cu privire la statutul orei de religie recunoaste importanta acestui curs si nu este "o lovitura data orei de religie", asa cum a fost considerata de societatea romaneasca.

Potrivit unui comunicat de presa al Patriarhiei, motivarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 669 din 12 noiembrie 2014, privitoare la statutul orei de Religie, publicata luni in Monitorul Oficial, "afirma in mod pozitiv si argumentat importanta orei de religie".

Inca o Pastorala de Craciun: Scoaterea religiei din scoli, un atentat la fiinta nationala

In opinia Bisericii Ortodoxe Romane, decizia CCR afirma urmatoarele:

- dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor lor minori potrivit propriilor convingeri (paragraful 19) ;

- obligatia Statului Roman neutru si impartial (paragraful 22) de a asigura predarea Religiei ca parte a trunchiului comun si de a include aceasta disciplina in planul cadru de invatamant (paragraful 16) ;

- scoala trebuie sa fie deschisa pentru idei si valori religioase si de aceea statului ii este interzis sa adopte solutii legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect fata de convingerile religioase sau filosofice ale parintilor (paragrafele 20-21).

Ce spune ministrul Educatiei despre orele de religie

Patriarhia Romana indeamna pe toti cei implicati in asigurarea educatiei religioase a copiilor) sa dea dovada de maxima responsabilitate si angajare in acest proiect... mai mult


Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 22:32

19 comentarii
Patriarhul Daniel, invitat la intalniri cu oficialii din Palestina

Patriarhul Daniel, invitat la intalniri cu oficialii din Palestina

PF Daniel l-a primit, luni, la resedinta patriarhala, pe noul ambasador al Palestinei la Bucuresti, Fuad Kokaly, ocazie cu care acesta din urma l-a invitat pe patriarh sa aiba intalniri cu oficialitati palestiniene la cel mai inalt nivel, in cadrul urmatoarei vizite la Locurile Sfinte.

Totodata, ambasadorul Fuad Kokaly i-a solicitat lui PF Daniel sa analizeze posibilitatea ca, pe viitor, studenti ortodocsi palestinieni sa poata studia la facultatile de teologie ortodoxa din Romania, pentru a contribui la o mai buna cooperare intre cele doua popoare.

Iohannis, asteptat si de Patriarhul Daniel - Biserica vrea sa-l cinsteasca

In cadrul vizitei, cei doi au discutat despre situatia dificila din Orientul Mijlociu, ce creeaza mari probleme in special in randul crestinilor.

PF Daniel si-a exprimat speranta ca, prin rugaciune si prin eforturile factorilor responsabili din regiune si cu sprijin international, se vor identifica solutii pentru o pace durabila, care va contribui la buna convietuire a tuturor celor ce traiesc in aceasta zona. mai mult


Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 21:53

2 comentarii
Iohannis, asteptat si de Patriarhul Daniel - Biserica vrea sa-l cinsteasca

Iohannis, asteptat si de Patriarhul Daniel - Biserica vrea sa-l cinsteasca

Presedintele Klaus Iohannis a confirmat, la iesirea de la slujba de duminica dimineata de la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, ca se va intalni cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PFP Daniel, acceptand astfel invitatia acestuia transmisa prin intermediul IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Intrebat de jurnalisti daca va onora invitatia Patriarhului, presedintele Iohannis a raspuns: "Da, sigur ca da, cum sa nu".

In predica de la sfarsitul slujbei de liturghie, IPS Laurentiu Streza i-a multumit presedintelui Iohannis pentru onoarea facuta credinciosilor ortodocsi si Bisericii Ortodoxe Romane prin participarea la aceasta ceremonie religioasa de la Sibiu, iar apoi a spus ca este insarcinat de Patriarhul Daniel sa ii adreseze o invitatie la o intalnire intre cei doi.

Iohannis merge duminica la slujba oficiata la Sibiu de mitropolitul Ardealului

"Va multumim, domnule presedinte, ca ati onorat biserica din Sibiu, Biserica Ortodoxa, sunteti asteptat si de Prea Fericitul Parinte Patriarh, care m-a incredintat sa va transmitem aceasta dorinta. Biserica vrea sa cinsteasca pe toti cei care cauta binele", a spus in predica sa, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza.

Slujba, "o mare bucurie"

Intampinat cu aplauze de peste 2.000 de credinciosi prezenti duminica, la prima slujba ortodoxa la care a participat ca si presedinte, Klaus Iohannis a marturisit ca acest moment reprezinta pentru el "o mare bucurie".

"A fost un moment de mare bucurie... mai mult


Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 14:30

36 comentarii
Mesajul patriarhului Daniel de Anul Nou

Mesajul patriarhului Daniel de Anul Nou

Preafericitul Patriarh Daniel ureaza tuturor romanilor, cu ocazia Anului Nou, oriunde s-ar afla, sanatate si mantuire, pace si bucurie intru multi si binecuvantati ani.

Cu ocazia Anului Nou, PF Daniel a transmis romanilor un mesaj in care se roaga ca Mantuitorul sa apere toti copiii, toate familiile si "mai ales familiile care cresc copii in credinta".

"Sa ne daruiasca si noua ajutor in lucrarea cea buna si sa ne fereasca de rautatile din lume pentru a intelege ajutorul lui Dumnezeu in viata noastra", a mai spus patriarhul.

De asemenea, PF Daniel a vorbit despre romanii care traiesc in afara granitelor si le-a urat multi si binecuvantati ani.

"In mod deosebit, ne adresam tuturor romanilor care se afla in jurul granitelor Romaniei, dar si in diaspora romana si le dorim ani multi si binecuvantati, pastrand legatura cu poporul roman prin credinta si prin toate valorile spirituale si culturale comune, mai ales prin frumoasele colinde romanesti. Tuturor le dorim ca indepartarea de casa sa nu fie o indepartare duhovniceasca, ci sa fie un prilej de a intari si mai mult comuniunea romaneasca", a mai spus PF Daniel in mesajul sau.

In toate bisericile Patriarhiei Romane vor fi oficiate, la cumpana dintre ani, slujbe speciale. Potrivit randuielii liturgice hotarate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in noaptea de Anul Nou in catedralele si bisericile parohiale se oficiaza Acatistul Mantuitorului Iisus Hristos si se citesc rugaciunea Sfantului Isaac Sirul, o... mai mult


Joi, 01 Ianuarie 2015, ora 18:08

21 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  2. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  3. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  4. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  5. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)
  6. Romanii fac haz de necaz: "Vand mir testat de Sova - aducator de imunitate"
  7. Tara care te obliga sa iti dai amprentele daca mai vrei sa vorbesti la telefon
  8. O romanca socheaza presa britanica - ofera 500 de euro celui care o lasa gravida
  9. Culmea ironiei - incendiu urias la o fabrica de ... extinctoare
  10. Un nou animal face senzatie pe Internet. E o pisica sau o oaie? (Galerie foto)