patrimoniu stat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Sute de mii de piese de patrimoniu ar putea fi pierdute pentru totdeauna daca Guvernul nu intervine

Sute de mii de piese de patrimoniu ar putea fi pierdute pentru totdeauna daca Guvernul nu intervine

De mai bine de 11 ani, cel mai important muzeu de istorie din Romania este in mare parte inchis. Sute de mii de piese, unele extrem de valoroase, zac in depozite, departe de ochii lumii.

Mai grav este insa ca impunatoarea cladire in care se afla toate aceste obiecte de patrimoniu sta sa se darame sfaramand sub greutatea zidurilor, in numai cateva minute, mare parte din istoria Romaniei.

Directorul Muzeului de Istorie din Bucuresti, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a explicat pentru Ziare.com cum s-a ajuns in aceasta situatie care, fara o interventie din partea Guvernului, este fara iesire.

PARLAMENTARII, MAI IMPORTANTI DECAT SUTE DE MII DE OBIECTE DE PATRIMONIU

Anul acesta, s-au implinit, in luna septembrie, 11 ani de cand lucrarile de consolidare si renovare a cladirii au inceput si se vor implini in curand sapte ani de cand ele au fost stopate. Astfel, nu numai turistii care ajung prin Bucuresti si vor sa invete cate ceva despre tara noastra, dar si foarte multi romani sunt privati de o lectie foarte importanta de istorie de la Muzeul National.

"O jumatate de generatie a crescut si a ajuns la maturitate fara sa poata sa viziteze muzeul de istorie in plenitudinea lui", a declarat Ernest Oberlander-Tarnoveanu, pentru Ziare.com.

De ce nu s-a rezolvat nimic in 11 ani de cand s-au inceput lucrarile la muzeu

Problema Muzeului National de Istorie din Bucuresti este simpla si complicata in acelasi timp. Simpla, pentru ca situatia cladirii de 30.000 de metri... mai mult


Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 11:05

2 comentarii
Solicitare imperativa catre statul roman pentru salvarea patrimoniului Rosia Montana

Solicitare imperativa catre statul roman pentru salvarea patrimoniului Rosia Montana

ICOMOS, organism consultativ al UNESCO pentru probleme de patrimoniu cultural, solicita imperativ statului roman salvarea patrimoniului cu semnificatie exceptionala de la Rosia Montana si avertizeaza asupra pericolului iminent reprezentat de exploatarea miniera RMGC.

Astfel, o noua rezolutie referitoare la Rosia Montana a fost adoptata de specialistii reuniti in sesiunea anuala a conducerii ICOMOS si la Simpozionul stiintific al organizatiei, care au avut loc intre 6 si 11 octombrie la San Jose, Costa Rica, informeaza Asociatia Arhitectura Restaurare Arheologie.

In rezolutie, care urmeaza unei serii de astfel de luari de pozitie ale prestigioasei organizatii, manifestate de-a lungul ultimului deceniu, "se solicita imperativ autoritatilor romane sa-si indeplineasca obligatia de a proteja patrimoniul exceptional de la Rosia Montana, asumata si prin adoptarea conventiilor internationale relevante ale domeniului, si sa transforme acest loc intr-un model pentru aplicarea unor politici si programe de dezvoltare care sa acorde precedenta patrimoniului cultural", arata sursa citata.

Specialistii isi motiveaza cererea bazandu-se pe pozitiile formulate fata de aceasta problema de Academia Romana, bisericile istorice din Transilvania si organizatiile profesionale nationale si internationale, cum ar fi UIA, OAR, UAR sau ARA.

Se solicita de asemenea evaluarea sitului in contextul patrimoniului umanitatii, mentionandu-se cerinta formulata la protestele publice din ultimele... mai mult


Marti, 08 Octombrie 2013, ora 19:41

5 comentarii
Cele mai renumite si indragite statui din lume (Galerie foto)

Cele mai renumite si indragite statui din lume (Galerie foto)

Pricipalele atractii turistice ale lumii sunt peisajele, fenomenele naturii, castelele, orasele, picturile sau, mai rar, statuile izolate.

Cu toate acestea, exista unele statui a caror notorietate rivalizeaza cu cele mai de seama atractii si nu putini sunt cei care calatoresc mii de kilometri, fascinati de ideea ca vor vedea cu ochii lor vor vedea o asemenea minune a lumii, noteaza Big Picture.

De cele mai multe ori, ele nu sunt expuse in muzee, le gasesti in locurile cele mai neasteptate si aproape totdeauna reprezinta imaginea emblematica a regiunii, daca u chiar a tarii.

Aproape toate costituie valori ale patrimoniului national si sunt bine protejate, pentru ca turistii sa le poate vedea de departe, sa le filmeze sau sa le fotografieze in voie, fara sa le poata atinge insa, intrucat contactul direct al turistului cu obiectul de patrimoniu poate fi considerat aproape un adevarat sacrilgiu.

Si totusi, simpla fotografie, sau chiar relatarea faptului ca ai fost si ai vazut poate fi adesea motiv de mandrie.

New York - Statuia LibertatiiN-are nevoie de multe explicatii, este simbolul libertatii si al democratiei in Statele Unite. Poate insa putina lume stie ca statuia a fost executata in Franta si oferita in dar Americii de catre statul francez.

Egipt - SfinxulEste cea mai veche sculptura monumentala gigantica din lume, cu o vechime apreciata la peste 4 milenii. A ramas neclar pana astazi scopul pentru care a fost construita, dar exista... mai mult


Sambata, 09 Martie 2013, ora 09:10

Ce a reusit RA-APPS sa vanda din patrimoniul statului la licitatia de luni

Ce a reusit RA-APPS sa vanda din patrimoniul statului la licitatia de luni

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a vandut, luni, in cadrul unor licitatii, primele imobile de pe lista avizata anul trecut de Guvern.

Singurul imobil vandut a fost terenul in suprafata totala de 1.287 metri patrati din comuna Snagov (judetul Ilfov). Desi au fost cumparate trei dosare de prezentare, la licitatie s-a inscris o singura persoana, astfel ca imobilul a fost cedat la pretul de pornire al licitatiei, de 107.500 euro fara TVA, conform informatiilor transmise de catre reprezentantii Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Al doilea teren din Snagov, in suprafata de 3.531 metri patrati, ofertat la un pret de pornire de 224.700 euro fara TVA, nu a fost vandut deoarece la licitatie nu s-a prezentat in final nicio persoana, desi au fost cumparate doua dosare de prezentare. Regia urmeaza sa organizeze o noua licitatie pentru acest imobil, scrie Wall Street care citeaza Mediafax.

Peste doua zile, RA-APPS va organiza licitatii pentru cinci apartamente din Bucuresti, urmand ca la sfarsitul saptamanii sa fie ofertat complexul agrozootehnic Magurele cu mai multe trei terenuri aferente.

Licitatiile vor continua in urmatoarele doua saptamani pentru mai multe active, printre care hotelul Gloria din Suceava, casa de oaspeti Bradet din Suceava, vila Predeal din aceeasi statiune montana, hotelul Dacia din Neptun-Olimp, vila Agigea din Eforie Nord si vilele Egreta si Cerna din Mamaia.

Lista primelor imobile scoase la vanzare, avizata de... mai mult


Luni, 12 Martie 2012, ora 22:12

Geoana: Trebuie sa ne decidem ce vrem sa facem in privinta companiilor de stat

Geoana: Trebuie sa ne decidem ce vrem sa facem in privinta companiilor de stat

Senatorul independent Mircea Geoana apreciaza ca Romania trebuie sa se decida asupra unei cai de actiune in ceea ce priveste companiile de stat, iar acea optiune trebuie dusa pana la capat si urmarita in exclusivitate.

"Pana in prezent, ca si in cazul altor politici publice, in ceea ce priveste companiile de stat a exista un evantai de abordari si initiative, insa a venit momentul sa ne decidem ce vrem sa facem", avertizeaza fostul sef al Senatului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Fie creem (sic!) campioni nationali si atunci ne concentram atentia asupra zonelor de interes strategic pentru Romania, iar acolo unde decidem ca avem un interes strategic sa avem un campion national in acel domeniu de activitate, fie privatizam toate activele pe care statul roman le mai detine, asa cum vedem ca se incearca vanzarea pe bucatele a unor mari companii de stat, fie dorim sa curmam risipa si sa rentabilizam companiile de stat si atunci eliminam cu totul ingerinta factorului politic. Nu este necesar ca doar managerii sa fie privati, ci si membrii Consiliului de Administratie trebuie sa fie numiti fara ingerinte politice", continua fostul prezidentiabil.

Geoana reitereaza ca optiunea este aceea pentru crearea unui holding care sa administreze toate activele statului, dupa modelul austriac.

"Un fel de AVAS format din profesionisti si cu competente mult mai largi. Conducerea acestui hoolding trebuie sa fie eliberata de orice fel de ingerinte politice, atat la nivelul de... mai mult


Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 21:12

4 comentarii
Udrea scoate la vanzare mai multe proprietati ale statului de pe litoral

Udrea scoate la vanzare mai multe proprietati ale statului de pe litoral

Societatile Mamaia SA, Litoral SA si Neptun-Olimp SA, unde Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) este actionar, scot la vanzare, in luna noiembrie, active din patrimoniu la preturi de pornire care insumeaza 7.487.414 euro.

"Este vorba de societati care activeaza in domeniul turismului intrate in procesul de privatizare in acest an, la care statul detine actiuni, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Metoda folosita in toate cele trei cazuri este licitatia publica cu strigare competitiva (sau olandeza)", se arata intr-un comunicat emis vineri seara de Minister.

Licitatia organizata la SC Neptun-Olimp SA are ca termen de depunere a ofertelor data de 8 noiembrie, ora 15:00, a doua zi fiind programata deschiderea documentatiei de participare, in prezenta ofertantilor. Activele Neptun-Olimp SA scoase la vanzare sunt Complexul Faleza Galati, cu teren aferent in suprafata de 3.586 mp si doua terenuri intravilane din Neptun, in suprafata de 3.000 mp, respectiv 5.483 mp.

Pentru licitatia organizata la Mamaia SA si Litoral SA termenul limita de depunere a ofertelor este 16 noiembrie, ora 13:00, urmand ca a doua zi sa aiba loc sedinta de deschidere a documentelor de participare, in prezenta ofertantilor.

Mamaia SA scoate la vanzare Vila Turistica Mamaia, cu teren cu o suprafata de 2.145 mp, si Complexul Hotelier Mamaia, cu teren in suprafata de 2.329 mp, precum si mijloacele fixe si obiectele de inventar ale celor doua active.

Litoral SA... mai mult


Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 11:38

4 comentarii
Casa Poporului valoreaza in acte ...zero lei

Casa Poporului valoreaza in acte ...zero lei

Palatul Parlamentului figureaza in actele Camerei Deputatilor cu o valoare de zero lei, iar alte imobile de lux din Capitala sunt evaluate in acte la preturi de nimic, si asta pentru ca, desi sunt obligate de lege, institutiile statului nu fac evaluarea periodica a portofoliului de proprietati.

Chiar daca institutiile statului sunt obligate de sapte ani sa faca acest lucru, nimeni nu se sinchiseste sa plateasca un evaluator in acest sens. Reguli vechi de 20 de ani, frica de impozite marite sau constatarea unor lipsuri la inventar nu motiveaza autoritatile sa scoata la suprafata datele reale, scrie Capital.

In aceste conditii, Curtea de Conturi a stabilit ca in 2008 au fost inregistrate prejudicii de trei miliarde de euro numai din proasta administrare a patrimoniului statului.Pe de alta parte, nu numai ca statul nu stie ce detine in proprietate, dar rezultatele controalelor efectuate de Curtea de Conturi se soldeaza cu amenzi ursturatoare, platite tot din bani publici.

Situatia este grava in conditiile in care actuala perioada economica pe care o traversam ar putea sa ii determine pe guvernanti sa se gandeasca, la fel ca si autoritatile din alte state, sa vanda o parte din imobile pentru acoperirea datoriilor.

Valori de tot rasul

Lista de inventar a a RAAPPS, care administreaza cele mai de pret imobile din Romania, este uluitoare.

Conform inventarului centralizat de Ministerul Finantelor Publice, Palatul Stirbei - retrocedat si vandut in 2007 pentru noua... mai mult


Marti, 24 August 2010, ora 14:58

14 comentarii
Cum poate face statul bani din cladirile pe care le detine

Cum poate face statul bani din cladirile pe care le detine

Institutiile statului ar putea obtine bani frumosi daca ar vinde unele imobile din patrimoniu. Astfel, statul ar putea face o tranzactie de tip "sale and leaseback", prin care vanzatorul are posibilitatea de a sta cu chirie in imobilul pe care l-a instrainat unui tert.

Acest lucru este intalnit in domenii in care recuperarea investitiei este greoaie, asa cum s-a intamplat si cu hotelul Novotel din Capitala, care a fost vandut de grupul francez Accor, cu 29,5 milioane de euro, diviziei de investitii imobiliare a grupului austriac Erste.

"Pana acum, acest tip de tranzactii a fost agreat cu precadere de zona hoteliera, deoarece este o industrie unde investitiile se recupereaza greu, dar acest tip de tranzactii functioneaza cu succes si in cazul spatiilor industriale", a declarat Bogdan Cernescu, managing director al Immorent, pentru Capital.

Vanzarile de acest tip se fac pe o perioada de 10-12 ani, dupa care imobilul poate fi rascumparat.

"De regula, la semnarea contractelor se specifica o valoare reziduala la care va fi recuperat imobilul la sfarsitul perioadei de finantare. Cand se ajunge la acest moment, contractul se poate extinde, iar valoarea reziduala poate fi platita in rate", mentioneaza Bogdan Cernescu.

Tranzactiile de tipul "sale and leaseback" sunt preferatele companiilor care, avand nevoie de cash, isi vand activele unui tert, dupa care le cumpara in leasing. Unii experti financiari vad acest sistem ca pe o "metoda de creditare" care, uneori, poate... mai mult


Joi, 19 August 2010, ora 17:48

Tv Ziare.com Un sit subacvatic de la Portile de Fier poate deveni patrimoniu UNESCO

Tv Ziare.com Un sit subacvatic de la Portile de Fier poate deveni patrimoniu UNESCO

Secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Serban Ursu, a declarat joi la televiziunea Ziare.com ca au fost pregatite si depuse aproximativ 12 dosare pentru adaugarea de noi monumente din Romania in patrimoniul mondial, printre care se afla si un proiect comun cu Serbia.

"UNESCO aproba mai usor dosare de patrimoniu care contin bunuri care apartin mai multor state. Noi avem un asemenea proiect cu Serbia, adica Portile de Fier. Este vorba de un sit al patrimoniului mondial subacvatic pentru ca acolo se regasesc vestigiile romane. Dar nu este vorba doar despre asta, lista este mult mai lunga", a previzat acesta.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Serban Ursu.

Serban Ursu a spus ca organizatia din care face parte se straduieste sa dezvolte contributia Romaniei la patrimoniul mondial al UNESCO, atat cel material, cat si cel imaterial.

"Romania are in lista 12 monumente, iar printre ele se afla ansamblul lui Brancusi de la Targu Jiu, Parcul national Vanatorii de la Neamt, dosarul Sibiu a fost depus in 2005 si inca se lucreaza. Dar mai este si dosarul Sucevita si de asemenea sunt presiuni mari de a fi inscris si situl de la Rosia Montana.

Colinda de ceata barbateasca este propusa sa fie inclusa pe lista UNESCO a patrimoniului mondial de bunuri imateriale, iar noi speram sa fie introdusa", a declarat secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Serban Ursu a mentionat insa ca succesul acestor actiuni depinde si... mai mult


Joi, 11 Martie 2010, ora 13:33

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Dovada existentei ingerilor? Imagine incredibila pe cerul Londrei
  2. Evacuat din Primarie, un edil da audiente intr-un cort pe strada
  3. Cum a reusit Justin Bieber sa prabuseasca actiunile Arden
  4. Un danez a mers cu taxiul pana la ... Roma - Cat l-a costat cursa
  5. Primar suspendat dupa ce si-a facut selfie-uri dezbracat, in birou
  6. Cosmarul unor naufragiati: Au inotat ore intregi pana la o insula ... pe care erupea un vulcan
  7. Cel mai "gaurit" om din lume, expulzat din Dubai. Acuzat ca practica magia neagra
  8. Sex in ruine - s-au furisat in cel mai mare bordel din Pompei
  9. Asteroidul ce sfideaza fizica: S-a aflat data posibilului impact cu Pamantul
  10. Fotografia zilei: O masina cum nu s-a mai vazut