pensie militara mapn

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 120 de voturi pentru si 3 abtineri. Camera Deputatilor are rol decizional in acest caz.

Proiectul de act normativ, initiat de Guvern si sustinut in plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementeaza dreptul la pensii si alte drepturi sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Comisia de aparare si Comisia de munca au amendat proiectul de lege, plenul insusindu-si raportul acestora.

Principala modificare a proiectului prevede ca baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor. Prin proiectul de lege se revine in principal la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat - pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas.

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Proiectul de act normativ instituie un sistem de pensii militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, stabileste faptul ca plata pensiilor se face din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, MAI si SRI. Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul... mai mult


Luni, 29 Iunie 2015, ora 21:02

9 comentarii
Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Modificarea legii pensiilor militare a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un comunicat remis Ziare.com.

La aceasta masura se lucreaza incepand cu luna ianuarie 2015, cand a fost infiintat un grup alcatuit din reprezentanti ai institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva sau retragere, ai Corpului National al Politistilor si sindicatelor din politie, care au pus umarul la elaborarea acestui proiect de lege.

Astfel, ministerul a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

"Mentionam ca in urma adoptarii de catre Parlament a initiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, aceasta categorie profesionala beneficiaza in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani", potrivit MAI.

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Ce prevede proiectul... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 14:25

6 comentarii
Dusa: Problema pensiilor militarilor in rezerva se poate rezolva etapizat (Video)

Dusa: Problema pensiilor militarilor in rezerva se poate rezolva etapizat (Video)

Mircea Dusa, a declarat, miercuri, ca in 2013 trebuie rezolvata problema pensiilor militarilor in rezerva.

"La o prima analiza a bugetului MApN, se pare ca foarte multi bani se duc pe cheltuielile cu munca vie si raman foarte putini bani pentru cheltuielile de capital, in conditiile in care Ministerul Apararii deruleaza o serie de proiecte internationale, legate de cresterea capacitatii de actiune a armatei romane, de modernizarea armatei romane si legat de atributiile pe care noi le avem ca tara NATO, ca tara a UE si legat de parteneriatul cu SUA", a precizat ministrul, despre bugetul MApN pe anul 2013, ce va fi discutat in prima luna a anului.

Dusa a reiterat ca vrea, in 2013, se demareze proiecte precum dotarea cu avioane, "ca sa se aloce bani pentru cheltuielile de capital".

"Insa, in acelasi timp trebuie sa rezolv si problema pensiilor militarilor in rezerva si asa cum prim-ministru a afirmat, pe bugetul din anul 2013 vom incerca sa reparam acele nedreptati care-i vizeaza pe militarii rezervisti, sigur ca etapizat, pentru ca bugetul nu permite ca toate sumele acelea care ar trebui rezolvate, legat de Ordonanta cu privire la felul in care Guvernul Boc le-a taiat drepturile rezervistilor, sa o rezolvam intr-un singur an.Eu cred ca etapizat si esalonat se poate repara si aceasta nedreptate facuta militarilor rezervisti", a explicat Dusa.

mai mult


Miercuri, 26 Decembrie 2012, ora 16:57

7 comentarii
USL isi va lua angajamentul de a readuce pensiile militarilor la nivelul din 2010

USL isi va lua angajamentul de a readuce pensiile militarilor la nivelul din 2010

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, a declarat, joi, in plenul Camerei Deputatilor, ca USL isi va lua angajamentul, in discutiile cu institutiile financiare internationale, pentru revenirea pensiilor militarilor la nivelul din 2010, incepand cu anul 2013.

Dobritoiu a sustinut in plenul Camerei Deputatilor proiectul de lege care instituie o "amnistie" pentru pensionarii militari care ar trebui sa returneze sume obtinute din pensii, peste nivelul recalculat, sume care au fost primite pe perioada recalcularii.

Potrivit ministrului Apararii, aceasta masura de amnistie ar afecta circa 26 de mii de pensionari militari.

"Deocamdata, nu putem reveni la nivelul pensiilor din 2010, din cauza constrangerilor bugetarilor (...) Angajamentul nostru, al USL, va fi ca in viitorul program sa discutam cu partenerii internationali pentru ca incepand cu 2013 sa revenim la nivelul pensiilor din 2010", a sustinut Dobritoiu.

Comisiile de aparare si de munca din Camera Deputatilor au adoptat, miercuri, raportul la proiectul de lege privind pensiile militarilor, potrivit caruia pensionarii militari nu mai sunt obligati sa returneze sumele primite in plus pe perioada recalcularii drepturilor banesti.

"Procesul e in doi pasi. Intr-o prima urgenta s-a oprit masura abuziva prin care urma sa le bagam oamenilor mana in buzunar, sa li se opreasca sumele primite anul trecut si in a doua etapa vom aduce pensiile diminuate la nivelul avut in plata in decembrie 2010", a declarat... mai mult


Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:19

4 comentarii
Pensionarii militari nu mai sunt obligati sa returneze sumele primite in plus - comisii

Pensionarii militari nu mai sunt obligati sa returneze sumele primite in plus - comisii

Comisiile de aparare si de munca din Camera Deputatilor au adoptat, miercuri, raportul la proiectul de lege privind pensiile militarilor, potrivit caruia pensionarii militari nu mai sunt obligati sa returneze sumele primite in plus pe perioada recalcularii drepturilor banesti.

"Procesul e in doi pasi. Intr-o prima urgenta s-a oprit masura abuziva prin care urma sa le bagam oamenilor mana in buzunar, sa li se opreasca sumele primite anul trecut si in a doua etapa vom aduce pensiile diminuate la nivelul avut in plata in decembrie 2010", a declarat ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, dupa sedinta comisiilor.

Vicepresedintele Comisiei de aparare, George Scutaru (PNL), a spus ca "timp de un an fostul Guvern a facut o recalculare a pensiilor militare, regularizari" si daca nu se facea aceasta modificare pensionarii militari trebuia sa restituie in 6 luni cat s-a primit in plus la vechea pensie pe perioada recalcularii.

"Daca cineva avea 20 de milioane de lei, s-au pus in plata 15 milioane. Dar el a primit in acel an 20 de milioane. Daca nu faceam aceasta modificare, trebuia intr-un timp scurt, de 6 luni, sa restituie cat a primit in plus pe vechea pensie, pe perioada recalcularii. Am zis ca este inuman, pe de o parte oamenii au fost afectati de o diminuare a pensiilor si apoi sa mai plateasca si din urma", a spus Scutaru.

El a aratat ca de aceasta masura vor beneficia 26.500 de pensionari militari, dintre care 9.020 pensionari MApN, 1.500 pensionari SRI si... mai mult


Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 23:58

9 comentarii
Recalcularea pensiilor militarilor, ilegala - vezi motivarea ICCJ

Recalcularea pensiilor militarilor, ilegala - vezi motivarea ICCJ

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, vineri, ca recalcularea pensiilor militarilor este ilegala, apreciind ca pensia reprezinta un drept patrimonial.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, printr-o decizie irevocabila, recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.

Conform jurnalistilor de la Antena3, suspendarea hotararii de guvern prin care s-a decis recalcularea acestor venituri se aplica pentru toti militarii, politistii, jandarmii si toate celelalte categorii de functionari publici cu statut special in rezerva.

Pana la aceasta ora, Ministerul Apararii nu a dat un comunicat oficial in care sa isi exprime punctul de vedere.

Recalcularea pensiilor militarilor a declansat un scandal imens, multi dintre militari sustinand ca in urma recalcularii pensiile lor scad.

In schimb, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si premierul Emil Boc au declarat in repetate randuri ca pensiile militare nu scad in urma recalcularii, ba chiar cresc in cazul pensiilor mici.

Oprea, despre scandalul pensiilor: Atacati-ma pe mine, nu pe militari!

MApN a publicat tabelele cu pensiile recalculate - Vezi listele

Nemultumiti de sumele trecute pe taloanele de pensie primite in luna... mai mult


Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 13:44

79 comentarii
Basescu a convocat sedinta la Cotroceni, la 17:00, pe tema pensiilor militarilor

Basescu a convocat sedinta la Cotroceni, la 17:00, pe tema pensiilor militarilor

Presedintele Traian Basescu a convocat marti, la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, toti factorii de raspundere pe tema militara pentru o discutie referitoare la pensiile militarilor.

Pensionarii militari vor protesta in Capitala, la Palatul Victoria, sediile SRI, MApN si la Palatul Cotroceni pe 24 ianuarie, dupa ce un militar din patru a pierdut bani din pensie dupa recalculare.

Printre cei cu veniturile taiate sunt si cei cu pensia de pana in 3.000 de lei, carora Ministerul Apararii le garantase ca raman cu banii intregi.

Peste 5.500 de pensionari din cei 22.000 cu pensii recalculate pana acum au primit din aceasta luna bani mai putini. Erorile de calcul, mai ales in cazul pensiilor de 3.000 de lei, sunt deja recunoscute de contabilii ministerului, iar MApN-ul promite doar ca va da banii retroactiv.

Protest in Bucuresti pe 24 ianuarie: Pensionarii militari ies in strada

Instanta suprema a decis definitiv, in 7 ianuarie, suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand astfel o sentinta a Curtii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucuresti si la Curtea de Apel Pitesti.

Pe de alta parte, Ministerul Apararii Nationale a anuntat ca va publica, miercuri, pe site-ul institutiei, tabelele cu datele pentru cele 21.717 de dosare ale pensionarilor militari,... mai mult


Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 16:11

2 comentarii
Pensiile militarilor scad cu pana la 69%

Pensiile militarilor scad cu pana la 69%

Toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmand sa piarda intre 19 si 69% din pensiile actuale, potrivit simularilor facute de Ministerul Muncii, se arata intr-un document al Ministerului Apararii.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi.

Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii.

In consecinta, apreciem ca vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, cat si cele ce urmeaza a fi stabilite dupa intrarea in vigoare a noii legi", se arata in documentul MApN.

De asemenea, Ministerul Apararii sustine ca suma care ar putea fi economisita prin aplicarea noilor prevederi nu poate fi determinata, intrucat nu exista o baza de date privind drepturile banesti platite militarilor, acestia neavand carnet de munca.

"Realizarea bazei de date pentru aproximativ 82.000 de pensionari presupune o perioada de timp de peste 15-20 de ani, pentru consultarea statelor de plata aflate in... mai mult


Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 12:59

15 comentarii
Soldatii si gradatii voluntari nu vor primi pensie militara

Soldatii si gradatii voluntari nu vor primi pensie militara

MApN a conturat o serie de masuri de protectie sociala pentru modificarea legii privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, insa mentine limita de 40 de ani pana la care acestia pot ramane in Armata si lipsa dreptului la pensie militara.

Astfel, la nivelul Ministerul Apararii Nationale (MApN) s-a constituit un grup de lucru pentru identificarea unor solutii alternative pentru "facilitarea aplicarii de masuri reale de protectie sociala si de imbunatatire a statului socio-profesional al soldatilor si gradatilor volunari".

Demersul MApN vine in sprijinul initiativei unui grup de parlamentari care vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 384/2006 privind statului soldatilor si gradatilor voluntari.

Grupul de lucru al MApN a conturat o serie de masuri de protectie sociala pe care institutia militara intentioneaza sa le promoveze in functie de pozitia pe care si celelalte institutii cu atributii in domeniul de reglementare urmeaza sa o adopte.

MApN a stabilit, insa, sa mentina limita actuala de varsta, de 40 de ani, pana la care soldatii si gradatii voluntari pot fi pastrati in sistem. Ministerul isi motiveaza decizia prin faptul ca functiile acestora sunt "cu preponderenta" functii de luptatori care solicita calitati fizice si psihice deosebite, astfel incat sa le permita sa suporte rigorile campului de lupta, indiferent de natura acestuia.

De asemenea, MApN nu a acceptat concesii nici in ceea ce priveste mentinerea in activitate a soldatilor si... mai mult


Duminica, 10 Mai 2009, ora 13:10

23 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba