pensie romani italia

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Ingrijorator: 16 la suta dintre tinerii romani de 18 - 24 ani nu studiaza si nu muncesc

Ingrijorator: 16 la suta dintre tinerii romani de 18 - 24 ani nu studiaza si nu muncesc

Rata tinerilor de 18 - 24 de ani din Romania care nu au niciun fel de activitate este de 16 la suta, peste media UE de 13 la suta, in conditiile in care in Romania s-a facut si cea mai mare reducere a investitiilor in educatie, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).

Potrivit celui mai recent raport publicat de CE privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala, 16 la suta dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu studiaza, nu urmeaza niciun curs de formare profesionala si nici nu sunt angajati, media in cele 28 de state membre fiind de 13 la suta.

De asemenea, raportul CE arata ca in perioada 2007 - 2012, Romania este statul membru cu cea mai mare reducere a investitiilor in educatie (cu 40 la suta), urmata de Ungaria (30 la suta), Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia si Portugalia (cu aproximativ 20 la suta).

In 2013, in Romania, ca si in Cipru, Bulgaria si Letonia, doar 5 la suta din forta de munca ocupata era in sanatate si asistenta sociala, acesta fiind cel mai scazut nivel din UE.

Tot pe ultimul loc se afla Romania, alaturi de Letonia, Estonia, Poloia si Cipru, si in privinta procentului din PIB alocat serviciilor de protectie sociala (servicii medicale, centre pentru copii, batrani etc.), acesta fiind de 5 la suta. Pe de alta parte, Romania a cunoscut, alaturi de Irlanda si Bulgaria, cea mai mare crestere a sumelor alocate in sectorul protectiei sociale (pensii, indemnizatii de crestere a copilului, ajutoare de... mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 22:23

5 comentarii
Romanii din diaspora, foc si para pe Guvern: Nu ne puteti cumpara, nu suntem de vanzare!

Romanii din diaspora, foc si para pe Guvern: Nu ne puteti cumpara, nu suntem de vanzare!

Mai multe organizatii ale romanilor din diaspora critica marirea bugetului Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) si ii transmit premierului Victor Ponta ca romanii de peste hotare "nu pot fi cumparati" si cer reprezentantilor Guvernului sa desfiinteze acest departament.

"Stirea privind marirea bugetului DPRRP cu peste 22 de milioane de euro ne surprinde placut, pe de o parte, iar pe de alta parte, ne ofenseaza profund. Ne surprinde pentru ca, in sfarsit, Guvernul Romaniei a acceptat romanii 'de pretutindeni' drept o componenta importanta in dialogul cu societatea civila, dupa cum se poate vedea clar din bugetul MAE.

Ne ofenseaza deoarece Guvernul opereaza pe o imagine simplista a ceea ce inseamna diaspora romaneasca, un cadru care se rezuma doar la cateva asociatii-satelit ale formatiunilor politice romane, neluand in considerare majoritatea romanilor din diaspora care au asimilat in timp culturi diferite de cea romaneasca, oameni care cunosc regulile democratiei si care prefera valoarea civica in actiunile pe care le initiaza. Caracteristica esentiala a acestei diaspore majoritare este faptul ca nu este de vanzare!", se arata intr-o scrisoare deschisa, remisa Ziare.com.

Bugetul pe 2015, avizat de comisiile parlamentare - cati bani primesc institutiile statului

ONG-urile semnatare amintesc si de elicopterul prabusit in lacul Siutghiol, accident in urma caruia patru oameni si-au pierdut viata.

"Pentru romanii din diaspora... mai mult


Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 09:51

26 comentarii
Record pentru Romania: La ce randament s-a imprumutat de pe pietele externe

Record pentru Romania: La ce randament s-a imprumutat de pe pietele externe

Romania s-a imprumutat cu 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe, printr-o emisiune de obligatiuni, la o rata a dobanzii sub 3%, ceea ce reprezinta un minim istoric pentru tara noastra.

"Astfel Romania a emis obligatiuni cu maturitatea de 10 ani in valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obtinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obtinut la ultima emisiune similara in euro, de 10 ani lansata in luna aprilie a acestui an.

Apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat romanesti a permis subscrierea rapida, de 2,5 ori a volumului emis, ceea ce s-a reflectat in obtinerea unor conditii financiare atractive, fara a plati prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a.", se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis Ziare.com.

Prin aceasta tranzactie, tara noastra "prefinanteaza partial necesitatile de finantare externe aferente anului 2015, consolidand nivelul rezervei financiare in valuta".

Guvernul sustine ca nivelul scazut al costului mediu si participarea diversificata din partea investitorilor "reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare a politicilor economice si aprecierii privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare in ultimii doi ani".

Emisiunea a fost administrata de catre HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale si Unicredit Bank.

Investitorii interedati provin din Germania si Austria (23%), Marea... mai mult


Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 14:35

3 comentarii
A facut Romania, fara sa stim, inca un mare imprumut? - Interviu

A facut Romania, fara sa stim, inca un mare imprumut? - Interviu

In 2008, Romania datora 72 de miliarde de dolari. In 2009, Romania facea marele imprumut de 20 de miliarde de euro si datoria externa a crescut exploziv, ajungand la aproape 100 de miliarde de euro in 2013. Dupa un varf de returnare a imprumuturilor, in 2014 inca datoram 93 de miliarde.

Pana in 2019 mai raman aproximativ 5 miliarde de euro de returnat FMI si Comisiei Europene si un miliard Bancii Mondiale. Iata-ne cinci ani mai tarziu dupa marele imprumut si ne putem intreba de ce nu ne-am apropiat de vechiul nivel de sub 80 de miliarde. Statul e dator ca si cum nu ar fi returnat banii, desi a returnat o buna parte din ei. Pare ca Romania s-a mai imprumutat, pe tacute, de peste 10 miliarde de euro.

"De cativa ani de zile, in medie, Ministerul Finantelor Publice se imprumuta cam cu un miliard de euro pe luna, sigur, de la bancile de aici din Romania, tocmai pentru rostogolirea datoriilor", spune pentru Ziare.com analistul economic Constantin Rudnitchi.

Daca am fi platit acel mare imprumut facut pe vremea guvernului Boc, de 20 de miliarde de euro, acum Romania ar fi trebui sa revina la vechiul nivel al datoriei externe, intre 70 si 80 de miliarde de euro. Cu toate acestea suntem la acelasi etaj, ca si cum abia ne-am fi imprumutat, 93 de miliarde de euro.

Daca ne uitam putin in urma, o sa vedem ca nu e atat de susprinzator, in sensul ca, in principiu, o parte din aceasta datorie s-a rostogolit. Au fost facute imprumuturi odata cu plata acestui imprumut. Sa dau... mai mult


Duminica, 24 August 2014, ora 18:31

24 comentarii
UE a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

UE a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Consiliul Uniunii Europene a incheiat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, Italiei, Letoniei, Lituaniei si Ungariei, confirmand astfel faptul ca deficitele acestor tari a fost redus sub pragul de referinta de 3% din PIB.

In urma deciziei Consiliului, numarul statelor aflate in procedura de deficit excesiv a scazut la 16 din totalul de 27 de tari membre UE comparativ cu 24 din 27 in perioada 2010-2011, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei europene.

Cele mai multe proceduri de deficit excesiv au fost deschise in urma crizei financiare si recesiunii din 2008 si 2009.

Pentru Romania, procedura a fost initiata in iulie 2009, in contextul in care deficitul guvernamental a ajuns la 5,4% din PIB in 2008, iar Romania a solicitat asistenta din partea creditorilor internationali in martie 2009, obtinand un imprumut de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International, a Uniunii Europene si a altor institutii financiare internationale.

In iulie 2009, Consiliul a cerut Romaniei sa-si corecteze deficitul bugetar pana la finele anului 2011. In luna februarie a anului 2010, termenul a fost prelungit pana la sfarsitul anului 2012, ca urmare a scaderii economice peste estimari consemnata in 2009.

Deficitul general a atins 9% din PIB in 2009. Consiliul a recomandat adoptarea unor masuri fiscale cu un impact cumulat de 1,75% din PIB pentru perioada 2010-2012.

Deficitul a scazut la 6,8% din PIB in 2010, la 5,6% din PIB in 2011 si la 2,9% din PIB... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 15:50

1 comentariu
Romanii din Italia vor primi mai usor ajutor de somaj si pensie

Romanii din Italia vor primi mai usor ajutor de somaj si pensie

Peste un milion de romani care lucreaza la ora actuala in Italia vor beneficia de asistenta in domeniul asigurarilor sociale, gratie acordului de colaborare incheiat intre Cartel ALFA si Patronato ACLI din Peninsula, a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale.

"Prin intermediul acestui acord, Patronato ACLI urmeaza sa sprijine lucratorii si cetatenii romani din Italia, in demersurile birocratice de obtinere a drepturilor de pensie si asigurari sociale.

De asemenea, daca un cetatean roman munceste mai intai in Italia, iar apoi pleaca sa lucreze pentru o perioada de timp in Elvetia - spre exemplu, patronatul il ajuta sa-si reconstituie parcursul din domeniul muncii pana in momentul iesirii la pensie. Acordul este valabil si pentru cetatenii italieni care vin sa-si desfasoare activitatea in Romania, atat in calitate de patroni, cat si de salariati", a spus Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, o alta componenta a acordului este legata de reinsertia socio-profesionala a lucratorilor romani - plecati initial in Italia - dar care doresc sa se reintoarca pe teritoriul tarii noastre.

"Patronatul nostru are 400 de birouri in Italia, acoperind peste 90% din teritoriul tarii. De asemenea, avem filiale in 20 tari din intreaga lume, inclusiv Romania. Suntem constienti ca fluxul migrator dinspre Romania spre Italia s-a stabilizat, iar in viitor la nivel european se va vorbi mai mult de mobilitate si mai putin de... mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 19:52

2 comentarii
Dragos Cabat: Barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an (Video)

Dragos Cabat: Barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an (Video)

Femeile din Romania se vor bucura de o perioada mai lunga de pensionare, comparativ cu barbatii, care vor beneficia de pensie numai un an, este de parere analistul Dragos Cabat.

"Economic vorbind, femeile din Romania beneficiaza de pensie o perioada mai lunga decat barbatii. Daca se va adopta legea in forma actuala, tinand cont ca in Romania, in momentul de fata, speranta medie de viata a barbatilor este de 66 de ani, lucrurile par aproape cinice. In medie, barbatul roman va beneficia de pensie numai un an" a declarat Dragos Cabat, in cadrul emisiunii "Pontul Valutar", de la Bloombiz.ro.

In Romania, speranta medie de viata a femeilor este cu 9 ani mai mare, iar la nivel european, cu aproximativ 7.

"Presedintele a retrimis in Parlament pentru rediscutare Legea pensiilor, a facut un amendament si anume acela ca femeile ar trebui sa se pensioneze la varsta de 63 de ani, fata de cei 65 de ani cat era propus initial in lege. Daca privim strict economic si pragmatic, nu sunt de acord cu o scadere a varstei de pensionare pentru femei. Toate statisticile, la nivel international dar si in Romania, arata ca femeile au o speranta de viata mai mare decat a barbatilor" a mai spus Cabat.

Analistul este de parere ca Legea pensiilor trebuie sa raspunda la doua mari intrebari.

"Prima tine de principiul contributivitatii, daca el este unul suficient de corect. Cea de-a doua problema este daca un numar tot mai mic de contribuabili pot intretine un numar tot mai mare de... mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 13:32

1 comentariu
Alte articole despre: Dragos Cabat, lege pensii, pensie beneficiu
Cum scoatem sistemul de pensii din starea de calamitate?

Cum scoatem sistemul de pensii din starea de calamitate?

Sistemul de pensii este considerat una din pricipalele "greutati" care scufunda bugetul de stat al Romaniei, doar pentru acest an existand un deficit de 500 de milioane de euro la fondul de pensii, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan.

In aceste conditii, ideile despre cum ar putea fi modificat si imbunatatit nu inceteaza sa apara. Dupa masura reducerii pensiilor, respinsa de Curtea Constitutionala, si propunerea impozitarii tuturor pensiilor, Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a venit cu o alta idee: cei care au muncit la negru in trecut sa-si poate plati retroactiv contributiile.

In acest mod, sustin reprezentantii asociatiei, statul ar putea aduna suma de 9 miliarde de euro.

ARI se referea doar la romanii care au emigrat si au muncit in strainatate la negru, insa ar putea fi extinsa masura si la romanii care au lucrat o perioada la negru in Romania?

Potrivit specialistilor, propunerea nu este rea, insa aplicarea s-ar dovedi o adevarata problema.

"Este o idee buna. Problema este aplicabilitatea ei. In primul rand, (trebuie sa luam in calcul - n. red) cadrul legislativ. Doi, institutiile statului trebuie sa se implice mult mai mult. Trei: nu stiu daca se poate lua retroactiv", a declarat, pentru Ziare.com, avocatul Marius Diaconeasa.

"Legea pensiilor poate fi schimbata. Problema este ca legea nu retroactiveaza. Daca ea nu retroactiveaza, eu nu il pot obliga pentru un raport juridic trecut. Il pot obliga pe cel care nu a contribuit, dar ia pensia.... mai mult


Miercuri, 11 August 2010, ora 13:00

23 comentarii
Romanii care au muncit la negru in Italia vor pensie in Romania

Romanii care au muncit la negru in Italia vor pensie in Romania

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) solicita Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, estimand ca in bugetul statului ar putea intra astfel 9 miliarde de euro.

"Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele ARI, Eugen Terteleac.

"Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", subliniaza comunicatul. "Traian Basescu a declarat recent ca le multumeste celor care trimit bani din strainatate, in loc sa ceara ajutor de somaj din Romania. Dar cu ce pret trimit bani acesti oameni? Foarte multi au muncit si muncesc la negru, multi se accidenteaza si mor pe santiere din strainatate si daca vor sa se intoarca acasa, sunt priviti cu ostilitate, pentru ca sunt considerati o noua cheltuiala pentru stat", afirma Asociatia Romanilor din Italia.

Imigrantii romani ar putea aduce la buget 9 miliarde de euro

Conform calculelor ARI, daca 500.000 de muncitori romani... mai mult


Luni, 09 August 2010, ora 15:32

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Inchisoare pe viata pentru un asistent care a ucis peste 30 de pacienti, "din plictiseala"
  2. Megalomania lui Erdogan: Peste 1.000 de politisti ii pazesc palatul!
  3. Secretul longevitatii unui miliardar de 84 de ani: Cinci doze de Cola pe zi
  4. Doi renumiti oameni de stiinta au dat verdictul: Creationistii trebuie inchisi pentru sanatatea mintala a copiilor
  5. Misterul dronelor care survoleaza Parisul: Primele arestari n-au nicio legatura cu vinovatii
  6. Imaginatia unor femei inselate: Cum s-au razbunat (Galerie foto)
  7. Cat costa sa inchiriezi un sat intreg cu tot cu vaci si statia de autobuz
  8. Una dintre cele mai cunoscute fantome a fost fotografiata in premiera
  9. Consecinte inedite ale crizei francului elvetian: "Contrabanda" cu pizza
  10. Mumie de 1.000 de ani descoperita intr-un loc inedit: E o raritate (Foto)