pensie romani italia

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

Mii de imigranti ilegali vin in curand in Romania. Ce facem cu ei si cat ne costa?

Peste 2.400 de suflete care au fugit din calea razboiului, din tari afectate de conflicte devastatoare, vor ajunge in urmatorii doi ani in Romania.

Insa se pune problema daca autoritatile de la noi sunt pregatite sa ii primeasca pe acesti imigranti ilegali, care isi pun viata in pericol venind pe mare, cu barci improvizate si supraaglomerate, in Europa.

Toate statele membre UE vor primi refugiati ajunsi pe continent peste Marea Mediterana. Asta inseamna ca cei 40.000 de imigranti din Italia si Grecia vor fi repartizati in functie de mai multe criterii, cum ar fi PIB-ul, populatia sau rata somajului.

Planul CE de repartizare a refugiatilor: Cati migranti revin fiecarei tari si cine se opune

Conform schemei Comisiei Europene (CE), Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alte aproape 700 de persoane. In acest sens, CE va ajuta statele membre cu cate 6.000 de euro pentru fiecare refugiat.

Exclusiv: Ce prevede documentul pe care il va semna Iohannis saptamana aceasta la Bruxelles

Daca banii vor fi suficienti ca Romania sa pregateasca infrastructura pentru gazduirea imigrantilor ramane de vazut. Cert este ca in momentul de fata nu sunt suficiente spatii de cazare pentru atatia oameni. La asta se adauga si cheltuielile cu integrarea refugiatilor in societate.

Criza imigrantilor in UE: Italia ameninta ca le face vize Schengen si le da drumul in Europa

Grecia si Italia scapa de... mai mult


Sambata, 25 Iulie 2015, ora 12:28

42 comentarii
Grecia si Romania se indreapta spre dezastru. Masina a luat deja foc Interviu

Grecia si Romania se indreapta spre dezastru. Masina a luat deja foc Interviu

Cea mai mare problema a Greciei este sistemul nesustenabil de pensii, la fel ca al Romaniei. E ca si cum ai merge cu o masina care are un cauciuc dezumflat. Daca nu-l inlocuiesti, iti distruge roata si in final iei foc. Ca sa rezolvi problema, sistemul de pensii trebuie desfiintat, afirma profesorul universitar de economie Bogdan Glavan, autorul blogului Logica economica.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, profesorul Glavan a explicat culpa comuna a guvernelor elene si a eurozonei pentru situatia in care s-a ajuns, dar si pericolul ascuns al fondurilor europene: "A plouat cu subventii pe ei, au dus o politica de stat asistential, cu cheltuieli foarte mari, iar strategia lor s-a completat de minune cu strategia eurozonei de expansiune monetara".

Profesorul Glavan considera ca in acest moment nimeni nu doreste ca Grecia sa paraseasca eurozona, dar planul european contine doar paleative, nu rezolva problema si efectele ar putea fi dintre cele mai serioase: "inainte de Primul Razboi Mondial, nimeni nu voia sa se bata cu nimeni si deodata s-a ajuns la absurd. O veriga slaba face alta veriga slaba si tot asa, chiar daca interesele sunt, de fapt, compatibile".

Cum a ajuns Grecia in situatia actuala?

E nevoie sa te uiti inapoi pe un termen lung, pentru ca uneori politici publice proaste sunt camuflate de un context mai larg, foarte favorabil. Nu zicem si noi: "Doamne, ce bine a fost pe vremea lui Tariceanu"?

Dupa perioada dictaturii militare, in anii '80-90, Grecia... mai mult


Joi, 02 Iulie 2015, ora 07:00

39 comentarii
Romania a semnat o conventie fiscala cu Italia - Iata ce prevede

Romania a semnat o conventie fiscala cu Italia - Iata ce prevede

Romania si Italia au semnat, sambata, la Riga, o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pentru prevenirea evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Conventia dintre Romania si Italia a fost semnata, sambata, in marja reuniunii ECOFIN de la Riga (Letonia), de ministrul roman al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si de ministrul italian al Economiei si Finantelor, Pier Carlo Padoan.

"Prin conventie sunt stabilite cote de impozit si un tratament fiscal in avantajul contribuabililor din ambele state cu privire la impunerea, printre altele, a veniturilor din dobanzi, redevente, dividende, salarii, pensii, respectiv a veniturilor obtinute de studenti, stagiari, profesori, cercetatori, artisti de spectacol si sportivi, dar si a veniturilor obtinute din valorificarea capitalului.

Totodata, aceasta reglementeaza si aspectele referitoare la schimbul de informatii, metodele de eliminare a dublei impuneri, nediscriminarea, procedura amiabila, intrarea in vigoare si denuntarea conventiei", se arata in comunicat.

"Conventia va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care statele contractante se informeaza reciproc cu privire la indeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea in vigoare, iar prevederile sale vor produce efecte incepand cu prima zi a lunii ianuarie a anului calendaristic imediat urmator", mai precizeaza Ministerul Finantelor.

Acest document va inlocui... mai mult


Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 21:13

3 comentarii
Ingrijorator: 16 la suta dintre tinerii romani de 18 - 24 ani nu studiaza si nu muncesc

Ingrijorator: 16 la suta dintre tinerii romani de 18 - 24 ani nu studiaza si nu muncesc

Rata tinerilor de 18 - 24 de ani din Romania care nu au niciun fel de activitate este de 16 la suta, peste media UE de 13 la suta, in conditiile in care in Romania s-a facut si cea mai mare reducere a investitiilor in educatie, potrivit unui studiu al Comisiei Europene (CE).

Potrivit celui mai recent raport publicat de CE privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala, 16 la suta dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu studiaza, nu urmeaza niciun curs de formare profesionala si nici nu sunt angajati, media in cele 28 de state membre fiind de 13 la suta.

De asemenea, raportul CE arata ca in perioada 2007 - 2012, Romania este statul membru cu cea mai mare reducere a investitiilor in educatie (cu 40 la suta), urmata de Ungaria (30 la suta), Marea Britanie, Letonia, Grecia, Italia si Portugalia (cu aproximativ 20 la suta).

In 2013, in Romania, ca si in Cipru, Bulgaria si Letonia, doar 5 la suta din forta de munca ocupata era in sanatate si asistenta sociala, acesta fiind cel mai scazut nivel din UE.

Tot pe ultimul loc se afla Romania, alaturi de Letonia, Estonia, Poloia si Cipru, si in privinta procentului din PIB alocat serviciilor de protectie sociala (servicii medicale, centre pentru copii, batrani etc.), acesta fiind de 5 la suta. Pe de alta parte, Romania a cunoscut, alaturi de Irlanda si Bulgaria, cea mai mare crestere a sumelor alocate in sectorul protectiei sociale (pensii, indemnizatii de crestere a copilului, ajutoare de... mai mult


Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 22:23

5 comentarii
UE a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

UE a incetat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Consiliul Uniunii Europene a incheiat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, Italiei, Letoniei, Lituaniei si Ungariei, confirmand astfel faptul ca deficitele acestor tari a fost redus sub pragul de referinta de 3% din PIB.

In urma deciziei Consiliului, numarul statelor aflate in procedura de deficit excesiv a scazut la 16 din totalul de 27 de tari membre UE comparativ cu 24 din 27 in perioada 2010-2011, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei europene.

Cele mai multe proceduri de deficit excesiv au fost deschise in urma crizei financiare si recesiunii din 2008 si 2009.

Pentru Romania, procedura a fost initiata in iulie 2009, in contextul in care deficitul guvernamental a ajuns la 5,4% din PIB in 2008, iar Romania a solicitat asistenta din partea creditorilor internationali in martie 2009, obtinand un imprumut de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International, a Uniunii Europene si a altor institutii financiare internationale.

In iulie 2009, Consiliul a cerut Romaniei sa-si corecteze deficitul bugetar pana la finele anului 2011. In luna februarie a anului 2010, termenul a fost prelungit pana la sfarsitul anului 2012, ca urmare a scaderii economice peste estimari consemnata in 2009.

Deficitul general a atins 9% din PIB in 2009. Consiliul a recomandat adoptarea unor masuri fiscale cu un impact cumulat de 1,75% din PIB pentru perioada 2010-2012.

Deficitul a scazut la 6,8% din PIB in 2010, la 5,6% din PIB in 2011 si la 2,9% din PIB... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 15:50

1 comentariu
Romanii din Italia vor primi mai usor ajutor de somaj si pensie

Romanii din Italia vor primi mai usor ajutor de somaj si pensie

Peste un milion de romani care lucreaza la ora actuala in Italia vor beneficia de asistenta in domeniul asigurarilor sociale, gratie acordului de colaborare incheiat intre Cartel ALFA si Patronato ACLI din Peninsula, a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale.

"Prin intermediul acestui acord, Patronato ACLI urmeaza sa sprijine lucratorii si cetatenii romani din Italia, in demersurile birocratice de obtinere a drepturilor de pensie si asigurari sociale.

De asemenea, daca un cetatean roman munceste mai intai in Italia, iar apoi pleaca sa lucreze pentru o perioada de timp in Elvetia - spre exemplu, patronatul il ajuta sa-si reconstituie parcursul din domeniul muncii pana in momentul iesirii la pensie. Acordul este valabil si pentru cetatenii italieni care vin sa-si desfasoare activitatea in Romania, atat in calitate de patroni, cat si de salariati", a spus Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, o alta componenta a acordului este legata de reinsertia socio-profesionala a lucratorilor romani - plecati initial in Italia - dar care doresc sa se reintoarca pe teritoriul tarii noastre.

"Patronatul nostru are 400 de birouri in Italia, acoperind peste 90% din teritoriul tarii. De asemenea, avem filiale in 20 tari din intreaga lume, inclusiv Romania. Suntem constienti ca fluxul migrator dinspre Romania spre Italia s-a stabilizat, iar in viitor la nivel european se va vorbi mai mult de mobilitate si mai putin de... mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 19:52

2 comentarii
Dragos Cabat: Barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an (Video)

Dragos Cabat: Barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an (Video)

Femeile din Romania se vor bucura de o perioada mai lunga de pensionare, comparativ cu barbatii, care vor beneficia de pensie numai un an, este de parere analistul Dragos Cabat.

"Economic vorbind, femeile din Romania beneficiaza de pensie o perioada mai lunga decat barbatii. Daca se va adopta legea in forma actuala, tinand cont ca in Romania, in momentul de fata, speranta medie de viata a barbatilor este de 66 de ani, lucrurile par aproape cinice. In medie, barbatul roman va beneficia de pensie numai un an" a declarat Dragos Cabat, in cadrul emisiunii "Pontul Valutar", de la Bloombiz.ro.

In Romania, speranta medie de viata a femeilor este cu 9 ani mai mare, iar la nivel european, cu aproximativ 7.

"Presedintele a retrimis in Parlament pentru rediscutare Legea pensiilor, a facut un amendament si anume acela ca femeile ar trebui sa se pensioneze la varsta de 63 de ani, fata de cei 65 de ani cat era propus initial in lege. Daca privim strict economic si pragmatic, nu sunt de acord cu o scadere a varstei de pensionare pentru femei. Toate statisticile, la nivel international dar si in Romania, arata ca femeile au o speranta de viata mai mare decat a barbatilor" a mai spus Cabat.

Analistul este de parere ca Legea pensiilor trebuie sa raspunda la doua mari intrebari.

"Prima tine de principiul contributivitatii, daca el este unul suficient de corect. Cea de-a doua problema este daca un numar tot mai mic de contribuabili pot intretine un numar tot mai mare de... mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 13:32

1 comentariu
Alte articole despre: Dragos Cabat, lege pensii, pensie beneficiu
Cum scoatem sistemul de pensii din starea de calamitate?

Cum scoatem sistemul de pensii din starea de calamitate?

Sistemul de pensii este considerat una din pricipalele "greutati" care scufunda bugetul de stat al Romaniei, doar pentru acest an existand un deficit de 500 de milioane de euro la fondul de pensii, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan.

In aceste conditii, ideile despre cum ar putea fi modificat si imbunatatit nu inceteaza sa apara. Dupa masura reducerii pensiilor, respinsa de Curtea Constitutionala, si propunerea impozitarii tuturor pensiilor, Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a venit cu o alta idee: cei care au muncit la negru in trecut sa-si poate plati retroactiv contributiile.

In acest mod, sustin reprezentantii asociatiei, statul ar putea aduna suma de 9 miliarde de euro.

ARI se referea doar la romanii care au emigrat si au muncit in strainatate la negru, insa ar putea fi extinsa masura si la romanii care au lucrat o perioada la negru in Romania?

Potrivit specialistilor, propunerea nu este rea, insa aplicarea s-ar dovedi o adevarata problema.

"Este o idee buna. Problema este aplicabilitatea ei. In primul rand, (trebuie sa luam in calcul - n. red) cadrul legislativ. Doi, institutiile statului trebuie sa se implice mult mai mult. Trei: nu stiu daca se poate lua retroactiv", a declarat, pentru Ziare.com, avocatul Marius Diaconeasa.

"Legea pensiilor poate fi schimbata. Problema este ca legea nu retroactiveaza. Daca ea nu retroactiveaza, eu nu il pot obliga pentru un raport juridic trecut. Il pot obliga pe cel care nu a contribuit, dar ia pensia.... mai mult


Miercuri, 11 August 2010, ora 13:00

23 comentarii
Romanii care au muncit la negru in Italia vor pensie in Romania

Romanii care au muncit la negru in Italia vor pensie in Romania

Asociatia Romanilor din Italia (ARI) solicita Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, estimand ca in bugetul statului ar putea intra astfel 9 miliarde de euro.

"Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele ARI, Eugen Terteleac.

"Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", subliniaza comunicatul. "Traian Basescu a declarat recent ca le multumeste celor care trimit bani din strainatate, in loc sa ceara ajutor de somaj din Romania. Dar cu ce pret trimit bani acesti oameni? Foarte multi au muncit si muncesc la negru, multi se accidenteaza si mor pe santiere din strainatate si daca vor sa se intoarca acasa, sunt priviti cu ostilitate, pentru ca sunt considerati o noua cheltuiala pentru stat", afirma Asociatia Romanilor din Italia.

Imigrantii romani ar putea aduce la buget 9 miliarde de euro

Conform calculelor ARI, daca 500.000 de muncitori romani... mai mult


Luni, 09 August 2010, ora 15:32

15 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Socat dupa ce si-a vazut sotia pentru prima data nemachiata: Ii cere daune de zeci de mii de euro
  2. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  3. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  4. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  5. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  6. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  7. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  8. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  9. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  10. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli