pensii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pensii de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instantelor si parchetelor

Pensii de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate al instantelor si parchetelor

Camera Deputatilor a hotarat miercuri ca personalul auxiliar de specialitate din parchete si instante judecatoresti sa primeasca pensie de serviciu dupa implinirea varstei de 60 de ani.

Decizia este valabila doar pentru angajatii care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, scrie Mediafax.

Proiectul de lege care cuprinde aceasta prevedere a fost adoptat in plenul Camerei Deputatilor cu 226 de voturi pentru, sase voturi impotriva si 86 de abtineri.

Propunerea modifica statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si al angajatilor din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice.

Astfel, dupa implinirea varstei de 60 de ani, acestia vor beneficia de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din suma reprezentata de media salariilor de baza brute lunare, inclusiv sporuri, corespunzatoare ultimului an de activitate anterior lunii in care se depune cererea de pensionare. Camera Deputatilor este for decizional in acest caz. mai mult


Miercuri, 06 Mai 2015, ora 21:26

Ramas fara pensie, astept un miracol. Astept degeaba! (Opinii)

Ramas fara pensie, astept un miracol. Astept degeaba! (Opinii)

De cateva zile e zumzet mare in Parlamentul Romaniei, alesii incearca sa-si mareasca pensiile.

Pentru ca au aparut stiri in acest sens, iar lumea e revoltata pe buna dreptate, propunerea a fost bagata sub pres, dar nu ingropata. Probabil, se asteapta doar vremuri mai bune.

Politicienii romani au adoptat o alta strategie, Executivul a marit pensiile militarilor si ale politistilor printr-o ordonanta de urgenta. De fapt, prin aceasta decizie vor fi aduse la nivelul la care au fost inainte de criza.

Lasand la o parte abordarile populiste, cred ca despre pensii si salarii ar trebui discutat serios.

Ceea ce face prim-ministrul Victor Ponta in aceste zile seamana cu politica fostului sef al Executivului din perioada boom-ului economic, Calin Popescu Tariceanu. Pentru a-si atrage sprijinul bugetarilor, se maresc haotic pensii si salarii. La urmatoarea criza, cine o fi la putere atunci se va lupta sa le inghete sau sa le scada ca "sa nu dea tara faliment". Exact modelul Greciei. Cu nimic nu suntem mai breji.

Cum apare o crestere economica, imediat apare si cumpararea bunavointei angajatilor publici. Nu vreau sa fiu inteles gresit, imi doresc foarte mult ca salariile sa creasca in Romania, toate salariile si toate pensiile, atat cele din sistemul public, cat si cele din sistemul privat. Dar de ce niciun guvern nu-si asuma sa reformeze sistemul?

Avem o lege a salarizarii unice pe care nici Emil Boc si nici Victor Ponta nu au avut curajul s-o puna in aplicare. Se... mai mult


Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 07:09

22 comentarii
Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Modificarea legii pensiilor militare a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un comunicat remis Ziare.com.

La aceasta masura se lucreaza incepand cu luna ianuarie 2015, cand a fost infiintat un grup alcatuit din reprezentanti ai institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva sau retragere, ai Corpului National al Politistilor si sindicatelor din politie, care au pus umarul la elaborarea acestui proiect de lege.

Astfel, ministerul a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

"Mentionam ca in urma adoptarii de catre Parlament a initiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, aceasta categorie profesionala beneficiaza in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani", potrivit MAI.

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Ce prevede proiectul... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 14:25

6 comentarii
Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Guvernul va reintroduce pensiile speciale pentru politisti, militari si angajati ai SRI.

Executivul a elaborat un proiect de act normativ care modifica legislatia privind sistemul de pensii, informeaza Realitatea TV.

Documentul prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.

Proiectul arata ca aceste indemnizatii se platesc din sumele alocate la bugetul de stat pentru aceste institutii.

De asemenea, sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv. Astfel, angajatorul nu e obligat sa plateasca contributia aferenta acestora, in schimb angajatul va plati lunar o contributie egala cu cea individula de asigurari sociale, pentru care baza de calcul va fi solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Sursa citata arata ca vor exista pensii de serviciu, de invadilitate si de urmas.

Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta, cea anticipata si cea anticipata partial.

Pe de alta parte, pensiile militare ar putea fi recalculate.

"Remuneratiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta", se arata in proiect.

In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:44

37 comentarii
Politicienii vor sa se dea bine pe langa jurnalisti? Ce vor sa le ofere la pensie

Politicienii vor sa se dea bine pe langa jurnalisti? Ce vor sa le ofere la pensie

Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu a declarat, vineri, ca initiativa sa legislativa depusa in Parlament, care presupune ca ziaristii membri ai unei asociatii de profil sa primeasca o indemnizatie de 50% la pensie, constituie o actiune reparatorie pentru cei care lucreaza in presa.

Initiativa a fost depusa in aceeasi zi cu proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale parlamentarilor.

Pensii speciale pentru parlamentari: Unii liberali fac un pas in spate

"Este vorba de completarea unei legi care produce efecte de aproape zece ani in Romania, deci nu este originala ideea, dar, in urma discutiilor cu Uniunea Jurnalistilor din Romania, am cerut si parearea celor de la Academia Romana si s-a ajuns la concluzia ca si actul ziaristului este un act de creatie.

In concluzie, si ziaristul, alaturi de muzician, de artistul plastic, poate sa primeasca si este bine sa primeasca acea indemnizatie de 50% la pensia pe care o are, in baza asigurarilor sociale, de-a lungul activitatii sale", a aratat Haralambie Vochitoiu.

Potrivit senatorului UNPR, "meseria de jurnalist este cel putin la fel de solicitanta, daca nu chiar mai grea, si sunt ziaristi care mor in timpul exercitarii acestei meserii si nu intotdeauna au un contract de munca prin care sa contribuie la asigurarile sociale".

"Atunci, te trezesti la batranete, la 65 de ani, cu o pensie foarte mica, si atunci aceasta completare de 50% este binevenita pentru toti ziaristii din Romania. Am auzit voci care... mai mult


Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 16:53

2 comentarii
Parlamentarii vor pensii mai mari. Ce spune ministrul Muncii

Parlamentarii vor pensii mai mari. Ce spune ministrul Muncii

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat marti ca Guvernul condus de Victor Ponta nu sustine pensiile speciale pentru parlamentari, chiar daca proiectul a fost propus tot de un politician din PSD.

"Eu nu pot sa sugerez parlamentarilor din PSD sa nu il voteze, pentru ca de aceea sunt alesi, sa voteze fara sugestia nimanui, sunt alesi pentru a avea un punct de vedere.

Eu pot sa spun punctul meu de vedere, ca ministru, si punctul de vedere al Guvernului pe care il reprezint, si anume ca nu sustinem aceste pensii speciale", a declarat Rovana Plumb.

Ministrului i s-a atras atentia ca proiectul de lege a fost initiat de un social-democrat: deputatul Anghel Stanciu.

"Este dreptul democratic al oricarui parlamentar. Eu v-am oferit punctul de vedere al Guvernului, Guvernul si Parlamentul sunt institutii diferite", a adaugat social-democrata.

Bani mai multi, in functie de mandate

Deputatii urmeaza sa discute, marti, un proiect de lege care le va adauga mii de lei la pensii, iar ministrul Muncii va merge comisia de munca de la Camera Deputatilor ca sa discute masurile.

Potrivit proiectului de lege, pensiile politicienilor ar putea creste cu pana la 4.000 de lei, in functie de numarul de mandate.

Actul normativ vizeaza stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din randul aparatului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, din randul personalului diplomatic si consular,... mai mult


Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:26

15 comentarii
Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% in anul 2032, a declarat presedintele asociatiei pensiilor private (APAPR), Raluca Tintoiu.

"APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta.

Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din 'generatia decreteilor' (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile - n.red.) va intra in plata pensiei.

Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este in curs de reactualizare. Din pacate, ma indoiesc ca rezultatele vor fi mai bune decat ce s-a obtinut in 2012", a mai spus... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 14:56

6 comentarii
Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Presedintele Autoritarii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, crede ca e bine ca exista sistemul pensiilor private, in ciuda faptului ca nu sunt o garantie ca "o sa traim din pensiile private".

"Pensia privata obligatorie Pilonul II este un instrument castigat si, desi nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, este bine sa ai bani pusi deoparte in acest sistem", a declarat, marti, Misu Negritoiu, la un eveniment cu caracter economic, potrivit Digi 24, care citeaza Agerpres.

"Este un instrument pe care l-am castigat si pe care este bine sa-l promovam pentru ca are legatura cu modelul cultural, cu educatia financiara, cu ceea ce trebuie sa facem pentru noi insine, inclusiv sa ne punem deoparte niste bani pentru batranete. Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar este bine sa-i ai acolo (banii, n.r.) ", a aratat presedintele ASF.

Misu Negritoiu a insistat pe ideea de educare a publicului, dar si a clasei politice, cea care poate lua decizia.

"Cred ca cel mai important pentru Romania este sa convingem politicul ca sistemul merita, ca este bun si ca este safe. Si cand ne uitam la politica de investitii avem in vedere tot acest efect se bumerang, sa nu cumva ca oamenii sa aiba perceptia ca pierd banii", a incheiat Negritoiu. mai mult


Marti, 23 Septembrie 2014, ora 22:15

1 comentariu
Ponta: O veste buna - cresc pensiile!

Ponta: O veste buna - cresc pensiile!

Premierul Victor Ponta a salutat vineri cresterea pensiilor incepand de la 1 ianuarie 2015, masura anuntata de ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"O veste buna - cresc pensiile! Potrivit INS, pensia medie lunara a fost in trimestrul II din 2014 cu 4,8% mai mare decat aceeasi perioada a anului trecut. Iar din ianuarie 2015, pensiile vor fi majorate cu 5%!", a scris prim-ministrul pe contul sau de Facebook.

Pensiile vor fi majorate incepand cu ianuarie 2015 cu cinci procente, a anuntat joi, la Cluj-Napoca, Rovana Plumb, ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2015 cu 5%

Rovana Plumb a precizat ca, in prezent, reprezentantii Ministerului Muncii lucreaza alaturi de cei ai Ministerului de Finante si la reglementari in vederea majorarii pensiilor mici, care ar putea sa fie puse in aplicare tot de anul viitor.

Potrivit ministrului, toate actiunile legate de pensii fac parte dintr-un pachet de masuri "reparatorii" prin care Guvernul doreste sa reechilibreze anumite decizii considerate nedrepte luate de Guvernul condus de Emil Boc.

"Vom continua cu masurile reparatorii, dar in special cu respectarea legislatiei in asa fel incat de la 1 ianuarie 2015 pensia sa fie majorata, conform legii, cu 5 la suta. De asemenea, vreau sa va spun ca vom lua in calcul si majorarea pensiilor mici incepand cu anul 2015. Acum lucram cu Ministerul de Finante", a precizat Rovana Plumb intr-o conferinta de presa. mai mult


Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 15:01

9 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Campanie electorala: Hillary Clinton da lectii de... selfie
  2. Cum iti va controla Google toata casa cu ajutorul unor jucarii de plus
  3. Afacerea unui rabin ultra-ortodox: "Nu e vorba de orgasmul meu, ci de orgasmul nostru"
  4. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider
  5. Judecatoria Buzau s-ar putea muta intr-un mall
  6. Atac rasist la presedintele Obama pe Google Maps
  7. Cum face Israelul discriminare fatisa: Autobuze exclusiv pentru palestinieni
  8. "Eterna autostrada neterminata" - drumul care nu a fost gata nici in jumatate de veac
  9. L'Oreal va folosi piele umana scoasa la imprimanta 3D
  10. I-a invatat pe infractori cum sa fenteze detectorul de minciuni si acum risca 100 de ani in inchisoare