pensii italia

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Matteo Renzi promite o reducere a fiscalitatii fara precedent in istoria Italiei

Matteo Renzi promite o reducere a fiscalitatii fara precedent in istoria Italiei

Premierul italian, Matteo Renzi, a anuntat sambata o reducere semnificativa a impozitelor in urmatorii trei ani, precizand totodata ca aceasta reforma a fiscalitatii nu va implica o crestere a datoriei publice, care este de altfel principala problema a Italiei.

"Daca vom continua reformele, asa cum cred, in anul 2016 vom reduce impozitele, masura ce va continua in 2017 si 2018 cu decizii punctuale", a spus Renzi in discursul de deschidere a Adunarii Nationale a Partidului Democrat (PD), ce se desfasoara la Milano, relateaza agentiile Reuters si EFE.

El a subliniat ca guvernul pe care-l conduce isi va respecta angajamentul de a realiza o diminuare a fiscalitatii fara precedent in istoria Italiei, vorbind chiar despre o "revolutie coperniciana fara cresterea datoriei publice".

FMI trage Italia de maneca: Ce trebuie sa faca pentru a nu avea soarta Greciei

Concret, seful executivului de la Roma a precizat ca in anul 2016 va fi eliminat impozitul pe prima casa si impozitul municipal unic (IMU).

Ulterior, in 2017, va fi revizuit impozitul aplicat societatilor comerciale (IRES) si impozitul regional pe activitatea productiva (IRAP), iar in 2018 - an in care se incheie mandatul actualului guvern - va fi diminuat impozitul perceput persoanelor fizice pentru veniturile din chirii, precum si impozitul pe pensii.

O promisiune asemanatoare privind reducerea taxelor pe proprietate a fost facuta de predecesorul sau de dreapta Silvio Berlusconi inaintea alegerilor din... mai mult


Sambata, 18 Iulie 2015, ora 19:40

1 comentariu
Berlusconi si alti fosti parlamentari au ramas fara pensie dupa ce au fost condamnati

Berlusconi si alti fosti parlamentari au ramas fara pensie dupa ce au fost condamnati

Pensiile a opt fosti senatori italieni si a zece fosti deputati care au fost condamnati definitiv vor fi anulate, potrivit unor decizii luate de cele doua camere parlamentare, printre demnitarii vizati de aceste masuri fiind si Silvio Berlusconi.

Pensiile a opt fosti senatori italieni condamnati au fost anulate de conducerea Senatului Italiei, printre acestia aflandu-se si fostul premier Silvio Berlusconi si un fost consilier al acestuia, Marcello Dell'Utri.

Veniturile provenite din fraudele comise de Berlusconi se ridicau lunar la 8.000 de euro. Dell'Utri primea lunar aproximativ 5.000 de euro din afacerile cu mafia italiana.

Berlusconi, condamnat la trei ani de inchisoare pentru coruptie - De ce scapa de pedeapsa (Video)

Alaturi de acestia, altor sase fosti senatori italieni le-au fost revocate drepturile la pensia parlamentara. Vittorio Cecchi Gori (Partidul Poporului), Pasquale Squitieri (Alianta Nationala), fostii crestin-democrati Giorgio Moschetti si Enzo Inzerillo, Franco Righetti (Daisy) si Franco Girfatti (partidul lui Berlusconi, Forza Italia).

Un comitet al Camerei Deputatilor a votat revocarea pensiilor parlamentare si a zece fosti deputati in cazul carora s-au pronuntat pedepse definitive pentru comiterea unor infractiuni grave si sentinte penale mai mari de doi ani.

Camera Deputatilor si Senatul si-au schimbat reglementarile interne pentru a face legala suspendarea pensiilor in cazul paralementariilor printr-un protest public despre costul... mai mult


Vineri, 10 Iulie 2015, ora 17:45

1 comentariu
Parlamentarii condamnati vor fi privati de pensie, in Italia

Parlamentarii condamnati vor fi privati de pensie, in Italia

Parlamentul italian a decis joi sa suprime pensiile pentru alesii condamnati pentru crime grave sau care au adus atingere imaginii institutiei. Masura va intra in vigoare in urmatoarele doua luni.

"Acesta este un puternic semnal de moralizare" a politicii, a comentat, pe Twitter, Laura Boldrini, presedinta Camerei Deputatilor, informeaza AFP.

Presedintii celor doua camere ale parlamentului italian, Laura Boldrini si Pietro Grasso, sunt cei care au elaborat aceasta propunere, menita sa suprime pensiile pentru fostii parlamentari condamnati la pedepse mai mari de doi ani de inchisoare, pentru asociere cu mafia, terorism sau pentru atingere adusa administratiei publice.

Chiar daca toti responsabilii politici s-au pronuntat in favoarea unei asemenea masuri, unii o considera insuficienta si cer pur si simplu anularea sistemului de pensii speciale pentru alesi.

Altii estimeaza ca masura ar fi trebuit sa faca obiectul unei veritabile legi, nu sa tina de o decizie interna a parlamentului.

Spre deosebire de pensiile altor cetateni italieni, "rentele" alesilor nu sunt acordate de sistemul de securitate sociala, ci de parlament. Aceste pensii speciale nu suporta comparatie cu modestele cotizatii platite de alesi in timpul mandatului lor. mai mult


Joi, 07 Mai 2015, ora 21:53

1 comentariu
Romania a semnat o conventie fiscala cu Italia - Iata ce prevede

Romania a semnat o conventie fiscala cu Italia - Iata ce prevede

Romania si Italia au semnat, sambata, la Riga, o conventie pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pentru prevenirea evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Conventia dintre Romania si Italia a fost semnata, sambata, in marja reuniunii ECOFIN de la Riga (Letonia), de ministrul roman al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, si de ministrul italian al Economiei si Finantelor, Pier Carlo Padoan.

"Prin conventie sunt stabilite cote de impozit si un tratament fiscal in avantajul contribuabililor din ambele state cu privire la impunerea, printre altele, a veniturilor din dobanzi, redevente, dividende, salarii, pensii, respectiv a veniturilor obtinute de studenti, stagiari, profesori, cercetatori, artisti de spectacol si sportivi, dar si a veniturilor obtinute din valorificarea capitalului.

Totodata, aceasta reglementeaza si aspectele referitoare la schimbul de informatii, metodele de eliminare a dublei impuneri, nediscriminarea, procedura amiabila, intrarea in vigoare si denuntarea conventiei", se arata in comunicat.

"Conventia va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care statele contractante se informeaza reciproc cu privire la indeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea in vigoare, iar prevederile sale vor produce efecte incepand cu prima zi a lunii ianuarie a anului calendaristic imediat urmator", mai precizeaza Ministerul Finantelor.

Acest document va inlocui... mai mult


Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 21:13

3 comentarii
Atasat al Ambasadei Italiei, numit consilier onorific al premierului Ponta

Atasat al Ambasadei Italiei, numit consilier onorific al premierului Ponta

Paolo Sartori, atasat al Ambasadei Italiei, a fost numit consilier onorific al premierului, potrivit unei decizii semnate de prim-ministrul Victor Ponta si publicate luni in Monitorul Oficial.

Sartori il inlocuieste pe Alexandru Nastase, eliberat din functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei premierului.

De asemenea, a fost publicata in Monitorul Oficial decizia privind eliberarea din functie a lui Doru Claudian Frunzulica, secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura, Investitii Straine, Parteneriat Public-Privat si Promovarea Exporturilor si cea privind inlocuirea sa cu Alexandru Nastase.

Totodata, au fost publicate deciziile privind eliberarile din functii ale secretarilor din stat in Ministerul Economiei Adrian Constantin Volintitu si Mihai Adrian Albulescu.

Premierul a semnat si a fost publicata in Monitorul Oficial decizia de eliberare din functie a subsecretarului de stat in cadrul Departamentului pentru Energie, Marcel Bogdan Pandelica. Tot prin decizie a prim-ministrului Victor Ponta, publicata luni in Monitorul Oficial, Marcel Bogdan Pandelica a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei.

Mihai Adrian Albulescu a fost numit secretar de stat la Departamentul pentru Energie, iar Tomita Murgoci a fost numit secretar general al Casei Nationale de Pensii Publice, potrivit aceluiasi document. mai mult


Luni, 24 Martie 2014, ora 21:32

2 comentarii
Ministrul Integrarii din Italia: Statul sa ofere pensii pentru imigrantii intorsi acasa

Ministrul Integrarii din Italia: Statul sa ofere pensii pentru imigrantii intorsi acasa

Ministrul italian pentru Integrare a gasit o cale de a combate munca la negru a imigrantilor.

Astfel, ministrul Cecile Kyenge a declarat ca statul italian ar putea asigura pentru toti imigrantii care parasesc Italia o pensie corelata cu zilele muncite acolo, scrie Blitz Quotidiano.

"Astazi, o persoana care paraseste tara noastra pentru a se intoarce in tara sa de origine nu poate beneficia de pensie, nici nu poate avea acces la contributiile primite in Italia", a declarat Cecile Kyenge.

Potrivit ministrului Integrarii, aceste schimbari fiscale ar aduce avantaje pentru Italia. "Un astfel de sistem ar aduce beneficii nu numai pentru imigrant, pentru iesirea lui din invizibilitate, dar, de asemenea, si pentru guvernul italian, care ar beneficia de contributiile platite de lucratori straini".

Potrivit ministrului, aceasta abordare ar putea contracara, de asemenea, munca la negru.

"Atunci cand un imigrant se intoarce in tara si stie ca poate profita de acesti bani, nu mai are niciun interes sa lucreze in negru, asa ca un astfel de sistem este, de asemenea, o modalitate de a combate munca ilegala", a mai declarat ministrul.

In Italia, potrivit Fundatiei Moressa, exista 2,3 milioane de muncitori imigranti (10,1 % din totalul locurilor de munca), care declara venituri fiscale de 43,6 miliarde de euro (5,4 % din total) si platesc impozit pe venitul personal de 6,5 miliarde de euro (4,3 % din totalul net). mai mult


Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:10

2 comentarii
Cei care nu au cotizat la pensii ar putea sa plateasca retroactiv contributiile

Cei care nu au cotizat la pensii ar putea sa plateasca retroactiv contributiile

Romanii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea sa aiba dreptul sa o faca retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani.

Ministerul Muncii a eloborat in acest sens o propunere legislativa continand sumele pe care acestia ar trebui sa le plateasca pentru a avea pensie, relateaza Mediafax.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", se arata in proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si supus dezbaterii publice.

Cei interesati trebuie sa plateasca intre 27,5 si 31,5 la suta din valoarea salariului lunar minim brut pe tara, asa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 si pana acum, suma care va fi "actualizata" cu indicele de inflatie.

Plata sumelor catre bugetul de pensii se face fie intr-o singura transa, fie esalonat, "dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010".
"Perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari... mai mult


Joi, 21 Octombrie 2010, ora 21:02

5 comentarii
Alte articole despre: cotizatii sistem pensii
Dragos Cabat: Barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an (Video)

Dragos Cabat: Barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an (Video)

Femeile din Romania se vor bucura de o perioada mai lunga de pensionare, comparativ cu barbatii, care vor beneficia de pensie numai un an, este de parere analistul Dragos Cabat.

"Economic vorbind, femeile din Romania beneficiaza de pensie o perioada mai lunga decat barbatii. Daca se va adopta legea in forma actuala, tinand cont ca in Romania, in momentul de fata, speranta medie de viata a barbatilor este de 66 de ani, lucrurile par aproape cinice. In medie, barbatul roman va beneficia de pensie numai un an" a declarat Dragos Cabat, in cadrul emisiunii "Pontul Valutar", de la Bloombiz.ro.

In Romania, speranta medie de viata a femeilor este cu 9 ani mai mare, iar la nivel european, cu aproximativ 7.

"Presedintele a retrimis in Parlament pentru rediscutare Legea pensiilor, a facut un amendament si anume acela ca femeile ar trebui sa se pensioneze la varsta de 63 de ani, fata de cei 65 de ani cat era propus initial in lege. Daca privim strict economic si pragmatic, nu sunt de acord cu o scadere a varstei de pensionare pentru femei. Toate statisticile, la nivel international dar si in Romania, arata ca femeile au o speranta de viata mai mare decat a barbatilor" a mai spus Cabat.

Analistul este de parere ca Legea pensiilor trebuie sa raspunda la doua mari intrebari.

"Prima tine de principiul contributivitatii, daca el este unul suficient de corect. Cea de-a doua problema este daca un numar tot mai mic de contribuabili pot intretine un numar tot mai mare de... mai mult


Marti, 12 Octombrie 2010, ora 13:32

1 comentariu
Alte articole despre: Dragos Cabat, lege pensii, pensie beneficiu
Sistemul de pensii din Italia, o "bomba cu ceas"

Sistemul de pensii din Italia, o "bomba cu ceas"

Sistemul de pensii al Italiei este o "bomba cu ceas", a declarat seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, intr-un interviu publicat sambata, solicitand guvernului italian sa nu amane reformele, in ciuda riscurilor politice.

"Cred ca acesta este momentul potrivit pentru a schimba sistemul. Este o bomba care va exploda mai devreme sau mai tarziu", a spus seful OCDE, pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

In utimul timp a crescut presiunea asupra Italiei pentru a ridica varsta de pensionare, ca sa economiseasca bani pentru masuri anti-criza, investitii publice si protectia somerilor, in conditiile in care estimarile legate de evolutia economica s-au inrautatit, iar datoria publica si deficitul bugetar s-au agravat.

Economia Italiei se va contracta cu cel putin 5% in acest an, arata ultimele prognoze.

OCDE estimeaza o scadere a economiei italiene cu 5,5%, o adancire a deficitului bugetar pana la 5,3% din produsul intern brut (PIB), cresterea datoriei publice pana la 120% din PIB in 2010 si majorarea ratei somajului la 10,2% anul viitor.

Guria a preferat sa nu comenteze declaratiile de vineri ale primului ministru Silvio Berlusconi, care cerea "sa taca din gura" celor ce anunta prognoze pesimiste, care, in opinia premierului italian, trag in jos increderea consumatorilor.

"Fiecare are o treaba de facut, iar a noastra este aceea de a face prognoze", a spus Gurria."Uneori sunt pozitive si alteori negative, nu... mai mult


Sambata, 27 Iunie 2009, ora 20:37

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba