pensii pilonul 3

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Pensia in 2032, nici un sfert din ultimul salariu - in 2042 primim mult mai putin

Intrarea in plata a primilor pensionari din "generatia decreteilor" va reduce pensia acordata de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% in anul 2032, a declarat presedintele asociatiei pensiilor private (APAPR), Raluca Tintoiu.

"APAPR a facut un studiu in anul 2012 si a incercat sa previzioneze evolutia pensiei publice si modul in care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimenteaza pe aceasta.

Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din 'generatia decreteilor' (termenul se refera la cei nascuti dupa intrarea in vigoare a unui decret emis in 1966 prin care fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu a interzis avorturile - n.red.) va intra in plata pensiei.

Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este in curs de reactualizare. Din pacate, ma indoiesc ca rezultatele vor fi mai bune decat ce s-a obtinut in 2012", a mai spus... mai mult


Luni, 13 Octombrie 2014, ora 14:56

6 comentarii
Vass: Este foarte probabil ca in 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor

Vass: Este foarte probabil ca in 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor

Consilierul primului ministru, Andreea Paul Vass, a declarat marti ca este foarte probabil ca in anul 2012 bugetul sa fie construit fara indexarea pensiilor si ca in anii urmatori va exista o presiune masiva pe fondul public de pensii, de aceea se impune un comportament "apasat" de economisire.

"Este foarte delicat sa anunti tinerele generatii ca exista o presiune masiva pe fondul public de pensii si ca se impune un comportament 'apasat' de economisire, ca readuci in discutie termenul de responsabilitate pentru calitatea propriei tale vieti. Cu siguranta aici vor fi acuzati economistii de cinism, ca stau sa numere persoanele in varsta raportate la persoanele active ocupate pe piata muncii, ca stam sa calculam firfireii cu care trebuie sa creasca pensia publica, cu seninatate", a spus Vass.

Ea a subliniat ca tinerii trebuie sa economiseasca printr-un fond privat de pensii. "Cu atat mai dificil este sa anuntam ca, foarte probabil, in anul 2012 bugetul va fi construit fara indexarea pensiilor", a mai spus Vass.

"Vom continua efortul de crestere a contributiei pentru pilonul II de pensii la 3,5%, asta dupa ce in anul 2009 am inghetat contributia la pilonul II la 2%, apoi in 2010 am revenit la 2,5%, in acest an la 3% si, mai facem un pas catre un sistem modern de pensii private, astfel incat in 2012 sa reintram in calendarul cu 3,5%", a mentionat Vass.

Aceasta a subliniat ca populatia Romaniei, desi nu este in prezent una imbatranita, ci mai degraba una tanara... mai mult


Marti, 25 Octombrie 2011, ora 13:03

2 comentarii
Vezi care a fost cea mai mare cotizatie pentru o pensie facultativa, in 2011

Vezi care a fost cea mai mare cotizatie pentru o pensie facultativa, in 2011

Unii contribuabili la fondurile la pensie vor avea o batranete blanda, mai ales daca au active precum cel mai fericit contribuabil din Romania. Nu se stie numele acestuia, in schimb se stie ca pe pilonul 3 a achitat, in ianuarie, aproape 50.500 de lei. Urmatoarele plati au fost de 19.600 de lei, in februarie si respectiv 12.666 lei in martie si aprilie.

La sfarsitul lunii aprilie, cel mai ridicat activ net detinut de un participant la pilonul 3 insuma 154.795 lei, comparativ cu 141.046 lei in decembrie, anul trecut, potrivit Ziarul Financiar.

Pe Pilonul III, activele nete au atins 372,3 milioane de lei la 30 aprilie, in crestere cu 2,5% fata de situatia existenta in martie.

La fondurile de pensii facultative contribuie 234.939 participanti, comparativ cu 230.586 persoane in urma cu o luna. mai mult


Sambata, 04 Iunie 2011, ora 21:14

Alte articole despre: fond pensii, cotizatie record
BNR: Incasarile la fondurile de pensii, afectate de criza

BNR: Incasarile la fondurile de pensii, afectate de criza

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II) au fost afectate de contractia activitatii economice din 2009, scazand usor numarul de participanti, dar si valoarea sumelor colectate, atat in anul trecut, cat si in primele luni din 2010, potrivit Bancii Nationale a Romaniei.

Unul din factorii care au influentat volumul contributiilor colectate in anul 2009 si in primele 2 luni ale anului 2010 a fost modificarea calendarului de crestere anuala a contributiilor si mentinerea acestora la nivelul anului 2008, adica la 2 la suta, potrivit Raportului de stabilitate financiara publicat de BNR.

Insa, pe fondul majorarii contributiilor la 2,5 la suta, dar si a unei stabilizari relative a economiei, veniturile au crescut incepand cu finalul trimestrul I din acest an.

La sfarsitul semestrului I din anul 2010, activele totale nete administrate in Pilonul II erau in valoare de 3,379 de miliarde de lei.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) administrau, la finalul semestrului I din anul 2010, active totale nete in valoare de 264,4 milioane de lei, respectiv 7,3 la suta din total sector.

Astfel, influenta fondurilor de pensii din Pilonul II este redusa, insa dinamica acestora poate fi un important indicator al preferintei populatiei pentru plasamentele pe pietele financiare, dar si al disponibilitatii de economisire pe termen mediu si lung.

"Este insa necesar ca fondurile de pensii facultative (Pilonul III) sa depaseasca etapa dezvoltarii din... mai mult


Miercuri, 25 August 2010, ora 15:06

1 comentariu
Pensii private - cine pierde si cine castiga?

Pensii private - cine pierde si cine castiga?

Randamentele obtinute de fondurile de pensii private obligatorii au ajuns pana la 44% in primii doi ani de activitate, insa in prezent sunt amenintate de taierea drastica a contributiilor.

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut randamente intre 25% si aproape 44% in primii doi ani de investire a contributiilor, relateaza Capital. Cel mai mic castig pentru participanti a fost raportat de administratorul BRD, iar cel mai mare, de catre ING.

Fondul ING este cel mai mare de pe piata, avand peste 1,6 milioane de participanti, in timp ce fondul administrat de BRD se afla pe ultimul loc in acest clasament, avand mai putin de 130.000 de clienti.

Numarul participantilor la fondurile de pensii de pe Pilonul II era, la sfarsitul lunii mai, de peste cinci milioane, iar activele nete ale fondurilor depaseau 3,23 miliarde de lei.

Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii, pe care romanii le pot redirectiona dinspre sistemul public de pensii, sunt amenintate de reducerea drastica de la 2,5% la 0,5%, odata cu reducerea cheltuielilor publice.

ING si Allianz, cei mai mari jucatori

In 2009, fondurile de pensii de pe Pilonul II au raportat castiguri in valoare de 260 de milioane de lei (61 milioane de euro) pentru contributiile participantilor, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Cele mai mari doua fonduri, cele administrate de ING si Allianz-Tiriac, au raportat 66% din totalul... mai mult


Duminica, 20 Iunie 2010, ora 22:40

1 comentariu
Administratorul pilonului II de pensii refuza sa sustina pensiile de stat

Administratorul pilonului II de pensii refuza sa sustina pensiile de stat

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) respinge propunerea sindicatelor de a reduce de la 2,5% la 2% suma virata catre pilonul II de pensii.

Precizarea a fost facuta de Crinu Andanut, presedintele APAPR, care a inaintat refuzul categoric al Asociatiei catre Consiliul Economic si Social.

In argumentatia acestuia se arata ca fondul privat de pensii a platit efectele crizei, prin inghetarea cresterii obligatorii de la 2,5 la 3% a sumei virate catre pilonul II de pensii, ceea ce a dus la o ecomonie la buget de 200 de milioane de euro, bani luati din buzunarul celor 5 milioane de oameni care contribuie la pilonul II de pensii.

Acesta dovedeste, cu cifre, ca blocarea celor 0,5 procente si redirectionarea catre pensile de stat ar reduce scaderea acestora de la 15% la 14,24% diferenta apreciata ca nesemnificativa. mai mult


Joi, 13 Mai 2010, ora 14:08

Videanu: Cine vrea o pensie mare sa-si faca pensie privata

Videanu: Cine vrea o pensie mare sa-si faca pensie privata

Adriean Videanu spune ca cei care vor o pensie mai mare ar trebui sa investeasca in sectorul privat de pensii deoarece sectorul public nu mai poate sustine actualul sistem.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a afirmat ca masurile pe care Guvernul le ia nu sunt populare, dar cineva trebuie isi asume raspunderea pentru ele. Videanu a precizat ca Executivul nu mai poate sa accepte discrepantele care exista in prezent in sistemul public, informeaza Mediafax.

"Nu putem merge cu aceleasi discrepante, 27.000 de pesionari din 5,9 milioane detin 18 la suta. Este inadmisibil asa ceva", a declarat Adriean Videanu, adaugand ca cei care vor pensii mai mari trebuie sa se indrepte spre sectorul privat.

"Au posibilitatea pilonului III de pensii. Fiecare, daca vrea o pensie cu mult mai mare, sa-si asume riscul de a investi in sectorul privat de asigurari de pensii pe viitor, dar sistemul public nu poate sustine. Credeti ca noi am fi inceput acest proces? Credeti ca ne este drag? Evident ca nu, dar este o necesitate pentru Romania", a afirmat Videanu.

Videanu a mai spus ca acelasi principiu se aplica si in sectorul salariilor bugetarilor. mai mult


Sambata, 13 Martie 2010, ora 21:26

10 comentarii
Contributiile majorate la pensiile private obligatorii intra in conturi in martie

Contributiile majorate la pensiile private obligatorii intra in conturi in martie

Contributiile majorate la pensiile private obligatorii vor intra in conturi abia in primavara si nu incepand cu luna ianuarie asa cum era preconizat.

"Prima luna in care s-ar putea vira 2,5% din venitul fiecarui participant ar fi martie 2010, pentru ca in martie se incaseaza contributiile care au fost declarate pentru luna ianuarie", a declarat, pentru Capital, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Daca ar fi fost respectat calendarul initial de majoare, contributiile la fondurile de pensii de pe Pilonul II ar fi ajuns in acest an la 3%, insa acestea au fost mentinute anul trecut la 2%, in loc sa fie marite la 2,5%.

Desi numarul clientilor fondurilor de pe Pilonul II a ajuns la 4,9 milioane de persoane, 7% din participanti nu au bani in conturi, iar aceste conturi ar putea fi sterse din sistem la sfarsitul anului.

De la lansarea sistemului, in mai 2008, si pana la sfarsitul anului trecut, fondurile de pe Pilonul II au obtinut pentru participanti un castig mediu anual de 15%. mai mult


Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 09:47

Piata pensiilor facultative a crescut cu 6,3%, in noiembrie

Piata pensiilor facultative a crescut cu 6,3%, in noiembrie

Piata pensiilor facultative (pilonul III) a crescut in noiembrie cu 6,3%, pana la 192,1 milioane lei, adica 44,95 milioane euro, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Valoarea activelor nete provine de la 13 fonduri de pensii facultative: ING Clasic si ING Optim, BCR Prudent, Pensia Mea- Aviva, AZT Moderato si AZT Vivace- Allianz-Tiriac, OTP Strateg, Raiffeisen Acumulare, Concordia Moderat-Asirom, Eureko Confort, BRD Primo si BRD Medio si Stabil (Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private).

La sfarsitul lunii noiembrie, numarul total de participanti atrasi de cele 13 fonduri de pensii facultative era de 183.819, in crestere cu 2.775 fata de luna anterioara.

In topul fondurilor de pensii, BCR Prudent este pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 47.496 participanti atrasi.

Liderul pietei dupa criteriul activului net este ING Optim, cu active nete de 53,5 milioane lei, urmat de BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii noiembrie la un activ net de 41,5 milioane lei, conform Money.ro.

AZT Moderato a atras 26.521 de participanti pana la finalul lunii noiembrie si a ajuns la o valoare a activului net de 29,545 milioane lei, ING Clasic avea 22.512 de participanti si un activ net de 28,69 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 15,66 milioane lei si 17.519 participanti, iar Pensia Mea - 9.497 participanti, cu un activ net de 11,557 milioane lei.

Dupa marimea activelor, pe ultimile trei locuri... mai mult


Marti, 08 Decembrie 2009, ora 21:29

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii