pensii private batranete

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Misu Negritoiu: Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa pui bani deoparte

Presedintele Autoritarii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, crede ca e bine ca exista sistemul pensiilor private, in ciuda faptului ca nu sunt o garantie ca "o sa traim din pensiile private".

"Pensia privata obligatorie Pilonul II este un instrument castigat si, desi nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, este bine sa ai bani pusi deoparte in acest sistem", a declarat, marti, Misu Negritoiu, la un eveniment cu caracter economic, potrivit Digi 24, care citeaza Agerpres.

"Este un instrument pe care l-am castigat si pe care este bine sa-l promovam pentru ca are legatura cu modelul cultural, cu educatia financiara, cu ceea ce trebuie sa facem pentru noi insine, inclusiv sa ne punem deoparte niste bani pentru batranete. Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar este bine sa-i ai acolo (banii, n.r.) ", a aratat presedintele ASF.

Misu Negritoiu a insistat pe ideea de educare a publicului, dar si a clasei politice, cea care poate lua decizia.

"Cred ca cel mai important pentru Romania este sa convingem politicul ca sistemul merita, ca este bun si ca este safe. Si cand ne uitam la politica de investitii avem in vedere tot acest efect se bumerang, sa nu cumva ca oamenii sa aiba perceptia ca pierd banii", a incheiat Negritoiu. mai mult


Marti, 23 Septembrie 2014, ora 22:15

1 comentariu
Milioane de romani, fentati de angajatorii care nu le-au virat banii de pensie in ultima luna

Milioane de romani, fentati de angajatorii care nu le-au virat banii de pensie in ultima luna

Milioane de romani s-ar putea trezi la pensie cu venituri mai mici, din cauza angajatorilor care nu le-au virat banii pentru ultima luna in conturile de pensii administrate privat.

Este cazul a 2,3 milioane de angajati carora nu li s-a virat niciun leu in conturile de pensii private, singura lor solutie pentru o batranete linistita fiind o pensie facultativa.

Cei care viseaza sa aiba venituri la batranete isi pot asigura acest privilegiu in trei moduri, explica Digi 24.

O alternativa este pensia de la stat, primita dupa zeci de ani de contributie. Din pacate, pensia de la stat are o pondere din ce in ce mai mica, o parte din contributii fiind administrate de companiile private.

Cum poti avea pensie daca lucrezi "la negru" sau nu muncesti deloc

In prezent, 10,5% din salariul brut lunar o reprezinta contributia pentru pensie. Din acesti bani, 4 procente sunt administrate de companiile de asigurari, aceasta fiind pensia obligatorie administrata privat. Restul banilor sunt administrati de stat.

Din 2008, ponderea administrata de companiile private a inceput sa creasca de la an la an, urmand sa ajunga, in 2016, la 6%.

5,9 milioane de romani sunt inscrisi in fondurile de pensii administrate privat, insa doar 3,6 milioane de romani primesc lunar contributiile de la angajator in fondul de pensii.

Romanii carora angajatorul nu le plateste contributiile sau intarzie sa le vireze banii se vor trezi cu conturile de pensie goale si fara venituri dupa o viata de... mai mult


Marti, 20 August 2013, ora 12:33

7 comentarii
Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa

Sprijin la batranete: Cat va costa pensia privata facultativa

Pensia privata facultativa ar trebui sa faca parte din planificarea financiara a oricarei persoane trecute de 30 - 35 de ani, in conditiile in care pensia oferita de stat este, de cele mai multe ori, destul de mica.

In comparatie cu pensiile private obligatorii (Pilonul II), pentru pensia privata facultativa (Pilonul III) nu exista limitari in functie de varsta. Astfel, pentru a primii banii din pensia privata, trebuie sa dati bani pentru cel putin 90 de contributii lunare, chiar daca nu sunt consecutive si sa aveti peste 60 de ani.

De asemenea, puteti opta sa depuneti pana la 15 la suta din veniturile brute lunare in fondul pensiei private facultative.

In plus, si angajatorii au posibilitatea sa ofere angajatilor pachete de pensii private facultative, pentru care beneficiaza de deduceri fiscale de 400 de euro pe an pentru fiecare angajat si 400 euro/an pentru angajator.

Ca si in cazul pensiilor private obligatorii, contribuabilii pot alege dintr-o multitudine de fonduri de pensii, cu grad de risc si rentabilitate variata. Astfel, gradul de risc poate fi conservator (investitiile cele mai sigure) echilibrat sau dinamic (investitiile cele mai riscante, dar si cu posibilitatea castigului mai mare).

ING pune la dispozitie doua fonduri de pensii facultative, ING Activ si ING Optim. In primul caz, profilul de risc al fondului este dinamic. In al doilea, riscul este echilibrat, iar fondul garanteaza ca valoarea activului personal va fi cel putin egala cu suma... mai mult


Joi, 13 Iunie 2013, ora 06:59

9 comentarii
La pensie, fara bani? Nu economisesti, muncesti pana la 70 de ani

La pensie, fara bani? Nu economisesti, muncesti pana la 70 de ani

O cercetare recenta arata ca britanicii in varsta de 40-50 de ani sunt prinsi intr-o "furtuna perfecta" a scaderii economice si a crizei datoriilor care i-ar putea forta sa isi amane varsta de pensionare pana la 70 de ani.

Doar 45% dintre persoanele cu varste de peste 30 de ani care castiga minim 10.000 de lire sterline pe an isi fac economii suficiente pentru varsta de pensionare, arata un raport al companiei Scottish Widows, furnizoare de pensii private, preluata de The Guardian. Acesta este cel mai mic procent din ultimii noua ani.

Compania afirma ca veniturile puse deoparte pentru batranete trebuie sa reprezinte minimum 12% din veniturile britanicilor.

Lipsa economiilor, creditele numeroase si speranta de viata mai mare duc la o mai slaba pregatire a oamenilor pentru varsta pensionarii, arata raportul. Chiar daca numarul celor care incep sa economiseasca mai mult dupa varsta de 50 de ani este mai mare, numai 53% reusesc sa pune deoparte o suma suficienta.

In acelasi timp, studiul mai arata ca unul din patru britanici are datorii pe cardul de credit, iar unul din 10 are un imprumut nesigur.

Cercetarea, bazata pe 5.000 de interviuri, a mai descoperit ca unul din cinci britanici nu economiseste deloc pentru batranete, in timp ce o treime face acest lucru, insa insuficient.

Cercetatorii au mai stabilit ca suma anuala pe care un britanic ar trebui sa o castige pentru a duce o viata normala la varsta pensionarii este de 25.000 lire sterline.

Tom McPhail,... mai mult


Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:46

5 comentarii
Alte articole despre: varsta pensionare, pensii private
Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita

Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita

In 20 de ani, pensionarii vor fi nevoiti sa traiasca doar cu un sfert din veniturile salariale avute pana atunci. Desi fondul public de pensii este pe butuci, tinerii sub 30 de ani refuza sa se gandeasca la pensie. De inteles. Cine isi doreste sa se gandeasca la o viata marcata de neputinta?

Daca pensionarii primesc in prezent 45% din ultimul salariu, in 2030, cand generatia decreteilor va ajunge la varsta pensionarii, veniturile lunare oferite de stat vor cobori la 15-25%, potrivit calculelor oferite de Sorin Ionita, presedinte Expert Forum.

Citeste mai multe despre Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita pe Business24.ro. mai mult


Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 23:39

8 comentarii
Batraneti linistite? Iata cati bani castigati pentru un an de cotizatii la pensie

Batraneti linistite? Iata cati bani castigati pentru un an de cotizatii la pensie

Cea mai mare parte a romanilor care contribuie la pensia privata obligatorie nu stie cat au cotizat intr-un an si, mai mult, nici macar nu cunoaste valoarea profitului pe care l-a obtinut de pe urma contributiilor trimise in fondurile de pensii la care au aderat.

Ziare.com a calculat pentru dumneavoasta profitul obtinut intr-un an de cotizatii, in functie de fondul de pensii private obligatorii pe care l-ati ales. Salariul brut luat in calcul este de 2.100 de lei si, cu ajutorul calculatoarelor Conso.ro, vom afla sumele acumulate.

La o cotizatie anuala de 2,5% din salariul mai sus mentionat, contributiile lunare cumulate pe un an intreg se ridica la 504 lei. Calculele sunt facute luand ca reper perioada 2 mai 2010-2 mai 2011.

In cazul fondului de pensii al Eureko, suma acumulata se ridica la 516,32 de lei. Acest fond a avut in perioada mentionata un randament de 7,66% acesta fiind si unul dintre cele mai bune pe durata mai 2010 - mai 2011. Daca luam diferenta dintre contributiile anuale si suma acumulata, se va observa ca aceasta este de doar putin peste 12 lei. Acesta este profitul pe care l-ati facut din contributiile pe un an intreg. Valoarea unitatii de fond se ridica la 14,44 lei.

Cei care au ales fondul de pensii BCR, au ajuns sa acumuleze intr-un singur an 515,26 de lei, desi randamentul anualizat aici a fost mai mare decat la Eureko - 8,13%. Valoarea unitatii de fond este de 14,52 lei.

Si cei de la Pensia Viva au avut un randament destul de bun in... mai mult


Joi, 12 Mai 2011, ora 13:21

7 comentarii
Cinci motive pentru a opta pentru o pensie privata - De la cititori

Cinci motive pentru a opta pentru o pensie privata - De la cititori

Mult discutatul sistem de pensii actual nu numai ca da semne de oboseala, dar are si simptomele unei boli grave.

Acesta a fost gandit ca un sistem de sprijin intre generatii si se pare ca in viitorul apropiat numarul contribuabililor se va reduce considerabil, in timp ce numarul pensionarilor va creste, facand aproape imposibila sustenabilitatea sistemului. O varianta mai sigura ar fi pensiile private.

Bani la stat

In prezent, angajatii platesc la stat 10,5% din salariul brut, constituind Contributia pentru Asigurari Sociale (CAS). Din aceasta contributie de 10%, 8% merge la Fondul de Stat, iar 2,5% se duc in contul personal al angajatului, care este administrat de un Fond de Pensii.

Oportunitatea momentului

In momentul de fata, persoanele cu varsta intre 18 si 35 de ani sunt obligate prin Legea 263/2010, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 853 din 20.12.2010, sa adere la un anume fond de pensii, avand la dispozitie doar patru luni de zile.

Pentru persoanele care nu reusesc sa aleaga un fond de pensii in cele patru luni puse la dispozitie prin lege, cele 2,5 procente din CAS vor fi directionate, in mod aleatoriu, la unul din Fondurile de Pensii existente.

In plus, persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani au posibilitatea sa adere la sistemul de pensii privat, dar nu sunt obligate prin lege.

Cinci motive

In acest sens, ar exista cel putin cinci motive pentru a adera la sistemul de pensii private.

In primul rand, pensia... mai mult


Sambata, 12 Martie 2011, ora 11:45

Fondurile de pensii private din Romania, cele mai performante din lume

Fondurile de pensii private din Romania, cele mai performante din lume

Fondurile de pensii private din Romania au obtinut cele mai bune performante din Europa si din lume, in conditii de risc minim si cu o expunere foarte redusa pe bursa.

Potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, in ultimele 12 luni, fondurile au avut randamente medii de 13,98% pe Pilonul II (pensii obligatorii private) si de 9,28% pe Pilonul III (pensii private facultative), informeaza Romania libera

Datele centralizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private arata ca activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) insumau 916,2 milioane de lei (363,7 milioane de dolari) in decembrie 2008.

Randamentul bun al fondurilor de pensii private din Romania se explica prin faptul ca aceastea aveau investitii in actiuni de numai 1,7% din active la sfarsitul anului 2008, asa incat criza nu le-a afectat prea mult.

In acelasi timp, trebuie tinut cont de faptul ca romanii nu sunt obisnuiti sa faca economii pentru batranete sau pentru zile negre. Acest lucru se reflecta in faptul ca activele fondurilor de pensii private reprezinta doar 0,18% din PIB, in timp ce in alte tari este de 63,4% din PIB.

Potrivit datelor OECD, organizatie care reprezinta cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii, romanii pun deoparte pentru pensiile private de 662 de ori mai putin decat elvetienii si olandezii si de 53 de ori mai putin decat ungurii. mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 10:57

Romanii pun de 600 de ori mai putini bani deoparte ca olandezii

Romanii pun de 600 de ori mai putini bani deoparte ca olandezii

Romanii nu sunt obisnuiti sa faca economii pentru batranete sau pentru zile negre. Acest lucru se reflecta in faptul ca activele fondurilor de pensii private reprezinta doar 0,18% din PIB, in timp ce in alte tari este de 63,4% din PIB.

Potrivit datelor OECD, organizatie care reprezinta cele mai dezvoltate 30 de state ale lumii, romanii pun deoparte pentru pensiile private de 662 de ori mai putin decat elvetienii si olandezii si de 53 de ori mai putin decat ungurii, informeaza Gandul.

Evident in tarile din Vest fondurile private de pensii exista de mult mai mult timp si occidentalii au avut timp sa se obisnuiasca cu acest mod de economisire.

In schimb, romanii sunt fie prea saraci, fie prea putin informati pentru a face astfel de economii.

La noi, exista doua tipuri de pensii private: cele obligatorii (asa-numitul pilon II), sistem la care au aderat toti salariatii in varsta de pana in 35 de ani, si unde se vireaza 2% din contributiile de pensii (CAS), si unele facultative (pilonul III), create prin contributiile angajatilor.

Un sfert dintre romani cred ca pensia de la stat este mai mult decat suficienta. Sapte din zece romani care considera ca va trebui sa muncim si dupa pensie au varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, potrivit unui studiu Aviva Romania. mai mult


Marti, 01 Septembrie 2009, ora 09:41

4 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba