pensii recalculate

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Guvernul a avizat recalcularea a peste 200.000 pensii, conform deciziei CCR

Guvernul a avizat recalcularea a peste 200.000 pensii, conform deciziei CCR

Guvernul a avizat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, recalcularea a peste 200.000 de pensii, in urma deciziei Curtii Constitutionale referitoare la pensiile din 2011 - ianuarie 2013. Potrivit acestora, sumele calculate in plus vor fi achitate incepand cu anul viitor.

Astfel, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, indicii de corectie pentru drepturile de pensie ale unor persoane care s-au pensionat vor fi de 1,12 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 si de 1,17 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis intre 1 ianuarie 2012 si 22 ianuarie 2013.

Curtea Constitutionala a decis, in 29 octombrie, ca dispozitiile art. III alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale.

Curtea arata ca art. 170 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice trebuia sa intre in vigoare mai tarziu decat restul prevederilor din lege, respectiv la 1 ianuarie 2012.

Sute de mii de pensii recalculate, dupa decizia CCR. Plata se va face din 2014 (Video)

Potrivit articolului 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual (...) se aplica un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial... mai mult


Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 20:07

2 comentarii
Ministrul Muncii: Pensiile trebuie recalculate

Ministrul Muncii: Pensiile trebuie recalculate

Toate pensiile trebuie recalculate, din cauza greselilor efectuate anterior, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Potrivit spuselor sale, marti se vor discuta aceste aspecte in cadrul comisiei de munca din Parlament, relateaza RealitateaTV.

De asemenea, vor fi recalculate si pensiile militarilor, lucrandu-se impreuna cu Ministerul Apararii ai celelalte structuri la o lege care sa ii priveasca direct.

"E foarte greu de indreptat pentru ca trebuie facuta o alta recalculare, toate pensiile trebuie recalculate pentru ca nu au fost multe dintre ele corect facute", a spus ministrul.

Marti, pe 12 februarie, presedintele Traian Basescu a promulgat Legea pensiilor, prin care se modifica si completeaza prevederile Legii nr. 263/2010 provin sistemul unitar de pensii publice.

Astfel, punctul de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. mai mult


Joi, 14 Februarie 2013, ora 12:47

8 comentarii
Pensiile militare care au un cuantum mai mic dupa recalculare raman neschimbate

Pensiile militare care au un cuantum mai mic dupa recalculare raman neschimbate

Pensiile militare care au un cuantum mai mic dupa recalculare raman neschimbate, a decis marti Comisia de aparare din Camera Deputatilor.

Aceasta a dat raport pozitiv ordonantei privind recalcularea pensiilor militare, fiind adoptate si doua amendamente, dintre care unul prevede ca, daca dupa recalculare pensia va avea un cuantum mai mic decat cel initial, atunci va ramane neschimbata.

Respectivul amendament prevede introducerea unui nou alineat la articolul 4 din OUG 1/2011, potrivit caruia caruia "daca rezulta in cuantum mai mic, pensia sa ramana cea avuta in plata inaintea recalcularii", a declarat deputatul George Scutaru, vicepresedinte al Comisiei de Aparare.

Potrivit acestuia, al doilea amendament a vizat modificarea art 1 alineat 4 din OUG 1, deputatii dorind sa coreleze punctul mediu de pensie atat cu solda de grad, cat si cu cea de functie.

Cele doua amendamente au fost propuse de deputatul de la minoritati Niculae Mircovici si au fost sustinute de Opozitie, in timp ce reprezentantii Puterii s-au abtinut de la vot, mai putin Eugen Badalan, care a votat pentru adoptarea amendamentelor, potrivit lui Scutaru.

Tot marti, a fost adoptat in comisia de Aparare si un amendament la Legea 42/2004 privind participarea militarilor la misiuni in strainatate. Amendamentul vizeaza introducerea unui nou alineat in lege, potrivit caruia "pe perioada participarii la misiuni si operatiuni prevazute la articolul 2, cuantumul brut al soldei, salariului lunar,... mai mult


Marti, 05 Aprilie 2011, ora 22:07

3 comentarii
Vezi cum se vor recalcula pensiile militare: Guvernul a aprobat metodologia

Vezi cum se vor recalcula pensiile militare: Guvernul a aprobat metodologia

Guvernul a aprobat, vineri seara, in sedinta speciala, Ordonanta de urgenta privind metodologia de recalculare a pensiilor militare.

Pensiile militare pentru care s-a luat in calcul salariul mediu brut vot fi revizuite pana la 31 decembrie 2011, pe baza actelor doveditoare ale veniturilor lunare, potrivit noi ordonante de urgenta, a declarat premierul Emil Boc.

In plus, institutiile din sistemul de aparare vor avea obligatia ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si sa transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Vezi cum se recalculeaza pensiie

Pentru cei carora pensia s-a recalculat corect, pe baza veniturilor individuale lunare, nu se schimba nimic.

Pentru pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cele din decembrie, se mentin in plata cuantumurile primite in urma recalcularii, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Daca nu au fost depuse adeverintele si prin recalcularea stabilita in decembrie, pensia este mai mare, se mentine pensia mare pana cand se revizuieste.

Pensiile recalculate in baza salariului mediu brut pe economie, dar ale caror cuatumuri sunt mai mici in ianuarie decat in decembrie, se vor plati in februarie la nivelul lunii decembrie pana la momentul revizuirii deciziei de recalculare pe baza contributiei, a spus Emil Boc.

Cei care in urma recalcularii au primit in ianuarie mai putini bani, vor intra in... mai mult


Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 20:48

82 comentarii
3% din pensionari primesc 10% din bugetul de pensii

3% din pensionari primesc 10% din bugetul de pensii

Pensiile fostilor militari si ale fostilor angajati ai Ministerului de Interne si serviciilor secrete costa statul un miliard de euro pe an.

Asta inseamna ca pensionarii speciali, care reprezinta doar 150.000 de oameni din numarul total de pensionari de circa 6 milioane, primesc 10% din bugetul total de pensii, arata Ziarul Financiar.

Principalii beneficiari ai pensiilor speciale sunt fostii angajati din structurile Ministerelor de Interne si de Aparare care nu au cotizat in timpul vietii active pentru pensia de stat. De asemenea, ei nu si-au primit pensia din bugetul public de pensii, ci din alocari de la bugetul de stat catre ministerele respective.

Anul trecut, Guvernul estima ca statul va face economii intre 500 si 800 de milioane de euro pe an prin intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii. Pe langa fostii angajati de la Interne si Aparare, pensii speciale mai primeau si parlamentarii, diplomatii si unii angajati din aviatia civila.

Pensiile speciale sunt calculate ca procent (in general 85%) din ultimul salariu brut sau din ultimele sase salarii brute. mai mult


Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 10:39

16 comentarii
Boc recalculeaza si pensiile mortilor

Boc recalculeaza si pensiile mortilor

Recalcularea pensiilor militare, prevazuta de Legea nr. 119 din 30 iunie 2010, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, afecteaza si beneficiarii pensiilor de urmas.

In cele mai multe situatii, beneficiarii sunt sotiile ajunse la varsta de pensionare
ale fostilor militari, intre timp decedati.

Sotiile supravietuitoare au fost chemate la centrele militare sa depuna documentele necesare recalcularii pensiilor de care beneficiaza de pe urma sotilor.

Cu toate ca Ordinul ministrului Apararii Nationale prevede ca de obtinerea adeverintelor cu veniturile realizate in timpul activitatii de catre militari se va ocupa chiar sistemul militar, care detine arhivele, batranele sunt rugatea sa faca un efort de memorie si sa scrie pe cererea de recalculare toate indicativele unitatilor militare pe unde au lucrat sotii lor in timpul celor 30-40 de ani de cariera.

Un exercitiu de memorie aproape imposibil, in conditiile in care fiecare militar a activat in cateva garnizoane, iar indicativele unitatilor erau considerate la acea vreme secret de serviciu, neputand fi impartasite nici macar membrilor de familie.

In aceste conditii, ramane varianta recalcularii pensiilor militarilor decedati
luandu-se ca baza de calcul salariul mediu pe economie din acea perioada.

Majoritatea urmaselor se incadreaza cu veniturile din aceasta sursa sub 1000 de lei.

Sotiilor militarilor decedati nu le ramane decat sa astepte scaderea pensiilor de
urmas, cu toate ca asigurarile... mai mult


Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 18:51

6 comentarii
Beneficiarii pensiilor de serviciu primesc drepturile recalculate din 14 septembrie

Beneficiarii pensiilor de serviciu primesc drepturile recalculate din 14 septembrie

Casa de Pensii anunta ca beneficiarii pensiilor de serviciu, cu exceptia celor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, vor incasa, din 14 septembrie, noile cuantumuri ale drepturilor de pensie.

"Noile decizii de pensie, insotite de buletinele de calcul, au fost transmise beneficiarilor prin posta sau au fost ridicate personal de catre acestia de la sediile caselor teritoriale de pensii, actiunea avand termen de finalizare data de 1 septembrie 2010. Incepand cu data de 14 septembrie 2010, beneficiarii pensiilor de serviciu urmeaza sa incaseze noile cuantumuri ale drepturilor de pensie, plata efectuandu-se in functie de optiunea initiala a acestora, prin posta sau prin cont bancar", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

CNPAS mai anunta ca termenul la care va fi finalizat procesul de recalculare este 1 ianuarie 20011, datorita numarul mai mare de beneficiari ai acestor pensii.

Pensiile recalculate vor ajunge la pensionari incepand cu 1 septembrie, iar fostii parlamentari, aviatori si diplomati vor primi mai putini bani.

Pensii mai mici de la 1 septembrie pentru fostii parlamentari


Fostii parlamentari, care au o pensie medie de 3.600 de lei, vor primi de acum doar 2.000 de lei, iar fostii aviatori care au 9.000 de lei vor primi doar 1.7000 de lei.

Fostii diplomati, care aveau pana acum o pensie medie de 5.000 de lei, vor primi doar 2.000 de lei.

Guvernul a... mai mult


Marti, 31 August 2010, ora 20:42

3 comentarii
Pensii mai mici de la 1 septembrie pentru fostii parlamentari

Pensii mai mici de la 1 septembrie pentru fostii parlamentari

Pensiile recalculate vor ajunge la pensionari incepand cu 1 septembrie, iar fostii parlamentari, aviatori si diplomati vor primi mai putini bani.

Fostii parlamentari, care au o pensie medie de 3.600 de lei, vor primi de acum doar 2.000 de lei, iar fostii aviatori care au 9.000 de lei vor primi doar 1.7000 de lei, informeaza Realitatea TV.

Fostii diplomati, care aveau pana acum o pensie medie de 5.000 de lei, vor primi doar 2.000 de lei.

Guvernul a recalculat pensiile a aproape 6.250 de persoane, iar economiile facute prin aceasta masura se ridica la 87 de milioane de lei in 2010.

Pensiile militarilor si ale politistilor vor fi recalculate pana la sfarsitul acestui an, urmand ca pensiile sa fie modificate incepand din ianuarie 2011. mai mult


Marti, 31 August 2010, ora 10:03

3 comentarii
Serviciile de informatii, MApN si MAI vor lege speciala pentru pensiile din sistem

Serviciile de informatii, MApN si MAI vor lege speciala pentru pensiile din sistem

Presedintele Comisiei de munca, deputatul Victor Paul Dobre, a declarat joi ca reprezentantii MApN, MAI si ai serviciilor de informatii propun ca pensiile din aceste sisteme sa fie calculate printr-o lege speciala, sau in baza unui capitol separat din viitoarea lege a pensiilor.

Reprezentantii din sistemul de ordine publica si siguranta nationala au prezentat, intr-o intalnire informala cu membrii Comisiei de munca a Camerei, propriile propuneri de calculare a pensiilor, exprimandu-se impotriva aplicarii retroactive a viitoarei Legi unice si anuntand concluziile simularilor pe baza proiectului Guvernului, potrivit carora pensiile s-ar reduce intre 19% si 69%, a precizat deputatul PNL Victor Paul Dobre.

"S-a prezentat (n.r. in fata Comisiei) un document comun al acestor structuri, elaborat in urma unor analize facute asupra proiectului de lege al pensiilor timp de trei luni, cu o serie de propuneri si solutii, pornind de la varianta unei legi speciale, a unui capitol special sau a unor amendamente la proiectul de lege prezentat de Guvern. Au prezentat cazuri si situatii concrete, comparatii cu sisteme similare din tari UE si punctele de vedere ale acestor institutii", a aratat liberalul.

El a precizat ca rezultatul simularillor prezentate de serviciile de informatii si cele doua ministere coincid cu cele ale ministrului Apararii, Gabriel Oprea "Pe simularile care se fac pe actualul model, se reduc pensiile cu valorile care s-au prezentat ieri, intre 19% si 69%,... mai mult


Joi, 08 Aprilie 2010, ora 15:26

3 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba