pensii speciale

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pensiile speciale pentru aviatori si diplomati vor fi reintregite

Pensiile speciale pentru aviatori si diplomati vor fi reintregite

Pensiile speciale pentru aviatori si diplomati, reduse in urma recalcularii din 2010, vor fi reintregite, a anuntat marti prim-ministrul Victor Ponta.

"Am rezolvat cu diplomatii carora le-a taiat domnul Boc pensiile. Si mai avem aviatorii si practic am facut dreptate tuturor celor care au fost napastuiti in 2010", a declarat premierul Victor Ponta, conform Romania TV.

Potrivit premierului, masura se va aplica chiar din acest an, dupa ce vor fi finalizate recalcularile. Acest lucru va fi conditionat si de banii de care va dispune Guvernul.

Pensiile aviatorilor si diplomatilor au fost recalculate si reduse aproape la jumatate in 2010, in cadrul unei restructurari a sistemului public de pensii derulate de guvernul PDL condus de Emil Boc.

Actualul Guvern a anuntat inca de la sfarsitul anului 2012 ca intentioneaza sa revina la vechiul sistem de pensii. mai mult


Marti, 25 Martie 2014, ora 16:26

10 comentarii
Campeanu: Lui Visinescu i se poate suspenda doar pensia speciala, pentru restul a contribuit

Campeanu: Lui Visinescu i se poate suspenda doar pensia speciala, pentru restul a contribuit

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti seara, ca, in cazul "tortionarului" Alexandru Visinescu, acuzat de genocid, se poate suspenda doar pensia speciala, insa nu i se poate lua pensia bazata pe contributia pe care a platit-o de-a lungul timpului.

"Dansul (Alexandru Visinescu - n.red.) a lucrat in sistemul penitenciar. Acolo, stiti ca exista, in afara de pensia din sistemul public, e si o pensie speciala, care se acorda. Aceea, probabil, va fi suspendata, pentru ca pensia din sistemul public, bazata pe contributia pe care a platit-o persoana respectiva, nu se suspenda.

Niciunui criminal care este inchis nu i se suspenda pensia. Dar este vorba despre pensiile speciale si, aici, intr-adevar, aceste pensii speciale trebuie date pentru o activitate speciala. Si aceea cred ca se va suspenda", a explicat ea, intr-o interventie la Romania TV.

Dar si pentru a i se suspenda pensia speciala, a continuat ministrul Mariana Campeanu, va fi nevoie de o decizie in acest sens a Instantei.

"Cele doua pensii sunt separate. Se calculeaza separat si se platesc din fonduri separate. Deci, aceasta nu este o problema. Decizia trebuie sa o dea Instanta. Este un sistem care este gestionat de Ministerul Justitiei si trebuie schimbata legea, asa cum am spus si eu anterior. Daca va fi o decizie, noi o aplicam", a adaugat seful de la Munca.

Presa externa, despre Visinescu: Primul roman acuzat de genocid, dupa regimul Ceausescu

Alexandru Visinescu, fost comandant al... mai mult


Marti, 03 Septembrie 2013, ora 23:03

3 comentarii
Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Guvernul discuta, in sedinta de marti, proiectul de lege privind eliminarea pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justitiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat saptamana trecuta, cu observatii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistratilor condamnati definitiv pentru coruptie si exclusi din magistratura din acest motiv.

Proiectul privind taierea pensiilor magistratilor condamnati, in dezbatere publica

"Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care a duc atingere prestigiului justitiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru ca noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbatut.

In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi insusite de Ministerul Justitiei si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare al legii", a declarat atunci ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la iesirea de la sedinta Plenului CSM in care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca legea se va aplica si magistratilor deja condamnati definitiv. mai mult


Marti, 27 August 2013, ora 20:28

4 comentarii
Ponta: Nu se recalculeaza pensiile speciale (Video)

Ponta: Nu se recalculeaza pensiile speciale (Video)

Premierul Victor Ponta a explicat, marti, ca pensiile speciale nu se recalculeaza.

"Vreau sa inchidem situatia. Nu se recalculeaza pensiile, au existat probleme in modul de calculare, daca exista ceva la Parchet trebuie sa stim si sa fie tras la raspundere. E vorba de 160.000 de oameni care au muncit pentru tara. Daca au existat cazuri punctuale, unde s-au facut greseli, le indreptam, dar nu sunt de acord sa raspandim panica", a precizat Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

Declaratiile premierului au avut loc in contextul in care fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a anuntat ca un audit facut in mandatul sau a aratat ca recalcularea pensiilor militare s-a facut neprofesionist, cu mari greseli, iar statul trebuie sa plateasca 200.000 de lei in plus, institutiile abilitate urmand sa stabileasca vinovatii.

Dobritoiu il da pe Gabriel Oprea pe mana Parchetului: Erori mari la recalcularea pensiilor militare

"Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus niste realitati in sistem absolut anacronice, subofiterii aveau pensii mai mari decat generalii, ori asa ceva nu se intampla in nicio armata. In urma procesului de auditare a reiesit faptul ca s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greseli mari", a subliniat Dobritoiu.

In plus, mai multi functionari ai Ministerul Apararii Nationale sunt anchetati de Directia Nationala Anticoruptie pentru ca ar fi semnat pentru pensii mari.

Valva in legatura cu pensiile speciale

Ministrul Muncii,... mai mult


Marti, 19 Februarie 2013, ora 13:45

8 comentarii
Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale, ilegala

Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale, ilegala

Eliminarea pensiilor speciale s-a facut prin incalcarea Constitutiei, iar acest lucru a provocat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, in valoare de un miliard de lei.

Acestea sunt concluziile la care a ajuns Avocatului Poporului, dupa intocmirea unui raport, care a fost prezentat si Parlamentului, potrivit Romania Tv.

"Temeiul constitutional al prezentului raport special il constituie art. 53 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia - Restrangerea exercitiului unor drepturi poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. Fata de acest principiu, actul de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat prin abatere de la textul din Constitutie", se arata in raportul publicat pe site-ul institutiei.

De asemenea, institutia propune revenirea la denumirea si cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgarii Legii nr. 119/2010.

Masura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistratilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luata de Guvernul Boc in anul in 2010, prin noua Lege a pensiilor, cand s-a decis sa existe un sistem unitar de pensii. Motivarea a fost ca aceasta masura va scadea fondul de pensii.

De fapt, efectul produs a fost cel invers, astfel ca pensia medie a crescut cu aproximativ 30%, ceea ce a insemnat ca fondul de pensii s-a suplimentat... mai mult


Luni, 04 Februarie 2013, ora 16:19

38 comentarii
FMI: Pensiile speciale pentru militari nu vor depasi 350 de lei

FMI: Pensiile speciale pentru militari nu vor depasi 350 de lei

Delegatia FMI nu accepta recalcularea pensiilor speciale, precizand ca acestea nu trebuie sa depaseasca suma de 350 de lei.

Este vorba despre 30.000 de militari, atat din SIE, cat si din Ministerul de Interne si al Apararii Nationale carora, le-au fost recalculate gresit pensiile in anul 2010, conform Antena 3.

Totodata, 160.000 de oameni din acest domeniu fie au primit bani mai putini, fie li s-a marit pensia, in functie de contributivitate.

Ministrul Corneliu Dobritoiu a fost mandat de premierul Ponta sa discute despre problema pensiilor speciale cu reprezentantii FMI.

"Am avut o discutie foarte serioasa si aplicata cu reprezentantii Fondului Monetar International si reprezentanti ai institutiilor financiare internationale pe tema pensiilor militare si revenirea lor la cuantumul din 2010.

Am prezentat situatia, inclusiv cu aspectele care au un impact grav asupra spiritului de corp elitist al acestor institutii. Cand am declarat public ca impactul pe bugetul apararii referitor la cheltuieli cu personalul se ridica la 85%, va rog sa nu credeti ca au crescut cumva salariile.

Cu toate acestea, pentru nivelul pensiilor pe care le plateste armata, ne situam in buget, deci nu cream o presiune negativa pe deficit", scria, marti, Dobritoiu intr-o postare pe Facebook. mai mult


Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 19:19

17 comentarii
Pensiile speciale, recalculate. Vezi cu cat scad pensiile parlamentarilor

Pensiile speciale, recalculate. Vezi cu cat scad pensiile parlamentarilor

Ministerul Muncii a anuntat ca a recalculat toate cele 6.200 de pensii speciale ale diplomatilor, parlamentarilor, aviatorilor sau militarilor.

Pensiile parlamentarilor vor scadea de la 3.652 la 2.121 de lei. Aviatorii care aveau pana in mai o pensie de 9.178 de lei, din septembrie vor primi 1.783. Diplomatii vor ramane dupa taieri cu 1.968 de lei desi in septembrie luau nu mai putin de 4.258 de lei, anunta Realitatea TV.

Cat despre pensiile militare, doar 8% dintre ele vor scadea dupa recalculare, a anuntat, luni, ministrul Apararii, Gabriel Oprea. Astfel un colonel cu 32 de ani de vechime va primi o pensie recalculata mai mica cu 7,4 procente adica 3.268 de lei. Vor fi si persoane care vor castiga mai mult dupa recalcularea pensiilor. Este vorba despre maistrii militari principali care dupa 36 de ani de activitate vor primi o pensie cu 20, 2% mai mare adica 1.965 de lei.

Oprea: Recalcularea pensiilor militarilor este in avantajul lor (Video)

Baza legala

"Pensiile de serviciu care au fost stabilite in baza unor hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 si ale prezentei hotarari", se mentioneaza in textul unei Hotarari de Guvern adoptate de legislativ in luna iulie.

Pensiile de serviciu acoperite de aceasta hotarare de Guvern se refera si la personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, functionarii publici parlamentari,... mai mult


Marti, 14 Septembrie 2010, ora 21:16

4 comentarii
Recalcularea pensiilor speciale aduce o economie la buget de 21 milioane lei pe luna

Recalcularea pensiilor speciale aduce o economie la buget de 21 milioane lei pe luna

Aplicarea masurii privind recalcularea pensiilor speciale va determina o reducere a cheltuielilor bugetare lunare cu circa 21,5 milioane lei, in 2010 plusul la bugetul de stat fiind estimat la 86,9 milioane lei, conform Notei de Fundamentare a proiectului Legii privind metodologia de recalculare a pensiilor acordate in baza unor legi speciale.

Masurile care se intentioneaza a fi adoptate prin acest proiect de lege se adreseaza unor categorii beneficiari ai pensiilor de serviciu acordate in baza unei legi speciale, si anume: pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea; pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular; pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari; pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi. mai mult


Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 12:20

4 comentarii
Seitan: Recalcularea pensiilor speciale - economii lunare de 300 de milioane de lei

Seitan: Recalcularea pensiilor speciale - economii lunare de 300 de milioane de lei

Economiile facute in acest an la buget prin recalcularea pensiilor speciale vor fi de aproape 300 de milioane de lei pe luna si ar mai putea creste incepand cu 2011 dupa recalcularea pensiilor din armata, conform declaratiilor de joi ale Ministrului Muncii, Mihai Seitan.

Ministrul a precizat ca recalcularea pensiilor speciale se va face in doua etape, potrivit Mediafax.

Pensiile diplomatilor, ale parlamentarilor si ale fostilor angajati din aviatie vor fi recalculate in prima etapa, care va avea loc in 30 de zile de la aprobarea normelor de aplicare a legii.

Recalcularea pensiilor din armata, politie si servicii speciale va fi facuta in cea de-a doua etapa, care trebuie finalizata pana la sfarsitul anului. mai mult


Joi, 01 Iulie 2010, ora 15:15

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  2. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  3. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  4. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  5. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  6. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  7. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  8. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  9. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS
  10. Omul care sustine ca ne tragem nu din maimuta, ci din extraterestri