pensii speciale magistrati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Guvernul discuta, in sedinta de marti, proiectul de lege privind eliminarea pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justitiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat saptamana trecuta, cu observatii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistratilor condamnati definitiv pentru coruptie si exclusi din magistratura din acest motiv.

Proiectul privind taierea pensiilor magistratilor condamnati, in dezbatere publica

"Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care a duc atingere prestigiului justitiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru ca noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbatut.

In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi insusite de Ministerul Justitiei si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare al legii", a declarat atunci ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la iesirea de la sedinta Plenului CSM in care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca legea se va aplica si magistratilor deja condamnati definitiv. mai mult


Marti, 27 August 2013, ora 20:28

4 comentarii
Cine merita pensii de favoare (Opinii)

Cine merita pensii de favoare (Opinii)

Se spune, in regim de snoava, ca in democratie toti oamenii sunt egali, dar uneori unii sunt mai egali decat altii. Au, cu alte cuvinte, drepturi suplimentare fata de oamenii de rand, fata de palmasi, fata de cei care nu s-au nascut sub semnele faste ale Pandorei.

Unul dintre insemnele apartenentei la aceasta categorie de alesi ai zeilor pare sa fie in Romania moderna si (cica) democratica si calitatea de beneficiar al sistemelor de pensii zise ocupationale, calitate care confera "drepturi" exceptionale celor care fac parte din respectivele categorii, in raport cu majoritatea beneficiarilor sistemului national de pensii.

Si nu e vorba de bagatele, ci de cifre de marime aproape incredibile pentru o tara saracuta precum patria noastra strabuna. Diferenta de la cateva milioane lei vechi, la cateva zeci si chiar sute de milioane, pensie lunara. (Ca sa nu zicem, cosmica). Sume care se coreleaza, in general, si cu limite de varsta mult mai reduse de iesire la pensie. Vorba ceea: "La ce bun o pensie mare, daca esti prea batran ca sa profiti de ea?"

Categoriile care si-au adjudecat de-a lungul timpului de dupa decembrie '89 asemenea regim privilegiat au fost parlamentarii, magistratii, personalul din aviatie, precum si purtatorii de uniforme mai mult sau mai putin cazone.

Motivatiile, atunci cand au fost invocate, s-au circumscris unor notiuni precum importanta sociala a muncii in domeniile vizate, compensarea eforturilor speciale pe care le presupun activitatile... mai mult


Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 14:34

13 comentarii
Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale, ilegala

Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale, ilegala

Eliminarea pensiilor speciale s-a facut prin incalcarea Constitutiei, iar acest lucru a provocat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, in valoare de un miliard de lei.

Acestea sunt concluziile la care a ajuns Avocatului Poporului, dupa intocmirea unui raport, care a fost prezentat si Parlamentului, potrivit Romania Tv.

"Temeiul constitutional al prezentului raport special il constituie art. 53 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia - Restrangerea exercitiului unor drepturi poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. Fata de acest principiu, actul de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat prin abatere de la textul din Constitutie", se arata in raportul publicat pe site-ul institutiei.

De asemenea, institutia propune revenirea la denumirea si cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgarii Legii nr. 119/2010.

Masura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistratilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luata de Guvernul Boc in anul in 2010, prin noua Lege a pensiilor, cand s-a decis sa existe un sistem unitar de pensii. Motivarea a fost ca aceasta masura va scadea fondul de pensii.

De fapt, efectul produs a fost cel invers, astfel ca pensia medie a crescut cu aproximativ 30%, ceea ce a insemnat ca fondul de pensii s-a suplimentat... mai mult


Luni, 04 Februarie 2013, ora 16:19

38 comentarii
Magistratii corupti ar trebui sa piarda pensiile speciale? - sondaj Ziare.com

Magistratii corupti ar trebui sa piarda pensiile speciale? - sondaj Ziare.com

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a propus, marti, forului din care face parte initierea unei modificari legislative prin care sa se elimine pensia speciala pentru magistratii condamnati pentru coruptie.

Propunerea sefului CSM trebuie sa ajunga, in cazul in care va fi adoptata, la ministrul Justitiei, care sa o transforme in propunere legislativa, urmand ca apoi aceasta sa ajunga la Parlament.

Principala motivatie ar fi aceea ca magistratii cercetati pentru coruptie recurg, de obicei, la varianta pensionarii, inainte de a se da o solutie in cazul lor, scapand astfel de sanctiunile administrative.

Prea multi bani pentru magistrati corupti

Procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a sustinut si el nevoia eliminarii acestor pensii speciale, considerand ca e "anormal" ca acestia sa le mai incaseze, in conditiile in care nivelul lor depaseste adesea 100 de milioane de lei vechi pe luna.

Daniel Morar, despre noua moda in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti

"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca (sic!) castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii ca si cei corecti.

In opinia... mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:47

37 comentarii
Kovesi: Un magistrat de cariera trebuie sa se bucure de o pensie speciala

Kovesi: Un magistrat de cariera trebuie sa se bucure de o pensie speciala

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, la Iasi, ca un magistrat de cariera, cu cel putin 25 de ani vechime, trebuie sa se bucure la finalul carierei de o pensie speciala.

"Astazi (vineri, n.r.) a avut loc o intalnire intre CSM, Ministerul Public, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Justitiei. Opinia exprimata de reprezentantii Ministerului Public a fost ca trebuie mentinuta pensia de serviciu. De aceasta pensie de serviciu anticipata, respectiv cea cu 25 de ani vechime, trebuie sa beneficieze magistratii de cariera, iar in ceea ce priveste cuantumul sau modul in care se va calcula pensia, sa fie cat mai aproape de calculele facute pana in prezent. Din punctul nostru de vedere, un magistrat de cariera, care toata viata are niste interdictii, trebuie sa bucure la finalul carierei de o pensie speciala", a declarat, in conferinta de presa, procurorul general.

Kovesi a adaugat ca magistratii nu se considera deasupra celorlalte categorii profesionale, subliniind ca daca se realizeaza aceasta raportare, ea trebuie facuta strict la activitatea pe care o depun magistratii in decursul unei cariere de 25 de ani.

"Sigur ca ne-am dori ca si celelalte categorii profesionale sa beneficieze de aceleasi drepturi, nu ne consideram deasupra lor", a mai spus procurorul general.

Procurorul general al Romaniei a participat, vineri, la sedinta de bilant a Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Kovesi a apreciat ca activitatea... mai mult


Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 19:23

44 comentarii
Statul plateste lunar pensii speciale de 11 milioane de euro

Statul plateste lunar pensii speciale de 11 milioane de euro

Valoarea medie a celor aproximativ 8.000 de pensii speciale platite de stat fostilor diplomati, parlamentari, aviatori, functionari publici, magistrati si experti ai Curtii de Conturi s-a ridicat in luna octombrie la peste 48,44 de milioane de lei, adica mai mult de 11 milioane de euro.

Cele mai mari pensii speciale sunt cele primite de fostii procurori si de aviatori, acestia din urma incasand o pensie medie de 9.160 lei. Cei 1.520 de beneficiari ai acestor pensii pentru personalul navigant din aviatia civila incaseaza astfel, in total, circa 3,25 milioane de euro, in fiecare luna, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), analizate de Evenimentul Zilei.

Fostii procurori si judecatori au primit, in medie, 8.403 lei in luna octombrie. Cum in aceasta categorie se incadreaza 2.554 persoane, suma totala a pensiilor medii platite in octombrie s-a ridicat pana la o valoare aproximativa de 5 milioane de euro.

De asemenea, un numar de 698 de pensionari, fosti membri ai personalului diplomatic si consular, au primit in luna octombrie o pensie medie de 4.289 lei, conditii in care valoarea totala medie a pensiilor primite de acestia se ridica la aproxmativ 700.000 de euro.

Adaugand pensiile primite de cei 516 de fosti parlamentari, in valoare de aproape 440.000 de euro, pensiile functionarilor publici, de 250.000 de euro, cele ale personalului de specialitate din instantele judecatoresti (1,3 milioane de euro) si ale fostilor... mai mult


Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 13:38

13 comentarii
PD-L a blocat o lege care prevedea eliminarea pensiilor speciale

PD-L a blocat o lege care prevedea eliminarea pensiilor speciale

Una dintre initiativele legislative cu privire la eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, militarilor si magistratilor, cea a deputatului PD-L de Cluj, Mircia Giurgiu, a primit aviz negativ chiar din partea Guvernului condus de Emil Boc.

Aceasta a fost inregistrata la Parlament pe 17 februarie, Consiliul Legislativ a dat aviz negativ (avizul este insa consultativ), din cauza unor probleme ce tin de tehnica legislativa care puteau fi insa corectate in comisiile parlamentare, scrie Cotidianul.

Pe 19 mai, guvernul a dat un aviz negativ initiativei lui Giurgiu. Argumentul Executivului a fost urmatorul: "Guvernul va efectua o analiza atenta a problemei ce formeaza obiectul de reglementare al acestei initiative legislative si va elabora un proiect de act normative care sa reglementeze in mod unitar acest domeniu".

Pe 24 iunie, proiectul lui Giurgiu a fost respins de Senat. In Camera Deputatilor a ajuns la vot final in plin scandal politic, pe 29 septembrie, cu raport de respingere.

PD-L a votat in favoarea respingerii raportului, cu alte cuvinte, s-a opus eliminarii pensiilor speciale prin modalitatea prevazuta in proiectul lui Mircia Giurgiu, in timp ce PSD si PNL s-au opus.

Cum nici o tabara nu a avut majoritatea, proiectul urmeaza sa fie din nou votat. Surse din PD-L au declarat pentru Cotidianul ca "a fost ordin de la sefi sa nu votam, pentru ca guvernul sa promoveze legea proprie". mai mult


Joi, 15 Octombrie 2009, ora 09:43

15 comentarii
Presa de azi In plina criza, parlamentarii raman cu pensii speciale

Presa de azi In plina criza, parlamentarii raman cu pensii speciale

Parlamentarii actuali sau fosti vor beneficia, in continuare, de pensii speciale, desi suntem in vremuri de criza, iar randurile somerilor se ingroasa de la o zi la alta.

Evenimentul Zilei noteaza in editia de vineri ca de respingerea proiectului de lege prin care se propunea eliminarea de pensii speciale beneficiaza 571 de fosti parlamentari, printre care Ion Iliescu, Mona Musca, Rodica Stanoiu, Adrian Paunescu sau Corneliu Vadim Tudor.

Lista persoanelor care au solicitat adeverinta pentru pensionarea in baza legii contine 571 de nume - 388 de fosti deputati si 183 fosti senatori. Printre fostii parlamentari care au cerut pensii se numara fostul sef al statului Ion Iliescu.

Lista este completata de fostul deputat PNL Mona Musca, fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, fostul senator Adrian Paunescu (PSD). Cei mai multi dintre pensionarii parlamentari provin din PRM, care nu a mai atins pragul de 5%.

E vorba despre liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, despre fratele sau, Marcu Tudor, sau despre fostul deputat Lucian Bolcas. Pe lista se afla cantaretele de muzica populara Irina Loghin si Angela Buciu. Alte nume sunt Trita Fanita, Nicolae Mischie, Corneliu Ciontu, Ion Solcanu, Gelu Voican Voiculescu, Titu Gheorghiof, Victor Babiuc sau Mitzura Arghezi.

Gandul: Parlamentarii se ascund dupa Boc pentru a-si pastra pensiile

Gandul spune ca dupa opt luni de tergiversari, parlamentarii PSD si UDMR si-au luat inima in dinti si au respins initiativa PD-L prin care... mai mult


Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 07:27

18 comentarii
Nastase si Tariceanu au dat 200.000 de pensii de lux

Nastase si Tariceanu au dat 200.000 de pensii de lux

Legile cu dedicatie pentru castele de pensionari din magistratura, armata, politie, diplomatie si aviatie au fost initiate, aproape fara exceptie, de guvernele conduse de Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu.

Pensiile speciale, care variaza intre 500 si 7.000 de euro, incasate pe baza unor legi speciale, vor disparea din 2010 daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea unica a pensiilor, asa cum s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI), scrie Romania Libera.

Reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) sunt insa sceptici, ei nu cred ca guvernantii vor cu adevarat disparitia pensiilor privilegiate. "Normal ar fi ca fiecare sa ia pensia atat cat a cotizat. Niciunul dintre cei cu pensii speciale nu a cotizat atat de mult incat sa ia o pensie de 1.000 de euro", spun cei de la BNS.

Mai mult, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune ca pana acum nu a existat nici o discutie a Guvernului cu sindicatele pe tema Legii unice a pensiilor, iar in contextul campaniei pentru alegerile prezidentiale, este putin probabil ca acest lucru sa se intample.

In domeniile protejate de legi speciale lucreaza in prezent peste 350.000 de persoane. Pensiile lor ar urma sa fie reduse la jumatate dupa intrarea in vigoare a Legii unice a pensiilor, proiectata pentru 1 ianuarie 2010.

Alti aproximativ 200.000 de oameni se bucura deja de privilegiile pensiilor speciale. Ei sunt fosti magistrati, militari si angajati ai serviciilor secrete, politisti, diplomati,... mai mult


Joi, 27 August 2009, ora 10:31

34 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. O linie continua in zig-zag pe mijlocul drumului ii irita pe soferi: Cine a facut-o era beat (Video)
  2. Caz socant: Frati arestati a doua oara pentru canibalism
  3. Razboiul mormintelor la Timisoara: Viceprimarul face, primarul desface
  4. Primaria lui Boc versus poneiul Rocky
  5. Britanicii sunt terorizati: Sobolani mai mari ca pisicile, rezistenti la otrava
  6. In telefonul tau este aur. Cum poate fi extras cu ajutorul ciupercilor
  7. Un istoric uimeste lumea: Evanghelia dupa Luca, dictata de Fecioara Maria?
  8. Incredibilele ciudatenii ale Coreei de Nord
  9. Ministerul Culturii, in lupta cu statuile: "Prea sexoasa" Aretha Tatarescu are sanii cam mari
  10. Ruinele Razboiului Rece: Buncarul-piramida din SUA, care detecta rachetele URSS