pensii speciale magistrati

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Magistratii corupti raman fara pensii speciale

Magistratii corupti raman fara pensii speciale

Senatul a adoptat legea care prevede ca magistratii condamnati definitiv pentru fapte de coruptie nu vor mai beneficia de pensii speciale.

Proiectul de lege fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar Senatul este camera decizionala pentru acesta, transmite Realitatea TV.

Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Romaniei pentru promulgare. Prevederile legii nu se vor aplica retroactiv, ci pentru situatiile constatate dupa momentul intrarii in vigoare a acesteia.

Senatorii au decis: Judecatorii condamnati definitiv raman fara pensii speciale

Dupa ce a trecut tacit de Camera Deputatilor, in octombrie 2013, proiectul de lege a ajuns la Senat, cand s-a transmis spre raport la comisia juridica, fiind amanat in mai multe randuri.

La inceputul lunii iunie, senatorii juristi au formulat un raport de admitere a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor condamnati definitiv pentru fapte de coruptie.

Astfel, acestia au decis ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si de indemnizatie judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor, care au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, fie si dupa eliberarea din functie, sau pentru o fapta asimilata infractiunilor de coruptie, inainte de eliberarea din functie.

Anularea pensiilor speciale ale magistratilor corupti - Pana unde se poate merge?

Proiectul de lege a fost admis cu 6 voturi pentru si unul... mai mult


Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 13:05

17 comentarii
Senatorii au decis: Judecatorii condamnati definitiv raman fara pensii speciale

Senatorii au decis: Judecatorii condamnati definitiv raman fara pensii speciale

Senatorii juristi au formulat, marti, un raport de admitere proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor, eliminand, totusi, din lege, acele infractiuni legate de serviciu si stabilind ca prevederile nu se aplica retroactiv.

Proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor condamnati definitiv a fost dezbatut, marti, in Comisia juridica a Senatului.

Senatorii juristi au decis ca nu beneficiaza de pensia de serviciu si de indemnizatie, judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, asimilata infractiunilor de coruptie, inainte de eliberarea din functie.

Proiectul privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistrati corupti a primit un raport de admitere, cu amendamente, fiind adoptat cu sase voturi pentru si un vot impotriva.

Senatul blocheaza eliminarea pensiilor speciale pentru magistratii acuzati de coruptie - Vezi argumentele

Senatorii juristi au mai stabilit, fata de varianta adoptata tacit de Camera Deputatilor, ca aceste prevederi nu se aplica retroactiv, ci pentru situatiile de la momentul intrarii in vigoare a legii. In plus, senatorii juristi au eliminat din lege infractiunile legate de serviciu, respectiv abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, prevederile legii urmand a se aplica doar pentru infractiuni de... mai mult


Marti, 03 Iunie 2014, ora 17:59

7 comentarii
Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Magistratii corupti isi pierd pensiile speciale

Guvernul discuta, in sedinta de marti, proiectul de lege privind eliminarea pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care aduc atingere prestigiului justitiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat saptamana trecuta, cu observatii, proiectul privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistratilor condamnati definitiv pentru coruptie si exclusi din magistratura din acest motiv.

Proiectul privind taierea pensiilor magistratilor condamnati, in dezbatere publica

"Plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei special pentru magistratii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, pentru fapte in legatura cu serviciul savarsite cu intentie si pentru orice alte fapte care a duc atingere prestigiului justitiei. Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru ca noi am adus pe masa CSM un text, pentru a fi dezbatut.

In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi insusite de Ministerul Justitiei si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare al legii", a declarat atunci ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la iesirea de la sedinta Plenului CSM in care a fost avizat proiectul de lege.

Ministrul Justitiei a tinut sa precizeze ca legea se va aplica si magistratilor deja condamnati definitiv. mai mult


Marti, 27 August 2013, ora 20:28

4 comentarii
Cine merita pensii de favoare (Opinii)

Cine merita pensii de favoare (Opinii)

Se spune, in regim de snoava, ca in democratie toti oamenii sunt egali, dar uneori unii sunt mai egali decat altii. Au, cu alte cuvinte, drepturi suplimentare fata de oamenii de rand, fata de palmasi, fata de cei care nu s-au nascut sub semnele faste ale Pandorei.

Unul dintre insemnele apartenentei la aceasta categorie de alesi ai zeilor pare sa fie in Romania moderna si (cica) democratica si calitatea de beneficiar al sistemelor de pensii zise ocupationale, calitate care confera "drepturi" exceptionale celor care fac parte din respectivele categorii, in raport cu majoritatea beneficiarilor sistemului national de pensii.

Si nu e vorba de bagatele, ci de cifre de marime aproape incredibile pentru o tara saracuta precum patria noastra strabuna. Diferenta de la cateva milioane lei vechi, la cateva zeci si chiar sute de milioane, pensie lunara. (Ca sa nu zicem, cosmica). Sume care se coreleaza, in general, si cu limite de varsta mult mai reduse de iesire la pensie. Vorba ceea: "La ce bun o pensie mare, daca esti prea batran ca sa profiti de ea?"

Categoriile care si-au adjudecat de-a lungul timpului de dupa decembrie '89 asemenea regim privilegiat au fost parlamentarii, magistratii, personalul din aviatie, precum si purtatorii de uniforme mai mult sau mai putin cazone.

Motivatiile, atunci cand au fost invocate, s-au circumscris unor notiuni precum importanta sociala a muncii in domeniile vizate, compensarea eforturilor speciale pe care le presupun activitatile... mai mult


Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 14:34

13 comentarii
Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale, ilegala

Avocatul Poporului: Eliminarea pensiilor speciale, ilegala

Eliminarea pensiilor speciale s-a facut prin incalcarea Constitutiei, iar acest lucru a provocat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat, in valoare de un miliard de lei.

Acestea sunt concluziile la care a ajuns Avocatului Poporului, dupa intocmirea unui raport, care a fost prezentat si Parlamentului, potrivit Romania Tv.

"Temeiul constitutional al prezentului raport special il constituie art. 53 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia - Restrangerea exercitiului unor drepturi poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. Fata de acest principiu, actul de recalculare a pensiilor de serviciu s-a efectuat prin abatere de la textul din Constitutie", se arata in raportul publicat pe site-ul institutiei.

De asemenea, institutia propune revenirea la denumirea si cuantumul pensiilor de serviciu anterioare promulgarii Legii nr. 119/2010.

Masura de eliminare a pensiilor speciale (ale magistratilor, parlamentarilor, militarilor) a fost luata de Guvernul Boc in anul in 2010, prin noua Lege a pensiilor, cand s-a decis sa existe un sistem unitar de pensii. Motivarea a fost ca aceasta masura va scadea fondul de pensii.

De fapt, efectul produs a fost cel invers, astfel ca pensia medie a crescut cu aproximativ 30%, ceea ce a insemnat ca fondul de pensii s-a suplimentat... mai mult


Luni, 04 Februarie 2013, ora 16:19

38 comentarii
Magistratii corupti ar trebui sa piarda pensiile speciale? - sondaj Ziare.com

Magistratii corupti ar trebui sa piarda pensiile speciale? - sondaj Ziare.com

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a propus, marti, forului din care face parte initierea unei modificari legislative prin care sa se elimine pensia speciala pentru magistratii condamnati pentru coruptie.

Propunerea sefului CSM trebuie sa ajunga, in cazul in care va fi adoptata, la ministrul Justitiei, care sa o transforme in propunere legislativa, urmand ca apoi aceasta sa ajunga la Parlament.

Principala motivatie ar fi aceea ca magistratii cercetati pentru coruptie recurg, de obicei, la varianta pensionarii, inainte de a se da o solutie in cazul lor, scapand astfel de sanctiunile administrative.

Prea multi bani pentru magistrati corupti

Procurorul-sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, a sustinut si el nevoia eliminarii acestor pensii speciale, considerand ca e "anormal" ca acestia sa le mai incaseze, in conditiile in care nivelul lor depaseste adesea 100 de milioane de lei vechi pe luna.

Daniel Morar, despre noua moda in amanarea dosarelor si pensiile magistratilor corupti

"Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca (sic!) castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal", a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii ca si cei corecti.

In opinia... mai mult


Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:47

37 comentarii
Kovesi: Un magistrat de cariera trebuie sa se bucure de o pensie speciala

Kovesi: Un magistrat de cariera trebuie sa se bucure de o pensie speciala

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat, vineri, la Iasi, ca un magistrat de cariera, cu cel putin 25 de ani vechime, trebuie sa se bucure la finalul carierei de o pensie speciala.

"Astazi (vineri, n.r.) a avut loc o intalnire intre CSM, Ministerul Public, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Ministerul Justitiei. Opinia exprimata de reprezentantii Ministerului Public a fost ca trebuie mentinuta pensia de serviciu. De aceasta pensie de serviciu anticipata, respectiv cea cu 25 de ani vechime, trebuie sa beneficieze magistratii de cariera, iar in ceea ce priveste cuantumul sau modul in care se va calcula pensia, sa fie cat mai aproape de calculele facute pana in prezent. Din punctul nostru de vedere, un magistrat de cariera, care toata viata are niste interdictii, trebuie sa bucure la finalul carierei de o pensie speciala", a declarat, in conferinta de presa, procurorul general.

Kovesi a adaugat ca magistratii nu se considera deasupra celorlalte categorii profesionale, subliniind ca daca se realizeaza aceasta raportare, ea trebuie facuta strict la activitatea pe care o depun magistratii in decursul unei cariere de 25 de ani.

"Sigur ca ne-am dori ca si celelalte categorii profesionale sa beneficieze de aceleasi drepturi, nu ne consideram deasupra lor", a mai spus procurorul general.

Procurorul general al Romaniei a participat, vineri, la sedinta de bilant a Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Kovesi a apreciat ca activitatea... mai mult


Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 19:23

44 comentarii
Statul plateste lunar pensii speciale de 11 milioane de euro

Statul plateste lunar pensii speciale de 11 milioane de euro

Valoarea medie a celor aproximativ 8.000 de pensii speciale platite de stat fostilor diplomati, parlamentari, aviatori, functionari publici, magistrati si experti ai Curtii de Conturi s-a ridicat in luna octombrie la peste 48,44 de milioane de lei, adica mai mult de 11 milioane de euro.

Cele mai mari pensii speciale sunt cele primite de fostii procurori si de aviatori, acestia din urma incasand o pensie medie de 9.160 lei. Cei 1.520 de beneficiari ai acestor pensii pentru personalul navigant din aviatia civila incaseaza astfel, in total, circa 3,25 milioane de euro, in fiecare luna, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), analizate de Evenimentul Zilei.

Fostii procurori si judecatori au primit, in medie, 8.403 lei in luna octombrie. Cum in aceasta categorie se incadreaza 2.554 persoane, suma totala a pensiilor medii platite in octombrie s-a ridicat pana la o valoare aproximativa de 5 milioane de euro.

De asemenea, un numar de 698 de pensionari, fosti membri ai personalului diplomatic si consular, au primit in luna octombrie o pensie medie de 4.289 lei, conditii in care valoarea totala medie a pensiilor primite de acestia se ridica la aproxmativ 700.000 de euro.

Adaugand pensiile primite de cei 516 de fosti parlamentari, in valoare de aproape 440.000 de euro, pensiile functionarilor publici, de 250.000 de euro, cele ale personalului de specialitate din instantele judecatoresti (1,3 milioane de euro) si ale fostilor... mai mult


Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 13:38

13 comentarii
Nastase si Tariceanu au dat 200.000 de pensii de lux

Nastase si Tariceanu au dat 200.000 de pensii de lux

Legile cu dedicatie pentru castele de pensionari din magistratura, armata, politie, diplomatie si aviatie au fost initiate, aproape fara exceptie, de guvernele conduse de Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu.

Pensiile speciale, care variaza intre 500 si 7.000 de euro, incasate pe baza unor legi speciale, vor disparea din 2010 daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea unica a pensiilor, asa cum s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI), scrie Romania Libera.

Reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) sunt insa sceptici, ei nu cred ca guvernantii vor cu adevarat disparitia pensiilor privilegiate. "Normal ar fi ca fiecare sa ia pensia atat cat a cotizat. Niciunul dintre cei cu pensii speciale nu a cotizat atat de mult incat sa ia o pensie de 1.000 de euro", spun cei de la BNS.

Mai mult, Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune ca pana acum nu a existat nici o discutie a Guvernului cu sindicatele pe tema Legii unice a pensiilor, iar in contextul campaniei pentru alegerile prezidentiale, este putin probabil ca acest lucru sa se intample.

In domeniile protejate de legi speciale lucreaza in prezent peste 350.000 de persoane. Pensiile lor ar urma sa fie reduse la jumatate dupa intrarea in vigoare a Legii unice a pensiilor, proiectata pentru 1 ianuarie 2010.

Alti aproximativ 200.000 de oameni se bucura deja de privilegiile pensiilor speciale. Ei sunt fosti magistrati, militari si angajati ai serviciilor secrete, politisti, diplomati,... mai mult


Joi, 27 August 2009, ora 10:31

34 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Se angajeaza pisica. Nu e gluma. Salariul - 200 de euro - Vezi cerintele jobului
  2. Exorcizare in masa intr-o tabara religioasa: Un preot a vrut sa scoata Diavolul din copii
  3. Politistii britanici au ramas uimiti: ce-au descoperit intr-o Toyota
  4. Un cantaret legendar vrea sa isi lanseze propria marca de marijuana
  5. A mintit ca i-au murit 12 rude pentru a beneficia de concediu
  6. Explicatia Ruxandrei Dragomir pentru ploaie: Pana si vremea plange ca Elena este in arest
  7. Un desen animat cu Putin a devenit viral in Rusia (Video)
  8. Facebook isi face sute de drone solare mai mari ca un Boeing 767
  9. Dronele pot salva vieti, la propriu - Cum sunt folosite de salvamari (Video)
  10. Afacerea "chipul lui Iisus": Cati bani fac localnicii de pe urma pelerinilor (Foto)