pensiilor

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Parlamentul a adoptat pensiile speciale pentru militari: Conditii si sporuri

Parlamentul a adoptat pensiile speciale pentru militari: Conditii si sporuri

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind pensiile militare de stat, care prevede ca baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in sase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate.

Deputatii au adoptat proiectul de lege cu 289 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 13 abtineri.

Proiectul de lege fusese adoptat luni si de Senat. Camera Deputatilor este for legislativ decizional in acest caz.

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat in plenul Camerei Deputatilor ca legea pe care Guvernul o propune reprezinta o recunoastere a meritelor, a riscurilor, a sacrificiilor pe care le fac militarii.

"Prin aceasta lege, Romania mai face un pas pe drumul pe care a pornit ca membru NATO si ca stat care isi asuma rolul in regiune. Prin aceasta lege le facem dreptate militarilor, dar facem mai mult decat atat - construim o societate solidara, un stat puternic si o Romanie capabila sa stea cu fruntea sus in fata incercarilor istoriei oricare ar fi acestea si oricand ar putea aparea", a afirmat Oprea.

Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a sustinut ca proiectul de lege pe care Guvernul il prezinta in Parlament este un act normativ care asigura cadrul juridic si echilibrul necesare, astfel incat drepturile de pensie sa fie cuantificate exact si fara suspiciuni, adaugand ca s-a eliminat... mai mult


Marti, 30 Iunie 2015, ora 16:06

5 comentarii
Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 120 de voturi pentru si 3 abtineri. Camera Deputatilor are rol decizional in acest caz.

Proiectul de act normativ, initiat de Guvern si sustinut in plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementeaza dreptul la pensii si alte drepturi sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Comisia de aparare si Comisia de munca au amendat proiectul de lege, plenul insusindu-si raportul acestora.

Principala modificare a proiectului prevede ca baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor. Prin proiectul de lege se revine in principal la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat - pensii de serviciu, pensii de invaliditate si pensii de urmas.

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Proiectul de act normativ instituie un sistem de pensii militare de stat si alte drepturi de asigurari sociale din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, stabileste faptul ca plata pensiilor se face din sumele alocate la bugetul de stat prin bugetul MApN, MAI si SRI. Sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv, angajatorul... mai mult


Luni, 29 Iunie 2015, ora 21:02

9 comentarii
CAS nu ajunge. De unde se platesc de fapt pensiile?

CAS nu ajunge. De unde se platesc de fapt pensiile?

Conform datelor comunicate de CNPAS si Ministerul Finantelor pentru luna aprilie 2015, rezulta ca valoarea reala a pensiei medii acordata prin impozitarea salariatilor a fost de 568 de lei.

La acest cuantum s-au adaugat prin suventii de la bugetul de stat alti 318 lei, astfel incat sa rezulte pensia medie de asigurari sociale de stat de 886 lei.

Aceste niveluri rezulta din faptul ca marimea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat a fost pe primele patru luni ale anului in curs de 11.689,7 milioane lei, in timp ce cheltuielile necesitate de acordarea pensiilor de catre stat in cadrul aceluiasi sistem de asigurari s-au ridicat la 18.234,7 milioane lei.

Pastrand proportiile cu valoarea punctului de pensie de 830,20 lei, stabilita prin lege pentru anul 2015, rezulta ca din aceasta valoare doar 532,20 lei provin din redistribuirea remunerarii muncii in favoarea celor care au iesit din activitate si beneficiaza de drepturi din partea statului.

Diferenta de 298 lei provine din aplicarea unor taxe si impozite care se strang la bugetul statului, precum impozitul pe venit, impozitul pe profit, TVA, accize etc.

Din moment ce impozitele mentionate mai sus sunt achitate si de salariati si de pensionari si presupunand o distributie intre acestia proportionala cu numarul lor si cu marimea veniturilor, rezulta cu aproximatie o plata a celor 298 de lei in proportie de doua treimi din partea salariatilor si o treime din partea pensionarilor, care platesc si ei... mai mult


Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:41

1 comentariu
Pensii speciale pentru functionarii din Parlament - primul aviz favorabil (Video)

Pensii speciale pentru functionarii din Parlament - primul aviz favorabil (Video)

Comisia Juridica a Senatului a avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege care prevede reinstituirea pensiilor speciale pentru functionarii parlamentari.

Proiectul a fost initiat de mai multi parlamentari PSD, care sustin ca astfel se repara o nedreptate facuta functionarilor publici in 2010, pe vremea Guvernului Emil Boc, informeaza B1 TV.

Conform initiativei legislative, functionarii publici parlamentari care au cotizat la pensie timp de 30 de ani, din care cel putin 14 ani au fost in structurile parlamentare, vor beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni.

In plus, pentru fiecare an petrecut in Parlament, dupa cei 14 ani, se adauga cate 1% din venit la cuantumul pensiei.

Senatul e prima camera sesizata. Proiectul va fi supus votului in plen, dupa care va fi trimis la Camera Deputatilor, for decizional.

mai mult


Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 13:08

4 comentarii
Plumb: Pensiile ocupationale si noua lege a salarizarii, gata in acest an

Plumb: Pensiile ocupationale si noua lege a salarizarii, gata in acest an

Proiectul legii pensiilor ocupationale va fi realizat pana la finele anului 2015, fiind unul dintre obiectivele cuprinse in programul de guvernare, a declarat, luni, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, intr-o emisiune la Romania TV.

"Este unul dintre obiectivele cuprinse in programul de guvernare, de a face un sistem de pensii in Romania care sa fie sustenabil. Se lucreaza impreuna cu ASF. Pana la sfarsitul acestui an vom avea proiectul legii pensiilor ocupationale. Proiectul pensiilor ocupationale, al patrulea pilon cum l-am numit, implica definirea foarte clara a sectoarelor de activitate, o colaborare, o cooperare si o viziune comuna intre partenerii sociali, intre patronate si sindicate, pentru ca numai in felul acesta se poate aplica", a spus Plumb.

Ea a precizat ca Romania va avea pensii ocupationale, dar in niciun caz anul acesta, ci probabil din 2016 sau 2017.

Si noua lege a salarizarii va merge in Parlament "cam in octombrie", dupa ce va fi dezbatuta public si cu institutiile financiare internationale, a declarat ministrul Muncii.

"S-au reintregit salariile, a crescut salariul minim pe economie. Este adevarat ca, prin aceasta crestere a salariului minim pe economie, vreo 19 clase de salarizare s-au suprapus, fapt pentru care cei care erau la limita inferioara au ajuns acum aproape de cei care erau undeva sub median. Este o discrepanta totala intre diverse persoane ce ocupa aceleasi pozitii in sectorul... mai mult


Luni, 01 Iunie 2015, ora 23:37

1 comentariu
Alte articole despre: Rovana Plumb pensii ocupationale
Ramas fara pensie, astept un miracol. Astept degeaba! (Opinii)

Ramas fara pensie, astept un miracol. Astept degeaba! (Opinii)

De cateva zile e zumzet mare in Parlamentul Romaniei, alesii incearca sa-si mareasca pensiile.

Pentru ca au aparut stiri in acest sens, iar lumea e revoltata pe buna dreptate, propunerea a fost bagata sub pres, dar nu ingropata. Probabil, se asteapta doar vremuri mai bune.

Politicienii romani au adoptat o alta strategie, Executivul a marit pensiile militarilor si ale politistilor printr-o ordonanta de urgenta. De fapt, prin aceasta decizie vor fi aduse la nivelul la care au fost inainte de criza.

Lasand la o parte abordarile populiste, cred ca despre pensii si salarii ar trebui discutat serios.

Ceea ce face prim-ministrul Victor Ponta in aceste zile seamana cu politica fostului sef al Executivului din perioada boom-ului economic, Calin Popescu Tariceanu. Pentru a-si atrage sprijinul bugetarilor, se maresc haotic pensii si salarii. La urmatoarea criza, cine o fi la putere atunci se va lupta sa le inghete sau sa le scada ca "sa nu dea tara faliment". Exact modelul Greciei. Cu nimic nu suntem mai breji.

Cum apare o crestere economica, imediat apare si cumpararea bunavointei angajatilor publici. Nu vreau sa fiu inteles gresit, imi doresc foarte mult ca salariile sa creasca in Romania, toate salariile si toate pensiile, atat cele din sistemul public, cat si cele din sistemul privat. Dar de ce niciun guvern nu-si asuma sa reformeze sistemul?

Avem o lege a salarizarii unice pe care nici Emil Boc si nici Victor Ponta nu au avut curajul s-o puna in aplicare. Se... mai mult


Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 07:09

22 comentarii
Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Modificarea legii pensiilor militare a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.

Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un comunicat remis Ziare.com.

La aceasta masura se lucreaza incepand cu luna ianuarie 2015, cand a fost infiintat un grup alcatuit din reprezentanti ai institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si ai asociatiilor cadrelor militare in rezerva sau retragere, ai Corpului National al Politistilor si sindicatelor din politie, care au pus umarul la elaborarea acestui proiect de lege.

Astfel, ministerul a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

"Mentionam ca in urma adoptarii de catre Parlament a initiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor profesionisti, aceasta categorie profesionala beneficiaza in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani", potrivit MAI.

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Ce prevede proiectul... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 14:25

6 comentarii
Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Guvernul reintroduce pensiile speciale pentru Politie, Armata si SRI

Guvernul va reintroduce pensiile speciale pentru politisti, militari si angajati ai SRI.

Executivul a elaborat un proiect de act normativ care modifica legislatia privind sistemul de pensii, informeaza Realitatea TV.

Documentul prevede reintroducerea pensiilor speciale pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii.

Proiectul arata ca aceste indemnizatii se platesc din sumele alocate la bugetul de stat pentru aceste institutii.

De asemenea, sistemul de pensii militare nu va mai fi un sistem contributiv. Astfel, angajatorul nu e obligat sa plateasca contributia aferenta acestora, in schimb angajatul va plati lunar o contributie egala cu cea individula de asigurari sociale, pentru care baza de calcul va fi solda lunara bruta sau salariul lunar brut.

Sursa citata arata ca vor exista pensii de serviciu, de invadilitate si de urmas.

Pensiile de serviciu vor fi: pensia de serviciu pentru limita de varsta, cea anticipata si cea anticipata partial.

Pe de alta parte, pensiile militare ar putea fi recalculate.

"Remuneratiile aflate in plata, stabilite in temeiul Legii nr. 263/2010, pentru cadrele militare trecute in rezerva in intervalul cuprins intre 01.01.2011 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, se recalculeaza potrivit reglementarilor cuprinse in aceasta", se arata in proiect.

In cazul pensiilor care, prin noul mod de calcul, s-ar diminua, se pastreaza cuantumul actual.... mai mult


Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:44

37 comentarii
Politicienii vor sa se dea bine pe langa jurnalisti? Ce vor sa le ofere la pensie

Politicienii vor sa se dea bine pe langa jurnalisti? Ce vor sa le ofere la pensie

Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu a declarat, vineri, ca initiativa sa legislativa depusa in Parlament, care presupune ca ziaristii membri ai unei asociatii de profil sa primeasca o indemnizatie de 50% la pensie, constituie o actiune reparatorie pentru cei care lucreaza in presa.

Initiativa a fost depusa in aceeasi zi cu proiectul de lege care reglementeaza pensiile speciale ale parlamentarilor.

Pensii speciale pentru parlamentari: Unii liberali fac un pas in spate

"Este vorba de completarea unei legi care produce efecte de aproape zece ani in Romania, deci nu este originala ideea, dar, in urma discutiilor cu Uniunea Jurnalistilor din Romania, am cerut si parearea celor de la Academia Romana si s-a ajuns la concluzia ca si actul ziaristului este un act de creatie.

In concluzie, si ziaristul, alaturi de muzician, de artistul plastic, poate sa primeasca si este bine sa primeasca acea indemnizatie de 50% la pensia pe care o are, in baza asigurarilor sociale, de-a lungul activitatii sale", a aratat Haralambie Vochitoiu.

Potrivit senatorului UNPR, "meseria de jurnalist este cel putin la fel de solicitanta, daca nu chiar mai grea, si sunt ziaristi care mor in timpul exercitarii acestei meserii si nu intotdeauna au un contract de munca prin care sa contribuie la asigurarile sociale".

"Atunci, te trezesti la batranete, la 65 de ani, cu o pensie foarte mica, si atunci aceasta completare de 50% este binevenita pentru toti ziaristii din Romania. Am auzit voci care... mai mult


Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 16:53

2 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  2. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  3. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  4. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  5. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  6. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara
  7. Cofondatorul Apple: Robotii ne vor transforma in animalele lor de casa
  8. Festival de muzica sau bataie in noroi: Ce au patit spectatorii de la Electric Castle (Video & galerie foto)
  9. Saracul cersetor bogat: Cati bani avea asupra sa un barbat care statea la mila trecatorilor
  10. Supravietuire miraculoasa: O mama si bebelusul ei au cazut cu avionul si au trait 5 zile in jungla