pensionare profesori universitari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Pricopie vrea inapoi profesorii universitari de peste 65 de ani - "cat de curand posibil"

Pricopie vrea inapoi profesorii universitari de peste 65 de ani - "cat de curand posibil"

Ministerul Educatiei Nationale ar urma sa le permita profesorilor universitari sa predea si dupa implinirea varstei de pensionare de 65 de ani, in urma unor modificari legislative care vor fi adoptate "cat de curand posibil", potrivit ministrului Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat, sambata, la Arad, ca a fost o greseala limitarea varstei pana la care pot preda cadrele universitare, iar in acest sens se lucreaza la modificari care sa permita predarea si dupa varsta de pensionare de 65 de ani.

"A fost o mare greseala sa scoatem la pensie in 2011, cu ocazia adoptarii Legii 1, 1.400 de persoane. Niciodata nu a fost data public aceasta cifra. Va spun eu ca 1.400 de persoane au fost pensionate intr-o singura zi, la mijlocul anului universitar 2010/2011, pentru simplul fapt ca implinisera 65 de ani", a declarat Pricopie.

Ministrul spune ca profesorii universitari "care au ajuns la un anumit nivel de dezvoltare profesionala si intelectuala trebuie rugati sa ramana in universitate si sa predea mai departe".

"Orice profesor universitar serios care poate sa predea dupa 65 de ani trebuie sa aiba aceasta posibilitate. In SUA nu exista varsta de pensionare, in Marea Britanie se doreste scoaterea varstei de pensionare pentru profesorii universitari, iar in Franta si Germania, cresterea varstei de la 65 la 70 de ani", a declarat ministrul.

El a adaugat ca in SUA exista un caz al unui profesor de 90 de ani caruia universitatea la care... mai mult


Sambata, 24 Mai 2014, ora 17:04

9 comentarii
Profesorii se pot pensiona doar la sfarsitului anului universitar

Profesorii se pot pensiona doar la sfarsitului anului universitar

Deputatii au adoptat tacit, luni, un proiect de lege prin care se stabileste ca personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la sfarsitul anului universitar in anul in care implineste 65 de ani.

Proiectul este initiat de deputatii Mircea Giurgiu - independent, Tudor Ciuhodaru - progresist, Amet Aledin - minoritatile nationale si Petru Movila - PDL si vizeaza modificarea articolului 289 din Legea Educatiei Nationale, astfel incat profesorii si personalul de cercetare sa se pensioneze la sfarsitul anului universitar in care au implinit 65 de ani.

Initiatorii au sutinut ca in acest mod se poate evita un blocaj in sistemul de educatie.

Actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in conditiile in care termenul pentru dezbatere si vot final stabilit pentru 19 februarie a fost depasit. Senatul este for decizional in cazul acestui proiect de lege.

Cativa deputati PSD au semnat, luni, listele de prezenta la Camera Deputatilor cu mentiunea 'protest parlamentar', iar unii dintre ei au asistat la lucrarile in plen de la balconul salii de sedinta, in timp ce, din partea PNL, sedinta era monitorizata din sala de viceliderul Eugen Nicolaescu. mai mult


Luni, 20 Februarie 2012, ora 20:52

3 comentarii
Funeriu, acuzat ca vrea sa fie profesor, dar nu-l lasa legea sa. Ce raspunde: Total fals

Funeriu, acuzat ca vrea sa fie profesor, dar nu-l lasa legea sa. Ce raspunde: Total fals

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei, e acuzat de fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, de faptul ca ar vrea sa predea intr-o universitate de stat, dar este impiedicat de legislatia pe care chiar el a sustinut-o. Fostul ministru a negat ferm acest lucru, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Cotidianul Puterea, a sustinut ca a vorbit cu surse apropiate lui Funeriu, care ar fi spus ca acesta ar dori sa predea intr-o universitate de stat.

Funeriu ne-a declarat, insa, ca nici nu se gandeste sa predea, atat timp cat ocupa o functie publica, iar acest lucru e cunoscut, in conditiile in care mai spusese acest lucru.

"Am declarat de mult timp, si imi mentin decizia, ca atata timp cat sunt in viata publica din Romania nu voi accepta niciun post in vreo universitate din Romania. Nu fac lucrurile pe jumatate, nu vad cum poti sa ai performanta universitara si sa fii si parlamentar, si lider sindical.

Ma asteptam la intoxicari de acest fel pentru ca legislatia justa pe care am promovat-o, si care nu face niciun compromis cu mediocritatea, permite promovarea valorilor si loveste direct in cei care nu mai pot de grija mea pentru ca ei nu au, de fapt, nici macar performanta stiintifica pentru a candida la o competitie de granturi", a precizat Funeriu pentru Ziare.com

"S-au facut presiuni foarte mari pentru ca sa diluez criterile de promovare in universitati pentru ca aceste criterii sunt indeplinite de tineri valorosi pe care nimeni nu i-a bagat in... mai mult


Vineri, 17 Februarie 2012, ora 09:07

12 comentarii
Seism in mijlocul anului universitar (Opinii)

Seism in mijlocul anului universitar (Opinii)

Intrarea in vigoare a Legii educatiei a creat adevarate seisme in cele mai multe dintre facultati. Profesorii universitari de peste 65 de ani au fost chemati la rectorate, pentru a li se pune in brate deciziile de pensionare. Si sunt foarte multi in aceasta situatie, daca nu chiar majoritari. In multe cazuri, incepe sa se puna acut problema decanilor si a rectorilor, fie tot din cauza varstei titularilor, fie din cauza incompatibilitatii acestora.

In principiu, se intampla un lucru foarte bun, pentru ca sunt destructurate clanurile universitare si dinozaurii sunt scosi pe tusa, pentru a face loc tinerilor, care nu mai aveau nicio sansa de a inainta in cariera didactica, indiferent de valoarea lor. Este o primenire necesara si salutara, asadar.

Exista insa si un mare "dar". Nu este firesc ca o asemenea schimbare de proportii sa aiba loc in mijlocul anului universitar, pentru ca bulversarea se repercuteaza inevitabil si foarte grav asupra studentilor. In UMF "Carol Davila", spre exemplu, s-a instalat un soi de degringolada.

Au ramas catedre complet descoperite, nu mai are cine sa predea unele cursuri, nu mai are cine sa examineze studentii. Si asa erau multe posturi vacante, dar acum situatia ajunge la limita blocajului.

Sigur ca posturile nu fusesera scoase la concurs dinainte de interdictia venita de la guvern, inclusiv pentru ca normele respective erau ocupate prin plata cu ora tot de cadre didactice din facultate, care astfel isi rotunjeau substantial... mai mult


Vineri, 25 Februarie 2011, ora 23:59

63 comentarii
Profesorii universitari, platiti la ora pentru cursurile suplimentare

Profesorii universitari, platiti la ora pentru cursurile suplimentare

Profesorii din invatamantul superior care au mai multe ore decat norma didactica vor fi platiti din semestrul II la ora pentru cursurile suplimentare.

Totodata, numarul maxim de ore platite in acest regim nu poate depasi o norma didactica, se mai arata in masurile luate de Ministerului Educatiei.

Profesorii de gradul I cu o vechime de peste 25 de ani beneficiaza de reducerea normei didactice (16 ore fata de 18 ore normal) pana la sfarsitul acestui an scolar, se arata in masurile tranzitorii ale Ministerului Educatiei.

Masurile tranzitorii publicate in Monitorul Oficial prevede ca directorii sau alte cadre didactice care implinesc varsta de pensionare in anul scolar 2010-2011 se vor pensiona la finele acestuia. mai mult


Vineri, 11 Februarie 2011, ora 09:19

1 comentariu
Rectorii nu vor sa iasa la pensie la 65 de ani

Rectorii nu vor sa iasa la pensie la 65 de ani

Rectorii universitatilor acreditate din Romania au semnat o rezolutie prin care sustin ca Legea Educatiei trebuie amendata in regim de urgenta, fiind nemultumiti de reglementarile acesteia privind pensionarea.

Potrivit acestora, neclaritatile din legea care va intra in vigoare peste cateva zile nu pot fi corectate decat tot prin alte legi. Dintre cele 22 de puncte ale rezolutiei, patru privesc pensionarea la 65 de ani a profesorilor, informeaza Adevarul.

Rectorii sustin ca, prin pensionarea propusa de lege, universitatile vor pierde aproximativ 2.000 de oameni si risca sa ramana fara conducatori de doctorat si oameni de stiinta.

PSD: Legea Educatiei pensioneaza aproape 2.000 de profesori universitari

Ei afirma ca in acest mod vor avea loc "promovari artificiale", pentru a se compensa intr-un fel pierderile prin pensionare.

Printre nemultumiri, universitarii puncteaza si pierderea autonomiei, dar nu spun cum se va intampla acest lucru. mai mult


Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 10:55

7 comentarii
PSD: Legea Educatiei pensioneaza aproape 2.000 de profesori universitari

PSD: Legea Educatiei pensioneaza aproape 2.000 de profesori universitari

Vicepresedintele departamentului pentru educatie al PSD, Remus Pricopie (foto), a declarat joi ca noua lege a educatiei, adoptata prin angajarea raspunderii, forteaza universitatile de stat sa pensioneze in urmatoarea perioada aproape 2.000 de profesori universitari, din cei 5.000 de profesori din Romania.

Remus Pricopie este totodata decan al Facultatii de Comunicare din cadrul SNSPA si a cerut Guvernului sa ia masuri imediate pentru amanarea aplicarii prevederilor din noua lege a educatiei referitoare la pensionarea cadrelor didactice.

"Practic, pe 9 februarie ar trebui sa pensionam dupa estimarea noastra intre 1.500 si 2.000 de cadre didactice universitare. Fosta lege a educatiei prevedea aceeasi varsta de pensionare, la 65 de ani, dar senatele universitatilor puteau sa decida amanarea cu un an, din an in an, pana la 70 de ani si practic se respecta principiul autonomiei universitare. (...) Este adevarat, legea prevede la aliniatul 3 al art. 289 faptul ca acei profesori pot solicita continuarea activitatii in regim plata cu ora, deci practic sa acopere activitatile didactice din clasa", a explicat Pricopie, precizand ca pensionarea pune in imposibilitate profesorii sa activeze in domeniul cercetarii.

El a mai explicat ca in cazul in care se aplica prevederea din noua lege a educatiei vor exista probleme si in ceea ce privesc standardele de calitate din educatie, unde exista norme nationale in functie de care universitatile sunt evaluate in functie de... mai mult


Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:44

11 comentarii
Profesorul Marius Cirlan lanseaza o carte despre colaborarea lui cu Securitatea

Profesorul Marius Cirlan lanseaza o carte despre colaborarea lui cu Securitatea

Profesorul universitar iesean Marius Cirlan recunoaste public, fara sa fie fortat de cineva, ca a colaborat cu Securitatea si isi marturiseste trecutul lui si al familiei in cartea "Destine frante".

In 2004 si-a vazut dosarul de la CNSAS, s-a pensionat si a ales sa publice cartea de istorie a propriei sale familii, care are un trecut legat de Securitate, informeaza Ziarul de Iasi.

Marius Cirlan (foto) isi asuma trecutul, cu bune si cu rele, cu tradari si cu lasitati, curaj de care putini ca el au dat dovada dupa 1989.

"Eu nu am stiut nimic. Abia in 2004, cand am inceput sa primesc primele dosare, am realizat ca noi am fost urmariti in tot acest timp. Nu mi-am dat seama. Am petrecut mii de ore in sediul CNSAS", marturiseste Marius Cirlan.

Si tatalui sau i s-au adus mai multe capete de acuzatie. El a fost condamant drept criminal de razboi pentru ca in timpul luptei din Basarabia s-ar fi purtat cu populatia civila intr-un mod neomenos, obligandu-i sa sape transee si hranindu-i doar cu un colt de paine.

A fost acuzat ca ar fi omorat partizani sovietici, el insusi fiind cel care a comandat plutonul de executie, ca ar fi impuscat ofiteri romani care fugeau de pe poziti, ca ar fi violat femei sovietice si le-ar fi omorat.

Tatal sau a fost tradat de insusi fiul sau mai mare, fratele lui Marius, Virgil. El fusese arestat in 1949, sub acuzatia de partizan si membru al unei asociatii studentesti anticomuniste. Era student in anul III la Facultatea de Stiinte... mai mult


Luni, 30 Martie 2009, ora 11:06

7 comentarii
Un profesor s-a baricadat de trei zile pentru ca nu vrea sa se pensioneze

Un profesor s-a baricadat de trei zile pentru ca nu vrea sa se pensioneze

Un profesor universitar din Craiova s-a baricadat, de trei zile, intr-un birou al facultatii, pentru ca decanul nu vrea sa-i semneze prelungirea perioadei in care poate sa predea, chiar daca trebuia sa iasa la pensie de doi ani.

Ion Patroiu a cumulat, in ultimii doi ani, pensia cu salariul de profesor, avand venituri medii lunare de peste 10.000 de lei.

In octombrie anul trecut, Universitatea a refuzat sa-i mai prelungeasca prezenta la catedra iar cele cateva luni petrecute ca pensionar se pare ca l-au adus la disperare pe profesorul de istorie, relateaza Realitatea TV.

In urma cu trei zile, profesorul a spart sigiliul fostului sau birou si s-a baricadat acolo cu un fiset metalic. A anuntat ca intra in greva foamei pana cand decanul ii aproba revenirea la catedra.

Conducerea universitatii a chemat Salvarea si politia, dar
nimeni nu face nimic pana cand decanul Universitatii din Craiova nu isi da acordul pentru spargerea usii de la biroul respectiv
.

Pana acum, decanul nu a raspuns la telefon sau a avut telefonul inchis, drept care nimeni nu se incumeta sa sparga usa. Problema este ca profesorul este bolnav de diabet, lucru dezvaluit de sotia sa, medic de profesie.

Profesorul a refuzat orice forma de asistenta medicala. In cazul in care vineri el nu renunta la protest, usa biroului va fi sparta de fortele de ordine. mai mult


Vineri, 27 Februarie 2009, ora 07:37

10 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba