perioada acordare ajutor somaj

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romanii din Italia vor primi mai usor ajutor de somaj si pensie

Romanii din Italia vor primi mai usor ajutor de somaj si pensie

Peste un milion de romani care lucreaza la ora actuala in Italia vor beneficia de asistenta in domeniul asigurarilor sociale, gratie acordului de colaborare incheiat intre Cartel ALFA si Patronato ACLI din Peninsula, a anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, Bogdan Hossu, presedintele confederatiei sindicale.

"Prin intermediul acestui acord, Patronato ACLI urmeaza sa sprijine lucratorii si cetatenii romani din Italia, in demersurile birocratice de obtinere a drepturilor de pensie si asigurari sociale.

De asemenea, daca un cetatean roman munceste mai intai in Italia, iar apoi pleaca sa lucreze pentru o perioada de timp in Elvetia - spre exemplu, patronatul il ajuta sa-si reconstituie parcursul din domeniul muncii pana in momentul iesirii la pensie. Acordul este valabil si pentru cetatenii italieni care vin sa-si desfasoare activitatea in Romania, atat in calitate de patroni, cat si de salariati", a spus Bogdan Hossu.

Potrivit acestuia, o alta componenta a acordului este legata de reinsertia socio-profesionala a lucratorilor romani - plecati initial in Italia - dar care doresc sa se reintoarca pe teritoriul tarii noastre.

"Patronatul nostru are 400 de birouri in Italia, acoperind peste 90% din teritoriul tarii. De asemenea, avem filiale in 20 tari din intreaga lume, inclusiv Romania. Suntem constienti ca fluxul migrator dinspre Romania spre Italia s-a stabilizat, iar in viitor la nivel european se va vorbi mai mult de mobilitate si mai putin de... mai mult


Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 19:52

2 comentarii
Peste 65.000 de absolventi au solicitat ajutor de somaj in aceasta vara

Peste 65.000 de absolventi au solicitat ajutor de somaj in aceasta vara

Peste 65.000 de absolventi, dintre care 12.638 de studii superioare, au solicitat indemnizatia de somaj in perioada 1 iunie - 30 septembrie, aproape jumatate dintre cereri fiind inregistrate in iulie, a precizat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

ANOFM informeaza ca, in perioada 1 iunie - 30 septembrie 2012, s-au inregistrat in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca 65.105 absolventi, astfel: 1.595 in iunie, 32.605 in iulie, 20.127 in august si 10.778 in septembrie.

Institutia citata nu poate transmite cati dintre absolventii inregistrati ca someri nu au luat bacalaureatul, facand, in schimb, precizarea ca, in evidentele sale, nu sunt evidentiati absolventii cu sau fara diploma de bacalaureat, distinctia referitoare la diploma obtinuta realizandu-se in cazul absolventilor cu studii superioare.

"Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii", se arata in raspunsul transmis.

Absolventii pot beneficia de indemnizatie de somaj daca fac dovada ca, in 60 de zile de la data absolvirii, nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca si demonstreaza, de asemenea, ca s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau la cea a... mai mult


Joi, 18 Octombrie 2012, ora 20:30

1 comentariu
Unde o duc mai bine somerii?

Unde o duc mai bine somerii?

Situatia somerilor din Europa si a celor din Statele Unite este complet diferita, in primul caz ajutoarele de somaj oferindu-se timp de luni de zile sau chiar ani, in timp ce americanii beneficiaza de ajutor de la stat cateva saptamani. Unele tari ofera chiar ajutor de somaj pe termen nelimitat, in anumite conditii.

Fondurile de pensii din SUA ofera, in prezent, ajutoare de somaj pentru o perioada mai mare decat oricand in ultimii 50 de ani. Pentru jumatatea de secol de dinainte de decembrie 2008, cea mai lunga perioada de acordare a acestor ajutoare a fost de 72 de saptamani, in timpul recesiunii din 1992.

In recesiunea si mai severa din 1981 - 1982, somerii primeau bani de la stat doar timp de 55 de saptamani. Din aceasta perspectiva, perioada de acordare a ajutorului e somaj in SUA, in prezent, de maximum 99 de saptamani, poate fi considerata chiar prea mare, potrivit analistilor de la The New York Times.

Insa comparatia cu alte state dezvoltate arata exact opusul. Potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), SUA ofereau ajutor de somaj pentru cea mai mica perioada dintre statele membre, de numai 6 luni.

In schimb, in Belgia, de exemplu, statul sprijina pe termen nelimitat somerii, iar, in Australia si Noua Zeelanda politica este similara, desi sunt impuse unele conditii.

In Spania, Portugalia si Norvegia, somerii primesc bani de la stat timp de doi ani, iar, in Finlanda si Franta, timp de 23 de luni.

Urmeaza Elvetia... mai mult


Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 08:40

5 comentarii
Aninoasa, orasul cu 10 someri si mii de oameni fara locuri de munca

Aninoasa, orasul cu 10 someri si mii de oameni fara locuri de munca

Cel mai sarac oras din Valea Jiului, Aninoasa, are oficial doar 10 someri, desi majoritatea locuitorilor de aici nu au un loc de munca.

O explicatie a acestui paradox ar fi aceea ca locuitorii de aici au iesit din evidentele AJOFM, dupa ce le-a expirat perioada de acordare a indemnizatiei de somaj.

Asa se face ca in statistici, pe hartie, somajul scade in Hunedoara, in timp ce in realitate sunt mii de oameni care raman fara nicio sursa de venit si traiesc de pe o zi pe alta.

Viceprimarul orasului Aninoasa, Laurentiu Nistor spune ca situatia reala este alta, iar oamenii traiesc de pe o zi pe alta din fierul vechi pe care il aduna si il valorifica, din fructe de padure si din ce obtin cand au noroc sa lucreze ca si zilieri pe la diferiti patroni.

"Pot sa va spun, de exemplu, ca luna trecuta aveam la Primarie undeva la 83 de dosare pentru acordarea de ajutoare sociale. Dar si aici oamenii renunta sa-si faca actele, pentru ca iau bani in functie de numarul de membri de familie, iar suma este mica. In ce priveste statistica de la AJOFM, cei 10 someri s-ar putea sa fie cei care au plecat de la mina pentru ca mai au putin si ies la pensie. Restul oamenilor au iesit din plata si atunci nu mai exista in statistici", a declarat Laurentiu Nistor.

Rata somajului la nivelul judetului Hunedoara, calculata de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, la finele lunii iulie 2011, a atins un nivel de 5,20%, trendul fiind in scadere fata de celelalte luni ale anului.... mai mult


Miercuri, 03 August 2011, ora 16:11

De la cititori: Nefericirea de a fi somer

De la cititori: Nefericirea de a fi somer

Situatia somerilor este la fel de grea si de ingrata oriunde in lume, iar Germania nu reprezinta o exceptie, ba din contra. Ca unul care a trait experienta asta pe propria lui piele, doresc sa aduc cateva precizari legate de viata somerilor nemti.

In primul rand, impactul psihologic al pierderii serviciului produce o trauma sufleteasca peste care ca s-o treci, ai nevoie de o imensa energie sufleteasca. Trebuie sa ai in tine o incredere uriasa ca sa nu te frangi la gandul ca ai devenit inutil. Prima data am trait experienta asta la un an dupa ce am ajuns in Germania.

Tari in care chiar merita sa fii somer

Nu cunosteam pe atunci limba suficient ca sa practic meseria de inginer, asa ca m-am angajat ca mecanic auto. Dupa 5 luni, in iarna anului 1994, am ramas fara job si fiindca nu aveam perioada minima de 1 an lucrat in Germania, am primit doar ajutor social.

Adica, ti se facea un calcul nemtesc la sange si primeai banii numarati, ca sa poti trai. In schimb, am fost obligat sa prestez munca sociala pentru comunitate, 5 ore pe zi. Am facut echipa cu un angajat al primariei, un baiat deosebit, cu care si acum sunt prieten.

El stia ce aveam de facut si zilnic la ora 7 plecam cu camioneta noastra la treaba: fie curatam santurile infundate de ploi, taiam crengile copacilor crescute peste liniile telefonice, amenajam parcurile.

Cand murea cineva, ii sapam groapa (!) si in plus, aveam zona noastra de strazi unde ne ingrijeam sa pastram curatenia.

Odata schimbam... mai mult


Luni, 13 Decembrie 2010, ora 23:07

4 comentarii
Tari in care chiar merita sa fii somer

Tari in care chiar merita sa fii somer

Exista state in care somajul poate fi privit cu detasare. In Romania, din pacate, somerul nu beneficiaza de o suma direct proportionala cu suma cotizata in decursul timpului. Statul iti arunca vreo 500 de lei si apoi esti numit pomanagiu.

Sunt locuri insa in care ajutoarele pentru someri sunt mult mai mari decat la noi, atenuand astfel socul unei demiteri de la locul de munca. Iata mai jos o lista cu zece tari in care chiar merita sa fii somer:

10. Islanda. Compensatia pentru pierderea locului de munca este de aproape 71 la suta din salariul primit inainte de concediere. Acest procent poate ajunge pana la 90 la suta pentru familiile cu venituri mici, care au in componenta doi sau mai multi copii, scrie Investor.

Ajutorul de somaj include si o suma pentru inmormantare, tratament dentar si alocatie pentru intretinerea copiilor sub 12 ani. Au drept la ajutor de somaj salariatii care au lucrat in mod legal pe teritoriul Islandei cel putin trei luni inainte de concediere. Acest ajutor financiar poate fi mentinut pe o perioada de cel putin trei ani.

9. Germania. Nemtii primesc, in medie, 72 la suta din salariu, dupa ce au fost concediati . Ajutorul de somaj se acorda pe o perioada de un an, dar poate fi prelungit in cazul tinerilor absolventi. Pentru familiile in care ambii parinti sunt in somaj, partea financiara poate fi ajustata pana la 92 la suta din salariul de baza aferent fiecarui membru in parte.

In plus, se acorda ajutor pentru intretinerea locuintei si... mai mult


Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 18:41

36 comentarii
Legea privind ajutorul de somaj va fi schimbata

Legea privind ajutorul de somaj va fi schimbata

Legea cu privire la sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca va suferi, din nou, modificari, la propunerea ministrului Muncii, Ioan Botis.

Comisia de munca din Camera Deputatilor a dat viza favorabil propunerii care urmeaza sa fie inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de Plen. Modificarile vizeaza mai multe conditii pentru beneficiarii ajutorului de somaj, dar si o posibila blocare a subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri, potrivit Financiarul.

Propunerea legislativa a fost depusa la Parlament in septembrie 2009, de catre deputatii Ioan Botis si Ioan Oltean, care doreau ca subventiile acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri sa fie date in limita fondurilor din bugetul asigurarilor de somaj.

Cei doi sustineau la acea vreme ca ordonatorii de credite au nevoie de un cadru legal pentru a putea sista efectuarea unor astfel de plati catre angajatori,in situatia in care nu au fonduri suficiente. Propunerea a fost respinsa de toate forurile sesizate, de la Executiv, Consiliul Economic si Social, Consiliul Legislativ, comisiile de specialitate din Parlament.

Daca Consiliul Legislativ a considerat ca propunerea legislativa "afecteaza dreptul cetatenilor care, potrivit legii, au aceasta vocatie - conditionandu-l de un element extrinsec, si anume existenta sau inexistenta in bugetul asigurarilor pentru somaj a fondurilor necesare", CES a aratat ca textul "nu aduce nicio noutate (...), si in prezent... mai mult


Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 09:14

2 comentarii
Dinu Patriciu: FMI nu face decat sa ia masurile pentru cosciug

Dinu Patriciu: FMI nu face decat sa ia masurile pentru cosciug

Deficitele mari trebuie acceptate temporar pe timp de criza pentru a stimula cresterea economica, iar masurile de austeritate impuse de Guvern la presiunea Fondului Monetar International (FMI) pentru a reduce deficitul bugetar nu vor ajuta la absolut nimic, crede omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Efectele masurilor anuntate de Traian Basescu luat vor fi extrem de negative: vor insemna scadere economica, tensiuni sociale. FMI-ul nu face decat sa ia masurile pentru cosciug. Nu ajuta la absolut nimic aceste masuri drastice si contabile de reducere a deficitelor. Deficitele intr-o perioada de criza trebuie acceptate temporar, pentru a stimula cresterea economica. Este exact invers decat reteta care ni se recomanda si pe care o adoptam fara sa cracnim ", a declarat Dinu Patriciu intr-un interviu acordat incont.ro.

Omul de afaceri continua sa afirme ca reluarea dialogului cu FMI a fost o greseala din partea guvernantilor de la Bucuresti.

"In urma cu mai mult de un an, in februarie 2009, spuneam ca pierdem vremea consultandu-ne cu misiunea FMI, ca stam plecati si le ascultam diagnosticul bazat pe propriile masuri. Ei ne spuneau ca suntem morti, dar nu stim inca. Ceea ce nu era deloc adevarat, pentru ca atunci am mai fi avut alternative. Din aproape 100 de tari consultate si finantate de FMI in ultimii 40 de ani, peste jumatate au rezultate mai proaste decat media cresterii economice globale, o cincime au PIB-ul semnificativ mai mic, iar cateva si l-au redus chiar sub... mai mult


Sambata, 08 Mai 2010, ora 08:28

20 comentarii
"Saracii - bogati" fosti parlamentari cer ajutor de somaj ca sa se duca in vacante

"Saracii - bogati" fosti parlamentari cer ajutor de somaj ca sa se duca in vacante

Fostul parlamentar, liberalul Gabriel Zamfir, se consoleaza pentru ca a pierdut fotoliul folosindu-si indemnizatia de somaj ca sa plece in vacanta cu iahtul, in Caraibe.

Desi are o avere maricica banii sunt blocati in investitii imobiliare, iar ajutorul de somaj il "salveaza" de un eventual imprumut, anunta Gardianul.

In timpul mandatului, fostii parlamentari au modificat regulamentele Camerei si Senatului astfel incat in cazul in care nu vor mai fi alesi pentru un nou mandat sa poata beneficia macar trei luni de un ajutor consistent de somaj. Astfel ca in buzuranerele lor vor intra 21.000 de lei lunar. Din cei 324 de fosti parlamentari care nu se regasesc in legislativ, pana marti, la Secretariatul general al Camerei Deputatilor au fost depuse 47 de cereri de ajutor de somaj, iar la Senat doar una singura.

Printre deputatii care vor ajutor de somaj se numara pesedistii Radu Podgoreanu, Mirela Adomnicai, fostul ministru liberal Ioan Ovidiu Silaghi, juristul PNL Traian Dobre, Aurel Rus(PRM), liberalul Gabriel Zamfir, social-democratul Tudor Mohora si fosta peremista Daniela Buruiana Aprodu.

Daca unii dintre acestia chiar se afla intr-o situatie nu tocmai placuta, altii au averile blocate in terenuri si imobiliare si nu au bani lichizi pentru cheltuielile curente. Printre acestia se afla si fostul deputat liberal, Gabriel Zamfir.

"Am doua blocuri pe stoc, iar ceilalti bani sunt blocati in terenuri. Nu am din ce sa traiesc. Pe langa faptul ca am trei copii,... mai mult


Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 10:51

12 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A crezut ca are doi catei - dupa doi ani si-a dat seama ce erau cu adevarat
  2. Proiect inedit realizat de o celebra marca: Adidasi fabricati din gunoaiele oceanului (Foto)
  3. Un german vrea sa faca bani din Grexit intr-un mod inedit (Video)
  4. Cosmarurile se adeveresc? Angajat Volkswagen ucis de un robot
  5. Incident violent la filmarile pentru Piratii in Caraibe: Maimuta a fost scoasa de urgenta din platou
  6. Baza de aparare in fata atacurilor nucleare ale Rusiei, scoasa la vanzare pentru relaxare in familie
  7. Eticheta la nudisti - Cum e sa traiesti un an dezbracat: Am fost spalati pe creier
  8. Viral: Cainele care spune mama - a invatat inaintea copilului familiei (Video)
  9. Papa Francisc face un gest socant: Va mesteca frunze de coca (Video)
  10. Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara