perioada preaviz codul muncii

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noul Cod al Muncii, in vigoare de . Afla ce modificari s-au adus

Noul Cod al Muncii, in vigoare de . Afla ce modificari s-au adus

Noul Cod al Muncii intra in vigoare luni, iar printre cele mai importante modificari din acesta sunt referitoare la concediere, perioade de proba si preaviz ori munca la negru. Legislatia va permite angajatorilor sa-si dea afara mult mai usor angajatii care nu-si indeplinesc tintele stabilite.

Totodata, este eliminata restrictia privind angajarea de noi persoane pe locurile de munca disponibilizate prin concediere colectiva. Pentru cei care au functii de executie, preavizul va ajunge la o perioada de 20 de zile, in timp ce pentru concedieri este de minim 20 de zile.

Daca vorbim de perioadele de proba, functiile de conducere cer maxim 120 de zile lucratoare, dar Noul Cod a eliminat restrictia privind angaarea a maxim trei persoane succesiv in perioada de proba pentru acelasi post.

Daca aveti o companie si folositi pana la 5 angajati, la negru, atunci va paste o amenda contraventionala de 10.000-20.000 de lei de persoana. Daca, in schimb, aveti mai mult de cinci angajati la negru atunci riscati inchisoare intre 1 si 2 ani.

Stimularea pietei muncii

Despre aceasta noua forma a Codului Muncii se spune ca va duce la o piata a muncii mai flexibila in Romania, fapt care va imbunatati competitivitatea tarii si va genera, astfel, oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca.

Totodata, angajarile pe perioada determinata au fost extinse pana la 36 de luni, ceea ce va stimula companiile sa faca mai multe angajari pe baza de proiecte, fara teama ca personalul... mai mult


Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 10:51

7 comentarii
Codul Muncii: Vom lucra intr-o continua perioada de proba? - Dezbatere Ziare.com

Codul Muncii: Vom lucra intr-o continua perioada de proba? - Dezbatere Ziare.com

Cresterea perioadei de proba, precum si posibilitatea concedierii angajatilor aflati in perioada de proba printr-o simpla notificare scrisa, prevederi care fac parte din noul Cod al Muncii, asupra caruia Guvernul si-a asumat raspunderea, ar putea da nastere unor abuzuri din partea angajatorilor.

Pe de alta parte, patronii si-ar putea da seama mai bine daca un salariat merita sau nu sa fie mentinut pe acea pozitie.

In articolul 31 al noului Cod al Muncii se prevede ca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si de cel mult 120 de zile calendaristice, pentru functiile de conducere.

De asemenea, pentru verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap, perioada de proba poate sa aiba maximum 30 de zile calendaristice.

Angajatul sau angajatorul poate cere incetarea contractului individual de munca exclusiv printr-o notificare scrisa, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, fara sa fie nevoie de preaviz si fara sa fie necesara o motivare a acestei decizii.

Angajatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Nu in ultimul rand, potrivit articolului 33, perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai... mai mult


Sambata, 12 Martie 2011, ora 08:30

36 comentarii
Codul Muncii, pe ultima suta de metri - Vezi ce prevede

Codul Muncii, pe ultima suta de metri - Vezi ce prevede

Ultima varianta a proiectului de lege pentru modificarea Codului Muncii prevede o serie de schimbari importante referitoare la contractele de munca pe perioada determinata, la durata perioadei de proba si la amenzile care se vor aplica pentru angajarile ilegale.

Astfel, contractul individual de munca pe durata determinata nu poate depasi 36 de luni, perioada de proba e limitata la 90 de zile, iar amenda pentru angajari ilegale urca pana la 40.000 de lei.

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate depasi 36 de luni

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni, conform ultimei variante a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Aceasta varianta a proiectului de lege introduce si notiunea de munca prin agent de munca temporara, care se refera la munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.

"Salariatul temporar este persoana care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara, in vederea punerii sale la dispozitia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Agentul de munca temporara este persoana juridica, autorizata de... mai mult


Joi, 17 Februarie 2011, ora 16:34

10 comentarii
Noua varianta pentru Codul Muncii: Ce se schimba?

Noua varianta pentru Codul Muncii: Ce se schimba?

Prevederile privind concedierile colective din nou Cod al Muncii nu se aplica si salariatilor din institutiile si autoritatile publice sau in cazul contractele individuale de munca pe durata determinata.

Desi in varianta supusa dezbaterii publice de Ministerul Muncii se propunea abrogarea articolului 72 potrivit caruia angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe acele posturi timp de 9 luni, in ultima varianta, obtinuta de Mediafax, se propune nu abrogarea, ci modificarea articolului.

Astfel, Ministerul Muncii propune ca prevederile referitoare la concedierile colective sa nu se aplice angajatilor in institutiile si autoritatilor publice si nici in cazul contractelor individuale de munca pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care aceste concedieri au loc inainte de data expirarii contractelor.

Noua varianta include si prevederea ca salariatul aflat in perioada de proba sa beneficieze de toate drepturile si sa aiba toate obligatiile din legislatia muncii, din contractul colectiv de munca si contractul individual de munca, insa concedierea sau demisia poate surveni oricand, fara preaviz, la initiativa oricarei dintre parti, printr-o simpla notificare scrisa.

De asemenea, perioada de proba constitutie si vechime in munca si stagiu de cotizare, pana acum fiind prevazuta doar vechimea.

O alta modificare se refera la faptul ca salariul individual ar urma sa fie stabilit in urma negocierile individuale intre angajator si... mai mult


Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 13:58

1 comentariu
Noi discutii pe Codul Muncii: se va putea ajunge la un acord comun?

Noi discutii pe Codul Muncii: se va putea ajunge la un acord comun?

Ultima saptamana din acest an aduce si noi negocieri intre sindicate si Ministerul Muncii pe tema noului Cod al Muncii.

Miza negocierilor, care dureaza deja de mai multe luni, dupa ce Guvernul a prezentat mai multe propuneri de modificari, majoritatea venite din partea investitorilor, se refera mai ales la flexibilizarea pietei muncii.

Ce spun sindicalistii?

In ciuda faptului ca atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si angajatorii sau reprezentantii Guvernului spun ca actualul Cod al muncii trebuie modificat, modernizat, sindicalistii au cu totul alta parere.

Potrivit acestora, Codul muncii din prezent este unul din cele mai bune din Europa si nu ar trebui modificat deloc.

In plus, sindicalistii, dar si politicienii din Opozitie, nu sunt de acord cu multe din schimbarile propuse de Guvern.

Astfel, sindicalistii sustin ca se incalca drepturile angajatilor, mai ales ca in noul cod se prevede ca angajatorul poate concedia salariatii care intra in greva. De asemenea, ei nu sunt de acord cu prelungirea perioadelor de proba, dar nici cu faptul ca se pot extinde foarte mult contractele pe termen limitat, despre care spun ca va conduce la o piata a muncii formata din lucratori cu ziua.

In ultima forma prezentata de Guvern, se prevede ca angajatorul poate, de exemplu, sa renunte la angajatul aflat in perioada de proba printr-o simpla notificare scrisa. Perioada de proba este, de altfel, ridicata la 45 de zile calendaristice, pentru posturile... mai mult


Marti, 28 Decembrie 2010, ora 12:36

5 comentarii
Codul Muncii: Vezi ce ne pregateste Guvernul

Codul Muncii: Vezi ce ne pregateste Guvernul

Noul Cod al Muncii, pe marginea caruia Coalitia de la guvernare va discuta din nou, in aceasta saptamana, prevede, printre altele, majorarea perioadelor de preaviz, scurtarea duratei minime de concediu pe care angajatorul este obligat sa o accepte si modificarea conditiilor pentru angajatii temporar.

Iata care sunt principalele modificari aduse Codului Muncii, potrivit proiectului de lege realizat de Ministerul Muncii:

Prevederi pentru contractul individual de munca

- Angajatorul are obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa, inainte de inceperea raporturilor de munca. De asemenea, acest contract se incheie in baza consimtamantului celor doua parti.

- Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract. Plata indemnizatiei de neconcurenta inceteaza din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia.

- Prestatiile suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura trebuie specificate in contractul individual de munca.

- Angajatorul nu poate cere informatii despre persoana care solicita angajarea de la fostul angajator decat daca il instiinteaza pe cel in cauza in prealabil, iar informatiile cerute nu pot fi decat despre activitatile indeplinite si durata angajarii.

- Perioada de proba pentru verificarea aptitudinilor salariatului poate sa fie de maximum 45 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, si de 120 de zile... mai mult


Marti, 14 Decembrie 2010, ora 07:26

12 comentarii
Drepturile angajatilor se modifica radical. Vezi proiectul noului Cod al Muncii

Drepturile angajatilor se modifica radical. Vezi proiectul noului Cod al Muncii

Proiectul noului Cod al Muncii, care se afla in dezbatere publica pana pe 20 decembrie, schimba radical prevederile vechiului cod, daca va fi aprobat in forma in care a fost transmis de ministerul Muncii.

Principalele modificari aduse Codului Muncii se refera la extinderea perioadei de proba, concedierea angajatilor care fac greva si plata unor daune materiale, cand angajatii nu au grija de bunurile firmei.De asemena, perioada in care angajatorul trebuie sa asigure fiecarui salariat concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, va fi redusa de la 15 la 10 zile.

"In cazul in care, din motive obiective, este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluari ei, angajatorul, poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa informarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii", se arata in proiectul inaintat de ministerul Muncii.

O alta modificare spune ca angajatorii vor avea dreptul sa oblige salariatii sa plateasca pagubele materiale inregistrate din vina acestora.

"In cazul in care angajatul refuza restituirea in termenul stabilit, angajatorul va putea recupera contravaloarea pagubei din salariul angajatului in cauza, cu respectarea prevederilor legale din Codul muncii cu privire la retinerile din salariu", potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii.

Dupa noul Cod al Muncii, in perioada de... mai mult


Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 18:06

31 comentarii
Codul Muncii, razboi declarat impotriva angajatilor?

Codul Muncii, razboi declarat impotriva angajatilor?

Modificarile aduse Codului Muncii nu aduc niciun avantaj nici pentru angajati, nici pentru angajatori, neeliminand problemele reale pe care le are piata muncii in prezent, potrivit specialistilor.

Ministerul Muncii a facut publice schimbarile din nou Cod al Muncii, printre acestea numarandu-se cresterea duratei in cazul contractelor pe perioada determinata, precum si posibilitatea extinderii acesteia dupa expirarea termenului, dar si posibilitatea ca angajatorul sa disponibilizeze angajatii care intra in greva.

De asemenea, se majoreaza atat perioadele de proba, cat si cele de preaviz si se micsoreaza perioada obligatorie de concediu neintrerupt de la 15 la 10 zile.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, modificarile nemultumesc atat patronatele, cat si sindicatele, deoarece masurile prevazute nu rezolva problema persoanelor care lucreaza fara plata contributiilor.

"Nu conteaza daca ai un contract de munca pe o perioada nedeterminata sau determinata, pentru ca, in acest caz, se platesc toate cotele. In schimb, nu se prevede nimic pentru cei care lucreaza pe conventii civile sau contracte de prestari servicii", a spus Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.

"Nu vad care ar fi noutatea, decat multe dezavantaje pentru persoanele angajate, care nu mai au nicio siguranta asupra locului de munca. In acelasi timp, sunt create destul de multe dificultati si pentru angajator, asa incat nu aduce nimic bun", a completat fostul ministru al Muncii.... mai mult


Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 13:03

15 comentarii
Codul Muncii: Cei care demisioneaza ar putea fi obligati sa stea mai mult in preaviz

Codul Muncii: Cei care demisioneaza ar putea fi obligati sa stea mai mult in preaviz

Angajatii ar putea fi obligati sa petreaca mai mult timp in preaviz, in momentul in care isi dau demisia, potrivit noilor reglementari din Codul Muncii, a declarat Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc.

Aceasta masura va fi luata din cauza faptului ca Romania trebuie sa se alinieze cu recomandarile Comisiei Europene, a declarat Andreea Paul Vass, citata de Evenimentul Zilei.

In aceasta luna, Guvernul va purta negocieri cu patronatele si cu sindicatele, in vederea adoptarii noului Cod al Muncii.

Potrivit spuselor consilierului prim-ministrului, noul cod prevede eliminarea obligatiilor instituite de clauza de nonconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca, eliminara interdicitie privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioada de proba pentru acelasi post si cresterea perioadelor de proba.

De asemenea, codul instituie dreptul angajatorului de a stabili obiective de performanta individuala si schimba conditiile in care se poate dispune delegarea salariatului pentru o perioada limitata.

Nu in ultimul rand, noul Cod al Muncii va urmari sanctionarea refuzului angajatorului de a inregistra demisia salariatului. mai mult


Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 14:30

19 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  2. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  3. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  4. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  5. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  6. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  7. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  8. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  9. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  10. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii