perle romana bacalaureat

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Bacalaureat 2013: Perle cu sifilisul lui Eminescu, Becali si Botezatu

Bacalaureat 2013: Perle cu sifilisul lui Eminescu, Becali si Botezatu

Absolventii de clasa a XII-a au sustinut, luni, proba la Limba si literatura romana, unde si-au dat frau liber imaginatiei si au scris pe foaia de examen perle care au starnit rasul profesorilor.

Subiectul al doilea a dat unda verde creativitatii elevilor de la profilul uman, care au avut de argumentat importanta unui jurnal in viata unui adolescent, scrie Romania TV. Iata cateva dintre raspunsurile amuzante ale absolventilor de 12 clase:

"Jurnalul e mai putin bun cand la 16 ani mama gaseste scrise lucruri personale, ca am luat bataie s-au de ce fete imi place", a explicat un absolvent.

"Un jurnal e bine sa ai ca sa vezi cat de prost erai in trecut si cate fete ti-au mancat bani" sau "Jurnalul e acel ceva pe care il uiti in banca la scoala si un coleg il gaseste si il citeste si te compromite", au opinat si altii.

Totodata, cei de la profilul real au avut de argumentat importanta alegerii unui model in viata, in maximum 300 de cuvinte. Elevilor le-au trebuit mult mai putine pentru a-i face sa rada pe profesorii care le-au corectat lucrarile:

"Modelul meu in viata este Gigi Becali, in afara de faza cu puscaria", a aratat un elev cum isi vede viitorul.

Un altul a scris ca "Botezatu este un model in viata pentru orice fiinta pentru ca el ia fete din viata reala si le duce si le imbraca la Bucuresti si pe unele chiar mai adanc in Europa".

"Pe langa modelul meu in viata eu am si modele in viata, care sunt animatoare, cu care ma inteleg bine, cu unele merg... mai mult


Marti, 02 Iulie 2013, ora 16:44

10 comentarii
Bacalaureat 2013: Limba si literatura romana - Modele de subiecte si bareme

Bacalaureat 2013: Limba si literatura romana - Modele de subiecte si bareme

Probele scrise ale examenul de bacalaureat de anul acesta incep pe 1 iulie si se vor incheia pe 5 iulie.

Prima proba este cea la limba si literatura romana. Examenul dureaza 3 ore, toate subiectele sunt obligatorii, iar candidatii primesc 10 puncte din oficiu, punctajul maxim fiind de 100.

Bacalaureat 2013 - Primele perle: Corola de minuni a lui Vasile Blaga, strivita de elevi

Subiectele vor fi diferite in functie de profilul liceal urmat de elev. Astfel, elevii care au terminat un liceu teoretic - profilul umanist sau un liceu vocational - profilul pedagogic vor avea de rezolvat aceleasi subiecte.

Aceleasi subiecte le vor rezolva si elevii care au terminat un liceu pe filiera teoretica - profil real, pe filiera tehnologica sau pe filiera vocationala - toate profilurile cu exceptia celui pedagogic.

Bacalaureat 2013: Ce spun elevii: Sa mori tu ca functioneaza camerele alea!

Vezi mai jos modele de subiecte, precum si baremul, pentru proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul bacalaureatului, pentru cei care au terminat un profil umanist sau pedagogic:

Vezi mai jos modele de subiecte, precum si baremul, pentru proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul bacalaureatului, pentru cei care au terminat un profil real sau tehnologic sau pe filiera vocationala, alte profiluri in afara de pedagocic:

A.S.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele... mai mult


Vineri, 21 Iunie 2013, ora 07:14

Bac 2012: Note catastrofale, perle savuroase - Luceafarul s-a transformat in hipiot

Bac 2012: Note catastrofale, perle savuroase - Luceafarul s-a transformat in hipiot

Profesorii care au corectat testele absolventilor de liceu la proba de Limba Romana a Bac-ului s-au distrat pe cinste in acest an.

Examenul a devenit, de-a lungul anilor, o sursa inepuizabila de perle savuroase, iar exprimarile alambicate si ilogice nu au lipsit nici la Bacalaureat 2012.

Rata de promovare a fost, in acest an, mai mica si decat cea de anul trecut. Si cum rezultatele de la Bacalaureatul din 2012 sunt cele mai proaste din ultimii 20 de ani, nu e de mirare ca in lucrarile elevilor s-au strecurat si o multime de perle. Realitatea Tv a adunat o colectie de exprimari amuzante:

"Luceafarul se duce la demagog, (si nu la demiurg) si ii cere sa-l faca muritor".
"Catalina nu avea probleme financiare pentru ca tatal ei era imparat".
"Luceafarul a coborat pe Pamant si a facut sex cu aleasa inimii lui. Catalina l-a iubit si i-a daruit un copil din flori, apoi s-au casatorit".

"Luceafarul s-a transformat intr-un hipiot si i-a zis Demiurgului ca-l face cantaret, sa-l asculte toata lumea"
"Numele Hyperion vine din alaturarea a doua cuvinte hyper si ion. Deci il chema Ion, dar era mai activ".

Rezultate Bac 2012: Vezi primele note finale, dupa contestatii

"Baiazid i-a zis cel batran lui Mircea sa faca misto de el".
"Cu ultimul vers "nemuritor si rece" Eminescu o lasa rece pe Catalina."
"Balada e o specie a liricii populare inventata de Ciprian Porumbescu"

"Limba romana este curgatoare si se intinde peste mari si tari"
"Latina clasica este o limba... mai mult


Vineri, 13 Iulie 2012, ora 14:15

4 comentarii
Bac 2012: Colectia de perle de la limba romana

Bac 2012: Colectia de perle de la limba romana

Ca in fiecare an, dupa proba scrisa de la limba si literatura romana, apare colectia de "perle". Vezi in continuare ce au inventat elevii in 2012.

Intrebat despre importanta unui jurnal, un elev de la seral, in varsta de 40 de ani, i-a uimit pe toti cu raspunsul, noteaza Telegrama.

"Eu nu am jurnal pentru ca jurnalul este pentru fete mici", a scris acesta.

Bac 2012: Vezi subiectele la proba scrisa la romana

Un alt elev crede ca un text este descriptiv deoarece "autorul imi prezinta ca sa vad niste imagini auditive si nu numai".

La una dintre cerinte exista intrebarea "cine poate fi receptorul acestui text", iar raspunsul a fost demn de colectia de perle.

"Receptorul este o femeie foarte frumoasa", a crezut el.

Bac 2012: Un nevazator, eliminat pentru ca a incercat sa copieze

"Incearca sa ma convinga cu tot felul de cuvinte pentru ca asa este", a scris un alt absolvent referitor la un text argumentativ.

Un tanar a compus un text argumentativ bazandu-se pe ideea ca "iubirea este cel mai frumos lucru pentru ca asa m-a invatat mama care il iubeste pe tata".

Pe Facebook au inceput sa apara si alte "perle", legate de modul in care tinerii care asigura viitorul Romaniei explica prezenta cratimei intr-un cuvant.

"Cratima erodeaza o vocala" sau "Cratima uneori apropie sau alteori departeaza", sunt numai doua dintre explicatiile cratimei, oferite de absolventi de liceu.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015,... mai mult


Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 09:14

6 comentarii
Bac 2011, cu perle savuroase: "Pe fruntea iubitei, fierbinte, poti face popcorn"

Bac 2011, cu perle savuroase: "Pe fruntea iubitei, fierbinte, poti face popcorn"

Perlele care de care mai haioase au devenit deja o traditie a examenului de bacalaureat. Si in acest an, membrii Agentiei de Evaluare si Examinare din Republica Moldova au selectat cele mai amuzante lucruri pe care le-au scris absolventii de liceu.

"Edul liric sare de admiratie"
"Semnificatia motivului ploii - ploaia este motivul ce produce noroiul"
"Motivul soareleui - soarele ne arata iubita din toate partile si toate laturile"

Acestea sunt doar cateva perle din acest an, potrivit Adevarul.

Un alt tanar scrie ca "spre fundul poeziei, el ne arata ceva mai bun", iar un proaspat absolvent de liceu comenteaza intentia autorului unei poezii: "Poetul ne demonstreaza multe si de toate. Si chiar interesante".

Pus sa scrie o propozitie cu substantivul "zi", un elev a optat pentru "Marie, zi, m-ai schimbat vreodata?".

De asemenea, "poetul roman, Daniel Defoe", "Lectura este un bold al cunoasterii", "Ana este ingreunata la burta" ori "iubita i-a intrat adanc in el si-n cap" sunt alte perle ale tinerilor.

Poetul preferat al unui elev este Ion Creanga, iar poezia "Guguta" este favorita liceanului.

"Grigore Vieru s-a pornit la Chisinau la scoala de aviatie. Dar pentru ca era prea slab, s-a facut poet. A sfarsit asa ca si fiul luia-cu aleluia", "pe fruntea iubitei, fierbinte, poti face popcorn", "Otilia s-a casatorit in final cu George Cosbuc" si "Maria Preda, o tanara balaie si frumoasa..." sunt alte lucruri amuzante pe care le-au asezat elevii pe foaia de... mai mult


Joi, 16 Iunie 2011, ora 21:15

6 comentarii
Perle la Bac 2010: "Cand ai gagica maritata, trebuie sa o aperi musai"

Perle la Bac 2010: "Cand ai gagica maritata, trebuie sa o aperi musai"

Ca in fiecare an, proba scrisa a Bacalaureatului la Limba si Literatura Romana a fost un bun prilej pentru absolventii de liceu sa isi dea frau liber imaginatiei si sa ii amuze pe profesorii corectori prin exprimarile intortocheate sau lipsite de sens.

Printre subiectele de la proba sustinuta luni s-au aflat redactarea unui eseu pornind de la un basm cult pe care l-au studiat, comentarea un text la prima vedere scris de Vasile Alecsandri si conceperea unui text in care sa-si spuna punctul de vedere despre omenie, plecand de la proverbul, "fapta buna il lauda pe om".

Iata cateva dintre "perlele" descoperite de profesori in lucrarile absolventilor de liceu, culese de Realitatea.net.

"Omul bun nu se bate pe copii, se vorbeste politicos cu batranii, se saluta politicos pe doctori si pe oamenii de stiinta".

"Daca are omenie, alti oameni se uit la tine un alt ochi".

"Omenia este caracter moral si definitoriu".

"Omenia poate dauna cand e perceputa ca mijloc perfid de a profita".

"L-a vazut Spanu si l-a convins pentru a-l face asistentul lui" (referindu-se la Harap-Alb).

"Harap-Alb a trebuit sa-si ia viata in propria lui mana"

"Cand privesc in al tau ochi ma simt de parca ma sufoc"

"Personajele vorbeste in modul dialog".

"In versurile: 'Ce-ti pasa tie chip de lut / Dac-oi fi eu sau altul?' poetul ne vorbeste despre aspectul fiintei cu care Luceafarul este in gagicareala si ea ii spune ca nu stie daca va fi al ei sau va fi altul".

"Nichita... mai mult


Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 16:16

6 comentarii
Perle de toamna la bacalaureat

Perle de toamna la bacalaureat

Ca si in sesiunile precedente, Limba si literatura romana a pus mari probleme absolventilor de liceu care sustin in aceste zile bacalaureatul.

"'Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi' este romanul unui razboi pe doua fronturi: cel al iubirii conjugale si cel al razboiului propriu-zis" sau "familia lui Maitreyi nu il suporta pe Ion si trebuie sa fie complexa ca sa fie capabila acest conflict", sunt doar doua dintre perlele culese de profesorii de la un centru de corectare din Bucuresti, scrie Gardianul.

De exemplu, rugati sa redacteze in 15-20 de randuri un text de tip argumentativ despre libertate, pornind de la ideea identificata in afirmatia: "Libertatea este mai ales forta de a inlatura inraurirea altora, de a inlatura interesul si instinctul si de a intrebuinta inteligenta ta singur in chip nobil"(M. Sadovenu, "Idei traite"), absolventii au venit cu cateva idei mai mult decat originale.

"Libertatea inseamna ca un om in anumite situatii poate face orice aproape", "este ca o idee traita in viata", ori "libertatea este acel lucru care ne face sa traim o viata buna si vesela".

Mai mult, libertatea "ne purifica inteligenta in mod placut" si "poate inlatura stresul si instinctul", sau dimpotriva, "poate provoca anumite reactii posibile si imposibile".

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara. mai mult


Luni, 24 August 2009, ora 13:31

9 comentarii
Perle la Bac: Stefan Gheorghidiu, un personaj depravat cu sentimente erotice

Perle la Bac: Stefan Gheorghidiu, un personaj depravat cu sentimente erotice

In fiecare an "perlele" de la Limba Romana ale candidatilor de la examenul de bacalaureat fac deliciul profesorilor corectori.

In acest an, cele mai multe si savuroase perle s-au regasit la partea de eseu, majoritatea candidatilor alegand spre analiza romanul lui Camil Petrescu "Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi", informeaza Gardianul.

La cerinta privind "prezentarea temei romanului, reflectata in textul narativ", corectorii de la un centru din sectorul 1 au avut surpriza sa citeasca urmatoarea explicatie: "Romanul prezinta razboiul asa cum este insusi Camil Petrescu".

Despre starile sentimentale ale personajului principal, o candidata scrie negru pe alb: "Iubirea e un sentiment unic care lumea de obicei il simte fara sa vina".

Proaspetii absolventi de liceu nu au avut o impresie prea buna despre personajul principal al romanului. "Stefan Gheorghidiu, desi cu aspiratii intelectuale, este un personaj depravat, cu sentimente erotice, ca si cand Ela ar fi un simplu obiect sexual care nu are altceva mai bun de facut decat sa-l astepte sa se intoarca de pe front. Asa vrea el", a scris o adolescenta.

La subiectul privind precizarea temei la poezia "Infrigurare" de Lucian Blaga, un alt candidat face urmatoarea interpretare: "Descrierea padurii este portretul ideal al femeii iubite. Aceasta are gura inghetata, precum strugurii inghetati, si cand o saruta pe buze, simte intre dinti cocoloase de gheata scoase din congelator".

Ziare.com v-a tinut la... mai mult


Luni, 29 Iunie 2009, ora 07:43

10 comentarii
Ce perle au mai scris la Bac liceenii nostri?

Ce perle au mai scris la Bac liceenii nostri?

Bacalaureatul din acest an a fost un prilej de a afla cat de creativi mai sunt liceenii nostri. Insa, ca de fiecare data, perlele nu au lipsit din lucrarile scrise la limba si literatura romana.

Observatorul de Bacau prezinta cateva dintre ele.

"Eminescu a scris Luceafarul pentru ca l-a vazut mai mare decat toate stelele si de aceea i-a placut" scrie un elev de clasa a XII-a.

Alt elev scrie "Luceafarul este cea mai mare poezie a lui Eminescu, cred ca are vreo suta de strofe si acolo e vorba despre o poezie de dragoste pentru ca exista o fata pe care o iubesc doi tipi si ea la inceput nu stie pe care sa-l iubeasca, dar il alege pe celalalt si o doare in cot de Luceafar".

Despre Nichita Stanescu, un alt elev de clasa a XII-a scrie: ca este un poet care se mira de orice. El se mira si de faptul ca oamenii aud si au urechi. Pai de ce? El n-a avut urechi? A vazut el vreun om fara urechi? Ma rog, da se zice ca asa este in poezie, sa te miri de toate si sa le pui pe toate unele subt altele, in randuri scurte, ca sa se vada ca sunt versuri"

La cerinta de a scrie un text de tip argumentativ, de 15-20 de randuri, despre timp, pornind de la ideea exprimata in afirmatia "Timpul se schimba. Trebuie sa ne schimbam si noi cu dansul" a lui Lovinescu, unul dintre elevi scrie: "Pai da, trebuie sa ne dam dupa timp, acum nu mai este vreme de dulcegarii, de tromboane, trebuie sa stii sa traiesti, sa faci bani, sa ai casa si masina, sa ai un servici usor si banos. Daca te dai... mai mult


Joi, 03 Iulie 2008, ora 10:44

10 comentarii
Alte articole despre: limba romana, bacalaureat, proba, perle

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)