permis conducere moped

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
In sfarsit, conducatorii de mopede pot intra in legalitate

In sfarsit, conducatorii de mopede pot intra in legalitate

La aproape patru luni de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, care prevede ca scuteristii sa aiba nevoie de permis pentru a conduce mopedele, in Monitorul Oficial au fost publicate si reglementarile in baza carora se vor putea face cursurile pentru categoria AM.

Astfel, incepand cu zilele urmatoare, conducatorii de scutere vor putea incepe cursurile scolii de mopede, in vederea obtinerii permisului pentru aceasta categorie de vehicule, dupa ce in ultimele luni 2.081 de scuteristi din toata tara s-au ales cu dosar penal pentru conducere fara permis, scrie Adevarul.

"Din estimarile noastre, in tara avem inregistrate aproximativ 300.000 de mopede. A nu se intelege ca toti vor veni sa dea examen pentru categoria AM sau ca toti au permis pentru aceasta categorie. Stiti bine ca legislatia prevede ca daca ai permis pentru orice alta categorie auto poti sa conduci fara probleme un scuter", a transmis Directia pentru Inmatriculari Permise.

Asemenea candidatilor la un permis de conducere pentru o categorie auto, si cei care vor sa conduca scutere vor fi nevoiti sa sustine o proba teoretica (sala), precum si una practica (poligonul), dar nu inainte sa participe la 24 de ore de pregatire teoretica, in care se vor familiariza cu legislatia, dar si la sase ore de conducere. mai mult


Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:47

Permisul pentru scutere - Cum sa arunci pisica moarta dintr-o curte in alta

Permisul pentru scutere - Cum sa arunci pisica moarta dintr-o curte in alta

Incepand din 19 ianuarie, orice scuter poate fi condus numai cu permis de conducere.

Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial, insa normele de punere in aplicare nu.

Cu alte cuvinte, nici sa vrei nu ai cum sa obtii permis de conducere pentru categoria AM (mopede). Ferice de cei care au deja un permis de conducere, pentru alta categorie, si pot conduce scutere fara alte formalitati.

Exista un cerc vicios, in care fiecare institutie abilitata arunca pisica dintr-o curte in alta. Luni, Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect prin care se intregeste procedura de examinare in vederea obtinerii permisului din categoria AM.

Potrivit documentului, proba practica va fi sustinuta numai in poligon, iar cei care au absolvit un curs de legislatie rutiera anterior datei de 19 ianuarie 2013 se pot prezenta la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi.

Problema este ca scolile de soferi nu sunt acreditate, deocamdata, sa organizeze cursuri si sa finalizeze dosarele de scolarizare, iar aceasta acreditare intra in sarcina Autoritatii Rutiere Romane (ARR).

La peste doua luni de la intrarea in vigoare a legii, nimeni nu a dat examen pentru obtinerea permisului de conducere categoria AM, iar soferii de mopede prinsi in trafic fara niciun fel de permis se trezesc cu dosare penale.

Politia Rutiera: Nu e problema noastra

Teoretic, cele... mai mult


Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:48

3 comentarii
Peste 90 de infractiuni comise intr-o saptamana de conducatorii de mopede

Peste 90 de infractiuni comise intr-o saptamana de conducatorii de mopede

Peste 90 de infractiuni de conducere pe drumurile publice a unui moped fara a avea permis de conducere au fost constatate, saptamana trecuta, la nivel national, de catre politistii rutieri.

Conform unui comunicat al IGPR, politistii au depistat saptamana trecuta 93 de astfel de infractiuni si au aplicat 108 de sanctiuni contraventionale pentru diverse abateri la regimul circulatiei savarsite de conducatorii de mopede.

In vederea asigurarii unui climat de siguranta rutiera si de impunere a legii, politistii rutieri vor continua si in perioada urmatoare activitatea de supraveghere a traficului rutier si constatare a unor astfel de fapte.

Politia Romana reaminteste faptul ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 760 din 12 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, prin care, incepand din 19 ianuarie, pentru a conduce un moped pe drumurile publice este necesara detinerea unui permis de conducere.

Pentru a conduce un moped pe drumurile publice conducatorul acestuia trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani si sa detina permis de conducere categoria AM.

Potrivit articolului 6 din Noul Cod Rutier, autovehiculul este considerat ca fiind orice vehicul echipat, prin constructie, cu un motor cu propulsie, in scopul deplasarii pe drum. Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. mai mult


Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 16:05

Au dosar penal pentru ca au mers cu mopedul fara permis, desi nu il pot obtine legal

Au dosar penal pentru ca au mers cu mopedul fara permis, desi nu il pot obtine legal

Patru persoane care au fost prinse de politisti, luni si marti, circuland cu mopedul fara permis auto s-au trezit cu dosare penale, au declarat oficiali din Politia Romana.

Aceste prime dosare penale intocmite scuteristilor dupa intrarea in vigoare a noului Cod rutier, la 19 ianuarie, au survenit in urma controalelor facute in Bucuresti, informeaza Mediafax.

Surprinzator este faptul ca scuteristii nu pot obtine inca permisul auto, deoarece nu pot sustine examenul pentru ca autoritatile nu au terminat inca metodologia de examen. In plus, nici scolile de soferi nu sunt pregatite: nu au stabilit tarifele si nici nu au scutere, informeaza Digi 24.

Obligati de noul Cod rutier sa aiba permis, proprietarii de mopede nu il pot obtine

Conform sursei citate, instructorii auto nu au stabilit tarifele, pentru ca autoritatile nu au decis de cate ore este nevoie pentru obtinerea permisului pentru un moped. In plus, scolile de soferi nu se pot dota cu scutere pentru ca nu se cunosc procedurile de achizitie.

In aceste conditii, scolile de soferi au primit ordin sa stopeze pentru moment cursurile la categoria A, pana se vor primi instructiuni suplimentare. Conform legii, noua metodologie trebuie pusa la punct in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Legea 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a intrat in vigoare in 19 ianuarie 2013.

Persoanele care nu detin permise de conducere din... mai mult


Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 17:44

7 comentarii
Mopedele, conduse doar cu permis - in ce consta examenul

Mopedele, conduse doar cu permis - in ce consta examenul

Mopedele vor putea fi conduse, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, numai cu permis de conducere, dupa ce, luni, in Monitorul Oficial a fost publicata legea prin care se modifica Ordonanta de Urgenta ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice.

Potrivit legii, incepand cu 19 ianuarie, persoanele care nu detin permise de conducere din nicio categorie, trebuie sa sustina un examen teoretic si unul practic, pentru obtinerea permiselor din categoria "AM" "A1" si "B1" pentru mopede, scutere, ATV-uri si alte autovehicule dotate motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 de kilometri pe ora iar capacitatea cilindrica sa nu mai mare de 50 de centimetri cubi.

In acelasi timp, aceste autovehicule vor putea fi conduse, in continuare, de persoanele care detin deja permise de conducere.

Examenul pentru obtinerea permiselor de categorie "AM", "A1" si "B1" poate fi sustinut, conform legii, incepind cu implinirea varstei de 16 ani si implica sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice.

Proba practica in acest caz consta intr-un test de indemanare sustinut in poligon.

Potrivit sefului Directiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita, in Romania sunt inregistrate aproximativ 200.000 de mopede.

Comisarul sef Lucian Dinita a mentionat, in carul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o la data de 12 septembrie, ca introducerea permiselor de conducere pentru mopede "este o directiva a Uniunii Europene care dateaza inca din 2006, iar data de... mai mult


Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 20:07

Permisul de conducere pentru mopede, obligatoriu

Permisul de conducere pentru mopede, obligatoriu

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 185 voturi "pentru" si o abtinere, ordonanta care prevede ca aceia care doresc sa conduca mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui sa dea un examen de conducere si sa obtina un permis special.

Comisiile juridica si de industrii ale Camerei Deputatilor au stabilit, in raport, ca aceia care doresc sa conduca mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui sa dea un examen de conducere si sa obtina un permis special, modificand, astfel, Ordonanta privind circulatia de drumurile publice.

Daca cel care vrea sa conduca mopedul, scuterul are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu va mai trebui sa obtina acest permis.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui text legislativ. mai mult


Marti, 23 Octombrie 2012, ora 18:32

2 comentarii
Noi prevederi pentru obtinerea permisului de conducere, din 2013

Noi prevederi pentru obtinerea permisului de conducere, din 2013

Legislatia privind obtinerea permisului de conducere va fi modificata de la 19 ianuarie 2013, a anuntat, joi, comisarul sef Alina Dragomir, directorul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

"De la 19 ianuarie 2013, in conformitate cu prevederile Directivei Europene 126, se modifica legislatia privind obtinerea permisului de conducere. Aceste modificari vizeaza in esenta introducerea unor noi categorii de permis pentru mopede, apare o noua categorie la motociclete, categoria A2, ceea ce vizeaza si consolideaza accesul progresiv la conducerea vehiculelor cu doua roti", a spus Dragomir.

Totodata, vor fi instituite perioade de valabilitate administrativa diferentiate in functie de categoriile de permis, de cinci respectiv zece ani.

O alta modificare importanta va fi aceea prin care prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere va fi conditionata de efectuarea controalelor medicale. mai mult


Joi, 11 Octombrie 2012, ora 14:33

6 comentarii
Politia Rutiera pregateste schimbari importante pentru soferi

Politia Rutiera pregateste schimbari importante pentru soferi

Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere, spune ca actiunile politistilor in trafic nu vor mai fi anuntate din timp, cauciucurile de iarna vor trebui montate imediat ce da inghetul, iar conducatorii de mopede vor trebui sa aiba permis.

"Da, de acum incolo vom actiona mai incisiv si fara a mai face publice actiunile noastre. Mai mult decat atat. A venit toamna, se fac vinul, tuica, recoltatul de porumb, grau. Asta ce inseamna? Prezenta pe carosabil de carute, tractoare cu remorci, biciclisti care merg cu baloti de paie pe ei... Perioada urmatoare va fi una de actiuni intense", a declarat Lucian Dinita intr-un interviu acordat pentru Jurnalul National.

Seful Directiei Rutiere i-a mai atentionat pe soferi ca vor trebui sa aiba la masini cauciucuri de iarna imediat de intervine inghetul, nu neaparat de la 1 noiembrie, cand scrie in legislatie.

"Deci, sa fim bine intelesi si sa lamurim acest aspect. Cauciucurile de iarna pe drumurile acoperite cu gheata, zapada sau polei, nu de la 1 noiembrie ca asa scrie data. In concluzie, cauciucurile de vara trebuie inlocuite o data cu inghetul. Nu conteaza ce luna este", a precizat acesta.

Pe de alta parte, Lucian Dinita a reamintit ca incepand din 2013 permisele de conducere nu vor mai fi pe subcategorii, doar pe categorii.

"Si atunci pentru fiecare in parte va trebui sa dai examen. Daca pana acum mai era varianta in care daca aveai o categorie puteai sa conduci un autoturism dintr-o subcategorie, o data cu aceste schimbari,... mai mult


Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 11:25

5 comentarii
Fara permis de conducere, mai putem doar pedala, din 2013

Fara permis de conducere, mai putem doar pedala, din 2013

Ministerul de Interne propune ca mopedele si triciclurile sa fie incluse in categoria autovehiculelor si, potrivit unui proiect de Lege, supus dezbaterii publice, din 2013 ar putea fi introduse doua noi categorii ale permisului de conducere.

Ministerul Administratiei si Internelor anunta, printr-un comunicat, ca, incepand cu data de 20 mai, proiectul Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice este supus dezbaterii publice.

Proiectul de act normativ are la baza, asa cum arata MAI, necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006, a caror aplicare urmeaza a se realiza de la data de 19 ianuarie 2013.

Astfel, proiectul de lege supus dezbaterii publice, ce poate fi consultat pe pagina de Internet a ministerului, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul al MAI, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti, prevede introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor, fapt ce atrage incidenta dispozitiilor legale ce instituie sanctiuni penale pentru conducerea fara permis.

Aceasta modificare este, in opinia specialistilor ministerului, de natura sa diminueze posibilitatea ca asemenea autovehicule sa fie conduse pe drumurile publice de persoane care nu... mai mult


Vineri, 20 Mai 2011, ora 19:46

8 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  2. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  3. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  4. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  5. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  6. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  7. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  8. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  9. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae
  10. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)