persoana fizica autorizata

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Noile biruri au stopat infiintarea de societati agricole

Noile biruri au stopat infiintarea de societati agricole

Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania crede ca numarul firmelor din agricultura va continua sa scada intrucat autoritatile le ofera pe tava antreprenorilor solutii pentru a ocoli inregistrarea ca societate sau persoana fizica autorizata.

Opinia sa este sustinuta de cifre: in primul trimestru al anului au fost inregistrate 1.538 de societati comerciale avand ca obiect de activitate agricultura, fata de 22.167 cat au fost in aceeasi perioada din 2012.

In plus, la aceasta situatie "contribuie" si statul, prin toate hotararile luate in ultima vreme, printre care se numara impozitarea excesiva. De la impozitare si pana la fermele familiale. Daca statul le da alte solutii, antreprenorii nu mai sunt interesati sa isi deschida firme.

Citeste mai multe despre Alarmant! Noile biruri au stopat infiintarea de societati agricole pe Business24.ro. mai mult


Joi, 09 Mai 2013, ora 16:54

Persoanele fizice autorizate ar putea angaja maximum 9 persoane

Persoanele fizice autorizate ar putea angaja maximum 9 persoane

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect de lege prin care a fost amendata OUG 46/2011 in sensul instituirii posibilitatii ca persoanele fizice autorizate sa poata angaja cel mult noua persoane cu contracte individuale de munca.

Proiectul a fost adoptat cu 57 de voturi pentru, 35 impotriva si o abtinere, urmand ca decizia finala sa fie luata la Camera Deputatilor.

In forma initiala a OUG nu se prevedea un numar maxim de persoane care pot fi angajate cu contract individual, instituindu-se doar posibilitatea ca persoanele fizice autorizate sa poata angaja "terte" persoane cu contracte individuale.

Amendamentul prin care se limiteaza la maxim noua angajati a fost formulat de catre Comisia juridica. mai mult


Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 18:08

1 comentariu
Firmele se feresc de PFA din cauza Codului Fiscal

Firmele se feresc de PFA din cauza Codului Fiscal

Firmele sunt reticente sa mai incheie contracte cu persoane fizice autorizate (PFA) din cauza legislatiei interpretabile care expune ambele parti la riscuri in cazul unor controale fiscale.

Desi este mai avantajoasa, taxarea PFA este inca inaplicabila, in conditiile in care lamuririle autoritatilor intarzie nejustificat, relateaza revista Capital.

In ciuda faptului ca suma datorata statului de PFA ramane mai mica decat in cazul salariilor, dupa cum reiese din simularile consultantilor fiscali, raman foarte multe dubii privind atat baza de impunere care schimba cuantumul taxelor datorate, cat si incadrarea activitatilor in randul celor independente sau dependente, adica asimilate salariilor ca mod de taxare.

Toate aceste necunoscute fac inca greu de calculat exact cat se plateste in fiecare situatie - PFA in sistem real, venituri cu caracter ocazional sau repetitiv - si conduc la o foarte mare reticenta a companiilor de a mai incheia contracte cu persoane fizice.

Consultantii fiscali, companiile si persoanele fizice afectate de noile prevederi asteapta clarificari pentru ca normele aveau tocmai rolul de a explica aplicarea ordonantei de modificare a Codului Fiscal. mai mult


Luni, 16 August 2010, ora 08:32

1 comentariu
Taranii pot vinde in piete fara case de marcat

Taranii pot vinde in piete fara case de marcat

Producatorii agricoli isi vor putea vinde produsele in piete fara sa detina case de marcat, in baza certificatului de producator, care arata provenienta marfii, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Micii producatori pot sa isi vanda in continuare produsele in piete, in baza unui certificat de producator valabil, ca si pana acum. Referitor la afirmatiile privind obligativitatea detinerii de case de marcat de catre producatorii agricoli care isi vand produsele in piete, targuri, oboare, conform art. 2 din OUG nr. 28/1999 republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, sunt exceptati de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale:

'Art. 2 - Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1): a) comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate, (...)'", se arata intr-o clarificare publicata, luni, pe site-ul MADR.

"Ceea ce face OUG 44/2008, este de fapt reglementarea prin simplificare a procedurii de inscriere la Registrul Comertului, procedura care pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ era prevazuta de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificarile si... mai mult


Luni, 26 Aprilie 2010, ora 18:47

3 comentarii
PFA, solutia pentru evitarea impozitului forfetar?

PFA, solutia pentru evitarea impozitului forfetar?

In urma introducerii impozitului forfetar, din ce in ce mai multi oameni ar putea fi nevoiti sa obtina autorizatia de persoana fizica autorizata (PFA), pentru a-si primi salariile.

Daca pana acum, pe langa drepturile de autor, angajatii erau, mai mult sau mai putin, fortati sa-si faca o microintreprindere sau sa devina PFA pentru a-si primi salariile, cea din urma modalitate ar putea deveni cea mai populara, avand in vedere noile cheltuieli cu impozitul forfetar.

Potrivit analistilor, aproximativ 100.000 de microintreprinderi isi vor schimba regimul juridic in persoana fizica autorizata.

Motivul? In timp ce o PFA au un impozit de 16 procente din profit si au dreptul deducerii unor cheltuieli, microintreprinderile vor fi nevoite sa plateasca minim 500 de euro pe an, incepand cu 1 mai.

"Introducerea noilor reguli fiscale privind microintreprinderile nu induc o modificare atat de mare a costurilor incat sa conduca la pierderea atractivitatii acestora. Cu toate acestea, PFA a fost, este si va fi mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor in cazul serviciilor de consultanta sau de management", a declarat Emilian Duca, tax partner la BDO Conti Tax Advisors, pentru Ziarul Financiar.

PFA-ul are cateva avantaje, printre care se numara calitatea de angajat propriu, fiind asigurate in sistemul public de pensii, asigurari sociale de sanatate sau somaj. De asemenea, la angajarea in cadrul unei alte firme, prin intermediul unor conventii civile, angajatorul poate... mai mult


Duminica, 19 Aprilie 2009, ora 07:40

5 comentarii
Asigurare pentru persoane fizice si firme de la BRD, AIG si Gras Savoye

Asigurare pentru persoane fizice si firme de la BRD, AIG si Gras Savoye

BRD, impreuna cu AIG Romania si brokerul de asigurari Gras Savoye Romania, a lansat asigurarea "Confort Business", destinata clientilor persoane fizice autorizate si firmelor, valabila in Romania si in strainatate, pentru care prima anuala incepe de la 8 euro.

"Confort Business" este un serviciu optional atasat cardurilor de afaceri in lei, euro sau dolari, care acopera evenimente precum transportul de fonduri si valori in afara sediului firmei, in scopul depunerii la banca, informeaza NewsIn.

Asigurarea acopera si furtul cu agresiune asupra purtatorului, tranzactiile frauduloase ce ar putea fi facute cu cardul in interval de 72 de ore de la pierderea sau furtul acestuia, furtul de numerar cu agresiune sau sumele furate de la posesorul de card in interval de 48 de ore de la retragere.

Asigurarea mai acopera si pierderea sau furtul documentelor si cheilor, cheltuielile de refacere a documentelor (carte de identitate, permis de conducere, pasaport, talonul masinii societatii sau masinii utilizate in interes de serviciu, stampila societatii) si a cheilor (de la imobilele sau vehiculele utilizate in interes de serviciu) pierdute sau furate impreuna cu cardul.

Serviciul este disponibil in doua versiuni - Confort Business Standard si Confort Business Plus -, in functie de evenimentele asigurate si sumele maxime despagubite. Confort Business Plus ofera limite de despagubiri mai mari si asigura, in plus fata de varianta standard, transportul de fonduri si valori.... mai mult


Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 15:24

1 comentariu
Alte articole despre: BRD, asigurare, furt, persoane fizice, firme
PFA-urile vor putea sa-si plateasca impozitele pe venit online

PFA-urile vor putea sa-si plateasca impozitele pe venit online

Persoanele fizice autorizate (PFA) vor putea plati impozitul pe venit si online, prin intermediul cardurilor bancare, incepand cu data de 1 octombrie, potrivit lui Daniel Chitoiu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Pana la sfarsitul anului, acest sistem va fi extins si pentru societatile comerciale.

Astfel, impozitul pe veniturile din activitatile persoanelor fizice autorizate, precum doctori, notari, veniturile din drepturile de proprietate intelectuala sau veniturile din tranzactii imobiliare va putea fi platit online, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), utilizand cardul, informeaza Financiarul.

Desi ANAF a desemnat o banca procesatoare prin care sa se efectueze tranzactiile, pentru moment, plata se va realiza prin intermediul Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale, din cadrul Ministerului Comunicatiilor, deoarece o alta banca a contestat castigatoarea licitatiei.

Daniel Chitoiu nu a facut niciu fel de precizari cu privire la identitatea celor doua instituii bancare implicate in acest proces. mai mult


Luni, 29 Septembrie 2008, ora 11:14

Persoanele fizice autorizate pot fi inregistrate online

Persoanele fizice autorizate pot fi inregistrate online

Persoanele fizice autorizate si intreprinderile familiale au posibilitatea, incepand din 12 iunie, sa depuna online cererile de inregistrare, a anuntat, marti, un reprezentant al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Potrivit ONRC, se lucreaza si la implementarea unui sistem de plati electronice.

Formularele necesare sunt disponibile pe site-ul sistemului de formulare electronice inteligente http://e-forms.onrc.ro, se arata intr-un comunicat al ONRC.

Solicitantii pot urmari atat cererile inregistrate in sistem, precum si stadiul solutionarii acestora.

Pentru depunerea online a cererilor de inregistrare, intreprinzatorii trebuie sa dispuna de semnatura electronica. mai mult


Marti, 17 Iunie 2008, ora 18:50

Alte articole despre: online, persoane, fizice, autrizat, ONRC
Registrul Comertului preia autorizarea persoanelor fizice

Registrul Comertului preia autorizarea persoanelor fizice

Autorizarea persoanelor fizice ar putea sa nu mai fie intocmita de catre primarii, ci de catre Registrul Comertului prin judecatorul delegat,informeaza NewsIn.

Este vorba despre un proiect de ordonanta al Ministerulului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL).

"In momentul de fata, potrivit Legii 300/2004, autorizatiile de persoana fizica autorizata sunt eliberate de catre primarii. Acest proiect de ordonanta privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale sau familiale propune o inovatie deosebit de importanta - autorizarea nu va mai fi facuta de primarii ci de catre Registrul Comertului prin judecatorul delegat", se arata in documentul MIMMCTPL.

Potrivit ordonantei, judecatorul delegat va dispune autorizarea si inregistrarea in registrul comertului, in sectiunea rezervata PFA, intreprinderilor individuale sau celor familiale, dupa caz, printr-o incheiere, potrivit art. 6 din Legea nr. 26/1990. Registrul comertului va elibera certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare atribuit de Ministerul Finantelor Publice, precum si alte acte prevazute de lege.

Incheierea facuta de judecatorul delegat si certificatul de inregistrare, sunt documentele care vor atesta prin ele insele autorizarea activitatii economice si inregistrarea in registrul comertului de pe langa tribunal, precum si la autoritatea fiscala competenta.

In opinia... mai mult


Luni, 31 Martie 2008, ora 13:08

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  2. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  3. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  4. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  5. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  6. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  7. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  8. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  9. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba
  10. Asa arata iepurasii oceanelor (Video)