pib 2010

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri: Ce domenii au crescut PIB-ul

Avem crestere economica, dar mai mica decat s-a anuntat inainte de alegeri: Ce domenii au crescut PIB-ul

Produsul intern brut (PIB) in trimestrul al treilea din 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul al doilea al anului in curs, avansul fiind putin mai mic decat cel de 1,9% estimat initial.

Comparativ cu acelasi trimestru din anul 2013, produsul intern brut a inregistrat o crestere de 3,2%.

In primele noua luni din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelasi interval al anului 2013, cu 2,8%, arata datele Institutului National de Statistica.

"In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 si a seriei ajustate sezonier, produsul intern brut a scazut in trimestrul II 2014 cu 0,4% fata de trimestrul I 2014 (estimarea anterioara arata ca scaderea e de 0,3% - n.red.) si a crescut in trimestrul I 2014 cu 0,7% fata de trimestrul IV 2013 (estimarea anterioara era de 0,5% - n.red.) ", se mai arata in comunicat.

PIB-ul estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 167,07 miliarde de lei raportat la preturi curente, iar la 9 luni acesta este estimat la 496,298 miliarde lei preturi curente.


Click pe poza pentru marire

Anuntul lui Ponta dinainte de turul 2

Pe 12 noiembrie, in timpul campaniei electorale, premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a precizat ca, "INS (va) anunta ca avem crestere economica in trimestrul trei peste 1% si ca in primul trimestru din acest an s-a recalculat si nu am fost niciodata in recesiune tehnica".

Afirmatia a fost facuta cu doua zile... mai mult


Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 11:21

7 comentarii
Cat valoreaza prostitutia pentru PIB-ul Romaniei

Cat valoreaza prostitutia pentru PIB-ul Romaniei

Veniturile din prostitutie vor ridica Produsul Intern Brut al Romaniei cu 180 de milioane de lei, adica 0,03%, potrivit calculelor realizate de Institutul National de Statistica (INS).

Eurostat a cerut statelor membre UE ca, pana pe 1 noiembrie, sa integreze in statisticile nationale si activitatile ilegale ce aduc venituri, considerand ca este vorba despre tranzactii comerciale consimtite in mod liber de participanti.

In aceasta categorie intra prostitutia si traficul de droguri, printre altele. In cazul Romaniei, autoritatile au luat in calcul informatiile obtinute de la ONG-uri si au inmultit numarul femeilor care ofera servicii sexuale cu numarul mediu de clienti si cu zilele lucratoare, rezultand o suma de 180 de milioane de lei din prostitutie pentru anul 2013, informeaza TVR.

Dar persoanele care isi castiga astfel existenta nu o mai duc la fel de bine ca anii trecuti. De exemplu, in 2009, veniturile au reprezentat in jur de 300 de milioane de lei.

Pe regiuni, cel mai bine se castiga in Bucuresti, unde preturile ajuns si la 100 de euro pentru un client, in timp ce situatia din sud-vest este cea mai proasta.

Ministrul Bugetului, Darius Valcov, sustine ca aceste cifre trebuie luate in seama, astfel ca ar vrea ca prostitutia sa fie legalizata, avand in vedere ca ar aduce bani la buget. Totusi, el nu doreste ca acest lucru sa se intample fara o dezbatere publica serioasa.

INS estima in iunie ca includerea in PIB a activitatilor ilegale (prostitutia si... mai mult


Marti, 14 Octombrie 2014, ora 10:32

3 comentarii
Veniturile din infractiuni, incluse de acum in PIB - ce plus aduc la buget

Veniturile din infractiuni, incluse de acum in PIB - ce plus aduc la buget

Incepand cu luna septembrie a acestui an, Romania isi include, alaturi de celelalte state ale UE, si activitatile ilegale in calcularea Produsului Intern Brut (PIB), potrivit noii metodologii europene Sistemul European de Conturi (SEC) 2010.

PIB-ul va contine, de acum inainte, si veniturile provenite din activitati ilegale cum ar fi prostitutia si contrabanda cu alcool, tutun, si droguri, potrivir Curs de Guvernare.

Cresterea economica pentru Romania se anunta, dupa revizuirea datelor, spectaculoasa: Conform statisticilor worldfinance.com, economia "subterana" din Romania se situa, in 2012, pe a doua pozitie in Europa ca procent din PIB national de 29,6%.

Institutul National de Statistica (INS) s-a conformat noilor reglementari europene si a trimis datele la Eurostat: Romania, ca o tara fara contrabanda, fara prostitutie si fara alte activitati ilegale, a castigat la PIB doar 1,9 miliarde de lei (aproximativ 450 de milioane de euro) la PIB pentru anul 2013.

Conform unor rapoarte SRI, cele mai importante activitati de contrabanda desfasurate pe teritoriul national se desfasoara in domeniile: comert cu cereale; comert cu produse petroliere; comert cu materiale de constructii.

De mentionat ca aceste 3 activitati de mare contrabanda inca nu sunt incluse in calcule.

Citeste mai multe despre Noul motor de crestere a PIB a pornit: infractiunile ii aduc Romaniei un plus de doar 0,23% pe Curs de Guvernare. mai mult


Joi, 09 Octombrie 2014, ora 11:01

1 comentariu
Romania include prostitutia si traficul de droguri in PIB. Care va fi rezultatul

Romania include prostitutia si traficul de droguri in PIB. Care va fi rezultatul

Institutul National de Statistica (INS) apreciaza ca includerea in PIB a activitatilor ilegale, cum sunt prostitutia, drogurile si contrabanda, ar putea avea un impact de cel mult 0,2%.

Romania, alaturi de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activitati in calculul PIB, potrivit ESA 2010, alaturi de cheltuielile de inarmare si cercetare-dezvoltare figurand si valoarea adaugata bruta din activitati ilegale, precum prostitutie, trafic de droguri si contrabanda.

INS a derulat in ultimul an si jumatate o cercetare finantata din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicarii ESA 2010 si a estimat o contributie in PIB de circa 1%.

"Din estimarile foarte preliminare, toate revizuirile nu o sa depaseasca 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare in alte state, din pacate. La o prima citire a datelor, pentru ca mai sunt si cheltuielile de la armata si altele, probabil ca impactul activitatilor ilegale nu poate sa fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat luni directorul Directiei Conturi Nationale din INS, Adriana Ciuchea.

Ea a aratat ca in prezent este inclusa in PIB economia neobservabila, adica acele activitati legale care se deruleaza ilegal, si care variaza in ultimii ani intre 22% si 23% din PIB.

Marea Britanie, de cel putin 4 ori mai mult

Marea Britanie estimeaza ca doar prostitutia si drogurile au o contributie de 0,8% din PIB

Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei... mai mult


Joi, 05 Iunie 2014, ora 20:40

11 comentarii
Veniturile din turism, sub 1% din PIB: Strainii vin in Romania mai mult pentru afaceri

Veniturile din turism, sub 1% din PIB: Strainii vin in Romania mai mult pentru afaceri

Statisticile arata ca numarul strainilor care au vizitat Romania a crescut usor in ultimii ani. Cei mai multi straini care vin aici o fac insa pentru afaceri.

Romania ocupa un loc codas la sumele atrase din turism: sub 1% din PIB este generat de acest sector. De trei ori mai putin decat Ungaria, de exemplu, si la ani lumina de tari precum Grecia sau Turcia.

Numarul turistilor straini care viziteaza Romania este asteptat sa ajunga la 1,6 - 1,7 milioane in acest an, o cifra asemanatoare cu cea inregistrata anul trecut - 1,6 milioane. In 2011, 1,5 milioane de straini au venit in Romania. O cifra mai mare a fost inregistrata in 2010, cand 1,7 milioane de turisti straini au vizitat tara.

Citeste mai multe despre Veniturile din turism, sub 1% din PIB. Strainii vin in Romania mai mult pentru afaceri pe Digi 24. mai mult


Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 23:56

5 comentarii
Dovada ca economia Romaniei n-a iesit din criza - evolutia corelata a deflatorului PIB

Dovada ca economia Romaniei n-a iesit din criza - evolutia corelata a deflatorului PIB

Trecerile frecvente din teritoriul pozitiv in cel negativ ale produsului intern brut trimestrial din ultimii trei ani au depins puternic de evolutia preturilor la nivelul intregii economii, masurate prin deflatorul PIB.

Acesta este utilizat pentru a obtine cresterea economica reala, prin aducerea PIB in preturile perioadei de baza.

Sa luam un exemplu concret.

PIB 2011 a fost de 556,7 miliarde lei iar cel din 2010 de 523,7 miliarde lei. Impartirea simpla ne-ar da o crestere economica de 6,3%. Dar, intrucat leul din 2010 a fost cu 4,1% mai puternic decat cel din 2010 (ce se cumpara cu un leu in 2010 s-a cumparat cu 1,041 lei in 2011), se face ajustarea cu 4,1% si rezulta cresterea reala de 2,2%.

Pentru conformitate, strict matematic ar trebui sa se imparta si nu sa se scada valorile (1,063 : 1,041 ar da atunci rotunjit 1,021, adica o crestere de 2,1%), dar simpla scadere da un rezultat apropiat la valori mici.

Citeste mai departe despre Dovada ca economia Romaniei nu a iesit din criza: Evolutia corelata a deflatorului PIB pe cursdeguvernare.ro. mai mult


Luni, 18 Martie 2013, ora 22:45

3 comentarii
Ungaria nu va depasi tinta de deficit de 3,8% in 2010

Ungaria nu va depasi tinta de deficit de 3,8% in 2010

Deficitul Ungariei nu va depasi 3,8% din PIB anul acesta, a declarat miercuri premierul Ungariei, Viktor Orban.

Saptamana trecuta, FMI si UE au suspendat discutiile de evaluare cu Ungaria in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul anului 2008, avertizand ca Executivul maghiar trebuie sa adopte masuri dificile pentru reducerea deficitului bugetar, arata AP.

Insa oficialii unguri au declarat ca au intreprins toate masurile necesare pentru a atinge tinta de deficit de 3,8% din PIB, stabilita de fostul guvern al tarii.

Desi FMI crede ca deficitul bugetar al Ungariei ar putea ajunge la 4,1% din PIB, premierul ungar a asigurat din nou ca "Ungaria nu va avea un deficit mai mare de 3,8 la suta pana la finalul anului". mai mult


Joi, 22 Iulie 2010, ora 09:31

Pogea nu exclude o scadere a economiei Romaniei si in 2010 (Video)

Pogea nu exclude o scadere a economiei Romaniei si in 2010 (Video)

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat ca nu se poate vorbi despre o crestere certa a economiei in 2010, el luand in calcul atat o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 0,5%, cat si o scadere a acestuia cu 0,5%.

"2010 este, inca, un an in care nu putem vorbi despre o crestere economica certa. Discutam (despre o crestere, n.red) in jurul valorii 0, poate sa fie +0,5, -0,5", a afirmat luni seara Gheorghe Pogea.

Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei. Anul trecut, valoarea PIB-ului Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza, de asemenea, o scadere a economiei Romaniei cu 8,5% in acest an si se asteapta sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%.

Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, ca economia Romaniei se va comprima cu 7,7% anul acesta, urmand sa revina pe crestere in al doilea trimestru din 2010, cu 1% comparativ cu primele trei luni ale anului viitor.

Pentru intregul an 2010, CNP ia in calcul o crestere reala de 0,5% a produsului intern brut al Romaniei. mai mult


Luni, 12 Octombrie 2009, ora 21:37

1 comentariu
CNP: Economia va creste doar cu 0,1% in 2010

CNP: Economia va creste doar cu 0,1% in 2010

Comprimarea economica din acest an de 4% va fi urmata in 2010 de o crestere a Produsului Intern Brut nesemnificativa, de doar 0,1%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza.

In 2010, PIB-ul nominal este estimat la 568,5 miliarde lei, in urcare de la 531,25 miliarde lei in 2009, se arata in Prognoza de Primavara pentru 2009-2013, publicata de CNP.

CNP anticipeaza o revenire a economiei Romaniei in 2011, cu un avans al PIB de 2,4%, urmat de rate pozitive, de 3,7% in 2012 si 4,4% in 2013.

Prognozele au fost drastic revizuite comparativ cu prognoza interimara anuntata in ianuarie 2009, cand CNP vedea o crestere economica de 2,5% pentru acest an si de 4,5% pentru 2010. mai mult


Joi, 30 Aprilie 2009, ora 11:56

1 comentariu

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba