pib elvetia

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Elvetienii nu renunta la serviciul militar obligatoriu

Elvetienii nu renunta la serviciul militar obligatoriu

Elvetienii au votat, duminica, in cadrul unui referendum national, impotriva planului de interzicere a serviciului militar obligatoriu.

Rezultatele referendumului au arata ca o majoritate covarsitoare dintre cei prezenti la urne, 73%, au votat impotriva interzicerii servicului militar obligatoriu, in timp ce doar 27% s-au exprimat pentru, noteaza The Local.

Initiativa, ce apartine organizatiei pacifiste Grupul pentru Elvetia, a propus ca armata sa fie formata din voluntari sau profesionisti, sustinand ca serviciul militar obligatoriu apartine trecutului pentru tarile din Europa.

In plus, potrivit organizatiei, pentru o tara pasnica cu o populatie de 7,7 milioane de locuitori, costurile cu intretinerea armatei de 150.000 de militari sunt mult prea mari.

Elvetia acorda armatei un buget de 6% din PIB, cat armatele Austriei, Belgiei, Norvegiei, Finlandei si Suediei impreuna.

Propunerii de eliminare a serviciului militar i s-au opus fortele politice de centru si dreapta.

"Este un semn puternic al suportului fata de armata si securitatea noastra", a declarat Ministrul Apararii, Ueli Maurer, cel care conduce in prezent si presedintia rotativa a Elvetiei.

"Abolirea serviciului militar ar rupe legatura importanta care uneste poporul si armata", a mai spus ministrul Apararii.

Si liderul centristilor Crestin-Democrati, Christophe Dabellay, a tinut sa salute rezultatul precizind ca acesta "arata cat de atrasi sunt elvetienii de armata nationala".

Barbatii... mai mult


Luni, 23 Septembrie 2013, ora 22:02

5 comentarii
Grecii ascund 200 de miliarde de euro in bancile din Elvetia

Grecii ascund 200 de miliarde de euro in bancile din Elvetia

Grecii au depozite in valoare de 200 miliarde de euro in Elvetia, in timp ce statul elen incearca sa limiteze evaziunea fiscala, una dintre cauzele crizei economice.

Cotidianul austriac Der Standard, citat de Greek Reporter, a publicat un articol dedicat evaziunii din Grecia, cu ocazia difuzarii de catre postul Arte a documentarului "Evaziunea fiscala".

"In bancile noastre, beneficiarele evaziunii fiscale din Europa, grecii bogati au in conturi aproximativ 200 de miliarde de euro, iar marele perdant este statul elen", scrie cotidianul austriac.

Evaziunea la nivel global este facilitata de paradisurile fiscale, de exemplu Insulele Cayman, unde intr-o singura cladire de patru etaje au sediul 18.000 de companii off shore, sau statul american Delaware, unde intr-o cladire cu un singur etaj sunt inregistrate 285.000 de companii, potrivit cotidianului austriac.

Actionariatul acestor companii este secret.

Grecia se afla in al saselea an de recesiune, iar economistii anticipeaza o revenire a PIB pe crestere in cursul anului urmator.

Potrivit sursei citate, documentarul mai releva ca un grup industrial cu afaceri de miliarde de dolari si-a mutat sediul central in Elvetia, miscare facuta si de alte multinationale, cauzand Frantei pierderi anuale de peste 30 miliarde de dolari din taxe. mai mult


Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 17:03

2 comentarii
Cele mai bogate tari din lume, dupa PIB-ul pe cap de locuitor

Cele mai bogate tari din lume, dupa PIB-ul pe cap de locuitor

Poate ca economia lumii nu e in cea mai buna forma, insa exista tari care o duc bine. In topul acestora se afla Qatar, Luxemburg si Emiratele Arabe Unite, insa si Olanda, Irlanda sau Austria.

Ultimele trei se afla, e drept, pe cele din urma pozitii, in ordine, cu un PIB pe cap de locuitor de 39.711 de dolari, 39.999 de dolari si, respectiv, 42.447 de dolari, conform Business Insider. Urmeaza Elvetia, un loc perfect pentru investitori, cu un PIB de 47.084 de dolari.

Abia pe pozitia a sasea se afla SUA, cu un PIB de 47.084 de dolari. Singapore, cu o populatie de 5,07 milioane de locuitori, are un PIB pe cap de locuitor de 56.920 de dolari, iar Norvegia, ce ocupa locul 4, de 57.774.

Pe podium se situeaza Emiratele Arabe Unite, Luxemburg si Qatar, in cazul celui din urma PIB-ul ajungand la 91.379 pe cap de locuitor, in conditiile in care Qatarul numara 1,69 de milioane de locuitori. mai mult


Luni, 26 Septembrie 2011, ora 23:28

1 comentariu
PIB-ul Elvetiei, la cea mai mica crestere din 2009

PIB-ul Elvetiei, la cea mai mica crestere din 2009

Cresterea economica a Elvetiei a scazut, in al doilea trimestru, din cauza unui declin al investitiilor si o scadere a exporturilor.

Rata de crestere a fost cea mai slaba de dupa al doilea trimestru al anului 2009, cand Elevtia a incheiat un an de recesiune, scrie RTTNews.

Produsul intern brut a crescut cu 0,4 la suta, in al doilea trimestru, dupa o crestere de 0,6% in primul trimestru, arata datele de la Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO). Cifra corespunde prognozei economistilor.

Ca rata anuala, produsul intern brut a crescut cu 2,3 la suta, cum era de asteptat, dupa o crestere de 2,5% in primul trimestru.

Importurile au scazut in acest trimestru cu 1,7 la suta, dupa o crestere de 1,8 la suta in perioada precedenta. Cu toate acestea, cererea interna si-a revenit, fiind in crestere cu 0,4 la suta, dupa o scadere cu acelasi procent, in primul trimestru. Cheltuielile cu consumul au crescut cu un ritm mai rapid, de 0,2 la suta. mai mult


Joi, 01 Septembrie 2011, ora 21:23

Elvetia a iesit din recesiune

Elvetia a iesit din recesiune

Economia Elvetiei a iesit din criza in trimestrul patru din 2009, in ciuda celei mai mari caderi a produsului intern brut (PIB) din ultimii 34 de ani, a anuntat, marti, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice.

Dupa trei trimestre consecutive de scadere, PIB-ul din Elvetia a avansat cu 0,7% in ultimele trei luni ale anului 2009. Aceasta a fost chiar cu 0,6% mai mare decat in ultimul trimestru al anului 2008, fiind peste asteptarile economistilor.

Cresterea PIB-ului elvetian marcheaza sfarsitul recesiunii pentru aceasta tara, conform NouvelObs, citand AP.

Pentru intregul an 2009, PIB-ul a scazut cu 1,5%. Aceasta este cea mai mare incetinirea a cresterii economice din 1975, cand PIB-ul tarii a scazut cu 6,7%. mai mult


Marti, 02 Martie 2010, ora 22:50

Romania ocupa locul patru in UE la ponderea economiei subterane in PIB

Romania ocupa locul patru in UE la ponderea economiei subterane in PIB

Romania ocupa, in 2005, locul 4 in cadrul UE in ceea ce priveste ponderea economiei subterane din PIB.

Astfel, economia subterana a tarii noastre reprezenta la acea vreme 35,4% din produsul intern brut, arata un studiu al firmei de consultanta AT Kearney.

La acest studiu au participat toate cele 27 de state membre ale UE, plus Croatia, Norvegia, Elvetia si Turcia.

In anul 2005, valorea PIB-ului a fost de 79,587 miliarde euro, astfel ca economia subterana a reprezentat 28,174 miliarde euro.

Romania a fost intrecuta la acest capitol de Letonia, cu o economie subterana de 39,4% din valoarea PIB, Estonia cu 38,2 si Bulgaria cu 36,5%.

Statele care au reusit cel mai bine sa diminueze dezvoltarea economiei subterane au fost Austria si Marea Britanie. Astfel, in 2005 economia subterana reprezenta 9,3% din PIB-ul Austriei si 10,3% din cel al Regatului Unit.

Volumul economiei subterane a fost influentat pozitiv de realizarea prin neplata tuturor taxelor, lipsa sentimentului de vinovatie si riscul scazut de a-i gasi pe cei care incalca legea in acest fel.

Guvernele nu sunt lipsite de putere sa recupereze decalajele create de economia subterana. Acest lucru este un obiectiv care ar putea fi atins daca si companiile ar contribui la acest lucru printr-o serie de masuri cum ar fi inlocuirea platilor cash cu un sistem electronic, mai precizeaza studiul. mai mult


Joi, 24 Septembrie 2009, ora 13:43

1 comentariu
Manifestatii fara precedent pentru locuri de munca in Elvetia

Manifestatii fara precedent pentru locuri de munca in Elvetia

Circa 30.000 de persoane au manifestat sambata in fata sediului guvernului elvetian in favoarea locurilor de munca si salariilor, relateaza AFP.

De o amploarte rara in Elvetia, manifestatia a strans circa "30.000 de persoane din toate regiunile", a declarat purtatorul de cuvant al Uniunii sindicale elvetiene, coorganizatoare evenimentului cu un alt sindicat, UNIA.

"Cerem o politica reala care sa permita stimularea cresterii", a precizat sursa, adaugand ca masurile luate de autoritati sunt insuficiente.

Situatia economica a Elvetiei "este foarte ingrijoratoare, nivelul somajului se apropie de 4%, ceea ce pentru Elvetia este mult", a adaugat purtatorul de cuvant.

Elvetia, fragilizata de scaderea exporturilor din cauza crizei, a intrat oficial in recesiune la inceputul anului. Ea prevede o scadere a PIB-ului de 1,5% -2% in 2009.

Pentru a face fata situatiei, guvernul a implementat trei planuri de relansare incepand din noiembrie, pentru o suma totala de 1,5 miliarde de euro. Ultimul, din iunie, s-a axat pe somaj, care creste continuu si a ajuns la 3,8% in august. mai mult


Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 23:02

Alte articole despre: manifestatii protest Elvetia
Economiile pastrate de romani in Elvetia si sistemul bancar autohton

Economiile pastrate de romani in Elvetia si sistemul bancar autohton

Romanii detin in bancile din Elvetia cel putin la fel de multa valuta pe cat pastreaza in conturile deschise in Romania, sustine omul de afaceri Dinu Patriciu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol Grup.

In tara, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane fizice si juridice insumeaza 13,2 miliarde euro, conform datelor BNR, in vreme ce, "numai in Elvetia, jumatate din depunerile contribuabililor din tarile balcanice, care totalizeaza peste 25 miliarde de euro, provin din Romania", reiese dintr-un comentariu publicat de cotidinaul Adevarul sub semnatura omului de afaceri.

Daca economiile pastrate de romani in Elvetia ar fi fost depozitate in bancile care isi desfasoara activitatea in Romania, atunci valoarea totala a depozitelor in valuta ar fi deposit-o pe cea a depozitelor in lei cu aproximativ un milliard de euro. La o asemenea lichiditate pe valuta, dependenta institutiilor de creditare din Romania fata de finantarile externe s-ar fi redus considerabil.

Avand in vedere nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impuse de banca centrala, de 40% pentru pasivele in valuta, din totalul celor 13,2 miliarde euro atrase de la populatie si de la persoanele juridice, bancile comerciale din Romania au putut intoarce in piata sub forma de credite doar 7,9 miliarde euro. Diferenta pana la 28,7 miliarde euro, cat reprezinta soldul total al creditelor neguvernamentale acordate in valuta, a fost asigurata din finantarile... mai mult


Duminica, 08 Februarie 2009, ora 23:40

14 comentarii
Danemarca, Elvetia si Austria au cel mai ridicat nivel al bunastarii personale

Danemarca, Elvetia si Austria au cel mai ridicat nivel al bunastarii personale

Danemarca, Elvetia si Austria ofera cea mai buna calitate a traiului din Europa, din punct de vedere al bunastarii personale, potrivit unui raport publicat sambata de New Economics Foundation (NEF), informeaza Reuters.

La polul opus se afla Ucraina, Bulgaria si Ungaria.

Bunastarea personala e definita in studiu ca o combinatie intre gradul de satisfactie, vitalitate, stima de sine si motivatie.

Analistii NEF au analizat date obtinute prin peste 40.000 de interviuri, derulate in 2006 si 2007 in cadrul unui sondaj social finantat de Comisia Europeana, cu scopul de a ierarhiza calitatea vietii in statele europene.

Nic Marks, analist in cadrul NEF, a spus ca datele precum cele legate de produsul intern brut (PIB), un indicator al productiei economice, nu reflecta gradul de multumire al societatii. mai mult


Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 17:09

5 comentarii

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  2. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  3. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  4. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  5. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  6. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  7. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  8. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)
  9. Aveti grija ce fotografiati in Grecia! O poza din Rodos a trimis-o dupa gratii
  10. Cometele au adus viata pe Pamant? Ce-a descoperit sonda spatiala Philae