pib tari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
O tara UE a stabilit prin lege ca bugetul apararii trebuie sa fie de cel putin 2% din PIB

O tara UE a stabilit prin lege ca bugetul apararii trebuie sa fie de cel putin 2% din PIB

Presedintele polonez in exercitiu, liberalul Bronislaw Komorowski, a promulgat joi legea ce prevede ca incepand de anul viitor bugetul apararii va fi de cel putin 2% din PIB, decizie luata in contextul temerilor ca actualul conflict din Ucraina s-ar putea extinde, transmite agentia EFE.

"Aceasta crestere a cheltuielilor este un exemplu pentru aliatii nostri si un raspuns la actiunile Rusiei", a afirmat presedintele polonez la ceremonia de ratificare. Aceasta "presupune un efort economic enorm pentru statul polonez si un mare efort pentru guvern, care va trebui continuat in viitor", a adaugat Komorowski, care a pierdut alegerile prezidentiale in fata conservatorului nationalist Andrzej Duda.

Polonia modifica legea privind apararea statului

Acesta din urma - care va prelua oficial atributiile de presedinte pe date de 5 august - s-a aratat la randul sau favorabil cresterii cheltuielilor militare, dar a cerut ca noul armament ce va fi achizitionat sa fie de productie nationala sau sa fie realizat in cooperare cu societati poloneze.

Bronislaw Komorowski a subliniat in discursul sau ca suplimentarea bugetului apararii va permite, de exemplu, achizitionarea de avioane F-16.

"Cu ani in urma, multi membri ai NATO au spus ca vor reduce cheltuielile militare, dar astazi revenirea la nivelul de 2% din PIB presupune o victorie a bunului simt si un raspuns, desi inca insuficient, in fata cresterii cheltuielilor militare ale Rusiei in ultimul deceniu", a indicat... mai mult


Joi, 23 Iulie 2015, ora 22:07

Tarile europene care i-ar putea spune un mare "Nu" Greciei

Tarile europene care i-ar putea spune un mare "Nu" Greciei

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a sarbatorit succesul de la referendum drept o "victorie a democratiei", insa in alte democratii europene care au strans cureaua va fi greu de explicat cetatenilor de ce merita Atena atata generozitate.

Perspectiva furnizarii in continuare de asistenta financiara Greciei si restructurarea datoriei sale uriase - 180 la suta din PIB - este un subiect cu precadere dureros in tarile zonei euro care au trecut ele insele prin recesiune profunda si s-au zbatut sa revina la situatia economica mai buna, deseori luand aceleasi "medicamente" de austeritate la care grecii se opun atat de vehement, scrie Jan Cienski, pentru Politico.eu.

Razboiul din Ucraina, mai important decat criza datoriei din Grecia

Tsipras, primele declaratii dupa votul clar al grecilor: Vom negocia restructurarea datoriei, nu austeritate

Pentru a ajunge la un acord, Atena trebuie sa-si sustina punctul de vedere nu doar la Berlin sau Paris, ci si la Riga, Tallinn, Dublin, Lisabona, Bratislava sau chiar Madrid.

Statele baltice

Dupa ce au fost lovite de criza, cele trei mici republici baltice au ales sa-si recastige competitivitatea prin taierea salariilor si a ajutoarelor sociale. PIB Letoniei s-a redus cu 23 la suta din 2008 pana in 2010, aproape aceeasi scadere prin care a trecut si Grecia, din 2008. La randul sau, Lituania a inregistrat o scadere de 17 la suta, iar Estonia de 13 la suta.

In loc sa ceara ajutor, Lituania s-a imprumutat de pe pietele... mai mult


Marti, 07 Iulie 2015, ora 14:52

19 comentarii
PIB-ul acestor tari e mai mic decat suma incasata de filmul "Jurassic World" intr-un singur weekend

PIB-ul acestor tari e mai mic decat suma incasata de filmul "Jurassic World" intr-un singur weekend

Filmul "Jurassic World" a avut weekendul trecut incasari de 511,8 milioane de dolari la nivel mondial, stabilind astfel un record. Suma este cu atat mai impresionanta cu cat depaseste produsul intern brut realizat de cateva tari intr-un an.

Business Insider arata ca doar in Statele Unite pelicula a obtinut 204,6 milioane de dolari.

Un film a stabilit un record mondial in primul weekend de la lansare

In Romania, filmul s-a clasat pe primul loc in box office, cu castiguri de 268.171 de dolari in primele trei zile de la lansare.

Datele Bancii Mondiale valabile pentru anul 2013 arata ca exista sapte tari cu un PIB anual mai mic decat incasarile filmului:

Tonga - 466,3 milioane de dolariMicronezia - 316,2 milioane de dolariSao Tome si Principe - 310,7 milioane de dolariPalau - 247 milioane de dolariInsulele Marshall - 190,9 milioane de dolariKiribati - 168,95 milioane de dolariTuvalu - 38,3 milioane de dolari
Filmul a fost regizat de Colin Trevorrow, iar din distributie fac parte Chris Pratt, Judy Greer si Omar Sy, printre altii.

Criticii au aplaudat pelicula, avand in vedere ca peste 70% dintre specialistii monitorizati de Rotten Tomatoes au scris recenzii pozitive.C.P. mai mult


Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:34

Tara din UE care vrea sa achite anticipat creditul de la FMI: Nu suntem ca Grecia

Tara din UE care vrea sa achite anticipat creditul de la FMI: Nu suntem ca Grecia

Portugalia vrea sa demonstreze ca situatia sa economica este diferita de cea a Greciei anuntand ca va plati anticipat o transa din imprumutul acordat de Fondul Monetar International (FMI).

Dificultatile elenilor privind incheierea unui acord cu creditorii internationali au provocat ingrijorarea investitorilor si au dus la majorarea costurilor de imprumut ale tarii.

Martin Schulz: Esecul negocierilor cu creditorii va avea "consecinte dramatice" pentru Grecia

Unii analisti sustin ca Portugalia, care a avut de asemenea nevoie de asistenta financiara, ar putea deveni vulnerabila in cazul in care problemele Atenei se extind.

Dar Ministerul de Finante de la Lisabona a anuntat luni ca va plati anticipat luna aceasta aproape doua miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) catre FMI, transmite AP.

In martie, Portugalia a rambursat anticipat FMI aproximativ 6,6 miliarde de euro, datorita nivelului scazut al randamentelor obligatiunilor guvernamentale si redresarii economiei.

Situatia Portugaliei

Portugalia a primit 25,7 miliarde de euro de la FMI in cadrul planului de asistenta internationala in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011 de creditorii internationali.

Lisabona a renuntat la ultima transa din acest program in valoare de 2,6 miliarde de euro.

Prin rambursarea anticipata a creditului de la FMI, Portugalia spera sa urmeze exemplul Irlandei, care la finele lunii noiembrie a anului trecut si-a anuntat intentia de a rambursa noua... mai mult


Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:44

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE

Romania mai detine inca, potrivit celor mai recente date disponibile, una dintre cele mai ridicate rata de conversie a Produsului Intern Brut (PIB) in Produs National Brut (PNB) dintre fostele state socialiste, care au aderat la Uniunea Europeana.

Clasamentul alcatuit de wikipedia.org prin agregarea datelor Bancii Mondiale si FMI ne plaseaza la un raport de 98,7% intre acesti doi indicatori, alaturi de Slovenia.

Pornind de la nivelul PIB, respectiv al produsului economic realizat la nivel intern dintr-o tara, daca se adauga veniturile realizate de rezidentii respectivei tari in strainatate si se scad cele scoase din tara in cauza de catre non-rezidenti, se obtine Produsul National Brut (PNB). Adica ceea ce revine efectiv unui stat din activitatea economica masurata la nivel national de statistica oficiala.

Astfel, PNB poate fi mai mare sau mai mic decat PIB, dupa cum rezultatele activitatii economice sunt prelevate mai mult mai putin de catre cetatenii rezidenti ai unei anumite tari si se regasesc in nivelul de trai al acestora.

De asemenea, ritmul de crestere al PNB poate sa difere de cel al PIB, dupa cum partea care revine celor care traiesc in tara unde se realizeaza acest produs economic variaza in sus sau in jos.

Diferentele nu sunt mari si nici nu variaza rapid in timp, dar sunt semnificative pentru procesele care au loc in distributia rezultatelor activitatii economice si in privinta pozitiei ocupate de catre o tara in cadrul globalizarii tot mai... mai mult


Luni, 27 Aprilie 2015, ora 09:38

De ce Rusia lui Putin este mai slaba decat Uniunea Sovietica

De ce Rusia lui Putin este mai slaba decat Uniunea Sovietica

Incursiunea Moscovei in estul Ucrainei a generat o multime de comparatii intre Rusia lui Putin si Uniunea Sovietica.

In contextul actual, acestea nu sunt insa tocmai exacte, daca ne gandim ca sub Cortina de Fier nu se afla doar Rusia, ci un intreg bloc sovietic, din care s-au remarcat intotdeauna statele din Europa de Est, ca elemente cheie ale puterii Moscovei, potrivit Vox.

Iar Putin nu se mai poate baza pe ele in acelasi mod ca si predecesorii sai.

Pentru a evidentia aceste diferente, Michael Cembalest, director al strategiei de investitii din cadrul J.P.Morgan, a analizat indicatorii economici ai fiecarei tari din fostele economii sovietice.

Expertul a constatat ca PIB-ul celorlalte tari din fostul bloc sovietic este aproximativ egal cu al Rusiei, iar volumul lor comercial este de 2,5 ori mai mare.

Desi Moscova are inca un anumit grad de influenta asupra multor resurse naturale si unor terenuri arabile din perioada sovietica, totusi aspecte economice mult mai importante precum comertul, sectorul bancar, proprietatea intelectuala au trecut de partea aliantelor occidentale.

Acestia reprezinta niste indicatori destul de importanti, care arata cat de slaba este Rusia de astazi fara acele state cheie din era sovietica, mai ales cele din Europa de Est, care au ales Occidentul.

"In timp de Federatia Rusa poate fi impinsa spre divergente din ce in ce mai mari cu Occidentul, independenta economica si politica a majoritatii tarilor din blocul sovietic de la... mai mult


Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 11:32

15 comentarii
Legatura ciudata intre dimensiunile organului sexual masculin si economia tarii

Legatura ciudata intre dimensiunile organului sexual masculin si economia tarii

Un cercetator de la Universitatea din Helsinki a gasit o legatura surprinzatoare intre marimea organului sexual masculin si economia unei tari.

Potrivit lui Tatu Westling, care a studiat serios aceasta corelatie, raportul este invers proportional intre cele doua - cu cat penisul are mai multi centrimetri, cu atat mai mic este PIB-ul tarii, si invers.

Comparand statistici privitoare la ambele aspecte, el a observat ca in tarile in care se depasesc 16 centimetri, si economia e la pamant, relateaza Huffington Post.

"Lungimea organului masculin are o relatie invers proportionala, in forma de U, cu nivelul PIB-ului raportat in 1985. In acest fel se pot explica aproximativ 15% din variatiile Produsului Intern Brut. Cresterea maxima a PIB-ului este acolo unde barbatii nu au penisuri mai mari de 13,5 centimetri, iar un colaps economic este identificat cu marimea organului masculin care trece de 16 centimetri,", afirma Tatu Westling.

Cercetatorul recunoaste ca a pornit la drum pe jumatate amuzat, nici el neluand foarte in serios propria teorie, insa pe percurs a observat ca ipoteza sa era "destul de penetranta", dupa cum a admis el.

"Seriozitatea acestui studiu a crescut, pe masura ce avansam cu concluziile si as putea sa-l public intr-un jurnal economic, la un moment dat", a mai spus el.

Studiul include statistici ale PIB-ului din 121 de tari, din perioada 1960-1985. mai mult


Joi, 21 Iulie 2011, ora 20:36

7 comentarii
Economistii pot estima din cosmos PIB-ul unei tari

Economistii pot estima din cosmos PIB-ul unei tari

Economistii americani au elaborat un criteriu care permite o evaluare din cosmos a PIB al tarilor pentru care statisticile oficiale fie lipsesc cu desavarsire, fie acestea sunt incomplete.

Deocamdata, studiul nu a fost publicat intr-o revista stiintifica acreditata, insa un scurt rezumat al lucrarii este prezentat intr-un comunicat al presa emis de Universitatea Brown din SUA.

Drept indicator al progresului sau regresului unei tari cercetatorii au ales intensitatea iluminarii oraselor pe timp de noapte. In opinia autorilor studiului, consumul si utilizarea de marfuri si servicii in perioade nocturne necesita iluminat artificial. mai mult


Luni, 07 Septembrie 2009, ora 18:00

Alte articole despre: estimare PIB Cosmos, PIB tari
Munca la negru: 20% din PIB-ul tarilor europene

Munca la negru: 20% din PIB-ul tarilor europene

Majoritatea statelor europene se confrunta cu problema muncii la negru, iar Romania se numara printre cele mai afectate tari, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Interprinderilor Mici si Mijlocii, anunta The Money Channel.

Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat peste 20% din PIB-ul statelor respective este obtinut din munca nedeclarata.

"Munca la negru este raspandita in cadrul a patru mari categorii, in cadrul studentilor, liber profesionstilor, somerilor si in randul imigrantilor", spune Nicolescu.

Domeniile in care acest fenomen se manifesta cu precadere sunt constructiile si serviciile de menaj.

Principala cauza a muncii la negru nu o reprezinta necesitatea, ci taxele si presiunile administrative. mai mult


Vineri, 28 Martie 2008, ora 14:20

Alte articole despre: munca, Negru, PIB, tari, europene

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Faza care a uimit milioane de oameni: Ce a facut un biciclist furios pe un sofer (Video)
  2. Celebrul actor Gerard Depardieu, prieten la catarama cu "ultimul dictator al Europei" (Video)
  3. Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)
  4. Tot haina face pe om: Motivul stupid pentru care o femeie spune ca a pierdut alegerile
  5. Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie
  6. "Angela Merkel", lesbiana intr-o reclama care face furori pe Net (Video)
  7. Urmarea atacurilor rechinilor din ultima vreme: Oamenii intra in apa in custi (Video)
  8. O idee inedita: Strazi din plastic reciclat - avantajele nu se mai termina
  9. Romania lui 2015: Concertele care darama catedrala
  10. Regina Elisabeta, la volan - de ce a intrat cu masina pe iarba