pib tari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Putin a ratificat acordul privind crearea unui fond comun de rezerva pentru tarile BRICS

Putin a ratificat acordul privind crearea unui fond comun de rezerva pentru tarile BRICS

Presedintele rus Vladimir Putin a ratificat sambata acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezerva pentru statele emergente din cadrul BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Textul a fost deja semnat in iulie de catre cele cinci tari. Fondul urmeaza sa fie dotat cu 100 de miliarde de dolari (89,2 milioane de euro), relateaza site-ul 20min.ch.

"Acordul cu privire la crearea unui fond comun de rezerva de schimb pentru tarile membre BRICS este ratificat", a anuntat Kremlinul intr-un document citat de agentia RIA Novosti. Acordul a fost parafat de catre cele cinci tari la Fortaleza, in Brazilia, in 2014.

Rusia intentioneaza sa participe cu suma de 18 miliarde de dolari (peste 16 miliarde de euro), la fel ca India si Brazilia, dar cu mult mai putin decat cele 41 de miliarde de dolari (36,6 miliarde de euro) promise de catre China. Fondul urmeaza sa fie completat de catre Africa de Sud cu cinci miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro).

Potrivit declaratiei finale semnate de catre tarile membre BRICS la Fortaleza, acest fond le va permite sa evite "presiuni pe termen scurt asupra lichiditatilor" si "sa promoveze o mai mare cooperare" intre ele.

Fondul este perceput de catre Moscova ca solutie alternativa la institutiile financiare internationale dominate de catre Statele Unite. Relatiile intre cele doua mari puteri sunt puternic tensionate de la inceputul crizei din Ucraina.

Cat o costa pe Rusia sanctiunile date de Occident - In... mai mult


Duminica, 03 Mai 2015, ora 18:52

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE

Cat din Produsul Intern Brut devine Produs National Brut. O comparatie intre tarile UE

Romania mai detine inca, potrivit celor mai recente date disponibile, una dintre cele mai ridicate rata de conversie a Produsului Intern Brut (PIB) in Produs National Brut (PNB) dintre fostele state socialiste, care au aderat la Uniunea Europeana.

Clasamentul alcatuit de wikipedia.org prin agregarea datelor Bancii Mondiale si FMI ne plaseaza la un raport de 98,7% intre acesti doi indicatori, alaturi de Slovenia.

Pornind de la nivelul PIB, respectiv al produsului economic realizat la nivel intern dintr-o tara, daca se adauga veniturile realizate de rezidentii respectivei tari in strainatate si se scad cele scoase din tara in cauza de catre non-rezidenti, se obtine Produsul National Brut (PNB). Adica ceea ce revine efectiv unui stat din activitatea economica masurata la nivel national de statistica oficiala.

Astfel, PNB poate fi mai mare sau mai mic decat PIB, dupa cum rezultatele activitatii economice sunt prelevate mai mult mai putin de catre cetatenii rezidenti ai unei anumite tari si se regasesc in nivelul de trai al acestora.

De asemenea, ritmul de crestere al PNB poate sa difere de cel al PIB, dupa cum partea care revine celor care traiesc in tara unde se realizeaza acest produs economic variaza in sus sau in jos.

Diferentele nu sunt mari si nici nu variaza rapid in timp, dar sunt semnificative pentru procesele care au loc in distributia rezultatelor activitatii economice si in privinta pozitiei ocupate de catre o tara in cadrul globalizarii tot mai... mai mult


Luni, 27 Aprilie 2015, ora 09:38

Cum va evolua industria care contribuie cu 5,1% la PIB-ul Romaniei

Cum va evolua industria care contribuie cu 5,1% la PIB-ul Romaniei

Industria de turism si calatorii contribuie cu 9,5% la produsul intern brut (PIB) global, insa in Romania aceasta contributie este de 5,1% din PIB.

Sectorul se afla in plin proces de dezvoltare, inovatie si crestere a cererii si se plaseaza intr-o pozitie excelenta pentru realizarea de noi castiguri in cursul anului 2015, pe masura ce infuziile proaspete de capital din noi zone geografice cresc numarul de jucatori din aceasta industrie si creeaza un context favorabil pentru achizitii, se arata in studiul "EY: Global hospitality insights: Top thoughts for 2015", remis Ziare.com.

Impactul industriei hoteliere asupra economiei mondiale este in crestere. arata surda citata.

Astfel, la nivel global, ea asigura in prezent 266 de milioane de locuri de munca si contribuie cu 9,5% la PIB-ul global. In Romania, turismul a avut in 2013 o contributie totala de 33,1 miliarde lei (9,9 miliarde de dolari) in economie, reprezentand 5,1% din PIB, potrivit raportului Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).

Consiliul estima o crestere de 5,4% a contributiei totale a turismului la PIB in 2014, urmata de o rata medie de crestere de 3,8% pe an pana in 2024, la 50,8 miliarde lei.

Cum va evolua industria turismului in 2015

Cu o crestere estimata de 3,9% in 2015, industria de turism si calatorii va deveni unul dintre motoarele importante de crestere de la nivel local, regional si global.

Insa, pe masura ce turismul inregistreaza cresteri in toate segmentele - recreere si... mai mult


Luni, 02 Februarie 2015, ora 12:59

1 comentariu
Noua vedeta a zonei euro: Tara care a depasit Germania si Marea Britanie

Noua vedeta a zonei euro: Tara care a depasit Germania si Marea Britanie

Spania a inregistrat cea mai mare crestere a produsului intern brut (PIB) dintre economiile puternice din zona euro, devenind astfel noua vedeta a regiunii.

Concret, PIB-ul tarii iberice a inregistrat un avans de 2% in al patrulea trimestru din 2014, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, informeaza Business Insider.

Fata de trimestrul anterior, cresterea este de 0,7%, potrivit datelor biroului de statisica din Madrid.

Astfel, Spania a surclasat Germania - care pana de curand era numita motorul economic al Europei - dar si Marea Britanie (0,5%).

Jonathan Loynes, analist la Capital Economics, arata care e situatia acestei tari.

"Datele au confirmat faptul ca Spania este una dintre economiile din zona euro cu cea mai mare crestere, fiind depasita doar de Irlanda. Mai mult, ea se afla in fata altor economii aflate la periferie. Cel mai probabil, Portugalia si Grecia vor avansa cu in jur de 1%, iar Italia ar putea inregistra o contractie.

In ciuda acestei performante, Spania ramane una dintre cele mai slabe economiii in ceea ce priveste nivelul de activitate. PIB-ul este cu 6% mai mic decat varful atins in 2008, asa ca mai este inca un spatiu mare de umplut", a comentat specialistul.

Printre problemele cu care se confrunta aceasta tara se mai numara somajul ridicat (peste 23%), scaderea pretului locuintelor cu o treime fata de anii de boom si deflatie.

Totusi, Guvernul a impus mai multe reforme, care ar putea readuce Spania pe calea cea buna. mai mult


Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 14:13

2 comentarii
De ce Rusia lui Putin este mai slaba decat Uniunea Sovietica

De ce Rusia lui Putin este mai slaba decat Uniunea Sovietica

Incursiunea Moscovei in estul Ucrainei a generat o multime de comparatii intre Rusia lui Putin si Uniunea Sovietica.

In contextul actual, acestea nu sunt insa tocmai exacte, daca ne gandim ca sub Cortina de Fier nu se afla doar Rusia, ci un intreg bloc sovietic, din care s-au remarcat intotdeauna statele din Europa de Est, ca elemente cheie ale puterii Moscovei, potrivit Vox.

Iar Putin nu se mai poate baza pe ele in acelasi mod ca si predecesorii sai.

Pentru a evidentia aceste diferente, Michael Cembalest, director al strategiei de investitii din cadrul J.P.Morgan, a analizat indicatorii economici ai fiecarei tari din fostele economii sovietice.

Expertul a constatat ca PIB-ul celorlalte tari din fostul bloc sovietic este aproximativ egal cu al Rusiei, iar volumul lor comercial este de 2,5 ori mai mare.

Desi Moscova are inca un anumit grad de influenta asupra multor resurse naturale si unor terenuri arabile din perioada sovietica, totusi aspecte economice mult mai importante precum comertul, sectorul bancar, proprietatea intelectuala au trecut de partea aliantelor occidentale.

Acestia reprezinta niste indicatori destul de importanti, care arata cat de slaba este Rusia de astazi fara acele state cheie din era sovietica, mai ales cele din Europa de Est, care au ales Occidentul.

"In timp de Federatia Rusa poate fi impinsa spre divergente din ce in ce mai mari cu Occidentul, independenta economica si politica a majoritatii tarilor din blocul sovietic de la... mai mult


Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 11:32

15 comentarii
Cat cheltuie tarile lumii pe inarmare?

Cat cheltuie tarile lumii pe inarmare?

Statele Unite ale Americii conduc topul tarilor care cheltuie cei mai multi bani pentru inarmare, fiind urmate de China si Rusia. Numai in 2011, comertul mondial cu arme s-a ridicat la 1.700 de miliarde de dolari.

Comertul mondial cu arme pare a fi aproape neatins de recesiune. Astfel, The Guardian noteaza ca, in timp ce cheltuielile bugetare sunt reduse pe tot globul, cele militare raman remarcabil de constante.

Astfel, in 2011, tarile lumii au cheltuit 1.700 de miliarde de dolari pe inarmare si dotarile pentru armata, potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Sipri).

Aceste sume s-au schimbat foarte putin fata de anul anterior, fiind in scadere in tarile occidentale, dar inregistrand cresteri semnificative in China, Rusia si in tarile din Orientul Mijlociu.

La nivel mondial, cresterea din ultimii 23 de ani a fost de 200 de miliarde de dolari, de la 1.500 de miliarde de dolari, cat alocau tarile lumii pentru armata si inarmare, in 1988.

Pe primul loc al celor mai mari cheltuieli militare se afla Statele Unite ale Americii, la mare distanta de locul doi. Astfel, bugetul american al apararii a fost de 711 miliarde de dolari, in 2011.

SUA sunt urmate de China, care a cheltuit circa 143 de miliarde de dolari pe fortele sale armate. Tara si-a crescut cheltuielile militare cu 170%, din anul 2002.

Rusia a cheltuit aproape 72 de miliarde de dolari pe inarmare, anul trecut, depasind Marea Britanie, cu 62,7 miliarde de dolari,... mai mult


Luni, 23 Aprilie 2012, ora 10:17

8 comentarii
Legatura ciudata intre dimensiunile organului sexual masculin si economia tarii

Legatura ciudata intre dimensiunile organului sexual masculin si economia tarii

Un cercetator de la Universitatea din Helsinki a gasit o legatura surprinzatoare intre marimea organului sexual masculin si economia unei tari.

Potrivit lui Tatu Westling, care a studiat serios aceasta corelatie, raportul este invers proportional intre cele doua - cu cat penisul are mai multi centrimetri, cu atat mai mic este PIB-ul tarii, si invers.

Comparand statistici privitoare la ambele aspecte, el a observat ca in tarile in care se depasesc 16 centimetri, si economia e la pamant, relateaza Huffington Post.

"Lungimea organului masculin are o relatie invers proportionala, in forma de U, cu nivelul PIB-ului raportat in 1985. In acest fel se pot explica aproximativ 15% din variatiile Produsului Intern Brut. Cresterea maxima a PIB-ului este acolo unde barbatii nu au penisuri mai mari de 13,5 centimetri, iar un colaps economic este identificat cu marimea organului masculin care trece de 16 centimetri,", afirma Tatu Westling.

Cercetatorul recunoaste ca a pornit la drum pe jumatate amuzat, nici el neluand foarte in serios propria teorie, insa pe percurs a observat ca ipoteza sa era "destul de penetranta", dupa cum a admis el.

"Seriozitatea acestui studiu a crescut, pe masura ce avansam cu concluziile si as putea sa-l public intr-un jurnal economic, la un moment dat", a mai spus el.

Studiul include statistici ale PIB-ului din 121 de tari, din perioada 1960-1985. mai mult


Joi, 21 Iulie 2011, ora 20:36

7 comentarii
Economistii pot estima din cosmos PIB-ul unei tari

Economistii pot estima din cosmos PIB-ul unei tari

Economistii americani au elaborat un criteriu care permite o evaluare din cosmos a PIB al tarilor pentru care statisticile oficiale fie lipsesc cu desavarsire, fie acestea sunt incomplete.

Deocamdata, studiul nu a fost publicat intr-o revista stiintifica acreditata, insa un scurt rezumat al lucrarii este prezentat intr-un comunicat al presa emis de Universitatea Brown din SUA.

Drept indicator al progresului sau regresului unei tari cercetatorii au ales intensitatea iluminarii oraselor pe timp de noapte. In opinia autorilor studiului, consumul si utilizarea de marfuri si servicii in perioade nocturne necesita iluminat artificial. mai mult


Luni, 07 Septembrie 2009, ora 18:00

Alte articole despre: estimare PIB Cosmos, PIB tari
Munca la negru: 20% din PIB-ul tarilor europene

Munca la negru: 20% din PIB-ul tarilor europene

Majoritatea statelor europene se confrunta cu problema muncii la negru, iar Romania se numara printre cele mai afectate tari, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Interprinderilor Mici si Mijlocii, anunta The Money Channel.

Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat peste 20% din PIB-ul statelor respective este obtinut din munca nedeclarata.

"Munca la negru este raspandita in cadrul a patru mari categorii, in cadrul studentilor, liber profesionstilor, somerilor si in randul imigrantilor", spune Nicolescu.

Domeniile in care acest fenomen se manifesta cu precadere sunt constructiile si serviciile de menaj.

Principala cauza a muncii la negru nu o reprezinta necesitatea, ci taxele si presiunile administrative. mai mult


Vineri, 28 Martie 2008, ora 14:20

Alte articole despre: munca, Negru, PIB, tari, europene

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Televizorul care se lipeste de perete ca magnetul de frigider
  2. Judecatoria Buzau s-ar putea muta intr-un mall
  3. Atac rasist la presedintele Obama pe Google Maps
  4. Cum face Israelul discriminare fatisa: Autobuze exclusiv pentru palestinieni
  5. "Eterna autostrada neterminata" - drumul care nu a fost gata nici in jumatate de veac
  6. L'Oreal va folosi piele umana scoasa la imprimanta 3D
  7. I-a invatat pe infractori cum sa fenteze detectorul de minciuni si acum risca 100 de ani in inchisoare
  8. Arabia Saudita cauta calai: Actualii angajati nu mai fac fata la atatea executii
  9. Terifiant: A plouat cu milioane de paianjeni
  10. Lovitura dura pentru barbati: Cum li se spulbera un motiv de mandrie si lauda