pib tari

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Romania, in recesiune Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"

Romania, in recesiune Ministrul Bugetului spune ca tara "este in grafic"

Romania a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere economica, dar este in grafic pentru un avans al economiei de 2,8% in 2014, tinta pe care este fundamentat bugetul de stat, a declarat joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Tinta pentru tot anul este o crestere economica de 2,8%. Noi avem o crestere de 2,4% pe brut si de 2,6% ajustat, la primul semestru, chiar usor mai mare decat cea de anul trecut, pe primul semestru, iar anul trecut s-a incheiat cu o crestere economica de 3,5%. Suntem in grafic pentru o crestere de 2,8% in 2014, pe care este construit bugetul", a afirmat Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru Buget a mentionat ca structura cresterii economice s-a modificat, pentru ca agricultura are acum o contributie negativa, in timp ce anul trecut a avut o contributie pozitiva la cresterea PIB.

Romania a intrat din nou in recesiune

"In schimb, consumul are acum o contributie pozitiva, dupa ce anul trecut a fost stagnant. De asemenea, productia industriala si exporturile au contributii pozitive. Importanta nu este atat evolutia de la un trimestru la altul, pentru ca aceasta este influentata de factori sezonieri, conjuncturali, cat cifra anualizata de crestere economica.

Avem 2,4% crestere economica, o cifra foarte buna si peste media zonei euro, peste media Uniunii Europene. Avem o incetinire a ritmului de crestere economica fata de, sa spunem, trimestrul I, dar nu o scadere, o incetinire a ritmului de crestere", a spus Liviu Voinea.... mai mult


Joi, 14 August 2014, ora 18:12

3 comentarii
Romania include prostitutia si traficul de droguri in PIB. Care va fi rezultatul

Romania include prostitutia si traficul de droguri in PIB. Care va fi rezultatul

Institutul National de Statistica (INS) apreciaza ca includerea in PIB a activitatilor ilegale, cum sunt prostitutia, drogurile si contrabanda, ar putea avea un impact de cel mult 0,2%.

Romania, alaturi de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activitati in calculul PIB, potrivit ESA 2010, alaturi de cheltuielile de inarmare si cercetare-dezvoltare figurand si valoarea adaugata bruta din activitati ilegale, precum prostitutie, trafic de droguri si contrabanda.

INS a derulat in ultimul an si jumatate o cercetare finantata din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicarii ESA 2010 si a estimat o contributie in PIB de circa 1%.

"Din estimarile foarte preliminare, toate revizuirile nu o sa depaseasca 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare in alte state, din pacate. La o prima citire a datelor, pentru ca mai sunt si cheltuielile de la armata si altele, probabil ca impactul activitatilor ilegale nu poate sa fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat luni directorul Directiei Conturi Nationale din INS, Adriana Ciuchea.

Ea a aratat ca in prezent este inclusa in PIB economia neobservabila, adica acele activitati legale care se deruleaza ilegal, si care variaza in ultimii ani intre 22% si 23% din PIB.

Marea Britanie, de cel putin 4 ori mai mult

Marea Britanie estimeaza ca doar prostitutia si drogurile au o contributie de 0,8% din PIB

Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei... mai mult


Joi, 05 Iunie 2014, ora 20:40

11 comentarii
Drogurile si prostitutia, cheia cresterii PIB in Europa?

Drogurile si prostitutia, cheia cresterii PIB in Europa?

Tarile europene se zbat sa depaseasca efectele crizei si vin cu o noua solutie pentru cresterea economica: includerea veniturilor obtinute din prostitutie si din alte activitati ilegale in calcularea produsului intern brut (PIB).

Cel putin pe hartie, acest proces va aduce un aport anual de 2,4% la PIB al Uniunii Europene, informeaza CNBC.

In consecinta, avansul va fi unul semnificativ, avand in vedere ca UE a consemnat in primul trimestru din 2014 o crestere de numai 0,3%.

Tara care va include prostitutia si traficul de droguri in calcularea PIB

Ce presupune masura

Pentru a avea o estimarea mai corecta a economiei, statele membre UE vor include in calcularea produsul intern brut si unele parti ale economiei subterane, inclusiv prostitutia si importarea, fabricarea, vanzarea si consumul drogurilor ilegale.

Masura va intra in vigoare in septembrie 2014, informeaza sursa citata.

Miscarea controversata ar urma sa creasca - cel putin pe hartie - economia tarilor de pe batranul continent.

Astfel, joi, Biroul National de Statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB-ului, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a acestui indicator din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline.

Doar activitatile ilegale - in special prostitutia si importul, productia si distributia de droguri - vor avea un impact de 10 miliarde de lire. Estimarile privind contributia... mai mult


Sambata, 31 Mai 2014, ora 23:14

12 comentarii
Tara care va include prostitutia si traficul de droguri in calcularea PIB

Tara care va include prostitutia si traficul de droguri in calcularea PIB

Institutul de statistica al Italiei, Istat, a anuntat ca veniturile estimate din traficul de droguri si din prostitutie vor fi incluse in calcularea produsului intern brut (PIB) incepand de anul viitor, miscare care se asteapta sa duca la o imbunatatire a rezultatelor economice ale Italiei.

De asemenea, potrivit Istat, vor fi avute in vedere veniturile din contrabanda cu tigari si alcool. Desigur, procedura va fi foarte dificila avand in vedere faptul ca aceste activitati ilegale nu sunt raportate, a adaugat institutia, potrivit AFP, preluata de The Local.

"Totodata, conceptul de activitate ilegala este deshis interpretarilor", se arata intr-un comunicat al Istat.

Banca Italiei a estimat in 2012 valoarea economiei negre la 10,9% din PIB.

Eurostat a estimat ca, datorita noii formule de calcul, cresterea medie ar fi de 2,4% la nivelul Uniunii Europene si de 1-2% pentru Italia.

Economia gri, care se refera la cei care nu platesc taxe, este deja inclusa in calcularea produsului intern brut in Italia, fiind estimata la 16-17% din economie in 2008, de cand dateaza cele mai recente informatii.

C.S. mai mult


Vineri, 23 Mai 2014, ora 15:43

3 comentarii
Lovitura in Africa: Clasamentul celor mai bogate tari, dat peste cap

Lovitura in Africa: Clasamentul celor mai bogate tari, dat peste cap

Nigeria a depasit Africa de Sud, devenind prima economie a continentului, dupa o recalculare a PIB care a dus la dublarea acestuia.

Astfel, PIB al celui mai mare producator de petrol din Africa a ajuns la 509,9 miliarde de dolari, a comunicat Biroul de Statistica al Nigeriei duminica, potrivit Euronews.

Noile cifre arata ca raportul intre datoria publica si PIB este de 11% pentru 2013, fata de 19% in 2012, a declarat presedintele Biroului de Statistica, Yemi Kale.

Cele mai multe guverne refac calculele privind PIB la fiecare cativa ani pentru a vedea schimbarile in exporturi si consum, dar Nigeria nu revizuise calculele din 1990, astfel incat sectoare precum comertul online, telefonia mobila si prolifica sa industrie cinematografica poreclita "Nollywood" abia acum au fost introduse in calcularea PIB.

Cresterea atentiei investitorilor straini a fortat Nigeria sa prezinte statistici mai apropiate de realitatea economiei sale, inclusiv cele privind PIB, a spus Yemi Kale, spunand ca, de acum, calculele vor fi refacute la fiecare 5 ani, potrivit normelor internationale.

Nigeria, cu 170 de milioane de locuitori, a devenit o destinatie preferata a investitorilor straini datorita marimii pietei de consumatori si a pietelor sale financiare tot mai sofisticate.

Dar tara prezinta inca riscuri politice, pe masura ce Nigeria se apropie de alegerile generale din 2015, iar insurgenta sangeroasa a sectei islamice Boko Haram din nord-estul nedezvoltat si sarac persista. mai mult


Duminica, 06 Aprilie 2014, ora 20:56

1 comentariu
Cat cheltuie tarile lumii pe inarmare?

Cat cheltuie tarile lumii pe inarmare?

Statele Unite ale Americii conduc topul tarilor care cheltuie cei mai multi bani pentru inarmare, fiind urmate de China si Rusia. Numai in 2011, comertul mondial cu arme s-a ridicat la 1.700 de miliarde de dolari.

Comertul mondial cu arme pare a fi aproape neatins de recesiune. Astfel, The Guardian noteaza ca, in timp ce cheltuielile bugetare sunt reduse pe tot globul, cele militare raman remarcabil de constante.

Astfel, in 2011, tarile lumii au cheltuit 1.700 de miliarde de dolari pe inarmare si dotarile pentru armata, potrivit Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (Sipri).

Aceste sume s-au schimbat foarte putin fata de anul anterior, fiind in scadere in tarile occidentale, dar inregistrand cresteri semnificative in China, Rusia si in tarile din Orientul Mijlociu.

La nivel mondial, cresterea din ultimii 23 de ani a fost de 200 de miliarde de dolari, de la 1.500 de miliarde de dolari, cat alocau tarile lumii pentru armata si inarmare, in 1988.

Pe primul loc al celor mai mari cheltuieli militare se afla Statele Unite ale Americii, la mare distanta de locul doi. Astfel, bugetul american al apararii a fost de 711 miliarde de dolari, in 2011.

SUA sunt urmate de China, care a cheltuit circa 143 de miliarde de dolari pe fortele sale armate. Tara si-a crescut cheltuielile militare cu 170%, din anul 2002.

Rusia a cheltuit aproape 72 de miliarde de dolari pe inarmare, anul trecut, depasind Marea Britanie, cu 62,7 miliarde de dolari,... mai mult


Luni, 23 Aprilie 2012, ora 10:17

8 comentarii
Legatura ciudata intre dimensiunile organului sexual masculin si economia tarii

Legatura ciudata intre dimensiunile organului sexual masculin si economia tarii

Un cercetator de la Universitatea din Helsinki a gasit o legatura surprinzatoare intre marimea organului sexual masculin si economia unei tari.

Potrivit lui Tatu Westling, care a studiat serios aceasta corelatie, raportul este invers proportional intre cele doua - cu cat penisul are mai multi centrimetri, cu atat mai mic este PIB-ul tarii, si invers.

Comparand statistici privitoare la ambele aspecte, el a observat ca in tarile in care se depasesc 16 centimetri, si economia e la pamant, relateaza Huffington Post.

"Lungimea organului masculin are o relatie invers proportionala, in forma de U, cu nivelul PIB-ului raportat in 1985. In acest fel se pot explica aproximativ 15% din variatiile Produsului Intern Brut. Cresterea maxima a PIB-ului este acolo unde barbatii nu au penisuri mai mari de 13,5 centimetri, iar un colaps economic este identificat cu marimea organului masculin care trece de 16 centimetri,", afirma Tatu Westling.

Cercetatorul recunoaste ca a pornit la drum pe jumatate amuzat, nici el neluand foarte in serios propria teorie, insa pe percurs a observat ca ipoteza sa era "destul de penetranta", dupa cum a admis el.

"Seriozitatea acestui studiu a crescut, pe masura ce avansam cu concluziile si as putea sa-l public intr-un jurnal economic, la un moment dat", a mai spus el.

Studiul include statistici ale PIB-ului din 121 de tari, din perioada 1960-1985. mai mult


Joi, 21 Iulie 2011, ora 20:36

7 comentarii
Economistii pot estima din cosmos PIB-ul unei tari

Economistii pot estima din cosmos PIB-ul unei tari

Economistii americani au elaborat un criteriu care permite o evaluare din cosmos a PIB al tarilor pentru care statisticile oficiale fie lipsesc cu desavarsire, fie acestea sunt incomplete.

Deocamdata, studiul nu a fost publicat intr-o revista stiintifica acreditata, insa un scurt rezumat al lucrarii este prezentat intr-un comunicat al presa emis de Universitatea Brown din SUA.

Drept indicator al progresului sau regresului unei tari cercetatorii au ales intensitatea iluminarii oraselor pe timp de noapte. In opinia autorilor studiului, consumul si utilizarea de marfuri si servicii in perioade nocturne necesita iluminat artificial. mai mult


Luni, 07 Septembrie 2009, ora 18:00

Alte articole despre: estimare PIB Cosmos, PIB tari
Munca la negru: 20% din PIB-ul tarilor europene

Munca la negru: 20% din PIB-ul tarilor europene

Majoritatea statelor europene se confrunta cu problema muncii la negru, iar Romania se numara printre cele mai afectate tari, potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Interprinderilor Mici si Mijlocii, anunta The Money Channel.

Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat peste 20% din PIB-ul statelor respective este obtinut din munca nedeclarata.

"Munca la negru este raspandita in cadrul a patru mari categorii, in cadrul studentilor, liber profesionstilor, somerilor si in randul imigrantilor", spune Nicolescu.

Domeniile in care acest fenomen se manifesta cu precadere sunt constructiile si serviciile de menaj.

Principala cauza a muncii la negru nu o reprezinta necesitatea, ci taxele si presiunile administrative. mai mult


Vineri, 28 Martie 2008, ora 14:20

Alte articole despre: munca, Negru, PIB, tari, europene

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. Cum a reusit Justin Bieber sa prabuseasca actiunile Arden
  2. Un danez a mers cu taxiul pana la ... Roma - Cat l-a costat cursa
  3. Primar suspendat dupa ce si-a facut selfie-uri dezbracat, in birou
  4. Cosmarul unor naufragiati: Au inotat ore intregi pana la o insula ... pe care erupea un vulcan
  5. Cel mai "gaurit" om din lume, expulzat din Dubai. Acuzat ca practica magia neagra
  6. Sex in ruine - s-au furisat in cel mai mare bordel din Pompei
  7. Asteroidul ce sfideaza fizica: S-a aflat data posibilului impact cu Pamantul
  8. Fotografia zilei: O masina cum nu s-a mai vazut
  9. Doi morti la Olimpiada de Sah
  10. O lume nebuna, nebuna, nebuna: bungee jumping cu o masina de curse F1 (Video)