piperea procese banci

Ziare.com
vezi toate articolele pe aceeasi tema
Criza francului elvetian: Zeci de clienti reprezentati de avocatul Piperea au pierdut un proces cu banca

Criza francului elvetian: Zeci de clienti reprezentati de avocatul Piperea au pierdut un proces cu banca

Tribunalul Bucuresti a decis in favoarea bancii Credit Europe Bank in procesul intentat institutiei bancare de 90 de clienti care cereau conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii - de aproximativ 2 lei pentru un franc.

Clientii, care au fost reprezentati in instanta de avocatul Gheorghe Piperea, nu vor avea ratele injumatatite, asa cum isi doreau, si vor trebui sa plateasca si cheltuieli de judecata, care se ridica la 1.300 de lei de fiecare, informeaza Digi24.

Strict juridic, procesul nu a fost o actiune colectiva (in ciuda numarului mare de reclamanti care au actionat simultan banca in judecata), asa ca sentinta nu va fi aplicata automat si la alte cazuri similare.

Volksbank: Cate procese cu decizii privind conversia la cursul istoric a castigat banca

Afland decizia instantei, avocatul Piperea a fost extrem de nemultumit si si-a exprimat frustrarea pe o retea de socializare.

"Multumesc justitiei romane pentru acest act de justitie, dreptate, echitate. De acum incolo judecatorii, procurorii, politistii, jandarmii, pompierii, jurnalistii si salariatii bancari care au credite in franci elvetieni pot dormi linistiti. Sistemul a reusit sa ii bage in faliment", a scris pe Facebook Gheorghe Piperea.

Avocatul acuza judecatorul acestei cauze ca i-a lasat nepedepsiti pe "jnapanii care au facut profit din acest poker financiar".

Totusi, in ciuda acestui esec, Piperea sustine ca impreuna cu echipa sa si-a facut datoria.... mai mult


Sambata, 07 Martie 2015, ora 18:27

11 comentarii
Zece banci, date in judecata pentru clauze abuzive la credite in franci elvetieni

Zece banci, date in judecata pentru clauze abuzive la credite in franci elvetieni

Zece banci vor fi date in judecata, printr-un proces colectiv, pentru clauzele abuzive introduse in contractele de credit incheiate in perioada 2006-2008. Procesul are ca obiect creditele luate in franci elvetieni.

Peste 1.000 de persoane care au luat credite in franci elvetieni vor demara acest proces colectiv. Avocatul Gheorghe Piperea spune ca procesele propriu-zise vor incepe in luna februarie 2014, potrivit Digi24.

Clientii bancilor se plang de faptul ca platesc rate si de doua ori mai mari decat atunci cand au semnat contractul de credit in franci elvetieni. Oamenii vor ca bancile sa modifice contractele pentru a putea sa isi plateasca ratele.

Procesele colective avand ca obiect francii elvetieni se desfasoara deja de cativa ani, avocatul Gheorghe Piperea spunand ca inca se deruleaza astfel de actiuni in instanta incepute in 2010.

"Pe noua procedura probabil ca timpul se va injumatati probabil ca in doi ani de zile vom avea o solutie irevocabila in aceste procese", a afirmat Gheorghe Piperea.

Aproximativ 300.000 de persoane din Romania au contractat credite in franci elvetieni.

In Croatia, o instanta de judecata a decis ca bancile trebuie sa transforme creditele ipotecare in franci elvetieni in imprumuturi in moneda locala deoarece cand au incheiat contractele nu i-au informat pe clienti ca dobanzile vor creste daca francul se apreciaza. mai mult


Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 16:51

Clauze abuzive: Bancile pledeaza pentru "furtul legal" al comisioanelor incasate ilegal. Vezi reactii

Clauze abuzive: Bancile pledeaza pentru "furtul legal" al comisioanelor incasate ilegal. Vezi reactii

Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive. Autoritatile "promit" catre FMI judecarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile nu vor avea efect retroactiv. Autoritatile "fac jocul" celor doua banci, BCR si Volksbank, care au dosare pe clauze abuzive, iar intregul sistem bancar va avea de suferit, sustin specialistii.

"Din punctul de vedere al bancilor care nu au clauze abuzive in contracte, acele banci care se straduiesc sa castige increderea oamenilor este catastrofal. Ma intreb de ce nu reactioneaza ceilalti bancheri. Practic, aceste banci care includeau clauze abuzive avea profituri mai mari, le faceau concurenta neloiala. In prezent, tot sistemul bancar asista cum doua banci sunt salvate in detrimentul tutoror celorlalti", a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.

Desi castiga cele mai multe din procesele in instanta pentru clauzele abuzive incluse in dosarele de credit, clientii pierd in fata forurilor internationale, pe fondul presiunilor unor industrii puternice.

Vezi care va fi impactul masurilor, in continuarea articolului Clauze abuzive: Bancile pledeaza pentru "furtul legal" al comisioanelor incasate ilegal. Vezi reactii pe Business24.ro mai mult


Miercuri, 07 August 2013, ora 13:47

1 comentariu
Piperea da in judecata BNR si banci din "top 3" - prejudicii de miliarde de euro

Piperea da in judecata BNR si banci din "top 3" - prejudicii de miliarde de euro

Biroul de avocatura Piperea si Asociatii va depune, in octombrie, la Tribunalul Bucuresti, prima actiune impotriva unor banci comerciale "din top 3", precum si impotriva BNR, pentru clauze abuzive in contractele de creditare in franci elvetieni, a declarat joi avocatul Gheorghe Piperea.

"Estimez ca actiunea va fi depusa in octombrie, la Tribunalul Bucuresti, iar termenul ar trebui sa fie undeva in ianuarie sau februarie 2014. Am facut doar o estimare in legatura cu o singura banca. Estimarea ducea catre 1,4 - 1,5 miliarde de euro, prejudiciu cauzat clientilor, din aplicarea clauzelor abuzive. Actiunile pe care le-am facut sunt toate impotriva unor banci din top trei", a precizat Piperea.

Avocatul Piperea a postat, joi, pe pagina sa de Facebook, o informatie potrivit careia, pe 10 iulie, a dat startul "constituirii aliantei procesuale care va da in judecata mai multe banci, inclusiv BNR, pentru evacuarea din contracte a clauzelor abuzive si repararea prejudiciului cauzat de aplicarea acestor clauze".

Ministrul Economiei prevede un cutremur la banci: Sistemul trebuie restructurat!

"Vom ataca inclusiv denominarea in franci elvetieni (CHF) a platilor, lucru care a dus la dublarea ratelor in anii 2009-2013, cand CHF a "sarit" de la 1,7-2,2 lei la 3,7 lei. De data asta vom tinti efecte erga omnes ('fara exceptie' - n.red.), generice. Oricine vrea, poate sa participe. Este un proces class action de tip call-in, adica voluntar (cel pe care il recomanda proiectul... mai mult


Joi, 11 Iulie 2013, ora 23:44

6 comentarii
Cum a pierdut clienta unei banci cea mai mica dobanda

Cum a pierdut clienta unei banci cea mai mica dobanda

Lipsa de predictibilitate a actului de justitie din Romania a generat situatia in care clienta care a obtinut o decizie definitiva prin care platea una dintre cele mai mici dobanzi pentru un credit ipotecar a revenit in prezent la situatia initiala si este obligata sa restituie bancii diferenta de dobanda.

Clienta BCR s-a adresat in 2011 Curtii de Apel Targu-Mures dupa ce dobanda pentru creditul ipotecar contractat in 2007 a crescut semnificativ in urma modificarilor unilaterale operate de banca.

Initial, Curtea de Apel a admis in parte actiunea reclamantei, respectiv doar posibilitatea de a rambursa anticipat creditul fara costuri suplimentare. Cateva zile mai tarziu, in urma recursului formulat de banca, aceeasi instanta a respins cererea initiala a clientei.

In continuare, aceasta a mers in primavara anului 2012 la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Potrivit solutiei publicate in aprilie, ICCJ a admis recursul reclamantei, modificand decizia Curtii de Apel Targu-Mures, "in sensul ca admite in tot actiunea si obliga parata sa incheie actele aditionale si in conformitate cu dispozitiile art. 37 lit. a din OUG nr.50/2010, nemodificata, in sensul ca dobanda este formata din EURIBOR la care se adauga 1,5 PP marja fixa, pe toata durata derularii contractului. Irevocabila".

"Banca a modificat in mod unilateral dobanda in sensul modificarii marjei unilaterale de la 1,5 la 9,26 puncte procentuale la care a adaugat Euribor. Clienta mea a cerut conform... mai mult


Vineri, 08 Februarie 2013, ora 07:49

4 comentarii
FMI s-a chinuit sa schimbe OUG 50 degeaba - bancile pot fi date oricum in judecata

FMI s-a chinuit sa schimbe OUG 50 degeaba - bancile pot fi date oricum in judecata

FMI pare sa nu mai fie atat de pornit impotriva ordonantei 50 privind creditele populatiei cum era la sfarsitul saptamanii trecute. Desi au trecut doar cateva zile de cand ameninta ca Romania nu va mai primi urmatoarea transa din imprumut, Jeffrey Franks a evitat luni sa mai faca vreo referire clara cu privire la modificarea ordonantei.

Ce a determinat schimbarea radicala de atitudine a delegatiei FMI? Poate ca a descoperit in datele pe care le-a cerut ca impactul asupra bancilor nu ar fi atat de puternic sau poate si-a dat seama ca bancile pot fi date in judecata chiar si daca ordonanta 50 ar arata asa cum vor ele si nu ar fi aplicata contractelor in derulare.

Oricare ar fi raspunsul, cei care lucreaza acum la modificarea OUG 50/2010 spun ca scopul lor este in continuare acela de a ajuta populatia si de a ridica standardul de protectie a consumatorului.

La prezentarea concluziilor vizitei in Romania, seful delegatiei FMI s-a rezumat la a spune ca Fondul vrea sa se pastreze un echilibru intre imbunatatirea protectiei consumatorilor in sectorul bancar si echilibrul sectorului bancar. Franks nu a precizat nici daca modificarea este o conditionalitate stricta pentru eliberarea urmatoarei transe, ci doar a sugerat ca acest lucru poate fi o preconditie.

In acelasi timp, reprezentantii Comisiei Europene ne-au avertizat ca scrisoarea de pre-infringement a fost trimisa deja si asteapta sa le explicam de ce Romania nu a respectat directiva europeana si a introdus in OUG... mai mult


Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 08:00

9 comentarii
Cat castiga firmele de avocatura din procesele banci-clienti?

Cat castiga firmele de avocatura din procesele banci-clienti?

Firmele de avocatura vor castiga 10 milioane de euro din procesele dintre banci si clienti, legate de OUG 50.

"In procesele colective care se declanseaza impotriva bancilor, fiind vorba de multe persoane, fiecare a trebuit sa plateasca intre 40 si 200 de euro. De partea cealalta a baricadei, firmele care vor reprezenta bancile vor ajunge la onorarii de 300.000 euro, poate chiar 500.000 euro pe fiecare proces. Estimez ca firmele mari de avocatura din top 15 vor incasa in jur de 10 milioane de euro din aceste procese", a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, in 2010, pe piata avocaturii este la moda insolventa, protectia consumatorilor si litigiile de munca, in conditiile in care 2009 s-a resimtit foarte puternic reculul pe piata de real estate, pe cea de fuziuni si achizitii si pe pietele domeniilor hiperspecializate, cum ar fi energia si resursele regenerabile.

Piperea a afirmat ca putinele achizitii care s-au realizat in 2010 nu au fost facute cu intentia concentrarii cresterii puterii economice a uneia dintre parti, ci pentru salvarea de la insolventa. Potrivit acestuia, cea mai interesanta achizitie a anului 2010 a fost achizitia Flanco de catre Asesoft.

Conform estimarilor lui Piperea, piata avocaturii se ridca la 150 de milioane de euro, din care 80% ar fi cota detinuta de primele 10-15 firme de avocatura din Bucuresti.

"Poate sa fie vorba de 150 euro/ora, 600 de euro/ora, in functie de brand. De asemenea, onorariile... mai mult


Luni, 11 Octombrie 2010, ora 12:26

Procesele impotriva comisioanelor risca sa falimenteze bancile

Procesele impotriva comisioanelor risca sa falimenteze bancile

Miza conflictului dintre banci si clienti pe marginea comisioanelor din contractele de credit ar putea sa fie tocmai supravietuirea lor. Din cauza numarului mare de credite neperformante din ultimii doi ani, pierderile bancilor au ajuns atat de mari incat chiar declansarea unui simplu proces ar putea sa le aduca falimentul.

Pierderile pe care le au din cauza rau-platnicilor sunt recuperate deocamdata prin comisioane de risc impuse celor care inca mai pot sa isi plateasca datoriile, si nu prin bani de la investitori sau polite de asigurare.

"Aceste comisioane sunt puse acolo de fapt ca un fel de plasa siguranta pentru ca banca stie inca din 2008 ca va ajunge sa declare aceste credite neperformante ca fiind pierderi. Adica va trebuie sa acopere cumva aceste pierderi. Bancile stiu din 2008 ca criza va face ca la un moment dat aceste credite neperformante sa fie atat de ridicate incat sa apara pierderi foarte ridicate. Si atunci cum sa rezolve problema asta? Nu prin banii investitorilor, nu prin polite de asigurare cum a facut Lehman Brothers cu AIG, ci prin comisioanele de risc. Solutie tipic romaneasca", a declarat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

Totusi, momentul in care bancile vor fi nevoite sa isi recunoasca problemele si chiar sa intre in insolventa nu este departe.

"Bancile vor falimenta pentru ca multe sunt in faliment. Ar trebui sa incepem sa ne intrebam cum au rezistat aceste banci timp de doi ani cu astfel de credite neperformante. Oare cine este de... mai mult


Joi, 09 Septembrie 2010, ora 13:24

15 comentarii
Clientii bancilor deschid procese colective, nemultumiti de abuzuri

Clientii bancilor deschid procese colective, nemultumiti de abuzuri

Sute de clienti ai BCR si Volksbank au mandatat avocatii sa ii reprezinte in negocierile cu bancile, nemultumiti de clauzele abuzive.

Clientii sustin ca discutiile directe cu reprezentantii institutiilor de credit nu au avut niciun rezultat, asa ca au apelat la avocat.

"Luni voi semna contractul de asistenta juridica, pentru circa 300 de clienti ai BCR", a anuntat avocatul Gheorghe Pipierea, care spune ca alti 300 de clienti ai Volksbank vor da in judecata banca, informeaza Mediafax.

Cel mai probabil, avocatii vor negocia cu bancile in acest caz, iar Gheorghe Piperea spera ca bancile sa fie suficient de responsabile incat sa se evite procesele colective, despre care spune ca ar fi "un cosmar" pentru toata lumea. mai mult


Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 17:34

10 comentarii
Alte articole despre: procese banci, procese clienti banci

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
  1. A pictat in verde un munte inalt de 900 de metri pentru a "imbunatati feng-shui-ul" (Video)
  2. Fotografia zilei: Pericolul de pe sosea - minionii ataca
  3. Viral: Milioane de oameni, impresionati de stranutul unui caine (Video)
  4. Intr-un oras din Romania se traieste mai bine ca la Paris, Roma sau New York
  5. Protest cu sute de femei goale in Canada, din cauza unui politist (Foto)
  6. Alarma falsa: Fratele leului Cecil este in viata si gata sa preia conducerea
  7. Cele mai interesante filme care vor aparea in cinematografe in august (Video)
  8. Lupta cu rechinii: Cum s-a salvat un australian, fost boxer, de marele alb
  9. Lucrul uimitor pe care il fac albinele pentru a-si proteja familiile de boli
  10. Nadia Comaneci si Arnold Schwarzenegger - orice roman ar trebui sa fie mandru de aceste imagini (Video)